Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
alibegoa

#49151 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alibegoa »

mirza_15 wrote: 27/01/2024 19:32 Ljudi ubili više od 11.000 djece (potvrđeno) i još dvije ili tri hiljade među skoro 8.000 nestalih. Dakle, 13.000 djece najmanje. Samo stati na trenutak i razmisliti o tom broju. Neki raskomadani da ih skupljaju komad po komad. Neki zatrpani. Neki su umrli sporo jer se nije moglo doći do njih. I tako 13.000 najmanje. Od 60k+ ranjenih većina su djeca. Otkinute noge, ruke, ubijeni roditelji... Ostali su gladni, žedni, protjerani, spavaju na otvorenom... Svima psihološke posljedice. Oni mlađi se neće pravilno razvijati zbog nedostatka hrane. Sve bi čovjek nekako i progutao, ali masovno ubistvo djece i nanošenje neslošljivih patnji preživjelim?! Kakav monstrum moraš biti da to opravdaš? Nisu ba ubili nekoliko djece ili nekoliko stotina pa da se mogu sakriti iza kolateralne štete. Da ne pričamo sada o izjavama izraelskih zvaničnika koje se poklapaju sa onim što pjevaju vojnici i situacijom na terenu.
Ja koliko se sjecam ‘99 se kosovo ispraznilo od albanskih civila svi izbjegli. Kako to Egipat ne pusti Palestinske civile da se izbjegnu te djecije zrtve pa neka se Izrael ganja sa Hamasom po Gazi. Sve te civilne zrtve na dušu Egipta po meni.
canvra888

#49152 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by canvra888 »

alibegoa wrote: 27/01/2024 20:16
mirza_15 wrote: 27/01/2024 19:32 Ljudi ubili više od 11.000 djece (potvrđeno) i još dvije ili tri hiljade među skoro 8.000 nestalih. Dakle, 13.000 djece najmanje. Samo stati na trenutak i razmisliti o tom broju. Neki raskomadani da ih skupljaju komad po komad. Neki zatrpani. Neki su umrli sporo jer se nije moglo doći do njih. I tako 13.000 najmanje. Od 60k+ ranjenih većina su djeca. Otkinute noge, ruke, ubijeni roditelji... Ostali su gladni, žedni, protjerani, spavaju na otvorenom... Svima psihološke posljedice. Oni mlađi se neće pravilno razvijati zbog nedostatka hrane. Sve bi čovjek nekako i progutao, ali masovno ubistvo djece i nanošenje neslošljivih patnji preživjelim?! Kakav monstrum moraš biti da to opravdaš? Nisu ba ubili nekoliko djece ili nekoliko stotina pa da se mogu sakriti iza kolateralne štete. Da ne pričamo sada o izjavama izraelskih zvaničnika koje se poklapaju sa onim što pjevaju vojnici i situacijom na terenu.
Ja koliko se sjecam ‘99 se kosovo ispraznilo od albanskih civila svi izbjegli. Kako to Egipat ne pusti Palestinske civile da se izbjegnu te djecije zrtve pa neka se Izrael ganja sa Hamasom po Gazi. Sve te civilne zrtve na dušu Egipta po meni.
A ništa na dušu onih koji su ih bombardovali gdje god su stigli? Je li ih Egipat ubijao?
General War

#49153 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

canvra888 wrote: 27/01/2024 19:05
General War wrote: 27/01/2024 18:23
canvra888 wrote: 27/01/2024 17:12

IDF je uredno bombardovao skloništa, izbjegličke kampove i škole unutar UN agencija... džaba krečiš.
I Hamas je uredno gadjao iz izbjeglickih kampova skola i UN Agecija (niko ziv nije vidio sklonista po gazi) ili ih koristio za vojne namjene...i ICJ rek'o samo udrite po ROE, djaba hamasu i palestincima navlakusa...rat izazvali sad valja gledat
Ma jašta ba... gađao Hamas i sa onih 16 grobalja. Za sve ćeš ti naći opravdanje za IDF.
Ko sta trazi i nadje
mirza_15

#49154 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by mirza_15 »

Kakav moralni sunovrat i pravdanje masakra. Ja fakat ne mogu svariti da postoje ljudska bića koja to mogu da rade ovako kako ti radiš. Ne znam jesi li slučajno upratio, ali nije Egipat pobio tu djecu. Neko drugi jeste. I to sa namjerom, a ne ganjajući Hamas po Gazi. Ne možeš "u prolazu" ubiti najmanje 13.000 djece u pokušaju da poraziš malo jače lovačko društvo koje broji 30-35k ljudi. Na stranu to što znamo da se ovi nikada ne bi vratili da se to desi. Dodatno, ja nisam čuo da se Kosovo ispraznilo. Kosovo je etnički očišćeno sa dijelova koje je zauzela četnička čizma. I Gaza je isto tako etnički očišćena gdje je došla cionistička čizma.
alibegoa

#49155 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alibegoa »

mirza_15 wrote: 27/01/2024 20:53
Kakav moralni sunovrat i pravdanje masakra. Ja fakat ne mogu svariti da postoje ljudska bića koja to mogu da rade ovako kako ti radiš. Ne znam jesi li slučajno upratio, ali nije Egipat pobio tu djecu. Neko drugi jeste. I to sa namjerom, a ne ganjajući Hamas po Gazi. Ne možeš "u prolazu" ubiti najmanje 13.000 djece u pokušaju da poraziš malo jače lovačko društvo koje broji 30-35k ljudi. Na stranu to što znamo da se ovi nikada ne bi vratili da se to desi. Dodatno, ja nisam čuo da se Kosovo ispraznilo. Kosovo je etnički očišćeno sa dijelova koje je zauzela četnička čizma. I Gaza je isto tako etnički očišćena gdje je došla cionistička čizma.
Ja samo hocu reci da su im braca egipcani mogli sprijeciti sve te zrtve. Ali eto oni su moralno uzviseni pa nikog ne spasavaju.
Last edited by alibegoa on 27/01/2024 21:15, edited 1 time in total.
SmokingMan

#49156 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by SmokingMan »

Nastavljamo dalje......

Uz ove upute, vojnici su posvjedočili o nesmanjenoj vatri na “sumnjive tačke”. Zapovjednici nisu jasno definisali značenje pojma "sumnjiva tačka", pa su ga vojnici mogli slobodno tumačiti na terenu kako im je odgovaralo. U praksi, gotovo svaki objekt ili struktura unutar vidokruga snaga mogli su se smatrati sumnjivima i stoga biti ciljani (vidi svjedočanstva 32, 34 i 84). Ponekad su pokreti identificirani na prozoru kuće stotinama metara udaljeni od snaga doveli do napada na tu kuću, na temelju sumnje da je bila neprijateljska osmatračnica. To je također način na koji su ljudi, koji su viđeni kako se kreću stotinama metara dalje, ponekad bili uključeni na temelju protokola, i zatim bili ciljani (vidi svjedočenje 35).
Svjedočanstvo 32.

Postojala je stalna atmosfera vatre.

Jedinica: Oklopni korpus • Čin: narednik prve klase • Lokacija: Grad Gaza

Kada smo ušli, pucali smo na teroriste - identificirali smo mnogo terorista, ljudi koji su definitivno bili teroristi. Vidjeli biste momke na motorima i sa Kalasnjikovima. I pucali bismo da "izazovemo vatru" također. Pucali bismo po zgradama koje su već bile uništene, nazivali smo ih "sumnjivim mjestima". Jesu li tamo zaista bila "sumnjiva mjesta"? Ne znam. Ali to se dogodilo prvog dana, tokom faze napada. Na području naših susjedstava, kada smo počeli preuzimati područje, sve do treće linije kuća - bilo ko u zoni, bilo ko koga primijetite unutar vidokruga, smatrao se sumnjivom osobom. Tokom svih prethodnih operacija u kojima sam sudjelovao, pitanje humanitarne pomoći ili pitanje nanošenja štete civilima nikada nije bilo bitno. To nije zbog želje za nanosom štete nevinim ljudima, već zbog toga što se na početku ili u sredini ofanzive svaka osoba koju vidite unutar vidokruga smatra sumnjivom.

Jednom kada smo bili upozoreni na radiju o sumnjivoj aktivnosti terorista koji dolaze prikupljati obavještajne podatke u tom području. Pored Šuja'iyya, bila je elektrana, mala stanica s puno električnih stubova i sličnih stvari, gdje su ljudi s oružjem šetali i promatrali nas. Približili smo se tome, zajedno s još jednim tenkom, izgledalo je kao da smo udaljeni otprilike kilometar. Korištenjem noćnog vida vidjeli smo mnogo tačaka visoke temperature. Nismo mogli sa sigurnošću potvrditi je li to bilo nešto konkretno, izgledalo je kao osoba. Dali su nam odobrenje za pucanje uprkos tome što smo rekli da vidimo tačke visoke temperature, ali nismo mogli identificirati ljude. Tako smo ispalili dva ili tri metka prema tom području. Tijekom prvih nekoliko dana postojala je ta stvar s "izazivanjem vatre". Svakih pola sata ili sat - svakog sata dana - pucali bismo da stvorimo atmosferu vatre. Definitivno nije bilo nikoga tamo.

Bilo je vrlo, vrlo teško. Kada ste unutar tenka, a ne mičete se četiri ili pet dana, ne možete spavati, pa vojnici često zadrijemaju. Stoga pucajte cijelo vrijeme kako biste održali vrstu budnosti i generirali vatru kako biste održali stalni tok artiljerijske vatre usmjerene prema području na kojem smo stigli. Kasnije smo vidjeli slike "prije i poslije" Šuja'iyya na Ynet-u (izraelski vijesti). Okupili smo se i razgovarali o tome i složili se da slike nisu ništa u usporedbi s onim što je stvarno izgledalo. Bila je potpuna destrukcija kuća tamo, do otprilike trećeg reda kuća. Bila je stalna atmosfera vatre, kao da netko puca, stalno, cijelo vrijeme, tijekom cijelog dana. Kasnije tijekom tjedna malo se smirilo, ali uvijek je bila atmosfera vatre. Nikad niste znali tko puca. Sada pucamo iz topničkog korpusa, sada mi pucamo, sada pucamo na nas? Svakih pola sata ili sat bismo se podigli, vozili nekoliko metara naprijed i pucali na "sumnjivo mjesto", vratili se i nastavili našu zasjedu. Neko se podigne, ispali rafal iz MAG (strojnice), i tako dalje. Bilo je gotovo cijelo vrijeme tako. Noću se to stalno događalo. Znao sam da te stvari radimo prije svega da bismo generirali vatru, ali i da bismo održavali budnost vojnika. Kada ste unutar tenka, a ne mičete se četiri ili pet dana, ne možete spavati, pa vojnici često zadrijemaju. Stoga pucajte cijelo vrijeme kako biste održali vrstu budnosti i generirali vatru, održavajući stalni tok vatre.
Svjedočanstvo 34

U najgorem slučaju, pitat će u šta smo pucali, reći ćemo da je to bilo "sumnjivo mjesto"

Jedinica: Oklopni korpus • Čin: Prvi narednik • Lokacija: Deir al-Balah

Ujutro, razaranje nije bilo toliko opsežno. Bilo je nekoliko uništenih kuća i nekoliko staza već prohodanih od strane D9 (oklopljeni bageri). Pridružili smo se ostalim članovima čete i pokrenuli sukob. U oklopnom korpusu, "sukob" znači da cijela snaga puca odjednom. Dali su nam nekoliko ciljeva - ne znam jesu li odgovarali broju tenkova. Tamo je toliko gužva, nema prostora između zgrada. To nije kao u normalnom gradu, gdje ćete vidjeti zgradu do druge zgrade s prostorom između njih. Izgleda kao da su spojene u jedan sloj.

I u tom trenutku ste bili izloženi paljbi?

Nijedan metak nije bio ispaljen u našem pravcu, ali one su se smatrale "sumnjivim mjestima" - što znači vrlo opuštenu politiku otvaranja vatre. To može značiti bilo što što izgleda prijeteće nama. Posebno visoka zgrada ili nešto što bi moglo držati protutenkovski sustav - bilo što što izgleda prijeteće ili sumnjivo. Bilo što što se ne stapa s okolinom, što izgleda umjetno. Takve stvari, ili stvari o kojima smo stvarno imali obavještajne podatke. Radilo je puno opservacijskih punktova uz nas, iz raznih snaga, i pucali smo na takve stvari. Smjeli ste pucati na gotovo sve što želite, osim ako vidite nešto na što bi bilo nerazumno pucati, poput škole. Bilo je trenutaka kada su nam rekli: "Vidiš onu zgradu? To je škola, nemoj pucati tamo. A ondje je zabavni park Gaze - može se vidjeti kotač s vrlo daleko - ne pucamo tamo." Ali sve ostalo na što nas nisu posebno uputili da ne pucajmo - i osim nekoliko drugih mjesta gdje su se nalazile susjedne [IDF] snage kako bismo izbjegli prijateljsku vatru - mogli ste pucati bilo gdje, gotovo slobodno. Također su bili trenuci kada smo rekli: "Pucat ćemo tamo, u najgorem slučaju pitat će što smo pucali, reći ćemo da je to bilo 'sumnjivo mjesto', da je izgledalo prijeteće." To se dogodilo nekoliko puta.

Ko odobrava otvaranje vatre?

Obično to radi zapovjednik tenka. Budući da su propisi [za otvaranje vatre] bili vrlo popustljivi tijekom operacije, zapovjednici tenkova mogli su odobriti.

Kakva su pravila angažiranja bila predviđena prije nego što ste ušli ?

Zapravo se ne sjećam što je bilo raspravljano u pogledu formalnih uputa prije nego što smo ušli, a nakon što smo ušli, niko se stvarno nije brinuo o formalnim uputama. To je ono što smo znali. Svaki zapovjednik tenka znao je, čak i obični vojnici su znali, da ako nešto ne bude u redu, mogu reći da su vidjeli nešto sumnjivo. Imaju potporu. Nikada im neće biti suđeno.

Svjedočanstvo 84

Nakon pet sati inaktivnosti tenkosvke paljbe je bolje "isprovocirati" to mjesto.

Jedinica: Oklopni korpus • Čin: Prvi narednik • Lokacija: Khan Yunis

Kada smo prvi put ušli , i kada smo preuzeli kuće, postojala je ta stvar "provociranja" područja. Ako stojite satima, a tenk je neaktivan, ne počinjete voziti naprijed-natrag. Nema usporedbe između tenka u pokretu i tenka koji je neaktivan. Neaktivan tenk je 1.000 puta ranjiviji, i ne možete jednostavno voziti okolo sedam sati ako ste smješteni pored određene zgrade. Tako da smo povremeno poduzimali korake kako bismo "provocirali" područje.

Što to znači?

To znači pucanje iz strojnica prema "sumnjivim mjestima".

Što su "sumnjiva mjesta"?

Grmlje, sumnjive zgrade.

Kada pucate prema "sumnjivom mjestu" koje je zgrada, pucate li prema prozoru ili prema uglu strukture?

Prema uglu. Želite "provocirati" područje i osigurati se da ako ima netko unutra, neće iznenada izići i pogoditi vas nekim protutenkovskim projektilom.

Vi ste ostajali unutar vozila, ali ste uz to počeli pucati prema "sumnjivim mjestima"?

Svaki nekoliko sati, ne cijelo vrijeme. Svakih pet sati kada je tenk neaktivan, bolje je bilo "isprovocirati" to mjesto.

Zapovjednik bi vam rekao da izazovete "provokativnu paljbu" u unaprijed određeno vrijeme, a ciljevi su birani od strane posade tenka? Od strane zapovjednika tenka?

Da, prema onome što imate oko sebe. Pronađete "sumnjiva mjesta" - ne morate biti genije da to učinite. Nema precizne definicije, ali znate "sumnjivo mjesto" kada ga vidite. Analizirate područje, shvatite što je što, koja je kuća visoka i ima nadzor nad vama, koji prozori su usmjereni ravno prema vama. I onda bum, ispalim rafal. Ne trošite streljivo, ne pucajte bez razloga.

Do koje udaljenosti možete definisati nešto kao "sumnjivo mjesto"?

Bilo koja udaljenost. U načelu, bilo koja kuća koja može biti okrenuta u mom pravcu, koja je unutar mog vidokruga, koja bi me mogla ugroziti - može se definirati kao sumnjiva. Skenirali bismo cijeli raspon - bilo koje mjesto unutar vidokruga.

Koja je najudaljenija tačka?

Stotine metara od nas. Dat ću vam trivijalan primjer, čak je i pomalo smiješan. Jedne noći netko je rekao: "Vidio sam [kretanje] tamo." Cijelo vrijeme, naravno, na dvosmjernom radiju pazimo, postavljamo pitanja - ne želite saznati da je jedan od vaših momaka otišao van obaviti nuždu i da ste ga slučajno pogodili. Tako da je rekao: "Vidio sam sigurno i nema nikoga našeg tamo." Rekli su mu: "Imate odobrenje za pucanje", pa je otvorio vatru s tenka (strojnicom)- bio je zadovoljan, obavio je svoj posao, učinio je što je trebao učiniti. Sljedećeg jutra ispostavilo se da je to bila krava. Naravno, izgubio je obraz, ali nije mogao preuzeti rizik da ib to mogla bila osoba.

Svjedočanstvo 35

Oni su bili meta vatre - pa naravno, morali su biti teroristi...

Jedinica: Pješadija • Čin: Nije za objavljivanje • Lokacija: Južni Pojas Gaze

Postojala je jedinica koja je identificirala sa ukupno dvije figure koje su se šetale voćnjakom, oko 800 ili 900 metara udaljene od zone perimetra snage. Bile su to dvije mlade žene koje su šetale u voćnjaku. Zapovjednik je zatražio potvrdu, "Što vidiš", i jesu li inkriminirane ili ne. Bilo je to tokom dana, oko 11:00 ili podne. Sa osmatračnica se nije dobro vidjelo, pa je zapovjednik poslao dron da osmotri odozgo, i dron ih je inkriminirao. Vidio ih je kako razgovaraju, hodaju s telefonima. Usmjerili su vatru prema tom mjestu, na te djevojke, i one su ubijene. Nakon što su bile inkriminirane, imao sam osjećaj da je to bila glupost.

Na čemu je temeljena inkriminacija?

Izviđači. "Palestinske djevojke sigurno mogu vidjeti tenkove, a sigurno mogu vidjeti dim koji se diže zbog svih inženjerskih radova." Nakon toga je zapovjednik rekao zapovjedniku tenka da ide pregledati to mjesto, i tri tenka su otišla provjeriti [tijela]. Provjeravaju tijela, a to su bile dvije žene starije od 30 godina. Tijela dviju žena, i bile su nenaoružane. Vratio se i mi smo krenuli dalje, a one su bile označene kao teroristkinje. Pucali su na njih - pa naravno, mora da su bile teroristkinje...
mirza_15

#49157 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by mirza_15 »

alibegoa wrote: 27/01/2024 21:14
Ja samo hocu reci da su im braca egipcani mogli sprijeciti sve te zrtve. Ali eto oni su moralno uzviseni pa nikog ne spasavaju.
Hoćeš reći da su trebali pomoći Izraelu u etničkom čišćenju i trajno nastaniti te ljude u pustinji? Jordan možda da preventivno primi ove sa ZO pa da Izrael ima "from the river to the sea"? Da li bi ih to širenje zadovoljilo ili bi na red došao Liban, Sirija, Jordan? Možda onda da humano presele i Jordance i već preseljene palestince dalje i da ih braća arapi prime i ne budu šupci jer Izrael treba da proširi?
General War

#49158 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

mirza_15 wrote: 27/01/2024 21:40

Hoćeš reći da su trebali pomoći Izraelu u etničkom čišćenju i trajno nastaniti te ljude u pustinji? Jordan možda da preventivno primi ove sa ZO pa da Izrael ima "from the river to the sea"? Da li bi ih to širenje zadovoljilo ili bi na red došao Liban, Sirija, Jordan? Možda onda da humano presele i Jordance i već preseljene palestince dalje i da ih braća arapi prime i ne budu šupci jer Izrael treba da proširi?
Izrael je vec bio na kampovanju vise puta i u siriji, i u jordanu i egiptu, da im je sta trebalo uzeli bi
mirza_15

#49159 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by mirza_15 »

General War wrote: 27/01/2024 21:48
Izrael je vec bio na kampovanju vise puta i u siriji, i u jordanu i egiptu, da im je sta trebalo uzeli bi
Da su mogli uzeli bi.
Bosanski_kralj

#49160 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bosanski_kralj »

Navodno ubrzo kreće rat Izrsel Hezbolah. Po X-u pišu moguće već u nekoliko narednih sati. :run:
General War

#49161 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

mirza_15 wrote: 27/01/2024 21:50
General War wrote: 27/01/2024 21:48

Da su mogli uzeli bi.
:lol:
Jazuk intereta :D
alibegoa

#49162 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alibegoa »

Ok drago mi je da priznajes da ti je tudja teritorija vaznija od 15000 djece koja bi ostala ziva a vjerovatno i vise. Ja sam mislio da ti je bilo stalo do djecijih zivota, sorry. A btw zapadna obala je bila dio jordana prije ‘67 i stanovnici jordanski drzavljani. Tako da ne bi bilo nista neobicno da jordan primi svoje drzavljane koji pate pod okupacijom.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#49163 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

dobro si ti to, rješenje svakog rata je da se napadnuti samo isele. :sax: :mrgreen:
mirza_15

#49164 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by mirza_15 »

alibegoa wrote: 27/01/2024 22:34
Ok drago mi je da priznajes da ti je tudja teritorija vaznija od 15000 djece koja bi ostala ziva a vjerovatno i vise. Ja sam mislio da ti je bilo stalo do djecijih zivota, sorry. A btw zapadna obala je bila dio jordana prije ‘67 i stanovnici jordanski drzavljani. Tako da ne bi bilo nista neobicno da jordan primi svoje drzavljane koji pate pod okupacijom.
Dobra ti je logika. Možda da iselimo cijelo to područje jer susjedi vole da ubijaju djecu? Što se Ukrajinci ne isele? Možda smo i mi BiH trebali napustiti? Hebem ti učiteljicu logike. Nije kriv nasilnik nego žrtva jer nije pobjegla.
HarTar

#49165 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by HarTar »

Izgleda Liban na redu....
alibegoa

#49166 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alibegoa »

Velkoski wrote: 27/01/2024 22:36 dobro si ti to, rješenje svakog rata je da se napadnuti samo isele. :sax: :mrgreen:
Ma ne samo civili ta djeca nad kojima se oplakuje i zene. Pa neka se brate hamas borci slobodno dokazuju.
Juliuscezar

#49167 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Juliuscezar »

Mora s e priznati domišljatost kod cionista u trenutku sramote pred ICJ izmisle skandal sa UNRWA kako bi skrenuli pažnju
General War

#49168 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

Velkoski wrote: 27/01/2024 22:36 dobro si ti to, rješenje svakog rata je da se napadnuti samo isele. :sax: :mrgreen:
Iz svake borbe se civili izmjestali na siguro ako mogu samo u Gazi eto to neki problem, a nije.
General War

#49169 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by General War »

bhnapoleon1 wrote: 27/01/2024 23:11 Mora s e priznati domišljatost kod cionista u trenutku sramote pred ICJ izmisle skandal sa UNRWA kako bi skrenuli pažnju
Ima Iran, Huti pa i Rusija pa neka hrane brate...ha ja.
Juliuscezar

#49170 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Juliuscezar »

General War wrote: 27/01/2024 23:12
Iz svake borbe se civili izmjestali na siguro ako mogu samo u Gazi eto to neki problem, a nije.
Izrael je poznat po tome što dopušta povratak izbjeglica na teritorije s kojih je protjerao.
eltroxin

#49171 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by eltroxin »

Chmoljo wrote: 27/01/2024 12:12
General War wrote: 27/01/2024 08:27 nije problem bit glup, ali kad je glup i bezobrazan to je sasvim novi level...jos prodavat muda pod bubrege.
Tako je, Juzna Afrika pokrenula tuzbu I izrael Odgovorio...a mogao je hladno ignorisat kao Rusija...jel tako? Znaci suplja kako Izrael ne jebe zivu silu pada u vodu iz prikazanih stvari cemu i ti svjedocis
Uistinu, glup i bezobrazan, odlicno si to napisao. Kako sam napisao u prethodnom postu Izrael nije ocekivao ovakav ishod a dobro bi mu dosla presuda u njihovu korist jer bi to bapokon bio dobitak u medijskom ratu kojeg zestoko gube. Obzirom da su izgubili posljedica nece biti jer veliki brat ce uloziti veto.

Dakle ucestvovali su jer su mogli puno dobiti a nista izgubiti.
Poenta je, "otimanje palestinske zemlje"...takva skupna premisa nigdje nema u pravu koliko ja poznajem, mogu tebi uzet, meni ali nemamo mi nista nase...pa sam rekao eto neka tuze, i eto tebe i tima da nekoga nazivas glupim...ako su tuzili gdje je tuzba? Ako postoji, zasto je odbacena...pa cemo onda razglabat je li ili nije nesto da se covjek nasmije...ovako zakljucak na volej pa kome se primi...
Nevjerovatan je nivo debilizma do kojeg se covjek mora spustiti da bi objasnio pojedine spinove. Palestinska zemlja se koristi kao grupni naziv za privatnu imovinu Palestinaca. Postoji i bosnjacka zemlja u neformalnom govoru, koja je takodjer otimana agrarnom reformom, al jasno je da se radilo o imovini pojedinaca koji su bili meta zbog svoje pripadnosti.

Da si mozda samo glup, ali da nisi bezobrazan, ne bi se javljao jer bi se i tako glup sjetio ilegalnih naselja na zapadnoj obali koja su uz blokdu Gaze generator sukoba. Ilegalna naselja po svim medjunarodnim mjerilima ali ne i izraelskim. I onda trebamo vjerovati izraelskim sudovima. Neka institucije rad esvoj posao, ha?

Ne znam tacno sto mi kacis Nikragva vs USA...
Nikaragva je drzava...Palestina nije, Palestinci su napali Izrael a ne obratno (i tuzba JARa vs Izrael koliko sam skonto uzima period od oktobra a ne od prije). Ako je Veto, veto se primjenjivao i primjenjivat ces se mnogo vise nego vezano za Izrael.
Sto se tice UN Palestina jeste drzava obzirom da joj je priznat takav status 2012. godine odnosno dobili su drzave promatraca, jer de facto nisu suvereni.
Ilegalna su i po izraelskim zakonima, samo sto se pravo ne sprovodi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#49172 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

alibegoa wrote: 27/01/2024 23:10
Ma ne samo civili ta djeca nad kojima se oplakuje i zene. Pa neka se brate hamas borci slobodno dokazuju.
a muškarce ko jebe?

civili se nigdje ne izmještaju dobrovoljno, e'o mene k'o bebu nisu mogli izmjestiti ni sa Dobrinje, na žalost mnogih sa ove teme :mrgreen:
alibegoa

#49173 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by alibegoa »

bhnapoleon1 wrote: 27/01/2024 23:15
General War wrote: 27/01/2024 23:12
Izrael je poznat po tome što dopušta povratak izbjeglica na teritorije s kojih je protjerao.
Eto kako smo brzo dosli do toga da nikom nisu vazne zrtve i djeciji zivoti nego samo teritorij.
Nema smisla vise zrtve spominjati nego treba diskutovati u metrima kvadratnim Gaze koje drzi jedna ili druga strana.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#49174 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Velkoski »

mentalna gimnastika, 10/10 would recommend

reci jednostavno da pozivaš na etničko čišćenje i to je to, da ne koristimo grublje pojmove, hehe.
Juliuscezar

#49175 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Juliuscezar »

Velkoski wrote: 27/01/2024 23:25 mentalna gimnastika, 10/10 would recommend

reci jednostavno da pozivaš na etničko čišćenje i to je to, da ne koristimo grublje pojmove, hehe.
Da su Bošnjaci 92. Otišli u Tursku ne bi bilo zločina ni genocida nego im bili bitni kvadratni metri nekakve Bosne i eto desilo se zločini
Locked