Skijanje

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
dječak sa šibicama

#1051 Re: Skijanje

Post by dječak sa šibicama »

Zrinka Ljutic opasan talent, 19 godina samo, danas druga u slalomu, jucer 4. mjesto VS
ketronsd1

#1052 Re: Skijanje

Post by ketronsd1 »

konektovan wrote: 21/01/2024 11:49
Email83 wrote: 21/01/2024 00:03
sukis wrote: 16/03/2023 11:22

Lupetas gluposti, Mikaela je najveca skijasica ikada i jedna od najvecih sportiskinja ikada, ako ti ne cijenis skijanje kao sport to je tvoj problem. Privilegija je gledati ovakvu sampionku kako skija iz utrke u utrku, u zaista jakoj konkurenciji.
Janica je veca tako da ne treba da naturas svoje misljenje
Najveca u svojoj eri,..Mikaela u svojoj..vrlo jednostavno.
Ma nikako se porediti ne mogu. Pobjeda jednog sportiste u bilo čemu se važe i sa snagom konkurencije.
Jedan dobar dio karijere Mikaela nije imala dovoljno jaku konkurenciju. Kod Janice je malo drugačija slika i ja lično vidim nju kao veću individu. Sto je opet samo moje mišljenje i nije vrijedno diskusije.
Medutim porediti sa Ingemarom je malo previše. Jednostavno je previse razlike u današnjem skijanju, opremi pripremi staze. Sve sve sve više nije kao prije. Ovi stariji skijaši će sigurno skontati o čemu pričam.

Tehnike sto se opet tice u obe kategorije za mene postoji samo jedno ime koje nažalost vise nije sa nama
Rok Petrović. Neponovljiv
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1053 Re: Skijanje

Post by konektovan »

ketronsd1 wrote: 21/01/2024 20:37

Ma nikako se porediti ne mogu. Pobjeda jednog sportiste u bilo čemu se važe i sa snagom konkurencije.
Jedan dobar dio karijere Mikaela nije imala dovoljno jaku konkurenciju. Kod Janice je malo drugačija slika i ja lično vidim nju kao veću individu. Sto je opet samo moje mišljenje i nije vrijedno diskusije.
Medutim porediti sa Ingemarom je malo previše. Jednostavno je previse razlike u današnjem skijanju, opremi pripremi staze. Sve sve sve više nije kao prije. Ovi stariji skijaši će sigurno skontati o čemu pričam.

Tehnike sto se opet tice u obe kategorije za mene postoji samo jedno ime koje nažalost vise nije sa nama
Cuj Mikaela nije imala konkurencijy... :-)
Zato i kazem,..sve je to razlicita era, mozemo reci jedne od najvecih, nikako najveca.
ketronsd1

#1054 Re: Skijanje

Post by ketronsd1 »

konektovan wrote: 21/01/2024 20:43

Zato i kazem,..sve je to razlicita era, mozemo reci jedne od najvecih, nikako najveca.
Vidi, ja sam rekao jedan dobar dio karijere. I druže nema potrebe sa tim kolutanjem očima. Mišljenja su različita
Better Man

#1055 Re: Skijanje

Post by Better Man »

ketronsd1 wrote: 21/01/2024 20:49

Vidi, ja sam rekao jedan dobar dio karijere. I druže nema potrebe sa tim kolutanjem očima. Mišljenja su različita
Mikaela je rekla da je za nju najbolja Janica Kostelić da joj je ona uzor.
splinter

#1056 Re: Skijanje

Post by splinter »

Better Man wrote: 22/01/2024 12:13

Lindsey Vonn je majka, a Vreni Schneider možda i najveća.
Janica se rano povukla, ali to je bila njena odluka poslije svih problema.
Mikaelu sam zapratio na twitteru i lajkam sve njene objave i pratim svaki njen nastup.
Sve su one prave lavice, svaka na svoj način i institucije.
ketronsd1

#1057 Re: Skijanje

Post by ketronsd1 »

splinter wrote: 22/01/2024 13:10

Mikaelu sam zapratio na twitteru i lajkam sve njene objave i pratim svaki njen nastup.
Upravo
@Better Man svi mi imamo svoje idole i u zavisnosti od vremena u kojem smo rasli. Idoli obično bivaju oni najveći.
Better Man

#1058 Re: Skijanje

Post by Better Man »

ketronsd1 wrote: 22/01/2024 19:53

Upravo
@Better Man svi mi imamo svoje idole i u zavisnosti od vremena u kojem smo rasli. Idoli obično bivaju oni najveći.

Vreni je bila kraljica i uživanje je bilo gledati je kako skija. Povrede su uticale na to da Janica se rano oprosti, ali je uradila neke stvari koje će teško bilo koja skijašica dostići. Dovoljno je spomenuti njen nastup na OI u Salt Lake Cityu. Došla je kao autsajder zbog lošeg starta sezone i nekih povreda, tačnije problema sa leđima, i onda je jednostavno briljirala i nadmašila konkurenciju. Tri zlata i srebro. Na narednim OI u Torinu je došla kao favorit za svih 5 zlatnih medalja i viroza je pokosi i sprijeći u novom čudu. Jedno zlato i srebro pod virozom je ogroman uspjeh. SP i 2005 i tri zlata je isto veliki podvig. Bila je treća skijašica u istoriji koja je stigla do pobjede u svih 5 disciplina, a nakon toga druga skijašica u povijesti koja je to uradila u jednoj sezoni. Anja Pearson je nakon nje isto stigla do pobjede u svih 5 disciplina, pa Lindsey Vonn i mislim da i Mikaela Shiffrin ima to isto. Ako gledamo broj pobjeda u Svjetskom kupu Mikaela je daleko najveća i obzirom da će još dugo skijati nema joj kraja i brojke će biti nedostižne, a ako gledamo nastupe na OI, onda je tu Janica bez premca. Mikalea je kao što sam rekao, rekla za Janicu da joj je uzor i da za nju lično, Janica je imala najbolju tehniku skijanja. Dolaziš iz zemlje koja tupavo nema ni jednu relevantnu stazu da treniraš skijanje i uništiš konkurenciju iz Austrije, Švedske, Švicarske, USA itd., gdje mogu da biraju stazu na kojoj će trenirati. To je zaista veliko. Samo da pobijediš jednu trku je veliko, a ne da ostvariš 32 pobjede u Svjetskom kupu, osvojiš 3 mala kristalna globusa za slalom, 4 za kombinaciju i tri velika za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu i na sve to dodaš 5 zlatnih medalja sa Svjetskih prvenstava i 4 zlatne i dvije srebrene medalje sa OI. Povrede su spriječile Lindsey Vonn da nadmaši Stenmarka po broju pobjeda i da dođe do minimalno 100 pobjeda u Svjetskom kupu. I kad misliš da Vonn neće niko nadmašiti, pojavi se Mikaela i nadmaši je. Jedan od bitnih faktora na strani Mikaele je da nema povreda. Mislim da će teško koja skijašica u budućnosti nadmašiti Mikaelu.
ketronsd1

#1059 Re: Skijanje

Post by ketronsd1 »

Better Man wrote: 23/01/2024 10:59
ketronsd1 wrote: 22/01/2024 19:53

Upravo

Vreni je bila kraljica i uživanje je bilo gledati je kako skija. Povrede su uticale na to da Janica se rano oprosti, ali je uradila neke stvari koje će teško bilo koja skijašica dostići. Dovoljno je spomenuti njen nastup na OI u Salt Lake Cityu. Došla je kao autsajder zbog lošeg starta sezone i nekih povreda, tačnije problema sa leđima, i onda je jednostavno briljirala i nadmašila konkurenciju. Tri zlata i srebro. Na narednim OI u Torinu je došla kao favorit za svih 5 zlatnih medalja i viroza je pokosi i sprijeći u novom čudu. Jedno zlato i srebro pod virozom je ogroman uspjeh. SP i 2005 i tri zlata je isto veliki podvig. Bila je treća skijašica u istoriji koja je stigla do pobjede u svih 5 disciplina, a nakon toga druga skijašica u povijesti koja je to uradila u jednoj sezoni. Anja Pearson je nakon nje isto stigla do pobjede u svih 5 disciplina, pa Lindsey Vonn i mislim da i Mikaela Shiffrin ima to isto. Ako gledamo broj pobjeda u Svjetskom kupu Mikaela je daleko najveća i obzirom da će još dugo skijati nema joj kraja i brojke će biti nedostižne, a ako gledamo nastupe na OI, onda je tu Janica bez premca. Mikalea je kao što sam rekao, rekla za Janicu da joj je uzor i da za nju lično, Janica je imala najbolju tehniku skijanja. Dolaziš iz zemlje koja tupavo nema ni jednu relevantnu stazu da treniraš skijanje i uništiš konkurenciju iz Austrije, Švedske, Švicarske, USA itd., gdje mogu da biraju stazu na kojoj će trenirati. To je zaista veliko. Samo da pobijediš jednu trku je veliko, a ne da ostvariš 32 pobjede u Svjetskom kupu, osvojiš 3 mala kristalna globusa za slalom, 4 za kombinaciju i tri velika za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu i na sve to dodaš 5 zlatnih medalja sa Svjetskih prvenstava i 4 zlatne i dvije srebrene medalje sa OI. Povrede su spriječile Lindsey Vonn da nadmaši Stenmarka po broju pobjeda i da dođe do minimalno 100 pobjeda u Svjetskom kupu. I kad misliš da Vonn neće niko nadmašiti, pojavi se Mikaela i nadmaši je. Jedan od bitnih faktora na strani Mikaele je da nema povreda. Mislim da će teško koja skijašica u budućnosti nadmašiti Mikaelu.
Potpis
Jedna preporuka za smucare a pogotovu ove 50+ koji su vozili i na staroj opremi.
dokumentarac Saga Stenmark.
Milina covjeka gledati i slusati.
Kad sam vec kod njega, moram ispricati jedan dozivljaj;
2009 Hundfjället.
Ja sa kolegom na nocnom skijanju i ispred mene u redu stoji covjek. Ono sto mi je zapelo za oko su prvo skije. Na njima stoji titanuim test iza vezova. I onda pocinju da se cuju glasovi "to je Ingemar S.,to je Ingemar S."
On ono samo lagani smjesak :) . Kazem kolegi hajmo sici na pola staze da ga mozemo zapratiti od vrha da vidimo kako skija. Staza za nocno nije bila bas duga pa se moglo pratiti kad i ko dolazi na vrh sa liftom a imalo se na par mjesta mogucnosti sici bez dda ugrozis ostale na liftu. Taj dan bas je snijeg zestoko padao i staza je bila haman ko pukelpist. patnja ziva,(za mene :) i vecinu) ali ne i za Ingea :lol: :lol:. Zao mi samo sto se mobilni (yankee sranje) ugasio od hladnoce i nismo se mogli slikati. Dosta ih se slikalo sa njim. Covjek nikoga nije odbio.

Valjda nisam dosadan bio
:)
RJ57

#1060 Re: Skijanje

Post by RJ57 »

jako je rijetko vidjeti "prave" skijaše kako livadare po normalnoj stazi, to njima prije svega nije interesantno, oni obično ganjaju kakve ture po dubokom snijegu, neki heli-skiing i slično. ali desi se, jednom je u okviru svjetskog ili evropskog kupa bio yu-ski team na jahorini i jure franko i anja zavadlav su malo livadarili po jahorini a cijela jahorina ih je pratila. to je mrak izledalo :mrgreen:
tramvajtrojka

#1061 Re: Skijanje

Post by tramvajtrojka »

RJ57 wrote: 23/01/2024 12:39 jako je rijetko vidjeti "prave" skijaše kako livadare po normalnoj stazi, to njima prije svega nije interesantno, oni obično ganjaju kakve ture po dubokom snijegu, neki heli-skiing i slično. ali desi se, jednom je u okviru svjetskog ili evropskog kupa bio yu-ski team na jahorini i jure franko i anja zavadlav su malo livadarili po jahorini a cijela jahorina ih je pratila. to je mrak izledalo :mrgreen:
95% skijasa bi se polomilo na stazi spremnoj za svjetski kup :shock: , kad vidim narod kako malo zakuka za led na bjeloj il Jahorini ovi idu 150+ na sat po ledenoj plohi :lol:
ketronsd1

#1062 Re: Skijanje

Post by ketronsd1 »

tramvajtrojka wrote: 23/01/2024 12:43
RJ57 wrote: 23/01/2024 12:39 jako je rijetko vidjeti "prave" skijaše kako livadare po normalnoj stazi, to njima prije svega nije interesantno, oni obično ganjaju kakve ture po dubokom snijegu, neki heli-skiing i slično. ali desi se, jednom je u okviru svjetskog ili evropskog kupa bio yu-ski team na jahorini i jure franko i anja zavadlav su malo livadarili po jahorini a cijela jahorina ih je pratila. to je mrak izledalo :mrgreen:
95% skijasa bi se polomilo na stazi spremnoj za svjetski kup :shock: , kad vidim narod kako malo zakuka za led na bjeloj il Jahorini ovi idu 150+ na sat po ledenoj plohi :lol:
HEAD WORLDCUP REBELS I.RACE 2020
Vjeruj drug toliko je do opreme.
Gore navedene vec tri godine koristim i led- nikakva prepreka. Normalno svake godine servis radim.
RJ57

#1063 Re: Skijanje

Post by RJ57 »

ketronsd1 wrote: 23/01/2024 12:55
Gore navedene vec tri godine koristim i led- nikakva prepreka. Normalno svake godine servis radim.
probaj se spustiti recimo ovom danas stazom na kojoj će biti veleslalom/slalom u šladmingu, ili onom stazom u jasni gdje je prošli vikend bio veleslalom za tete .... niti u ludilu moguće bez da si ozbiljno trenirao skijanje i da imaš skije pripremljene taj dan od profi servisera i to baš za tu stazu. kantne koje ti naštele na normalnom servisu ne samo da nisu dovoljne nego nisu ni blizu za takav led
ketronsd1

#1064 Re: Skijanje

Post by ketronsd1 »

RJ57 wrote: 23/01/2024 13:04

probaj se spustiti recimo ovom danas stazom na kojoj će biti veleslalom/slalom u šladmingu, ili onom stazom u jasni gdje je prošli vikend bio veleslalom za tete .... niti u ludilu moguće bez da si ozbiljno trenirao skijanje i da imaš skije pripremljene taj dan od profi servisera i to baš za tu stazu. kantne koje ti naštele na normalnom servisu ne samo da nisu dovoljne nego nisu ni blizu za takav led
Ima se prostora za diskusiju :) ali necemo sad ovdje.
dragonz

#1065 Re: Skijanje

Post by dragonz »

Ovaj srbin na Eurosportu se provaljuje da je sad teže pobjediti nego kad je pobjeđivao Stenmark.
goredole

#1066 Re: Skijanje

Post by goredole »

priprema skija za takmicenje i rekreativno skijanje su nebo i zemlja, a i proizvodjac je nebitan jer svaki ima premium race skije.
sukis

#1067 Re: Skijanje

Post by sukis »

uglavnomja wrote: 11/03/2023 14:51 shifrinka za istoriju, pretekla stenmarka

glupost :oops:

kao da se bira kosarkas koji je dao najvise koseva u istoriji, pa se smuckaju oni iz doba prije trice i poslije trice ... samo je ovo jos gore, jer su od nekadasnje 3 discipline dosli do 3 puta vise trki,
Lupetas gluposti, Mikaela je najveca skijasica ikada i jedna od najvecih sportiskinja ikada, ako ti ne cijenis skijanje kao sport to je tvoj problem. Privilegija je gledati ovakvu sampionku kako skija iz utrke u utrku, u zaista jakoj konkurenciji.
Sa Mikaelom ne Janica vec niko ne moze u istu recenicu kada je skijanje u pitanju ni u muskoj ni zenskoj konkurenciji. Djevojka je jos malo pa na 100 pobjeda u svjetskom kupu, tesko da ce to iko ikada nadmasiti, ona je jos prilicno mlada i pitanje je do koliko pobjeda ce stici. Ja se iskreno nadam da ce ona bude li nekad izbor za najvecu sportasicu svih vremena uci u uzi izbor jer to svakako zasluzuje.
El_comadante

#1068 Re: Skijanje

Post by El_comadante »

odličan slalom u Šladmingu.
suit_up

#1069 Re: Skijanje

Post by suit_up »

I izuzetna atmosfera :thumbup:
Better Man

#1070 Re: Skijanje

Post by Better Man »

sukis wrote: 24/01/2024 17:00

Sa Mikaelom ne Janica vec niko ne moze u istu recenicu kada je skijanje u pitanju ni u muskoj ni zenskoj konkurenciji. Djevojka je jos malo pa na 100 pobjeda u svjetskom kupu, tesko da ce to iko ikada nadmasiti, ona je jos prilicno mlada i pitanje je do koliko pobjeda ce stici. Ja se iskreno nadam da ce ona bude li nekad izbor za najvecu sportasicu svih vremena uci u uzi izbor jer to svakako zasluzuje.
Mikaela sigurno jeste najveća ukupno kad je skijanje u pitanju, ali ako gledamo samo OI, tad nijedna skijašica ne može parirati Janici i njenom nastupu u Salt Lake Cityu. Šteta što je viroza pokosi u Torinu.
El_comadante

#1071 Re: Skijanje

Post by El_comadante »

Ova naša baš loša, 55 takmičarski 10ak ispalo i opet nije došla do bodova, 31 bila.
suit_up

#1072 Re: Skijanje

Post by suit_up »

Ja padova u Cortini i jučer i danas :-)
pepeljara

#1073 Re: Skijanje

Post by pepeljara »

suit_up wrote: 27/01/2024 11:56 Ja padova u Cortini i jučer i danas :-)
Nasa je bila top obzirom na tezinui staze.
Bas se napadalo i to teskih padova..
pepeljara

#1074 Re: Skijanje

Post by pepeljara »

Bravo za Elvedinu historijski uspjeh al fakat...

Jos su i oni sa Eurosporta i juce i danas vrlo emotivno podrzali i nahvalili je drama :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

:bih: :bih: :bih: Cestitke Elvedini, fantastican uspjeh
Last edited by pepeljara on 28/01/2024 12:45, edited 1 time in total.
insaneinthebrain

#1075 Re: Skijanje

Post by insaneinthebrain »

Ja reko propala sezona za Elevdinu, slabi rezultati ali danas nas je iznenadila. Svaka čast :thumbup: :bih:
Post Reply