Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
plavi_E

#18026 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Zagrebcani zagrebali za ne postojecu funkciju jer ne postoji "hrvatski clan presjednistva".
plavi_E

#18027 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Presjednistvo je samo izvor problema u BiH i zato ga treba ukinuti i "mirna Bosna".
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18028 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

Da...sad ukidati kad je na redu da bude covke
kakabanja213

#18029 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

Truba wrote: 25/01/2024 17:11 Da...sad ukidati kad je na redu da bude covke
Zasto Covke? A mozda DF kandiduje Mahira Mesalica kao Hrvata i onda Bosnjaci zakucaju igricu.
moimoi

#18030 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by moimoi »

Mislim da ce kradeze predloziti nekog drugog,a da Covke laganini ide u peMziju na Kipar ili vec :D
harisl

#18031 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by harisl »

I ukinuti mogucnost kandidovanja za bilo koju biranu funkciju ljudima sa dvojnim drzavljanstvom...
Osmi Socrates

#18032 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Osmi Socrates »

kakabanja213 wrote: 25/01/2024 17:03
Osmi Socrates wrote: 25/01/2024 16:50
kakabanja213 wrote: 25/01/2024 16:29
Evo ja se ne osjecam kao Bosnjak, recimo se osjecam nrsto kao Forto. I glasao sam za rumenog Becirevicau predsjednistvo. Jesam li ja Bosnjacima izabrao clana predsjednistva. U slucaju da sam glasao za Komsica ( kojeg ne podnosim ali cisto zbog nacista iz HDZ) da li bi se ja mijesao Hrvatima u izbor clana. I ako mozes kakvu instrykciju sta da radim kome da se mijesam a kome ne.
To si ostali, kao i ja uostalom, i svaka promjena IZ što se tebe tiče će biti kozmetička, da se ispoštuju presude evropskog suda za ljudska prava.

A drugo, ne možeš se pretvarati da je BiH "normalna država", kao i svaka druga u EU, recimo, jer se u njoj desio žestok rat koji je Daytonom zaustavljen. Daytonu nije namjera bila da od BiH stvori "normalnu državu", u kojoj će se odjednom stvoriti politički uslovi kao u zemljama Zapada i viševjekovne demokratije, nego da zaustavi rat. "Normalnu državu" ste trebali stvarati poslije, međutim svi su gledali kako da šuknu drugima. O druga dva naroda znamo kako su to radili, a Bošnjaci su izabrali Komšić taktiku da šuknu Hrvatima.

To je situacija na terenu.

Ili ako baš hoćeš, došao Amer, polupao šamare i Tuđmanu i Izetbegoviću, stvorio Washingtonski Sporazum da nađe minimum zajedničkih interesa između Bošnjaka i Hrvata u BiH, te države Hrvatske, pripremio Oluju, bez njega i ne bi bila moguća, zaštitio svoje interese što se tiče Hrvatske, u BiH stvorio jedinu moguću državu nakon rata. Sve ostalo bi bila veća katastrofa.

Dakle, ne pripada BiH samo Bošnjacima (ili Bosancima, ili ostalima) bez obzira šta se dešavalo u ratu. Oko rata su presude donijete na sudovima. I prilično su jasne. Međutim, to ne znači da te sada Amer smatra nešto posebnim, da se stavlja na tvoju stranu, ni tebe, ni Hrvate, ni Bošnjake ni Srbe. Gleda da nađe ljude koji neće šukati jedni drugima kad god im se za to pruži prilika.

Sad glasaj za koga hoćeš, ali to ne znači da imaš veće moralno pravo od onog Hrvata koji Komšića smatra za ublehu i nelegitimnog.

Sad Amer gleda da odredi prihvatljive granice šukanja. Ne može oko plina, ne može oko ovog, onog, drugog, trećeg. Neće moći ni oko Komšića. I Evrovizija se nešto trudi, ali slabo ide.

Kad se dogovore zajednički interesi u FBiH, onda će se preći na RS.
I posto je takva situacija na terenu treba je zabetonirati, odnosno promijeniti na nacin da se ja ne bih mogao mjesati u pravo izbora Hrvata nego samo u pravo izbora Bosnjaka.
Pa ako bi se ukinulo Predsjedništvo, a prava konstitutivnih naroda bila zaštićena preko Doma Naroda, onda bi imali čistije odnose.

Ti ćeš imati pravo glasati za stranku, a ne za jebenog ublehu koji najviše profitira od upravo ovakve države gdje svi šukaju jedni drugima. Nigdje mu stranke ni među Srbima ni među Hrvatima, a on direkt u Predsjedništvo kao Hrvat.

E zbog toga je institucija Predsjedništva budaleština. Ništa ne rade, a svi se svađaju oko njih.

Ne možete ih dovesti u red da ih osam ima.
sajber87

#18033 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

Truba wrote: 25/01/2024 17:11 Da...sad ukidati kad je na redu da bude covke

Covke vise nikad nece biti kao ni komsic to je ono sto je sigurno u sta ne treba da sumnjas
512MB

#18034 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by 512MB »

Glasanje je anonimno, i svako ima pravo da glasa za koga želi, neovisno o njegovoj etničkoj pripadnosti. To je univerzalni zakon širom svijeta, i on nije slučajno takav i u BiH. Nikakvi "Hrvati" tu nisu zakinuti, naprotiv zakinuti su svi drugi građani koji se ne mogu kandidovati, i tu je Evropski sud za ljudska prava naložio da se mora mjenjat.

Eh sad, što se Trojka a posebno Konaković zadali da to još više pogoršaju i u korist HDZ mjenjaju samo oni to znaju.
plavi_E

#18035 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by plavi_E »

Sto bi cojk reko "imperativ". :-)
Osmi Socrates

#18036 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Osmi Socrates »

Pa dobro, možemo se mi pretvarati i da je BiH nešto što nije.

Glasanje će ostati anonimno, ali da će se više dozvoljavati Komšić elementima da postanu sredstvo za šukanje jednih drugima, to se neće desiti. Čović čini mi se ima posljednju šansu da se popravi.

I kad smo već kod anonimnosti, Švedska je donedavno imala problem anonimnosti oko izbora. Dakle, nije nešto "unheard of" u ostatku svijeta.
kakabanja213

#18037 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

Osmi Socrates wrote: 25/01/2024 17:31 Pa dobro, možemo se mi pretvarati i da je BiH nešto što nije.

Glasanje će ostati anonimno, ali da će se više dozvoljavati Komšić elementima da postanu sredstvo za šukanje jednih drugima, to se neće desiti. Čović čini mi se ima posljednju šansu da se popravi.

I kad smo već kod anonimnosti, Švedska je donedavno imala problem anonimnosti oko izbora. Dakle, nije nešto "unheard of" u ostatku svijeta.
Cuj da se popravi??? Mogli su i Adolfu dati jos jednu sansu. Meni nije jasno sta da se ocekuje od covjeka, odnosno sta da zaokruzi ako ima izbor izmedju covjeka koji je supljak i covjeka koji grli Darija Kordica.
I opet molim instrukciju koga da zaokruzim, ukoliko mi se ne omoguci da biram i ukoliko se ne ukine predsjednistvo.
Znaci nece biti dozvoljeno sukanje Bosnjaka Hrvatima i to nebitnom funkcijom clana predsjed ista, a bit ce dozvoljeno sukanje Hrvata Bosnjacima stavljanjem na listu ljudi koji su, ili podrzavaju zlocince koji su ubijali Bosnjake.
joint union

#18038 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by joint union »

DaysleepeR wrote: 25/01/2024 12:48
joint union wrote: 25/01/2024 11:48 Predsjednistvo ima, po meni, jednu jako bitnu funkciju a to je da imenuje, postavlja, opoziva i razrješava ambasadore u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, šefove diplomatskih misija i predstavnike Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama koji su u svojstvu šefa diplomatske misije, generalne konzule, te ambasadore koji su imenovani ili upućeni na rad u međunarodne organizacije kao djelatnici tih organizacija.

Samo radi ovoga ne bih bas rekao da je clan Predsjednistva samo protokolarna i nebitna funkcija.
Navedi mi 5 najboljih ambasadora ove zemlje od 1992 do danas i njihova dostignuća za bolji život u BiH.

Čekam.
Pa da ih ukinemo onda, koji ce nam q?
Ustedicemo brdo para.
Naravno, ne mozemo sve, UN npr, ali vecinu mozemo.

Kad imas problem u stranoj zemlji tek onda shvatis bitnost vlastite ambasade a i ambasadora od cijeg kvaliteta zavisi i kvalitet rjesenja tvog problema.
Nije posao ambasadora bolji zivot u BiH, mada kvalitetnim radom i to mogu postici.
Naravno, ovim nista ne govorim o samim clanovima Predsjednistva, ko zna, mozda Covicevi ambasadori vise doprinesu boljem zivotu u BiH od Komsicevih, svakakva cuda su moguca kod nas.
Last edited by joint union on 25/01/2024 18:15, edited 1 time in total.
JohnnyS

#18039 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

Ja dva državljanstva, a nitko da me pošalje na neku funkciju u Rim u ambasadu
DonieBrasco

#18040 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/df-odbi ... /240125135

Zasto ovi iz SDFA idu iz kranojsti u krajnost.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#18041 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

DonieBrasco wrote: 25/01/2024 17:57 https://www.klix.ba/vijesti/bih/df-odbi ... /240125135

zato što bi se gluho bilo moglo nešto i dogovoriti, a istima nije u interesu da se išta dogovori. nadaju se i gorem.

ta šuplja o zaštiti države je samo šuplja. to se i sada vidi.

kažu u DFu jasno je da je Konaković zauzeo stav. ok. šta si uradio da promijeniš taj stav? kuko po medijima. preko novinara ga odgovaro.

gdje je sad priča o preuzimanju odgovornosti? gdje je sad priča o pruženim rukama koje su utrnule? gdje je priča o zajedničkom frontu?

kada se Srbi grupišu i sastaju, onda ha vidi ih. a evo sada, nećemo se igrati ako ne ponesemo svoje igračke.

ok.

licemjeri jebeni.
sajber87

#18042 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

DonieBrasco wrote: 25/01/2024 17:57 https://www.klix.ba/vijesti/bih/df-odbi ... /240125135

Zato sto ne zele nista da se mijenja, mogu da plivaju samo u haosu i tkz "zastiti" bosnjaka kojima zastita jedino treba od katastrofalne politike sda df i ostalih satelita. Da li neko moze da zamisli da sda i df pricaju o ekonomiji napretku razvoju zivotu umjesto o covicu i dodiku sa kojima su inace vladali godinama. Zajedno(sda df snsd hdz) vladaju zive uzivaju a raja trune u mrznji
Osmi Socrates

#18043 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Osmi Socrates »

Eto kakvog "ste" jebenog predsjednika izabrali. Neće čovjek da učestvuje u dijalogu. Koga on predstavlja?
Last edited by Osmi Socrates on 25/01/2024 18:10, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#18044 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

pa nije ljiljana dobio dijalogom, rekli bi cinici.
DaysleepeR

#18045 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Point. wrote: 25/01/2024 16:55
DaysleepeR wrote: 25/01/2024 13:56 Pa nek kažu, jel treba sad da se ljudima piše šta da kažu?
Svako se bori za svoje ciljeve.
Komšić je učinio štetu, njegovo biranje je omogućilo da na konto tako trivijalne funkcije hrvati dobiju mnogo više nego im pripada u raspodjeli vlasti.
O tome ja i govorim.
Da je bilo pameti da se ne ide u tu avanturu, bolje bi bilo za ovu zemlju.
Ali nije bilo pameti, a nema ni sada.
Kakvu bolan avanturu pa ne možeš zabraniti glasačima da glasaju za nekoga ako imaju pravo da za nj glasaju. Je li to slobodno društvo i slobodni izbor svakog glasača?

Dobro drug Palermo kaže, ako je trivijalna funkcija zašto se Hrvatima ne kaže de popustite malo koji će vam vrag tako trivijalna funkcija, imate vlast u državi, malo relaksirajte odnose, ne ulazite u tu avanturu kočenja države ka EU integracijama.
Ne krivim ja glasace, Komsic je trebao barem malo da bude hrvat u Predsjednistvu a ne desni bošnjak.
Makar eto, reda radi.
MuaDib

#18046 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by MuaDib »

Od nacionalizma je samo gori Komšićev građanski totalitarizam. Konstitutivno se svrsta kad treba dobiti ovjeru CIK-a, a onda fol negira tu konstitutivnost i fura se na pogrešno protumačene presude Evropskog suda. I još sabotažom tužbe smatra što je uložena žalba, jer insitucije BiH moraju po sili zakona braniti ustavni poredak kakav god da je. On misli da je on jedini upravu, a obični kloštar koji loži raju, za svoj interes. Sačuvaj me Bože njegove građanske države.
DaysleepeR

#18047 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

joint union wrote: 25/01/2024 17:54
joint union wrote: 25/01/2024 11:48 Predsjednistvo ima, po meni, jednu jako bitnu funkciju a to je da imenuje, postavlja, opoziva i razrješava ambasadore u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, šefove diplomatskih misija i predstavnike Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama koji su u svojstvu šefa diplomatske misije, generalne konzule, te ambasadore koji su imenovani ili upućeni na rad u međunarodne organizacije kao djelatnici tih organizacija.

Samo radi ovoga ne bih bas rekao da je clan Predsjednistva samo protokolarna i nebitna funkcija.
Navedi mi 5 najboljih ambasadora ove zemlje od 1992 do danas i njihova dostignuća za bolji život u BiH.

Čekam.
Ustedicemo brdo para.

Kad imas problem u stranoj zemlji tek onda shvatis bitnost vlastite ambasade a i ambasadora od cijeg kvaliteta zavisi i kvalitet rjesenja tvog problema.
Nije posao ambasadora bolji zivot u BiH, mada kvalitetnim radom i to mogu postici.
Naravno, ovim nista ne govorim o samim clanovima Predsjednistva, ko zna, mozda Covicevi ambasadori vise doprinesu boljem zivotu u BiH od Komsicevih, svakakva cuda su moguca kod nas.
Pa ne mozes ukinuti ambasadore.
Barem smo se slozili da je finkcija ambasadora onako revijalna. Samim tim jedna od funkcija predsjednistva ispade protokolarna.
sinuhe

#18048 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sinuhe »

Koliko samo nepovjerenja ima u toj zemlji, u sve i svakoga.
Majke ne daju vakcinisati djecu a ovi misle mijenjati ustav i toboze imaju i neki rok. :-)
MAha

#18049 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by MAha »

De malo realnosti. Fakat je tadasnja opozicija, sadasnja vlast govorila da vlast treba da ponudi rjesenja. I fakat je neozbiljan poziv da se prijedlozi dostave za 2-3 dana, hallo, zar nije neozbiljno. I trece, zasto se bjezi od presude Kovacevic, jel to nesto presutno, ma pusti sad jos i to. Pa jebemu imamo u rukama tako jake adute sada, presude esljp, ali imam osjecaj da trojka se senbiva vezano za istu.
joint union

#18050 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by joint union »

DaysleepeR wrote: 25/01/2024 18:26
joint union wrote: 25/01/2024 17:54

Čekam.
Ustedicemo brdo para.

Pa ne mozes ukinuti ambasadore.
Barem smo se slozili da je finkcija ambasadora onako revijalna. Samim tim jedna od funkcija predsjednistva ispade protokolarna.
Zar ne mozes ukinuti pojedine ambasade, a samim tim i ambasadore? Naravno da se ovo nece desiti, jer gdje ce skake i memici?
Recimo u Africi znam da ima ambasada u Egiptu, Libiji i cini mi se Alziru. Ako radis u BH firmi registrovanoj u npr Etiopiji, nemas nikakve pomoci od vlastite drzave, sto se tice radnih dozvola, vozackih dozvola, bilo kakve administrativne pomoci... Za razliku od npr drzavljana Srbije koje te stvari rijese u 5 dana, sto njihove firme cini brzim, samim tim i konkurentnijim za rad. Tako se posredno i gura ekonomija vlastite zemlje. E sad, ako imas nesposobnog ili (pogotovo) zlonamjernog ambasadora, bice ti isto kao da ga i nemas, a u nekim slucajevima i gore.
Locked