Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#17926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 25/01/2024 12:53 Predsjedništvo je bitno koliko i preklanjski snijeg. Ne može donijeti nijednu odluku bez konsenzusa. Jedan ide u Rusiju Putinu na noge, drugi budaleše iz Sarajeva o građanskoj a najviše profitira od etničke, a treći radi who knows what. Osim ako Erdoganu ne ostavlja Bosnu u amanet.

Jedan zine jednu, barem se jedan od ostale dvojice javi da ne priča u njegovo ime.

Eliminiraj ih sve, prebaci nadležnosti na Vijeće Ministara i Dom Naroda, i završi tu priču. Uvedi kvote za ostale što se tiče izbora. I jednom stavi tačku na to.

Ne postoji zemlja na svijetu koja ima više od jednog predsjednika a da nije pred ratom ili u ratu. Nema je.
Kako nije važno?
Rekoh, postavlja ambasadore (bez koncenzusa ako se ne varam), imenuje VM, vrhovni komandant.

Btw. ne postoji država koja nema predsjednika ili predsjedništvo.
I nisam znao da je Švicarska, koja ima predsjedničko vijeće od osam članova, pred ratom. Valjda ne pratim vijesti.
internazionale

#17927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by internazionale »

DaysleepeR wrote: 25/01/2024 12:48
joint union wrote: 25/01/2024 11:48 Predsjednistvo ima, po meni, jednu jako bitnu funkciju a to je da imenuje, postavlja, opoziva i razrješava ambasadore u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, šefove diplomatskih misija i predstavnike Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama koji su u svojstvu šefa diplomatske misije, generalne konzule, te ambasadore koji su imenovani ili upućeni na rad u međunarodne organizacije kao djelatnici tih organizacija.

Samo radi ovoga ne bih bas rekao da je clan Predsjednistva samo protokolarna i nebitna funkcija.
Navedi mi 5 najboljih ambasadora ove zemlje od 1992 do danas i njihova dostignuća za bolji život u BiH.

Čekam.
:thumbup: bravo

Koji su to tek ublehaši. Stvorila se neka kasta, neki krug predodređenih za te pozicije, neka prezimena... i samo se rotiraju.
Čim se pojavi neko ime mimo te elite, odmah kreće propitivanje od strane "doajena" diplomatije i novinarstva, o stručnosti, podobnosti...

Nešto slično kao elita ovih filmskih radnika, što ih sada Ahmed Imamović tambura
tramvajtrojka

#17928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by tramvajtrojka »

dr_Evil wrote: 25/01/2024 12:53 Mislim da bi ja mogao negdje u tropske krajeve za ambasadora :evil:
trebas ti jos puno pure pojesti da budes kao Haris Hrle da nadmasis njehov uhljebizam kroz dkp mrezu :lol: :lol: taj lik je pokazatelj svega pogresnog u SDA minderluk nacinu vladanja
dr_Evil

#17929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

tramvajtrojka wrote: 25/01/2024 12:59
dr_Evil wrote: 25/01/2024 12:53 Mislim da bi ja mogao negdje u tropske krajeve za ambasadora :evil:
trebas ti jos puno pure pojesti da budes kao Haris Hrle da nadmasis njehov uhljebizam kroz dkp mrezu :lol: :lol: taj lik je pokazatelj svega pogresnog u SDA minderluk nacinu vladanja
Ma evo postati cu vjerni glasac SDFA, branit cu ih ko Prpa samo nek me posalju negdje u trope, ali da ima alkohola i zena, pa da budem pravi zeleni termit.

Ako treba licno cu ici do Vucica da podnosim mu raporte i selame od Bakira.

Lagano sesiric, koktelcic, neke latino amerikanke sta vrcaju. Bolan to je zivot, a meni citav zivot prodje pokazujuci obraz.

Image
Osmi Socrates

#17930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Osmi Socrates »

sehohari wrote: 25/01/2024 12:58
Osmi Socrates wrote: 25/01/2024 12:53 Predsjedništvo je bitno koliko i preklanjski snijeg. Ne može donijeti nijednu odluku bez konsenzusa. Jedan ide u Rusiju Putinu na noge, drugi budaleše iz Sarajeva o građanskoj a najviše profitira od etničke, a treći radi who knows what. Osim ako Erdoganu ne ostavlja Bosnu u amanet.

Jedan zine jednu, barem se jedan od ostale dvojice javi da ne priča u njegovo ime.

Eliminiraj ih sve, prebaci nadležnosti na Vijeće Ministara i Dom Naroda, i završi tu priču. Uvedi kvote za ostale što se tiče izbora. I jednom stavi tačku na to.

Ne postoji zemlja na svijetu koja ima više od jednog predsjednika a da nije pred ratom ili u ratu. Nema je.
Kako nije važno?
Rekoh, postavlja ambasadore (bez koncenzusa ako se ne varam), imenuje VM, vrhovni komandant.

I nisam znao da je Švicarska, koja ima predsjedničko vijeće od osam članova, pred ratom. Valjda ne pratim vijesti.
Koje ambasadore? Dodik postavlja ambasadore iz RS-a. Ne mora ni biti u Predsjedništvu. Čak može blokirati i ambasadore iz Federacije BiH, ako srpski član predsjedništva potegne "entitetski interes". Može blokirati i vrhovnog komandanta.

I pusti se ti Švicarske. BiH nije Švicarska, do toga trebaju milenijumi finog podešavanja političkih odnosa.

Kako ne postoji zemlja bez predsjednika? Jesi li baš prebrojio sve? Hajde, jednu po jednu.
DaysleepeR

#17931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Veću moć na sva politička kretanja ima Čović kao šef HDZ-a nego Komšić kao član predsjedništva.
Sva ova borba je čisti lični interes za uhljebljenje kao i korištenje te funkcije za ostvarivanje većih ovlasti na drugim mnogo bitnim nivoima.
Konto priče o majorizaciji, hrvati su dobili mnogo više i mnogo bitnije u drugim nivoima vlasti.
palermo

#17932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

Pa objektivno govoreci postoji jednostavno rjesenje. Ukinuti ambasadore, sta ce nam ? Samo trosak stvaraju. Ako bas negdje i treba onda zamoliti da srpski i hrvatski ambasador odradi posao za nas.
Ustedit cemo pare a i nece biti svadja.
BHCluster

#17933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BHCluster »

A_A_AKCIJA wrote: 25/01/2024 11:32 Kako ekipi začas ispuše entuzijazam.

Jučer orgije, a danas hlađenje jer je usvojen budžet Federacije :D

Ložio ih Mešalić da će tražiti raspuštanje Parlamenta, a danas i NES i SzaBiH glasaše za. :D

7.4 milijardi za napredak, ide hiljada KM svim porodiljama u federaciji :izet: .

Edit, nešto računam.

Mi u KS što smo na vrijeme skinuli SDA, smo ovim potezom omogućili da će žena koja rodi dijete u Sarajevu, od Kantona dobiti 12 mjesečnih prosječnih plaća, plus ova hiljadarka, izađe na 16.000 KM.

Ako joj je treće dijete, ta porodica dobija 8.500 KM godišnje i po tom osnovu.

24.500 KM, za godinu dana, kada saberemo ove dvije subvencije!
Pa kako, odakle pare? Samo isključite SDA sa budžeta i para ima :mrgreen:

A vi u ostalim kantonima kako ste?

NiP, Trojka izdajaaaaaaa
:izet:
:thumbup: Minimalna plata 1000 KM!
DaysleepeR

#17934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

palermo wrote: 25/01/2024 13:10 Pa objektivno govoreci postoji jednostavno rjesenje. Ukinuti ambasadore, sta ce nam ? Samo trosak stvaraju. Ako bas negdje i treba onda zamoliti da srpski i hrvatski ambasador odradi posao za nas.
Molim te nabroj po rangu i kvaliteti urađenog posla ambasadore koje je Bečirević imenovao.

Ne moramo dalje od njega.
palermo

#17935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

DaysleepeR wrote: 25/01/2024 13:12
palermo wrote: 25/01/2024 13:10 Pa objektivno govoreci postoji jednostavno rjesenje. Ukinuti ambasadore, sta ce nam ? Samo trosak stvaraju. Ako bas negdje i treba onda zamoliti da srpski i hrvatski ambasador odradi posao za nas.
Molim te nabroj po rangu i kvaliteti urađenog posla ambasadore koje je Bečirević imenovao.

Pa vidis da smo ja i ti na istom fonu, samo sam ja malcice radikalniji. Ukinuti bespotreban trosak. Jakako
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#17936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by laserShow »

sehohari wrote: 25/01/2024 12:58 Btw. ne postoji država koja nema predsjednika ili predsjedništvo.
To je ok, ali koliko su bitni? Evo reci mi iz glave ko je precjednik Madjarske? Nema sanse da znas, jer je lik nebitan. Zato znas ko je Orban :)

Covjek te je gore pitao, kojeg to hambasadora pamtis u ovih 20 godina? Kojeg?
DaysleepeR

#17937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

palermo wrote: 25/01/2024 13:13

Pa vidis da smo ja i ti na istom fonu, samo sam ja malcice radikalniji. Ukinuti bespotreban trosak. Jakako
Ja samo kažem da je apsurd koliko pažnje u medijima kod nas pred izbore dobija utrka za člana predsjedništva kada u praksi predsjedništvo iako formalno šef države nema ovlasti da ijednom nivou vlasti ispod bilo šta naredi.
Super su ambasadori, pod uslovom da rade nešto.
U vrhu najneaktivnijih ambasadora u istoriji ove zemlje su upravo oni imenovani od strane bošnjačkog člana predsjedništva kao i sve i jedan Komšićev.

Prove me wrong.
Last edited by DaysleepeR on 25/01/2024 13:17, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#17938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Osmi Socrates »

Plus što Predsjedništvo ne može opstati da se ispoštuju odluke međunarodnih sudova.

Morali bi ga proširiti, od jednog dodatnog člana, pa čak do pet dodatnih članova. Dakle, još jedan do pet uhljeba koji ne bi radili ništa, osim budalesali svaki za sebe.

Izbori za ostale institucije se mogu urediti uvođenjem kvota za "ostale". To za Predsjedništvo ne može.
dr_Evil

#17939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 25/01/2024 13:10 Veću moć na sva politička kretanja ima Čović kao šef HDZ-a nego Komšić kao član predsjedništva.
Sva ova borba je čisti lični interes za uhljebljenje kao i korištenje te funkcije za ostvarivanje većih ovlasti na drugim mnogo bitnim nivoima.
Konto priče o majorizaciji, hrvati su dobili mnogo više i mnogo bitnije u drugim nivoima vlasti.
Ja ovo vidim, (nazalost, moj stav je previse radikalan prema HNSu,) samo kao stvaranje krize da bi se izbjeglo razgovarati o bitnim temama koje zaista mogu BiH pomaknuti prema EU, te kao pokusaj preustroja Ustava da bi se Treci uveo na mala vrata. Bitno je postaviti etnicki izbor na sve, da bi se pokazalo da je zemlja federacija naroda, a clan predsjednistva koji se bira po principu jedan covjek jedan glas rusi tu teoriju federecije naroda.

Mozda koga zmija ujede i gustera se boji, ali ja nikad nisam dozivio neki stav "BiH je nasa domovina i idemo u euroatlantske integracije". (mada je covke to rekao)

Kad je dosla koalicija krenuli smo sa hajde da pricamo o temama o kojima se slazemo, a ostale ostavimo za kasnije.. taj stav doveo bi do otvaranja pregovora (ako ima stvarne volje sa EU strane). Danas smo od 14 prioriteta hajde da pricamo o Izbornom zakonu. Eto samo da taj potpisemo pa cemo u eu, valjda reforma Ustavnog suda i tuzilastva nije vaznije.

Ja ne vjerujem, niti kad stavim sve sta se desavalo u BIH kroz 150 godina mogu vjerovat, da ako potpisemo tri glasacke kutije da ce Covic biti zadovoljan i okrenuti se prema EU. Isto tako znam da ko god misli prevariti Hrvate u BiH, kao recimo Komsic grobar socijaldemokratije, prodati im neku fintu, da se vara, jer je to izrazito inteligentan narod koji zna sta zeli.
Last edited by dr_Evil on 25/01/2024 13:19, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Truba »

pa koliko to clanova treba imati da se zadovolje svi narodi
ima li manjine osim hrvata koja ne bi trebala biti zastupljena u tom predsjdndistvu
PreWiBa

#17941 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PreWiBa »

Osmi Socrates wrote: 25/01/2024 13:06
sehohari wrote: 25/01/2024 12:58

Kako nije važno?

Koje ambasadore? Dodik postavlja ambasadore iz RS-a. Ne mora ni biti u Predsjedništvu. Čak može blokirati i ambasadore iz Federacije BiH, ako srpski član predsjedništva potegne "entitetski interes". Može blokirati i vrhovnog komandanta.

I pusti se ti Švicarske. BiH nije Švicarska, do toga trebaju milenijumi finog podešavanja političkih odnosa.

Kako ne postoji zemlja bez predsjednika? Jesi li baš prebrojio sve? Hajde, jednu po jednu.
Firstly it's important to point out that all countries have a 'head of state' and a 'head of government'. In some countries these are two separate posts, and in other countries they are combined into one single post.
https://www.jetpunk.com/users/helvetica ... nt-or-king

A države gdje je kombinovano su ili predsjednički sistemi ili diktature.

Ne postoji zemlja bez takve institucije, ili kralja ili predsjedništva.

Kako da takva država reaguje ako zagusti? Teoretski bi sutra neko mogao raspustiti parlament ili da se vlada razdruži.
Btw. i u VM ti treba koncenzus
DaysleepeR

#17942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

Tročlano predsjedništvo je odličan koncept pod uslovom da imaš trojicu patriota u istom.

Jedan lobira u Rusiji, drugi na zapadu, treći u Turskoj i arapskim zemljama.
Sva tri vuku za isti cilj, bilo bi ekstra.

Međutim...
harisl

#17943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by harisl »

U ovakvoj uzavreloj atmosferi, trebale bi stranke na vlasti zaposliti po jos jednu osobu da daje izjave i odgovara na pitanja, da bude na raspolaganju makar sat vremena dnevno, nesto kao "spokesman/ spokeswoman/ spokesperson" (valjda sam sve obuhvatio). Vjerujem da bi se dosta strasti smirilo. Nije normalno dopustiti da prodju 2-3 dana da se daju komentari na bombasticne izjave sa "druge strane" i tvrdnje o dogovoru, prakticno izdaji. Ima svakakvih teorija, ima ovih sto sve znaju i kontaju, ima onih sto imaju neke ko fol povjerljive informacije... Nema potrebe za tim.

Naci nekog elokventnog, nekog ko ce nedvosmisleno objasniti stvari. Recimo, iza pres konferencije Dine uvijek treba odrzati jos jednu pres konferenciju dva sata nakon prve, jer vazda ima nekih pitanja nakon sto on nesta lupi i to treba pojasnjavati ("imperativ"?).
palermo

#17944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

DaysleepeR wrote: 25/01/2024 13:16

Ja samo kažem da je apsurd koliko pažnje u medijima kod nas pred izbore dobija utrka za člana predsjedništva kada u praksi predsjedništvo iako formalno šef države nema ovlasti da ijednom nivou vlasti ispod bilo šta naredi.
U vrhu najneaktivnijih ambasadora u istoriji ove zemlje su upravo oni imenovani od strane bošnjačkog člana predsjedništva kao i sve i jedan Komšićev.

Prove me wrong.
Ma cekaj, ne shvatam te sada. Rekao si da je funkcija clana predsjednistva bezveze sto si ilustrovao cinjenicom da im je glavni posao imenovati ambasadore. Koji nicemu ne sluze, kako ja shvatih.
I kad sam se ja slozio sa tobom, ti okrenu curak i sad su ambasadori super, samo ne valjaju ovi Komsicevi i Bosnjaci.

Slabo si mi ti brate radikalan, ja bih ukinuo sce ambasadore, a ti koliko sam sad shvatio samo Komsiceve i bosnjacke ambasadore.
PreWiBa

#17945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PreWiBa »

laserShow wrote: 25/01/2024 13:14
sehohari wrote: 25/01/2024 12:58 Btw. ne postoji država koja nema predsjednika ili predsjedništvo.
To je ok, ali koliko su bitni? Evo reci mi iz glave ko je precjednik Madjarske? Nema sanse da znas, jer je lik nebitan. Zato znas ko je Orban :)

Covjek te je gore pitao, kojeg to hambasadora pamtis u ovih 20 godina? Kojeg?
Pa znam gotovo svakog člana predsjedništva u BiH, upravo to govori da funkcija nije toliko nebitna.

To što ne pamtim ambasadora ne znači da nije važan, pogotovo kada bi se iskoristilo kako treba.

Pamtiš li ti ministre poljoprivrede od prije 20 godina?
Naravno da ne, ali bi opet bilo suludo reći da je bezvezno.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#17946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by W0rM »

dr_Evil wrote: 25/01/2024 12:37
W0rM wrote: 25/01/2024 12:35

SDA nije nesto bolja, Trojka je po kantonu SA imala dosta pozitivnih poteza, ali su nedorasli, nezreli i nespremni za entitetsku a pogotovo drzavnu vlast.
De molim te samo zavrsi misao. Posto trojka je sve to, ko je onda najbolji za drzavnu i entitetsku vlast? :D
sta god da kazem, nece valjati :D to znas i sam, jer je tesko naci nekoga ko ima integritet opcenito, a jos teze predstaviti nekog ovdje na forumu, gdje smo jel' svi sa IQ 200+ jer je Mensa za nas djecija organizacija :)

Nego jel' realno po tebi Trojka obavlja dobar posao i ako da, zasto?, a ako ne, zasto? :D
DaysleepeR

#17947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DaysleepeR »

palermo wrote: 25/01/2024 13:22

Prove me wrong.
Ma cekaj, ne shvatam te sada. Rekao si da je funkcija clana predsjednistva bezveze sto si ilustrovao cinjenicom da im je glavni posao imenovati ambasadore. Koji nicemu ne sluze, kako ja shvatih.
I kad sam se ja slozio sa tobom, ti okrenu curak i sad su ambasadori super, samo ne valjaju ovi Komsicevi i Bosnjaci.

Slabo si mi ti brate radikalan, ja bih ukinuo sce ambasadore, a ti koliko sam sad shvatio samo Komsiceve i bosnjacke ambasadore.
Nisi dobro skontao.
Značaj predsjedništva je trivijalan.
Čak i ti "superbitni" ambasadori nikakav uticaj nemaju na živote građana koji im plaćaju plate.
Po ustavu moraš ih imati i ja nisam toliko nezreo čak da ni za potrebe neke debate povlačim infantilni argument "hajmo ih onda ukinuti" jer je to baš na nivou osnovne škole.
PreWiBa

#17948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by PreWiBa »

Ono što je meni čudno je da biste vi htjeli, jer eto ovo ovako apsurd, napraviti državu bez ikakvog predsjednika što je još veći apsurd.
sajber87

#17949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

dr_Evil wrote: 25/01/2024 12:37
W0rM wrote: 25/01/2024 12:35

SDA nije nesto bolja, Trojka je po kantonu SA imala dosta pozitivnih poteza, ali su nedorasli, nezreli i nespremni za entitetsku a pogotovo drzavnu vlast.
De molim te samo zavrsi misao. Posto trojka je sve to, ko je onda najbolji za drzavnu i entitetsku vlast? :D
Nece ti konkretno odgovoriti, nikad to ne urade, hinjski eskiviraju odgovor i pricu pokusaju prevesti na svoju vodenicu, procitani su odavno , samo prati :mrgreen:
palermo

#17950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

DaysleepeR wrote: 25/01/2024 13:24
palermo wrote: 25/01/2024 13:22

Prove me wrong.

Nisi dobro skontao.
Značaj predsjedništva je trivijalan.
Čak i ti "superbitni" ambasadori nikakav uticaj nemaju na živote građana koji im plaćaju plate.
Po ustavu moraš ih imati i ja nisam toliko nezreo čak da ni za potrebe neke debate povlačim infantilni argument "hajmo ih onda ukinuti" jer je to baš na nivou osnovne škole.
Pa sto ce nam, ako nicemu ne koriste i stvaraju trosak.

Pa i dijete na nivou osnovne skole zna da ne trebas davati pare za nesto sto nicemu ne sluzi niti ti treba
Locked