Zašto je onda masa proizvoda iz reda kućne hemije, kozmetike i odjeće jeftinija u HR? HR je na 50 km odavde...DM u Sl.Brodu jeftiniji nego ovaj meni pred kućom u BLbavi wrote: ↑24/01/2024 09:50 Transport je skup sport. Pogotov sto vecina proizvoda u Bosni ne dolazi zeljeznicom vec kamionima. Cijena transporta kamionima je oko 5KM/km. Koga zanima, izaberite grad u DE po zelji, nadjite kilometrazu x2, samo ce ti se kazati zasto je isti proizvod u Bosni 10, a u DE 7 KM.
Rješenje je da počMemo i mi nesto proizvodit al ne rucno neg uz modernije masine, drzava da malo pomogne, a sto ce se desiti nikad.![]()
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#16251 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- Domaci izdajnik
#16252 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
DM masu svojih jeftinih proizvoda je povukao sa polica radnjiOzimician wrote: ↑24/01/2024 00:42Pomest ce vjerovatno sa svojim robnim markama kao i DM sa Balea proizvodima, s ostalim tesko.Nokian808 wrote: ↑24/01/2024 00:38 Ovo sa cijenama je cisto politika ako prodje prodje....dizu da vide dokle ide. Ako prodaja padne smanje cijenu ili stave akciju...Bingo je u jakoj poziciji za pljacku i diktiranje cijena zahvaljujući slaboj konkurenciji. A valja docekati pravu stranu konkurenciju Lidl, Spar itd...jedva cekam da dodju da prometu domaceg razbojnika...
Ono sto ce Lidl izdominirati jeste: oprema za vrt, hobby-alati i sl. jer tu je tek konkurencija nikakva i preskupa kod nas.
DM postao najskuplja drogerija! Nivea Men gel za tuširanje od 500 ml je preko 10 KM, dok je po marketima 8-8,5 KM
- Hajvan
#16253 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
jeftinij kokosov puter sad
a i zdraviji
a i zdraviji
-
Dilibus
#16254 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
DM je jeftin samo zbog svojih robnih marki. Gdje se moze za malo para naci pristojan kvalitet za dosta stvari. Sve ostalo sto nije njihov asortiman, je dosta skuplje nego u drugim prodavnicama.Lajavikrelac wrote: ↑24/01/2024 11:25DM masu svojih jeftinih proizvoda je povukao sa polica radnjiOzimician wrote: ↑24/01/2024 00:42Pomest ce vjerovatno sa svojim robnim markama kao i DM sa Balea proizvodima, s ostalim tesko.Nokian808 wrote: ↑24/01/2024 00:38 Ovo sa cijenama je cisto politika ako prodje prodje....dizu da vide dokle ide. Ako prodaja padne smanje cijenu ili stave akciju...Bingo je u jakoj poziciji za pljacku i diktiranje cijena zahvaljujući slaboj konkurenciji. A valja docekati pravu stranu konkurenciju Lidl, Spar itd...jedva cekam da dodju da prometu domaceg razbojnika...
Ono sto ce Lidl izdominirati jeste: oprema za vrt, hobby-alati i sl. jer tu je tek konkurencija nikakva i preskupa kod nas.U HR se uredno mogu kupiti. Ko tu koga sa oproštenjem
DM postao najskuplja drogerija! Nivea Men gel za tuširanje od 500 ml je preko 10 KM, dok je po marketima 8-8,5 KM![]()
- Domaci izdajnik
#16255 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da, samo što postepeno ulanjaju jedan po jedan proizvod vlastitih jeftinih marki, a umjesto njih se nudi Old Spice, Nivea, Loreal, Garnier, Pasha itd. U Billi SB sam prije dvije sedmice pazario Old Spice od 1000 ml za 3,5 eura. Kod nas toliko košta onaj od 300 ml...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16256 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Uvijek je bio skuplji
- xoklix
#16257 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pun šleper je 1.5-1.6 € po kilometru, zavisno od težine,mjesta utovara i sl.
Manji kamion 1 €/km , a kombi 0.7 €/km.
-
akcija007
#16258 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne bih se slozio s forumasicom da je DM u Slavonskom Brodu jeftiniji od DM u Banja Luci.
Evo 2 primjera:
- Čarli deterdzent za rucno pranje sudja, 450 ml u DM BH je 1,25 KM/0,64 EUR . A taj isti u hrvatskom DM je 1,25 eur
- DenkMit sredstvo za ciscenje WC skoljke kod nas je 2,70 KM/1,38 EUR a u hrvatskom DM-u je 2,10 eur
Mozda je u slavonskobrodskom DM-u bila akcija pa je bilo jeftinije od BL
Evo 2 primjera:
- Čarli deterdzent za rucno pranje sudja, 450 ml u DM BH je 1,25 KM/0,64 EUR . A taj isti u hrvatskom DM je 1,25 eur
- DenkMit sredstvo za ciscenje WC skoljke kod nas je 2,70 KM/1,38 EUR a u hrvatskom DM-u je 2,10 eur
Mozda je u slavonskobrodskom DM-u bila akcija pa je bilo jeftinije od BL
- bavi
#16259 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To nije moj dio da znam tacno ali logikom mislim da ovo sto mi imamo da su samo podruznice ispostava Zagreb i Beograd. Tako i vise "gladnih usta"treba nahranit. Mi nismo osvješten narod, da se pobunimo vjerovatno bi se i nasle rupe u sistemu zasto je u HR jeftinije i koliko nas biznismeni iz Gruda zakidaju.Lajavikrelac wrote: ↑24/01/2024 11:21Zašto je onda masa proizvoda iz reda kućne hemije, kozmetike i odjeće jeftinija u HR? HR je na 50 km odavde...DM u Sl.Brodu jeftiniji nego ovaj meni pred kućom u BLbavi wrote: ↑24/01/2024 09:50 Transport je skup sport. Pogotov sto vecina proizvoda u Bosni ne dolazi zeljeznicom vec kamionima. Cijena transporta kamionima je oko 5KM/km. Koga zanima, izaberite grad u DE po zelji, nadjite kilometrazu x2, samo ce ti se kazati zasto je isti proizvod u Bosni 10, a u DE 7 KM.
Rješenje je da počMemo i mi nesto proizvodit al ne rucno neg uz modernije masine, drzava da malo pomogne, a sto ce se desiti nikad.![]()
![]()
Nas DM mislim da je uvezan preko Zagreba. Kako formiraju cijene fakat ne znam.
- Ozimician
#16260 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sve sto je napisano na zadnje 2 stranice stoji, tako da je vise nego nerealno ocekivati neka cuda i jeftinocu kad se pojavi taj famozni Lidl u BiH.
Moze se ocekivati da ce biti konkurentan sto se tice vlastitih robnih marki, za sve ostalo nidje veze.
Moze se ocekivati da ce biti konkurentan sto se tice vlastitih robnih marki, za sve ostalo nidje veze.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#16261 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
kakve veze ima sto je 50 kilometara kada mi nismo u EU? Oni jesu, od Njemacke do Hrvatske na AP i ko gospodin. Kako logistika izgleda do BIH?Lajavikrelac wrote: ↑24/01/2024 11:21 Zašto je onda masa proizvoda iz reda kućne hemije, kozmetike i odjeće jeftinija u HR? HR je na 50 km odavde...DM u Sl.Brodu jeftiniji nego ovaj meni pred kućom u BL
- DaysleepeR
#16262 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo ja sam iz logistike.laserShow wrote: ↑24/01/2024 13:38kakve veze ima sto je 50 kilometara kada mi nismo u EU? Oni jesu, od Njemacke do Hrvatske na AP i ko gospodin. Kako logistika izgleda do BIH?Lajavikrelac wrote: ↑24/01/2024 11:21 Zašto je onda masa proizvoda iz reda kućne hemije, kozmetike i odjeće jeftinija u HR? HR je na 50 km odavde...DM u Sl.Brodu jeftiniji nego ovaj meni pred kućom u BL
Ne bi i dalje smjelo biti skuplje.
Nema carine na EU proizvode u BiH.
PDV je kod nas manji nego u HR.
Transport i troškovi uvoza su neznatno skuplji.
Na robu porijeklom iz Kine carina se plaća i u Hrvatskoj i u BiH.
Mnogo su veće marže transportnih kompanija prema klijentima u HR nego što naše firme mogu naplatiti u BiH.
Last edited by DaysleepeR on 24/01/2024 13:42, edited 1 time in total.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#16263 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zaista bih rado nesto naucio. Hoces li reci da cjelokupni logisticki poduhvat iz Minhena do Sarajeva nije osjetno skuplji nego do zagreba?
Ovdje uzimamo transport, cekanje na granici, proces carine, etc?
Ovdje uzimamo transport, cekanje na granici, proces carine, etc?
- DaysleepeR
#16264 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Transport je možda neznatno skuplji.
Recimo da je full kamion 1600 EUR od Njemačke do BiH.
Trošak do Zagreba je 1200 EUR, ali hrvatski špediter više "uzme" svog klijenta nego naš ovdje domaćeg.
Ispadne ti transport neznatno veći.
Čekanje na granici do 24 sata ne generiše dodatni trošak, 90% carinjenja, pogotovo sa FMCG se završi za koji sat, i nema troška.
Carinjenje je 50 - 100 KM po deklaraciji, ako su ogromne fakture može izaći i do 500 KM, što je zanemarivo ako u kamionu imaš robu vrijednosti 200000 KM.
Ne bi smjele biti tolike razlike u cijenama.
- Domaci izdajnik
#16265 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
@DaysleepeR ti je to objasnio. Jednostavno nema nikakvog logičnog objašnjenja za veće cijene osim bezobrazluka trgovaca.laserShow wrote: ↑24/01/2024 13:38kakve veze ima sto je 50 kilometara kada mi nismo u EU? Oni jesu, od Njemacke do Hrvatske na AP i ko gospodin. Kako logistika izgleda do BIH?Lajavikrelac wrote: ↑24/01/2024 11:21 Zašto je onda masa proizvoda iz reda kućne hemije, kozmetike i odjeće jeftinija u HR? HR je na 50 km odavde...DM u Sl.Brodu jeftiniji nego ovaj meni pred kućom u BL
- DaysleepeR
#16266 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Glavni razlog divljanja cijena je država koja je maćeha prema svojim građanima i nema osjećaja koliko je krhka platežna moć te ne donosi zakonske limite za cijene u radnjama.
- Domaci izdajnik
#16267 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Takođe nedostatak otvorenog tržišta i zdrave konkurencije po ugledu na EU doprinosi takvom bezobrazluku. Dva-tri velika uvoznika se sližu sa vlašću i klepaju bagerskom kašikom. Kada bi na tržište BIH sutra došla došle još npr 3 kompanije sportske odjeće i obuće, misliš da bi jedan Buzz i Sport Vizion lupao cijene na škart robi kako mu je qrtzu ćeif? Aha, sigurno...DaysleepeR wrote: ↑24/01/2024 14:05 Glavni razlog divljanja cijena je država koja je maćeha prema svojim građanima i nema osjećaja koliko je krhka platežna moć te ne donosi zakonske limite za cijene u radnjama.
- DaysleepeR
#16268 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Apsolutno se slažem.Lajavikrelac wrote: ↑24/01/2024 14:11Takođe nedostatak otvorenog tržišta i zdrave konkurencije po ugledu na EU doprinosi takvom bezobrazluku. Dva-tri velika uvoznika se sližu sa vlašću i klepaju bagerskom kašikom. Kada bi na tržište BIH sutra došla došle još npr 3 kompanije sportske odjeće i obuće, misliš da bi jedan Buzz i Sport Vizion lupao cijene na škart robi kako mu je qrtzu ćeif? Aha, sigurno...DaysleepeR wrote: ↑24/01/2024 14:05 Glavni razlog divljanja cijena je država koja je maćeha prema svojim građanima i nema osjećaja koliko je krhka platežna moć te ne donosi zakonske limite za cijene u radnjama.![]()
Ovdje je monopol glavni business plan.
- Ozimician
#16269 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zar nisu ogranicene cijene koliko ono proizvoda?DaysleepeR wrote: ↑24/01/2024 14:05 Glavni razlog divljanja cijena je država koja je maćeha prema svojim građanima i nema osjećaja koliko je krhka platežna moć te ne donosi zakonske limite za cijene u radnjama.
Dakle Vlada FBIH ocito radi nesto po tom pitanju.
- DaysleepeR
#16270 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ovdje se poredi DM u HR i ovdje.Ozimician wrote: ↑24/01/2024 14:31Zar nisu ogranicene cijene koliko ono proizvoda?DaysleepeR wrote: ↑24/01/2024 14:05 Glavni razlog divljanja cijena je država koja je maćeha prema svojim građanima i nema osjećaja koliko je krhka platežna moć te ne donosi zakonske limite za cijene u radnjama.
Vlada FBiH kasni godinu dana sa ograničavanjem cijena prozivoda.
Vlada u HR je to uradila u roku od 7 dana, Vučić u roku od pola godine.
- Ozimician
#16271 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svaka cast.DaysleepeR wrote: ↑24/01/2024 14:34Ovdje se poredi DM u HR i ovdje.Ozimician wrote: ↑24/01/2024 14:31Zar nisu ogranicene cijene koliko ono proizvoda?DaysleepeR wrote: ↑24/01/2024 14:05 Glavni razlog divljanja cijena je država koja je maćeha prema svojim građanima i nema osjećaja koliko je krhka platežna moć te ne donosi zakonske limite za cijene u radnjama.
Vlada FBiH kasni godinu dana sa ograničavanjem cijena prozivoda.
Vlada u HR je to uradila u roku od 7 dana, Vučić u roku od pola godine.
Primjetio sam da su ovdje Balea prozivodi jeftiniji nego u BiH, ostali su skuplji.
-
Nokian808
#16272 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Vlada FBIH (iako sam bio optimista kad su maknuli SDA) nista fakticki ne radi osim zamazavanja ocima glupostima koje su cesto i kontraproduktivne za ekonomiju i trziste (lazno zamrzavanje cijena gdje ima gomilu primjera gdje su neki produkti zapravo poskupili a trecih jednostavno nema u radnjama, zabrana rada nedeljom koja ce pokazat ogromnu stetu jer ce olaksat zivot velikim trgovackim lancima koji nece morati zaposljavati nove radnike i dizati plate ili najavljivanje minimalca od 1000 po principu obecanje ludom radovanje)....Ozimician wrote: ↑24/01/2024 14:31Zar nisu ogranicene cijene koliko ono proizvoda?DaysleepeR wrote: ↑24/01/2024 14:05 Glavni razlog divljanja cijena je država koja je maćeha prema svojim građanima i nema osjećaja koliko je krhka platežna moć te ne donosi zakonske limite za cijene u radnjama.
- Ozimician
#16273 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naravno da je tako.Nokian808 wrote: ↑24/01/2024 15:58Vlada FBIH (iako sam bio optimista kad su maknuli SDA) nista fakticki ne radi osim zamazavanja ocima glupostima koje su cesto i kontraproduktivne za ekonomiju i trziste (lazno zamrzavanje cijena gdje ima gomilu primjera gdje su neki produkti zapravo poskupili a trecih jednostavno nema u radnjama, zabrana rada nedeljom koja ce pokazat ogromnu stetu jer ce olaksat zivot velikim trgovackim lancima koji nece morati zaposljavati nove radnike i dizati plate ili najavljivanje minimalca od 1000 po principu obecanje ludom radovanje)....Ozimician wrote: ↑24/01/2024 14:31Zar nisu ogranicene cijene koliko ono proizvoda?DaysleepeR wrote: ↑24/01/2024 14:05 Glavni razlog divljanja cijena je država koja je maćeha prema svojim građanima i nema osjećaja koliko je krhka platežna moć te ne donosi zakonske limite za cijene u radnjama.
Post je bio vise ironican, a ko god misli da je tamo neka Vlada negdje uradila puno vise, jeste na papiru, kao i nasa.
- dječak sa šibicama
#16274 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Lidl ce vjerovatno lupati akcije, ali ne mogu oni imati puno jeftiniji Megle proizvod nego Bingo ili Konzum, mozda u par feninga.
Ali bar da oderu sa svojim robnim markama, dobro ce biti. I Konzum je nekad imao K Plus a danas, ili ja ne vidim, ili to haman vise ni ne postoji. Ali dobro, Konzum je svakako otisao u materinu sa propascu Todorica.
Neka Lidla, da hoce doci i Hofer odnosno Aldi i jos neki Interspar, e onda bi se vec moglo ocekivati znacajnije snizenje nekih cijena.
Inace, zasto kupovati Tomi majonezu od 4 marke, kad ima srbijanske za ispod 3, ista gramaza. Majoneza ko majoneza, nikakve razlike nema. Niti je Tomi vise sto je bio, niti su ovi ostali toliki odron.
Ali bar da oderu sa svojim robnim markama, dobro ce biti. I Konzum je nekad imao K Plus a danas, ili ja ne vidim, ili to haman vise ni ne postoji. Ali dobro, Konzum je svakako otisao u materinu sa propascu Todorica.
Neka Lidla, da hoce doci i Hofer odnosno Aldi i jos neki Interspar, e onda bi se vec moglo ocekivati znacajnije snizenje nekih cijena.
Inace, zasto kupovati Tomi majonezu od 4 marke, kad ima srbijanske za ispod 3, ista gramaza. Majoneza ko majoneza, nikakve razlike nema. Niti je Tomi vise sto je bio, niti su ovi ostali toliki odron.
-
suspect_zero
#16275 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije više K plus nego nešto Moja marka tako nekako, samo ambalažu promijenili ovo kako su se opet uvezali sa Mercatorom.
Valjda će Lidl uskoro, hajde neka neko muštuluk fata
Zna li neko nešto o notinu kod nas?
Ukucam izbaci mi notino bih, kada kliknem onda nema.
Valjda će Lidl uskoro, hajde neka neko muštuluk fata
Zna li neko nešto o notinu kod nas?
Ukucam izbaci mi notino bih, kada kliknem onda nema.