"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ramizovstrasni388

#5676 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ramizovstrasni388 »

arman1 wrote: 24/01/2024 11:08 Maloprije u 50m ulice Čobanija na 3 izloga traže se radnici, nekad su se tražili žiranti, a sad radnici.

Prije 3-4 godine kontaktirao jednog regrutera za neki posao u švabiji koji mi se svidio (veza preko Xing-a). Uletio lik z hr.
Prošle hefte pošalje mi lik link na njegovu bazu i kaže ima 71 posao gdje odgovaraju neke moje vještine. Sinoć me zove izvjesna Mirna (mislim da je iz hr. po govoru) iz jedne od tih firmi i pita da li sam raspoložen da pređem kod njih, a agencija će sve završiti.
Ovdje radim u struci koje ima viška, ekonomista, a tamo bi bio tehničar.
teže je sad naći radnju na kojoj ne piše da se traže radnici, nego da piše
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5677 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Cijene rentanja nekretnina u ZG su odjetjele u nebo. Plate u prosjeku su 900-1000 eura,a ne možeš naći straćare ispod 600-700 eura. Prelazak na euro i zaokruživanje cijena im je jebalo nanu...
oldtajmer

#5678 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

naletih nedavno,je li i oni ovo otvaraju neku novu poslovnicu ili je manjak radnika :?
cini mi se da je nekad bilo obavezno radno iskustvo ako se ne varam
Penny plus d.o.o.

Trgovac-prodavač (m/ž)

Od kandidata očekujemo:

- SSS
- Poželjno iskustvo na istim ili sličnim poslovima
- Izražene komunikacijske vještine
-Ljubaznost i uslužnost
-Odgovoran pristup poslu

Broj izvršilaca: 20

ne znam majke mi gdje je granica do koje su spremni ici pojedini poslodavci ,znam npr. par ljudi koji rade ili su radili u klasu,fine food i sl. mala plata a deres guzove,radnici se stalno mijenjaju itd. kako im se to isplati u pm stalno traziti nove,uvoditi u posao itd
Last edited by oldtajmer on 24/01/2024 12:56, edited 1 time in total.
MehmedPasaMoric

#5679 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by MehmedPasaMoric »

Radno iskustvo je sada luksuz za poslodavca, takvog radnika valja platiti bar 50% skuplje nego onog bez iskustva... Sjecam se vremena kad su i za pomocne radnike i restoranima obavezno trazili iskustvo minimalno dvije godine :D
oldtajmer

#5680 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

MehmedPasaMoric wrote: 24/01/2024 12:54 Radno iskustvo je sada luksuz za poslodavca, takvog radnika valja platiti bar 50% skuplje nego onog bez iskustva... Sjecam se vremena kad su i za pomocne radnike i restoranima obavezno trazili iskustvo minimalno dvije godine :D
bas nadjoh njihov oglas za iste pozicije iz prosle godine 9. mjesec
Uslovi koje trebate ispunjavati su:

Minimalno SSS
Obavezno poznavanje procesa rada u trgovini,
Radno iskustvo na kasi i specijaliziranim odjelima i poslovima je prednost
Odlične komunikacijske sposobnosti kao i vještine pregovaranja,
nema radnika znaci,a za penny sam cuo zaista rijeci hvale od par ljudi koji tamo vec rade
jbt kakva je tek ond situacija merkator,konzum i sl u pm :-)
jos malo ce biti bukvalno daj sta das,mozda i sa samo osmoljetkom :D
Ozimician

#5681 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Lajavikrelac wrote: 24/01/2024 11:18 Cijene rentanja nekretnina u ZG su odjetjele u nebo. Plate u prosjeku su 900-1000 eura,a ne možeš naći straćare ispod 600-700 eura. Prelazak na euro i zaokruživanje cijena im je jebalo nanu...
Znaci mrtva trka München - Zagreb. :-) :-) :-) :-)
Ozimician

#5682 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

arman1 wrote: 24/01/2024 11:08 Maloprije u 50m ulice Čobanija na 3 izloga traže se radnici, nekad su se tražili žiranti, a sad radnici.

Prije 3-4 godine kontaktirao jednog regrutera za neki posao u švabiji koji mi se svidio (veza preko Xing-a). Uletio lik z hr.
Prošle hefte pošalje mi lik link na njegovu bazu i kaže ima 71 posao gdje odgovaraju neke moje vještine. Sinoć me zove izvjesna Mirna (mislim da je iz hr. po govoru) iz jedne od tih firmi i pita da li sam raspoložen da pređem kod njih, a agencija će sve završiti.
Ovdje radim u struci koje ima viška, ekonomista, a tamo bi bio tehničar.
Ima posla svugdje sad za SSS, za visokoobrazovane je vec teze naci i mnogo zahtjevnije raditi na tom nivou.
nepass1

#5683 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Neki dan u peniju obucavaju radnice kako kase rade i kako skeniraju
U marketu isto stalno se mjenjaju radnice
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#5684 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by W0rM »

nepass1 wrote: 24/01/2024 13:08 Neki dan u peniju obucavaju radnice kako kase rade i kako skeniraju
Cuo sam od druga da je u Pennyu dobra plata, tada prije 10ak godina je bila 900 KMcica, ali se radi, poderase ljudi, tako da nije cudno sto napustaju, radije cu u Amku za 1000 (ovu info sam cuo, pa sad je li tacna - ne znam).
kurty

#5685 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kurty »

zippoo87 wrote: 23/01/2024 22:23 Uvoz stranaca je nemnnovan i kod nas.
Jucer cujem informaciju da je Sirbegovic kompanija,koja radi betonske profile i gradi hale,uvezla 100 stranih radnika,ovaj rece da li nepalaca ili filipinaca,ebat ga,ne zapamti tacno.
Nas gazda ce radije vise platiti stranca,nego domaceg radnika i to je jako tuzno i tu matematiku ja ne razumijem ali eto,cinjenica je da dovode strance ,dok njima plati dozvolu,smjestaj,hranu,platu,doprinose i sve ostalo,izadju ih skuplje stranci.
Ako ima neko ko se bolje razumije da objasni ovu matematiku i akrobatiku,neka pise.

Evo danas pricao i sa drugom,koji je iz Beograda,radi u nekoj firmi koja proizvodi nekakve frizidere,kaze jaca firma tamo i upalio mi kameru i pokazuje mi indijce,filipince i sve uvozni radnici a plate nisu lose uopste...700-900 Eura i jos kaze,stranim radnicima sve mora na racun uplatiti a nama daje minimalaci ostalo na ruke.
Mali broj "novajlija" u građevini, hoce da uce. Vecinom, novajlija koji dođe... Tu je samo da prebrodi cekanje vize... Nema plate, nacina, sanse da ga zadrzis ili odgovoris od njemačke... Nece da uce, nece da rade veliki broj poslova... Imadoh priliku imati dvojicu turčina... Rentali smo neke radnike... I hajde kao dobri su tesari... Par dana su radili na tim poslovima, i hajde... bili su ok... medjutim, treba postavljati ivičnjake... Prvi dan, pojma nemaju... jedva su 15tak metara postavili.. Drugi dan, tridesetak... treci dan vec pucaju fine dionice... a imam dva momka u firmi... rade po 8 godina... platama su na nekih 1300KM... i dan danas kad ga posaljes po nesta da donese iz kontejnera ili "kištre", nije 100% siguran kako se koji alat zove... a da ne pricam o nekom naucenom poslu, struci, zanimanju...
zippoo87

#5686 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Pa to je zato sto u toj bransi mahom rade neuki i nepismeni ljudi,da ne kazem neinteligentni i oni imaju svoja ogranicenja u intelektu.
Upoznao sam i ja kroz poslove takvih osoba i njima treba vodja koji ce im svaku radnju izdati naredjenje i oni to urade A sami da nesto skontaji,nema sanse.
Zato i imaju majstori,koji izdaju naredbe tim irgatima 😁

I slazem se da neki hoce u De,jer tamo za isti posao dobiju 4 puta vise...i ti bi otvorio firmu u Hrvatskoj,da za isti posao zaradis 4 puta vise,da se ne lazemo.

Ali evo gdje dolazimo do problema...kada se radnik pokaze i hoce da napreduje,nas poslodavac mu nece dati sansu i nece ga placati vise od ovih nezainteresovanih i zato vam najbolji radnici odlaze,zbog nepravde.
Jer ako ti neradnika placas 1300 KM,trebao bi radniku dati bar 2000 a ti to nikada neces uraditi,nego ces mu dati 1400...pa bolje je onda za nerad imati 1300,nego se slomiti za 1400...jasna matematika.
vjeshalica

#5687 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

oldtajmer wrote: 24/01/2024 13:04
MehmedPasaMoric wrote: 24/01/2024 12:54 Radno iskustvo je sada luksuz za poslodavca, takvog radnika valja platiti bar 50% skuplje nego onog bez iskustva... Sjecam se vremena kad su i za pomocne radnike i restoranima obavezno trazili iskustvo minimalno dvije godine :D
bas nadjoh njihov oglas za iste pozicije iz prosle godine 9. mjesec
Uslovi koje trebate ispunjavati su:

Minimalno SSS
Obavezno poznavanje procesa rada u trgovini,
Radno iskustvo na kasi i specijaliziranim odjelima i poslovima je prednost
Odlične komunikacijske sposobnosti kao i vještine pregovaranja,
nema radnika znaci,a za penny sam cuo zaista rijeci hvale od par ljudi koji tamo vec rade
jbt kakva je tek ond situacija merkator,konzum i sl u pm :-)
jos malo ce biti bukvalno daj sta das,mozda i sa samo osmoljetkom :D
Ma lazu, traze mozda 2-3 radnika, njima radnici ne trebaju vec samo reklama da su pozeljni. Svaki je takav. Pogledaj napr oglase na klixu i vidjeces ponavljaju se jedno te isti. Iz familije decko trazio slao upite itd,i ne odgovaraju, samo se zajebaju,pogotovo ovi bez dana iskustva sto je tek "stalo na noge" sto bi se reklo. Hoce atomskog fizicara na smetljarskim poslovima. Nek zaaposle svoje kurve nek im rade.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5688 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

vjeshalica wrote: 24/01/2024 13:45 Ma lazu, traze mozda 2-3 radnika, njima radnici ne trebaju vec samo reklama da su pozeljni. Svaki je takav. Pogledaj napr oglase na klixu i vidjeces ponavljaju se jedno te isti. Iz familije decko trazio slao upite itd,i ne odgovaraju, samo se zajebaju,pogotovo ovi bez dana iskustva sto je tek "stalo na noge" sto bi se reklo. Hoce atomskog fizicara na smetljarskim poslovima. Nek zaaposle svoje kurve nek im rade.
Upravo tako. Masa oglasa su reklama i pokazivanje ko ima veći :izet: Za SSS poslove traže "specijalne skillove", a za VSS se traži od pojedinca znanje čitavog odjela kompanije :-)
bavi

#5689 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bavi »

W0rM wrote: 24/01/2024 13:11
nepass1 wrote: 24/01/2024 13:08 Neki dan u peniju obucavaju radnice kako kase rade i kako skeniraju
Cuo sam od druga da je u Pennyu dobra plata, tada prije 10ak godina je bila 900 KMcica, ali se radi, poderase ljudi, tako da nije cudno sto napustaju, radije cu u Amku za 1000 (ovu info sam cuo, pa sad je li tacna - ne znam).
1200 Km na kasi, prosle godine.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#5690 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hame_ »

Bloo wrote: 21/01/2024 18:26Ja sam cetvrtu godinu upisala vanredno i prijavila se na biro. ;-)
Zašto?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5692 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Ko je ovo mogo zamisliti prije samo 20 gpdina
Bas zivimo u zanimljivim vremenima
Sta nas ceka za 20 gpdina
Ozimician

#5693 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

zippoo87 wrote: 24/01/2024 13:39 Pa to je zato sto u toj bransi mahom rade neuki i nepismeni ljudi,da ne kazem neinteligentni i oni imaju svoja ogranicenja u intelektu.
Upoznao sam i ja kroz poslove takvih osoba i njima treba vodja koji ce im svaku radnju izdati naredjenje i oni to urade A sami da nesto skontaji,nema sanse.
Zato i imaju majstori,koji izdaju naredbe tim irgatima 😁

I slazem se da neki hoce u De,jer tamo za isti posao dobiju 4 puta vise...i ti bi otvorio firmu u Hrvatskoj,da za isti posao zaradis 4 puta vise,da se ne lazemo.

Ali evo gdje dolazimo do problema...kada se radnik pokaze i hoce da napreduje,nas poslodavac mu nece dati sansu i nece ga placati vise od ovih nezainteresovanih i zato vam najbolji radnici odlaze,zbog nepravde.
Jer ako ti neradnika placas 1300 KM,trebao bi radniku dati bar 2000 a ti to nikada neces uraditi,nego ces mu dati 1400...pa bolje je onda za nerad imati 1300,nego se slomiti za 1400...jasna matematika.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Veliki problem danas u svim bransama i strukama.

Jbg zbog "potrebe za radnicima" najvise su profitirali neradnici, koji, da je situacija drugacija, bi vec odavno letjeli s posla.
MehmedPasaMoric

#5694 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by MehmedPasaMoric »

A evo bas sam se rastuzio, za ramazan naprave 10 milja cistog profita a hoce da im neko mijesi hljeb od 4 ujutru 7 dana sedmicno za 800 maraka... Evo doci cu ja da im radim, 5 dana u sedmici po 8 sati po 15 maraka sat (satnica ispod svakog standarda jer nisam pekar po profesiji)= 2400 KM mjesecno na ruke. Neka me kontaktiraju u inbox
n+1

#5695 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

Ima radnika, ali je plata dvica.

Znam primjer eminentne sarajevske IT firme koju je napustila trećina radnika u godinu dana, jer vlasnici nisu htjeli da im povećaju plate. Znači, čak i u tom sektoru, gdje se kao radna snaga cijeni, vlasnik je spreman da dovede u pitanje egzistenciju kompanije radije nego da poveća plate. :D

Ima radnika, ali je plata trica. :D
shape of despair

#5696 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by shape of despair »

Ima gazdi koji će prije zatvoriti firmu zbog ljudi koji mu odlaze nego ponuditi bolje uslove, a nije da nema. Koliko je to umišljeno u bahato
Truba

#5697 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

to je meni razumljivo
npr ja kažem radije bih zapalio artikal nego ga prodao pod tom i tom cijenom
:D
n+1

#5698 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by n+1 »

To je OK, ali onda staviš na pekaru natpis

ZATVORENO JER NISAM SPREMAN PLATITI RADNIKE PO PREVLADAVAJUĆIM TRŽIŠNIM CIJENAMA

A ne kako nema radnika.
Truba

#5699 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

to stoji
al razumijem što zatvara
neće da se pegla ako je zarada ispod 10000 mjesečno kad sve izmiri

povećanje plaće snižava cna 8000
neće da se bakće za taj sitni novac :D
shape of despair

#5700 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by shape of despair »

Posebna je priča oko traženja povišice iz veoma opravdanih razloga koje svi znamo. Ide priča kako: platu treba zaraditi, kako se mora više raditi, kako se ne smije pričati za vrijeme radnog vremena, kako se mora žrtvovati za firmu.....a gazda već na stotinama hiljada leži što u parama što u nekretninama.
Povećat ću ti ali ćeš krv propišat
Post Reply