Nikakve, jedno dijete bosanskih korijena moze biti sve sta pozeli, ali uvijek mora biti 10 puta bolje od njih, sto budimo realno obicno i bude.elcaliente wrote: ↑23/01/2024 14:36Opet ne kontam kakve veze to ima sa napredkom vojne karijere jednog djeteta sa bosaskim korijenima.dr_Evil wrote: ↑23/01/2024 14:32Puki izvrsioci nakon marsalovog plana..elcaliente wrote: ↑23/01/2024 12:55
Pa neka vecnu vlasti i dalje drze bio Njemci, sto ne znaci da dijete bosanskog porijekla ne moze biti pilot ili general u njemackoj vojsci.
I USA imas POC koji su generali, ministri odbrane, drzavni sekretari, predjsednici. USA funkcionise.
Ne kontam sta je poenta tvog posta?![]()
Mozes li mi to pojasniti?
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- dr_Evil
#15276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
#15277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala Bogu da smo uspjesni u sredjenim sistemima.dr_Evil wrote: ↑23/01/2024 14:38Nikakve, jedno dijete bosanskih korijena moze biti sve sta pozeli, ali uvijek mora biti 10 puta bolje od njih, sto budimo realno obicno i bude.elcaliente wrote: ↑23/01/2024 14:36Opet ne kontam kakve veze to ima sa napredkom vojne karijere jednog djeteta sa bosaskim korijenima.
Mozes li mi to pojasniti?
- dr_Evil
#15278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ali samo do druge generacije, vec treca je potpuno integrisana i zna sve rupe u sistemu
-
elcaliente
#15279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobro je da znaju, bolje ce proci.
Evo moji rodjaci druga generacija oni su rodjeni ovjde, tri brata, tri inzinjera u razvojnom centru u BMW a njihova djeca (treca generacija) vec studiraju masinstvo, podpuno integrisani i ne moze ih se tako lako navuci na tanak led sto se tice sistema.
- jeza u ledja
#15280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jedno je stranci, drugo je crnci, bijelci, Latinosi.W0rM wrote: ↑23/01/2024 11:44Funkcionise - sta? konkretno? Vecinu vlasti drze bijelci ili mjesanci bijelaca i latino-amerikanaca, crnci su zastupljeni koliko ih ima u drzavi 13,5%, mislis da bi bijelci dali vlast njima? Sta ima, to i kad bi se desilo, bio bi scenariji ko sa J. Afrikom, koja je imala nuklearke, ali cim su mrki trebali doci na vlast, bijelci se kutarisali citavog nuklearnog arsenala, ne pitajuci crnce da li to treba ili ne.
According to the latest U.S. Census Bureau figures, 75.5% of Americans identify as White alone; 58.9% identify as White alone, not Hispanic or Latinx.
About 19.1% are Latinx/Hispanic, 13.6% are Black or African American, 6.3% are Asian, 0.3% claim native Hawaiian or other Pacific Islander heritage. Another 1.3% identify as Native American or Alaska Native.
-
Hendrix
#15281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Procitah gore liku bilo lijepo na sluzenju vojnog roka. Halo ba godinu dana zivota ljudi gube u mladosti na landaranja dok na zapadu mladost nabi godinu staza, iskustva i na kraju zarade. A nas kao ucili da budemo muskarci i da se ponasamo, jebenih godinu dana zivota.
Kad skontas da je milione ljudi u bivsoj Jugi izgubilo godinu zivota a neki i dvije kao moj rodjak u mornarici od koje nista na kraju nije imo. Budalastina. Dodaj na to i fakultete koji su trajali po 5 godina jebote pocinjes raditi sa 24-25 godina. Zapadnjak do tada ima godina islustva i para sto je zaradjivao.
Da ne pricam sto svi krenu nesta pomalo raduckati u srednjoj skoli, a mi se spremamo za vojni rok.
Kad skontas da je milione ljudi u bivsoj Jugi izgubilo godinu zivota a neki i dvije kao moj rodjak u mornarici od koje nista na kraju nije imo. Budalastina. Dodaj na to i fakultete koji su trajali po 5 godina jebote pocinjes raditi sa 24-25 godina. Zapadnjak do tada ima godina islustva i para sto je zaradjivao.
Da ne pricam sto svi krenu nesta pomalo raduckati u srednjoj skoli, a mi se spremamo za vojni rok.
-
Avetinho
#15282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Što li tebi smeta što je nekom bilo fino u vojsci.
- jeza u ledja
#15283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa jebiga vojna obuka ne bi trebala biti godinu dana. I ja mislim da bi neka vrsta sluzbe, bilo vojne bilo civilne, bila korisna za drustvo i pojedince. Naravno ako se to dobro organizuje. Ne mora to biti u jednom komadu.
-
Hendrix
#15284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa vezano za temu, da nekom na zapadu kazes e jarane sad ces godinu dana u neku vukojebinu da odes i neces za to biti placen, to ne bi proslo ok. Gubljenje vremena, dok ostatak svijeta radi ti sjedis godinu dana ne radeci nista.
Samim tim su ispred nas godinu htio ne htio, dok je prosjecan balkanac dosao da radi zapadnjaci vec godinama zaposleni. Ili su proputovali svijet kao gap year ko ima malo vise para...svejedno puno bolja opcija nego moj amidza godinu na karauli proveo nije ga majka vidjela pola godine.
Ja ovo govorim sa aspekta ekonomije, suludo je traciti vrijeme na vojni rok.
-
elcaliente
#15285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisi podpuno u pravu, a reci cu ti iz licnog iskustva zasto.Hendrix wrote: ↑24/01/2024 00:51Pa vezano za temu, da nekom na zapadu kazes e jarane sad ces godinu dana u neku vukojebinu da odes i neces za to biti placen, to ne bi proslo ok. Gubljenje vremena, dok ostatak svijeta radi ti sjedis godinu dana ne radeci nista.
Samim tim su ispred nas godinu htio ne htio, dok je prosjecan balkanac dosao da radi zapadnjaci vec godinama zaposleni. Ili su proputovali svijet kao gap year ko ima malo vise para...svejedno puno bolja opcija nego moj amidza godinu na karauli proveo nije ga majka vidjela pola godine.
Kao prvo ja sam odrastao na zapadu a otisao sam da sluzim vojni rok u BiH i bilo mi je ljepo. Mislim da sam stekao iskustva koja sam mogao koristiti u daljnjem zivotu. Ta godina i pol mi nije nesto posebno znacila sto se tice mog radnog staza, cim sam se vratio odmah sam poceo raditi. A u penziju idem sa 67 godina i 4 mjeseca starosti. Tako da cu 45 godina radnog staza bez problema ostvariti.
Radim na menadzerskoj poziciji i procitao sam na desetine aplikacija za posao i vodio isto toliko intervijua sa mladim ljudila i ljudima u srednjim godinama.
Mogu ti sa sigurnoscu reci sto vise skolovani ljudi manje ih u tim godinama zanima radni staz. Ljudi rodjeni poslije 1995 godine ce ici u penziju sa 68,69-70 godina. Tako ca se dovoljno dugo raditi i u tim nekim svojim dvadestim godinama oni rijetko razmiljaju o radnom stazu i penziji i kako ce im faliti jedna-dvije godine radnog staza. Nece im nista faliti. Jer kao prvo imaju dovoljno vremena do 70te godine da ostavare radni staz kao drugo skoro svi imaju privatno zivotno ili penziono osiguranje.
Tako da ces u svakoj drugom zivotopisu naci GAP poslije gimnazije ili fakulteta od godinu ili dvije gdje su oni uzeli vrijeme za sebe, pa su putovali po svijetu, kopali bunare po africi, radili na nojevoj farmi u Australiji, pomagali i starackom domu, angazovali se u Fridays for Future, radili po obdanistima itd. U blizoj familiji imam isto to iskustvo.
U Njemackoj je postojao vec vojni rok, za to vrijeme su uplacivani doprinosi tako da je to ulazilo u radni staz.
Ko je bio pacifista ili iz nekog drugog razloga nije htio vojnu sluzbu on se sluzio socijalnu godinu npr, staracki dom, obdanista i ostale socijalne sluzbe i zajednice. I njima se to ubrajalo u radni staz.
Ta socijalna sluzba je ostala ukornjenjena u njemacki mentalitet tako da se i danas omladina odluci sa dobrovoljnu socijalnu sluzbu.
Slazem se sa tim, da ne mora biti godina dana, neka bude 6-8 mjeseci.
- Ozimician
#15286 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
FSJ ?elcaliente wrote: ↑24/01/2024 08:34
Ta socijalna sluzba je ostala ukornjenjena u njemacki mentalitet tako da se i danas omladina odluci sa dobrovoljnu socijalnu sluzbu.
donosi li to prednosti pri zaposljavanju ili studiju?
-
elcaliente
#15287 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pri zaposljavanju sigurno pri studiju nisam upoznat u kolikom omjeru se to vrijednuje. Zavisi i koji predmeti se studiraju, ako npr studiras za nastavnika sigurno da se to vise boduje. Mislim da se i iz tog razloga omladina odlucuje za FSJ.Ozimician wrote: ↑24/01/2024 08:57FSJ ?elcaliente wrote: ↑24/01/2024 08:34
Sto skolovanija omladina i sto skolovanija porodica ti se vise odlucuju za FSJ.
- Ozimician
#15288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno ili u prevodu - sto finansijki stabilnija porodica.elcaliente wrote: ↑24/01/2024 09:10Pri zaposljavanju sigurno pri studiju nisam upoznat u kolikom omjeru se to vrijednuje. Zavisi i koji predmeti se studiraju, ako npr studiras za nastavnika sigurno da se to vise boduje. Mislim da se i iz tog razloga omladina odlucuje za FSJ.Ozimician wrote: ↑24/01/2024 08:57FSJ ?elcaliente wrote: ↑24/01/2024 08:34
Sto skolovanija omladina i sto skolovanija porodica ti se vise odlucuju za FSJ.
Ostale porodice guraju dijete sto prije na trziste rada, mene bi moj otac svojevremeno iz kuce istjerao da godinu dana idem nesto besplatno raditi.
-
vernes81
#15289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svicarska ima obavezan vojni rok, 2013 su imali referendum o ukidanju obaveznog vojnog roka.Hendrix wrote: ↑24/01/2024 00:51Pa vezano za temu, da nekom na zapadu kazes e jarane sad ces godinu dana u neku vukojebinu da odes i neces za to biti placen, to ne bi proslo ok. Gubljenje vremena, dok ostatak svijeta radi ti sjedis godinu dana ne radeci nista.
73% je bilo protiv.
Ne vidim da im lose ide ekonomski
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#15290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I Austrija ima obavezan vojni rok. Propadoše li?
-
Hendrix
#15291 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E hajmo sad porediti ekonomije Svicarske i Bosne, ko ce prije najebat ako radno sposobne otjera pola godine ili godinu na obuku?
Ne mozes ti poredit britanskog backpackera koji luta svijetom i putuje, sa nekim ko provede godinu u kasarni u Pazaricu trpeci izivljavanja nekog "profesionalca" sa stomacinom do zuba (jaran je prosao kroz ovo kulturno bogacenje). Nase trziste rada je malo, izgubiti 12 plata u Bosni je katastrofa dok se zapadnjak vrati u stabilan sistem sa svim privatnim osiguranjima i zezancijama.
Ja iz svog ugla mogu reci da bi godina dana vojske finansijski srozala familiju u ta doba jer stari nije imao osiguranja i penziju jer naravno firma nije uplacivala...stara otjerana u prijevremenu penziju godinama ganjala sto joj duguju. Ostajem ja da radim i podrzavam familiju, i sad neko da mi kaze mrs u Kalinovik godinu dana ma daj ba.
Nemamo mi osnovni sistem da mozemo gap year furat, ko da ne bi i ja volio volontirat u Africi i brati banane u Australiji, pa u ta doba nismo bez vize ni u Evropu mogli a kamoli da mastamo o nekom putovanju svijetom kao zapadnjaci.
Ne mozes ti poredit britanskog backpackera koji luta svijetom i putuje, sa nekim ko provede godinu u kasarni u Pazaricu trpeci izivljavanja nekog "profesionalca" sa stomacinom do zuba (jaran je prosao kroz ovo kulturno bogacenje). Nase trziste rada je malo, izgubiti 12 plata u Bosni je katastrofa dok se zapadnjak vrati u stabilan sistem sa svim privatnim osiguranjima i zezancijama.
Ja iz svog ugla mogu reci da bi godina dana vojske finansijski srozala familiju u ta doba jer stari nije imao osiguranja i penziju jer naravno firma nije uplacivala...stara otjerana u prijevremenu penziju godinama ganjala sto joj duguju. Ostajem ja da radim i podrzavam familiju, i sad neko da mi kaze mrs u Kalinovik godinu dana ma daj ba.
Nemamo mi osnovni sistem da mozemo gap year furat, ko da ne bi i ja volio volontirat u Africi i brati banane u Australiji, pa u ta doba nismo bez vize ni u Evropu mogli a kamoli da mastamo o nekom putovanju svijetom kao zapadnjaci.
- dr_Evil
#15292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato se u vojsku ide dok si mlado momce, sta vecina ljudi pridonosi budzetu kada ide u skolu ili na fakultet. Dosta zemalja zapada to ima, bilo kod nas prije i poslije rata.Hendrix wrote: ↑24/01/2024 12:56 E hajmo sad porediti ekonomije Svicarske i Bosne, ko ce prije najebat ako radno sposobne otjera pola godine ili godinu na obuku?
Licno smatram da je to bacena godina zivota.. Treba li nam, nek vojska to sama odluci.
- Ozimician
#15293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iskreno mislim da je istina negdje izmedju.
Godina dana je svakako bacanje resursa, ali recimo 4-6 sedmica neke osnovne obuke bi bilo OK.
Godina dana je svakako bacanje resursa, ali recimo 4-6 sedmica neke osnovne obuke bi bilo OK.
-
elcaliente
#15294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U pravu si, BiH omladina je poznata po tome sto odmah poslije zavrsene srednje skole ili fakulteta ide na radno mjesto, potom se sele od roditelja u svoj stan i tako se u podpunosti osamostale, dok neki Englez luta po svijetu i vrati se mami pa onda godinama bira posao koji ce raditi.Hendrix wrote: ↑24/01/2024 12:56 E hajmo sad porediti ekonomije Svicarske i Bosne, ko ce prije najebat ako radno sposobne otjera pola godine ili godinu na obuku?
100 000 hiljada radno sposobnih u BiH na birou ali propasti ce drzava ako odu u vojsku ili socijalnu sluzbu.
Pa kako nije propala prije deset godina dok je bio vojni rok?
Ne mozes na osnovu svog slucaja ili price nekog jarana reci tako treba da bude. Ja ti kazem na meni su vojsci niko nije izvljavaju a pokupio sam dobra iskustva. a ti kazem jaran mi tako rekao.
Evo zamisli da imas sistem u BiH da kao omladinac imas obavezu ides 6 mjeseci raditi u socijalne sluzbe ili neke poslove za opce dobro. To bi citavu zemlju unaprijedilo.
Uostalom tema su bile vojske u zemljama u koje se BiH drzavljani iselajvaju i gdje ce nasa djeca sluziti vojsku.
- Domaci izdajnik
#15295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaš li koliko je kilometara puteva i vodovoda izgradila bivša JNA? Šumske požare, snježne smetove, odrone i poplave je sanirala vojska. Sve ono za šta se danas dižu krediti i traže donacije i milostinja, a u tome su učestvovali mladi ljudi na odsluženju vojnog roka. E ako to ne doprinosi zajednici onda jbg...
- Ozimician
#15296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne kazem da ne doprinosi, ali moze se drugacije vise doprinjeti, npr. stalnim zaposlenjem u struci.Lajavikrelac wrote: ↑24/01/2024 14:08Znaš li koliko je kilometara puteva i vodovoda izgradila bivša JNA? Šumske požare, snježne smetove, odrone i poplave je sanirala vojska. Sve ono za šta se danas dižu krediti i traže donacije i milostinja, a u tome su učestvovali mladi ljudi na odsluženju vojnog roka. E ako to ne doprinosi zajednici onda jbg...![]()
To sto ti navodis ima smisla kad je povoljna demografska piramida, tj. kad imas mnogo vise mladog nego starog stanovnistva, tada si za vrijeme JNA to imao, danas nemas. Ogromna razlika.
Godina dana je vise nego previse svakako. Osnovna obuka treba da postoji. Moje misljenje.
- Domaci izdajnik
#15297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ta ista JNA je osposobila hiljade mladića da budu šoferi, mehaničari i rukovaoci građevinskim mašinama. Za godinu dana vojnog roka je sirotinja nekada mogla da stekne stručno osposobljavanje za džabe koje se glat priznavalo u civilstvu. A sada?
- Ozimician
#15298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sada se to radi u srednjim skolama.Lajavikrelac wrote: ↑24/01/2024 14:14Ta ista JNA je osposobila hiljade mladića da budu šoferi, mehaničari i rukovaoci građevinskim mašinama. Za godinu dana vojnog roka je sirotinja nekada mogla da stekne stručno osposobljavanje za džabe koje se glat priznavalo u civilstvu. A sada?
Kad bi bili maliciozniji, mogli bi jos dodati stosta na ovo tvoje...
- n+1
#15299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidio bih tebe kako si poletan da radiš besplatno.Lajavikrelac wrote: ↑24/01/2024 14:08Znaš li koliko je kilometara puteva i vodovoda izgradila bivša JNA? Šumske požare, snježne smetove, odrone i poplave je sanirala vojska. Sve ono za šta se danas dižu krediti i traže donacije i milostinja, a u tome su učestvovali mladi ljudi na odsluženju vojnog roka. E ako to ne doprinosi zajednici onda jbg...![]()
- Ozimician
#15300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
"kicmaris"n+1 wrote: ↑24/01/2024 14:16Vidio bih tebe kako si poletan da radiš besplatno.Lajavikrelac wrote: ↑24/01/2024 14:08Znaš li koliko je kilometara puteva i vodovoda izgradila bivša JNA? Šumske požare, snježne smetove, odrone i poplave je sanirala vojska. Sve ono za šta se danas dižu krediti i traže donacije i milostinja, a u tome su učestvovali mladi ljudi na odsluženju vojnog roka. E ako to ne doprinosi zajednici onda jbg...![]()
![]()