Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#18251 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

neki wrote: 22/01/2024 10:00
Naslovnica wrote: 22/01/2024 09:57
neki wrote: 22/01/2024 09:55
prije 15 godina...u proljeće 2009.
2020 se nešto radilo.
Radilo se nekih 300 metara pored Bosmala.
Habajući sloj na dionici od Suda BiH do Mojmila je zamijenjen 2009
Ma tamo baš na izlazu iz Švr od semafora prema gradu, radilo se nešto prije koju godinu, bili zastoji povazdan. Nema šanse da je to bilo prije 15g. :shock:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#18252 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Leon16v »

Naslovnica wrote: 22/01/2024 10:21
2020 se nešto radilo.
Ma tamo baš na izlazu iz Švr od semafora prema gradu, radilo se nešto prije koju godinu, bili zastoji povazdan. Nema šanse da je to bilo prije 15g. :shock:
Jesu prije par godina krpili nešto, bolje da nisu
nepass1

#18253 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Naslovnica wrote: 22/01/2024 10:21
2020 se nešto radilo.
Koliko se sjecam kjkp rad krpio rupe
El_comadante

#18254 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

Naslovnica wrote: 22/01/2024 09:40
El_comadante wrote: 22/01/2024 08:09
Naslovnica wrote: 21/01/2024 21:14
Kada pricamo planiranju i projektovanju, koja je razlika bilo naselje u ravnici ili u padinskim dijelovima?!
Konkretno, zasto u SG nema prostora? Zato sto je brdo??? :lol: :lol: :lol:
Šta je smiješno? Ne znaš komunicirati bez amajlija. Pa kažem da je mnogo lakše planirati i da na nešta liči u ravnim nego u brdima.
Takoe, ne znam komunicirati bez "amajlija". :thumbup:
Kada su u pitanju ravnica ili planina, svejedno je, planovi se prilagode stanju na terenu.
Naravno, ako su planeri stručni i ako se poštuje prostorni plan.
Spominju se Nedžarići kao sramota Sarajeva, a ja opet pitam, po čemu su Nedžarići sramota a Stari Grad nije?
Kuća na kući, kokošinjci, podzidi, kuće na klizištima, parking nula poena.
Nedžarići su za padinske dijelove SG i one favele Buća potoka &co mjesto ugodnog življenja.
Dakle ti bi pravio "stariji" Stari Grad, lijepo. Nešto što stoji stotinama godina ti bi srušio pa nanovo po nakon planu dok je pola Nedžarića napravljeno poslije rata.
Naslovnica

#18255 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

El_comadante wrote: 22/01/2024 12:55
El_comadante wrote: 22/01/2024 08:09

Šta je smiješno? Ne znaš komunicirati bez amajlija. Pa kažem da je mnogo lakše planirati i da na nešta liči u ravnim nego u brdima.
Kada su u pitanju ravnica ili planina, svejedno je, planovi se prilagode stanju na terenu.
Spominju se Nedžarići kao sramota Sarajeva, a ja opet pitam, po čemu su Nedžarići sramota a Stari Grad nije?
Nedžarići su za padinske dijelove SG i one favele Buća potoka &co mjesto ugodnog življenja.
Dakle ti bi pravio "stariji" Stari Grad, lijepo. Nešto što stoji stotinama godina ti bi srušio pa nanovo po nakon planu dok je pola Nedžarića napravljeno poslije rata.
"Ja bih pravio, ja bih rušio... "?!
Mani se tih ad hominem-a, ja sam mislio da si ti ozbiljan čo'ek.
U SG je rijetko koja kuće starije od 100 godina (i to su većinom ruševine), a ne da ima "nešto što stoji stotinama godina".
Nedžarići su naselje koje je tu koliko i te "stotinama godina stare kuće" u SG.
Poslije rata nije napravljeno pola Nedžarića, nego su na mnogim lokacijama, na mjestu starih kuća i ruševina izgrađene mahom kućerine.
Ništa manje ili više u odnosu na bilo koju posljeratnu izgradnju u Sarajevu.
Nedžarići se nisu proširili van granica gdje su nekada bili, za razliku od favela u padinskim dijelovima grada.
Hajvan

#18256 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

Stari grad je usran nadgradnjom, dogradnjom, izgradnjom nvoih kuca u bascama postojecih...
ja sam iz tih mahala pobjegao upravo zbog toga

i evo sad gdje zivim, dozivljavam upravo istu stvar-- dogradnja, nadgradnja...izlaze s objektima tik uz plocnik, grade aidine oko kuca visine 2 m

a bilo je ovo nekad fino naselje, planski izgradjeno.
Thorgerson

#18257 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

konektovan wrote: 22/01/2024 10:01
Thorgerson wrote: 22/01/2024 09:58 I dalje je nevjerovatno da se nista, apsolutno nista ne radi nq juznoj transv. Niti postoje planovi sta dalje.

Pa cak je i taj mrska sda uspjela nesta zavrsiti oko te juzne. Ovi ni da se nasale. A rekli su bili. Obecali.

Alipasino i Dobrinja, Mojmilo, Vojnicko pa ta naselja cine haman trecinu populacije grada. Ovo bi trebao biti top prioritet da se rijesi. Plus, tranzitni saobracaj.
Ti sto su obecavali,..uglavnom su se svi fino uhljebili poslije toga,..mandat 4 godine, i kad ne urade nista, opet ce ih cekati neki fini poslic u odijelu, kravati..kako god.
Ma znam, ali kad je trojka dosla ono? 2018 jel tako.

Zasto se mi i dalje ponasamo u fazonu, ma neka polako dok se uhodaju i sl.

Ok, eto uhodavanje, korona, jedna smjena vlasti. Eto odbij nesto godina.

Ali jbmu 6 godina nije malo.

Ne ocekujem cuda. Ali ne mozemo se samo kititi tramvajima i trolama. Jer kazem, puno su obecali. Zato sam i glasao. Znaci ako ne ispunjavas obecano, onda ste nas preveslali. Obecao si samo da skines sda, i jbg sad ono u smislu pa ko vam je kriv.

Sjecam se da su danima, mjesecima kritikovali federalnu vladu da im blokira xii transv jer je eto nije u nadleznosti kantona. Ok, treba vam i federacija. Nije problem, evo glasat cemo. Uzese federalnu vlast. I? Sta sad? Sta sad i ko sad smeta?
Hajvan

#18258 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

Thorgerson wrote: 22/01/2024 14:06

Ne ocekujem cuda. Ali ne mozemo se samo kititi tramvajima i trolama. Jer kazem, puno su obecali. Zato sam i glasao. Znaci ako ne ispunjavas obecano, onda ste nas preveslali. Obecao si samo da skines sda, i jbg sad ono u smislu pa ko vam je kriv.

Sjecam se da su danima, mjesecima kritikovali federalnu vladu da im blokira xii transv jer je eto nije u nadleznosti kantona. Ok, treba vam i federacija. Nije problem, evo glasat cemo. Uzese federalnu vlast. I? Sta sad? Sta sad i ko sad smeta?

nija nisam ocekivao cuda.

ocekivao sam bar nultu transverzalu da urade kako treba- da naprave tu neku aveniju u strogom (epi :D)Centru Drzave.
ocekivao sam barem M.Dvor da srede: ukinu one poludivlje parkinge sto ih drze sitni zemljopsjednici i oligarsi; redizajniraju , revitalizirtaju trg ispred Zeljeznicke, izgrade kruzni i dio I Trandze (barem do kruznog prije tunela); sve to povezu sirokim dijagonalnim bulevarom -setnicom s M. Dvorem.

al ocigmledno je ovdje u ovom drustvu i u ovom gradu problem mindseta- daj zadovolji sitne zwmljoposjednke i oligarhe koji jos zive u feudu- od rente...

stoga, cini mi se da ovaj grad nema bas blistavu buducnost
El_comadante

#18259 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

Naslovnica wrote: 22/01/2024 13:15
U SG je rijetko koja kuće starije od 100 godina (i to su većinom ruševine), a ne da ima "nešto što stoji stotinama godina".
Poslije rata nije napravljeno pola Nedžarića, nego su na mnogim lokacijama, na mjestu starih kuća i ruševina izgrađene mahom kućerine.
Nedžarići se nisu proširili van granica gdje su nekada bili, za razliku od favela u padinskim dijelovima grada.
Evo na trasi gdje je planiran tramvaj za Dobrinju koliko je bilo kuća prije rata koliko sada? A kuće po Alifakovcu, Vratniku, Kovačima su stare mnogo godina a mnoge iz turskog vremena.
Thorgerson

#18260 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Nije problem kuca na kuci.

Ljudi jbt plate hiljade dolara da budu u tim nekim kucama na kuci. Po Grckoj i Italiji i sl.

Al zasto. Pa zato sto se barem ta turisticka mjesta srede i odrzavaju. Fasade, krovovi, ulice, hortikultura, sve je tip, top.

Kod nas? Ima li ijedna fasada i krov da imaju ikakvog smisla i da je nesto planski uradjeno u SG? Drvece, zelenilo, ista? Ima li ikakav plan, strategija, ista?

Nista.

Jebo ba Nedzarice. Nece turist sigurno doci i kontati hjoi odoh rentat kucu u Nedzaricima. Ne. Nego ce otici na Carsiju. A gore favele. Mislim ima i to svoj neki smek. Ali moze to i mora puno bolje.
Thorgerson

#18261 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Hajvan wrote: 22/01/2024 14:30

ocekivao sam bar nultu transverzalu da urade kako treba- da naprave tu neku aveniju u strogom (epi :D)Centru Drzave.
ocekivao sam barem M.Dvor da srede: ukinu one poludivlje parkinge sto ih drze sitni zemljopsjednici i oligarsi; redizajniraju , revitalizirtaju trg ispred Zeljeznicke, izgrade kruzni i dio I Trandze (barem do kruznog prije tunela); sve to povezu sirokim dijagonalnim bulevarom -setnicom s M. Dvorem.

al ocigmledno je ovdje u ovom drustvu i u ovom gradu problem mindseta- daj zadovolji sitne zwmljoposjednke i oligarhe koji jos zive u feudu- od rente...

Pa usred centra grada imas rusevinu/nedovrsenu gradjevinu koja se koristi kao parking/garaza. Uredno naplacuje. Kako?

Hajd da ja probam otvoriti firmu i da je smjestim u neki poluobjekat. Doce mi 15 inspekcija.

Ovo usred centra centrova do vjecne vatre godinama stoji.

I ona farba fasade i maze oci ljudima. Halo ba rijesi prvo probleme.

Umjesto farbanja rijesi onaj objekat na Trebevicu koji zjapi prazan godinama. Itd itd.
Hajvan

#18262 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

Thorgerson wrote: 22/01/2024 15:26 Nije problem kuca na kuci.

Jebo ba Nedzarice. Nece turist sigurno doci i kontati hjoi odoh rentat kucu u Nedzaricima. Ne. Nego ce otici na Carsiju. A gore favele. Mislim ima i to svoj neki smek. Ali moze to i mora puno bolje.

ni taj mi mindset nije jasan....
imas poljanu, ravnicu- cistu sitauciju (Nedzarici)
i ti opet gradis kao da si u selu brdsko-planinskog karaktera

vijugave ulicice sirine 2,5 metra, dva se vozila jedino na kant mogu mimoici, nigdje trotoara, kuce uz ulicu samu - strava

Thorgerson wrote: 22/01/2024 15:28
Pa usred centra grada imas rusevinu/nedovrsenu gradjevinu koja se koristi kao parking/garaza. Uredno naplacuje. Kako?
Kako? pripadas vladajucoj oligarhiji, okacis pano na posjedu a na kojem pise "Selam aleljk" i niko te ne dira
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18263 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Sta je za kuce ispod Avaza
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#18264 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Jako.
Ako dozvolis poslao bih Shteti na private.
Hajvan

#18265 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

_BataZiv_0809 wrote: 22/01/2024 16:40

Jako.
Ako dozvolis poslao bih Shteti na private.
:thumbup:
Naslovnica

#18266 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

El_comadante wrote: 22/01/2024 15:21
Naslovnica wrote: 22/01/2024 13:15

Evo na trasi gdje je planiran tramvaj za Dobrinju koliko je bilo kuća prije rata koliko sada? A kuće po Alifakovcu, Vratniku, Kovačima su stare mnogo godina a mnoge iz turskog vremena.
Ne znam, znaš li ti taj broj?
Ja sam za to da se sve što je nelegalno sruši, ne samo u Nedžarićima.
Pogledaj stare slike Alifakovca, Vratnika, Kovača...i pogledaj na šta sve to danas liči. Nema više zelene površine ni za lijehu luka, sve je izgrađeno i zabetonirno gdje god je bilo mogućnosti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#18267 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Kuce ispod Avaza?
nepass1

#18268 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Ja sam bukvalno bio u svakoj ulici u opstini sg. Od faletica, mocila, jarcedola, bogusevca, sirokace, kovaca, vratnika, medrese, mihrivode, sedrenik, logavina, celjigovici, vrbanjusa pa i barice i teritorija rs, cicin han u centru. O ovom uzem jezgru da ne pricam. A eto zivim u tim nedzaricima pa sam i toga obisao dosta i nedzarici su za stari grad sto se tice planske gradnje ko ona americka naselja iz filmova.

Pa evo uzmes ulicu hosin brijeg basamaci, to nigdje u nedzaricima ne postoji, ni na stupu ni stupskom brdu.

Probajte sa autom uz bakije sokak izaci na zmajevac :lol:
Ukucajte u google maps vidjecete da su kuce na ulici to nije greska u google maps vec je fakat tako :lol:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#18269 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

nepass1 wrote: 23/01/2024 10:12 Ja sam bukvalno bio u svakoj ulici u opstini sg. Od faletica, mocila, jarcedola, bogusevca, sirokace, kovaca, vratnika, medrese, mihrivode, sedrenik, logavina, celjigovici, vrbanjusa pa i barice i teritorija rs, cicin han u centru. O ovom uzem jezgru da ne pricam. A eto zivim u tim nedzaricima pa sam i toga obisao dosta i nedzarici su za stari grad sto se tice planske gradnje ko ona americka naselja iz filmova.

Pa evo uzmes ulicu hosin brijeg basamaci, to nigdje u nedzaricima ne postoji, ni na stupu ni stupskom brdu.

Probajte sa autom uz bakije sokak izaci na zmajevac :lol:
Ukucajte u google maps vidjecete da su kuce na ulici to nije greska u google maps vec je fakat tako :lol:
Isto kao ono uz Bistrik prema Jarčedolima, cesta prolazi ispod sobe od kuće, čovjek izbacio sobu iznad ceste gospodski :D
nepass1

#18270 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Isto ima ona ulica koja je prepolovljena. Ako hoces npr do broja 40 ides od sedam brace a ako hoces na 42 i vise ides na tranzit. Ako pogrijesis moras se u rikverc vratiti ili moliti nekog da ti otvori kapiju pa da se okrenes. Hosim brijeg basamaci imaju prirodni vodopad kad kisa pada i bas se ja potrefim na terenu. Penjem se, jel basamaci, nema auta a vodopad i potok do koljena i jebem sve u sebi i posao i stari grad i kisu i vodu :lol:
Kovaci hadzisabanovica, saburina, miscina, mejlijina, ocaktanum, dzinina, prijepoljceva ako naidje auto uvjek se neko bar 5m mora u rikverc vratit
Evlije celebije frajer na sred ulice stepenice napravio i postala slijepa ulica, samo biciklo moze proci. Ako krenes i zaglavis 300m rikverca ti ne gine.
Bostarici, paje, slujemana zolja to je jos visi nivo
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#18271 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by liaar »

nepass1 wrote: 23/01/2024 10:42 Isto ima ona ulica koja je prepolovljena. Ako hoces npr do broja 40 ides od sedam brace a ako hoces na 42 i vise ides na tranzit. Ako pogrijesis moras se u rikverc vratiti ili moliti nekog da ti otvori kapiju pa da se okrenes. Hosim brijeg basamaci imaju prirodni vodopad kad kisa pada i bas se ja potrefim na terenu. Penjem se, jel basamaci, nema auta a vodopad i potok do koljena i jebem sve u sebi i posao i stari grad i kisu i vodu :lol:
Kovaci hadzisabanovica, saburina, miscina, mejlijina, ocaktanum, dzinina, prijepoljceva ako naidje auto uvjek se neko bar 5m mora u rikverc vratit
Evlije celebije frajer na sred ulice stepenice napravio i postala slijepa ulica, samo biciklo moze proci. Ako krenes i zaglavis 300m rikverca ti ne gine.
Ja ovaj SFF radio kao vozač, vozio VIP goste sa Porsche Taycanom, auto širok pravo, širi nego standardna auta.

Hoće gosti kod Kibeta, ja i zaboravio odozgo prilaz i siđem niz onu usku ulicu što pored ulaza kod Kibeta prolazi.
Stao na pola, izašao što kažeš kroz sredinu ceste stepenice, pita me gošća hoćemo li moći proći mene znoj oblio, morao retrovizore sklopiti da prođem :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#18272 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Stari Grad je horor i ono moze voljet samo ko je rodjen tu.
Nego kuca ispod Avaza?
nepass1

#18273 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

Sa bostarica gore na vrhu mozes na jarcedole. Sa sirokace kad ides bas strmo. Zaletio auto kad izbi kamion sa drvima. Zakocim jer nema sanse se mimoici i sta cu moram u rikverc, poce mi auto kliziti nazad nisam ni rikverc ubacio nit kocnicu pustio :-D
Ljeto bilo
Ili spustanje niz gornje cebedzije, vidis nebo i vjecnicu. Moras ustati da vidis kud vozis :-D
Laplace

#18274 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 23/01/2024 10:42 Isto ima ona ulica koja je prepolovljena. Ako hoces npr do broja 40 ides od sedam brace a ako hoces na 42 i vise ides na tranzit. Ako pogrijesis moras se u rikverc vratiti ili moliti nekog da ti otvori kapiju pa da se okrenes. Hosim brijeg basamaci imaju prirodni vodopad kad kisa pada i bas se ja potrefim na terenu. Penjem se, jel basamaci, nema auta a vodopad i potok do koljena i jebem sve u sebi i posao i stari grad i kisu i vodu :lol:
Ja sam nekad 2019. tražio neku kuću, čini mi se broj 57, na nekim od tih brdsko-planinskih naselja. Lutam,lutam i dolutam do broja 54. Ni blizu. Pitam nekog, (jedva) nađem prostor da se okrenem i nekako nađem broj 57 nekih kilometar ili više od broja 54. Ono, kao da je neko iz šešira izvlačio kućne brojeve.
DebelinJoe

#18275 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Ja sam se sa oktavijom karavan zaglavio u ulici Bistrik Medresa. Hem je ulica uska da sam morao sklopiti retrovizoro, hem su lokalci izlili stepenice na cestu, hem je na najkriticnujem dijelu ulice ovdje na ovom "laktu" gdje pise Blue residenze, neko parkirao auto. Vracaj se u rikverc nazad. Ja budala krenuo u propalu MKO Prizma da kupim neke ormare i stolice , kontam bem ti i Bistrik i opcinu Stari grad i ovako uske ulice...

Kontam, kako ovim ljudima dođe kamion sa namještajem? Kako im dođe hitna ili vatrogasci? Ako standardno auto kao sto je Oktavija jedva prodje, kako onda prođe bilo sta sire, tipa kombija?

Image
Last edited by DebelinJoe on 23/01/2024 13:29, edited 2 times in total.
Post Reply