kurcina od ovce, sta je lose sa bimetalom i klasicnim termostatom??
Mazda All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
- basicm
-
izbjeglica_iz_besmisla
#4503 Re: Mazda All About
Znam i ja momka, licno, koji je 2019 kupio novog Tiguana u BiH i u roku od godinu imao 5 (!) kvarova zbog kojih je auto ostajalo na servisu.
Nesto s unutrasnjom rasvjetom, s otvaranjem prozora, s gepekom, s rucnom kocnicom i, po njegovim rijecima najveci problem, "propadanjem" naslonjaca sjedista unazad u toku voznje.
Drugi prijatelj je kupio novu Scalu 2021, zaribao mu dizel motor u roku pola godine. Kvar je bio toliko ozbiljan da su mu dali drugo novo auto (Kamiq) u zamjenu.
Vecina auta danas dodju s nekim serijskim problemima, i nervira me ovo ulijetanje vau-vauovaca i trazenje dlaka u jajetu jedino kod Mazdi. Nikad mi nece biti jasan motiv vas koji dolazite ovdje u "tudju kucu" i pominjete svapska auta koja ovdje ne zanimaju ljude - da nas zanimaju, bili bismo na drugom podforumu valjda.
Mazdasi vole mazdu jer se bolje vozi i jer je bolje opremljena od vecine drugih auta (to se moze argumentovati lako). Nekad je bila i s manje kvarova od vecine drugih marki (takodjer dokumentovano) ali u doba ove brze produkcije mislim da to vise nije slucaj.
Ja bih i dalje bih licno uzeo Mazdu nego te plastikarije iz istog cjenovnog ranga, na koje se pola ove drzave lozi. Ali ne idem naokolo i hinjski bacam ove gore informacije, kao lafo zabrinuti neutralni ljubitelji auta. Podsjeca me na SDA trolove na temi o pruzi, po zadatku dodju pljuvati nesto sto svako normalan vidi da je dobro i da napreduje kako treba.
Nesto s unutrasnjom rasvjetom, s otvaranjem prozora, s gepekom, s rucnom kocnicom i, po njegovim rijecima najveci problem, "propadanjem" naslonjaca sjedista unazad u toku voznje.
Drugi prijatelj je kupio novu Scalu 2021, zaribao mu dizel motor u roku pola godine. Kvar je bio toliko ozbiljan da su mu dali drugo novo auto (Kamiq) u zamjenu.
Vecina auta danas dodju s nekim serijskim problemima, i nervira me ovo ulijetanje vau-vauovaca i trazenje dlaka u jajetu jedino kod Mazdi. Nikad mi nece biti jasan motiv vas koji dolazite ovdje u "tudju kucu" i pominjete svapska auta koja ovdje ne zanimaju ljude - da nas zanimaju, bili bismo na drugom podforumu valjda.
Mazdasi vole mazdu jer se bolje vozi i jer je bolje opremljena od vecine drugih auta (to se moze argumentovati lako). Nekad je bila i s manje kvarova od vecine drugih marki (takodjer dokumentovano) ali u doba ove brze produkcije mislim da to vise nije slucaj.
Ja bih i dalje bih licno uzeo Mazdu nego te plastikarije iz istog cjenovnog ranga, na koje se pola ove drzave lozi. Ali ne idem naokolo i hinjski bacam ove gore informacije, kao lafo zabrinuti neutralni ljubitelji auta. Podsjeca me na SDA trolove na temi o pruzi, po zadatku dodju pljuvati nesto sto svako normalan vidi da je dobro i da napreduje kako treba.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#4504 Re: Mazda All About
Opaaa, regrutovan novi mazdas??

-
Seawolf
#4505 Re: Mazda All About
U vezi sa količinom opreme koja dolazi uz Mazde, kada se poredi sa opremom konkurentskih modela slične, ili nešto veće cijene, dao bih komentar.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑21/01/2024 08:36 Znam i ja momka, licno, koji je 2019 kupio novog Tiguana u BiH i u roku od godinu imao 5 (!) kvarova zbog kojih je auto ostajalo na servisu.
Da, tačno je da se u višim nivoima opremanja kod Mazde dobije puno stavki opreme po poštenim cijenama, no džaba sve to kad postoje neke stavke dodatne opreme koje se kod konkurencije mogu dobiti uz doplatu, a kod Mazde ih uopšte nema.
Npr, gdje je adaptivni ovjes kod CX-60? Što i ne bi bio problem da je jedini standardni ovjes koji se isporučuje na CX-60, dobar. A baš i nije.
-
Karikaturist
#4506 Re: Mazda All About
Stani, zar Sorento ili Kodiak ili Taracco imaju zracni ovjes?
Evo drugi put spominjes zracni ovjes, znaci nisu im konkurencija BMW ili Merc nego ovi gore pobrojani.
Evo drugi put spominjes zracni ovjes, znaci nisu im konkurencija BMW ili Merc nego ovi gore pobrojani.
Last edited by Karikaturist on 21/01/2024 09:01, edited 2 times in total.
- basicm
#4507 Re: Mazda All About
Rekao je adaptivni ovjes.Karikaturist wrote: ↑21/01/2024 08:58 Stani, zar Sorento ili Kodiak ili Taracco imaju zracni ovjes?
-
Karikaturist
#4508 Re: Mazda All About
Imaju li gore pobrojani adaptivni ovjes?basicm wrote: ↑21/01/2024 08:59Rekao je adaptivni ovjes.Karikaturist wrote: ↑21/01/2024 08:58 Stani, zar Sorento ili Kodiak ili Taracco imaju zracni ovjes?
- basicm
#4509 Re: Mazda All About
Kodiaq ima, ti ostali ne znam. Ali mazda se gura iznad toga, ona nesto glumi premium, ili bar tako kazu ovdje na forumi za nju. Mora ima rogove da bi se bola sa rogatima.
- Evolution_IV
#4510 Re: Mazda All About
jebao vas adaptivni ovjes i amortizeri koji hoda gore dole skupa sa njim 
to je kad ne zelis da podesis auto kako treba pa metnes 4 rezima i vauuu jbt
reko lijepo, nosite te skode smecarske na druge teme, otpadak va grupacije..
Last edited by Evolution_IV on 21/01/2024 09:09, edited 1 time in total.
-
izvrsni direktor
#4511 Re: Mazda All About
Ne smijes porediti mazdu sa tim poluproizvodima. Mazda je iznad precijenjih njemackih kvazi premiumaKarikaturist wrote: ↑21/01/2024 08:58 Stani, zar Sorento ili Kodiak ili Taracco imaju zracni ovjes?
-
Karikaturist
#4512 Re: Mazda All About
Otisao muzara na odmor ali i dalje ga neki sanjaju..
-
Seawolf
#4513 Re: Mazda All About
Adaptivni ovjes i zračni ovjes su različite stvari.Karikaturist wrote: ↑21/01/2024 08:58 Stani, zar Sorento ili Kodiak ili Taracco imaju zracni ovjes?
Hoću adaptivni ovjes.
Neću zračni ovjes.
Kakve veze imaju Sorento, Kodiaq i Tarraco sa CX-60?
Nije to taj segment.
- kabal1337
#4514 Re: Mazda All About
Ne razumijem taj vas Mazda mentalitet. Ja sam napisao jer je ocito problem, i da nisu sve bajke kao sto predstavljate.
Ne u nadi da vase blatim, vec nekome ko zeli kupiti Mazdu da je upoznat sa potencijalnim problemom.
Ponasate se kao Izrael, ugrozeni
Ne u nadi da vase blatim, vec nekome ko zeli kupiti Mazdu da je upoznat sa potencijalnim problemom.
Ponasate se kao Izrael, ugrozeni
-
Seawolf
#4515 Re: Mazda All About
E, jesu ga podesili na CX-60.Evolution_IV wrote: ↑21/01/2024 09:07 jebao vas adaptivni ovjes i amortizeri koji hoda gore dole skupa sa njim
Svaka im čast.
- Evolution_IV
#4516 Re: Mazda All About
nisam vozioSeawolf wrote: ↑21/01/2024 09:29E, jesu ga podesili na CX-60.Evolution_IV wrote: ↑21/01/2024 09:07 jebao vas adaptivni ovjes i amortizeri koji hoda gore dole skupa sa njim
Svaka im čast.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4517 Re: Mazda All About
Kako onda sve znate a nista niste vozili... 
- konektovan
#4518 Re: Mazda All About
Imaju svi,..osim sorenta.Karikaturist wrote: ↑21/01/2024 09:01Imaju li gore pobrojani adaptivni ovjes?basicm wrote: ↑21/01/2024 08:59Rekao je adaptivni ovjes.Karikaturist wrote: ↑21/01/2024 08:58 Stani, zar Sorento ili Kodiak ili Taracco imaju zracni ovjes?
-
Seawolf
#4519 Re: Mazda All About
Pretvrd za bilo šta osim za autocestu.Evolution_IV wrote: ↑21/01/2024 09:31nisam vozioSeawolf wrote: ↑21/01/2024 09:29E, jesu ga podesili na CX-60.Evolution_IV wrote: ↑21/01/2024 09:07 jebao vas adaptivni ovjes i amortizeri koji hoda gore dole skupa sa njim
Svaka im čast.![]()
-
izbjeglica_iz_besmisla
#4520 Re: Mazda All About
Cinjenica da ste dosli na tudji forum drugima "otvarati oci" je vec dovoljan znak da nije dobronamjerno. Po kojoj logici ste redovni ovdje i zasto dolazite trovati ovaj forum mi nije skroz jasno, mada imam par teorija. U najblazoj verziji - jako vam je dosadno u zivotu.
Mene VW auta ne zanimaju i nemam zelju ni ici na te podforume, niti objasnjavati narodu tamo zasto mi se ne dopadaju. Moje zelje, moja stvar, moj izbor.
I da, mazdas sam od 2016. Od tad i pratim ovaj podforum.
- Optimist
#4521 Re: Mazda All About
Cudi me. Ti si do sada probao svaki auto koji postoji.Evolution_IV wrote: ↑21/01/2024 09:31nisam vozioSeawolf wrote: ↑21/01/2024 09:29E, jesu ga podesili na CX-60.Evolution_IV wrote: ↑21/01/2024 09:07 jebao vas adaptivni ovjes i amortizeri koji hoda gore dole skupa sa njim
Svaka im čast.![]()
Kako ti je ovaj promakao?
-
izbjeglica_iz_besmisla
#4522 Re: Mazda All About
I ne vidim da se iko osvrnuo na ove gore failove, dosta ozbiljnije, koje sam licno vidio od VW grupacije (nista rekla-kazala). Kao sto rekoh, malo koja marka danas, u doba trzisne bezglave trke, drzi do kvaliteta kao sto je to bilo prije 10 godina.
Evo jos jedan primjer, bivsi tehnicki direktor BMWa za jednu od ovih nasih ex-yu zemalja mi je iskreno rekao da je danasnji BMW kvalitetom opao, toliko da i jedan Peugeot ima bolji value-for-money. I dalje je BMW bolje auto, samo sam htio da utvrdimo stanje prema kvalitetu i novcu koji se daje za njega.
A ako cete okrenuti na pricu opreme i dodatne opreme, to su vam sve komercijalne odluke. VW nudi go pistolj kao baznu opremu (po vec skupoj cijeni) i onda zaista nudi sve zivo moguce ali kao nadoplatu - da ti uzmu jos para.
Mazda je odlucila drukcije, uloziti u odlicnu serijsku opremu a onda ne trositi pare na nudjenje nekih dodatnih opcija - a la napredni ovjes, ili 4motion sistem recimo. Mogu i oni to samo nece. Isto kao sto i VW moze staviti iste senzore u serijski model kao i Mazda, samo su odlucili da nece. E ta filozofija i pristup kupcima je ono zbog ceg vise cijenim Mazdu, jer mogu dobiti dobru stvar za manje para.
Evo jos jedan primjer, bivsi tehnicki direktor BMWa za jednu od ovih nasih ex-yu zemalja mi je iskreno rekao da je danasnji BMW kvalitetom opao, toliko da i jedan Peugeot ima bolji value-for-money. I dalje je BMW bolje auto, samo sam htio da utvrdimo stanje prema kvalitetu i novcu koji se daje za njega.
A ako cete okrenuti na pricu opreme i dodatne opreme, to su vam sve komercijalne odluke. VW nudi go pistolj kao baznu opremu (po vec skupoj cijeni) i onda zaista nudi sve zivo moguce ali kao nadoplatu - da ti uzmu jos para.
Mazda je odlucila drukcije, uloziti u odlicnu serijsku opremu a onda ne trositi pare na nudjenje nekih dodatnih opcija - a la napredni ovjes, ili 4motion sistem recimo. Mogu i oni to samo nece. Isto kao sto i VW moze staviti iste senzore u serijski model kao i Mazda, samo su odlucili da nece. E ta filozofija i pristup kupcima je ono zbog ceg vise cijenim Mazdu, jer mogu dobiti dobru stvar za manje para.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 21/01/2024 10:37, edited 1 time in total.
-
izvrsni direktor
#4523 Re: Mazda All About
Ne postoji nista bolje od mazde
- konektovan
#4524 Re: Mazda All About
Mogu to oni,..ali neće....ovo je vec kultna.. 
- basicm
#4525 Re: Mazda All About
Ima nesto u tim autima, neka isparavanja, nesto…utice na pamet ozbiljno.