SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- darius_maximus
#74477 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo to i govorim, nisu sva ubistva ista i kod nekih je ipak očekivana rehabilitacija.dječak sa šibicama wrote: ↑19/01/2024 14:01 Pa postoji ubistvo prvog stepena, drugog stepena, gledali smo svi americke filmove.
Sa namjerom i bez namjere, iz nehata. To sto je nase sudstvo kretenizirano pa nema nikakve kvalifikacije i odgovarajucih kazni, druga tema.
Tyson ce uvijek imati problemanije on bezveze karijeru sjebo, to je takav genetski sklop.
Naravno da ima rehabilitiranih, ali poenta je da zatvor nije rehabilitacija vec kazna za pocinjeno djelo. Ako je djelo minorno, dobijes onih 100 sati drustvo korisnog rada, opet Amerika. Odlican sistem.
A rehabilitacija mora postojati ako misliš išta s tim čovjekom kad ga pustiš iz zatvora.
Pa majkama je teško nakon godine pauze porodiljskog vratiti se na posao koji ih čeka, a ne zatvoreniku nakon 5-10 godina.
Nisi ga ničemu naučio, držao ga zatvorenog u sobi i nakon 10 godina mu kažeš idi se snađi.
Šta misliš da će on uraditi?
A Tyson je legenda. Čovjek se full smirio i prodaje travu legalno sada.
-
BadBoy
#74478 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A znaš da me nervira taj tvoj stav oko vozačaAteista wrote: ↑19/01/2024 08:20Iskreno,od tebe nisam ocekivao ovako glup komentar...BadBoy wrote: ↑18/01/2024 18:42Ti si čovjek koji krivi druge vozače za tvoje lične prekršaje tako da ti vrlo vjerojatno spadaš u kategoriju onih koji krive žrtve.Ateista wrote: ↑18/01/2024 15:26 Ja to ovako gledam - da ja sad odem medju neke navijace huligane, nabrijane pred neku utakmicu, i uletim sa dresom protivnickog kluba koji oni mrze i zbog toga fasujem batine, po svim zakonima i po svemu su oni krivi i tu nema dileme, ja imam pravo kao slobodan gradjanin da hodam u bilo cijem dresu i oni ne bi smjeli zbog toga da me dotaknu. Oni u tom slucaju jesu krivi i nasilnici su, tu nema dileme, kao sto nema dileme ni za nasilje u porodici da je kriv onaj ko pocini nasilje, a ne zrtva. Stvar je u tome sto meni zdrav razum nece dozvoliti da uradim takvu glupost, nije tu pitanje vise ko je kriv, dzaba mi ko je kriv kad me neko prebije ili ubije. Nije to prebacivanje odgovornosti vec pokusaj da se drugim potencijalnim zrtvama nasilja da do znanja kako mogu izbjeci nasilje i prepoznati nasilnike. Kao sto treba raditi na boljim zakonima i primjeni istih protiv nasilnika, tako treba i na edukaciji ljudi.![]()
- Ateista
#74479 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znam, tu se ne slazemo nikako, ali hajmo to ostaviti za svadjanje na tim temama i ne prenositi na ostale.
Izvinjenje prihvaceno, halalim ti.
- Edin H.
#74480 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Samo pogledaj koliko vlasnika malih poštanskih ureda osudiše u Engleskoj i uništiše im živote, a sve zbog Fujitsu neispravnog kompjuterskog sistema, što Pošta, premda su znali, nije željela priznati.darius_maximus wrote: ↑19/01/2024 14:07Koliko vidim, procjenjuje se na 5-10%.dječak sa šibicama wrote: ↑19/01/2024 13:44Pa nije sistem izmislio zatvorenika a da bi neko ubirao profit, pogresno stavljas stvari.darius_maximus wrote: ↑19/01/2024 13:39
Američkom zatvorskom sistemu je bolje da ima što više kriminalaca u državi.
Tako da njihova rješenja ne vode ničemu korisnom, jer im treba kriminalaca da bi firma opstala.
Zamisli firmu koja želi da državi bude što gore, kako bi ona cvjetala.
Jebo i taj sistem.
Sistem iskoristava zatvorenike, kriminalaca ima koliko ih ima, od svih americkih zatvorenika sumnjam da je i 5% nevino. To su rijetki slucajevi, jednostavno imaju visoku stopu kriminala.
Od 1,2 miliona ljudi trenutno u zatvorima, to je 60.000 do 120.000 ljudi koji nevini sjede u zatvoru.
Nisu to male brojke, ali dobro.
Sistem izmišlja zatvorenike u SAD-u.
Kod njih je to bukvalno poznato, pogotovo prije, kada si mogao crnca osuditi i zatvoriti bez ikakve provjere haman.
Bog sami zna koliko ih takvih još sjedi po zatvorima na doživotnim robijama.
-
John Cleese
#74481 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Onda bi ti "ljudi" trebali empatiju "iskazivati" prema bas svima, uzevsi u obzir da je "sudbina" inace poznata kao predodredjen i neizbjezan slijed zbivanjadarius_maximus wrote: ↑19/01/2024 11:20Ovo o čemu ti pišeš nema nikakve veze s moralom niti s nasiljem prema ženama općenito.Chmoljo wrote: ↑19/01/2024 10:03vrtite se uglavnom oko istog lika, i pišete preduge postove kada su stvari jasne i uglavnom ih i sami napišete.darius_maximus wrote: ↑19/01/2024 09:46
Ne razumijem šta je ovdje toliko upitno?
Napominjem da ja govorim o likovima kao što je ovaj Lekić, ne o potajnim psihopatama i sociopatama.
Da sam ja rekao Lekiću da pokrenemo biznis i da me zajebao i oteo mi sve pare, raja bi rekla "e našao si s kim ćeš", "sam si sebi kriv", itd.
Zašto? Zato što je frajer poznati kriminalac.
Niko ne bi otvarao račun u banci da mi nadoknadi izgubljeno, nego bih bio šprdancija među rajom.
Reci da nije tako?
Isto tako, nikad u historiji čovječanstva nije muškarac osuđen na zatvorsku kaznu pomislio "kako ću sada naći djevojku/ženu".
Tu nije bitno je li utaja poreza ili dvostruko ubistvo.
Pa, masovne ubice u zatvoru dobijaju poštu od obožavateljica.
Likovima kao što je Lekić na čehri piše da su loša vijest.
Iz aviona vidiš da se tu nećeš dobro provesti.
Ja razumijem tvoju priču da postoje "nasilnici" koji svoje bližnje čuvaju životom, kao kap vode na dlanu.
Međutim, isplati li se rizik stvarno?
Opet, možeš i među "mirnim" naletiti na budalu, da.
Ali, može li se prvo eliminisati ovaj najveći red flag, ljudi koji su uvijek na korak od ubistva?
Postoji tu dosta drugih problema, od nedovoljnog kažnjavanja takvih likova, do prevelikog društvenog respekta i divljenja ljudima koji su optuženi za oduzimanje ljudskog života, do relativiziranja, ali generalno pravilo je da će ti život biti puno bolji ako se kloniš takvih likova.
Imao bih ja puno prijedloga za handleanje takvih likova generalno, ali nećemo sada u te detalje.
poenta?
ja sam reagovao na mahalštinu. ovoj što je sa Lekićem sud javnosti ne treba da skonta da se zajebala. sada je svjesna.
sada nam ostaje kako ovog Lekića držati podalje od sranja, odnosno kako zaštititi nekoga ko je napravio loš izbor, ali zbog tog izbora ne bi smjela da strahuje za vlastiti život. i umjesto da se bavimo ovim drugim, mi smo moralne vertikale koje u dobroj mjeri poručujemo: sad ispaštaj kad si htjela opasnog lika.
to je poenta. da je taj narativ meni degutantan i usudio bih se reći osvetnički. i vrlo je primjetan, biću optimista pa neću reći da je dominantan. tek kad sve to pređe u brutalnost svi se sjete da budu empatični. ali i to do određene mjere.
jasno je da je potrebno više pričati o ovome kako bi se uradila prevencija u smislu izbjegavanja petljanja sa ovakvim likovima, ali to se neće desiti ako akcenat stavljamo na ono što je učinjeno i tumačimo koliko je to žensko bilo glupo. mi normalizujemo da su posljedice petljanja sa ovakvim likovima tragični ishodi.
malo bolje sam upoznat sa slučajem Emire Maslan, između ostalih, i znam da je uradila sve što je mogla da zaštiti sebe i dijete i da se borila ko lavica. što je najgore, znam za još slučajeva koji mogu eskalirati u najgore, upoznate su i odgovorne institucije, ali slaba fajda. dijelom i zbog atmosfere u društvu koje ne radi sve što može da zaštiti žrtvu od najsurovije kazne za jednu lošu odluku, moment slabosti ili neznanja ili površnosti. i ti ljudi koji su u tim institucijama podliježu takvoj atmosferi, misle da nisu bitni je su oni samo jedna karika u lancu, ali itekako su svi bitni. pa i mi koji komentarišemo ovdje, jer ipak kreiramo atmosferu i narativ u određenoj mjeri, pa makar i minimalnoj.
ako kao društvo ne stanemo na crtu ovakvim stvarima, da ne normalizujemo činjenicu da ćeš "dobiti ono što tražiš", da žrtva ima hrabrosti da izađe i kaže šta se dešava bez da zazire od suda javnosti, uz sve ostale mjere zaštite, ali i prevencije pa da tek onda očekujemo neke rezultate. ni to sve nije garancija da neće biti ovakvih stvari, ali je put u pravom smjeru.
Empatija je nešto što ljudi uglavnom iskazuju prema nekome ko nije mogao uticati na svoju sudbinu.
Kada npr. vidiš dijete od tri godine u ruševinama nakon prirodne nesreće, u tim slučajevima ljudi su empatični.
Kada hrpa ljudi sjedne u konzervu i zaroni do Titanica, empatija je na granici s nulom.
Ljudi su postali meme i niko ih baš nije žalio.
Da iskoristim trenutni primjer, niko neće žaliti Lekića ako ga neki drugi krimos izrafala na ulici.
Ja se sigurno neću ni počešati.
Iskreno mislim da je to usađeno u društveno ponašanje kako bi što više ljudi odvratio od gluposti, jer će se bojati ismijavanja/podrugivanja ili odbacivanja, što generalno ne bi trebalo biti loše. Ne radi gluposti i grupa će te prihvatiti.
Ono što bi trebalo "resetovati" takvu reakciju je kada neko iskreno zatraži pomoć, jer se prvobitno zajebao.
Što se "normalizacije" tiče, mislim da to nije problem.
Standardna pomisao na "upustit ću se u nešto s ovim likom" i treba biti "mogla bih najebati", da odvrati svakoga od društvenog kontakta s takvim likovima. Posljedice petljanja s njima i jesu uglavnom tragične.
Sad, šta kad neko kaže "pogriješio sam, hoću vani iz ove situacije"?
Tu nastaje prava zajebancija, pogotovo ako je dijete upetljano.
Moji stavovi su tu poprilično ekstremni (po nasilnike i ubice), tako da je možda bolje da ne iznosim to sada ovdje.
To se može riješiti samo ekstremnim potezima u kojima se takvi ljudi sklanjaju od civilizovanog društva, na ovaj ili onaj način.
Nema tu sigurnih kuća i promjene adrese, žao mi je.
Zato svi govore da se pokuša spriječiti izbjegavanjem debila, jer se liječiti može jako teško.
Bilo bi zapravo lijepo da empatiju, za pocetak, katkad istinski osjete, makar je i ne iskazali, ali to bi vec bilo uistinu previse ocekivati od "ljudi".
Prica o javnoj percepciji raznih grozota govori o tome koliko je javnost otupila od vizuelnog i auditivnog tovljenja takvim vijestima i prizorima, a ne o tome kakva bi javna percepcija trebala biti, ako i ne uniformno, onda barem u nekakvom humanijem intervalu. (Ronjenje do Titanika jos i nije najgore sto si mogao navesti - izvjesna americka radijska emisija je svojedobno pocinjala jezivim i vrlo glasnim zvucnim zapisom samrtnickog ropca i krkljanja jedne od prvih zrtava irackog ogranka Al-Kaide, preuzetim sa snimka tog monstruoznog ubistva koji prikazuje kako vezanom covjeku maskirana kretencina nekakvom nozekanjom postupno sijece larinks, karotide i ostalu vratnu anatomiju da bi mu konacno odvojio glavu od tijela.)
To sto Chmoljo pise itekako ima veze sa drustvenom percepcijom nasilja, pa i nasilja prema zenama, jer bracne partnerke (a i svoju djecu) su, ne tako davno, jos uvijek mlatili (i to mnogo, mnogo cesce nego tipovi "od ranije poznati organima gonjenja") i ljudi koji nisu spadali u "rizicne grupe", cak nisu bili ni psihopati.
Bilo je to duboko ukorijenjeno (sto bi znacilo da nije formirano tek u dvadesetom vijeku), drustveno prihvatljivo, cak i ocekivano, u odredjenim (prevashodno ruralnim, ali nakon svih tih migracija...) grupama i pozeljno ponasanje ("volim vola koji dobro vuce i covjeka koji zenu tuce").
Policija (pardon, tada milicija) prije samo nekoliko decenija na nasilje u porodici jos uvijek nije reagirala, dok god neko ne zavrsi na traumatologiji ili u mrtvacnici.
A uobicajeni javni komentar bi (u najboljem slucaju) bio - "niko je nije tjerao da se za njega uda". Neizmjerno empaticno, zar ne... Zvuci poznato?
Sto se pozitivne i odgojne uloge znacajnih komponenti papanskog mentaliteta tice, nije lose jedino kad covjek osjeti stid sto dijeli zivotni prostor sa takvom grupom.
(Made, istini za volju, nije to karakteristika samo papanskog mentaliteta, veliki je svijet i ko se imalo kretao, putovao, zivio drugdje i druzio se sa raznolikim drustvom to dobro zna - taj nam je mentalitet, medjutim, stalno pred nosom.)
Na posljetku...
Neko bi pomislio da "ljudi" naprosto nisu bas najsposobniji za empatiju.
No takva misao je nekako tmurna, pa cemo zakljuciti da moraju imati valjan razlog da bi osjetili empatiju.
Dakle, moraju uzeti u obzir okolnosti i razmisliti prije nego nesto osjete, jer od okolnosti, a ne od bola i stradanja bliznjih ovisi hoce li i u kojoj mjeri "ljudi" nesto (su)osjetiti... Ovo vec zvuci nekako cudno - treba nam nesto bolje, hitno: humanost "ljudi" ne smije biti kompromitirana, to je imperativ!
- vjeshalica
- muha_sa
#74483 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
vjeshalica wrote: ↑20/01/2024 19:10 https://crna-hronika.info/tragedija-u-s ... 1fcjQ0D06Q
Na Termama se utopilo dijete
- auspuhc
#74484 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako je moguce da niko nije reagovao i spasio dijete? Uzas.
-
emmir1
#74485 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo nije prvi put da se dešava na Termama.
Imaju li oni spasioce zimi?
Imaju li oni spasioce zimi?
- Kal El
-
moimoi
#74487 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na klix-u nisu terme u pitanju nego neki hotel na Ilidzi?
- Kal El
-
DonieBrasco
#74489 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne znam kojih je godina bilo dijete, ali roditelji moraju imati oci ne leđima.
I da neko nije primjetio, cuo, kako se ovo desava.
-
moimoi
#74490 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dijete poznanika mojih poznanika.. 10-12 god. odlican plivac, vaterpol trenirao .. niko ziiv nije znao da dijete ima srcanu manu. Logicno da su ga pustali da sam ide na kupanje. Jedan dan nije izronio.DonieBrasco wrote: ↑20/01/2024 19:53 Ne znam kojih je godina bilo dijete, ali roditelji moraju imati oci ne leđima.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#74491 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U ratu sam bio u jedinici u kojoj je od 40 ljudi 8 od prije rata imalo u dosijeu ubistvo ili pokušaj ubistva, te nekoliko nanošenje težih fizičkih povreda, paljevine i sl.
Od komplet jedinice trojica su poslije rata počinili ubistva. Nisu to ovi tolice, wanabe mafijaši. To su ozbiljne i opasne psihopate.
Srećom neuredan život je neke od njih smirio zauvijek u godinama poslije, kažem srećom jer dio od njih još hoda istim ulicama kao i mi.
Tamo negdje 99. jedan od tih kretena je dirao blisku osobu od jednog parajlije i tek su palijama i nogama ga "ubijedili" da se to više ne smije ponavljati. Nakon što se malo oporavio od kčerke je pretukao momka i koliko znam kčerku silovao. 7 ili 8 godina raspusta u Nicaze je smiljurija šta je gadosti napravio. Problem je što neko drpi metar drva da bi ugrijao maksume kod kuće i onda ode u akademiju kod ovakvih.
Nije problem ni u pravosudnom sistemu koliko u narodu koji se klanja takvim "frajerima".
Problem je u tome što više ne pazimo na našu djecu. Ponekad sam u prilici da slušam ovu balavurdiju i želudac mi se okreće od toga šta, o čem i kako pričaju.
Od komplet jedinice trojica su poslije rata počinili ubistva. Nisu to ovi tolice, wanabe mafijaši. To su ozbiljne i opasne psihopate.
Srećom neuredan život je neke od njih smirio zauvijek u godinama poslije, kažem srećom jer dio od njih još hoda istim ulicama kao i mi.
Tamo negdje 99. jedan od tih kretena je dirao blisku osobu od jednog parajlije i tek su palijama i nogama ga "ubijedili" da se to više ne smije ponavljati. Nakon što se malo oporavio od kčerke je pretukao momka i koliko znam kčerku silovao. 7 ili 8 godina raspusta u Nicaze je smiljurija šta je gadosti napravio. Problem je što neko drpi metar drva da bi ugrijao maksume kod kuće i onda ode u akademiju kod ovakvih.
Nije problem ni u pravosudnom sistemu koliko u narodu koji se klanja takvim "frajerima".
Problem je u tome što više ne pazimo na našu djecu. Ponekad sam u prilici da slušam ovu balavurdiju i želudac mi se okreće od toga šta, o čem i kako pričaju.
- vjeshalica
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#74493 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako curi plin na pumpi?
Mislim ima slucajeva ali bih volio da znam tehnićku pozadinu curenja.
Ovaj hotel ima kotlovnicu sa bocne strane
Ali ima i pretakaliste LNG pored pumpe koje je ispravno izvedeno (bilo) dok je punpa radila
Nakon otvaranja hotela (visokog obekta) ono nije moglo proci jer imas PEx zonu na odusku, pumpi i svemu necem drugom.
Podzemni je rezervoar tu
Tako da ne znam gdje bi uopce moglo da curi, osim kad izvade sondu i ostave je tako, a znalo se desavati. Pumpe potopne u rezervaru i ostave otvoren dok ne poprave...
U sustini, klasicni seljacizam gradnje hotela i benziske pumpe u jednom sklopu.
Mislim ima slucajeva ali bih volio da znam tehnićku pozadinu curenja.
Ovaj hotel ima kotlovnicu sa bocne strane
Ali ima i pretakaliste LNG pored pumpe koje je ispravno izvedeno (bilo) dok je punpa radila
Nakon otvaranja hotela (visokog obekta) ono nije moglo proci jer imas PEx zonu na odusku, pumpi i svemu necem drugom.
Podzemni je rezervoar tu
Tako da ne znam gdje bi uopce moglo da curi, osim kad izvade sondu i ostave je tako, a znalo se desavati. Pumpe potopne u rezervaru i ostave otvoren dok ne poprave...
U sustini, klasicni seljacizam gradnje hotela i benziske pumpe u jednom sklopu.
-
moimoi
#74494 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne samo hotela.. pumpe u naseljima?? Eto ti pumpe u Hrasnom u sred naselja.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
-
mali_balon
#74496 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A da vidite gdje se sva puNpe prave u normalnom svijetu.....samo sto se tamo pridaje ogromna paznja osoblju i strucnosti i bezbijednosti inace a kod nas....mmahajde nece to i tako to.....znam ja nas jebo ti nas....
-
caseytron
#74497 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Evo u Becu gdje je jedna pumpa smjestena. Jedna od mnogobrojnih takvih
-
moimoi
#74498 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Meni to nije normalno. Nema sanse da bih zivjela u toj zgradi ili zzgradama pored. Pravo da ti kazem.. prvi put vidim i pitam se kako su dozvolili… i nadam se da se nikad kod nas ovako nesto nece napraviti, uz svu mogucu struku i “sigurnost”.
- Bloo
- Globalna šefica
#74499 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
EP pumpa preko puta Suda...centar grada?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#74500 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pumpa ko pumpa nije problem
Problem je kolicina goriva u toku vremena/pretakanjer
Vise pretakanja = vise isparenja
Sta bi da se grijes na mazutnu pec a bilo je toga
Problem je kolicina goriva u toku vremena/pretakanjer
Vise pretakanja = vise isparenja
Sta bi da se grijes na mazutnu pec a bilo je toga