Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
upitan

#16101 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by upitan »

DiC mogu sve blokirati i naravno da instrukcije iz vana dodju da se njima popusti.
Dok mi jedni druge krivimo oni rade isto,i nemaju kraja.
I na kraju kad Bosnjak vidi da bi i on mogao nesto blokirati eh onda VP intervenise i kaze eh ti to ne mozes.
I da,upravo ako HDZ ne dobije sto je zamislio imat cemo tehnicku vladu u nedogled.
Ono sto nije opet dobro je sto nakon svakog sastanka ovaj iz Laktasa bude u plusu desetine miliona KM.
Samo "ludjak" moze prihvatit status kandidata u zamjenu da izgubi drzavu BiH.
A ovo odavno ide u pravcu treceg entiteta i nove drzavice tkz.rs.
* 400.000 ljudi je napustilo Hrvatsku,od kada je usla u EU,nama pricaju bajke o ostanku u BiH.
swanfilter

#16102 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by swanfilter »

Osmi Socrates wrote: 20/01/2024 18:17To ostavi Hrvatima da sami sebi određuju. Nećeš im ti valjda određivati da je Komšić Hrvat kojeg moraju trpjeti za vjeke vjekova u Predsjedništvu samo zato što Bošnjaka ima više. I to se pitanje može postaviti za bilo koju identitetsku odrednicu?

Eto, šta znači biti Bosanac, Hercegovac, Bosanac i Hercegovac, građanski orijentiran, demokrata, konzervativac, itd?
A, kojim to Hrvatima? HNS? HDZ?

Zeljko Komsic sebi ne moze odrediti i tvrditi za sebe da je Hrvat, nego to treba da mahala odredi?

Bosnjaci i glasanje, gore-dole. Ovaj slucaj je otisao tako daleko, kao da je Zeljko Komsic do jucer bio Zijad.

Da li se neko zapitao, da li bi Komsic dosao na ovakav glas kod Hrvata, a da HDZ i Covic nisu pokrenuli masineriju o njemu kao laznom Hrvatu?
Last edited by swanfilter on 20/01/2024 19:40, edited 1 time in total.
Jordan1961

#16103 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2024 19:03
Jordan1961 wrote: 20/01/2024 19:01
a) pa kako je dobio 4. delegata? Kakva je tvoja interpretacija
b) slazem se
a) uprati politicku scenu u RS i ko se s kim kurva sad
b) :thumbup:
Obojica znamo da SNSD nije mogao dobiti 4. bez glasova iz FBiH. Zna se ko je imao ruke u Parlamentu za tako nesto. Uostalom i sam je Dino rekao da je Trojka odlucila da vlast pravi sa Dodikom jer je on "pobjednik u PC". To je jos iz onog doba kada nam se govorilo da cemo gledati "novog Dodika". Poslije kada su konacno skontali kakvu su mu moc dali i kakve su posljedice, krenulo je dobacivanje vrucim krompirom u onom trouglu koji sam spomenuo.
sajber87

#16104 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

Jordan1961 wrote: 20/01/2024 18:48
_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2024 18:43 Samo jedan primjer da je Trojka nesto "dala" onako, bez da je nesto dobila zauzvrat, eto jedan konkretan primjer da nekad neko napise.....
a) Dala 4. delegata Dodiku u Domu Naroda a postojala je mogucnost da se izabere delegat koji nije iz SNSD (samo nemojte sada imedju sebe, nismo mi, to je NIP, nismo mi to je NS, nismo mi to je SDP) - utabali teren za blokade i ucjene.
b) Pristali da na vlast dodju jednokratnom suspenzijom ustava (da je bila trajna, rijec ne bih rekao)
Da te podsjetim samo na ono sto sam pisao dok je jos aktuelno bilo dodiku su 4. mandat dali stanivukovicevi spavaci u opoziciji i ramiz salkic iz sda koji je listic ucinio nevazecim(prakticno kao da je glasao za)
Jordan1961

#16105 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

sajber87 wrote: 20/01/2024 19:15
_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2024 18:43 Samo jedan primjer da je Trojka nesto "dala" onako, bez da je nesto dobila zauzvrat, eto jedan konkretan primjer da nekad neko napise.....
a) Dala 4. delegata Dodiku u Domu Naroda a postojala je mogucnost da se izabere delegat koji nije iz SNSD (samo nemojte sada imedju sebe, nismo mi, to je NIP, nismo mi to je NS, nismo mi to je SDP) - utabali teren za blokade i ucjene.
b) Pristali da na vlast dodju jednokratnom suspenzijom ustava (da je bila trajna, rijec ne bih rekao)
Da te podsjetim samo na ono sto sam pisao dok je jos aktuelno bilo dodiku su 4. mandat dali stanivukovicevi spavaci u opoziciji i ramiz salkic iz sda koji je listic ucinio nevazecim(prakticno kao da je glasao za)
Aha, a za koga je Trojka glasala? Koliko su glasova imali i kome su ih dali? Nece ti stimati matematika.
sajber87

#16106 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

Jordan1961 wrote: 20/01/2024 19:12
b) slazem se
Obojica znamo da SNSD nije mogao dobiti 4. bez glasova iz FBiH. Zna se ko je imao ruke u Parlamentu za tako nesto. Uostalom i sam je Dino rekao da je Trojka odlucila da vlast pravi sa Dodikom jer je on "pobjednik u PC". To je jos iz onog doba kada nam se govorilo da cemo gledati "novog Dodika". Poslije kada su konacno skontali kakvu su mu moc dali i kakve su posljedice, krenulo je dobacivanje vrucim krompirom u onom trouglu koji sam spomenuo.
Nemoj da manipulises, mogao je dobiti bez glasova kako kazes iz fbih. Dodik je 4. dobio od papaka iz opozicije(stanivukovic) i papka iz sda, nike mu prvi put bilo da se kupuje poslanicko "meso" na kilu uostalom snsd sda i hdz to rade godinama unazad ali samo javnim suskama ni slucajno iz svog dubokog dzepa :mrgreen:
sajber87

#16107 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

Jordan1961 wrote: 20/01/2024 19:18
Aha, a za koga je Trojka glasala? Koliko su glasova imali i kome su ih dali? Nece ti stimati matematika.
Za opoziciju iz rs a, koga konkretno manje je vazno, u svakom slucaju nije za dodika kao sto za za njegovog cervrtog glasali iz sda i opozicije stanivukoviceve. Uostalom da te piram kako ti znas kako se glasalo kad je glasanje tajno bas me zanima :mrgreen:
PS
Trojka tamo ne postoji, nip i ns mislim da nemaju poslanike ima sda sdp i tada df kada je odluka donosena
Last edited by sajber87 on 20/01/2024 19:26, edited 2 times in total.
sajber87

#16108 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

Dupli
Jordan1961

#16109 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

sajber87 wrote: 20/01/2024 19:20

Nemoj da manipulises, mogao je dobiti bez glasova kako kazes iz fbih. Dodik je 4. dobio od papaka iz opozicije(stanivukovic) i papka iz sda, nike mu prvi put bilo da se kupuje poslanicko "meso" na kilu uostalom snsd sda i hdz to rade godinama unazad ali samo javnim suskama ni slucajno iz svog dubokog dzepa :mrgreen:
Sve napisa sem odgovra na pitanje za koga su ovi iz Trojke glasali i zasto matematika ne stima.
Jordan1961

#16110 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

palermo wrote: 20/01/2024 18:54
Osmi Socrates wrote: 20/01/2024 18:50
palermo wrote: 20/01/2024 18:31

Sta znaci bito Hrvat u stvarnom zivotu ? Kako ga prepoznati ?
To ostavi Hrvatima da sami sebi određuju. Nećeš im ti valjda određivati da je Komšić Hrvat kojeg moraju trpjeti za vjeke vjekova u Predsjedništvu samo zato što Bošnjaka ima više. I to se pitanje može postaviti za bilo koju identitetsku odrednicu?

Eto, šta znači biti Bosanac, Hercegovac, Bosanac i Hercegovac, građanski orijentiran, demokrata, konzervativac, itd?
Cekaj, jesam.li ja tebe dobro shvatio ? Neko treba odluci sta sam ja ? Neki skup, savez, komisija za odredjivanje, sta li ?
Za tebe ne znam ali za Hrvate bi to odredjivala komisija u sastavu starih i uglednih UZP ljubitelja - forumasa.
sajber87

#16111 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

Jordan1961 wrote: 20/01/2024 19:25
sajber87 wrote: 20/01/2024 19:20
Sve napisa sem odgovra na pitanje za koga su ovi iz Trojke glasali i zasto matematika ne stima.
Evo da ti kopiram jer nisi procitao

Za opoziciju iz rs a, koga konkretno manje je vazno, u svakom slucaju nije za dodika kao sto za za njegovog cervrtog glasali iz sda i opozicije stanivukoviceve. Uostalom da te pitam kako ti znas kako se glasalo kad je glasanje tajno bas me zanima :mrgreen:
PS
Trojka tamo ne postoji, nip i ns mislim da nemaju poslanike ima sda sdp tada df i hurtic kada je odluka donosena
Last edited by sajber87 on 20/01/2024 19:30, edited 3 times in total.
DonieBrasco

#16112 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

Pa Covic vam je nabio etiketu da niste "hrvati" dok vam on ne kaze da jeste, nije Komsic ili bosnjaci.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16113 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by _BataZiv_0809 »

b) slazem se
Sve to stoji, ali nema dokaza da je Trojka digla ruke za to.
Znas i sam da je tako.
Jordan1961

#16114 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

sajber87 wrote: 20/01/2024 19:22

Za opoziciju iz rs a, koga konkretno manje je vazno, u svakom slucaju nije za dodika kao sto za za njegovog cervrtog glasali iz sda i opozicije stanivukoviceve. Uostalom da te piram kako ti znas kako se glasalo kad je glasanje tajno bas me zanima :mrgreen:
PS
Trojka tamo ne postoji, nip i ns mislim da nemaju poslanike ima sda sdp i tada df kada je odluka donosena
Ja ne kazem da znam ko je konkretno za koga glasao. To ne znas ni ti mada tako tvrdis (Stanivukovic/Salkic). Ono sto se moze matematicki dokazati je da je 4. delegata bilo nemoguce dobiti bez glasova iz FBiH.
Osmi Socrates

#16115 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Osmi Socrates »

palermo wrote: 20/01/2024 18:31

Sta znaci bito Hrvat u stvarnom zivotu ? Kako ga prepoznati ?
To ostavi Hrvatima da sami sebi određuju. Nećeš im ti valjda određivati da je Komšić Hrvat kojeg moraju trpjeti za vjeke vjekova u Predsjedništvu samo zato što Bošnjaka ima više. I to se pitanje može postaviti za bilo koju identitetsku odrednicu?

Cekaj, jesam.li ja tebe dobro shvatio ? Neko treba odluci sta sam ja ? Neki skup, savez, komisija za odredjivanje, sta li ?
Pa Komšić je odlučio šta je on i tražio glas Bošnjaka. Nije tražio glas Hrvata.

Ono što ja tvrdim da je obesmislio ulogu člana Predsjedništva, i tu trojicu (troje) idiota više niko ne uzima za ozbiljno, ni međunarodna zajednica ni narod. Ništa se ionako ne mogu dogovoriti, i samo sramote državu.

Prirodnim slijedom stvari, fokus je sada na strankama koje formiraju vlast, a tu ne možeš zaobići ni Čovića ni Dodika. Kako kod vas u BiH, tako i u međunarodnoj zajednici.

Komšić je puk'o svakako. On će vječito biti SDFA. E to se dobije kad loviš u mutnom kao što je on u IZ.
sajber87

#16116 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

Jordan1961 wrote: 20/01/2024 19:29
PS
Ja ne kazem da znam ko je konkretno za koga glasao. To ne znas ni ti mada tako tvrdis (Stanivukovic/Salkic). Ono sto se moze matematicki dokazati je da je 4. delegata bilo nemoguce dobiti bez glasova iz FBiH.
Pitaj niksica da ti pokaze sliku ima je u telefonu je li dovoljan dokaz, mozes li ti salkica pitati za dokaz, jer jednom je vec glasao za dodikova 4 i priznao kao i bakir, a znas kako nas narod kaze ko prevari jednom prevarice opet slicno je i za ukrade
Kako je nemoguce bez glasova iz federacije, glas je glas , a u rs u dodik hvata papke zatvorenih ociju, reci da nisi ozbiljan :lol: . U sustini jedino niksicbima dokaz da nisu glasali za dodika i u njegovom telefonu , svi drugi su sumnjivi, a slikali su bas iz ovog razloga sto ce zeleni lazovi lagati i lesinariti kao sto to rade po obicaju svojim informer stilom
Last edited by sajber87 on 20/01/2024 19:37, edited 1 time in total.
neon-x

#16117 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by neon-x »

Ja se samo nadam da je ovo, rijecima Dine, trivijalan dokument. Nadam se da je ovo nekakav dogovor u kojem su cilj dvije-tri stvari koje su svima neophodne a da je ostalo medjusobno bacanje prasine u oci.

Dodiku treba izvlakusa od Smitovog nametanja IZ gdje bi morao donositi vlastiti IZ za RS i nepotrebno se dalje uglibiti, i druga stvar trebaju mu pare sa zajednickog racuna.

Trojki treba dobra volja Dodika (i Covica) da puste 2-3 zakona i privid funkcionalnosti koalicije u ovom periodu dolaska Ursule i holandskog premijera da bi se dobio pocetak pregovora.

Covicu (i Dodiku) treba obracun sa Cik-om i reklama medju svojim pucanstvom da se bori zdusno za hrvatsku stvar.

U protivnom, ako je ovo sve zaista zbiljski pristajanje trojke na IZ u kojem ce biti izborne jedinice i na parlamentarno biranje US, treba im sve po spisku. Maksimum pristajanja prema HDZ zahtjevu moze biti parlamentarno biranje u Presjednistvo gdje ce Hrvati moci izabrati sebi "legitimnog" preko DN ili vec koji model se nadje. Prica o asimetriji sa RS je suplja jer FBiH i RS su svakako asimetricne. Ako pristanu na plutajuce izborne jedinice tek tada ce biti asimetrija i u FBiH.

Uglavnom, ako trojka misli stvarno ovo sto pise u ovim dokumentima, svi se moramo dici sprijeciti to, ako treba i velikim protestima. Nek se ne glupiraju sa necim sto se mijenja samo puskom u silom MZ. Niko ne odustaje dobrovoljno od pedlja izborenih prava a oni se nasli glumiti kavaljere. Samo da napomenem da se slazim potpuno sa dosadasnjim djelovanjem Trojkem ali ovo ako je stvarno njihov stav je okidac za protest svakome ko misli dobro ovoj zemlji.
Jordan1961

#16118 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

sajber87 wrote: 20/01/2024 19:32

PS
Pitaj niksica da ti pokaze sliku ima je u telefonu je li dovoljan dokaz, mozes li ti salkica pitati za dokaz, jer jednom je vec glasao za dodikova 4 i priznao kao i bakir, a znas kako nas narod kaze ko prevari jednom prevarice opet slicno je i za ukrade
Opet ti matematika ne radi. A o kredibilitetu Nerka Njive je suvisno pricati. Sto ne objavi za koga su glasali iz Trojke?
palermo

#16119 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by palermo »

Osmi Socrates wrote: 20/01/2024 19:30

Pa Komšić je odlučio šta je on i tražio glas Bošnjaka. Nije tražio glas Hrvata.

Ono što ja tvrdim da je obesmislio ulogu člana Predsjedništva, i tu trojicu (troje) idiota više niko ne uzima za ozbiljno, ni međunarodna zajednica ni narod. Ništa se ionako ne mogu dogovoriti, i samo sramote državu.

Prirodnim slijedom stvari, fokus je sada na strankama koje formiraju vlast, a tu ne možeš zaobići ni Čovića ni Dodika. Kako kod vas u BiH, tako i u međunarodnoj zajednici.

Komšić je puk'o svakako. On će vječito biti SDFA. E to se dobije kad loviš u mutnom kao što je on u IZ.
Pa ako je obesmisljena uloga predsjednistva cemu onda tolika galama ? Ili mislis da Hrvati nemaju dovoljno mehanizama da utjecu na politicki zivot ?
I sta ti to znaci, Komsic ce biti vjecno SDFA, pa i Covic ce vjecno biti HDZ pa ne vidjeh da ti to smeta.
I ko uostalom zeli izbjeci ili zaobici Covica i Dodika ? Ja ne vidjeh da neko to pise. Samo se zele izbjeci kapitulqnyske odluke na stetu drzave Bosne i Hercegovine.
Osmi Socrates

#16120 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Osmi Socrates »

FBIH i RS su asimetrične jer se došlo do tragičnog apsurda da je u RS sasvim moguć "građanski model" zbog etničkog čišćenja i genocida.

Recimo, Dodik mirne duše može dozvoliti "ostalima" da se kandidiraju za predsjedništvo, jer nema ni teoretske šanse da će bilo ko osim Srbina biti izabran.

I to otprilike govori koliko je "građanski model" smislen u konkretnim BiH prilikama. Nikakve veze sa građanskim modelom u ostatku Evrope.
vee-jay

#16121 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by vee-jay »

Jordan1961 wrote: 20/01/2024 19:37
Opet ti matematika ne radi. A o kredibilitetu Nerka Njive je suvisno pricati. Sto ne objavi za koga su glasali iz Trojke?
Zato sto je to protuzakonito --- sta jel' tebi 12 godina?

edit
Ah tek sad vidih kad si se registrovao ... da, tebi je uistinu tek 12 godina. :-)
sajber87

#16122 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

Ljudi trebaju da hladne glave shvate da je dokument bez potpisa spisak zelja,koje svako tumaci na svoj nacin koliko sam vidio jedini pravi dogovor je oko cenzusa 4% i 5 % sto je meni ok, ali treba vidjeti izborne jedinice u fed to treba utanaciti ima tu posla dosta. Cak i obavezno glasanje bi podiglo malo izlaznost ne vise od recimo do 10% max na ovo sto izadje jer su kod nas biracki spiakovi katastrofa ali hajde to je onako moze i ne mora. Sve drugo nije dogovoreno.
Meni ovo izgleda kao sto sam i rekao da dodiku svaki dan kupljen je zlatan jer je pod ogromnim pritiskom a sada i covic bijelom listom :mrgreen: , trojka zeli silno otvaranje pregovora a ako bi smit sad nametnuo zakon pocetak kraja bi poceo kad mu vrijeme nije :mrgreen: i tu su se nasli zato je rok pocetak marta, ja to tako vidim, a sad pokazace vrijeme
Prije mozda god otprilike pisao sam da ocekujem da kljuc bude zakon o imovini gdje ne vidim da moze biti dogovora i da ce to her smit morati nametnuti, to je sustina drzave, a nemojte zaboraviti danje smit u intervju ne znam takjonkome prije par mjeseci kozda rekao da ocekuje na kesen ovo godine da ocekuje rjesenje drzavne imovine
Last edited by sajber87 on 20/01/2024 19:50, edited 1 time in total.
sajber87

#16123 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by sajber87 »

Pa rekao je za opoziciju ima covjek slike, daj mi tvoju matematiku ali sa dokazima nemoj spisak zelja kako bi ti volio da je neko glasao, a sda je vec jednom priznala da je glasala za dodika
swanfilter

#16124 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by swanfilter »

Osmi Socrates wrote: 20/01/2024 19:41 FBIH i RS su asimetrične jer se došlo do tragičnog apsurda da je u RS sasvim moguć "građanski model" zbog etničkog čišćenja i genocida.

Recimo, Dodik mirne duše može dozvoliti "ostalima" da se kandidiraju za predsjedništvo, jer nema ni teoretske šanse da će bilo ko osim Srbina biti izabran.

I to otprilike govori koliko je "građanski model" smislen u konkretnim BiH prilikama. Nikakve veze sa građanskim modelom u ostatku Evrope.
Nema smisla jer se ne prakticira drzavno. Nema smisla jer je kod nas građansko<vjersko.

Nije ni Covicu problem neko iz ostalih, nego Hrvat koji nije njemu po volji.

Sutra bi Dodiku i SDS bio problem da se njihovi biraju građanski i ko za koga ...
Jordan1961

#16125 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Jordan1961 »

vee-jay wrote: 20/01/2024 19:43

Zato sto je to protuzakonito --- sta jel' tebi 12 godina?

edit
Ah tek sad vidih kad si se registrovao ... da, tebi je uistinu tek 12 godina. :-)
Ne pratis majstore. Nije li protivzakonito objaviti nekakv listic i tvrditi da je od nekog zastupnika?
Locked