moimoi wrote: ↑20/01/2024 13:07
Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑20/01/2024 11:55
Bloo wrote: ↑20/01/2024 11:44
Umjesto toga, trebali bi narodi i narodnosti njegovati svoje slavensko porijeklo i dijeliti ta imena.
Zbog čega bi trebali?
Pitanje je bez loše namjere fkt.
Ako je tradicija takva kakva jeste, sa primjesama svega i svakoga koji je ovdje spartao kroz vijekove pa i milenije pa imamo taj sataras ili eto bogatstvo različitih utjecaja.
Ja se držim te muslimanske tradicije davanja arapskih imena, kakvo je i moje, i očevo i djedovi i pradjedova
Eventualno neko u porodičnoj liniji da ima ime perzijskog porijekla
Al tvoj jezik je Bosanski.. zasto bi Svjetlana bila Srpkinja samo ako i sam kazes svjetlo?
Arapi krscani daju normalno svojoj djeci arapska imena. Dakle Nur moze biti muslimanka i katolkinja.
Naravno, kod arapa u suštini osim imena Muhamed sva imena daju sve religije koje tamo postoje, znam da je moj imenjak bio rimokatolički biskup u Palestini
Naravno
@Bloo da nam ne počinje historija ni sa dolaskom islama niti sa dolaskom kršćanstva ovdje, niti ja fkt imam ništa protiv bilo kojeg imena, u suštini nije moja stvar kakvo će ime neko dati svom djetetu.
Prema islamu djeci treba dati ime sa lijepim značenjem, pa kojeg god porijekla, ono što ja govorim jeste da je tradicija kod bosanskih muslimana davanje arapskih, turskih i perzijskih imena djeci.
Generalno, opet ponavljam, svako neka djeci daje imena kakva žele, samo nek su im djeca živa i zdrava
Samo eto, bez toga treba ovako ili treba onako, ako je moj izbor da svom djetetu dam ime koje je arapskog porijekla i koje je već uvriježeno u mojoj bošnjačkoj muslimanskoj tradiciji ne vidim što bi nekom smetalo.
Samo eto još jedna stvar koja me eto malo nervira a ima veze sa , da ne kažem eto islamofobijom već eto gnušanjem prema svemu sa orijenta, a to je to neko gledanje sa visine prema imenima arapskog porijekla gdje (a vidio sam to i na ovoj i na drugim sličnim temama) gdje haman neko eto ispada primitivan, zaostao i sl epiteti, ako djetetu da ime arapskog, turskog i perzijskog porijekla.
Live and let live