Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#15101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2024 14:20
elcaliente wrote: 20/01/2024 14:16
_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2024 14:03

Zanimljivo :bih:
Sto?
Pa sta ja znam, iz tvog pisanja nekako zakljucujem da ti je Bosna ko Burundi Buđumbura, ali doduse mislim da ne radis to zlonamjerno kao mnogi na ovoj temi.

Ono kao da Bosnu posmatras kao nekog dragog rodjaka, ali koji nije bas najostrija olovka u pernici. :D
Bato ja sam realista, sto nevalja to kazem ali imam osjecaje. Zato imam BiH pasos i sluzio sam dobrovoljno vojsku.
Comandini

#15102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

NecuVise wrote: 20/01/2024 10:05 Jedino se naši ljudi hvale kako su kao plastelin, pa kad odu tamo za 5 godina ih ne prepoznaješ a za 40 nikakve veze sa domovinom. Djeci se daju domicilna imena, jerbo svakako će tu živjeti, maternji jezik se zaboravlja i u kući ne priča, historija domovine se zaboravlja i tako dalje. Nema boljih migranata od nas. Da mogu klonirali bi nas u broju koliko im treba migranata.

Ne znam je li rađena kakva psihoanaliza ovog fenomena, ako nije, ozbiljan naučni rad je tu dostupan.

Zato nama može vladati ko hoće, kad hoće, kako hoće.
To je zato sto nemaju nacionalnu svijest, zato i najvise voledu ove zemlje u kojima su domicilni ucinili sve da onemoguce i otezaju politicku participaciju migranata. Na taj nacin mogu cijeli zivot biti u svojoj komfornoj zoni politickog objekta.
Last edited by Comandini on 20/01/2024 15:12, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#15103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

elcaliente wrote: 20/01/2024 14:54
moimoi wrote: 20/01/2024 14:39
detroit-mercy wrote: 20/01/2024 14:30 Mislim da se ovdje malo”drkaju” :D pojmovi. Djeca rodjena vani od roditelja Nijemaca i djeca rodjena u Njemackoj od roditelja koji nisu Nijemci. Velika razlika.
To je ono sto me interesuje :D dakle ipak postoje “gradjani drugog reda”, pa iako si rodjen u Njem… ili npr ovo sto je napisao detroit iznad, sta ako ti je jedan roditelj Nijemac a drugi nije.. rodjen si tipa u Brazilu.. da li imas pravo na Njem drzavljanstvo? Da li se moras odreci Brazilskog?
Pa sve zavisi sa kim Njemacka ima sporazum.
Zakon je isti za sve.
Kao sto rekoh, drkamo pojmove izmedju dobijanja drzavljanstva po roditelju (automatizam), dobijanje drzavljanstva po rodjenju ( ne podlaze automatizmu) i naturalizacije. Sve potpuno razliciti slucajevi. Po roditelju, svi dobijaju Svapsko i tu nema veze ugovori ili ne.
Ozimician

#15104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 20/01/2024 14:56 Gledaj Turaka, a ovamo propagiraju med i mljeko.
Moguce da su im tek sad ukinuli neke restrikcije ili slicno, jer ako uzmes statistiku, 2021. god. ih je bilo manje nego Srbijanaca u Njemackoj na tim poslovima. Ali imaju snazan skok u 2022, preko 400 ih je doslo u Njemacku.

Rumuni su i dalje broj 1 na tim poslovima, ali vidimo da im broj lagano opada (kao i vecini ostalih iz I. Evrope).

Sestra mi kaze da je trenutno porast najveci iz bivsih republika SSSR-a, ona se druzi s jednom iz Azerbejdzana koja joj je rekla da je kod njih sad bas ogroman trend i marketing da se ide u Njemacku.

Ima neki bot na temi o Turskoj koji govori suprotno, kako su u Turskoj uslovi za doktore top, da je startna plata preko 1500€ i da nema potrebe da idu vani. Istina je najveca da je obrazovni sistem u Turskoj k**** i da ih uopste ne uci strane jezike i da im je jako tesko savladati njemacki na C1 nivou (koji je potreban za taj posao), tako da se malo ko upusti u to.
elcaliente

#15105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 20/01/2024 15:03
moimoi wrote: 20/01/2024 14:39

To je ono sto me interesuje :D dakle ipak postoje “gradjani drugog reda”, pa iako si rodjen u Njem… ili npr ovo sto je napisao detroit iznad, sta ako ti je jedan roditelj Nijemac a drugi nije.. rodjen si tipa u Brazilu.. da li imas pravo na Njem drzavljanstvo? Da li se moras odreci Brazilskog?
Zakon je isti za sve.
Kao sto rekoh, drkamo pojmove izmedju dobijanja drzavljanstva po roditelju (automatizam), dobijanje drzavljanstva po rodjenju ( ne podlaze automatizmu) i naturalizacije. Sve potpuno razliciti slucajevi. Po roditelju, svi dobijaju Svapsko i tu nema veze ugovori ili ne.
Jel moja djeca po automatizmu imaju Bosansko, imaju.
Jel Njemaci kazu sa Bosnom nemamo sporazum, moraju se odluciti za jedno.
Njemac dodje da zivi u Bosnu, recimo da mu se djete dole rodi i recimo po rodjenju dobije Bosansko.
Njemcu se toliko svidja Bosna da kaze ja zelim da on zadrzi Bosansko. Sta ce mu Njemci reci kada bude na konzulatu predavao djetetu za Njemacko drzavljanstvo?
detroit-mercy

#15106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

elcaliente wrote: 20/01/2024 15:09

Zakon je isti za sve.
Njemac dodje da zivi u Bosnu, recimo da mu se djete dole rodi i recimo po rodjenju dobije Bosansko.
Njemcu se toliko svidja Bosna da kaze ja zelim da on zadrzi Bosansko. Sta ce mu Njemci reci kada bude na konzulatu predavao djetetu za Njemacko drzavljanstvo?
Djeca rodjena u Bosni od roditelja koji imaju strano drzavljanstvo ne dobijaju drzavljanstvo po automatizmu osim u slucaju kada se ne moze utvrditi drzavljanstvo roditelja. Ipak postoje procedure. Naravno za sve postoji procedural.
elcaliente

#15107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 20/01/2024 15:21
Djeca rodjena u Bosni od roditelja koji imaju strano drzavljanstvo ne dobijaju drzavljanstvo po automatizmu osim u slucaju kada se ne moze utvrditi drzavljanstvo roditelja. Ipak postoje procedure. Naravno za sve postoji procedural.
Ne budu bukvalac, Bosna je samo primjer. Zamjeni je bilo kojom drugom zemljom gdje djeca po rodjednu dobijaju dezavljanstvo a da sa tom zemljom Njemacka nema sporazum. To je poenta.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 20/01/2024 14:57
_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2024 14:20
elcaliente wrote: 20/01/2024 14:16

Sto?
Pa sta ja znam, iz tvog pisanja nekako zakljucujem da ti je Bosna ko Burundi Buđumbura, ali doduse mislim da ne radis to zlonamjerno kao mnogi na ovoj temi.

Ono kao da Bosnu posmatras kao nekog dragog rodjaka, ali koji nije bas najostrija olovka u pernici. :D
Bato ja sam realista, sto nevalja to kazem ali imam osjecaje. Zato imam BiH pasos i sluzio sam dobrovoljno vojsku.
Svi mi mislimo da smo realiste, ali percepcija je individualna.
Svaka cast za ostalo :bih:
auspuhc

#15109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by auspuhc »

BiH je drzava u rastu. Njemacka je u padu. Samo budale idu tamo sto se i vidi po ponasanju nase dijaspore.
Ozimician

#15110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Evo ovaj ljekar je objavio plate u medicinskoj bransi i koliko treba skolovanja za istu, naveo je i izvor: 2022/2023 Charite-Tarifvertrag (University Hospital).
elcaliente

#15111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

auspuhc wrote: 20/01/2024 16:01 BiH je drzava u rastu. Njemacka je u padu. Samo budale idu tamo sto se i vidi po ponasanju nase dijaspore.
Miiirni budite, nemojte puno mjaukanja.
auspuhc

#15112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by auspuhc »

elcaliente wrote: 20/01/2024 16:23
auspuhc wrote: 20/01/2024 16:01 BiH je drzava u rastu. Njemacka je u padu. Samo budale idu tamo sto se i vidi po ponasanju nase dijaspore.
Miiirni budite, nemojte puno mjaukanja.
U Essenu zapaljeno gradilište bosanske džamije
:cry:
Ozimician

#15113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/vijesti/dijaspora/n ... /240120060

Vjerovatno stranci opet prave probleme. :-)

EDIT: Pardon, "Erdoganovi-fanovi" :D
Last edited by Ozimician on 20/01/2024 16:59, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Vidio ovaj clanak i otvorio maksuz ovu temu da vidim jel ozi linkao :D
auspuhc

#15115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by auspuhc »

Ja ne bi mogao biti u zemlji gdje te jasno ne zele i nisi prihvacen.
Karikaturist

#15116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Zaigrala se djeca malo ili im je hladno bilo posto je ovih dana pravo zima u zapadnoj Europi.
JohnnyS

#15117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Ozimician wrote: 20/01/2024 15:05
elcaliente wrote: 20/01/2024 14:56 Gledaj Turaka, a ovamo propagiraju med i mljeko.
Moguce da su im tek sad ukinuli neke restrikcije ili slicno, jer ako uzmes statistiku, 2021. god. ih je bilo manje nego Srbijanaca u Njemackoj na tim poslovima. Ali imaju snazan skok u 2022, preko 400 ih je doslo u Njemacku.

Rumuni su i dalje broj 1 na tim poslovima, ali vidimo da im broj lagano opada (kao i vecini ostalih iz I. Evrope).

Sestra mi kaze da je trenutno porast najveci iz bivsih republika SSSR-a, ona se druzi s jednom iz Azerbejdzana koja joj je rekla da je kod njih sad bas ogroman trend i marketing da se ide u Njemacku.

Ima neki bot na temi o Turskoj koji govori suprotno, kako su u Turskoj uslovi za doktore top, da je startna plata preko 1500€ i da nema potrebe da idu vani. Istina je najveca da je obrazovni sistem u Turskoj k**** i da ih uopste ne uci strane jezike i da im je jako tesko savladati njemacki na C1 nivou (koji je potreban za taj posao), tako da se malo ko upusti u to.

Ja sam bio u par navrata u Turskoj na kongresima i edukacijama. Ono što su nama pokazivali uistinu se ulaže u bolnice, a upoznao sam par ljudi na top pozicijama koji su školovani u Americi. Dosta šire soft power preko medicine i humanitarnw pomoći pa im liječnici s UMKAma nerijetko idu u Palestinu i slična ugrožena područja. Po pričama s njima nisam stekao dojam da su nešto potplaćeni, ali sam od pojedinaca stekao dojam da im se ne sviđa politička garnitura i smjer kamo se ide. Možda je razlog za iseljenje kod njih više ideološki nego materijalni. A skoro da tako dođe i kod nas danas.

To za strane jezike je istina, tko nije bio u Americi nema boga da zna razgovijetno engleski pričati
Ozimician

#15118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

JohnnyS wrote: 20/01/2024 16:56
Ozimician wrote: 20/01/2024 15:05

Ja sam bio u par navrata u Turskoj na kongresima i edukacijama. Ono što su nama pokazivali uistinu se ulaže u bolnice, a upoznao sam par ljudi na top pozicijama koji su školovani u Americi. Dosta šire soft power preko medicine i humanitarnw pomoći pa im liječnici s UMKAma nerijetko idu u Palestinu i slična ugrožena područja. Po pričama s njima nisam stekao dojam da su nešto potplaćeni, ali sam od pojedinaca stekao dojam da im se ne sviđa politička garnitura i smjer kamo se ide. Možda je razlog za iseljenje kod njih više ideološki nego materijalni. A skoro da tako dođe i kod nas danas.

To za strane jezike je istina, tko nije bio u Americi nema boga da zna razgovijetno engleski pričati
Pa ovo sto sam ja mogao shvatiti, kad oni za nekoga kazu da zna engleski - to je u nivou koliko ga poznaje prosjecan Bosanac od 30 god. starosti koji nikad nije engleski ucio, nego ovako u hodu pohvatao nesto.

Dakle katastrofa, jednostavno imaju tu cenzuru, stalno im se prica o superiornosti nacije (znaci suprotna prica u odnosu na nasu), ne uce ih jezike kako ne bi mogli ostvarivati kontakte vani, svugdje im trebaju vize da putuju, tako da i ne vide puno svijeta (kao mi u BIH), onda svi filmovi, sve moguce je sinkronizirano, tako da ni kroz to nemaju priliku da nauce strane jezike.

Eh ja bih Tursku mogao uporediti i sa Njemackom po tom pitanju, samo na drugoj strani spektra, nedavno je kolegica na poslu se cudila kako je vidjela film koji je imao titlove - nije bio sinkroniziran na njemacki. :roll: Rekoh, wtf.
detroit-mercy

#15119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

elcaliente wrote: 20/01/2024 15:49

Ne budu bukvalac, Bosna je samo primjer. Zamjeni je bilo kojom drugom zemljom gdje djeca po rodjednu dobijaju dezavljanstvo a da sa tom zemljom Njemacka nema sporazum. To je poenta.
https://eurocidadanias.com/german-citiz ... itizenship.
Nije, citaj ponovo, Njemacka priznaje drzavljanstvo po porijeklu/krvi i u tom slucaju ti ne treba nikakav drzavni ugovor. Dvojna o kojima mi pricamo se odnose na djecu rodjenju u Njemackoj od roditelja koji nemaju Svapsko drzavljanstvo. Tu onda igra ulogu medjudrzavni ugovor.
anelsol

#15120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 20/01/2024 16:45 https://www.klix.ba/vijesti/dijaspora/n ... /240120060

Nedavno pričam sa našim čovjekom koji je u ratu izbjegao i Njemačku, i tamo ostao. Glasao za AFD na prošlim izborima dominantno zbog imigracione politike. :-) Pa reko i ti si bio imigrant prije 30 godina. Kaže to je drugo. Sad u Frankfurtu ne možeš čuti da se priča njemački, sve arapi, crnci i azijati. Baš me zanima kako razmislja prosječni Bosanac o sadašnjim mograntima u DE?
Last edited by anelsol on 20/01/2024 17:16, edited 1 time in total.
swanfilter

#15121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Zakon je isti za sve.
Mislim da u tom slucaju ne vrijedi zakon o dvojnom i da ce dijete dobiti njemacko bez problema.

Al, nisam siguran da ovo vrijedi za djecu naturalizovanih drzavljana.

Slovenija je jedna od tezih za dobiti drzavljanstvo, al iz prve ruke znam za tri slucaja kada su djeci svojih drzavljana rođenih vani slali obavijesti da se jave na konzulate zbog upisa i pasosa.
Last edited by swanfilter on 20/01/2024 17:26, edited 1 time in total.
moimoi

#15122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

detroit-mercy wrote: 20/01/2024 17:09
elcaliente wrote: 20/01/2024 15:49

https://eurocidadanias.com/german-citiz ... itizenship.
Nije, citaj ponovo, Njemacka priznaje drzavljanstvo po porijeklu/krvi i u tom slucaju ti ne treba nikakav drzavni ugovor. Dvojna o kojima mi pricamo se odnose na djecu rodjenju u Njemackoj od roditelja koji nemaju Svapsko drzavljanstvo. Tu onda igra ulogu medjudrzavni ugovor.
A sta ako npr. stranac nakon izvjesnog vremena dobije Njem drzavljanstvo… nakon toga ode da radi negdje drugo.. upozna zenu, ozeni se, dobije dijete…da li to dijete ima pravo na Njem drzavljanstvo po roditelju?
Ozimician

#15123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 20/01/2024 17:14
Ozimician wrote: 20/01/2024 16:45 https://www.klix.ba/vijesti/dijaspora/n ... /240120060

Nedavno pričam sa našim čovjekom koji je u ratu izbjegao i Njemačku, i tamo ostao. Glasao za AFD na prošlim izborima dominantno zbog imigraciine politike. :-) Pa reko i ti si bio imigrant prije 30 godina. Kaže to je drugo. Sad u Frankfurtu ne možeš čuti da se priča njemački, sve arapi, crnci i azijati.
Eh to je najveci zajeb nasih ljudi sto misle da ce njih neko drugacije taj isti AfD tretirati. :-) :-) :-)

Objavio sam jucer onaj rasisticki komentar koji je bio na naslovnici focus.de gdje se u vezi dvojnog drzavljanstva potencira da su to "Erdoganovi fanovi", iako recimo oni koji sada odlaze iz Turske su zapravo Erdoganova opozicija. Ali who cares?

Kroz taj komentar se moze (lijepo upakovano) vidjeti zapravo sta desnica misli o svima "nama" non-EU useljenicima, dakle ni krivog ni duznog si strpan u isti kos.

Prosjecan Bosanac (vidis i na ovom forumu) misli sve najgore o ovim novim migrantima i smatra da su oni razlog zasto se desavaju belaji u Njemackoj.
moimoi

#15124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 20/01/2024 17:18

Nedavno pričam sa našim čovjekom koji je u ratu izbjegao i Njemačku, i tamo ostao. Glasao za AFD na prošlim izborima dominantno zbog imigraciine politike. :-) Pa reko i ti si bio imigrant prije 30 godina. Kaže to je drugo. Sad u Frankfurtu ne možeš čuti da se priča njemački, sve arapi, crnci i azijati.
Eh to je najveci zajeb nasih ljudi sto misle da ce njih neko drugacije taj isti AfD tretirati. :-) :-) :-)

Objavio sam jucer onaj rasisticki komentar koji je bio na naslovnici focus.de gdje se u vezi dvojnog drzavljanstva potencira da su to "Erdoganovi fanovi", iako recimo oni koji sada odlaze iz Turske su zapravo Erdoganova opozicija. Ali who cares?

Kroz taj komentar se moze (lijepo upakovano) vidjeti zapravo sta desnica misli o svima "nama" non-EU useljenicima, dakle ni krivog ni duznog si strpan u isti kos.

Prosjecan Bosanac (vidis i na ovom forumu) misli sve najgore o ovim novim migrantima i smatra da su oni razlog zasto se desavaju belaji u Njemackoj.
A gdje nemas rasizma? Ljude je uvijek strah siromasnijih… kontaju da je prelazno :). I nasi objerucke prihvataju svakog stranca koji dolazi sa zapada dok pljuju svakog ko dolazi iz ekonomski jednake ili gore drzave.
anelsol

#15125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

moimoi wrote: 20/01/2024 17:27
Ozimician wrote: 20/01/2024 17:18

A gdje nemas rasizma? Ljude je uvijek strah siromasnijih… kontaju da je prelazno :). I nasi objerucke prihvataju svakog stranca koji dolazi sa zapada dok pljuju svakog ko dolazi iz ekonomski jednake ili gore drzave.
Ja lično mislim da smo mi Bosanci i Hercegovci rasisti, u onoj mjeri u kojoj je i prosječan Evropljanin, ako ne i gori, samo nam se nije pružila prilika da to pokažemo.
Post Reply