Govorimo o ljudima koji vole historiju, knjizevnost i ostale umjetnosti i redovno citaju ili ?NecuVise wrote: ↑20/01/2024 10:05 Jedino se naši ljudi hvale kako su kao plastelin, pa kad odu tamo za 5 godina ih ne prepoznaješ a za 40 nikakve veze sa domovinom. Djeci se daju domicilna imena, jerbo svakako će tu živjeti, maternji jezik se zaboravlja i u kući ne priča, historija domovine se zaboravlja i tako dalje. Nema boljih migranata od nas. Da mogu klonirali bi nas u broju koliko im treba migranata.
Ne znam je li rađena kakva psihoanaliza ovog fenomena, ako nije, ozbiljan naučni rad je tu dostupan.
Zato nama može vladati ko hoće, kad hoće, kako hoće.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Bloo
- Globalna šefica
#15051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#15052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da bi se turci lijepo osjecali u njemackoj bilo je dovoljno samo da se donese odluka da turcima idu dupla socijalna primanja svaki mjesec, i da ih se ne dira tokom njihovih šverc dijela. Sve ostalo su ublehe
-
NecuVise
#15053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Govorim o prosječnom Bošnjaku koji se odseli.Bloo wrote: ↑20/01/2024 10:10Govorimo o ljudima koji vole historiju, knjizevnost i ostale umjetnosti i redovno citaju ili ?NecuVise wrote: ↑20/01/2024 10:05 Jedino se naši ljudi hvale kako su kao plastelin, pa kad odu tamo za 5 godina ih ne prepoznaješ a za 40 nikakve veze sa domovinom. Djeci se daju domicilna imena, jerbo svakako će tu živjeti, maternji jezik se zaboravlja i u kući ne priča, historija domovine se zaboravlja i tako dalje. Nema boljih migranata od nas. Da mogu klonirali bi nas u broju koliko im treba migranata.
Ne znam je li rađena kakva psihoanaliza ovog fenomena, ako nije, ozbiljan naučni rad je tu dostupan.
Zato nama može vladati ko hoće, kad hoće, kako hoće.
-
moimoi
#15054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E sad je pitanje kako je to u praksi? Da li zaista neko zakuca na vrata? Vjerujem da mogu vidjeti da li imas dva pasosa ali sta ako nemas? Recimo imas Njem pasos i nasu licnu.. kako svabA moze znati da imas i BiH drzavljanstvo osim ako ne uradis njako njasre pa se interpol umjesaBloo wrote: ↑20/01/2024 10:09Yes. A child born in Germany (on or after 1 January 2000) can acquire German nationality, even if neither of the parents is German. The only precondition is that one of the parents has been legally and habitually resident in Germany for eight years and has a permanent right of residence. The child must however decide at some stage between the age of 18 and 23 whether to retain his/her German nationality or another nationality acquired by birth.moimoi wrote: ↑20/01/2024 10:02 @Bloo
Ako govorimo o maloljetnoj osobi.
Npr. Moje dijete je na osnovu mog Hr drzavljanstva dobilo Hr drzavljanstvo. Da je punoljetna osoba, ne bi tako lako mogao.
Npr. Rodis dijete u Njem. Odmah mu izganjas Njem drzavljanstvo i pasos.. a zatim na osnovu tvog porijekla trazis BiH.
- Bloo
- Globalna šefica
#15055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I dostupna sva pitanja sa svim tacnim odgovorima.Ozimician wrote: ↑19/01/2024 23:36Ima, 310 pitanja za pripremuskafiskafsnjak wrote: ↑19/01/2024 23:34Ja to za jedan dan naucio i polozioOzimician wrote: ↑19/01/2024 22:53
Mora polagati Einburgerungstest i jezik.
Mozda nije na tom kognitivnom nivou da moze savladati pitanja iz njemackog pravno-politickog sistema![]()
Pitanja tipa, kad je osnovana koja stranka, kad je koja stranka usla u koaliciju s tom strankom, koliki je izborni cenzus, sta se desi ako se promjeni vecina u pokrajinskom parlamentu, kako to utice na fomiranje savezne vlade, onda pitanja iz historije, DDR, 3. Reich, Ujedinjenje, Willy Brandt... uglavnom pitanja koja bez pripreme ne bi znalo odgovoriti bar 80% Njemaca.
Takav test je potreban od prije koju godinu i za trajnu boravisnu dozvolu.
Ja sam na poslu na pauzi bas tokom pripreme iz zezancije pitao ta pitanja kolege Njemce, uglavnom su lupali kao maksim po diviziji.
Ono tipa, sta se desilo na taj i taj datum 1933. god.?![]()
Zamisli da takav test postoji za strance koji traze BH drzavljanstvo, svi bi pljuvali po tome![]()
Ja se ne sjecam da je bilo pitanja o koaliciji stranaka nekih nesto.... jesi li lupio ili stvarno ima?
Imas pitanje koja koalicija cini sadasnju vladu? Koje stranke?
Imas pitanje koje 2 stranke su se ujedinile u DDR i formirale neku novu stranku 1954 god. (tako nesto).
Naravno imas i bas jednostavnih pitanja tipa: Koje su boje bavarske zastave?
I dostupna aplikacija.
Znaci mozes nauciti a da ne razumijes pola rijeci.
Takav test bi trebao i da postoji za strance u BiH ako zele naturalizacijom da dobiju drzavljanstvo. Ali mislim da smo ih dovoljno unesrecili sto im trazimo poznavanje jezika.
Kada bi postojao takav test za BiH, tvoja izjava bi se mogla onda primijeniti i na državljane - šta misliš koliko ljudi bi znalo tačan odgovor na
Od kojeg do kojeg datuma je postojala Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina
Kojeg datuma je potpisan Dejtonski sporazum?
Itd...
- Rockefeller
#15056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Einbürgerungstest smijesan.
- Bloo
- Globalna šefica
#15057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa možemo samo šekulisati, ne znam niti jedan primjer.moimoi wrote: ↑20/01/2024 10:19E sad je pitanje kako je to u praksi? Da li zaista neko zakuca na vrata? Vjerujem da mogu vidjeti da li imas dva pasosa ali sta ako nemas? Recimo imas Njem pasos i nasu licnu.. kako svabA moze znati da imas i BiH drzavljanstvo osim ako ne uradis njako njasre pa se interpol umjesaBloo wrote: ↑20/01/2024 10:09Yes. A child born in Germany (on or after 1 January 2000) can acquire German nationality, even if neither of the parents is German. The only precondition is that one of the parents has been legally and habitually resident in Germany for eight years and has a permanent right of residence. The child must however decide at some stage between the age of 18 and 23 whether to retain his/her German nationality or another nationality acquired by birth.moimoi wrote: ↑20/01/2024 10:02 @Bloo
Ako govorimo o maloljetnoj osobi.
Npr. Moje dijete je na osnovu mog Hr drzavljanstva dobilo Hr drzavljanstvo. Da je punoljetna osoba, ne bi tako lako mogao.
Npr. Rodis dijete u Njem. Odmah mu izganjas Njem drzavljanstvo i pasos.. a zatim na osnovu tvog porijekla trazis BiH.
Vjerovatno ti Švabe traže potvrdu o odricanju ako se odlučiš zadrzati samo njemacko.
Nakon toga moras opet podnijeti za bosansko. I onda ispuniti one uslove sto sam dole navela.
-
moimoi
#15058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da. Samo sto se nemas cega odreci ako si zatrazio prvo Njem
Ne mogu oni znati da si kao roditelj naknadno zatrazio i drugo. Barem mislim da ne mogu.
Ne mogu oni znati da si kao roditelj naknadno zatrazio i drugo. Barem mislim da ne mogu.
- Bloo
- Globalna šefica
#15059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ja slicno mislim. Ali treba razmisljati o tome da to dijete mora onda nakon puinoljetstva nastaviti sa tim i dovoditi se u rizik.
- Dope_Man
#15060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I svo to eventualno muljanje opet da bi imao drzavljanstvo drzave u koju ce MOZDA (i to bas veliko mozda) ici godisnje 1-2 sedmice na odmor. Pri cemu nema nikakvu prednost u smislu da sa jednim treba viza, a sa drugim ne i slicno.
- Bullet Tooth Tony
#15061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja stvarno ne razumijem cemu onda dolazak u bosnu, pisanje po BiH forumima, raspravljanje sa ljudima iz BiH ako je prica da BiH propala drzava iz koje treba bjezat i nikada se ne osvrtati, fuj pasos, fuj ovo fuj ono .. cemu onda ovo mlacenje iz supljeg u prazno ako ne zelis aposlutno nikakvu poveznicu sa BiH ( ne nuzno ti) .. fakat me interesuje... sta je cilj.. zasto vas interesuje toliko dvojno drzavljanstvo ? Zasto dolazite na ODMOR u propalu drzavu...Jel hranite vlastiti ego, pokusavate nabiti komplekse ljudi koji su ostali u BiH ? Fkt ne kontam ... ja niti sam se odrekao niti cu se odreci BiH pasosa.. sa ponosom kazem da sam iz BiH, interesuje me BiH i sutuacija i zato sam tu ...
Last edited by Bullet Tooth Tony on 20/01/2024 10:57, edited 3 times in total.
- Bullet Tooth Tony
- Dope_Man
#15063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam na ta pitanje vec odgovorio al evo opet iz moje perpektive:Bullet Tooth Tony wrote: ↑20/01/2024 10:53Ja stvarno ne razumijem cemu onda dolazak u bosnu, pisanje po BiH forumima, raspravljanje sa ljudima iz BiH ako je prica BiH propala drzava iz koje treba bjezat, fuj pasos, fuj ovo fuj ono .. cemu onda ovo mlacenje iz supljeg u prazno ako ne zelis aposlutno nikakvu poveznicu sa BiH ( ne nuzno ti) .. fakat me interesuje... sta je cilj.. zasto vas interesuje toliko dvojno drzavljanstvo ? Jel hranite vlastiti ego, pokusavate nabiti komplekse ljudi koji su ostali u BiH ? Fkt ne kontam ... ja niti sam se odrekao niti cu se odreci BiH pasosa.. sa ponosom kazem da sam iz BiH, interesuje me BiH i sutuacija i zato sam tu ...
U BiH dolazim jer dolje jos imam porodice i par prijatelja. Isto kao sto odem do Njemacke, Poljske il Hrvatske il Italije da posjetim raju koju imam tamo. Idem da vidim te ljude, isao bih gdje god su ti ljudi, drzava nebitna. Kad ne bude tih ljudi u Bosni, nece biti ni mene.
Na forumu sam jer mi je navika ulaziti na ovaj forum, kao i jos par foruma koji apsolutno nikakve veze nemaju sa BiH nit na istima ima tema o BiH. Kad izgubim tu naviku, nece me biti. A i kad sam tu, ulazim na par random tema, i evo ovu gdje mislim da ponesto relevantno mogu reci s obzirom da sam svjezi migrant.
Po BiH se trudim da ne pljujem bezveze, vec ako kritikujem nesto da je to nesto konkretno kao problem zraka u Sarajevu bar 1/4 godine. Nikad nisam imao ponos na cinjenicu da sam rodjen negdje, jer mi je to isto kao da se ponosim jer sam musko, crne kose itd.. stvari koje nisam birao, ne smatram ih dostignucima, samo kartama koje sam igrom slucaja dobio na rodjenju.
Sve ostalo stvar piskaranja po forumu. Neko je spomenuo da ovi kao ne mogu dobiti, neko im eto postavlja uslove.. Ja samo kazem - mogu ga dobiti, ali ne zele. Dakle, nije do Njemacke vec do tog covjeka. A sto se tice drzavljansta generalno, nije mi bitno ko ce sta za sebe odabrati, ali iznosim misljenje da ja, osim planiranog povratka u drzavu porijekla, ne vidim razloga da se neko drzi drzavljanstva iste ako ce vec cijeli zivot provesti u drugoj drzavi. Al shvatam da ima i ljudi kojima ta lutrija gdje su rodjeni, od koga i slicno kreira citav identiet.
-
moimoi
#15064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne gledam na to kao muljanje? Zasto je muljanje? Bil bilo muljanje da ti je otac Nijemac, a majka Francuskinja?
Da imas u Fra djedovinu? Na njih sigurno ne bi gledao kao “muljatore”
Pa tako i ovo.. zasto bi se odricao neceg na sta imas pravo? Rodio si se u Njem, starci ti zive u Njem.. ti si Nijemac. Al isto tako imas predke i mozda zemlju u nekoj drugoj drzavi.
Zasto bi se odrekao toga?
-
tuitamo
#15065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Većina ljudi koja napusti BiH u prvih nekoliko godina nose razočaranje i ljutnju prema BiH upravo zbog toga što su morali da je napuste da bi živjeli bolje ili da pruže više svojoj djeci. Treba imati razumijevanja za tu fazu tih ljudi. Kad se stane na noge, izgradi život i uđe komfornu zonu onda se drugačije gleda na sve. Pa i na sve loše u BiH se gleda drugačije.Bullet Tooth Tony wrote: ↑20/01/2024 10:53Ja stvarno ne razumijem cemu onda dolazak u bosnu, pisanje po BiH forumima, raspravljanje sa ljudima iz BiH ako je prica da BiH propala drzava iz koje treba bjezat i nikada se ne osvrtati, fuj pasos, fuj ovo fuj ono .. cemu onda ovo mlacenje iz supljeg u prazno ako ne zelis aposlutno nikakvu poveznicu sa BiH ( ne nuzno ti) .. fakat me interesuje... sta je cilj.. zasto vas interesuje toliko dvojno drzavljanstvo ? Zasto dolazite na ODMOR u propalu drzavu...Jel hranite vlastiti ego, pokusavate nabiti komplekse ljudi koji su ostali u BiH ? Fkt ne kontam ... ja niti sam se odrekao niti cu se odreci BiH pasosa.. sa ponosom kazem da sam iz BiH, interesuje me BiH i sutuacija i zato sam tu ...
To je nešto tvoje i razumiješ da treba vremena da se razvije i da bude bolje. Domovina i identitet je uz porodicu najbitnije stvar u životu čovjeka. Kad si u tuđini i godine prolaze postaješ i svjestan toga. Bez obzira koliko si ljut na nju i koliko je drugi ponižavaju. Tvoja je. Ti si od nje.
- Bloo
- Globalna šefica
-
Karikaturist
#15067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Guzi li ko sta ljudi?
- Bloo
- Globalna šefica
#15068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Povremeno mdoerator trolove, što pitaš?
-
Karikaturist
#15069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
moimoi
#15070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta me jos interesuje
Da li Nijemac rodjen u Belgiji pored Be drzavljanstva ima pravo na Njem? Ili Svicarac Nijemac
Da li Nijemac rodjen u Belgiji pored Be drzavljanstva ima pravo na Njem? Ili Svicarac Nijemac
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#15071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
hear hear!NecuVise wrote: ↑20/01/2024 10:05 Jedino se naši ljudi hvale kako su kao plastelin, pa kad odu tamo za 5 godina ih ne prepoznaješ a za 40 nikakve veze sa domovinom. Djeci se daju domicilna imena, jerbo svakako će tu živjeti, maternji jezik se zaboravlja i u kući ne priča, historija domovine se zaboravlja i tako dalje. Nema boljih migranata od nas. Da mogu klonirali bi nas u broju koliko im treba migranata.
Djeca mi ne znaju beknuti "bosanskog". 99% mojih prijatelja su otisli u inostranstvo vec u 90-tim. U BH ponekad dodjem, najedem se cevOOpa, posjetim rodbinu, ponovo se podsjetim zasto mi ne treba drzaljanstvo i nazad na more ili avion kuci. Sa lokalnim stanovnistvom sve manje dodirnih tacaka...
- Bloo
- Globalna šefica
#15072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U zavisnosti od potpisanih sporazuma izmedu dvije drzave?
https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs ... it_en.html
Na engleskom
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#15073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
5 likova se zalijecu na Ozimicanina i ne mogu mu nista
E golemo oba mi oca

E golemo oba mi oca
-
elcaliente
#15074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa vrlo jednostavno, kada podnes zahtjev za Njemcko drzavljanstvo oni se provejere imas li pravo. Dobijes pismo u kojem pise imas prvao na njemacko drzavljanstvo. Da bi mogao konzumirati to pravo, dajemo ti rok od 2 godine da dones ispisnicu iz BH drzavljanstava, kada to doneses dobiti ce domovnicu sa kojom mozes ici traziti njemacki pasos. Pola familije mi je tu proceduru proslo.Bloo wrote: ↑20/01/2024 10:24Pa možemo samo šekulisati, ne znam niti jedan primjer.moimoi wrote: ↑20/01/2024 10:19E sad je pitanje kako je to u praksi? Da li zaista neko zakuca na vrata? Vjerujem da mogu vidjeti da li imas dva pasosa ali sta ako nemas? Recimo imas Njem pasos i nasu licnu.. kako svabA moze znati da imas i BiH drzavljanstvo osim ako ne uradis njako njasre pa se interpol umjesaBloo wrote: ↑20/01/2024 10:09
Yes. A child born in Germany (on or after 1 January 2000) can acquire German nationality, even if neither of the parents is German. The only precondition is that one of the parents has been legally and habitually resident in Germany for eight years and has a permanent right of residence. The child must however decide at some stage between the age of 18 and 23 whether to retain his/her German nationality or another nationality acquired by birth.
Vjerovatno ti Švabe traže potvrdu o odricanju ako se odlučiš zadrzati samo njemacko.
Nakon toga moras opet podnijeti za bosansko. I onda ispuniti one uslove sto sam dole navela.
Moja djeca su od rodjenja Njemci ja nisam ni dan danas.
Djeca po rodjenju mogu uzeti i Bosanski, ali nismo to ganjali jer ne moze nista online pa nemamo volje.
-
elcaliente
#15075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima u Belgiji zato sto je u EU. Ako je u Americi rodjen i uzme USA pasos onda nema pravo na Njemacki.
Sa novim zakonom bi se i ta anomalija trebala ukloniti, bas su pricali da ima puno Njemacke djece u sjevernoj Amreici koji jos nemaju njemacke pasose jer su po rodjenju dobijali USA pasos.