4 generacija ima problem sa razumijevanjem njemackog i to je ok? Ti bas trebas otici iz njemackeOzimician wrote: ↑19/01/2024 22:53Mora polagati Einburgerungstest i jezik.
Mozda nije na tom kognitivnom nivou da moze savladati pitanja iz njemackog pravno-politickog sistema![]()
Pitanja tipa, kad je osnovana koja stranka, kad je koja stranka usla u koaliciju s tom strankom, koliki je izborni cenzus, sta se desi ako se promjeni vecina u pokrajinskom parlamentu, kako to utice na fomiranje savezne vlade, onda pitanja iz historije, DDR, 3. Reich, Ujedinjenje, Willy Brandt... uglavnom pitanja koja bez pripreme ne bi znalo odgovoriti bar 80% Njemaca.
Takav test je potreban od prije koju godinu i za trajnu boravisnu dozvolu.
Ja sam na poslu na pauzi bas tokom pripreme iz zezancije pitao ta pitanja kolege Njemce, uglavnom su lupali kao maksim po diviziji.
Ono tipa, sta se desilo na taj i taj datum 1933. god.?![]()
Zamisli da takav test postoji za strance koji traze BH drzavljanstvo, svi bi pljuvali po tome![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#15026 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#15027 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pitanja su tipa "koje boje je njemacka zastava", ovaj lupeta ko i uvijek
Dope_Man wrote: ↑19/01/2024 23:27 Ako postoji takav test (postoji i u Austriji integracijski ispit takodjer) onda vjerovatno postoji i priprema za isti.
Malo mi ta pitanja smrde da budem iskren, znam sta je ovdje moja zena odgovarala na ispitu i bila su normalna pitanja o historiji Austrije, nekim opcim zakonima koje svaka budala treba da zna i bez pripreme itd, nikakve gluposti o tome kad je ko koalirao (ima u pripremi osnovne stvari o tome ko trenutno vodi drzavu).
- skafiskafsnjak
#15028 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja to za jedan dan naucio i polozioOzimician wrote: ↑19/01/2024 22:53Mora polagati Einburgerungstest i jezik.
Mozda nije na tom kognitivnom nivou da moze savladati pitanja iz njemackog pravno-politickog sistema![]()
Pitanja tipa, kad je osnovana koja stranka, kad je koja stranka usla u koaliciju s tom strankom, koliki je izborni cenzus, sta se desi ako se promjeni vecina u pokrajinskom parlamentu, kako to utice na fomiranje savezne vlade, onda pitanja iz historije, DDR, 3. Reich, Ujedinjenje, Willy Brandt... uglavnom pitanja koja bez pripreme ne bi znalo odgovoriti bar 80% Njemaca.
Ja sam na poslu na pauzi bas tokom pripreme iz zezancije pitao ta pitanja kolege Njemce, uglavnom su lupali kao maksim po diviziji.
Zamisli da takav test postoji za strance koji traze BH drzavljanstvo, svi bi pljuvali po tome![]()
Ja se ne sjecam da je bilo pitanja o koaliciji stranaka nekih nesto.... jesi li lupio ili stvarno ima?
- Ozimician
#15029 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ima, 310 pitanja za pripremuskafiskafsnjak wrote: ↑19/01/2024 23:34Ja to za jedan dan naucio i polozioOzimician wrote: ↑19/01/2024 22:53Mora polagati Einburgerungstest i jezik.
Ja se ne sjecam da je bilo pitanja o koaliciji stranaka nekih nesto.... jesi li lupio ili stvarno ima?
Imas pitanje koja koalicija cini sadasnju vladu? Koje stranke?
Imas pitanje koje 2 stranke su se ujedinile u DDR i formirale neku novu stranku 1954 god. (tako nesto).
Naravno imas i bas jednostavnih pitanja tipa: Koje su boje bavarske zastave?
- Dope_Man
#15030 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dakle, zakljucak je da moze bez problema svako od njih (il bilo koje druge grupe migranata) uzeti drzavljanstvo Njemacke - ali nece.
Nije do Njemacke nego do njih.
Nije do Njemacke nego do njih.
- Ozimician
#15031 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko prica o 4. generaciji? Ja pricam o prvoj/drugoj generaciji gastarbajtera.Bodkin wrote: ↑19/01/2024 23:304 generacija ima problem sa razumijevanjem njemackog i to je ok? Ti bas trebas otici iz njemackeOzimician wrote: ↑19/01/2024 22:53Mora polagati Einburgerungstest i jezik.
Naravno da cu otici, ovaj sam zakon cekao, aBd pasos u dzep i picimo dalje.
-
Osmi Socrates
#15032 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prvo bilo ne može dobiti državljanstvo, sad problem što moraju spremiti par pitanja. Takvi testovi postoje u mnogim zapadnim zemljama.
Šta bi tek bilo da traže da se na vojnom polju moraš dokazati? Odslužiti vojni rok? Or whatever?
Šta bi tek bilo da traže da se na vojnom polju moraš dokazati? Odslužiti vojni rok? Or whatever?
- 512MB
- 512MB
#15034 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da smrde, jer nisu tačna. Nisi još skužio da Ozi buba besmislice i da ga baš svaki put demantiramo?Dope_Man wrote: ↑19/01/2024 23:27 Ako postoji takav test (postoji i u Austriji integracijski ispit takodjer) onda vjerovatno postoji i priprema za isti.
Malo mi ta pitanja smrde da budem iskren, znam sta je ovdje moja zena odgovarala na ispitu i bila su normalna pitanja o historiji Austrije, nekim opcim zakonima koje svaka budala treba da zna i bez pripreme itd, nikakve gluposti o tome kad je ko koalirao (ima u pripremi osnovne stvari o tome ko trenutno vodi drzavu).
Katalog pitanja je dostupan oline: https://oet.bamf.de/ords/oetut/f?p=514:1:0::NO:::
Jedno od pitanja je "Da li je Republika Njemačka komunistička monarhija?"
- Ozimician
#15035 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jah
Evo par na brzinu, nema nikako politickih pitanja
I naravno svako ziv zna sta se desilo u DDR-u (bivsa istocna Njemacka) 17.06.1953. god.
Nije mudro slovo niti nesto tesko za nauciti, ima i tih jednostavnih pitanja tipa boja zastave, ali bez spremanja 80% Njemaca ne bi polozilo.
Pitanje tipa "Da li je Njemacka komunisticka monarhija?" kao DA/NE pitanje ne postoji - jer su pitanja u formi MCQ sa 4 ponudjena odgovora. Toliko o poznavanju testa.
Ali ne cudi me.
Evo par na brzinu, nema nikako politickih pitanja
I naravno svako ziv zna sta se desilo u DDR-u (bivsa istocna Njemacka) 17.06.1953. god.
Nije mudro slovo niti nesto tesko za nauciti, ima i tih jednostavnih pitanja tipa boja zastave, ali bez spremanja 80% Njemaca ne bi polozilo.
Pitanje tipa "Da li je Njemacka komunisticka monarhija?" kao DA/NE pitanje ne postoji - jer su pitanja u formi MCQ sa 4 ponudjena odgovora. Toliko o poznavanju testa.
Ali ne cudi me.
- 512MB
#15036 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
17. Juni, prijašnji "Tag der Deutschen Einheit" bi se trebao poznavat.Ozimician wrote: ↑20/01/2024 01:41 Jah![]()
Evo par na brzinu, nema nikako politickih pitanja![]()
I naravno svako ziv zna sta se desilo u DDR-u (bivsa istocna Njemacka) 17.06.1953. god.![]()
Ali ne cudi me.
"Komunistička republika" sorry, pitanje 26
- Ozimician
#15037 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Auuuuuu512MB wrote: ↑20/01/2024 01:5617. Juni, prijašnji "Tag der Deutschen Einheit" bi se trebao poznavat.Ozimician wrote: ↑20/01/2024 01:41 Jah![]()
Evo par na brzinu, nema nikako politickih pitanja![]()
I naravno svako ziv zna sta se desilo u DDR-u (bivsa istocna Njemacka) 17.06.1953. god.![]()
Ali ne cudi me.
"Komunistička republika" sorry, pitanje 26![]()
Der 3. Oktober wurde als Tag der Deutschen Einheit.
Als Aufstand vom 17. Juni 1953 (auch Volks- oder Arbeiteraufstand) werden die Vorkommnisse in der DDR bezeichnet, in deren Verlauf es in den Tagen um den 17. Juni 1953 zu einer Welle von Streiks, Massen-Demonstrationen und politischen Protesten kam.
--- dakle trebamo znati kad su se desavali neki protesti 1953. god. u Istocnoj Njemackoj.
- Ozimician
#15038 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-----
Eh sad da se situacija obrne: Zamislite nekog radnika iz Bangladesa koji je trenutno na baustelli u BiH (pandan njemackim Turcima "gastarbajterima" svojevremeno) i da im se postavi test sa pitanjima od kojih su neka:
- Sta od navedenog NE spada u "ustavne organe" Bosne i Hercegovine?
- Spajanjem koje dvije stranke je 2021. god. nastao NES ? (dakle nebitna stranka kao i Linke u Njemackoj)
- Sta se desilo 2. juna 1968. god. u Jugoslaviji ?
- Koje dvije stranke trenutno imaju najvise zastupnika u Skupstini BiH ?
- Sta znaci skracenica SDA u Bosni i Hercegovini (pa stavis kao dva ponudjena odgovora s.d. akcije i s.d. aktivnosti)
Sigurno bi bilo ismijavanja i bilo bi #samokodnas
I ovo je trenutno test i za trajnu boravisnu dozvolu, ne samo za drzavljanstvo.
+ B1 jezik
Eh sad da se situacija obrne: Zamislite nekog radnika iz Bangladesa koji je trenutno na baustelli u BiH (pandan njemackim Turcima "gastarbajterima" svojevremeno) i da im se postavi test sa pitanjima od kojih su neka:
- Sta od navedenog NE spada u "ustavne organe" Bosne i Hercegovine?
- Spajanjem koje dvije stranke je 2021. god. nastao NES ? (dakle nebitna stranka kao i Linke u Njemackoj)
- Sta se desilo 2. juna 1968. god. u Jugoslaviji ?
- Koje dvije stranke trenutno imaju najvise zastupnika u Skupstini BiH ?
- Sta znaci skracenica SDA u Bosni i Hercegovini (pa stavis kao dva ponudjena odgovora s.d. akcije i s.d. aktivnosti)
Sigurno bi bilo ismijavanja i bilo bi #samokodnas
I ovo je trenutno test i za trajnu boravisnu dozvolu, ne samo za drzavljanstvo.
+ B1 jezik
-
Osmi Socrates
#15039 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Još se niko ne tuče da dobije bosansko državljanstvo, tako da si bezveze napisao post.
Kad se budu tukli, onda ćemo raspravljati. Sasvim sam siguran da ako BiH ikad postane jedna od top destinacija za migrante širom svijeta da će se morati polagati neka vrsta testa za državljanstvo.
Kad se budu tukli, onda ćemo raspravljati. Sasvim sam siguran da ako BiH ikad postane jedna od top destinacija za migrante širom svijeta da će se morati polagati neka vrsta testa za državljanstvo.
-
tuitamo
#15040 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znači ja te uslovim a ti si idiot što ne uzmeš?
Jučer su rekli dobru stvar u Bundestagu. Zašto se ne uslovi Francuz koji glasa za Le Pen ili amerikanac koji glada za Trumpa kada uzimaju duplo drzavljanstvo? O njim niti riječi.
Dobar dio politike ne želi Turke u sistemu države zato što su Turci a vjerovatno zato što su Muslimani. Sada je s tim gotovo. Nepravda je konačno ispravljena. Svi mogu imati duplo državljanstvo.
- Dope_Man
#15041 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo na licnom primjeru - za koju sedmicu ce se roditi moje dijete. Ja dosao u Austriju, planiram tu zivjeti dok sam ziv, a i moje dijete ce se tu roditi i odrastati, gdje ce zivjeti nek samo bira - koji q bi ja trebao uzimati BiH drzavljanstvo za to dijete (a i za sebe zadrzati) ako sam vec odabrao da zivim tu?tuitamo wrote: ↑20/01/2024 08:37Znači ja te uslovim a ti si idiot što ne uzmeš?
Jučer su rekli dobru stvar u Bundestagu. Zašto se ne uslovi Francuz koji glasa za Le Pen ili amerikanac koji glada za Trumpa kada uzimaju duplo drzavljanstvo? O njim niti riječi.
Dobar dio politike ne želi Turke u sistemu države zato što su Turci a vjerovatno zato što su Muslimani. Sada je s tim gotovo. Nepravda je konačno ispravljena. Svi mogu imati duplo državljanstvo.
A ti Turci (a ima i Balkanaca dabome sa istim statusom) mnogi zive vec 3-4 generacija u Njemackoj - koji q je tim ljudima bitnije imati drzavljanstvo drzave u koju mnogi iz kasnijih generacija nikad nece ni otici?
Uslov nije da odrezu kitu pa da je nekakav argument. Zakljucak ostaje: Imaju pravo, ali ne zele.
EDIT: Jedini logicni izuzetak su ovi cjelozivotni "na privremenom radu" koji sa sigurnoscu znaju i planiraju da se vrate tamo odakle su dosli u penziji. Mada mi je licno i to smijesno da 30-40 godina provedem na mjestu A, gradeci zivot tu, i onda kao odem negdje, gdje vec odavno nemam poznanike, da bih docekao smrt.
Last edited by Dope_Man on 20/01/2024 09:14, edited 1 time in total.
-
tuitamo
#15042 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prije svega unaprijed čestitke na prinovi. Da sve prodje u najboljem redu.Dope_Man wrote: ↑20/01/2024 08:54Evo na licnom primjeru - za koju sedmicu ce se roditi moje dijete. Ja dosao u Austriju, planiram tu zivjeti dok sam ziv, a i moje dijete ce se tu roditi i odrastati, gdje ce zivjeti nek samo bira - koji q bi ja trebao uzimati BiH drzavljanstvo za to dijete (a i za sebe zadrzati) ako sam vec odabrao da zivim tu?tuitamo wrote: ↑20/01/2024 08:37Znači ja te uslovim a ti si idiot što ne uzmeš?
A ti Turci (a ima i Balkanaca dabome sa istim statusom) mnogi zive vec 3-4 generacija u Njemackoj - koji q je tim ljudima bitnije imati drzavljanstvo drzave u koju mnogi iz kasnijih generacija nikad nece ni otici?
Uslov nije da odrezu kitu pa da je nekakav argument. Zakljucak ostaje: Imaju pravo, ali ne zele.
Griješiš u trenutku kada ličnu situaciju i trenutno razmišljanje prenosiš na čitav jedan narod. Ljudi jednostavno ne žele da se odreknu veze sa domivinom i daju dio svoga identiteta. Pravilo nije za sve isto i tu počinje diskriminacija. U jednoj zgradi u DE žive Turcin, Bosanac i Hrvat iz BiH.
Prva dva se moraju odreći a treći ne mora. Ali bezveze trošimo vrijeme. Sa tim je sada gotovo.
Poruka tebi: ne zaboravi ko si i odakle dolaziš.
-
moimoi
#15043 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne razumijem jednu stvar
Kada vec govorite o cetvrtoj generaciji… ta osoba po automatizmu, dakle cim se rodi, ima valjda pravo na Njem. drzavljanstvo?
Ko mu moze zabraniti ili ga natjerati da se odrekne Njem drzavljanstva ukoliko isti zatrazi Tursko nakon sto dobije Njem?
Jeste sigurni da je to nemoguce?
Kada vec govorite o cetvrtoj generaciji… ta osoba po automatizmu, dakle cim se rodi, ima valjda pravo na Njem. drzavljanstvo?
Ko mu moze zabraniti ili ga natjerati da se odrekne Njem drzavljanstva ukoliko isti zatrazi Tursko nakon sto dobije Njem?
- Dope_Man
#15044 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
"Ko si" je skup razmisljanja i djela koja neko cini, to sto je neko Bosanac, Turcin, Francuz ili nesto deseto je prakticno nebitno za to kakav si kao osoba, samo ce jedan slusati Halida, drugi nekon Mehmeta a treci Pierra, a isti covjek mimo toga. Ima odlicnih ljudi u svakoj skupini, ima idiota u svakoj. Mjesto rodjenja mene, ili mojih roditelja, djedova i nana.. me ne cini kao osobu. Odgoj, obrazovanje i posljedicno ponasanje je identitet koji je meni bitan, odakle dolazim ja, ili ljudi s kojima se druzim.. nebitno.
-
tuitamo
#15045 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Još nešto. Kako budeš stario drugačije se i razmišlja. Pogotovo u tuđini. Nakon 2,4,6,10,15,20 god se mijenjaju i stajališta.Dope_Man wrote: ↑20/01/2024 09:22"Ko si" je skup razmisljanja i djela koja neko cini, to sto je neko Bosanac, Turcin, Francuz ili nesto deseto je prakticno nebitno za to kakav si kao osoba, samo ce jedan slusati Halida, drugi nekon Mehmeta a treci Pierra, a isti covjek mimo toga. Ima odlicnih ljudi u svakoj skupini, ima idiota u svakoj. Mjesto rodjenja mene, ili mojih roditelja, djedova i nana.. me ne cini kao osobu. Odgoj, obrazovanje i posljedicno ponasanje je identitet koji je meni bitan, odakle dolazim ja, ili ljudi s kojima se druzim.. nebitno.
Ostavi malo odškrinuta vrata tim promjenama. Pogotovo ostavi odškrinuta vrata drugim stavovima i mišljenjima.
- Bloo
- Globalna šefica
#15046 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako razmisljaju i Bosanci.moimoi wrote: ↑20/01/2024 09:03 Ne razumijem jednu stvar
Ali hajmo napraviti primjer.
Odreknes se bosanskog. Uzmes njemacko. Zatrazis bosansko:
Sticanje državljanstva BiH naturalizacijom:
Član 9: (1) Stranac koji je podnio zahtjev za sticanje državljanstva BiH može steći državljanstvo naturalizacijom ako ispunjava sljedeće uslove: a) da je napunio 18 godina starosti; b) da ima odobren stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva; c) da dovoljno poznaje pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine; d) da mu nije izrečena mjera bezbjednosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljivanja stranaca sa teritorije Bosne i Hercegovine od strane organa čiji je legalitet uspostavljen Ustavom i da je ova odluka još uvijek na snazi; e) da nije osuđivan na izdržavanje kazne za krivična djela sa predumišljajem na duže od tri godine u periodu od 8 godina od podnošenja zahtjeva; f) da se odreknu ili na neki drugi način izgube svoje ranije državljanstvo prije sticanja državljanstva Bosne i Hercegovine, osim ako bilateralni sporazum iz člana 14. ne predviđa drugačije. Odricanje ili gubitak ranijeg državljanstva se neće zahtijevati ako ovo nije dozvoljeno ili se ne može razumno zahtijevati; g) da se protiv njega ne vodi krivični postupak, osim ako se dokaz o ispunjavanju ovog uslova ne može razumno zahtijevati; h) da ne predstavlja prijetnju po bezbjednost Bosne i Hercegovine; i) da ima obezbijeđen stalni izvor prihoda u iznosu koji omogućava egzistenciju ili da je u stanju da obezbijedi pouzdan dokaz o finansijskim izvorima za sopstveno izdržavanje; j) da je izmirio sve poreske ili druge finansijske obaveze; k) da potpiše izjavu da prihvata pravni sistem i ustavni poredak Bosne i Hercegovine i l) da ima važeću garanciju o sticanju državljanstva Bosne i Hercegovine. (2) Naturalizacija se neće odobriti, čak ako podnosilac zahtjeva ispunjava opšte uslove za naturalizaciju, ukoliko postoje osnovani razlozi za sumnju da bi se odobrenjem naturalizacije tom licu ugrozila bezbjednost Bosne i Hercegovine i javni red i mir, ili ukoliko naturalizacija nije u skladu sa interesima Bosne i Hercegovine iz nekog drugog razloga utvrđenog na osnovu cjelokupne procjene stanja podnosioca zahtjeva.
Član 10: Bračni drug državljanina Bosne i Hercegovine - stranac, može steći državljanstvo BiH pod sljedećim uslovima: a) da je brak trajao najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva i da još uvijek traje u momentu podnošenja zahtjeva; b) da se odrekne ili na neki drugi način izgubi svoje ranije državljanstvo prije sticanja državljanstva BiH, osim ako to nije drugačije riješeno bilateralnim sporazumom iz člana 14. Odustajanje ili prestanak ranijeg državljanstva se ne zahtijeva ako to nije dopušteno ili se ne može razumno zahtijevati; c) da ima odobren stalni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine; d) da ne predstavlja prijetnju po bezbjednost Bosne i Hercegovine.
Član 14: Lice kojem je državljanstvo BiH, radi sticanja ili zadržavanja državljanstva druge države, prestalo ..., može podnijeti zahtjev za ponovno sticanje državljanstva BiH, ako ispunjava uslove iz člana 9., osim uslova iz stava (1) tač. a) i b), samo ako ima odobren privremeni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje jednu godinu neposredno prije podnošenja zahtjeva ili odobren stalni boravak.
Zato sto postovbe uslovi koje mora ispuniti za bosansko drzavljanstvo. Kao sto su postojali uslovi za njemacko.
-
moimoi
#15047 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Bloo
Ako govorimo o maloljetnoj osobi.
Npr. Moje dijete je na osnovu mog Hr drzavljanstva dobilo Hr drzavljanstvo. Da je punoljetna osoba, ne bi tako lako mogao.
Npr. Rodis dijete u Njem. Odmah mu izganjas Njem drzavljanstvo i pasos.. a zatim na osnovu tvog porijekla trazis BiH.
Npr. Moje dijete je na osnovu mog Hr drzavljanstva dobilo Hr drzavljanstvo. Da je punoljetna osoba, ne bi tako lako mogao.
Npr. Rodis dijete u Njem. Odmah mu izganjas Njem drzavljanstvo i pasos.. a zatim na osnovu tvog porijekla trazis BiH.
-
NecuVise
#15048 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jedino se naši ljudi hvale kako su kao plastelin, pa kad odu tamo za 5 godina ih ne prepoznaješ a za 40 nikakve veze sa domovinom. Djeci se daju domicilna imena, jerbo svakako će tu živjeti, maternji jezik se zaboravlja i u kući ne priča, historija domovine se zaboravlja i tako dalje. Nema boljih migranata od nas. Da mogu klonirali bi nas u broju koliko im treba migranata.
Ne znam je li rađena kakva psihoanaliza ovog fenomena, ako nije, ozbiljan naučni rad je tu dostupan.
Zato nama može vladati ko hoće, kad hoće, kako hoće.
Ne znam je li rađena kakva psihoanaliza ovog fenomena, ako nije, ozbiljan naučni rad je tu dostupan.
Zato nama može vladati ko hoće, kad hoće, kako hoće.
- Snake Eyes
- Bloo
- Globalna šefica
#15050 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Yes. A child born in Germany (on or after 1 January 2000) can acquire German nationality, even if neither of the parents is German. The only precondition is that one of the parents has been legally and habitually resident in Germany for eight years and has a permanent right of residence. The child must however decide at some stage between the age of 18 and 23 whether to retain his/her German nationality or another nationality acquired by birth.moimoi wrote: ↑20/01/2024 10:02 @Bloo