IRAN

JohnnyS

#34276 Re: IRAN

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 10:32
sajber87 wrote: 18/01/2024 10:19 Opet okolisas ali ok, neces konkretno da odgovoris nego moras da branis iran pa trazis opravdanja zasto nije primamljiv za zivot i ha laa kriv zapad, uvijek i za sve inace bi iranski diktatoraki rezim bio raj na zemlji i svi bi hrlili u njega da nije zlog zapada gdje vidi cuda bas bjeze i oni iranci koji su zeljni licne slobode i napretka. Da nema.zapadnih istinskih demokratija hipoteticki da gledamo jedino sto bi se desilo je da bi citav svijet licio na danasnji iran rusiju sjevernu koreju a ti bi bio samo jedan u moru jedinki koji bi morao siljiti i hvaliti na sav glas diktatora ili samo cutati inace bi te pojeo mrak. Dok na tim zapadu mozes pljuvati po istom do mile volje , izivljavati se verbalno najstrasnije i nikom nista. Posljedice tvoje ljubavi prema iranu i patoloske mrznje prema zapadu mogao bi osjetiti samo u situaciji da zivis upravo u takvim drustvima kakva reklamiras u evropi zasticen pravom slobode govora, ali tada bi bilo kasno, slobodna misao se u diktatorskim drustvima placa glavom ja bilo koji nacin
Ne svugdje na zapadu, i daleko od toga da smijes reci sve. Kao sto rekoh ti maloprije sloboda govora je u slobodnom padu, a cancel kultura u slobodnom porastu(nepostojeci izraz). Za neke stvari ces u prdekanu istih stopa, recimo da zapalis izraelsku zastavu, a ako zapalis kuran onda ces blago meni u visoku politiku - ali ne svugdje, postoje varijacije i u imperiji, kao sto je i u svakoj uvijek bilo.

Sve u svemu, jos uvijek po slobodama je zapad daleko od istoka, ali te dvije krive ce se susresti i to za nasih zivota.

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m

Vijest je iz režima srodnog iranskom

Ne vidim kako bi se zapad opet srozao na ovakve grane
swanfilter

#34277 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Porediti Iran i Koreju je ....

Tako bivse komunjare, a danas vrle demokrate porede Jugoslaviju sa Staljinovim SSSRom ..
dr_Evil

#34278 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 18/01/2024 13:36

Dvije su tu situacije, prva ja mislim da hoce i to za nasih zivota. Za 20 godina mi napisi ovdje da sam pogrijesio, a ja cu reci da ti dodjem veceru sa zadovoljstvom i puno bure vina, kad su takve stvari zelim da sam u krivu. Nije tako davno bilo da su se u Europi palile i zabranjivale knjige, i glava letila zbog istih.

Druga je stvar, iskreno mi nemamo pojma sta se desava u S.Koreji. Nisam u zivotu procitao nesto pozitivno, a svako malo izleti neka ovakva vijest. Ne kazem da se nije desilo, nego da sve sta dobijemo informacija ja bih ipak uzeo sa rezervom. Mozda Rodman zna :D
dr_Evil

#34279 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

swanfilter wrote: 18/01/2024 13:39 Porediti Iran i Koreju je ....

Tako bivse komunjare, a danas vrle demokrate porede Jugoslaviju sa Staljinovim SSSRom ..
Po svim informacijama koje mi imamo moze tamo da se odrzava Woodstock sa svim svojim orgijama i ispijanjem vodke, do nas bi doslo samo da se narod okupio jer nema odjece i da mole da im se udijeli voda za pice.

70 godina se od njih pravi svjetski slucaj, kadija te tuzi, kadija ti sudi.
sajber87

#34280 Re: IRAN

Post by sajber87 »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 13:43
JohnnyS wrote: 18/01/2024 13:36

Dvije su tu situacije, prva ja mislim da hoce i to za nasih zivota. Za 20 godina mi napisi ovdje da sam pogrijesio, a ja cu reci da ti dodjem veceru sa zadovoljstvom i puno bure vina, kad su takve stvari zelim da sam u krivu. Nije tako davno bilo da su se u Europi palile i zabranjivale knjige, i glava letila zbog istih.

Druga je stvar, iskreno mi nemamo pojma sta se desava u S.Koreji. Nisam u zivotu procitao nesto pozitivno, a svako malo izleti neka ovakva vijest. Ne kazem da se nije desilo, nego da sve sta dobijemo informacija ja bih ipak uzeo sa rezervom. Mozda Rodman zna :D
Pa upravo ta evropa gdje su se palile knjige i letila glava zbog njih, je ta nacisticka diktatorska iz polovine proslog vijeka jer mislis na nju koja je pandan diktatorskim rezimima danasnjice poput iranskog ruskog bjeloruskog sjevernokorejskog, sadasnja evropa tezi istinskoj demokratiji dok se unutar sebe bori bas sa tim fasistima i podlim ekstremima kojima su iran putin kim idoli. Evropa koju ja pominjem nije geografski pojam nego ideja da se napokon nauci iz svojih losih istorijskih iskustava i sprijeci ono sto je i jedan dio evropske istorije sa kojom ista mora da zivi. Trenutno zivimo vrijeme sukoba demokratija protiv diktatura tj autoritarnih rezima, to je u srzi trenutnih sukoba u svijetu pa i kod nas u bosni
Last edited by sajber87 on 18/01/2024 13:55, edited 1 time in total.
JohnnyS

#34281 Re: IRAN

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 13:50

Po svim informacijama koje mi imamo moze tamo da se odrzava Woodstock sa svim svojim orgijama i ispijanjem vodke, do nas bi doslo samo da se narod okupio jer nema odjece i da mole da im se udijeli voda za pice.

Najbolji pokazatelj da je zla zapadna medijska propaganda u pravu je taj da te sjevernokorejski graničar upuca ako napuštaš sjevernokorejsko blagostanje i ideš u južnokorejsku dekadenciju
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#34282 Re: IRAN

Post by Velkoski »

https://www.bbc.com/news/world-asia-67540211

pa isto je i u donjoj svakako

ali generalno, da se ne lažemo, 99/100 ljudi bi prije u kapitalizam nego bilo gdje drugo, iz milion razloga, sve ostalo je mentalna gimnastika. :D

a kad su u pitanju ajatolasi, zna se ko im je pomogao da zajašu i sjebao Iran.

#geopolitika, pajel
dr_Evil

#34283 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sajber87 wrote: 18/01/2024 13:51
Pa upravo ta evropa gdje su se palile knjige i letila glava zbog njih, je ta nacisticka jer mislis na nju koja je pandan diktatorskim rezimima danasnjice poput iranskog ruskog bjeloruskog sjevernokorejskog, sadasnja evropa tezi istinskoj demokratiji dok se unutar sebe bori bas sa tim fasistima i podlim ekstremima kojima su iran putin kim idoli. Evropa koju ja pominjem nije geografski pojam nego ideja da se napokon nauci iz svojih losih istorijskih iskustava i sprijeci ono sto je i jedan dio evropske istorije sa kojom ista mora da zivi. Trenutno zivimo vrijeme sukoba demokratija protiv diktatura tj autoritarnih rezima, to je u srzi trenutnih sukoba u svijetu pa i kod nas u bosni
Ne bas. Europa na koju se ti referiras je Europa ljevica, i ruze za reverom. Danasnja Europa, politicka Europa ogleda se u jacanju desnice, jeftinom populizom i pronalazenju zajednickog krivca za sve svoje probleme, kao sto je nekad Europa tridesetih isto imala jacanje desnice, jeftini populizam i pronasla krivca za sve svoje probleme.

Europa koja je vise puta rekla "Nikad Vise" i onda se potpuno zasutila pred udarom desnog talasa.

Trenutno zivimo vrijeme sukoba borbe unutar zapadnog svijeta koji mora pronaci vanjske neprijatelje da bi se zaboravilo na unutarnje probleme te osvajanjima ojaca svoj status. Istocni svijet, autokratije, koje vide svoju sansu u unutarnjim previranjimna na zapadu i zele da ga obore dok je na koljenima, otvorenost zapada tretiraju kao slabost umjesto da vide da je to snaga koja moze prevagnuti.

Svaka desnica u Europi koketira sa tim sta su palili knjige, a koje ti spominjes, i pobjedjuje.
sumirprimus

#34284 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

JohnnyS wrote: 18/01/2024 13:54

Najbolji pokazatelj da je zla zapadna medijska propaganda u pravu je taj da te sjevernokorejski graničar upuca ako napuštaš sjevernokorejsko blagostanje i ideš u južnokorejsku dekadenciju
bravo, dakle pucaju u tebe ako pokusas otici iz tog blagostanja, nocna mora od drustva.
swanfilter

#34285 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Ma nek smo se mi usrecili slobodnim i demokratskim drustvom, politickim pluralizmom i izbornim zakonom :lol:
swanfilter

#34286 Re: IRAN

Post by swanfilter »

sumirprimus wrote: 18/01/2024 13:58

bravo, dakle pucaju u tebe ako pokusas otici iz tog blagostanja, nocna mora od drustva.
U Izraelu na tebe pucaju dok bjezis od Hamasa.

Bolje ti je da cutis ..
sumirprimus

#34287 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Šutiš?
Dakle nije lagano gonjati se sa teroristima godinama priznajem.
No opet upadate u zamku poredite drzave sa teroristickim organizacijma. Ne ide.
sumirprimus

#34288 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Ipak mislim da ima raztlike izmedju irana i sjeverne koreje.
U iranu ipak imas kriticnu masu ljudi koji su protiv rezima, i tu cijenu su patili i placaju krvlju.
U sjevernoj koreji to ne vidimo, osim rijetkih izuzetaka kada probaju pobjedci preko granice. Ali neki vid protesta unutar koreje to jos nismo vidjeli, kult vodje je tamo doveden do statusa bozanstva.
dr_Evil

#34289 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Nemoj molim te, ja pokusavam da ne referiram nikoga sa zao ili dobar. Apsolutno nemam misljenje da je zapad zao, ili da je istok zao. Posmatram i jedne i druge kao imperije koje brane svoje interese.

Samo hocu da kazem da mi nemamo infromacije iz Sj. Koreje, imamo evo prebjegace kao u tekstu, ili zvizdace sta je valjda na drugoj strani, ili anonymuse, ali se redovno ismijavaju i minimizira im se utjecaj.

S moje tacke gledista Sj.Koreja ima svaki razlog da bude paranoicna i da cuva granice, s druge strane ako vide da ne ide ja bih davno razmontirao drzavu(da sam preCjednik) i pustio narod da ide gdje mu je bolje, kakva je poenta vlasti ako je situacija losa 80godina i ljudi umiru od gladi - valjda je vlast tu da sluzi narodu.
sumirprimus

#34290 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 14:05

Nemoj molim te, ja pokusavam da ne referiram nikoga sa zao ili dobar. Apsolutno nemam misljenje da je zapad zao, ili da je istok zao. Posmatram i jedne i druge kao imperije koje brane svoje interese.

Samo hocu da kazem da mi nemamo infromacije iz Sj. Koreje, imamo evo prebjegace kao u tekstu, ili zvizdace sta je valjda na drugoj strani, ili anonymuse, ali se redovno ismijavaju i minimizira im se utjecaj.

S moje tacke gledista Sj.Koreja ima svaki razlog da bude paranoicna i da cuva granice, s druge strane ako vide da ne ide ja bih davno razmontirao drzavu(da sam preCjednik) i pustio narod da ide gdje mu je bolje, kakva je poenta vlasti ako je situacija losa 80godina i ljudi umiru od gladi - valjda je vlast tu da sluzi narodu.
Prvog covjeka slobodnog svijeta ilitiga zapadnog svijeta, Joe Bidena zoves genocidni Jo , ali da ne referiras nikoga sa los ili dobar :lol:
sajber87

#34291 Re: IRAN

Post by sajber87 »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 13:58
sajber87 wrote: 18/01/2024 13:51
Pa upravo ta evropa gdje su se palile knjige i letila glava zbog njih, je ta nacisticka jer mislis na nju koja je pandan diktatorskim rezimima danasnjice poput iranskog ruskog bjeloruskog sjevernokorejskog, sadasnja evropa tezi istinskoj demokratiji dok se unutar sebe bori bas sa tim fasistima i podlim ekstremima kojima su iran putin kim idoli. Evropa koju ja pominjem nije geografski pojam nego ideja da se napokon nauci iz svojih losih istorijskih iskustava i sprijeci ono sto je i jedan dio evropske istorije sa kojom ista mora da zivi. Trenutno zivimo vrijeme sukoba demokratija protiv diktatura tj autoritarnih rezima, to je u srzi trenutnih sukoba u svijetu pa i kod nas u bosni
Ne bas. Europa na koju se ti referiras je Europa ljevica, i ruze za reverom. Danasnja Europa, politicka Europa ogleda se u jacanju desnice, jeftinom populizom i pronalazenju zajednickog krivca za sve svoje probleme, kao sto je nekad Europa tridesetih isto imala jacanje desnice, jeftini populizam i pronasla krivca za sve svoje probleme.

Europa koja je vise puta rekla "Nikad Vise" i onda se potpuno zasutila pred udarom desnog talasa.

Trenutno zivimo vrijeme sukoba borbe unutar zapadnog svijeta koji mora pronaci vanjske neprijatelje da bi se zaboravilo na unutarnje probleme te osvajanjima ojaca svoj status. Istocni svijet, autokratije, koje vide svoju sansu u unutarnjim previranjimna na zapadu i zele da ga obore dok je na koljenima, otvorenost zapada tretiraju kao slabost umjesto da vide da je to snaga koja moze prevagnuti.

Svaka desnica u Europi koketira sa tim sta su palili knjige, a koje ti spominjes, i pobjedjuje.
Istorijski ciklus je sinusoida koja ce prije ili kasnije uvijek dovesti do ravnoteze. Mogu se sloziti da se unutar evropskih demokratija odvija borba protiv desnicarskih ekstremista i populista ali oni dugorocno ne donose nijednu novu vrijednost i nude samo mrznju i zlo. Desnica u evropi jeste u svom korijenu fasisticka i kao takvu ima ppdrsku kako si dobro primjetio istih takvih rezima u svijetu rusija iran sj koreja itd. Rekao sam ti ranije ja sam iskreni demokrata ali bi se sa fasistickim otpadom unutar svojih drzava obracunao na potpuno isti nacin na koji se oni obracunavaju sa demokratama :wink: cak bi bilo i kamata , to ce prije ili kasnije shvatiti i zapadna demokrtska drustva a posto su istinske zapadne demokratije superiornije u svakom pogledu u odnosu na diktatorske pandane(osim u davanju prava protivniku) ovi drugi dugorocno nemaju nikakve sanse, samo treba krenuti djonom na smece jer je to jedini jezik koji znaju i cijene
dr_Evil

#34292 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 18/01/2024 14:06
Prvog covjeka slobodnog svijeta ilitiga zapadnog svijeta, Joe Bidena zoves genocidni Jo , ali da ne referiras nikoga sa los ili dobar :lol:
Pa zovem i Putina Putlerom, a njegovu drzavu genocidnom, a vojsku Orkama - jel to preskaces jer ti ne odgovara.

Butcher Bidena zovem Genocide Joe, zbog genocida koji je u toku. To ne cini ameriku zlom niti velikim djavolom - kako bi SOA volila da cuje od Bosnjaka.

Amerika je nas najveci partner, ali i starijem bratu treba reci kada grijesi, a pogotovo kad ubije 20.000 djece. O Izraelu i Jevrejima uvijek kazem sve najljepse jer im se divim kao narodu, ali to ne znaci da ne mogu izroditi autokratski rezim kao sto i jesu. I Turci su veliki narod, pa opet imaju diktatora brkicu.
dr_Evil

#34293 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sajber87 wrote: 18/01/2024 14:09
Istorijski ciklus je sinusoida koja ce prije ili kasnije uvijek dovesti do ravnoteze. Mogu se sloziti da se unutar evropskih demokratija odvija borba protiv desnicarskih ekstremista i populista ali oni dugorocno ne donose nijednu novu vrijednost i nude samo mrznju i zlo. Desnica u evropi jeste u svom korijenu fasisticka i kao takvu ima ppdrsku kako si dobro primjetio istih takvih rezima u svijetu rusija iran sj koreja itd. Rekao sam ti ranije ja sam iskreni demokrata ali bi se sa fasistickim otpadom unutar svojih drzava obracunao na potpuno isti nacin na koji se oni obracunavaju sa demokratama :wink: cak bi bilo i kamata , to ce prije ili kasnije shvatiti i zapadna demokrtska drustva a posto su istinske zapadne demokratije superiornije u svakom pogledu u odnosu na diktatorske pandane(osim u davanju prava protivniku) ovi drugi dugorocno nemaju nikakve sanse, samo treba krenuti djonom na smece jer je to jedini jezik koji znaju i cijene
:thumbup:

Razlika je sto sam ja po prirodi pesimista, a ti optimista. :bih:
sumirprimus

#34294 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 14:11
sumirprimus wrote: 18/01/2024 14:06
Pa zovem i Putina Putlerom, a njegovu drzavu genocidnom, a vojsku Orkama - jel to preskaces jer ti ne odgovara.

Butcher Bidena zovem Genocide Joe, zbog genocida koji je u toku. To ne cini ameriku zlom niti velikim djavolom - kako bi SOA volila da cuje od Bosnjaka.

Amerika je nas najveci partner, ali i starijem bratu treba reci kada grijesi, a pogotovo kad ubije 20.000 djece. O Izraelu i Jevrejima uvijek kazem sve najljepse jer im se divim kao narodu, ali to ne znaci da ne mogu izroditi autokratski rezim kao sto i jesu. I Turci su veliki narod, pa opet imaju diktatora brkicu.
kakavba genocidni doe? o cemu vi ba? :lol: :-)
toliok o prici i odrodjenosti od realnosti. ok ok kontam i razuijem vi sve vezete uz gazu i palestinu, no to opet nije genocid, dzaba sva propaganda sa al dzazire i ovdasnjih medija gdje se taj narativ vecinom i prenosi, izuzmemo li ove demonstracije sirom evrope uglavnom arapskih demonstranata..
dr_Evil

#34295 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 18/01/2024 14:14
toliok o prici i odrodjenosti od realnosti. ok ok kontam i razuijem vi sve vezete uz gazu i palestinu, no to opet nije genocid, dzaba sva propaganda sa al dzazire i ovdasnjih medija gdje se taj narativ vecinom i prenosi, izuzmemo li ove demonstracije sirom evrope uglavnom arapskih demonstranata..
Pa kaj ti delas da ti trebec to "ba". Ne buš te niš razumil kod tebe doma.

Hajde dobro, nije genocid, ne moze biti genocid kad oni nisu ljudi nego subhumans. Ajde dalje, tema je Iran, ako iko ovdje, ukljucujuci i mene zna ista o istome. Bio je onaj sija na forumu, zaboravih mu ime, mozda samo on zna ponesto.
sumirprimus

#34296 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 14:19
sumirprimus wrote: 18/01/2024 14:14
Pa kaj ti delas da ti trebec to "ba". Ne buš te niš razumil kod tebe doma.

Hajde dobro, nije genocid, ne moze biti genocid kad oni nisu ljudi nego subhumans. Ajde dalje, tema je Iran, ako iko ovdje, ukljucujuci i mene zna ista o istome. Bio je onaj sija na forumu, zaboravih mu ime, mozda samo on zna ponesto.
Ljudi su, i katastrofa je ogromna, ali nije genocid. Niste realni, nit objektivni.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#34297 Re: IRAN

Post by Truba »

U pakistanu su izbori sljedeci mjesec
Da ne zakuhaju sta
JohnnyS

#34298 Re: IRAN

Post by JohnnyS »

Za koga navijamo?
jeza u ledja

#34299 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

E jbg ako ti ne mozes povezati da je S. Koreja haman pa najgora moguca mraka na planeti onda kako mozes pricati o bilo kojoj drugoj zemlji? Ne postoji zemlja gdje je vise crno-bijelo nego S. Koreja. Postoji sasvim dovoljno informacija o tome prosjecnom covjeku.
jednonogi_Jack

#34300 Re: IRAN

Post by jednonogi_Jack »

JohnnyS wrote: 18/01/2024 15:41 Za koga navijamo?
Protiv Reala. :D
Post Reply