Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
-
Bossona
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2902 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
nije unesko vogošćanska pomorska prčija za pitanja pelješkoga mosta
sigurno ima nekog osnova da se to događa inače ne bi to unesko dopustio
sigurno ima nekog osnova da se to događa inače ne bi to unesko dopustio
- BHCluster
-
džakailibu
#2904 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Smijao sam se ovome. I labud zna da je ovo vrh perverzije pa onda kao francuska sobarica- ""Sigurno ima nekog osnova jer inace UNESCO ne bi dopustio"
Unesco nema veze sa dijelom promocije ili na koji nacin se promovise neko naslijedje. Oni to stave na svoju listu i instrukcije kako ocuvati i tako to. Nema sta unesco dozvoljavati ili ne ako zelis napraviti izlozbu o naslijedju.Tako da nisu ni daleko od vogoscanske pomorske prcije.
- Truba
#2905 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
onda vas dvojica napravite priču o bosanskoj zagrebačkoj katedrali
i 1:1
ili vas nervira uspješnost gospođe zovko i njezina medijska eksponiranost
ipak imati toliko plaću i biti stalno jahač živaca federalnim partnerima ne može svaKTO
i 1:1
ili vas nervira uspješnost gospođe zovko i njezina medijska eksponiranost
ipak imati toliko plaću i biti stalno jahač živaca federalnim partnerima ne može svaKTO
-
džakailibu
#2906 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ma nema to veze stim sto pises druze. i jos pride sam uvjeren da si svjestan toga ali malo trolas.
To ima veze sa onim sto bi englezi rekli "good taste". A i pored njene karijere i uspjesnosti kako ti to navodis ona to nikada nije imala.
I upravo to sto spominjes zagrebacku katedralu- zasto bi to neko radio?- em sto je laz, em jases necije zivce kao sto kazes a pokazujes i visok nivo omalovazavanja i sebe i onih koje kao predstavljas. Ali to je vec sfere emancipacije koju zovko nikada nece doseci.
- BHCluster
#2907 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Sto se ljutis, nisam ja kriv sto ti smeta istina.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2908 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
džakailibu wrote: ↑12/01/2024 12:36Ma nema to veze stim sto pises druze. i jos pride sam uvjeren da si svjestan toga ali malo trolas.
To ima veze sa onim sto bi englezi rekli "good taste". A i pored njene karijere i uspjesnosti kako ti to navodis ona to nikada nije imala.
I upravo to sto spominjes zagrebacku katedralu- zasto bi to neko radio?- em sto je laz, em jases necije zivce kao sto kazes a pokazujes i visok nivo omalovazavanja i sebe i onih koje kao predstavljas. Ali to je vec sfere emancipacije koju zovko nikada nece doseci.
labud baš voli trolati. mislim, lako je biti krkan ko Željana i provocirati. al istovremeno i teški džon obraz kada tvoja politika ruši most kojeg ti sada pokazuješ kao dio svog naslijeđa.
kataloški primjer licemjerja. i svi to znamo. ali eto, ona je uspješna
uspješni licemjer.
- Truba
#2909 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
čito sam negdje da su to radili između ostaloga i hrvatski majstori iz dalmacije tako da neka poveznica mora postojati
na kraju krajeva sve je to naše građansko
pošto na forumu ima ljudi koji će sad guglat i provjeravat moram napomenuti da to što sam Ćito ne znači da je istitinito
a ćito sam u nekim novinama
ako uzmemo u obzir da su osmanlije zvale mlečane da im naprave top kako bi srušile vizant o čemu je pisao Štefan Cvajg u svojoj knjizi zvjezdani sati čovječanstva
sasvim je moguće da su neki od zidara bili hrvati mlečani na kraju krajeva uvezeni radnici, možda su donijeli svoj alat a na kraju krajeva nije ni bitno
nemam nekih emocija prema toj svetinji sdf-a i ostalih
pošto na forumu ima ljudi koji će sad guglat i provjeravat moram napomenuti da to što sam Ćito ne znači da je istitinito
ako uzmemo u obzir da su osmanlije zvale mlečane da im naprave top kako bi srušile vizant o čemu je pisao Štefan Cvajg u svojoj knjizi zvjezdani sati čovječanstva
sasvim je moguće da su neki od zidara bili hrvati mlečani na kraju krajeva uvezeni radnici, možda su donijeli svoj alat a na kraju krajeva nije ni bitno
nemam nekih emocija prema toj svetinji sdf-a i ostalih
- vaučer
#2910 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Mislim, ja sam Hrvat iz Mostara i Stari Most je dio mog nasljeđa, života, uspomena i rado se hvalim njegovom ljepotom pred bilo kim tko nije bio u Mostaru. Samo jebiga, ja sam plakao u sobi kad sam čuo da je srušen a ne slavio. Ovi što su slavili su Stari Most zauvijek prekrižili kao dio svog nasljeđa - osim ako ne govorimo o kriminalnom, negativnom nasljeđu - a ne kulturnom nasljeđu.
- Truba
#2911 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
ja sam tek 2011 bio na tom mostu
kako su pričali ja mislio bruklin
ali jeste moćans ozbirom kada je napravljen
dok sam vjerovao u građansku ko tinejdzer i da sam umjetnik bio je cesto umjetnička tema u slikanju
čak sam u staroj pržini pred kućom u izgradnji koja je zapela
napravio pravi most kao 3d model
kako su pričali ja mislio bruklin
ali jeste moćans ozbirom kada je napravljen
dok sam vjerovao u građansku ko tinejdzer i da sam umjetnik bio je cesto umjetnička tema u slikanju
čak sam u staroj pržini pred kućom u izgradnji koja je zapela
napravio pravi most kao 3d model
-
vernes81
#2912 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Mogao si jednostavno napisat, il ste bili turci ili turski irgetiTruba wrote: ↑12/01/2024 13:06 čito sam negdje da su to radili između ostaloga i hrvatski majstori iz dalmacije tako da neka poveznica mora postojati
nemam nekih emocija prema toj svetinji sdf-a i ostalih![]()
- Truba
#2913 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

to je svjetska baština
- BHCluster
-
DonieBrasco
- BHCluster
#2916 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Izgleda Amerima doslo iz zadnjice u vugla da se radi o ruskom igracu.
Dragan Čović na putu američkih sankcija: U šest mjeseci dobio je dva upozorenja
Bio je 23. juni 2023. godine kada je američki ambasador u Bosni i Hercegovini žestoko iskritikovao Dragana Čovića zbog blokade projekta Južna gasna interkonekcija. U međuvremenu se ništa nije promijenilo, da bi američki državni sekretar Antony Blinken prije tri dana poslao, vjerovatno posljednju opomenu pred sankcije.
Južna interkonekcija je gasni projekat koji bi trebao obezbijediti snabdjevanje gasom FBiH preko Jadrana, čime bi se napravila divezifikacija i smanjio utjecaj Rusije na ovaj prostor. Projekat u potpunosti podržava Amerika. No, u samoj FBiH je veliki prijepor kako to izvesti.
Lider HDZ-a Dragan Čović sigurnim koracima juri ka američkim sankcijama, odnosno crnoj listi i to zbog korupcije i evidentne blokade prioritetnog projekta za BiH. To je u pismu koje je Blinken poslao šefu bh. diplomatije Elmedinu Konakoviću te ministru vanjskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu, jasno potcrtano.
"S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim materija. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodilovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU”, piše Blinken.
Dakle, sve je jasno. Čović je detektovan kao čovjek koji nesumnjivo blokira Južnu interkonekciju jer ne pristaje da taj projekat vodi federalna kompanija BH Gas, već insistira na uspostavljanje drugog operatera za distribuciju plina, a koji će biti pod etničkom kontrolom Hrvata.
"Umjesto da se krene dalje sa BH-Gasom, jedinom kompanijom koja ima kapacitet i koja je spremna da preuzme ovaj projekat kao izvođač, HDZ sada insistira na uspostavi drugog operatera za transport gasa pod etničkom kontrolom Hrvata. Za to nema uporišta u zakonu i to je nelogično i sa tehničkog i sa ekonomskog stanovišta", poručio je je sredinom prošle godine američki ambasador Michael Murphy.
I da stvar po Čovića bude gora spomenuti zakon o Južnoj interkonekciji je usvojen još 2021. godine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. No formiranjem nove vlasti svi zakoni se povlače iz procedure pa spomenuti zakon nikada nije došao na Dom naroda FBiH. A nije došao jer Čović želi amandmanima mijenjati neke stavke, poput one da se BH Gas ukine iz zakona, a da se uvede novi operater.
No, vratimo se Blinkenovom pismu. U njemu se može iščitati i kritika cijeloj vladi, jer Čovićeva samovolja ugrožava i evropski put BiH. Postavlja se pitanje zašto je Vlada FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem pristala na povlačenje ovih zakona iz procedure? Zašto je Trojka uopšte pristala na takve Čovićeve ucjene pa se u cijelu priču uključuje čak i Blinken.
I dok Čović u fokus stavlja samo svoje želje iz priče o Izbornom zakonu, ovo je još jedan primjer gdje jasno ignoriše važne projekte, blokira ih te ga i Amerikanci sumnjiče za korupciju. Nakon Murphyjevog upozorenja sredinom prošle godine, Blinkenovo pismo je vjerovatno zadnji korak prije uvođenja sanckija Draganu Čoviću, ukoliko se u najkraćem roku ne usvoji Zakon o južnoj interkonekciji u Domu naroda Parlamenta FBiH i to sa BH Gasom kao jedinom firmom koja je uključena u taj projekat.
-
Novak20
#2917 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ista Istraga koja je jučer ustanovila da je Čović "ruski igrač" danas piše kako je "Trojka" za.ebala američko veleposlanstvo i Blinkena.
Prave orijentalno - bizantijske spletke kojima hrvatska politika i javnost nije dorasla.
https://istraga.ba/kako-je-trojka-preva ... -o-dodiku/
Još u maju prošle godine Istraga.ba je objavila da su stranke Trojke, predvođene Elmedinom Konakovićem i Nerminom Nikšićem, obmanule američku administraciju glede izgradnje južne plinske interkonekcije. Ali službenici Ambasade SAD-a u Sarajevu, sa ambasasdorom Michaelom Murphyem na čelu, bježali su od istine koja komprimitira njuhove političke favorite. Pola godine kasnije, američki državni sekretar Antony Blinken shvatio je da je obmanut. No, njegovo pismo upućeno ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću pokazuje da se i od Blinkena i danas skriva prava istina o južnoj interkonekciji.
Ukratko, izgradnja južnog plinovoda koji smanjuje ovisnost BiH o ruskom plinu ne ovisi o Draganu Čoviću, već o ruskom igraču Miloradu Dodiku. Osim toga, zakon o južnoj interkonekciji Vlada Federacije BiH sa Nerminom Nikšićem je povukla iz parlamentarne procedure svega nekoliko dana nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt uz direktnu podršku Ambasade SAD-a nametnuo aktualnu federalnu vlast. Stoga u nastavku podsjećamo na ključne detalje......
Dakle, Nova istočna interkonekcija je, zahvaljujući glasovima Elmedina Konakovića i ministara iz Trojke prošla prvu prepreku, odnosno Vijeće ministara BiH je pokrenulo postupak. Istovremeno, za Južnu interkonekciju nije donesena nikakva odluka. A da bi Odluka bila donesena, mora za nju glasati i Staša Košarac, SNSD-ov ministar koji ima pravo veta na utvrđivanju dnevnog reda sjednica Vijeća ministara BiH. To znači da pokretanje realizacije projekta Južne interkonekcije ovisi o SNSD-u i Miloradu Dodiku, a ne o Draganu Čoviću, kako to u pismu navodi američki državni sekretar Antony Blinken.
- BHCluster
#2918 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kako ono kazu straight from the donkey's mouth.

smilykojisekrevelji

smilykojisekrevelji
Last edited by BHCluster on 18/01/2024 12:37, edited 2 times in total.
-
DonieBrasco
#2919 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
@Novak20
Meni je dovoljno "hrvatska kompanija" da rukovodi gasom u FBiH sve je jasno i kakve su namjere Covica.
Meni je dovoljno "hrvatska kompanija" da rukovodi gasom u FBiH sve je jasno i kakve su namjere Covica.
- dr_Evil
#2920 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Svidja mi se ova, digao si moral SDA i SNSD ratnicima, a da nisu ni shvatili kako si ih popisao i porucio da nisu do koljena pa da fino i pristojno kazem mlecanskoj strani
-
Novak20
#2921 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Što da ti kažem ?DonieBrasco wrote: ↑18/01/2024 12:35 @Novak20
Ili si sa ovakvim stavom prepametan ili ideš u drugu krajnost.
U oba slučaja diskutant ti nije potreban pa te molim da me ne prozivaš.
-
DonieBrasco
#2922 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Nije to druga krajnost nego realnost i zelja Covica, da se ugasi BH Gas a da njegova "hrvatska komapanija" rukovodi gasom u FBiH a svi znam gdje to vodi.
Last edited by DonieBrasco on 18/01/2024 12:52, edited 1 time in total.
-
Jordan1961
#2923 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Nije se Novalija javljao dugo.
A i sto bi?
Smor 1 i Smor 2 pisu k'o on i HNS zajedno.
Svaku mrvu sendvica su zasluzili.
A i sto bi?
Smor 1 i Smor 2 pisu k'o on i HNS zajedno.
Svaku mrvu sendvica su zasluzili.
- Truba
#2924 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
u jeftinije cijene plina u blagostanje i napredak?DonieBrasco wrote: ↑18/01/2024 12:50 Nije to druga krajnost nego realnost i zelja Covica, da se ugasi BH Gas a da njegova "hrvatska komapanija" rukovodi gasom u FBiH a svi znam gdje to vodi.
-
Jordan1961
#2925 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Trubi ti to nekom drugom.Truba wrote: ↑18/01/2024 13:58u jeftinije cijene plina u blagostanje i napredak?DonieBrasco wrote: ↑18/01/2024 12:50 Nije to druga krajnost nego realnost i zelja Covica, da se ugasi BH Gas a da njegova "hrvatska komapanija" rukovodi gasom u FBiH a svi znam gdje to vodi.