IRAN

dr_Evil

#34251 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sajber87 wrote: 17/01/2024 23:12
Kako si to procjenio, ili imas neke posebne izvore informacija. Youtube drustvane mreze su pune "dobrih" izvora sa kojih se masa raje napaja. Pitanje gdje bi ti da moras odluciti dijete da ti se skoluje zivi radi da li u tim kako kazes zapadnim demokratijama "punim" nasilja ili u "bastionima slobode" tipa rusija iran sjeverna koreja bjelorusija itd lagano pitanje
Iskreno i jedno i drugo je lose za odgoj djeteta. Youtube i slicne platforme su stvorene sa ciljem zaglupljivanja naroda, a korisne informacije su na kapaljku.

Zapad zaista nudi vise slobode, ali nudi i moralno uruseno drustvo, civilizacijske vrijednosti rekao bi sumir. Ja sam izabrao zapad, kad vec ne mogu ono sta smo mi imali kao djeca u proleterijatu.
dulekrele

#34252 Re: IRAN

Post by dulekrele »

Haj napokon da neko i iran opali po zubima s obzirom na njihovo mijesanje u sva svjetska sranja.
sajber87

#34253 Re: IRAN

Post by sajber87 »

1Dante1 wrote: 18/01/2024 00:36
sajber87 wrote: 17/01/2024 23:48
1Dante1 wrote: 17/01/2024 23:38

Procijenio na osnovu vijesi ponajvise, usput procitam ponesto sa strane. Politicko uredjenje ne bi bilo glavni faktor da moram birat gdje cu zivjeti tako da ti ne mogu tu dati neki dobar odgovor. Znaci zlo su i zatucani jer nisu demokratsko drustvo? Il ima jos sta?
Nista, meni je jasno sve samo taj detalj gdje sam te pitao za odluku oko zemlje gdje bi da ti zivi radi skoluje se dijete da moras da biras, samo kratko koju grupu zemalja konkretno bi odabrao od te dvije, lako je kazes prvu zapad ili drugu rusija iran itd
Pa nije lako. Mogu samo reci da ne bih iskljucio Iran ko opciju. Iako nema nikakve veze s raspravom. :D Sad reci, jel smatras Iran zlom i zatucanim jer nisu demokratsko drustvo ili ima jos razloga?
Svaku diktaturu smatram zlom prosto, opet nisi odgovorio na jednostavno pitanje, razlog znamo obojica a to je da bi djecurliju prije poslao u dansku svedsku svicu njemacku ameriku kanadu australiju singapur juznu koreju nego u iran rusiju bjelorusiju sjevernu koreju u zemlju gdje vlada hamas hezbolah itd. Jasno je da bi tvoj iskren odgovor automatski bio u koaliziji sa tvojim stavovima tako da nisam ni ocekivao da ces ga dati :mrgreen:
Prakticno po defaultu istinska demokratska drustva su napredna i pruzaju ubjedljivo najvise bez konkurencije za obicnog covjeka sto se tice njegovih prava u svakom pogledu
sajber87

#34254 Re: IRAN

Post by sajber87 »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 08:24
sajber87 wrote: 17/01/2024 23:12
Kako si to procjenio, ili imas neke posebne izvore informacija. Youtube drustvane mreze su pune "dobrih" izvora sa kojih se masa raje napaja. Pitanje gdje bi ti da moras odluciti dijete da ti se skoluje zivi radi da li u tim kako kazes zapadnim demokratijama "punim" nasilja ili u "bastionima slobode" tipa rusija iran sjeverna koreja bjelorusija itd lagano pitanje
Iskreno i jedno i drugo je lose za odgoj djeteta. Youtube i slicne platforme su stvorene sa ciljem zaglupljivanja naroda, a korisne informacije su na kapaljku.

Zapad zaista nudi vise slobode, ali nudi i moralno uruseno drustvo, civilizacijske vrijednosti rekao bi sumir. Ja sam izabrao zapad, kad vec ne mogu ono sta smo mi imali kao djeca u proleterijatu.
Trazeci savrseno izgubices najbolje trenutno moguce, niko nije savrsen niti jedno drustvo pa tako ni zapasno ali trenutno moderne istinske demokratije nemaju alternativu ni priblizno. Ono sto je prednost istinskih demokratskih drustava je i sposobnost da se transformise mjenja na bolje za razliku od diktatura autokratija koje su rigidne i u svojoj sustini zle.
dr_Evil

#34255 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sajber87 wrote: 18/01/2024 08:49
Trazeci savrseno izgubices najbolje trenutno moguce, niko nije savrsen niti jedno drustvo pa tako ni zapasno ali trenutno moderne istinske demokratije nemaju alternativu ni priblizno. Ono sto je prednost istinskih demokratskih drustava je i sposobnost da se transformise mjenja na bolje za razliku od diktatura autokratija koje su rigidne i u svojoj sustini zle.
Problem je taj sto se mjenja nagore, idemo u smjeru nestanka slobode govora, cancel kulture, a sljedeci korak su ipak diktatorski socijalni poeni. Prvo dvoje navedeno je vec u punom zamahu, dok ovo trece se samo nazire kao posljedica cancel kulture.

Svi sistemi mogu da se mjenjaju, a za neke reci da su u sustini zle znacilo bi da su ove druge dobre. Koje su dobre koje su zle, pa da pogledamo mapu ratova svijeta.
sajber87

#34256 Re: IRAN

Post by sajber87 »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 08:55
sajber87 wrote: 18/01/2024 08:49
Problem je taj sto se mjenja nagore, idemo u smjeru nestanka slobode govora, cancel kulture, a sljedeci korak su ipak diktatorski socijalni poeni. Prvo dvoje navedeno je vec u punom zamahu, dok ovo trece se samo nazire kao posljedica cancel kulture.

Svi sistemi mogu da se mjenjaju, a za neke reci da su u sustini zle znacilo bi da su ove druge dobre. Koje su dobre koje su zle, pa da pogledamo mapu ratova svijeta.
Demokratija ima po meni jednu manu tj anomaliju a to u sustini i ti pominjes a ogleda se u davanju prava bukvalno svima i po meni se to mora promjeniti. Ovaj poznati citat to najbolje objasnjava

Demokratija će platiti zato što će pokušati da odgovara svima. Siromasi će htjeti imetak bogatih. Demokratija će im to dati. Mladi će htjeti da budu uvažavani kao stari, žene će htjeti da budu kao muškarci, stranci ce htjeti prava starosjedilaca. Demokratija će im to dati! Lopovi i prevaranti će htjeti važne državne funkcije, a demokratija će im to dati.

Kada lopovi i prevaranti preuzmu vlast, jer kriminalci i zločinci teze za moći, nastaće gora tiranija nego u bilo koje vrijeme monarhije i oligarhije."

Ovo se mora mjenjati zatiranjem zla koje parazitira na zdravom bicu demokratskih drustava, a to se moze samo nakon velikih kriza kao sto se i desavalo uvijek u istoriji. Velika rjesenja nakon velikih sranja
dr_Evil

#34257 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sajber87 wrote: 18/01/2024 09:04
Demokratija ima po meni jednu manu tj anomaliju a to u sustini i ti pominjes a ogleda se u davanju prava bukvalno svima i po meni se to mora promjeniti. Ovaj poznati citat to najbolje objasnjava

Demokratija će platiti zato što će pokušati da odgovara svima. Siromasi će htjeti imetak bogatih. Demokratija će im to dati. Mladi će htjeti da budu uvažavani kao stari, žene će htjeti da budu kao muškarci, stranci ce htjeti prava starosjedilaca. Demokratija će im to dati! Lopovi i prevaranti će htjeti važne državne funkcije, a demokratija će im to dati.

Kada lopovi i prevaranti preuzmu vlast, jer kriminalci i zločinci teze za moći, nastaće gora tiranija nego u bilo koje vrijeme monarhije i oligarhije."

Ovo se mora mjenjati zatiranjem zla koje parazitira na zdravom bicu demokratskih drustava, a to se moze samo nakon velikih kriza kao sto se i desavalo uvijek u istoriji. Velika rjesenja nakon velikih sranja
Demokratija je najbolji sistem - u drzavama gdje postoji drustvena svijest. Kao sto je i kapitalizam odlican u razvijenim sistema, dok kada se drzava gradi, kao Juga 45-e, potrebno je uredjenje koje stavlja drzavu i drustvu ispred licne zarade.

Nisam referirao da je demokratija zla, nego vise mi zaparalo usi to "zlo", nije bas popularno govoriti o dobru i zlu kada i najveca demokratija i najveca autokratija u ovom trenutku se izivljavaju nad manjima od sebe.
sajber87

#34258 Re: IRAN

Post by sajber87 »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 09:11
sajber87 wrote: 18/01/2024 09:04

Demokratija je najbolji sistem - u drzavama gdje postoji drustvena svijest. Kao sto je i kapitalizam odlican u razvijenim sistema, dok kada se drzava gradi, kao Juga 45-e, potrebno je uredjenje koje stavlja drzavu i drustvu ispred licne zarade.

Nisam referirao da je demokratija zla, nego vise mi zaparalo usi to "zlo", nije bas popularno govoriti o dobru i zlu kada i najveca demokratija i najveca autokratija u ovom trenutku se izivljavaju nad manjima od sebe.
Slazem se zato i ova anomalija koju pominjem gdje najgori olos u sustini zao zeli da narusi harmoniju i infiltrira se , prakticno da rovari iznutra. Prema zlu mora se poceti biti iskljuciv, vrijeme ti mene kamenom ja tebe hljebom kao sto je do sada bilo koristilo je samo fasistima koji su se kako vidimo ponovo povampirili i to se mora promjeniti.Ovaj zadnji dio ako krenemo necemo se sloziti(mislis vjerivatno na palestinu i izrael) ako je to ja sam ubijedjen a to sam govorio na samom startu sukoba da je ova americka administracija kao i EU najveci prijatelj palestinskog naroda za razliku od natanjahuovog rezima hamasa ili irana ali necemo siriti oticemo daleko bolje stati :mrgreen:
dr_Evil

#34259 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Necemo sirit nije tema, bolje je, imamo temu za to :D
1Dante1

#34260 Re: IRAN

Post by 1Dante1 »

sajber87 wrote: 18/01/2024 08:44
sajber87 wrote: 17/01/2024 23:48

Nista, meni je jasno sve samo taj detalj gdje sam te pitao za odluku oko zemlje gdje bi da ti zivi radi skoluje se dijete da moras da biras, samo kratko koju grupu zemalja konkretno bi odabrao od te dvije, lako je kazes prvu zapad ili drugu rusija iran itd
Pa nije lako. Mogu samo reci da ne bih iskljucio Iran ko opciju. Iako nema nikakve veze s raspravom. :D Sad reci, jel smatras Iran zlom i zatucanim jer nisu demokratsko drustvo ili ima jos razloga?
Svaku diktaturu smatram zlom prosto, opet nisi odgovorio na jednostavno pitanje, razlog znamo obojica a to je da bi djecurliju prije poslao u dansku svedsku svicu njemacku ameriku kanadu australiju singapur juznu koreju nego u iran rusiju bjelorusiju sjevernu koreju u zemlju gdje vlada hamas hezbolah itd. Jasno je da bi tvoj iskren odgovor automatski bio u koaliziji sa tvojim stavovima tako da nisam ni ocekivao da ces ga dati :mrgreen:
Prakticno po defaultu istinska demokratska drustva su napredna i pruzaju ubjedljivo najvise bez konkurencije za obicnog covjeka sto se tice njegovih prava u svakom pogledu
Pa napisao sam ti u postu iznad da ne bih nuzno izabrao te zemlje i da bi Iran bio opcija. Bio bi opcija recimo da situacija na BI nije nestabilna i da Iran nije tolika meta miroljubivih demokratija. Zato sam i rekao da nije lako izabrat jer bih gledao mnostvo drugih stvari pokraj politickog uredjenja a po tebi je presudan sto se izbora tice. Svijet nije crno-bijel i taj nacin rezonovanja da je zapad dobar a Iran zao je u najmanju ruku komican. Al hajd, svakom njegovo.
Moenx

#34261 Re: IRAN

Post by Moenx »

1Dante1 wrote: 18/01/2024 09:58

Pa napisao sam ti u postu iznad da ne bih nuzno izabrao te zemlje i da bi Iran bio opcija. Bio bi opcija recimo da situacija na BI nije nestabilna i da Iran nije tolika meta miroljubivih demokratija. Zato sam i rekao da nije lako izabrat jer bih gledao mnostvo drugih stvari pokraj politickog uredjenja a po tebi je presudan sto se izbora tice. Svijet nije crno-bijel i taj nacin rezonovanja da je zapad dobar a Iran zao je u najmanju ruku komican. Al hajd, svakom njegovo.
Svaka cast
sajber87

#34262 Re: IRAN

Post by sajber87 »

Opet okolisas ali ok, neces konkretno da odgovoris nego moras da branis iran pa trazis opravdanja zasto nije primamljiv za zivot i ha laa kriv zapad, uvijek i za sve inace bi iranski diktatoraki rezim bio raj na zemlji i svi bi hrlili u njega da nije zlog zapada gdje vidi cuda bas bjeze i oni iranci koji su zeljni licne slobode i napretka. Da nema.zapadnih istinskih demokratija hipoteticki da gledamo jedino sto bi se desilo je da bi citav svijet licio na danasnji iran rusiju sjevernu koreju a ti bi bio samo jedan u moru jedinki koji bi morao siljiti i hvaliti na sav glas diktatora ili samo cutati inace bi te pojeo mrak. Dok na tim zapadu mozes pljuvati po istom do mile volje , izivljavati se verbalno najstrasnije i nikom nista. Posljedice tvoje ljubavi prema iranu i patoloske mrznje prema zapadu mogao bi osjetiti samo u situaciji da zivis upravo u takvim drustvima kakva reklamiras u evropi zasticen pravom slobode govora, ali tada bi bilo kasno, slobodna misao se u diktatorskim drustvima placa glavom ja bilo koji nacin
sumirprimus

#34263 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

jeste bas bi poslo djecu u iran, gdje je na snazi mulanska teokraijtija da nije rata na BI, svi bi al kad bi se lagali :lol:

zato svi i idu na mrski zapad, ne samo mi balkanci nego i isti ti iranci, marokanci, afgnaistanci, sudanci i ini drugi :thumbup:
1Dante1

#34264 Re: IRAN

Post by 1Dante1 »

sumirprimus wrote: 18/01/2024 10:25 jeste bas bi poslo djecu u iran, gdje je na snazi mulanska teokraijtija da nije rata na BI, svi bi al kad bi se lagali :lol:

zato svi i idu na mrski zapad, ne samo mi balkanci nego i isti ti iranci, marokanci, afgnaistanci, sudanci i ini drugi :thumbup:
Pa znam da ti ne bi. Ne bi mogao sendvic tako lako zaradit ko na zapadu. :D
1Dante1

#34265 Re: IRAN

Post by 1Dante1 »

sajber87 wrote: 18/01/2024 10:19

Opet okolisas ali ok, neces konkretno da odgovoris nego moras da branis iran pa trazis opravdanja zasto nije primamljiv za zivot i ha laa kriv zapad, uvijek i za sve inace bi iranski diktatoraki rezim bio raj na zemlji i svi bi hrlili u njega da nije zlog zapada gdje vidi cuda bas bjeze i oni iranci koji su zeljni licne slobode i napretka. Da nema.zapadnih istinskih demokratija hipoteticki da gledamo jedino sto bi se desilo je da bi citav svijet licio na danasnji iran rusiju sjevernu koreju a ti bi bio samo jedan u moru jedinki koji bi morao siljiti i hvaliti na sav glas diktatora ili samo cutati inace bi te pojeo mrak. Dok na tim zapadu mozes pljuvati po istom do mile volje , izivljavati se verbalno najstrasnije i nikom nista. Posljedice tvoje ljubavi prema iranu i patoloske mrznje prema zapadu mogao bi osjetiti samo u situaciji da zivis upravo u takvim drustvima kakva reklamiras u evropi zasticen pravom slobode govora, ali tada bi bilo kasno, slobodna misao se u diktatorskim drustvima placa glavom ja bilo koji nacin
Sto bi ti rekao, sve je meni jasno.
sumirprimus

#34266 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Ja samo kazem, daj mi JEDAN primjer imenom i prezimenom da je poslo djecu u iran i slicne zemlje (ne racunajuci one selefije sto su otisle u al kaidu i isil naravno :D)
S druge strane vidim ovde dosta nasih sunarodnjaka a koji se osjecaju kao tradicionalisti, konzervativci, vjernici, koji pisu ali sa zapada.
Ono bukvalno stara seljacka, iran hvali, zapadu se privali.
Last edited by sumirprimus on 18/01/2024 10:32, edited 1 time in total.
dr_Evil

#34267 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sajber87 wrote: 18/01/2024 10:19 Opet okolisas ali ok, neces konkretno da odgovoris nego moras da branis iran pa trazis opravdanja zasto nije primamljiv za zivot i ha laa kriv zapad, uvijek i za sve inace bi iranski diktatoraki rezim bio raj na zemlji i svi bi hrlili u njega da nije zlog zapada gdje vidi cuda bas bjeze i oni iranci koji su zeljni licne slobode i napretka. Da nema.zapadnih istinskih demokratija hipoteticki da gledamo jedino sto bi se desilo je da bi citav svijet licio na danasnji iran rusiju sjevernu koreju a ti bi bio samo jedan u moru jedinki koji bi morao siljiti i hvaliti na sav glas diktatora ili samo cutati inace bi te pojeo mrak. Dok na tim zapadu mozes pljuvati po istom do mile volje , izivljavati se verbalno najstrasnije i nikom nista. Posljedice tvoje ljubavi prema iranu i patoloske mrznje prema zapadu mogao bi osjetiti samo u situaciji da zivis upravo u takvim drustvima kakva reklamiras u evropi zasticen pravom slobode govora, ali tada bi bilo kasno, slobodna misao se u diktatorskim drustvima placa glavom ja bilo koji nacin
Ne svugdje na zapadu, i daleko od toga da smijes reci sve. Kao sto rekoh ti maloprije sloboda govora je u slobodnom padu, a cancel kultura u slobodnom porastu(nepostojeci izraz). Za neke stvari ces u prdekanu istih stopa, recimo da zapalis izraelsku zastavu, a ako zapalis kuran onda ces blago meni u visoku politiku - ali ne svugdje, postoje varijacije i u imperiji, kao sto je i u svakoj uvijek bilo.

Sve u svemu, jos uvijek po slobodama je zapad daleko od istoka, ali te dvije krive ce se susresti i to za nasih zivota.
sumirprimus

#34268 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Sve je to super, al haj to isto probaj u jednoj saudiji ili iranu. Svejedno je, otvori bocu vina, naruci klempu,smrkni, opsuj ,mule, pitaj za nocni bar i slicno :D
pa bum videl sta je cancel kulture. kad te kanceluj usa prve zgrade, ili na prvu banderu zar nije tako?
dr_Evil

#34269 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 18/01/2024 10:33 Sve je to super, al haj to isto probaj u jednoj saudiji ili iranu. Svejedno je, otvori bocu vina, naruci klempu,smrkni, opsuj ,mule, pitaj za nocni bar i slicno :D
pa bum videl sta je cancel kulture. kad te kanceluj usa prve zgrade, ili na prvu banderu zar nije tako?
kancelovali te na banderu ili ti oduzeli hljeb tebi i familiji isto ti je. Znamo mi u Bosni mnogo o cancel kulturi, SDA i HDZ je provode jos od 1992-e, svaka rijec protiv velikog vodje ili poglavnika je oduzimala hljeb.

To sta si napisao se ne razlikuje od onog sta sam ja napisao u svom postu, jer rekoh da je na zapadu jos uvijek bolje po tom pitanju
sumirprimus

#34270 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 10:36
sumirprimus wrote: 18/01/2024 10:33 Sve je to super, al haj to isto probaj u jednoj saudiji ili iranu. Svejedno je, otvori bocu vina, naruci klempu,smrkni, opsuj ,mule, pitaj za nocni bar i slicno :D
kancelovali te na banderu ili ti oduzeli hljeb tebi i familiji isto ti je. Znamo mi u Bosni mnogo o cancel kulturi, SDA i HDZ je provode jos od 1992-e, svaka rijec protiv velikog vodje ili poglavnika je oduzimala hljeb.

To sta si napisao se ne razlikuje od onog sta sam ja napisao u svom postu, jer rekoh da je na zapadu jos uvijek bolje po tom pitanju
:lol: e jebga isto, upravo branis neobranjivo. reci to clanovima familija iranaca koji su tako zavrsili, ili sirom bliskog istoka. ne vjerujem da bvi se slozoili sa tobom.
uostlaom poenta je k bi svoju djecu stavio u takvu sredinu sjvesno? :oops:
dr_Evil

#34271 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 18/01/2024 10:48
:lol: e jebga isto, upravo branis neobranjivo. reci to clanovima familija iranaca koji su tako zavrsili, ili sirom bliskog istoka. ne vjerujem da bvi se slozoili sa tobom.
uostlaom poenta je k bi svoju djecu stavio u takvu sredinu sjvesno? :oops:
Apsolutno je isto.

Stavio bih ih bilo gdje ako ce biti sigurni. imati adektavno obrazovanje i zdravstvo, te moci hodati sa uzdignutom glavom. Iz takvog razloga ne bi ih recimo preselio danas ni u Njemacku kao sto ne bi ni u Iran. Rado bi ih preselio u Spaniju, ali nikad u Portugal :D
sumirprimus

#34272 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Bas je isto, zato ste svi na zapadu, i nasi ljdui , iafrikanci, i kinezi, i bliskoistocnjaci, pa eto i mediteranski mostarac radije zavrsi na ledenom sjeveru negoli u priblizno slicinjoj klimi na BI pod mulankim rezimom ili slicnima. Razlika sitnica :mrgreen:
dr_Evil

#34273 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 18/01/2024 10:56 Bas je isto, zato ste svi na zapadu, i nasi ljdui , iafrikanci, i kinezi, i bliskoistocnjaci, pa eto i mediteranski mostarac radije zavrsi na ledenom sjeveru negoli u priblizno slicinjoj klimi na BI pod mulankim rezimom ili slicnima. Razlika sitnica :mrgreen:
Ja ne znam kako i ja ti zavrsismo na sjeveru, doduse ti si malo vise juzno.

Pogledaj pod prosli post - ispunjava sve uslove, i mogu slobodno da masem palestinskom zastavom dok se odvija skup podrske rezimu Izraela, i obrnuto mogu i cionisti dok se odvija skup protiv genocida. Oko Ukrajine se jos slabo prica slobodno, kad je krenulo sa cionistima bio je sok, i onda je istina probila. Procitah jucer u novinama kaze cionista neki da je Norveska najgora zemlja u Europi jer najmanje podrzava njihove ciljeve.

Zdravstvo, obrazovanje, ekonomija, i hodati sa podignutom glavom - to su uslovi svih sistema gdje mogu zivjeti, mada ne moram uzivati ako mi ne pase mentalitet. Njemacka tu ne pripada - Spanija da. Iran vjerovatno ne, ali vjerujem da imaju odlicno obrazovanje i zdravstvo, ne znam jel tamo pokopase alijinu ljubavnicu.

P.S. ne znam dovoljno o Iranu, osim da su najstarija diplomatija, i izrazito inteligentan narod. Ne bih da se mjesam u nesto sta ne znam dovoljno.
Bosanski_kralj

#34274 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Jel ono u Singapuru skoro i nema nezaposlenosti? Japan, Južna Korea, Malezija..sve su to bogate i uredene države pa ne bih tamo slao svoje dijete. Ne bih ga slao ni u Australiju ni u Ameriku, ni u Afriku. Jedino Evropa dolazi u obzir.

Nema to veze sa uredenem države, nego jednostavno sa tim gdje stanovništvo kroz historiju gravitira
zarko.filip

#34275 Re: IRAN

Post by zarko.filip »

dr_Evil wrote: 18/01/2024 08:21
zarko.filip wrote: 18/01/2024 00:59
dr_Evil wrote: 17/01/2024 13:39 Ovo je ono ja te samaram, a ti ako odgovoris dobit ces degenek. To sto je Iran raketirao podrzatelje genocidasa u Pakistanu je pickarski i hinjski, ali je odgovor, a ne napad.

Da su kuronje to bi bio Izrael ili Njemacka. Ali opet odgovor. Iran nikoga nije napao, kao ni Sj. Koreja, Kuba, Venecuela i sve ostale zemlje koje su pod sankcijama.

Sto se ne moze reci za istocnu ili zapadnu imperiju, koje su stalno u pogonu.

P.s. uz sve ovo receno, daleko im kuca od moje bila, ali njihov mentalitet voli takve sisteme i diktature. Ja nikad ne bih mogao zivjeti u Iranu.
Nisam znao da bombardovanje nekoga u drugoj drzavi nije napad na tu drzavu nego je hinjski i podmukao cin.Znaci Srbija i Hrvatska nisu izvrsili nikakvu agresiju na BiH nego su se ponasale hinjski i podmuklo.Pa veliko ti hvala u njihovo ime.
Sad sto Iran kontrolise mnoge pokrete u susjednim drzavama nikako nije napad na ustavni poredak tih drtava.Pa jos jednom ti hvala u ime Srbije i Hrvatske.
Svasta ovdje covjek moze procitati.
Nije to napad, tako je kad se igras sa medjunarodnim pravom, pa preko Izraela i njezinog svakodevnog raketiranja Sirije, Libana, pa preko SADa i Iraka. To se zove preventivno djelovanje ovih dana.

Ti i kolege ovdje mjesecima dozivljavate orgazme na "preventivno djelovanje" Izraela po Siriji.

Ja im iskreno zelim da im Pakistan vrati za ovo, ali nek i oni roknu neku petokolonasku kucu na teritoriji Irana - preventivno, i kad ne bude civila u njoj.

Agresija je akt protiv naroda, teritorije i vlade neke drzave, a to je ono sta je Srbija i Hr radile, napad na legalne organe, vojne formacije s ciljem otudja teroritorije. Ovdje toga nije bilo.
Ja rijec nisam napisao na temi Sirija.Al kod tebe je ideal titoizam pa napisi nesto za nekoga a on posle neka dokazuje da nije tako. :mrgreen:
Post Reply