Tu zamjenu tunjevine ostavi sebi i odgojiteljima
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
HelaS
#16126 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- mobsterc
#16127 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Draze mi je tebi i tvojima, da mi ostanes 'pametan' :*
-
Naslovnica
-
NecuVise
#16129 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koja je razlika u rezanju ta dva čovjeka?
- dječak sa šibicama
#16130 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Onda mi nista ne trebamo jesti sto je kupljeno, jer kineski bijeli luk je "sa radioaktivnih polja", svaki E u proizvodu je kancerogen, pilice hrane galofagom, voce prskaju, povrce prskaju, zemlja je otrovna, goveda su luda, svinje su gripozne, aspartam nece ni mravi, secer je otrov, voda je hlorisana, zrak je zagadjen.
Mislim, malo ja karikiram a sto je najgore, u svemu ovome ima istine. Bolescura nikad vise i to onih smrtonosnih, kad jedes onu piletinu bilo koju, iz granapa, nikakvog ona ukusa nema. Skoro nista ukusa nema, e sad jel moguce da je sva tehnologija po zdravlje covjeka sve opasnija i opasnija, ili smo mi svi paranoicni.
Jel moguce da nista od te tehnologije kojom je covjek ovladao, ne ide u korist krajnjeg potrosaca. Ako da, u kakvom kurcevom drustvu onda mi zivimo.
Mislim, malo ja karikiram a sto je najgore, u svemu ovome ima istine. Bolescura nikad vise i to onih smrtonosnih, kad jedes onu piletinu bilo koju, iz granapa, nikakvog ona ukusa nema. Skoro nista ukusa nema, e sad jel moguce da je sva tehnologija po zdravlje covjeka sve opasnija i opasnija, ili smo mi svi paranoicni.
Jel moguce da nista od te tehnologije kojom je covjek ovladao, ne ide u korist krajnjeg potrosaca. Ako da, u kakvom kurcevom drustvu onda mi zivimo.
- mc-twin
#16131 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kao da se riba jede svakodnevno ili bas cesto, pa da su te neke stvari toliko bitne i prave razliku. Puno gorih stvari koje svjesno il' nesvjesno unosimo haman svakodnevno, da bih se zamarao ribom koju nekad pojedem.
-
NecuVise
#16132 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
dječak sa šibicama wrote: ↑17/01/2024 21:22 Onda mi nista ne trebamo jesti sto je kupljeno, jer kineski bijeli luk je "sa radioaktivnih polja", svaki E u proizvodu je kancerogen, pilice hrane galofagom, voce prskaju, povrce prskaju, zemlja je otrovna, goveda su luda, svinje su gripozne, aspartam nece ni mravi, secer je otrov, voda je hlorisana, zrak je zagadjen.
Jel moguce da nista od te tehnologije kojom je covjek ovladao, ne ide u korist krajnjeg potrosaca. Ako da, u kakvom **** drustvu onda mi zivimo.
Bez svega nabrojanog ne bi moglo živjeti preko 8 milijardi ljudi jer ih ne bismo imali čime prehraniti. Ko ima izbora da kupuje organsku proizvodnju, koju može naći od nekoga pouzdanog, neka radi to, bolje mu je sigurno. Samo većina ljudi ne može i kad bi htjela jer se ne može toliko proizvesti.
-
Hakiz
#16133 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A kako, onda, misliš da hrana koja ima certifikat "Organska" ili "Bio" bude 3-4 puta skupljadječak sa šibicama wrote: ↑17/01/2024 21:22 Onda mi nista ne trebamo jesti sto je kupljeno, jer kineski bijeli luk je "sa radioaktivnih polja", svaki E u proizvodu je kancerogen, pilice hrane galofagom, voce prskaju, povrce prskaju, zemlja je otrovna, goveda su luda, svinje su gripozne, aspartam nece ni mravi, secer je otrov, voda je hlorisana, zrak je zagadjen.
-
Hakiz
#16134 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Negdje sam pročitao da bi cjelokupno trenutno stanovništvo planete moglo da se komotno, bez "prenapučivanja" smjesti na manje od pola Australije.NecuVise wrote: ↑17/01/2024 22:37dječak sa šibicama wrote: ↑17/01/2024 21:22 Onda mi nista ne trebamo jesti sto je kupljeno, jer kineski bijeli luk je "sa radioaktivnih polja", svaki E u proizvodu je kancerogen, pilice hrane galofagom, voce prskaju, povrce prskaju, zemlja je otrovna, goveda su luda, svinje su gripozne, aspartam nece ni mravi, secer je otrov, voda je hlorisana, zrak je zagadjen.
Jel moguce da nista od te tehnologije kojom je covjek ovladao, ne ide u korist krajnjeg potrosaca. Ako da, u kakvom **** drustvu onda mi zivimo.
Bez svega nabrojanog ne bi moglo živjeti preko 8 milijardi ljudi jer ih ne bismo imali čime prehraniti. Ko ima izbora da kupuje organsku proizvodnju, koju može naći od nekoga pouzdanog, neka radi to, bolje mu je sigurno. Samo većina ljudi ne može i kad bi htjela jer se ne može toliko proizvesti.
Ostane ostatak planete za površine za uzgoj hrane i ispašu stoke, mora i rijeke za ribe i plodove mora itd.
-
NecuVise
#16135 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zašto bismo živjeli u pustinji? Otkud nam toliko vode na tako malom prostoru, kanalizacije o ostalog. Kada bismo strpali sve ljude u Australiju i uporedili sa današnjim državama bila bi to druga najgušće naseljena država na planeti. Ispred bi bio samo Bangladeš. Treća država na toj listi, Južna Koreja bi imala upola manju gustoću. Uglavnom, katastrofa teška.
Ovo sam napisao za cijelu Australiju. Ti genijalci bi da nas strpaju teoretski u manje od pola Australije. Eh tu bi se pola ljudi objesilo od muke. Zamisli 2 000 ljudi po kvadratnom kilometru.
Ovo sam napisao za cijelu Australiju. Ti genijalci bi da nas strpaju teoretski u manje od pola Australije. Eh tu bi se pola ljudi objesilo od muke. Zamisli 2 000 ljudi po kvadratnom kilometru.
-
Hakiz
#16136 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nisi dobro pročitao.NecuVise wrote: ↑17/01/2024 23:06 Zašto bismo živjeli u pustinji? Otkud nam toliko vode na tako malom prostoru, kanalizacije o ostalog. Kada bismo strpali sve ljude u Australiju i uporedili sa današnjim državama bila bi to druga najgušće naseljena država na planeti. Ispred bi bio samo Bangladeš. Treća država na toj listi, Južna Koreja bi imala upola manju gustoću. Uglavnom, katastrofa teška.
- Ozimician
#16137 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Covjek govori da je problem "prenaseljavanja" planete - mit.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
Nokian808
#16139 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Cuj cinjenica je da ljudi u prosjeku zive duze nego ikad.dječak sa šibicama wrote: ↑17/01/2024 21:22 Onda mi nista ne trebamo jesti sto je kupljeno, jer kineski bijeli luk je "sa radioaktivnih polja", svaki E u proizvodu je kancerogen, pilice hrane galofagom, voce prskaju, povrce prskaju, zemlja je otrovna, goveda su luda, svinje su gripozne, aspartam nece ni mravi, secer je otrov, voda je hlorisana, zrak je zagadjen.
Eno u Africi nisu napredni sve je prirodnije pa zive 20 godina krace...
-
Hakiz
#16140 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma da, da priča "Nema više prostora za uzgajanja hrane, previše nas je" itd je mit.
Ili je indoktrinacija ovih proizvođača "hrane" koji hoće da nas prebace na alternativu, od insekata, preko algi, do zamjene mesa i drugoga "hranom" maltene printanom na 3D printeru
Ja i ne znam, samo sam napisao da sam to pročitao negdje. Valjda neko bolje zna. Ali da činjenično zna, ne da forumaški zna.
Last edited by Hakiz on 18/01/2024 12:07, edited 1 time in total.
- Ozimician
#16141 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imaju sluzbeni pokazatelji da vise ljudi godisnje umre od pretilosti, nego od gladi.
Citao sam prije par godina neki dobar clanak o tome, da je bukvalno glad u svijetu iskorjenjena, da se taj problem danas javlja samo u podrucjima koja su u sukobima, te iz tih razloga nemaju pristup hrani, poljoprivredi...
-
Hakiz
#16142 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa, ako dođe stani-padni, uvijek se golf tereni, posjedi aristokratije i raznih šeika, Bezosa, Gejtsova i inih mogu oduzeti i pretvoriti u oraniceOzimician wrote: ↑18/01/2024 12:07Imaju sluzbeni pokazatelji da vise ljudi godisnje umre od pretilosti, nego od gladi.
Citao sam prije par godina neki dobar clanak o tome, da je bukvalno glad u svijetu iskorjenjena, da se taj problem danas javlja samo u podrucjima koja su u sukobima, te iz tih razloga nemaju pristup hrani, poljoprivredi...
- Sanjarko
#16143 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja jeo juče ribu s Tajlanda. 
-
Tabijat
#16144 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Gledam neki dan seriju na Netflixu, "Ono si šta jedeš". Kao, našli xx identičnih blizanaca i sad će dva mjeseca jedan jest plant-based (veganski) a drugi sve. I gledajuć seriju skontam, kako agresivno Amerika gura tu vegansku priču da to nije normalno. Bukvalno da, indoktrinacija, ispiranje mozga kako je meso zlo i neodrživo i nezdravo i problem planete broj 1. E sad, što je to tako, jel oni stvarno ne mogu napripravit krava i krmadi i pilića debelim amerima, ja ne znam, ali ne mogu da ne primijetim dokle to ide da se "dokumentarci* " naručuju o tome u kakvim nehumanim sredinama jadne koke žive.Hakiz wrote: ↑18/01/2024 12:05Ma da, da priča "Nema više prostora za uzgajanja hrane, previše nas je" itd je mit.
Ili je indoktrinacija ovih proizvođača "hrane" koji hoće da nas prebace na alternativu, od insekata, preko algi, do zamjene mesa i drugoga "hranom" maltene printanom na 3D printeru![]()
Ja i ne znam, samo sam napisao da sam to pročitao negdje. Valjda neko bolje zna. Ali da činjenično zna, ne da forumaški zna.
*zašto "dokumentarci" pod navodnim znacima - jer je kao tema bila kako različite prehrane utiču na čovjeka, a u suštini toga nije bilo ni 20%, većina epizoda je bila "ispovijesti uzgajivača mesa koji su došli tobe"
- Ateista
#16145 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa sad, ne znam da li je ikad glad i bila zbog nestasice hrane, bar u skorije vrijeme. Pitanje je ko je imao pristup hrani, kako je rasporedjena i slicno.Ozimician wrote: ↑18/01/2024 12:07Imaju sluzbeni pokazatelji da vise ljudi godisnje umre od pretilosti, nego od gladi.
Sto se tice prenaseljenosti, taj problem ne treba shvatati olako. To sto trenutno ima dovoljno prostora da se ljudi smjeste i za obradive povrsine, ne znaci da uskoro necemo doci do problema. Nije pitanje samo hrane, vec raznih stvari koje se moraju siriti zbog potreba modernog zivota, od resursa, ruda, prostora, i svako povecanje proizvodnje dodatno zagadjuje okolinu. Dalje treba imati u vidu da nismo sami na planeti, da ima jos toliko vrsta koje imaju pravo da zive a mi ih svojim sirenjem ugrozavamo stalno, imamo prasume koja su pluca planete i koje bi jednog dana mogle nestati. Zbog svega toga imamo i klimatske promjene i sve probleme koje one nose. Ne znam koji je to broj ljudi koji bi mogao napraviti problem, to trazi jedno jako ozbiljno istrazivanje i naucni rad, ali moje misljenje je da nismo tako daleko od toga.
-
swanfilter
#16146 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Problem je prenaseljenost urbanih sredina. Posebno obalnih gradova.
I problem gladi je zbog nase sebicnosti i ne manjka resursa ...
I problem gladi je zbog nase sebicnosti i ne manjka resursa ...
- Ozimician
#16147 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Po svim projekcijama globalno stanovnistvo ce se do kraja stoljeca krenuti da smanjuje, vec sad se smanjuje svugdje osim u Africi.Ateista wrote: ↑18/01/2024 13:37Pa sad, ne znam da li je ikad glad i bila zbog nestasice hrane, bar u skorije vrijeme. Pitanje je ko je imao pristup hrani, kako je rasporedjena i slicno.Ozimician wrote: ↑18/01/2024 12:07Imaju sluzbeni pokazatelji da vise ljudi godisnje umre od pretilosti, nego od gladi.
Sto se tice prenaseljenosti, taj problem ne treba shvatati olako. To sto trenutno ima dovoljno prostora da se ljudi smjeste i za obradive povrsine, ne znaci da uskoro necemo doci do problema. Nije pitanje samo hrane, vec raznih stvari koje se moraju siriti zbog potreba modernog zivota, od resursa, ruda, prostora, i svako povecanje proizvodnje dodatno zagadjuje okolinu. Dalje treba imati u vidu da nismo sami na planeti, da ima jos toliko vrsta koje imaju pravo da zive a mi ih svojim sirenjem ugrozavamo stalno, imamo prasume koja su pluca planete i koje bi jednog dana mogle nestati. Zbog svega toga imamo i klimatske promjene i sve probleme koje one nose. Ne znam koji je to broj ljudi koji bi mogao napraviti problem, to trazi jedno jako ozbiljno istrazivanje i naucni rad, ali moje misljenje je da nismo tako daleko od toga.
Citao sam takodjer da nikad nije bilo vise povrsine pod sumom nego danas (najveci rast je u Kini i Indiji), Kina bukvalno pokusava da ukroti pustinje na sjeveru.
Kad pogledas i kod nas fotografije, npr. Trebevic je bio skoro pa go, a danas je sve suma, itd.
Mislim da se nikad u historiji ljudi nisu vise brinuli za prirodu nego danas.
Cak i u krajnje apokalipticnom scenariju, sa visokim globalnim zatopljenjem - i dalje ostaje Sibir i Kanada koji su trenutno bukvalno prazni..
Ali sto mi o ovome raspravljamo na temi o inflaciji, tek sad vidjeh koji je naslov teme.
- Ateista
#16148 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tacno je da se vise nego ikad vodi racuna o prirodi, ali nas je sve vise, pa ako i manje zagadjujemo po osobi,ukupno zagadjenje je vece.Ozimician wrote: ↑18/01/2024 13:43Po svim projekcijama globalno stanovnistvo ce se do kraja stoljeca krenuti da smanjuje, vec sad se smanjuje svugdje osim u Africi.Ateista wrote: ↑18/01/2024 13:37Pa sad, ne znam da li je ikad glad i bila zbog nestasice hrane, bar u skorije vrijeme. Pitanje je ko je imao pristup hrani, kako je rasporedjena i slicno.Ozimician wrote: ↑18/01/2024 12:07
Imaju sluzbeni pokazatelji da vise ljudi godisnje umre od pretilosti, nego od gladi.
Citao sam takodjer da nikad nije bilo vise povrsine pod sumom nego danas (najveci rast je u Kini i Indiji), Kina bukvalno pokusava da ukroti pustinje na sjeveru.
Kad pogledas i kod nas fotografije, npr. Trebevic je bio skoro pa go, a danas je sve suma, itd.
Mislim da se nikad u historiji ljudi nisu vise brinuli za prirodu nego danas.
Cak i u krajnje apokalipticnom scenariju, sa visokim globalnim zatopljenjem - i dalje ostaje Sibir i Kanada koji su trenutno bukvalno prazni..
Ali sto mi o ovome raspravljamo na temi o inflaciji, tek sad vidjeh koji je naslov teme.![]()
Ne znam za te projekcije o smanjenju broja ljudi,trenutno se povecava populacija, nadam se da je tacno i da ce se smanjiti, ili bar usporiti rast.
Ne znam ni ja kako dodje do toga na ovoj temi...
- dječak sa šibicama
#16149 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Problem gladi? u Tokiju restorani i prodavnice (oni imaju tu gotovu hranu u svim prodavnicama) dnevno bacaju hrane za nahraniti pola afrike. Ne sjecam se brojki ali gledao sam dokumentarac o tome. Ogromne kolicine hrane se bacaju.
To su mitovi kako nema hrane, kao i prenaseljenost, planetu moze naseliti put puta vise milijardi nego sada, ali usaditi ljudima jednakopravnost za sve to je nemoguce i to ne postoji. Svjetsko bogatstvo je rasporedjeno uzasno lose, pojedinci su bogatiji od cijelih kontinenata. Izrael je od pustinje napravio plodnu ravnicu, Saudi Arabija ima one "kruzne" farme u sred pustinje

Dakle pustinja se moze pretvoriti u plodnu zemlju, ako imas para. Siromasni nemaju.
I veganska prica je u sustini samo politika, kao i ovo zadnje sranje sa kravama koje prde i zagadjuju ozon. Krave prde stoljecima pa nisu zagadile atmosferu, zna se tko je zagadio. NEgo je Gates, strucnjak i doktor za sva pitanja koja mu padnu na pamet, odlucio dodatno zaraditi par hiljada milijardi na umjetnom mesu. I sve se vrti oko profita vec prebogatih smradova, i ta Korona je obogatila uski krug ljudi. Svaki rat, bolest, kriza, bogati iste ljude.
Uostalom i ova inflacija je umjetna, vjestacka, i ona bogati opet iste ljude.
To su mitovi kako nema hrane, kao i prenaseljenost, planetu moze naseliti put puta vise milijardi nego sada, ali usaditi ljudima jednakopravnost za sve to je nemoguce i to ne postoji. Svjetsko bogatstvo je rasporedjeno uzasno lose, pojedinci su bogatiji od cijelih kontinenata. Izrael je od pustinje napravio plodnu ravnicu, Saudi Arabija ima one "kruzne" farme u sred pustinje

Dakle pustinja se moze pretvoriti u plodnu zemlju, ako imas para. Siromasni nemaju.
I veganska prica je u sustini samo politika, kao i ovo zadnje sranje sa kravama koje prde i zagadjuju ozon. Krave prde stoljecima pa nisu zagadile atmosferu, zna se tko je zagadio. NEgo je Gates, strucnjak i doktor za sva pitanja koja mu padnu na pamet, odlucio dodatno zaraditi par hiljada milijardi na umjetnom mesu. I sve se vrti oko profita vec prebogatih smradova, i ta Korona je obogatila uski krug ljudi. Svaki rat, bolest, kriza, bogati iste ljude.
-
Hakiz
#16150 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To bi bilo to.dječak sa šibicama wrote: ↑18/01/2024 14:27 Problem gladi? u Tokiju restorani i prodavnice (oni imaju tu gotovu hranu u svim prodavnicama) dnevno bacaju hrane za nahraniti pola afrike. Ne sjecam se brojki ali gledao sam dokumentarac o tome. Ogromne kolicine hrane se bacaju.
Usput:
Kakva veganska ishrana. Da nismo jeli meso danas ne bismo postojali. A ako bismo postojali, mozgovi bi nam bili na nivou nekog glodara. I šta,imaš neku religiju u Indiji koja je veganska, pa se to proširilo svijetom. I, kao meso ne valja, evo Indijci ga ne jedu dugo. A onda bolje pogledaš i vidiš da i ti Indijci meso ne jedu možda 2-3.000 godina, a prethodnih 100.000 su ga jeli kao i svi drugi homosapijensi. Jer, nisu mogli bez njega. Trebalo je da čovjek izmisli religiju da prestane jesti meso, nije to prirodan proces. Prirodno bi bilo da, na primjer, niko stariji od 5, neka bude 10 godina, ne pije mlijeko i jede proizvode od mlijeka. Uključujući makijato i kapučino
Slično i za žitarice, pa u skladu sa tim i kruh. Meso, voće, neko povrće (mnogo povrća koje danas jedemo uopšte nije bilo jestivo u "originalnom" obliku, grašak na primjer, isto tako i žitarice, žito), to je prirodna ljudska ishrana bila 100.000 godina.
A onda se neko sjetio da meso ne valja.