A na cijim rukama je krv Palestinaca.sumirprimus wrote: ↑17/01/2024 21:41Krv ukra je i na rukama iranskih mula. Samo vi pravdajte teroristealijagoro wrote: ↑17/01/2024 21:32Poslali im par sehida i odmah frka,sta ce biti ako posalju neke ozbiljnije igrackesumirprimus wrote: ↑17/01/2024 20:09 Dakle neslobodni nedemokratski teokratski rezim. Koji prvo svoj narod tlači, pa onda i sponzor terorizma u regiji i svijetu imajuci u vidu podrsku rusiji u agresiji na ukrajinu. Kada njima zakuca mecka na vrata a zalucace
IRAN
- alijagoro
#34226 Re: IRAN
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#34227 Re: IRAN
Krv palestinaca je na rukama cijelog zapada.sumirprimus wrote: ↑17/01/2024 21:41Krv ukra je i na rukama iranskih mula. Samo vi pravdajte teroristealijagoro wrote: ↑17/01/2024 21:32Poslali im par sehida i odmah frka,sta ce biti ako posalju neke ozbiljnije igrackesumirprimus wrote: ↑17/01/2024 20:09 Dakle neslobodni nedemokratski teokratski rezim. Koji prvo svoj narod tlači, pa onda i sponzor terorizma u regiji i svijetu imajuci u vidu podrsku rusiji u agresiji na ukrajinu. Kada njima zakuca mecka na vrata a zalucace
-
sumirprimus
#34228 Re: IRAN
Treba se okrekut istoku
- jeza u ledja
#34229 Re: IRAN
Pa to se upravo u Iranu desava: represija, zatiranje, izolacija i ogranicavanje vlastitog naroda.swanfilter wrote: ↑17/01/2024 20:54Iran nije diktatura, prije svega. Dzaba sto ih vidis takvim.jeza u ledja wrote: ↑17/01/2024 20:32Znaci po tebi u nekoj zemlji je nemoguce odrzavati diktaturu ako to narod ne zeli?swanfilter wrote: ↑17/01/2024 19:18
Ja sam samo izbore spomenuo. A za koje niko nije imao primjedbi.
Iranska revolucija je studentska revolucija.
Pogledaj nastupe Hameneija na univerzitetima.
Davno bi IR sjahala da je sustinski problem i da to mladi zele. Nije Iran zatucana sredina kakvom je ocito shvatate zbog politickog uređenja. Mlad i obrazovan narod. U vrhu po broju visokoobrazovanih zena.
Takav narod sebi ne bi dozvolio jednoumlje i represiju decenijama.
Iran ima ekonomskih i ne ideoloskih problema. A narod zna ...![]()
Diktaturu je moguce odrzavati represijom, zatiranjem, izolacijom i ogranicavanjem vlastitog naroda.
A govorimo o mladim i obrazovanim ljudima Irana. Ne o pacenickom narodu S Koreje.
Pitam te da li je moguce odrzavati sistem, rezim, uredjenje, nazovi kako hoces, istim, ako to narod zeli? Vecina ljudi nije bila ziva za vrijeme revolucije. Odakle znas da oni hoce isto sto su htjeli revolucionari prije 45 godina?
Argumentacija da oni mogu ponovo silom mijenjati rezim, jer su vec ranije mogli jednom, nema nikakve logike niti smisla.
- jeza u ledja
#34230 Re: IRAN
hilmija frlj wrote: ↑17/01/2024 20:59 Bruka je diktatora popadalo. Pali bi i ovi u Iranu da narod, većina, želi. Padali su i veći, propadali, a ovi se već drže 45 godina, uprkos sankcijama. Duže se drže od SSSR
Možda ipak narod to želi
Sjeverna Koreja, Kuba, SSSR, Gadafi, Assadovi...svi su duze trajali.
- jeza u ledja
#34231 Re: IRAN
Krv Palestinaca je na rukama svih onih koji salju oruzje u Izrael i Palestinu.hilmija frlj wrote: ↑17/01/2024 21:43Krv palestinaca je na rukama cijelog zapada.sumirprimus wrote: ↑17/01/2024 21:41Krv ukra je i na rukama iranskih mula. Samo vi pravdajte teroriste
-
1Dante1
#34232 Re: IRAN
Kako se on brine za muslimane. Lakse malo, cir ces dobiti.sajber87 wrote: ↑17/01/2024 21:24Koji muslimanski svijet taj u iranu koji vlada 45 godina ili ti mladi obrazovani iranci zeljni da zive u demokratskom drustvu, na koji islamski svijet mislis. Ja naprimjer mislim da su ovi sto vladaju 45 godina najvece zlo za muslimane, a ovi mladi kako kazes obrazovani muslimani su zrtve ovog zla sto im zatire pravaswanfilter wrote: ↑17/01/2024 21:15Ma, Ajatolah ucio Pol Pota kako vladati muski diktatorski.hilmija frlj wrote: ↑17/01/2024 20:59 Bruka je diktatora popadalo. Pali bi i ovi u Iranu da narod, većina, želi. Padali su i veći, propadali, a ovi se već drže 45 godina, uprkos sankcijama. Duže se drže od SSSR
Možda ipak narod to želi
Meni se cini da mnogi samo zele vidjeti do kraja poklopljen muslimanski svijet. Ovdje vide i Nusru kao opciju diktatoru Assadu ...
-
sajber87
#34233 Re: IRAN
Kao bosnjak musliman imam pravo da smatram da su istinska demokratska drustva mjesta kojima muslimani treba da teze a ne diktatorske zatucane pune mrznje i nasilja privatne drzave.1Dante1 wrote: ↑17/01/2024 22:47Kako se on brine za muslimane. Lakse malo, cir ces dobiti.sajber87 wrote: ↑17/01/2024 21:24Koji muslimanski svijet taj u iranu koji vlada 45 godina ili ti mladi obrazovani iranci zeljni da zive u demokratskom drustvu, na koji islamski svijet mislis. Ja naprimjer mislim da su ovi sto vladaju 45 godina najvece zlo za muslimane, a ovi mladi kako kazes obrazovani muslimani su zrtve ovog zla sto im zatire pravaswanfilter wrote: ↑17/01/2024 21:15
Ma, Ajatolah ucio Pol Pota kako vladati muski diktatorski.
Meni se cini da mnogi samo zele vidjeti do kraja poklopljen muslimanski svijet. Ovdje vide i Nusru kao opciju diktatoru Assadu ...![]()
Drugi dio posta ne vrijedi komentarisati
-
1Dante1
#34234 Re: IRAN
Pa u demokratskoj Americi ti vise ima mrznje i nasilja nego u Iranu. O jedinoj demokratiji na Bliskom Istoku da ne govorimo.sajber87 wrote: ↑17/01/2024 22:55Kao bosnjak musliman imam pravo da smatram da su istinska demokratska drustva mjesta kojima muslimani treba da teze a ne diktatorske zatucane pune mrznje i nasilja privatne drzave.1Dante1 wrote: ↑17/01/2024 22:47Kako se on brine za muslimane. Lakse malo, cir ces dobiti.sajber87 wrote: ↑17/01/2024 21:24
Koji muslimanski svijet taj u iranu koji vlada 45 godina ili ti mladi obrazovani iranci zeljni da zive u demokratskom drustvu, na koji islamski svijet mislis. Ja naprimjer mislim da su ovi sto vladaju 45 godina najvece zlo za muslimane, a ovi mladi kako kazes obrazovani muslimani su zrtve ovog zla sto im zatire prava![]()
Drugi dio posta ne vrijedi komentarisati![]()
-
HelaS
-
1Dante1
#34236 Re: IRAN
-
sajber87
#34237 Re: IRAN
Kako si to procjenio, ili imas neke posebne izvore informacija. Youtube drustvane mreze su pune "dobrih" izvora sa kojih se masa raje napaja. Pitanje gdje bi ti da moras odluciti dijete da ti se skoluje zivi radi da li u tim kako kazes zapadnim demokratijama "punim" nasilja ili u "bastionima slobode" tipa rusija iran sjeverna koreja bjelorusija itd lagano pitanje1Dante1 wrote: ↑17/01/2024 23:00Pa u demokratskoj Americi ti vise ima mrznje i nasilja nego u Iranu. O jedinoj demokratiji na Bliskom Istoku da ne govorimo.
-
1Dante1
#34238 Re: IRAN
Procijenio na osnovu vijesi ponajvise, usput procitam ponesto sa strane. Politicko uredjenje ne bi bilo glavni faktor da moram birat gdje cu zivjeti tako da ti ne mogu tu dati neki dobar odgovor. Znaci zlo su i zatucani jer nisu demokratsko drustvo? Il ima jos sta?sajber87 wrote: ↑17/01/2024 23:12Kako si to procjenio, ili imas neke posebne izvore informacija. Youtube drustvane mreze su pune "dobrih" izvora sa kojih se masa raje napaja. Pitanje gdje bi ti da moras odluciti dijete da ti se skoluje zivi radi da li u tim kako kazes zapadnim demokratijama "punim" nasilja ili u "bastionima slobode" tipa rusija iran sjeverna koreja bjelorusija itd lagano pitanje
-
sajber87
#34239 Re: IRAN
Nista, meni je jasno sve samo taj detalj gdje sam te pitao za odluku oko zemlje gdje bi da ti zivi radi skoluje se dijete da moras da biras, samo kratko koju grupu zemalja konkretno bi odabrao od te dvije, lako je kazes prvu zapad ili drugu rusija iran itd1Dante1 wrote: ↑17/01/2024 23:38Procijenio na osnovu vijesi ponajvise, usput procitam ponesto sa strane. Politicko uredjenje ne bi bilo glavni faktor da moram birat gdje cu zivjeti tako da ti ne mogu tu dati neki dobar odgovor. Znaci zlo su i zatucani jer nisu demokratsko drustvo? Il ima jos sta?sajber87 wrote: ↑17/01/2024 23:12Kako si to procjenio, ili imas neke posebne izvore informacija. Youtube drustvane mreze su pune "dobrih" izvora sa kojih se masa raje napaja. Pitanje gdje bi ti da moras odluciti dijete da ti se skoluje zivi radi da li u tim kako kazes zapadnim demokratijama "punim" nasilja ili u "bastionima slobode" tipa rusija iran sjeverna koreja bjelorusija itd lagano pitanje
- deer_hunter
#34240 Re: IRAN
Ako im je do pravde kako tvrde ne bi poslali ni metak. Pljuju po Zapadu, a rade istu stvar u Ukrajini. Eto sad i dzamiju pogodise u Pakistanu, djecu ubise, jbg nikom nista, kao i u Gazialijagoro wrote: ↑17/01/2024 21:32Poslali im par sehida i odmah frka,sta ce biti ako posalju neke ozbiljnije igrackesumirprimus wrote: ↑17/01/2024 20:09 Dakle neslobodni nedemokratski teokratski rezim. Koji prvo svoj narod tlači, pa onda i sponzor terorizma u regiji i svijetu imajuci u vidu podrsku rusiji u agresiji na ukrajinu. Kada njima zakuca mecka na vrata a zalucace
-
muzicar_iz_parka
#34241 Re: IRAN
Američka demokratija se mjeri količinom prikupljenih donacija za izbore. Ko više skupi, pobjeđuje.
Pa i i senatu i kongresu mahom sjede milioneri, npr gđa Pelosi je možda i milijarder, bavi se špekulacijama na berzi.
Jedino u evropskim državama ima te neke demokratije, recimo Skandinavija i zapadna Evropa.
Opet politički sistem po sebi ne znači ništa, bitne su pare. Idu ljudi rado i u UAE ako štima keš a demokratije nigdje.
Davno je Amerika izgubila tu nekakvu prednost kao "demokratija".
Pa i i senatu i kongresu mahom sjede milioneri, npr gđa Pelosi je možda i milijarder, bavi se špekulacijama na berzi.
Jedino u evropskim državama ima te neke demokratije, recimo Skandinavija i zapadna Evropa.
Opet politički sistem po sebi ne znači ništa, bitne su pare. Idu ljudi rado i u UAE ako štima keš a demokratije nigdje.
-
1Dante1
#34242 Re: IRAN
Pa nije lako. Mogu samo reci da ne bih iskljucio Iran ko opciju. Iako nema nikakve veze s raspravom.sajber87 wrote: ↑17/01/2024 23:48Nista, meni je jasno sve samo taj detalj gdje sam te pitao za odluku oko zemlje gdje bi da ti zivi radi skoluje se dijete da moras da biras, samo kratko koju grupu zemalja konkretno bi odabrao od te dvije, lako je kazes prvu zapad ili drugu rusija iran itd1Dante1 wrote: ↑17/01/2024 23:38Procijenio na osnovu vijesi ponajvise, usput procitam ponesto sa strane. Politicko uredjenje ne bi bilo glavni faktor da moram birat gdje cu zivjeti tako da ti ne mogu tu dati neki dobar odgovor. Znaci zlo su i zatucani jer nisu demokratsko drustvo? Il ima jos sta?sajber87 wrote: ↑17/01/2024 23:12
Kako si to procjenio, ili imas neke posebne izvore informacija. Youtube drustvane mreze su pune "dobrih" izvora sa kojih se masa raje napaja. Pitanje gdje bi ti da moras odluciti dijete da ti se skoluje zivi radi da li u tim kako kazes zapadnim demokratijama "punim" nasilja ili u "bastionima slobode" tipa rusija iran sjeverna koreja bjelorusija itd lagano pitanje
- zarko.filip
#34243 Re: IRAN
Nisam znao da bombardovanje nekoga u drugoj drzavi nije napad na tu drzavu nego je hinjski i podmukao cin.Znaci Srbija i Hrvatska nisu izvrsili nikakvu agresiju na BiH nego su se ponasale hinjski i podmuklo.Pa veliko ti hvala u njihovo ime.dr_Evil wrote: ↑17/01/2024 13:39 Ovo je ono ja te samaram, a ti ako odgovoris dobit ces degenek. To sto je Iran raketirao podrzatelje genocidasa u Pakistanu je pickarski i hinjski, ali je odgovor, a ne napad.
Da su kuronje to bi bio Izrael ili Njemacka. Ali opet odgovor. Iran nikoga nije napao, kao ni Sj. Koreja, Kuba, Venecuela i sve ostale zemlje koje su pod sankcijama.
Sto se ne moze reci za istocnu ili zapadnu imperiju, koje su stalno u pogonu.
P.s. uz sve ovo receno, daleko im kuca od moje bila, ali njihov mentalitet voli takve sisteme i diktature. Ja nikad ne bih mogao zivjeti u Iranu.
Sad sto Iran kontrolise mnoge pokrete u susjednim drzavama nikako nije napad na ustavni poredak tih drtava.Pa jos jednom ti hvala u ime Srbije i Hrvatske.
Svasta ovdje covjek moze procitati.
- zarko.filip
#34244 Re: IRAN
Vjerovatno u Iranu postoji odredjeni broj ljudi koji su ateisti,gnostici,liberali ....Da li u izbornoj kampanji moze da se pojavi stranka koja ima u programskim nacelima da se odvoji vjera od drzave,da Bog ne postoji,da se ukinu "moralne policije" ili kako se vec to zove,da se ukine IRG kao paralelna vojska koja sluzi mulama,......?swanfilter wrote: ↑17/01/2024 15:06Uh, kakvi upisi. Diktatura je kada ti jedna opcija na silu zeli uvesti svoj politicki i svaki drugi svjetonazor.dr_Evil wrote: ↑17/01/2024 13:39 Ovo je ono ja te samaram, a ti ako odgovoris dobit ces degenek. To sto je Iran raketirao podrzatelje genocidasa u Pakistanu je pickarski i hinjski, ali je odgovor, a ne napad.
Da su kuronje to bi bio Izrael ili Njemacka. Ali opet odgovor. Iran nikoga nije napao, kao ni Sj. Koreja, Kuba, Venecuela i sve ostale zemlje koje su pod sankcijama.
P.s. uz sve ovo receno, daleko im kuca od moje bila, ali njihov mentalitet voli takve sisteme i diktature. Ja nikad ne bih mogao zivjeti u Iranu.
U Iranu je danasnji politicki sistem vladanja rezultat zelje naroda Irana, ne nametanja represijom.
Narod je htio povratak Homeinija i IR. Narod i danas nema nista protiv IR i zele takvu drzavu.
-
ragib
#34245 Re: IRAN
Nek pokusajuzarko.filip wrote: ↑18/01/2024 01:05Vjerovatno u Iranu postoji odredjeni broj ljudi koji su ateisti,gnostici,liberali ....Da li u izbornoj kampanji moze da se pojavi stranka koja ima u programskim nacelima da se odvoji vjera od drzave,da Bog ne postoji,da se ukinu "moralne policije" ili kako se vec to zove,da se ukine IRG kao paralelna vojska koja sluzi mulama,......?swanfilter wrote: ↑17/01/2024 15:06Uh, kakvi upisi. Diktatura je kada ti jedna opcija na silu zeli uvesti svoj politicki i svaki drugi svjetonazor.dr_Evil wrote: ↑17/01/2024 13:39 Ovo je ono ja te samaram, a ti ako odgovoris dobit ces degenek. To sto je Iran raketirao podrzatelje genocidasa u Pakistanu je pickarski i hinjski, ali je odgovor, a ne napad.
U Iranu je danasnji politicki sistem vladanja rezultat zelje naroda Irana, ne nametanja represijom.
Narod je htio povratak Homeinija i IR. Narod i danas nema nista protiv IR i zele takvu drzavu.
- jeza u ledja
#34246 Re: IRAN
Da je tako, Hillary Clinton bi bila predsjednica.muzicar_iz_parka wrote: ↑18/01/2024 00:11 Američka demokratija se mjeri količinom prikupljenih donacija za izbore. Ko više skupi, pobjeđuje.
Ili Jeb Bush.
Pare trebaju za bilo koju politicku kampanju, bilo u Americi, bilo u Evropi, bilo u Iranu.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
-
emirolini
#34248 Re: IRAN
Bravo za Pakistan, tako treba sa stokom, gadjati onako nesumicno i ubijati djecu nece proci bez posljedica. Ako su tako jaki zasto ne napadnu Izrael? Kurko…
- dr_Evil
#34249 Re: IRAN
Slazem se, mislio sam na neki veci sukob ili pokusaj agresijedeer_hunter wrote: ↑17/01/2024 18:51Rusija je nuklearna sila pa Ukrajina redovno granatira ruske gradove. Pakistan je nuklearna sila, pa Iran raketira po pakistanskoj teritoriji. SAD, UK su nuklearne sile, pa Huti napadaju njihove brodove. Nuklearno oruzje je garancija da npr. SAD nece izvrsiti invaziju na Iran kao u Afganistanu, ali "sitni incidenti" (ubijanje generala, naucnika koji rade na razvoju nuklearnog programa, raketiranje Hezbollaha) ce se nastaviti. Ne znam kako to neko zamislja, dodje ajatolah i kaze ukinite sankcije ili bacamo atomsku. Ne ide to tako, svi znaju da koristenje nuklearnog oruzja znaci povratak u kameno doba za one koji ga prvi potegnu. Rusi stalno prijete, niko ih ne je.be ni dva posto.dr_Evil wrote: ↑17/01/2024 13:07 Kurko bi Putler dirnuo Ukrajinu da nije vratila nuklearne majci Rusiji. Realno nista drugacije nece biti, ali niko nece ni pomisliti da opali nesto prema Iranu ili njegovim satelitima. Pokusaji drzavnog udara su i dalje moguci, a i popularni.
Nuklearna u dzepu je najveca garancija sigurnosti. Oni ako su u stanju da je roknu na Izrael, Italiju, Grcku, Saudijsku, ili iz Libana cak i do Njemacke, sebe se osigurali. Pogledati pod Indija i Pakistan.
Sta to znaci za B.Istok, dugorocno znaci stabilizaciju, kratkorocno nista.
- dr_Evil
#34250 Re: IRAN
Nije to napad, tako je kad se igras sa medjunarodnim pravom, pa preko Izraela i njezinog svakodevnog raketiranja Sirije, Libana, pa preko SADa i Iraka. To se zove preventivno djelovanje ovih dana.zarko.filip wrote: ↑18/01/2024 00:59Nisam znao da bombardovanje nekoga u drugoj drzavi nije napad na tu drzavu nego je hinjski i podmukao cin.Znaci Srbija i Hrvatska nisu izvrsili nikakvu agresiju na BiH nego su se ponasale hinjski i podmuklo.Pa veliko ti hvala u njihovo ime.dr_Evil wrote: ↑17/01/2024 13:39 Ovo je ono ja te samaram, a ti ako odgovoris dobit ces degenek. To sto je Iran raketirao podrzatelje genocidasa u Pakistanu je pickarski i hinjski, ali je odgovor, a ne napad.
Sad sto Iran kontrolise mnoge pokrete u susjednim drzavama nikako nije napad na ustavni poredak tih drtava.Pa jos jednom ti hvala u ime Srbije i Hrvatske.
Svasta ovdje covjek moze procitati.
Ti i kolege ovdje mjesecima dozivljavate orgazme na "preventivno djelovanje" Izraela po Siriji.
Ja im iskreno zelim da im Pakistan vrati za ovo, ali nek i oni roknu neku petokolonasku kucu na teritoriji Irana - preventivno, i kad ne bude civila u njoj.
Agresija je akt protiv naroda, teritorije i vlade neke drzave, a to je ono sta je Srbija i Hr radile, napad na legalne organe, vojne formacije s ciljem otudja teroritorije. Ovdje toga nije bilo.