AMERIKA

Post Reply
jeza u ledja

#9301 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 16/01/2024 19:25 Ako se nešto veliko ne desi, nema ništa što bi moglo sprječiti da se Trump vrati u Bijelu kuću.
lol
sumirprimus

#9302 Re: AMERIKA

Post by sumirprimus »

Kazu mrtva utrka do samog kraja :lol: :skoljka: :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9303 Re: AMERIKA

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 16/01/2024 19:25 Ako se nešto veliko ne desi, nema ništa što bi moglo sprječiti da se Trump vrati u Bijelu kuću.
Pa ne znam bas
Jedino sto mu je protivkandidat fosil
JohnnyS

#9304 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

plagijator1975 wrote: 16/01/2024 19:30 Ne mogu da vjerujem da demokrate nemaju mlađeg popularnog senatora koji bi mogao biti bolji kandidat od na žalost senilnog Bidena :roll:
Evo samo da nađu nekog tko nije bio u Epsteina na odmoru :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#9305 Re: AMERIKA

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 16/01/2024 19:31
lol
Ako se ne varam, Trump trenutno vodi u većini swing statesa. I to već neko vrijeme.

Neka zadrži ovo do novembra, ne vidim problema za njega. Sjetimo se da je pobjedio izbore 2016. iako su sve statistike bile govorile da će izgubiti, a i 2020. je Biden pobjedio više knap nego što je bilo prognozirano.

Nešto veliko bi se mroalo desiti da Biden preokrene rezultat u svoju korist, a zasad samo se ide iz jedne u drugu krizu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#9306 Re: AMERIKA

Post by Velkoski »

Image

trpaj bolan na Džoa, izi mani :mrgreen:
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#9307 Re: AMERIKA

Post by hilmija frlj »

Kandidaturu, a time i pobjedu Trampa može spriječiti samo sud
jeza u ledja

#9308 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 16/01/2024 19:40
lol
Ako se ne varam, Trump trenutno vodi u većini swing statesa. I to već neko vrijeme.

Neka zadrži ovo do novembra, ne vidim problema za njega. Sjetimo se da je pobjedio izbore 2016. iako su sve statistike bile govorile da će izgubiti, a i 2020. je Biden pobjedio više knap nego što je bilo prognozirano.

Nešto veliko bi se mroalo desiti da Biden preokrene rezultat u svoju korist, a zasad samo se ide iz jedne u drugu krizu.
Vodi od kad je poceo belaj u Gazi.

Normalno ako zadrzi ovo do novembra da je favorit.
Biden uopste nije bio knap na proslim izborima. Trump je bio vise knap 2016-e ako cemo tako.

Nisu sve ankete govorile da ce Trump 2016-e izgubiti, odnosno govorile su da ce biti tjesno, samo sto niko nije htio ankete da shvati ozbiljno.

Trenutno je Trump u prosjeku anketa 1.1% u prednosti. Dodaj na to jos 3-4 postotka. To je tih 4-5% koje Biden mora nadoknaditi u medjuvremenu. Posjeticu da je u septembru Biden bio u prednosti.

U svakom slucaju ako je razlika samo par boba za bilo koga nikako ne mozes napisati "nema nista sto bi moglo sprijeciti".
PreWiBa

#9309 Re: AMERIKA

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 16/01/2024 19:56

lol

Biden uopste nije bio knap na proslim izborima. Trump je bio vise knap 2016-e ako cemo tako.

Nisu sve ankete govorile da ce Trump 2016-e izgubiti, odnosno govorile su da ce biti tjesno, samo sto niko nije htio ankete da shvati ozbiljno.

Trenutno je Trump u prosjeku anketa 1.1% u prednosti. Dodaj na to jos 3-4 postotka. To je tih 4-5% koje Biden mora nadoknaditi u medjuvremenu. Posjeticu da je u septembru Biden bio u prednosti.

U svakom slucaju ako je razlika samo par boba za bilo koga nikako ne mozes napisati "nema nista sto bi moglo sprijeciti".
Nije fol da je Trump knap izgubio, već je stvar u tome što su prognoze rekle da će izgubiti puno više.

Tradicija je dosad da prognoze uvijek malo idu u korist Trumpovog protivnika, valjda ne želi svako da kaže da glasa za njega.

Nažalost, sumnjam da će ovo u Gazi ili Jemenu brzo završiti, mada i sam Biden doprinosi tome.
jeza u ledja

#9310 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

sehohari wrote: 16/01/2024 20:00
jeza u ledja wrote: 16/01/2024 19:56

Nije fol da je Trump knap izgubio, već je stvar u tome što su prognoze rekle da će izgubiti puno više.

Tradicija je dosad da prognoze uvijek malo idu u korist Trumpovog protivnika, valjda ne želi svako da kaže da glasa za njega.

Nažalost, sumnjam da će ovo u Gazi ili Jemenu brzo završiti, mada i sam Biden doprinosi tome.

Prognoze su govorile da ce izgubiti 7.2%, a izgubio je 4.5%. To nije bas knap. Govorim o popular vote. U elektorskim bobama nije bilo ni blizu.
U 2016, Hillary je trebala uzeti popular vote za 3.2%, a “uzela” je za 2.1%

Trenutno taj isti agregator prosjeka anketa ima Trumpa na 1.1% vodjstva.
ultima_palabra

#9311 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Te ankete uzimam sa velikom zadrskom. Demokrate su zadnjih 5-6 godina pomeli skoro sve izbore u MI, PA i WI recimo, i sada ja trebam da vjerujem da ce Trump uzeti tamo. Diskutabilno u najmanju ruku.
Osmi Socrates

#9312 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Biden bi možda promjenom kandidata za potpredsjednika mogao preuzeti inicijativu. Mada, sumnjam da će to uraditi.

Harris je bukvalno mismanaged tokom čitavog ovog mandata. Djelimično njena krivica, djelimično njegova. Nebitno sad ko je kriv, bitno je da se teško može popraviti.

Kad bih mu ja bio savjetnik, svakako bih preporučio da otvorimo proces biranja novog kandidata. Ona guvernerka iz Michigana je idealna kandidatkinja, recimo. Ako bi pristala, naravno.
ultima_palabra

#9313 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

Osmi Socrates wrote: 16/01/2024 20:23 Biden bi možda promjenom kandidata za potpredsjednika mogao preuzeti inicijativu. Mada, sumnjam da će to uraditi.

Harris je bukvalno mismanaged tokom čitavog ovog mandata. Djelimično njena krivica, djelimično njegova. Nebitno sad ko je kriv, bitno je da se teško može popraviti.

Kad bih mu ja bio savjetnik, svakako bih preporučio da otvorimo proces biranja novog kandidata. Ona guvernerka iz Michigana je idealna kandidatkinja, recimo. Ako bi pristala, naravno.
To otvara novu Pandorinu kutiju. Jedan od glavnih problema ti je odziv crnaca, a ti mijenjas “obojenu” VP bijelkinjom.

Michigan bi mu bio sigurica, doduse.
Osmi Socrates

#9314 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

Pa to samo govori da nisu radili long term planning kako treba.

I inače sam skeptičan oko zdravo-razumnosti odluke da mu kandidat za potpredsjednika bude iz Kalifornije. Moguće i da sam Monday morning quarterback, ali to nije trebao raditi kod prvih izbora. Mogao je glasove crnaca (ili manjina) tražiti na drugačiji način. Pogotovo što je sa druge strane bio Trump. Ne treba njima puno da glasaju protiv Trumpa.
sajber87

#9315 Re: AMERIKA

Post by sajber87 »

Osmi Socrates wrote: 16/01/2024 20:23 Biden bi možda promjenom kandidata za potpredsjednika mogao preuzeti inicijativu. Mada, sumnjam da će to uraditi.

Mozda mischele obama, ali sacekajmo kandidate, u unutrasnjoj politici amerike preko noci se stvari promjene
jeza u ledja

#9316 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 16/01/2024 20:11 Te ankete uzimam sa velikom zadrskom. Demokrate su zadnjih 5-6 godina pomeli skoro sve izbore u MI, PA i WI recimo, i sada ja trebam da vjerujem da ce Trump uzeti tamo. Diskutabilno u najmanju ruku.
Tako i ja razmisljam, ali drugi su kandidati na tiketu.
insaneinthebrain

#9317 Re: AMERIKA

Post by insaneinthebrain »

podrska za Trumpa, poderi im guzove iz zatvora :run:
ultima_palabra

#9318 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 16/01/2024 20:50
ultima_palabra wrote: 16/01/2024 20:11 Te ankete uzimam sa velikom zadrskom. Demokrate su zadnjih 5-6 godina pomeli skoro sve izbore u MI, PA i WI recimo, i sada ja trebam da vjerujem da ce Trump uzeti tamo. Diskutabilno u najmanju ruku.
Recimo Whitmer je '22 dobila sa 11% razlike. Prije toga su MAGA fanatici pokusali da je otmu, i sad leze u zatvoru zbog toga. Sad da ce Michigan glasati za tu istu MAGA, cisto sumnjam.
jeza u ledja

#9319 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 16/01/2024 21:56
jeza u ledja wrote: 16/01/2024 20:50
Recimo Whitmer je '22 dobila sa 11% razlike. Prije toga su MAGA fanatici pokusali da je otmu, i sad leze u zatvoru zbog toga. Sad da ce Michigan glasati za tu istu MAGA, cisto sumnjam.
Ma ne mora to da znaci, pogotovo sad zbog Arapa tamo.

Imas puno primjera gdje su glasovi za guvernera ili senatora drasticno razliciti od glasova za predsjednika. Eno u Kentuckyju Andy Bashear na primjer.

Inace kad smo kod Whitmer mislim da VP ne igra gotovo nikakvu ulogu, ali eto.

Ne znam, svaki put kad pocnem nesto kao analizirati sjetim se da je do izbora ostalo jos jako puno i da ce se do tada desiti stosta. Za mjesec dana Biden moze biti 5% ispred pa opet nista to ne znaci. (vec su se pomalo ankete pocele vracati prema njemu)

Jedna jako bitna stvar je da li ce u ovim nekim drzavama biti pitanje abortusa na tiketu, u bilo kom obliku. Garantujem ti da se u unutarnjim parlamentima i kojekakvim administrativnim krugovima vrti bitka oko toga sta i kada ce biti na listicima u novembru. Jer izlaznost ovdje je kljucna stvar. Ovo bi pomjerilo kazaljku vise nego bilo sta drugo.
GandalfSivi

#9320 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

Ja se kao nadam da mnogi sada iz inata u anketama spustaju Bidena, ali da ce se opametiti kad zagusti.

Tesko, ali nada zadnja umire.
Haris.ba

#9321 Re: AMERIKA

Post by Haris.ba »

Osmi Socrates wrote: 16/01/2024 19:07
Sve je to relativno, jer imamo specifičnu situaciju da jedan bivši među republikanskim glasačima popularni predsjednik ulazi u primaries kao "jedan od nekoliko kandidata".

Po svim pokazateljima, Trump u ove primaries ulazi kao da je "incumbent" predsjednik, a onda ili dobijaš nominaciju bez konkurencije ili "prekucaš".

Tako da svi ti brojevi oko prekucavanja malo zavaravaju.
Pa kad se zadnji put desilo da je predsjednik izgubio izbore, a da je
takva situacija da imas izborno potentnog bivseg predsjednika?

I Karter i Bus stariji nisu imali sanse ni protiv Regana ni protiv Klintona.

Normalno je da ce njegovim protukandidatima iz iste stranke ici tesko.

Ja mislim da oni racunaju da ce zaglaviti zatvora, pa onda na valu nepopularnosti Bajdena da pokusaju. Ili, barem da naprave nacionalno ime, pa ponovo za 4 godine pokusaju.
PreWiBa

#9322 Re: AMERIKA

Post by PreWiBa »

Stvar je u tome što Trump u svom drugom mandatu ne bi bio onaj iz prvog mandata.

Tada je on u dosta stvari ušao nepripremljen, imao još dosta starih kadrova jer nije znao gdje će naći nove, puno odluka mu padali na Ustavnom sudu...

Slušao sam na BBC-u emisiju, Trumpovci sada imaju cijeli tim koji priprema neki budući kabinet, buduće akte, šta i kako uraditi od prvog dana da bi što više iskoristili te četiri godine.
Osmi Socrates

#9323 Re: AMERIKA

Post by Osmi Socrates »

VP igra ulogu zbog Bidenovih godina. Oko 75% ljudi to smatra važnim na predstojećim izborima. Prosječan Amerikanac ne obavlja odgovorne poslove kad ima 85-86 godina. I normalno je da se to postavlja kao pitanje.

Dakle, ako Biden umre, ko će preuzeti ulogu predsjednika. To je glasačima važno. Harris stoji slabije u anketama od Bidena, i što se tiče generalne populacije i što se tiče manjina.

Čak i ako demokrate odluče da je zadrže kao VP kandidata ona će igrati značajnu ulogu u izborima, jer mora biti glasnija i ubjeđivati glasače ne samo da je dorasla VP ulozi, nego i predsjedničkoj ulozi, sa značajnom mogućnošću da će je možda i morati preuzeti tokom tog mandata.

Dugoročno, čak i ako Biden preživi sljedeći mandat, Harris mora dokazati da je dorasla da dobije sljedeće izbore 2028.

Mislim da nisu dobro radili na tim pitanjima još 2020. Ništa nije govorilo da je Harris najbolji izbor za VP.
GandalfSivi

#9324 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

sehohari wrote: 16/01/2024 22:54 Stvar je u tome što Trump u svom drugom mandatu ne bi bio onaj iz prvog mandata.

Tada je on u dosta stvari ušao nepripremljen, imao još dosta starih kadrova jer nije znao gdje će naći nove, puno odluka mu padali na Ustavnom sudu...

Slušao sam na BBC-u emisiju, Trumpovci sada imaju cijeli tim koji priprema neki budući kabinet, buduće akte, šta i kako uraditi od prvog dana da bi što više iskoristili te četiri godine.
Jah, posto je opstepoznato da Trump duboko studira svaki problem, uci iz svojih gresaka i tako dalje. Jedina stvar koja bi se promijenila je da bi sada doveo gomilu idiota koji bi klimali glavom na sve sto kaze mjesto ljudi koji su pokusavali spasiti sta se spasiti da u zadnjem mandatu…

Nadam se da nikada necemo saznati koje bi posljedice njegove vlasti bile, ali prva konkretna stvar koju cemo znati je njegov prijedlog za podpredsjednika. Pa da uporedimo…
PreWiBa

#9325 Re: AMERIKA

Post by PreWiBa »

GandalfSivi wrote: 16/01/2024 23:09
sehohari wrote: 16/01/2024 22:54 Stvar je u tome što Trump u svom drugom mandatu ne bi bio onaj iz prvog mandata.

Jah, posto je opstepoznato da Trump duboko studira svaki problem, uci iz svojih gresaka i tako dalje. Jedina stvar koja bi se promijenila je da bi sada doveo gomilu idiota koji bi klimali glavom na sve sto kaze mjesto ljudi koji su pokusavali spasiti sta se spasiti da u zadnjem mandatu…
Pa na to ja i mislim :mrgreen:
Post Reply