Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#14801 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

Thorgerson wrote: 15/01/2024 13:29
Velkoski wrote: 15/01/2024 13:23
Thorgerson wrote: 15/01/2024 13:16
Evo ja sam bio negdje, i odgovorno tvrdim da zagadjenje zraka je samo kod nas. Ubijedi me u suprotno?

Pri tome "kod nas" mislim na ovaj dio balkana. Mi, srbija, cg, albanija.

Daj eto neku zemlju evrope da ima ovo zagadjenje?

Najlakse se pravdati geografskim polozajem. Pa jebote ko da je Sarajevo jedini grad u kotlini, omedjen planinama. Takvih gradova je na stotine po evropi. I naseljenijih od Sarajeva. Pa nisu zagadjeni.

Sad ako cemo se porediti sa bangladesom i ostalim trecim svijetom, onda ok. I nije tako lose.

Bio sam usred zime po Norveskoj, Finskoj, Austriji u gradovima koji su omedjeni planinama vecim od Bjelasnice, pa vidi cuda zrak svjez, cist. Norveska i Finska da ne govorim, zrak usred Osla ili Helsinkija je kao kod nas kad si na Bjelasnici.

Mislim postujem i druga iskustva, evo ti napisi gdje si to ti bio pa da iskusio ovakvo zagadjenje zraka kao u Sarajevu.

Ali od onih koji govore "samo kod nas", su mi jos gori oni koji nas ubjedjuju da to nije "samo kod vas". Tako je svugdje. Jest qrac.
The Po Valley, a huge geographical area straddling northern Italian regions including Piedmont, Lombardy, Veneto and Emilia-Romagna, is among the worst in Europe for air pollution

Italija k'o Bangladeš kmeee
Pa druze jesi ti dobar. Poredis tu regiju sa Sarajevom. Pogledaj zasto je zrak u toj regiji zagadjen, pa se opet javi.

Ono kad hoces nazor da nadjes neki argument.

I opet. Zrak u Sarajevu je zagadjeniji.
hahha, daj neku državu Evrope, daš mu i opet ide neki strawman :lol:
sumirprimus

#14802 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

EFD22 wrote: 15/01/2024 13:30
sumirprimus wrote: 15/01/2024 13:29 Prodjes savu za sat i vidis razliku u cistoci zraka.
Naravno sit gladnom ne vjeruje, kao ni samci bez djece porodicnim ljudima.
Ima stoke suvgdje, ali rijetk gdje u evropi i uredjenom svijetu ima stoke kojoj ni drzava koje nema, niti sistem kojeg nema, ne moze stati u kraj. Ko u bosni. Ne racunajuc druge zemlje treceg svijeta.
To je poenta. :thumbup:

A prva rečenica je istina i to zna svako ko je u životu mrdnuo dalje od lokalnog granapa.
Ma ja tebe iskreno razumijem u potpunosti. I identicnog sam stava. Nada umrla zadnja, i prestar sa mda bi vjerovo da se ovo drustvo moze i hoce promijenit.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#14803 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

moimoi wrote: 15/01/2024 13:31
Velkoski wrote: 15/01/2024 13:27 i opet, ko kaže da jeste? ovdje je teza da kad prođeš kroz Metkoviće ništa od tog nema :lol:
Hr je neuporedivo cisca. Slo da i ne govorim. Cak mi se cini i rs cisci od fed.

Eto samo kada sljedeci put krenes na more u hr obrati paznju nasa odmaralista i kante vs odmaralista u hr
ne idem na Jadran

sjedem u avion i pravo Ibiza
Thorgerson

#14804 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

Ma nema svrhe raspravljati.

Neki dan sam se s komsijom haman posvadjao. Jbt ubjedjuje me lik da je ovo normalno, uvijek ko biva bilo zagadjeno, samo nas sad bombarduju vijestima. Neke zavjere poce...ja gledam i slusam, ne vjerujem.

Pri tome nam djeca tu pored skakucu i kaslju, hripaju ko da im je po 70 godina.

Normala.
Ozimician

#14805 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 15/01/2024 13:33 Ma nema svrhe raspravljati.

Neki dan sam se s komsijom haman posvadjao. Jbt ubjedjuje me lik da je ovo normalno, uvijek ko biva bilo zagadjeno, samo nas sad bombarduju vijestima. Neke zavjere poce...ja gledam i slusam, ne vjerujem.

Normala.
Nije normalno, to svi znamo, nego je pitanje zasto ti nisi vec u Danskoj ? :D
moimoi

#14806 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Velkoski wrote: 15/01/2024 13:32
Velkoski wrote: 15/01/2024 13:27 i opet, ko kaže da jeste? ovdje je teza da kad prođeš kroz Metkoviće ništa od tog nema :lol:

Eto samo kada sljedeci put krenes na more u hr obrati paznju nasa odmaralista i kante vs odmaralista u hr
ne idem na Jadran

Pa onda ne cudi sto ne znas stanje na terenu :D
dr_Evil

#14807 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ma Slo je u odnosu na sve juzno od nje kao dzenet sto se tice cistoce. Hr jeste cisca, ali posteno govoreci slabo se ko vozika lokalnim magistralama po Hrvatskoj. Prodjoh nedavno prema Zagrebu preko Petrinje, khm khm..

EF je upravu za magistrale po Bosni, kako se mozes zvati magistralom kad svaka kuca izlazi na istu prolazi kroz otvorena sela i gradove, moze li se malo bankine pokraj takvih mjesta pa da citavo selo ima samo jedan ulaz i izlaz, ali jok, nabacaj pekara piljara, i ostalih picki materni samo gledas koga satrat.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#14808 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

moimoi wrote: 15/01/2024 13:34
Velkoski wrote: 15/01/2024 13:32

ne idem na Jadran

Pa onda ne cudi sto ne znas stanje na terenu :D
sve je na tri klika, eno kolega evil linkao bez problema
Karikaturist

#14809 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Samo nastavite.. :kokice:
sumirprimus

#14810 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Normala.
Kakva rasprava, ljudima je top, jer ovde je i noga u guzicu korak naprijed.
sumirprimus

#14811 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 15/01/2024 13:35

Ma Slo je u odnosu na sve juzno od nje kao dzenet sto se tice cistoce. Hr jeste cisca, ali posteno govoreci slabo se ko vozika lokalnim magistralama po Hrvatskoj. Prodjoh nedavno prema Zagrebu preko Petrinje, khm khm..

EF je upravu za magistrale po Bosni, kako se mozes zvati magistralom kad svaka kuca izlazi na istu prolazi kroz otvorena sela i gradove, moze li se malo bankine pokraj takvih mjesta pa da citavo selo ima samo jedan ulaz i izlaz, ali jok, nabacaj pekara piljara, i ostalih picki materni samo gledas koga satrat.
vozim se ja i lokalnim putevima i sto ti kazes Đenet za nase lokalne, pa i za nase magistralne dobrim dijelom :)
Thorgerson

#14812 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

Velkoski wrote: 15/01/2024 13:31
Thorgerson wrote: 15/01/2024 13:29
Velkoski wrote: 15/01/2024 13:23

The Po Valley, a huge geographical area straddling northern Italian regions including Piedmont, Lombardy, Veneto and Emilia-Romagna, is among the worst in Europe for air pollution

Italija k'o Bangladeš kmeee
Pa druze jesi ti dobar. Poredis tu regiju sa Sarajevom. Pogledaj zasto je zrak u toj regiji zagadjen, pa se opet javi.

Ono kad hoces nazor da nadjes neki argument.

I opet. Zrak u Sarajevu je zagadjeniji.
hahha, daj neku državu Evrope, daš mu i opet ide neki strawman :lol:
Ja sam napisao daj mi neku drzavu evrope da je zrak ovako zagadjen.

Ti si izguglao i nasao nesto, ali nije to to. Jer da si istrazio malo detaljnije, sam bi skonto da je ta regija u italiji jeste jedna od najzagadjenijih. Ali u zapadnoj evropi.

Razumijes. Pogledaj aqi po zapadnoj evropi, pogledaj aqi tu u po valley, pa pogledaj nas aqi. Plus kad si vec spomeuo tu regiju, tu barem istrazuju utjecaj zagadjenja zraka. Ovdje kod nas se nista ne radi, jos nas eto smiruju i kazu, ma ok je to. I pojedini, kao eto ti, popuse tu pricu.
dr_Evil

#14813 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 15/01/2024 13:37
vozim se ja i lokalnim putevima i sto ti kazes Đenet za nase lokalne, pa i za nase magistralne dobrim dijelom :)
Tita mi ti nisi dobar, ja samo molio Titu dragog da ugledamo taj Zagreb vise. Od rupa, krivina i kesa me zabolila glava. Ali zato kad smo uletili na autoput, osjecao sam se ko u sred Svabije.
moimoi

#14814 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ja se vozim non-stop.. barem po Dalmaciji… nemas papiroca uz cestu i to u sezoni.
sumirprimus

#14815 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 15/01/2024 13:39
sumirprimus wrote: 15/01/2024 13:37
Tita mi ti nisi dobar, ja samo molio Titu dragog da ugledamo taj Zagreb vise. Od rupa, krivina i kesa me zabolila glava. Ali zato kad smo uletili na autoput, osjecao sam se ko u sred Svabije.
sto nisam dobar? ok to je tvoj subjektivni osjecaj al fakati prema hrvatskim putevima, koji su za nase klasa iznad...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#14816 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

zar nije poenta da je samo u Bangladešu i BiH zagađenje?

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/s ... o-20210617

mogu li ovi gradovi, da li zadovoljavaju tvoje istančane ukuse?

self deprecating Bošnjaci, smor od sorte
sumirprimus

#14817 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Thorgerson wrote: 15/01/2024 13:39
Ja sam napisao daj mi neku drzavu evrope da je zrak ovako zagadjen.

Ti si izguglao i nasao nesto, ali nije to to. Jer da si istrazio malo detaljnije, sam bi skonto da je ta regija u italiji jeste jedna od najzagadjenijih. Ali u zapadnoj evropi.

Razumijes. Pogledaj aqi po zapadnoj evropi, pogledaj aqi tu u po valley, pa pogledaj nas aqi. Plus kad si vec spomeuo tu regiju, tu barem istrazuju utjecaj zagadjenja zraka. Ovdje kod nas se nista ne radi, jos nas eto smiruju i kazu, ma ok je to. I pojedini, kao eto ti, popuse tu pricu.
ovako zagadjenog zraka u razvijenim zemljama nema, jer postoje pravila. kod nas enma pravila koja se postuju i kojh se pridrzava vecina.
Thorgerson

#14818 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

Ozimician wrote: 15/01/2024 13:33

Normala.
Ne znaju svi. Jer evo ovdje se moras ubjedjivati sa pojedinima da je kod nas haman isto kao i na zapadu. A svi cupaju nogama i rukama da odu. A ovi sto su otisli cupaju nogama, rukama, laktovima, obrvama da ostanu.

Pa kako sad to.

Zasto ja nisam otisao? Iskreno ne znam ni sam. Potrefilo mi se tako da imamo dobre poslove i da zivim iznadprosjecno. Sad kontam da mi je kasno. Opet, nikad se zna. Al mi je zao sto se stoka ne digne i da malo ovo izmjenimo, jer malo treba. A da bi to uradili moramo da prihvatimo da imamo problem. I to ogroman problem. A ne npr o zagadjenju zraka 2-3 vijesti kad krene zagadjenje i nikom nista.
Ozimician

#14819 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

@dr_Evil najbolje opisuje stanje :thumbup:

Slovenija je primjer cistoce za sve drzave sjeverno-istocno-zapadno-juzno od sebe. :thumbup:

..ali eto @swanfilter veli da i to nije kao prije ?
dr_Evil

#14820 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 15/01/2024 13:40 Ja se vozim non-stop.. barem po Dalmaciji… nemas papiroca uz cestu i to u sezoni.
Cista je Dalmacija poprilicno, u Dalmaciji je problem ciganije u izgradnji, prelijepu Makarsku i sva sela oko nje su pretvorili u favele HDZ kleptomani, vecinom skutori.

Isti sam osjecaj imao u vezi SDA kleptomana kad nakon 7 godina posjetih Bjelasnicu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#14821 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

moimoi wrote: 15/01/2024 13:40

Ja se vozim non-stop.. barem po Dalmaciji… nemas papiroca uz cestu i to u sezoni.
https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr ... ce-1215983

doslovno tri miliona ovakvih članaka :lol:

opet, mi jesmo stoka, ali ovo glorifikovanje svega oko nas je za dobrog izučavanja
Ozimician

#14822 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 15/01/2024 13:43
Ozimician wrote: 15/01/2024 13:33

Normala.
Ne znaju svi. Jer evo ovdje se moras ubjedjivati sa pojedinima da je kod nas haman isto kao i na zapadu. A svi cupaju nogama i rukama da odu. A ovi sto su otisli cupaju nogama, rukama, laktovima, obrvama da ostanu.

Pa kako sad to.

Zasto ja nisam otisao? Iskreno ne znam ni sam. Potrefilo mi se tako da imamo dobre poslove i da zivim iznadprosjecno. Sad kontam da mi je kasno. Opet, nikad se zna. Al mi je zao sto se stoka ne digne i da malo ovo izmjenimo, jer malo treba. A da bi to uradili moramo da prihvatimo da imamo problem. I to ogroman problem. A ne npr o zagadjenju zraka 2-3 vijesti kad krene zagadjenje i nikom nista.
Pa pazi, valjda je zdravlje na prvom mjestu, a ne posao?

Treba poredati prioritete, a za brigu o zdravlju nikad nije kasno. Takodjer ne mozes ti ocekivati da ce polusvijet da se pobrine za tebe, najbolje odmah da se za sebe pobrines i napustis zagadjenu sredinu.
sumirprimus

#14823 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Velkoski wrote: 15/01/2024 13:41 zar nije poenta da je samo u Bangladešu i BiH zagađenje?

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/s ... o-20210617

mogu li ovi gradovi, da li zadovoljavaju tvoje istančane ukuse?

self deprecating Bošnjaci, smor od sorte
i to zagadjenje im dolazi iz bosne, zbog rafinerije u bosnaskom brodu :lol:
sta veli ibiza hu ha :lol:
sumirprimus

#14824 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

jarane preso velkoski na hajat haman :lol: :-)
Ozimician

#14825 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 15/01/2024 13:43
moimoi wrote: 15/01/2024 13:40 Ja se vozim non-stop.. barem po Dalmaciji… nemas papiroca uz cestu i to u sezoni.
Cista je Dalmacija poprilicno, u Dalmaciji je problem ciganije u izgradnji, prelijepu Makarsku i sva sela oko nje su pretvorili u favele HDZ kleptomani, vecinom skutori.

Isti sam osjecaj imao u vezi SDA kleptomana kad nakon 7 godina posjetih Bjelasnicu.
Nisi ti bio na Jahorini, da tamo baustele vidis... :D :D

Ja bio prije 2 god i sad.. ono razocarenje nevidjeno, kad prije onoliko izgradise.
Post Reply