dr_Evil wrote: ↑15/01/2024 11:59
W0rM wrote: ↑15/01/2024 11:46
Sta da ti kazem, draga mi je jer "upada" u oci
Koja je svrha da zamijenis jedno, drugim, ako nece biti napretka tj. ako ce de facto ostati status quo? Tito je znao da se savije "kako vjetar puse" kad njemu ide u korist. Isto vazi i za te studentske proteste. Nacin na koji se vodila bivsa drzava su u upitni u mnogim aspketima, ne umanjujuci time dobre poteze (tipa sluzenje vojnog roka, besplatnog skolovanja itd.)
U kakvom je stanju bilo drustvo sto se tice neobrazovanosti i nerazvijenosti to je bio
jedini moguci sistem za brzi razvoj i edukaciju stanovnistva. Niti jedan drugi ne bi mogao izgraditi vise za opste dobro, niti skloniti vladajuce kaste koje su tada kao i danas radile sve da mlade drze neobrazovanim i sto bi rekao beg "na selu".
A napretka je i te kako bilo na svim poljima.
Da mi ne brojite opet Njemacka 20 godina iza rata i Juga 20 godina iza rata, da odmah kazem da je Njemacka imala drzavni sistem, sistem obrazovanja, obrazovan kadar, tehnologije i tradiciju, sve to je samo trebalo pustit da nastave gdje su stali, ali ovaj put kao americka kolonija umjesto nezavisne drzave. Mi smo imali 45km asfalta u citavoj Jugi.
Ah, ovo su teme koje volim, koga briga za Njemacku danas, Njemacka 1930ih, to je tema
Drustvo jeste bilo neobrazovano i na tom polju se zaista dosta i uradilo, s druge strane je bilo nepotrebneog gusenja kulturne elite, a i obicnog puka (vecinom seljaka) kojeg je drzava gulila naustrb gradjana pa je dolazilo do buntova koji su bili uguseni u krvi (citaj Cazinska buna) o kojoj se nije smjelo pricati do raspada bivse drzave.
Da ni jedan drugi sistem ne bi mogao uraditi za opste dobro je prepotentna izjava, sada bi se mogli naglabati sbb-kbb, ali iz primjera drugih zemalja je vidljivo da socijalizam/komunizam nije jedino svjetlo na kraju tunela.
I za kraj, sto jedan rece, dok su u Evrpi bile gradjnaske revolucije, kod nas su bile seljacke bune