A privatne ?
Forumasi zaposljavaju
Moderator: anex
-
zippoo87
#3377 Re: Forumasi zaposljavaju
Da to...dobili uhljebi jelkokuz_sa wrote: ↑04/01/2024 00:36Mislis ono 2520KM pomocizippoo87 wrote: ↑04/01/2024 00:26Pa sluzbeno se nece "uvesti u zakon" ali ce sada plata biti sve to sto je nekada bio i TO i prevoz.Bobi wrote: ↑04/01/2024 00:14 Sad sam malo listao...taj TO zavisi,nije basono 20%...zavisi od KU po djelatnostima ali ne ide vise od 1% po danu od prosjecne na nivou FBiH. Sad mene interesuje da li ti KU su obavezni za clanove udruzenja koje supotpisnik ugovora? kako vidimo pojedini poslodavci ne isplacuju TO jer zakonski ih niko ne tjera dok minimalna plata koja takodjer nije definisana zakonom o radu je odluika Vlade koje se kao moraju pridrzavati. kako vidim trazi se da se taj TO uvede u Zakon ali...sve je na klimavim nogama.
U principu...dodje na isto ili uz neka minimalna povecanja plate...jer ti ces opet isti iznos dobijati,samo ce drugacije da pise na platnoj listi a iznos kojim raspolazes za potrosnju je isti...mozda plus 100 KM a i to ovim sto im je plata ispod 1000 KM sveukupno.
A poslodavci ne daju ni marke vise sada dok se ne usvoje fiskalni zakoni koji ce smanjiti poreze.
Evo Vlada FBiH je dozvolila poslodavcima da sami radniku isplate tu razliku od oko 400 KM ,koja nece biti oporeziva na taj iznos u narednih 6 mjeseci i zivo me zanima koji ce poslodavac sada u narednih 6 mjeseci sam od sebe povecati radnicima platu za tih 400 KM...ja mislim jako mali broj.
Ako neko od forumasa dobije to povecanje,neka napise...cisto da znamo da postoji barem neko ko je to ispostovao![]()
Isplaceno pred novu godinu
Objesit ce se Bato![]()
A je li koji privatnik ispostovao ,zna li se sta...pitam za drugaricu ?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3378 Re: Forumasi zaposljavaju
ja te htjedoh pitati odakle ovo izvadi.Bobi wrote: ↑03/01/2024 22:47A je...ovo je clan kolektivnog ugovora a koji je potpisao neko iz udruzenja poslodavaca...ako firma nije clan tog udrzenja ne mora da se pridrzava tog clana jer u zakonu se ne spominje nigdje topli obrok.Mislim da je to problem ako grijesim ispravite
. Znaci na razgovoru odmah pitajte da li je firma clan udruzenja poslodavaca
.
visina TO ne postoji u zakonu. bio je u onom općem kolektivnom koji se jednom usvojio i nikada više. neoporezivi dio TO je 1% od prosječne plaće u federaciji.
dakle, može biti i veći ali uglavnom svi daju otprilike ovaj iznos.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3379 Re: Forumasi zaposljavaju
Pa googloi valjda nasao taj KU ali naknadno su pravljeni KU po djelatnostima,kako ko se taj TO ali je vecinom do 1%...od 0,5 do 1 %.Mene sad interesuje da li neko ko je clan udruzenja poslodavaca moze da ignorise taj potpisani KU sa sindikatima? U sustini niko ga ne moze natjerati.Chmoljo wrote: ↑04/01/2024 00:38ja te htjedoh pitati odakle ovo izvadi.Bobi wrote: ↑03/01/2024 22:47A je...ovo je clan kolektivnog ugovora a koji je potpisao neko iz udruzenja poslodavaca...ako firma nije clan tog udrzenja ne mora da se pridrzava tog clana jer u zakonu se ne spominje nigdje topli obrok.Mislim da je to problem ako grijesim ispravite
.
visina TO ne postoji u zakonu. bio je u onom općem kolektivnom koji se jednom usvojio i nikada više. neoporezivi dio TO je 1% od prosječne plaće u federaciji.
- Chmoljo
#3380 Re: Forumasi zaposljavaju
može sudBobi wrote: ↑04/01/2024 01:46Pa googloi valjda nasao taj KU ali naknadno su pravljeni KU po djelatnostima,kako ko se taj TO ali je vecinom do 1%...od 0,5 do 1 %.Mene sad interesuje da li neko ko je clan udruzenja poslodavaca moze da ignorise taj potpisani KU sa sindikatima? U sustini niko ga ne moze natjerati.Chmoljo wrote: ↑04/01/2024 00:38ja te htjedoh pitati odakle ovo izvadi.Bobi wrote: ↑03/01/2024 22:47
A je...ovo je clan kolektivnog ugovora a koji je potpisao neko iz udruzenja poslodavaca...ako firma nije clan tog udrzenja ne mora da se pridrzava tog clana jer u zakonu se ne spominje nigdje topli obrok.Mislim da je to problem ako grijesim ispravite
.
evo da ti odgovorim kontrapitanjem: ako nisi član sindikata, je li se na tebe odnose odredbe kolektivnog ugovora?
- Chmoljo
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3382 Re: Forumasi zaposljavaju
Ejs...pa odnose ali da se poslodavac u tom slučaju ne ponaša prema kolektivnom krši zakon o radu...diskriminacija ociglednaChmoljo wrote: ↑04/01/2024 01:59može sudBobi wrote: ↑04/01/2024 01:46Pa googloi valjda nasao taj KU ali naknadno su pravljeni KU po djelatnostima,kako ko se taj TO ali je vecinom do 1%...od 0,5 do 1 %.Mene sad interesuje da li neko ko je clan udruzenja poslodavaca moze da ignorise taj potpisani KU sa sindikatima? U sustini niko ga ne moze natjerati.
evo da ti odgovorim kontrapitanjem: ako nisi član sindikata, je li se na tebe odnose odredbe kolektivnog ugovora?![]()
- Chmoljo
#3383 Re: Forumasi zaposljavaju
Pa imaju i granski kolektivni, ni njih ne potpise svaki poslodavac zasebno.Bobi wrote: ↑04/01/2024 03:04Ejs...pa odnose ali da se poslodavac u tom slučaju ne ponaša prema kolektivnom krši zakon o radu...diskriminacija ociglednaChmoljo wrote: ↑04/01/2024 01:59može sudBobi wrote: ↑04/01/2024 01:46
Pa googloi valjda nasao taj KU ali naknadno su pravljeni KU po djelatnostima,kako ko se taj TO ali je vecinom do 1%...od 0,5 do 1 %.Mene sad interesuje da li neko ko je clan udruzenja poslodavaca moze da ignorise taj potpisani KU sa sindikatima? U sustini niko ga ne moze natjerati.
evo da ti odgovorim kontrapitanjem: ako nisi član sindikata, je li se na tebe odnose odredbe kolektivnog ugovora?![]()
. Svaki poslodavac je zaseban ali radnici kod jednog poslodavca nisu ako se pita KU ili ZOR, a i sta ce sud na osnovu cega donijeti odluku da moze kazniti poslodavca? Sve zavisi kako su firme potpisale clanstvo u udruzenju pa kakav status imaju, prava i o0baveze,mene to interesuje.
Ukratko, i sindikati i udruzenje poslodavaca moraju imati utvrdjenu reprezentativnost da bi se potpisivao kolektivni ugovor, osim u slucaju kada je poslodavac iz javnog sektora ili kada je u pitanju jedan poslodavac.
A reprezentativnost upravo znaci da moze predstavljati i obavezivati i one koji nisu clanovi.
Vidjeti zakon o reprezentativnosti sindikata i udruzenja poslodavaca.
-
Grb1
#3384 Re: Forumasi zaposljavaju
INZA imala ponovo nekakav konkurs, kakvi su, jesul se popravili? 3mj kazu probni rad navodno placen, imal iko friskiju info o njima od one iz 2021?
- kokuz_sa
#3385 Re: Forumasi zaposljavaju
Pratite malo oglase administracija i finansije
Iduce sedmice idu 2 oglasa za navedene pozicije
Plata za Finansije je cca 3400 Bruto
Za Asldninistraciju oko 2800 Bruto
PS:
Nemojte pitat i pisat na pp koja je firma
Necu reci, ne smijem.
Iduce sedmice idu 2 oglasa za navedene pozicije
Plata za Finansije je cca 3400 Bruto
Za Asldninistraciju oko 2800 Bruto
PS:
Nemojte pitat i pisat na pp koja je firma
Necu reci, ne smijem.
-
Grb1
#3387 Re: Forumasi zaposljavaju
Jel ikad iko pozvan u hifu na razg bio je konkurs za ing elektrotehn., ono objave na svojoj stranici, nit pise kad zavrsava konkurs nit ista....zna li iko ista o tome?
-
husoboss
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3389 Re: Forumasi zaposljavaju
Kad pomenuste Hifu, kada se njegova BP otvarala u BL obajvili su konkurs i ljude zvali na razgovor u Sarajevo
Znači, zoveš nezaposlene ili zaposlene ljude da troše svoj novac, ganjaju slobodan dan i sve što ide uz to samo da bi im oči vidio...Sprdnja 
-
markopd
#3390 Re: Forumasi zaposljavaju
Definitivno jedna od najvećih mogućnih gluposti koje izmišljaju poslodavci.Danas pored toliko video platformi preko kojih se može obaviti video poziv i odraditi sve što se može i na licu mjesta,oni traže da kandidati putuju i tako troše i novac i svoje vrijeme.I što je najgore to rade za prvi krug razgovora gdje dođe 15-20 ljudi...Lajavikrelac wrote: ↑25/01/2024 11:10 Kad pomenuste Hifu, kada se njegova BP otvarala u BL obajvili su konkurs i ljude zvali na razgovor u SarajevoZnači, zoveš nezaposlene ili zaposlene ljude da troše svoj novac, ganjaju slobodan dan i sve što ide uz to samo da bi im oči vidio...Sprdnja
![]()
-
Grb1
#3391 Re: Forumasi zaposljavaju
Kad su ponovo objavili msm da je to isti samo su jedan prvi stavili na fb na svojoj stranici a poslije na str moj posao ba
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3392 Re: Forumasi zaposljavaju
Halid preminuo, 36god jbt...
bio sam prosli mjesec sa vlasnikom na kahvi... novi dečko je preuzeo taj ogranak
ali ako mene pitaš, no no... jedino ako voliš, kako bi moderno rekli izazovne sredine
-
Grb1
#3393 Re: Forumasi zaposljavaju
Ja sam od jedne ing iz bowido firme nije euro solar al isti vlasnik, cula sam bas bas sve najbolje , radi tu vec dugo, dobra plata, bonusi za praznike, nikad prekovremeno, nije belaj alobodan dan trazit i tako to (u sustini normalni uslovi al kako je generalno s*nje u drzavi to je sve top)
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3394 Re: Forumasi zaposljavaju
Ne znam jbg, znam dobro sto govorim. To moze mlađarija do 25-26 i da radi 3-4g tamoGrb1 wrote: ↑09/02/2024 20:51Ja sam od jedne ing iz bowido firme nije euro solar al isti vlasnik, cula sam bas bas sve najbolje , radi tu vec dugo, dobra plata, bonusi za praznike, nikad prekovremeno, nije belaj alobodan dan trazit i tako to (u sustini normalni uslovi al kako je generalno s*nje u drzavi to je sve top)
Ako si zensko, sretno....
- kokuz_sa
#3395 Re: Forumasi zaposljavaju
Hajde zivota vam navedite u kojoj Hifi
Imaju 3
Hifa doo
Hifa Oil
Hifa Petrol
Niti subisti vlasnici niti su isti uslovi za posao
A tek okruzenje
Imaju 3
Hifa doo