Ukrajina
- drug_profi
#192051 Re: Ukrajina
Najgore mi je kad sa nekim strancem dotaknem temu nas i BiH. Toliko se jadni trude da ne kažu nešto što bi nas uvrijedilo. A vidiš po tome kako okolišaju šta u stvari misle.
Uglavnom počnu hvaliti kuhinju jer je to vjerovatno jedini kvalitet koji imamo.
Niko nije budala da ne zna kakvi smo. Kakve smo samo budale i primitivci.
Uglavnom počnu hvaliti kuhinju jer je to vjerovatno jedini kvalitet koji imamo.
Niko nije budala da ne zna kakvi smo. Kakve smo samo budale i primitivci.
-
Bernardinac
#192052 Re: Ukrajina
I onda se neko čudi otkud nesrba koji navijaju za svoje dželate.Primeri u svetu su na prvom mestu Ukrajina, koja je postala vruć rat kad hibridni rat nije dao rezultate, čitava EU je pod udarom ruskih hibridnih dejstava, kineske dezinformacije tokom pandemije korona su svakako hibridno dejstvo, medijska scena na Zapadnom Balkanu i proruski kreatori mišljenja su vrhunac tog dejstva na našim prostorima. Čini se da Moskva radi u tri smene da trajno promeni nacionalne konsenzuse o ključnim pitanjima a to je da izolacija i siromaštvo su nešto pozitivno dok je članstvo u NATO i EU nešto opasno i negativno”, kaže Obradović.
https://6yka.com/bih/vodi-li-se-hibridn ... ike-srpske
-
sajber87
#192053 Re: Ukrajina
Jeste , ali iz potaje podrzavaju sda i protiv su smitovih odluka, a to je kljuc zelenonarandzastim mrziteljima bosne i sanu podvali bosnjacima, znaci svaki bosanski patri(J)ota mora podrzati brata putina jer sa njim je sda vlast. Jednostavna logikadeer_hunter wrote: ↑14/01/2024 11:45Najbolje se Rusiji okrenuti. Oni ne misle da smo ludi. Tu i tamo odbace koju rezoluciju o genocidu u BiH, posalju paravojnu formaciju motorista, podrzavaju entitet zasnovan na "izljevima ljubavi" pravoslavnog stanovnistva prema svima onim koji to nisu, ali barem ne kukaju da im je nas taksi skup i ne misle da smo ludi.![]()
-
Excel2
#192054 Re: Ukrajina
Ali si mu se ispisao u cefa
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#192055 Re: Ukrajina
evo jedan snimak kratki al crno bijeli
Spoiler
Show
- HarTar
#192056 Re: Ukrajina
Ista je to fela u odnosu na nas moj prijatelju.deer_hunter wrote: ↑14/01/2024 11:45Najbolje se Rusiji okrenuti. Oni ne misle da smo ludi. Tu i tamo odbace koju rezoluciju o genocidu u BiH, posalju paravojnu formaciju motorista, podrzavaju entitet zasnovan na "izljevima ljubavi" pravoslavnog stanovnistva prema svima onim koji to nisu, ali barem ne kukaju da im je nas taksi skup i ne misle da smo ludi.![]()
-
Excel2
#192057 Re: Ukrajina
Nas?HarTar wrote: ↑14/01/2024 13:32Ista je to fela u odnosu na nas moj prijatelju.deer_hunter wrote: ↑14/01/2024 11:45Najbolje se Rusiji okrenuti. Oni ne misle da smo ludi. Tu i tamo odbace koju rezoluciju o genocidu u BiH, posalju paravojnu formaciju motorista, podrzavaju entitet zasnovan na "izljevima ljubavi" pravoslavnog stanovnistva prema svima onim koji to nisu, ali barem ne kukaju da im je nas taksi skup i ne misle da smo ludi.![]()
Ko si ti? Turcin i musliman ili samo Musliman? Za Bosance su Ukrajinci poprilicno korisni... Bili i ostali.
- HarTar
#192058 Re: Ukrajina
Ja sam sve ono što ti nećeš nikada biti Prije svega čovjek za takve kao ti. A sada prošetaj sa tim glupim pitanjima i primjedbama.Excel2 wrote: ↑14/01/2024 14:30Nas?HarTar wrote: ↑14/01/2024 13:32Ista je to fela u odnosu na nas moj prijatelju.deer_hunter wrote: ↑14/01/2024 11:45
Najbolje se Rusiji okrenuti. Oni ne misle da smo ludi. Tu i tamo odbace koju rezoluciju o genocidu u BiH, posalju paravojnu formaciju motorista, podrzavaju entitet zasnovan na "izljevima ljubavi" pravoslavnog stanovnistva prema svima onim koji to nisu, ali barem ne kukaju da im je nas taksi skup i ne misle da smo ludi.![]()
Ko si ti? Turcin i musliman ili samo Musliman? Za Bosance su Ukrajinci poprilicno korisni... Bili i ostali.
-
mishic
#192059 Re: Ukrajina
Pa sasvim OK. Tužibabe i plačipi*ke nisu ni za vojnike a kamo li za junake i eroje. A serbskim junačinama treba pružiti šansu da se pokažu i dokažu i da serbska groblja po majčici Rusiji budu što češća, veća i punija...
Last edited by mishic on 14/01/2024 15:55, edited 1 time in total.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#192060 Re: Ukrajina
eto im sanse da se pokazu i dokazu svoju ratnu vjestinu i hrabrost
rusi su im napokon pruzili sansu treba da im budu zahvalni
vrijeme je da se osvete ukrajinskim dahijama
- Ironmen
#192061 Re: Ukrajina
Ukrajina je odma na pocetku agresija iznijela jasam stav da nece objavljivat cifre mrtvih i ranjenih vojnika, iz kojeg razloga ne znam, skoro sam postavljao dobru analizu o broju mrtvih i ranjenih vojnika na obadvije stvare omjer je oko 100k-130k ubijenih i oko 300k-500k ranjenih vojnika mada su sve informacije pusta nagadjanja i stvarne cifre bilo cega je jako tesko odrediti, u svakom slucaju ako Ukrajina ima 500k ubijenih rusi imaju sigurno 1,5x vise u svakom slucaju su strasne brojke za obadvije drzave jer se i jedni i drugi nisu nikada demografski oporavili od WW2 i ovaj rat im je najmanje trebao, za 10-20 godina to ce i sami svatiti.Porodice Foht wrote: ↑13/01/2024 19:51 Sta truni bivsi drzavni tuzilac Ukrajine: kriju podatke u Kijevu o 500000 ubijenih ili ranjenih Ukra!!! Pa daj odvadi malo. To bi bilo nezabiljezeno u modernom ratovanju. 1000 dnevno!?![]()
![]()
- drug_profi
#192062 Re: Ukrajina
A vidi ti njegove priče ko nas bre zavadi.
Nije rat trebao Ukrajini sigurno, ali je niko nije pitao hoće li.
Izvolite se braniti ili predati.
- drug_profi
#192063 Re: Ukrajina
Rusija će rado prihvatiti koliko god može srBskih "junaka", samo što ti "junaci" ne vole da ratuju protiv ravnopravnog protivnika.japin_mutapi wrote: ↑14/01/2024 15:42 eto im sanse da se pokazu i dokazu svoju ratnu vjestinu i hrabrost
-
mishic
#192064 Re: Ukrajina
Da, samo su jedni rat izabrali a drugima je nametnut i nisu mogli da biraju. A o broju žrtava naročito na ruskoj strani takođe mislim da se nikada ni približno neće moći utvrditi. Razloga je više a među njima su i slijedeći:
- rat se vodi na tuđoj teritoriji
- brutalni načini pogibije (spaljen tijela, pregaženi i zatrpani rovovi, zemunice i tranše, direktni pogodci snažnih kalibara, odnos prema poginulima...)
- česta preformiranja jedinica
- različiti vidovi mobilizacije i dopremanja jedinica na front
- raznolik sastav vojnih obveznika, dobrovoljaca, stranih jedinica, Rusa iz okupiranih područja, Wagnera, Kadirovaca i dr.
- interes agresora da ne prizna katastrofu koju je izazvao agresijom i okupacijom
- umanjenje uspjeha Ukrajine...
Na drugoj strani mislim da će Ukrajinci po završetku rata i zaći sa približnim brojem žrtava na svojoj strani kao i brojem ranjenih jer će imati interes da i svom narodu i međunarodnoj zajednici pokažu cijenu koju su bili prisiljeni platiti. Sadašnje tajenje broja žrtava je razumljivo (vojna tajna) kako okupator te podatke ne bi koristio kao motivirajuće za svoje snage.
- brutalni načini pogibije (spaljen tijela, pregaženi i zatrpani rovovi, zemunice i tranše, direktni pogodci snažnih kalibara, odnos prema poginulima...)
- raznolik sastav vojnih obveznika, dobrovoljaca, stranih jedinica, Rusa iz okupiranih područja, Wagnera, Kadirovaca i dr.
- interes agresora da ne prizna katastrofu koju je izazvao agresijom i okupacijom
Na drugoj strani mislim da će Ukrajinci po završetku rata i zaći sa približnim brojem žrtava na svojoj strani kao i brojem ranjenih jer će imati interes da i svom narodu i međunarodnoj zajednici pokažu cijenu koju su bili prisiljeni platiti. Sadašnje tajenje broja žrtava je razumljivo (vojna tajna) kako okupator te podatke ne bi koristio kao motivirajuće za svoje snage.
- Čitalac
#192065 Re: Ukrajina
Mislim da će (ukoliko se ikada zaista objavi) biti zapanjujući broj ruskih vojnika koji se vode kao nestali. Na ukrajinskoj strani barem je taj podatak javan i dostupan - oko 15 hiljada nestalih vojnika. Od februara 2022. do aprila 2023. bilo je oko sedam hiljada nestalih, a od aprila do novembra 2023, dakle u periodu kontraofanzive, u registar nestalih upisano je još osam hiljada vojnika. Komesarijat za nestale polazi od pretpostavke da je oko 60 posto njih i dalje živo, ali u zarobljeništvu (nema zvanične potvrde), dok se ostali nažalost smatraju poginulima, ali opet bez zvanične potvrde.
- Ironmen
#192066 Re: Ukrajina
Naporan si kao proljev kralju, stavi me na FOE ako te nerviram i ne spamaj vise gluposti molim te.drug_profi wrote: ↑14/01/2024 16:04 A vidi ti njegove priče ko nas bre zavadi.
- Ironmen
#192067 Re: Ukrajina
Dodaj na to jos hrpu ubica i ostale gamade iz ruskih kazamata koji ginu kao muhe bez glave i koji vjerovatno i nemaju licne karte ili su izbrisani skroz kao da postoje, tako da je trenutno bilo kakva cifra o zrtvama samo puko nagadjanje.mishic wrote: ↑14/01/2024 16:21 Da, samo su jedni rat izabrali a drugima je nametnut i nisu mogli da biraju. A o broju žrtava naročito na ruskoj strani takođe mislim da se nikada ni približno neće moći utvrditi. Razloga je više a među njima su i slijedeći:
-
belfy
#192068 Re: Ukrajina
pogresno je napisano jer se plin ne hladi, nego se kompresuje. pritisak igra ulogu a ne temperatura majstore.... osjecas li se prosvijetljeno?konoplja wrote: ↑08/01/2024 03:54Šta je to pogrešno napisano belfy majstore? De prosvijetli nas.belfy wrote: ↑16/12/2023 17:07kakvo ba hladjenje plina na -160? ti mislis da LNG tankeri i skladista drze plin na -160C?konoplja wrote: ↑15/12/2023 22:51 Zašto je peak cijene željezne rude u julu 2021.?
Pogledaj kako se kreću cijene ostalih sirovina.
Ako baš želiš neki 80% siguran prediction o tome kakva bi cijena bila bez rata. Mislim da bi bila malo jača nego 2019. ali definitivno mnogo niža nego danas i bila bi sigurnija jer bi se dobavljao cijevima, a ne LNG. Što je mnogo lakše i povoljnije nego ohladiti plin na -160 da se pretvori u tekućinu pa ga tako prevesti brodovima i onda isprazniti na posebnim mjestima.
Plin se ohladi kako bi se pretvorio u tekućinu i tako transportirao jer zauzima manje prostora.
Ne spominjem skladišta. To si ti nekom čarolijom stvorio. Niti sam napisao da se plin drži na -160C. Ali u jednom trenutku da, bit će oko te temperature, do nje će se ohladiti.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#192069 Re: Ukrajina
Auuu kako ga glabaju rutalji i srodni autokrati
Na Jadranu niče nova luka, baza NATO-a i marina vrijedna 2 milijarde eura.
BiznisInfo
14. januara 2024.

Prva faza projekta dobila je građevinsku dozvolu nakon uspješnog završetka izvedbenog projekta novog objekta
Uprava luke Drač na sjeveru Albanije saopćila je da će otvoriti natječaj za izgradnju novog teretnog terminala u svojoj najvećoj luci tokom prvog kvartala 2024.
Prva faza projekta dobila je građevinsku dozvolu nakon uspješnog završetka izvedbenog projekta novog objekta, objavila je uprava luke Drač u utorak.
Detaljni projekt izradio je konzorcij koji se sastoji od nizozemske inženjerske firme Royal Haskoning DHV i albanske konsultantske firme Abkons, saopćila je ranije Vlada Albanije.
U prva 3 mjeseca 2024. godine otvara se međunarodni natječaj za izgradnju nove luke Porto Romano. Završetkom izvedbenog projekta i ishođenjem razvojne dozvole za 1. fazu izgradnje, održat će se panel konsultacija s predstavnicima NATO-a u vezi s izgradnjom pomorske baze, koja je sastavni dio ovog strateškog projekta.
(...)
Na Jadranu niče nova luka, baza NATO-a i marina vrijedna 2 milijarde eura.
BiznisInfo
14. januara 2024.

Prva faza projekta dobila je građevinsku dozvolu nakon uspješnog završetka izvedbenog projekta novog objekta
Uprava luke Drač na sjeveru Albanije saopćila je da će otvoriti natječaj za izgradnju novog teretnog terminala u svojoj najvećoj luci tokom prvog kvartala 2024.
Prva faza projekta dobila je građevinsku dozvolu nakon uspješnog završetka izvedbenog projekta novog objekta, objavila je uprava luke Drač u utorak.
Detaljni projekt izradio je konzorcij koji se sastoji od nizozemske inženjerske firme Royal Haskoning DHV i albanske konsultantske firme Abkons, saopćila je ranije Vlada Albanije.
U prva 3 mjeseca 2024. godine otvara se međunarodni natječaj za izgradnju nove luke Porto Romano. Završetkom izvedbenog projekta i ishođenjem razvojne dozvole za 1. fazu izgradnje, održat će se panel konsultacija s predstavnicima NATO-a u vezi s izgradnjom pomorske baze, koja je sastavni dio ovog strateškog projekta.
(...)
-
lajkujMe
#192070 Re: Ukrajina
Kad se od njih 100 vrati 5 u Srbiju jedva cekam njihove izjave ljubavi prema Rusijijapin_mutapi wrote: ↑14/01/2024 15:42 eto im sanse da se pokazu i dokazu svoju ratnu vjestinu i hrabrost
-
lajkujMe
#192071 Re: Ukrajina
Ko nije nek pogleda cijeli interview
https://youtu.be/n9CBdzpZEmw?si=Hn7IfNjIANJ1EkTa
Ukratko, umjesto NATO da uci Ukrajince nesto, Ukrajinci ce morati uciti NATO nesto.
Nato ljetos radio trening pod uslovima fronte kao u Ukrajini.
Ukratko popusili su.
Americka vojska nema EW jedinice od 2005 godine.
Zaboravili su sta je near peer borba.
Zamisljene kontra mjere protiv Dronova su zasnovane na 2015 godini na na danasnjici.
Zaluznhi ih mora podsjetiti o kakvom se ratu radi i nada se da ce se sto prije NATO dohavizati i prihvatiti realnost a to je da Rusija i Ukrajina jedu Nato za dorucak ako se samo fokusira na ground war tj pjesadijski rat.
Podsjeca me na situacija Nacisticka Njemacka protiv Saveznika 1939 i 1940 godine.
Jedni i drugi su imali slicno oruzje ali su Njemci ti koji su pravilnim taktikama iskoristili maksimum od onog sto imaju.
https://youtu.be/n9CBdzpZEmw?si=Hn7IfNjIANJ1EkTa
Ukratko, umjesto NATO da uci Ukrajince nesto, Ukrajinci ce morati uciti NATO nesto.
Nato ljetos radio trening pod uslovima fronte kao u Ukrajini.
Ukratko popusili su.
Americka vojska nema EW jedinice od 2005 godine.
Zaboravili su sta je near peer borba.
Zamisljene kontra mjere protiv Dronova su zasnovane na 2015 godini na na danasnjici.
Zaluznhi ih mora podsjetiti o kakvom se ratu radi i nada se da ce se sto prije NATO dohavizati i prihvatiti realnost a to je da Rusija i Ukrajina jedu Nato za dorucak ako se samo fokusira na ground war tj pjesadijski rat.
Podsjeca me na situacija Nacisticka Njemacka protiv Saveznika 1939 i 1940 godine.
Jedni i drugi su imali slicno oruzje ali su Njemci ti koji su pravilnim taktikama iskoristili maksimum od onog sto imaju.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#192072 Re: Ukrajina
Evo treća godina, iz sobe ratujem.apsidejzi wrote: ↑14/01/2024 10:50apsidejzi wrote: ↑12/01/2024 10:19
Daily Kos je nakon Wagnerovog drzavnog udara prognozirao da je poenta cijele farse bila da se Prigozin docepa nuklearki i baci ih na Ukrajinu. Kao nije Putin bacio iste nego odmetnuti pobunjenik. Tako bi se krivica skrenula sa Putina. Medjutim, Prigozin je u vjecnim lovistima i tu se pokazalo da Daily Kos nije povjerljiv izvor analize.Covjek ne zna bil se smijao il plakao
Znaci, lik mene stavi na foe zato sto mu se ne svidja sta sam napisao a ja sam prepricao ono sto je on svojevremeno postavio
Evo ti drug citaj svoj post i skidaj taj foe da se ne sramotis bezze![]()
![]()
ukrajina-t118514s173200.html#p18866997
De nek neko citira ovaj post i njega taguje da vidi jer ce mu ocito ovaj post biti sakriven![]()
![]()
Ironije...
"Daily Kos nije povjerljiv izvor analize" ti ne stoji. Ne zamjerim ti, ne čitaš ko sve tamo piše. A i što bi se opterećivao.
I nemoj da likuješ na ovom upisu gore, nisi u toku, ne pratiš temu. Mislim da smo se dobro posložili ko šta prati, i eto ja se ufatio 5-6 izvora prenosim ih ovdje. Ne pada mi napamet da se s tobom sad ubjeđujem, kao ni tebi sa mnom.
Razumijem te, i mene je više puta DK iznervirao sa analizama, ali zaista imaju dobre analitičare kada molo bolje ih upratiš.
Ovo što natežeš je bila fula, ali to je samo dio Daily Kos koji svima daju prostor da kažu šta misle.
Kontaš?
*I jebeš FOE, to je pičkin dim, zaštita od dimne zavjese kada se bombarduje informacijama, a nemam kad sve to obradit.
- jednonogi_Jack
#192073 Re: Ukrajina
Evo za @drug_profi
Brutalno.
Ne znam kako se postavljaju ovi sakriveni tvitovi.
Brutalno.
Ne znam kako se postavljaju ovi sakriveni tvitovi.
- jednonogi_Jack
#192074 Re: Ukrajina
Spoiler
Show
- jednonogi_Jack