Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#1126 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

Nego, mislim da bi roditelji trebali uložiti poseban napor da što prije shvate šta njihovo dijete može interesovati mimo škole. Nije razlog samo taj da se djetetu popuni vrijeme ili omogući da se bavi stvarima koje ga interesuju, a koje možda nema priliku praktikovati u školi ili kući. Jedan od razloga je i taj da dijete proširi krug kretanja, krug ljudi, vršnjaka, odlazeći u institucije u koima se to interesovanje praktikuje (sportski klub, umetnička radionica itd). A to je bitno, kada dijete dođe u situaciju da ga (ako ga) u jednom krugu (najčešće u školi) odbace jer je "drugačije", da ima drugi krug, vjerovatno sličnih "autsajdera", u kojem će se osjećati dobrodošlim i odbacivanje u jednoj grupi će lakše podnijeti. Možda se tako mogu spriječiti neke posljedice.

Ne treba sva jaja u jednu košaru staviti, to jeste.
Ateista

#1127 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Ateista »

moimoi wrote: 12/01/2024 19:19
jeza u ledja wrote: 12/01/2024 19:08
Hakiz wrote: 12/01/2024 18:53

Bonton je i to da se ne baci smeće na ulicu ili ne parkira na trotoar itd. A ne da zakon mora tjerati na civilizovano ponašanje u zajednici.

Bonton je i to da se hoda desnom stranom da se ne bi ljudi sudarali na trotoaru, kada se sretne neko i zastane da se sa njim popriča da se ili skloni sa trotoara ili barem stane uzduž trotoara a ne poprečno čime se blokira prolaz itd.

Sve je to bonton.

Otvaranje vrata i pravilno korištenje escajga je još i najmanji dio bontona.
Sve je to fino, i nije nebitno. Ali mi je bitnije od toga da dijete ne bude kreten koji se lakta, udara, uzima, ruga se, da ne izraste u covjeka kojemu su takve stvari normalne.
Nema sanse da izraste u takvu jedinku ako mu otac i majka nisu takvi.
Pa i ne bas, ne moraju roditelji biti takvi i to podrzavati, mogu biti protiv toga ali biti previse pasivni, pustiti da ulica, youtube, drustvene mreze i slicni imaju prevelik uticaj i odgajaju dijete, tada moze postati svasta sto roditelji ne zele. Nekad i previse strog odgoj i agresivno nametanje nekih normi moze postici kontraefekst kod djece i izazvati bunt pa da odu u suprotnom smjeru.
Cesto sjetim jednog druga iz razreda koji je krio od starog da pusi jer bi ga on prebio da sazna za to, bio je jako strog, on i dan danas pusi. Meni stari nikad nije rekao "nemoj da te vidim da pusis" , cak sam pred njim iz zezancije probao kad sam bio mali, te za razliku od njega nikad nisam poceo pusiti. :D
Ateista

#1128 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 12/01/2024 19:28 Nego, mislim da bi roditelji trebali uložiti poseban napor da što prije shvate šta njihovo dijete može interesovati mimo škole. Nije razlog samo taj da se djetetu popuni vrijeme ili omogući da se bavi stvarima koje ga interesuju, a koje možda nema priliku praktikovati u školi ili kući. Jedan od razloga je i taj da dijete proširi krug kretanja, krug ljudi, vršnjaka, odlazeći u institucije u koima se to interesovanje praktikuje (sportski klub, umetnička radionica itd). A to je bitno, kada dijete dođe u situaciju da ga (ako ga) u jednom krugu (najčešće u školi) odbace jer je "drugačije", da ima drugi krug, vjerovatno sličnih "autsajdera", u kojem će se osjećati dobrodošlim i odbacivanje u jednoj grupi će lakše podnijeti. Možda se tako mogu spriječiti neke posljedice.

Ne treba sva jaja u jednu košaru staviti, to jeste.
:thumbup: U potpunosti se slazem.
Hakiz

#1129 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

Ima to i svoju negativnu stranu.

Ako to dijete tamo gdje ga ne prihvataju, opet kažem to je najčešće škola, počne pokazivati rezultate aktivnosti koje upražnjava na drugim mjestima, naročito ako time bude "bolji" od djece u školi, bit će na meti školskih nasilnika.
moimoi

#1130 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moimoi »

Ateista wrote: 12/01/2024 19:38

Sve je to fino, i nije nebitno. Ali mi je bitnije od toga da dijete ne bude kreten koji se lakta, udara, uzima, ruga se, da ne izraste u covjeka kojemu su takve stvari normalne.
Pa i ne bas, ne moraju roditelji biti takvi i to podrzavati, mogu biti protiv toga ali biti previse pasivni, pustiti da ulica, youtube, drustvene mreze i slicni imaju prevelik uticaj i odgajaju dijete, tada moze postati svasta sto roditelji ne zele. Nekad i previse strog odgoj i agresivno nametanje nekih normi moze postici kontraefekst kod djece i izazvati bunt pa da odu u suprotnom smjeru.
Cesto sjetim jednog druga iz razreda koji je krio od starog da pusi jer bi ga on prebio da sazna za to, bio je jako strog, on i dan danas pusi. Meni stari nikad nije rekao "nemoj da te vidim da pusis" , cak sam pred njim iz zezancije probao kad sam bio mali, te za razliku od njega nikad nisam poceo pusiti. :D
Ne govorim o “vojnickom odgoju” .. nego o onome sta dijete pokupi od svojih roditelja. Ako nema nasilja u porodici tesko da ce dijete biti sklono nasilju. Ako nema ruznih rijeci, tesko da ce dijete koristiti u svom govoru.
Drugo je “bunt” protiv roditelja koji zele imati kontrolu nad zivotom djeteta. To nikada nije dobro. Pusenje je jos mila majka.
Hakiz

#1131 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

Inače su djeca, uključujući tinejdžere, malo šizofrena.

Sa jedne strane hoće da budu svoje ličnosti, individue (Neću da budem običan), a sa druge pate ako ih neka grupa ne prihvata ili su spremna da napadnu one koji se razlikuju od njih (To mi svi glupi a ti bolji od nas).
Hakiz

#1132 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 12/01/2024 19:53
Ne govorim o “vojnickom odgoju” .. nego o onome sta dijete pokupi od svojih roditelja. Ako nema nasilja u porodici tesko da ce dijete biti sklono nasilju. Ako nema ruznih rijeci, tesko da ce dijete koristiti u svom govoru.
Drugo je “bunt” protiv roditelja koji zele imati kontrolu nad zivotom djeteta. To nikada nije dobro. Pusenje je jos mila majka.
S poštovanjem se ne slažem. To je slično kao reći da dijete heteroseksualnih roditelja teško da će postati homoseksualac.

Da malo karikiram, kako je prvo nasilno dijete u istoriji ljudskog roda moglo vidjeti nasilje u porodici pa da postane nasilno? Jedno je moralo biti prvo, a kako može biti prvo, nasilja prije njega nije bilo, a da bi bilo prvo, moralo ga je vidjeti?

A ako ni jedno nije bilo prvo, otkud nasilje u porodici postoji?

Kontradikcija.

Malo ozbiljnije, mi nismo ni 100 % uslovljeni okolinom, niti 100 % karakterom. Mi smo rezultat različitih uticaja, od koji su neki van ne samo naše kontrole, nego van kontole bilo koga.
moimoi

#1133 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 12/01/2024 19:59
moimoi wrote: 12/01/2024 19:53
S poštovanjem se ne slažem. To je slično kao reći da dijete heteroseksualnih roditalja teško da će postati homoseksualac.

Da malo karikiram, kako je prvo dijete u istoriji ljudskog roda moglo vidjeti nasilje u porodici pa da postane nasilno? Jedno je moralo biti prvo, a kako može biti prvo jer, nasilja prije njega nije bilo, a da bi bilo prvo, moralo ga je vidjeti?

A ako ni jedno nije biklo prvo, otkud nasilje postoji?

Kontradikcija.

Malo ozbiljnije, mi nismo ni 100 % uslovnjeni okolinom, niti 100 % karakterom. Mi smo rezultat različitih uticaja, od koji su neki van ne samo naše kontrole, nego van kontole bilo koga.
Homoseksualnost se ne uci. Jednostavno imas potrebu za istim spolom.
Rijetki su slucajevi da je nasilje neki genetski faktor.. da tako kazem.. tj da imas neke urodjene porive prema nasilju. Nasilje se u 90% slucaje uci.
Hakiz

#1134 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

Neko je morao biti prvi nasilnik. Kako je to postao ako ga niko nije naučio nasilju, jer prije njega niko nije bio nasilnik, on je prvi?

Ne uči se sve. Ima tu i nagona, ponašanja koje je imanentno nekoj vrsti, koje se "zna" a da nije naučeno.

Možda se tehnika izvođenja nasilja treba naučiti. Praksa čini majstora. Ali, poriv za nasiljem je u svima nama. Samo su nam različiti okidači.
moimoi

#1135 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 12/01/2024 20:28 Neko je morao biti prvi nasilnik. Kako je to postao ako ga niko nije naučio nasilju, jer prije njega niko nije bio nasilnik, on je prvi?

Ne uči se sve. Ima tu i nagona, ponašanja koje je imanentno nekoj vrsti, koje se "zna" a da nije naučeno.

Možda se tehnika izvođenja nasilja treba naučiti. Praksa čini majstora. Ali, poriv za nasiljem je u svima nama. Samo su nam različiti okidači.
To je tacno. Zivotinjski nagoni.. ali je jedno nasilje da bi prezivio a drugo da bi uzivao.
I “smrad” se uci.. beba kada se rodi ne zna za smrad.. dijete ce svoj a i tudji izmet pojesti.. preko majke (uglavnom) nauci sta je smrad.. sta se ne jede.. sta je pokvarena hrana.. sta ga moze otrovati.. Ma priroda je cudo.. sve su to neke instinktivne stvari koje naucis, ne znas ni kako..
Tako ti je i sa nasiljem.. ako gledas napredak civilizacije.
jeza u ledja

#1136 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by jeza u ledja »

Hakiz wrote: 12/01/2024 19:20
Hakiz wrote: 12/01/2024 18:53

Bonton je i to da se ne baci smeće na ulicu ili ne parkira na trotoar itd. A ne da zakon mora tjerati na civilizovano ponašanje u zajednici.

Bonton je i to da se hoda desnom stranom da se ne bi ljudi sudarali na trotoaru, kada se sretne neko i zastane da se sa njim popriča da se ili skloni sa trotoara ili barem stane uzduž trotoara a ne poprečno čime se blokira prolaz itd.

Sve je to bonton.

Otvaranje vrata i pravilno korištenje escajga je još i najmanji dio bontona.
Valjda jedno ne isključuje drugo? Ako dijete učiš nekom sistemu vrijednosti, učiš ga raznim elementima tog sistema vrijednosti paralelno, ne čekajući da usvoji jedan element pa da pređete na drugi. Naravno, u skladu sa uzrastom kada te elemente može shvatiti (Vjerovatno će dijete ranije shvatiti sebičnost-nesebičnost nego religiju, na primjer).

Pa se onda dijete može u isto vrijeme učiti i "filozofskim" elementima sistema vrijednosti (Da ne bude sebično, na primjer) kao i "praktičnim" (Da starijem ustupi mjesto, recimo).
Pa ne iskljucuje jedno drugo, ja samo govorim sta smatram vise vaznim.

Takodje naravno da je sve to povezano, ali problem nastaje kada dijete ucis samo formi, a ne sustini. Na primjer ucis ga da kaze “hvala”, ali ga ne ucis da dijeli sa drugima. Ucis ga da ne skace po restoranu, ali ga ne ucis da ima empatije prema drugima.
Jednostavno problem je kad ucis dijete da na povrsini bude uctivo i kulturno, jer zelis da se predstavis okolini u sto boljem svjetlu, ali istovremeno kod kuce i daleko od ociju okoline to dijete ucis jednom pokvarenom sistemu vrijednosti. Mozda ga ni ne ucis direktno, vec se ti tako ponasas, a dijete to kupi.

Ovo sto govorim vidim i vidio sam kod ljudi mnogo puta. I kao dijete i kao odrasla osoba i kao roditelj. Znam taj mentalni sklop. Ljudi to kod sebe ni ne vide. Njima je bitno da u svom odgoju djeteta cekiraju pod “dijete treba reci hvala” i “dobar dan” ili “biti mirno kad se jede za stolom” i misle da su time zavrsili posao sto se tice ucenja djece kako da se odnose prema drugima. A zbog nekih postova i na ovoj temi, ukljucujuci njen naslov, se stvara dojam da je to ono glavno oko cemu trebaju da brinu.

Tako da, nije nedostatak bontona nuznk ono sto stvara od djece debile.
Hakiz

#1137 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 12/01/2024 20:38
Hakiz wrote: 12/01/2024 20:28 Neko je morao biti prvi nasilnik. Kako je to postao ako ga niko nije naučio nasilju, jer prije njega niko nije bio nasilnik, on je prvi?

To je tacno. Zivotinjski nagoni.. ali je jedno nasilje da bi prezivio a drugo da bi uzivao.
I “smrad” se uci.. beba kada se rodi ne zna za smrad.. dijete ce svoj a i tudji izmet pojesti.. preko majke (uglavnom) nauci sta je smrad.. sta se ne jede.. sta je pokvarena hrana.. sta ga moze otrovati.. Ma priroda je cudo.. sve su to neke instinktivne stvari koje naucis, ne znas ni kako..
Tako ti je i sa nasiljem.. ako gledas napredak civilizacije.
Ti želiš da je tako sa nasiljem, ali nije.

Ako gledaš civilizaciju, mi smo više morali učiti kako da ne budemo nasilni nego kako da budemo.

Nasilni smo postali i prije nego što je prvi čovjek, ma prvi humanoid, rukom, drvetom ili kamenom ubio životinju da je pojede. I ubrati biljku da je pojedeš je nasilje. Nasilje su nam u genima u amanet ostavile životinje iz kojih su evolucijom nastali ljudi. Nasilje je staro skoro koliko i život.

Mi možemo raspravljati o opravdanom i neopravdanom nasilju, kako ga prakticirati, ali, nasilje samo, našu sposobnost, pa i potrebu, za njim ne učimo. U nama je isto koliko i nagon za samoodržanjem, produženjem vrste itd.
jeza u ledja

#1138 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by jeza u ledja »

Stosom to treba odma
Hakiz

#1139 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 12/01/2024 20:59 Tako da, nije nedostatak bontona nuznk ono sto stvara od djece debile.
Vidiš, nasilje prema drugoj djeci, ponašanje koje šteti drugima (a i sebi), ruganje drugima itd je, zapravo, i nedostatak bontona.

Pristojno dijete neće rugati se, biti nasilno, neće uništavati predmete, vozila javnog saobraćaja itd, neće imati, kao što si rekao, kretenizam u ponašanju.

A pristojnost je, upravo, bonton.

Pa, iznijet ću tezu da, nedostatak bontona stvara od djece debile.
jeza u ledja

#1140 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by jeza u ledja »

Hakiz wrote: 12/01/2024 21:41
jeza u ledja wrote: 12/01/2024 20:59 Tako da, nije nedostatak bontona nuznk ono sto stvara od djece debile.
Vidiš, nasilje prema drugoj djeci, ponašanje koje šteti drugima (a i sebi), ruganje drugima itd je, zapravo, i nedostatak bontona.

Pristojno dijete neće rugati se, biti nasilno, neće uništavati predmete, vozila javnog saobraćaja itd, neće imati, kao što si rekao, kretenizam u ponašanju.

Ma nije brate bonton ne biti nasilan.
Hakiz

#1141 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 12/01/2024 21:43
Hakiz wrote: 12/01/2024 21:41

Ma nije brate bonton ne biti nasilan.
Jeste, kako nije?
jeza u ledja

#1142 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by jeza u ledja »

Pa sta ja znam trebali bi pitati nekog eksperta za bonton. :D

Isto ko da kazes ubistvo na radnom mjestu nije profesionalno ponasanje.
Hakiz

#1143 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 12/01/2024 21:55 Pa sta ja znam trebali bi pitati nekog eksperta za bonton. :D
Kako, onda, znaš da nije, pa iznosiš tvrdnju :mrgreen: :wink:
Hakiz

#1144 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 12/01/2024 21:55 Pa sta ja znam trebali bi pitati nekog eksperta za bonton. :D

Isto ko da kazes ubistvo na radnom mjestu nije profesionalno ponasanje.
Ovako bih ja to povezao: Bonton je pristojno ponašanje. Preciznije, ponašanje po određenim pravilima, ali uopšteno pristojnost. A pristojno ponašanje znači kontrolisanje nagona. Ako kontrolišeš nagone, nećeš biti nasilan.

Tako bi nasilje bilo nedostatak bontona.
¤ jelena ¤

#1145 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by ¤ jelena ¤ »

Pitali smo komšije jesu li poznavali počinioca ovog jezivog zločina...

-Jeste li poznavali ubicu?

- Jesmo, tih, pristojan, uvijek fino pozdravi....svi smo šokirani.

Koliko se puta čulo kad se desi neko jezivo ubistvo?

Bonton je "šminka", a nasilje - patologija.
moimoi

#1146 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moimoi »

@jeza u ledja to o cemu ti pricas je “emocijalna inteligencija”. Da li se emocijonalna inteligencija uci ili je nasljedna? Mislim da se ni struka jos nije oko toga usaglasila. Vjerovatno ulogu igra i jedno i drugo tj i nasljedni faktor kao i odgoj.

Jelena, u njegovom slucaju se def radi o nekom psihickom oboljenju. Ne bih ga uzimala kao primjer. A ne treba zaboraviti ni da ga je stari vodio u streljanu tj da im je oruzje a samim tim i nasilje bilo nacin razonode.
moimoi

#1147 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by moimoi »

Jutros sam ispreturala pola kuce… sjetila sam se sinoc da smo ga imali i da sam ga volila kao dijete listati jer su mi ilustracije bile sega :lol:

Image

Image

Image

Nekada se bonton i u skoli predavao :D Mozda ga ne bi bilo lose opet uvesti :D
azurna_obala

#1148 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by azurna_obala »

Dok sam svježe ispižđena, da napišem...

Sinoć, pri izlasku iz objekta, gdje smo jeli s djecom, držim dijete u rukama i pokušavam izaći, kako sam otvorila vrata, mlada galantna gospoda, ne više od 16 17 godina je krenula da ulazi, jedno za drugim, kao ovce, krenula sam kroz njih govoreći da se prvo sačeka da izađe ko ima i da vide da držim dijete, no hebe se njima

Kasnije mi muž govori da ih je sreo uz stepenice, koje su jako uske i da se naravno nisu ni počešali da sačekaju da siđe ko treba.

Kakav bonton, mislim da je ova riječ izumrla
no_sikiriki

#1149 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by no_sikiriki »

azurna_obala wrote: 14/01/2024 10:09 Dok sam svježe ispižđena, da napišem...

Sinoć, pri izlasku iz objekta, gdje smo jeli s djecom, držim dijete u rukama i pokušavam izaći, kako sam otvorila vrata, mlada galantna gospoda, ne više od 16 17 godina je krenula da ulazi, jedno za drugim, kao ovce, krenula sam kroz njih govoreći da se prvo sačeka da izađe ko ima i da vide da držim dijete, no hebe se njima

Kasnije mi muž govori da ih je sreo uz stepenice, koje su jako uske i da se naravno nisu ni počešali da sačekaju da siđe ko treba.

Ovo doživljavam redovno, neovisno jesam li sama ili s nekim, i to ne od tinejdžera, nego odraslih ljudi. Znači ulazak u shopping centar, javni prevoz, bilo kakav objekat, nikoga ne interesuje da se prvo izađe i svaki put me blijedo pogledaju kad kažem "prvo se sačekaju ljudi da izađu."
Fuj.
Bloo
Globalna šefica

#1150 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...

Post by Bloo »

no_sikiriki wrote: 14/01/2024 10:29
azurna_obala wrote: 14/01/2024 10:09 Dok sam svježe ispižđena, da napišem...

Ovo doživljavam redovno, neovisno jesam li sama ili s nekim, i to ne od tinejdžera, nego odraslih ljudi. Znači ulazak u shopping centar, javni prevoz, bilo kakav objekat, nikoga ne interesuje da se prvo izađe i svaki put me blijedo pogledaju kad kažem "prvo se sačekaju ljudi da izađu."
Fuj.
jebeni zdravi razum...prvo ljudi izađu, oslobodi se prostor, drugi uđu. Jok.
Post Reply