Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
neki
#18176 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da, potrebno je srušiti bar 30ak kuća, ali većina njih je na zaštićenoj trasi još od prije rata i nisu obnavljane nakon rata, neke su i otkupljenje prije rata..Na cijeloj trasi je nakon rata izgrađeno 5-6 novih kući, koje nisu legalizovane
-
Dobrinjac-u-Pragu
-
Dobrinjac-u-Pragu
#18178 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
evo i prijedloga za izgradnju nove ceste (ne mora cetiri trake ali dvije sire za gradske autobuse) dobrinja ilidza uz aerodrom.

-
Dobrinjac-u-Pragu
#18179 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
prijedlog za zeljeznicku konekciju aerodroma (ljubicasta nadzemna, plava podzemna).

-
Dobrinjac-u-Pragu
#18180 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nastavak tramvaja do okretaljke.

-
Seawolf
#18181 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Produžavanje piste za 550 m, ide preko ovog tvog prijedloga.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 13:49 evo i prijedloga za izgradnju nove ceste (ne mora cetiri trake ali dvije sire za gradske autobuse) dobrinja ilidza uz aerodrom.
![]()
-
Dobrinjac-u-Pragu
#18182 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
onda ispod tog novog produzenja u ulici vasilja grdzica, prosiriti cestu naravno ili ispod aerodroma napraviti cestu jednim dijelomSeawolf wrote: ↑12/01/2024 14:01Produžavanje piste za 550 m, ide preko ovog tvog prijedloga.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 13:49 evo i prijedloga za izgradnju nove ceste (ne mora cetiri trake ali dvije sire za gradske autobuse) dobrinja ilidza uz aerodrom.
![]()
Last edited by Dobrinjac-u-Pragu on 12/01/2024 14:22, edited 2 times in total.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#18183 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
produzenje trolejbusa

-
Dobrinjac-u-Pragu
#18184 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
znam da je se ovo nece svidjeti svima, ali treba povezati lukavicu sa sarajevom.
produzenje trolejbusa za lukavicu.

- Haris.ba
#18185 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Znas da je prosli put propalo jer su htjeli svoju posebnu firmu, posebne tramvaje i trole i posebno naplacivanje?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 14:14 znam da je se ovo nece svidjeti svima, ali treba povezati lukavicu sa sarajevom.
![]()
U prijedlogu novog urbanistickog postoji trasa. Da li misle tuda ne znam. Taj jedan dio ti je direktno kroz vodozastitnu zonu.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 13:54 prijedlog za zeljeznicku konekciju aerodroma (ljubicasta nadzemna, plava podzemna).
![]()
Last edited by Haris.ba on 12/01/2024 14:26, edited 1 time in total.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#18186 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nesto se sjecam ne bas svega, bilo je to 2007/08 ako se ne varam.Haris.ba wrote: ↑12/01/2024 14:22Znas da je prosli put propalo jer su htjeli svoju posebnu firmu, posebne tramvaje i trole i posebno naplacivanje?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 14:14 znam da je se ovo nece svidjeti svima, ali treba povezati lukavicu sa sarajevom.
![]()
ali sad su druga vremena, lukavica ovisi ekonomski o sarajevu a dosta ljudi koji zive tamo ili rade, ili studiraju u sarajevu, vrijeme je da se spoji. sumnjam da ce sad postavljati neke uslove nerealne kao tada.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#18187 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nemaju kuda osim ovudaHaris.ba wrote: ↑12/01/2024 14:22U prijedlogu novog urbanistickog postoji trasa. Da li misle tuda ne znam. Taj jedan dio ti je direktno kroz vodozastitnu zonu.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 13:54 prijedlog za zeljeznicku konekciju aerodroma (ljubicasta nadzemna, plava podzemna).
![]()
ali objektivno ovo bi bila najbrza konekcija sa gradom od aerodroma.
uostalom, planira se da se ozivi na ilidzi zeljeznicki saobracaj? taj dio grada mora se rasteretiti putnika koji idu samo tramvajem.
- Haris.ba
#18188 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Na Ilidzi ima vec zeljeznicki peron za gradski voz. Jedan u Pejtonu, drugi u Blazuju.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 14:27nemaju kuda osim ovudaHaris.ba wrote: ↑12/01/2024 14:22U prijedlogu novog urbanistickog postoji trasa. Da li misle tuda ne znam. Taj jedan dio ti je direktno kroz vodozastitnu zonu.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 13:54 prijedlog za zeljeznicku konekciju aerodroma (ljubicasta nadzemna, plava podzemna).
![]()
![]()
ali objektivno ovo bi bila najbrza konekcija sa gradom od aerodroma.
uostalom, planira se da se ozivi na ilidzi zeljeznicki saobracaj? taj dio grada mora se rasteretiti putnika koji idu samo tramvajem.
- Hajvan
#18189 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
lol
i Bangladesh ima bolje "perone"
i Bangladesh ima bolje "perone"
-
mistek
#18190 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Evo čak mi nije mrsko ni brojati. Samo do Aleje Bosne Srebrne 7 kuća i najmanje 1 zgrada (veći objekat). Onda dalje do A transverzale oko 40 kuća (bez pomoćnih objekata). I još barem 10-15 do ulaska na bulevar na Dobrinji. Znači, sve u svemu preko 60 kuća na trasi od jedno kilometar i po
I još desetine pomoćnih objekata. U prevodu, ideja koju je apsolutno nemoguće realizovati.
I generalno je iritirajuće što je maksimum oživljavanje starih ideja. Neke stvari ne mogu, a neke treba raditi na novo. Evo ova ideja o željeznici koja će spojiti aerodrom sa gradom je zanimljiva. Možda je neizvodiva, ali jednostavno zanimljivo je razmisliti. Za Ilidžu sam također pisao. Ogromna stvar bi bilo uložiti i napraviti savremenu željezničku stanicu, koja će adekvatno biti spojena s centrom Ilidže. To mogu biti i busevi koji voze jako jako često, ali u budućnosti i tramvaj koji će urbanizovati Otes, Osjek itd.
I generalno je iritirajuće što je maksimum oživljavanje starih ideja. Neke stvari ne mogu, a neke treba raditi na novo. Evo ova ideja o željeznici koja će spojiti aerodrom sa gradom je zanimljiva. Možda je neizvodiva, ali jednostavno zanimljivo je razmisliti. Za Ilidžu sam također pisao. Ogromna stvar bi bilo uložiti i napraviti savremenu željezničku stanicu, koja će adekvatno biti spojena s centrom Ilidže. To mogu biti i busevi koji voze jako jako često, ali u budućnosti i tramvaj koji će urbanizovati Otes, Osjek itd.
- Haris.ba
#18191 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Planiraju nekuda tramvaj provuci od postojece okretnice u Nedzaricima prema Doglodima i Osjeku. Planiraju i zeljeznicku prugu kroz Osjek.
Ne vidim kuda bi tramvaj isao prema Otesu.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#18192 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ovo sto sam predlozio, je malo realnije, ne bi bas trebao da rusis 60 kuca, mozda 10-15mistek wrote: ↑12/01/2024 14:35 Evo čak mi nije mrsko ni brojati. Samo do Aleje Bosne Srebrne 7 kuća i najmanje 1 zgrada (veći objekat). Onda dalje do A transverzale oko 40 kuća (bez pomoćnih objekata). I još barem 10-15 do ulaska na bulevar na Dobrinji. Znači, sve u svemu preko 60 kuća na trasi od jedno kilometar i poI još desetine pomoćnih objekata. U prevodu, ideja koju je apsolutno nemoguće realizovati.
-
neki
#18193 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Evo i ja izbrojah, na preklopljenoj trasi planirane pruge i posljednje avionske snimke, okruglo 27 objekata. Govorim, samo na trasi pruge, ne i 11 transferzale koja je planirana u formatu 2+2 s obje strane pruge od doma penzionera do mosta na Dobrinji..mistek wrote: ↑12/01/2024 14:35 Evo čak mi nije mrsko ni brojati. Samo do Aleje Bosne Srebrne 7 kuća i najmanje 1 zgrada (veći objekat). Onda dalje do A transverzale oko 40 kuća (bez pomoćnih objekata). I još barem 10-15 do ulaska na bulevar na Dobrinji. Znači, sve u svemu preko 60 kuća na trasi od jedno kilometar i poI još desetine pomoćnih objekata. U prevodu, ideja koju je apsolutno nemoguće realizovati.
-
tomhagen
#18194 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
nikad se ovo nece napravit, pa nismo sposobni napravit 200m nulte transferzale pored parlamenta gdje je ravno ko tepsija, a kamo li sta drugo.
- VladaFBiH
#18195 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
zar se na potezu "ove ceste" upravo ne produžuje aerodromska pista?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 13:49 evo i prijedloga za izgradnju nove ceste (ne mora cetiri trake ali dvije sire za gradske autobuse) dobrinja ilidza uz aerodrom.
![]()
Edit: Vidim da je ranije već postavljeno isto pitanje
- Hajvan
#18196 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
2019Hajvan wrote: ↑12/12/2019 14:16 Trg Zrtava Genocida u Srebrenici je idealan za glavni komunikacijski hub/cvoriste.
Vec imamo infrastrukturu (zeljeznicka, tram, glavni autobuski kolodvor), mada svi iziskuju revitalizaciju, rekonstrukiciju i prosirenje namjene
Pruga glavne Z. stanice je sa velikim brojem kolosijeka i prenamjenom prostora desne obale miljacke iz striktno industrijskg u neki mjesano stamveno-poslovno industrijski, mozda predimenizonirana i vjerovatno zhatjeva rekonstrukiciju… no njeno potpuno ukidanje je ravno “ubistvu ptice rugalice”![]()
zeljeznicka stanica u Rajlovcu je potrebna i dobrodosla za kargo saobrcaj i kao jedna od stanica gradske zeljeznice, a dobrodslo je i izmjenstanje cariskog terminala iz Halilovica
zapravo, kad se vec gadjamo sbb/kbb, umjesto u potuno izmjestanje pruge i gradnje nakih tramvajskih infrastruktura na tom mjestu, taj hipoteticki novac bi bilo logicnije uloziti u dva kolosjeka pruge za laku gradsku zeljeznicu od SJJ (aerodrom), sto pod, sto nad zemljom![]()
eto, samo 2, 5 km
-
shandrprcSA
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#18198 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pretpostavljam da bi na entitetskoj liniji morao ići iz jednog u drugi autobus.Haris.ba wrote: ↑12/01/2024 14:22Znas da je prosli put propalo jer su htjeli svoju posebnu firmu, posebne tramvaje i trole i posebno naplacivanje?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 14:14 znam da je se ovo nece svidjeti svima, ali treba povezati lukavicu sa sarajevom.
![]()
U prijedlogu novog urbanistickog postoji trasa. Da li misle tuda ne znam. Taj jedan dio ti je direktno kroz vodozastitnu zonu.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑12/01/2024 13:54 prijedlog za zeljeznicku konekciju aerodroma (ljubicasta nadzemna, plava podzemna).
![]()
I da Federacija naravno to sve plati.
- Grean
#18199 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne, nego trebaju cekati drzavu 50 godina a u medjuvremenu imati mrtvu imovinu od koje nemas nikakve koristi.
Nisam za divlju gradnju ali medalja uvijek ima dvije strane. Znam gospodju koja ce docekati smrt u kuci koja prokisnjava jer je ne moze prodati posto je tu planirana cesta koja se nikad nece napraviti.
Posteno bi bilo da drzava to otkupi pa neka onda planiraju i sljedecih 100 godina bez da ista desava ali ne preko tudjih ledja.
- Haris.ba
#18200 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Posteno bi svasta nesta bilo.
Ko je napravio kucu, a bila ledina - sta sad da se radi? Efendic je blokirao izgradnju na 9.transferzali dok se takvima nije isplatila cijena objekta.
Tako, nek se ne sekira niko. Isto bi bilo i na ovoj trasi.
Ciscenje trase na Ilidzi gdje se sada tramvajska trebala praviti uz izgradnju dodatne 2 trake je trajalo vise od desetljeca. A, mnogo je manje bilo objekata za srusiti.
I opet sa cistom trasom izgleda problem oko izgradnje.
Znaci, projekat gdje nema problema sa imovinom ne ide glatko.
Sutra da krenu kuce otkupljivati, u najboljem slucaju bi trajalo 20 godina dok se trasa ocisti da bi se uopce razmisljalo o postavljanju pruge prema Dobrinji.
Vidjecemo na kraju sta ce nacrtati. Sve se drzi u tajnosti, nista se ne pusta u javnost. Jer, nisu ni oni vise sigurni sta je moguce.
Meni nije jasno sto barem trolu ne pruze do aerodroma. To je trenutno najlakse uraditi. Samo uz A transferzalu elektrifikaciju odraditi.
Pa cak i sada to mogu bez zica odraditi sa trolama sa baterijom da vide kako bi funkcionisalo.
Ali, vise to kao eventualno sirenje mreze prema Ilidzi. Jer, postoji bus sa mislim 8 polazaka dnevno.
Da postoji normalna cesta Kasindolska, tuda bi se veoma jedjlnostavno mogla povezati trolom Ilidza.
Dovuci zeljeznicku prugu do aerodroma u ovom momentu zvuci kao overkil.