Nije istina. Nifty ti kaze da mozes ako hoces, a do tebe je. Ne predlaze ti niko kliniku, ti biras koju ces uslugu izabrati. Naravno da ne uzimaju procenat, ti za svoje pare biras gdje ces otici i da li ces. Dosta raje je islo u Sloveniju direktno da to radi. Postavio sam provjerene reference koliko su ti testovi sigurni.nivla wrote: ↑10/01/2024 23:45drzavnom odes i on ti kaze iz predostroznosti da to uradis i tacno ti naglasi u koju kliniku i da mu doneses nalaz kad bude gotov
to je za sarajevo svaki kako privatni tako i drzavni ima neki lab koji provodi neki tip tog testa
test jedino moze sigurno potvrditi da je u slucaju jedne bebe spol muski ili zenski, dok za viseplodne trudnoce moze reci da je npr za detekciju xy para jedan od plodova muski
drugim rijecima placas da se drugi uce i pogadjaju sta bi moglo biti
o psiholoskom efektu niko ne razmislja jer sam koncepta da ti se savjetuje da u slucaju loseg nalaza prekines trudnocu ili se podvrgnes invazivnijim pretragama za potvrdu ili negiranje onog sto test sugerise
kolegici sto radi sa mnom su rekli da joj dijete ima down sindrom na osnovu ultrazvuka i odlucila da iznese trudnocu a dijete potpuno uredu, da je poslusala budale umjesto djeteta imala bi traumu od ciscenja i pitanje je da li bi se ponovo usudila da zatrudni
Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
- drag_gost
#1026 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
- nivla
#1027 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
u teoriji da, u praksi ti doktor na kcus ako ces da te ja vodim moras slusat i radit sta ti ja kazem , i vecina radi sta im kaze, ako jos imas probleme sa zadrzavanjem trudnoce itd naravno da ces poslusati nadajuci se da ce biti upravu i pomoci ti da izvedes trudnocu do kraja, slusas sve sto ti kaze
-
suspect_zero
#1028 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Da, muž dovoljno da nekada samo promijeni facu i ovaj već miran, ako drekne ( to obično kada bezobrazlukom presauga ) onda sam u tišini oplače.nepass1 wrote: ↑10/01/2024 23:27Jesam kad su obaveze u pitanju, nekad se osjecam kao drill instructor iz usa vojnih filmovasuspect_zero wrote: ↑10/01/2024 17:17 Nifty test radila moja sestra, izašao je malo više od hiljade....rezultati se slali u Italiju.
Baš detaljno odrađeni, najbitnije što je bebač zdrav i donio toliko radosti![]()
Hajde da se vratimo temi, ovo zadnjih stranica je za pf zdravlje.
Jeste strogi roditelji?
Zna se da ako moram treci put ponoviti da ce biti svega (a ustvari nikad nije doslo do tog da pokazem to "svega"), nikad je nisam isibao. Jesam dva puta klepio po guzici za neslusanje.
Zenu npr ne dozivljava nikako, ne jebe ni 2%
Sa mnom druga priča, što kažeš većinom me ne ferma ni 2% dok ne dođe do granice kad mi padne klapna....onda sam znala ošinuti ( nisam odavno doduše ima sigurno dvije godine )......sada malo pustim i onda zagalamim i mršnem u sobu bez pristupa netu
Dosta sam stroga ali trudim se biti pravedna i našim primjerom mu ukazivati kako je bolje....ima napretka, mijenja se i dijete kako raste.....samo ja se često osjećam psihički iscrpljenom od silnog "trubljenje", ponavljanja, usmjeravanja...
Ne mora ovo biti tema "kako od djece praviti debile"....može biti i kako olakšati i naći najbolje rješenje za neki problem sa kojim se susrećemo kao roditelji.
Makar da se imamo gdje izjadati
- Ateista
#1029 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
To oko socijalnih slucajeva je jako slozena tema. Tacno je da drzava treba da ulaze u djecu, tu nema dileme. U razvijenim drzavama zato i imaju djeciji dodaci koji nisu tako mizerni kao kod nas, iako evo i kod nas nesto pokusava po tom pitanju uraditi, recimo ono sa naknadama za porodilje, i sve to podrzavam. Problem nastaje kada odredjeni slojevi drustva pocnu to da koriste kao izvor prihoda, i djecu "stancaju" da bi na osnovu toga imali vece prihode a da ne moraju raditi, te generalno sam cuo da u nekim razvijenim zemljama mnogi balkanci se odlucuju da ne rade jer od socijale i tih dodataka mogu zivjeti. Zato je tesko bilo kakva socijalna primanja odvagati kako da budu dovoljna da nekom pomognu a da se ne zloupotrijebe.jeza u ledja wrote: ↑10/01/2024 15:15Ja bih pak argumentovao da "socijalni slucaj" ne treba biti babaroga za nas ostale i razvijenu drzavu koja treba i moze da si priusti socijalna izdavanja. Svako dijete je veliki resurs za razvijenu drzavu i (pravilno) ulaganje u njega vraca se visestruko. Brzo ce to dijete odrasti i poceti doprinositi, a sto bolje uslove bude imao kao dijete, to ce sansa za njegov veci doprinos kada odraste biti veci.Ateista wrote: ↑10/01/2024 08:51Slazem se sa boldiranim, ne treba od sebe i od djece praviti socijalni slucaj, dize mi se kosa na glavi od onih koji traze sadaku jer imaju po 5 - 6 djece i ocekuju da ih neko drugi hrani. Ne mogu se cekati savrseni materijalni uslovi, ali neki minimum mora zbog zdravlja i roditelja i djeteta, kako fizickog tako i psihickog.ZuzuTop wrote: ↑09/01/2024 16:52
Nisam mislio da cekas da budes milioner. Ali makar kad osnovne uslove imas. Djeca se rupa bez dna sto se tice novaca, al volim ih![]()
![]()
Sa druge strane, moja seka nije mogla da ima djecu do 35.Par pobacaja tamo vamo, kad je dobila prvog klipana svi smo se sturili. Sada ima dvoje djece, obozava ih kao i mi svi.
Isto tako prijatelj iz Tuzle, dobio prvo djete prosle godine, i on i supruga imaju 39 g. Takodjer su imali patnju, pokusavali 15 gSigurno im je otislo 40-50k.
Nikad se ne zna sta ko prolazi. Bolje cutat.
Ne slazem se sa tim da se ne povecavaju razni rizici s godinama, nisam doktor niti imam veze sa medicinom ali to svi doktori tvrde i nekako je i logicno.
Ne mislim da zbog toga ljudi trebaju zuriti i pod svaku cijenu radjati djecu ranije ako nemaju uslove, samo trebaju biti svjesni toga i ako su u zrelijim godinama a nemaju jos sve uslove, da trebaju odvagati sta im je bitnije. Kod nekog ne mora biti ni finansijski aspekt, vec mozda nisu nasli pravu osobu ranije, jbg na njima je da odluce sta i kako i da odvagaju.
Mene manje interesuje da osudjujem zivotne odluke takvih roditelja, koliko me interesuje da pomognem tom djetetu, ne kao neki humanista, vec iz interesa, jbg.
Inace kod planiranja djece, pogotovo u 30+ godinama, to je proces jbt. Moras racunati da moze proci podosta vremena dok ti ne ubodes kako treba
, da sve to prodje kako treba i onda da ces to htjeti opet ponoviti za par godina. (Znam X ljudi koji su htjeli samo "da dobiju dijete", nije im padalo napamet da ce imati vise od jednog, ali onda prodje godina-dvije, e hocemo jos jedno. Neki i trece.) Tako da, cim si u 30-im, a jos uvijek mislis o prvom djetetu, moras racunati da mozes zagaziti duboko u 30-e dok se rodi zadnje dijete koje zelis.
I generalno sto se tice planiranja porodice i uskladjivanja sa svim drugim aspektima zivota, karijere, veze, gotovo je nemoguce to sve ukalkulirati da bude bas kako zelis.
Sto se tice rizika, naravno da se on povecava sa godinama, ali te razlike u riziku nisu toliko velike dok ne dodjes u 35. Onda se rizik ubrzano pocne povecavati. I generalno se s godinama smanjuje sansa da zatrudnis, povecava rizik pobacaja, i povecava rizik za neke poremecaje u razvoju fetusa i djece.
Naravno ako napravis dijete sa 16 godina i nemas od cega normalno da ga hranis, onda je vjerovatno veci rizik za to dijete sto odrasta u takvoj situaciji, nego da ga napravis sa 40 i mozes mu pruziti sve sto mu treba.
Dalje, nisu samo socijalni slucajevi u pitanju, ima ljudi koji rade i imaju primanja ali bi tesko mogli sebi priustiti trosak djeteta, pogotovo da mu priuste mnoge stvari koje bi zeljeli. Ne kazem da je to razlog da nemaju dijete, slazem se da je nemoguce cekati idealnu priliku, ali po meni treba procijeniti kada je optimalno kad se sve uzme u obzir. Ni ja u principu ne osudjujem tudje odluke, bar dok ne uticu na mene, njihov zivot i njihova odluka. Osudjujem onda kada od drugih ili od mene ocekuju da rjesavaju njihove probleme, pogotovo kada to nije jedno ili dva djeteta nego ih imaju nekoliko, mislim da je to jako neodgovorno. Opet, ne odnosi se to samo na djecu, imao ljudi koji se jako neodgovorno trose pare i onda kad dodju u problem ocekuju od drugih da im pomazu, ne osudjujem nista dok sami rjesavaju svoje gluposti, osudjujem kad mene petljaju u to.
Stoji to da treba uzeti u obzir da mozda nece ici sve po planu, pa i zbog toga ne treba cekati bas "zadnji voz", cuo sam i ja da se taj broj od 35 godina uzima kao neka granica kada postaje znacajno veci rizik. Vjerujem da je danas sve cesce problem nalaska adekvatnog partnera, upravo kod onih koji imaju finansije jer ti jako cesto upravo zbog karijere nisu imali vremena za drustveni zivot koji je bio na cekanju, i onda kad odluce da porade na tome tesko naci pravu osobu.
Stoji definitivno i to zadnje da ako nemas od cega da hranis dijete da je to veci rizik nego roditi ga sa 40, plus razni drugi problemi koji idu uz to a koji povecavaju sanse da to dijete nece imati bas neki normalan zibot u normalnim uslovima. Kako god, teska je to odluka u danasnjem vremenu.
- Ateista
#1030 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
U vecini slucajeva je tako, najcesce su mame malo blaze a tate strozije, iako zna biti i obrnutih primjera.suspect_zero wrote: ↑11/01/2024 01:08Da, muž dovoljno da nekada samo promijeni facu i ovaj već miran, ako drekne ( to obično kada bezobrazlukom presauga ) onda sam u tišini oplače.nepass1 wrote: ↑10/01/2024 23:27Jesam kad su obaveze u pitanju, nekad se osjecam kao drill instructor iz usa vojnih filmovasuspect_zero wrote: ↑10/01/2024 17:17 Nifty test radila moja sestra, izašao je malo više od hiljade....rezultati se slali u Italiju.
Baš detaljno odrađeni, najbitnije što je bebač zdrav i donio toliko radosti![]()
Jeste strogi roditelji?
Zna se da ako moram treci put ponoviti da ce biti svega (a ustvari nikad nije doslo do tog da pokazem to "svega"), nikad je nisam isibao. Jesam dva puta klepio po guzici za neslusanje.
Sa mnom druga priča, što kažeš većinom me ne ferma ni 2% dok ne dođe do granice kad mi padne klapna....onda sam znala ošinuti ( nisam odavno doduše ima sigurno dvije godine )......sada malo pustim i onda zagalamim i mršnem u sobu bez pristupa netu![]()
Dosta sam stroga ali trudim se biti pravedna i našim primjerom mu ukazivati kako je bolje....ima napretka, mijenja se i dijete kako raste.....samo ja se često osjećam psihički iscrpljenom od silnog "trubljenje", ponavljanja, usmjeravanja...
Ne mora ovo biti tema "kako od djece praviti debile"....može biti i kako olakšati i naći najbolje rješenje za neki problem sa kojim se susrećemo kao roditelji.![]()
Makar da se imamo gdje izjadati![]()
Djeca vrlo brzo skontaju ko je stroziji a ko popustljiviji i to mudro koriste.
Ja se smatram onako srednje strogim, gledam da ne pretjerujem i da budem razuman, ali postoje stvari preko kojih se ne prelazi i koje su nedopustive. Na galamu i tersanje nikad nista nije dobio, to nam je neko pravilo od kojeg ne odustajemo. Znali smo sebi pokvariti dan, put, odmor i slicno, ali nekih principa se drzimo i mislim da se kako postaje stariji polako vide rezultati, iako nekad djeluje kao da je uzaludno sve to i da do njega nista ne dopire, a malo je reci da zna biti tvrdoglav i naporan.
Imam utisak u odnosu na prosjek da jesmo oboje stroziji, jer cini mi se da vecina drugih roditelja previse popusta svojoj djeci, kupuju ih slatkisima, mobitelom i slicnom stvarima, samo da ne prave frku i da imaju neku svoju komociju, jbg mi mozda nekad i sami sebe zajebemo ali tako nesto jednostavno ne mozemo uraditi. Protiv sam fizickog kaznjavanja djece, ali ne mogu reci da ga nikad nismo udarili, znao nas je toliko iznervirati da nismo znali sta drugo. Poslije toga mi bude zao jer znam da od toga nema koristi i svjestan sam da je to nasa slabost sto nismo znali izaci na kraj, ljutim se i na njega sto me doveo u tu situaciju da tako nesto moram uraditi, ali jbg ne moze covjek uvijek reagovati kako je najbolje.
Na zalost, mislim da mnogi roditelji raznim popustanjima prave debile od djece, odredjena pravila i granice se moraju znati i na tome se mora istrajati uvijek i u bilo kojoj situaciji, jer brzo oni skontaju kako da manipulisu i iskoriste situaciju da nesto dobiju za sebe, a to nije dobro za njih i za pripremu za samostalan zivot jednog dana.
- drag_gost
#1031 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Ne, u praksi je ovako kako sam ti napisao. Doktor koji vodi trudnocu ti ne predlaze u koju ces kompaniju ici, to je tvoje da izaberes. Pogotovo ne dobija procenat zbog toga.nivla wrote: ↑11/01/2024 00:23 u teoriji da, u praksi ti doktor na kcus ako ces da te ja vodim moras slusat i radit sta ti ja kazem , i vecina radi sta im kaze, ako jos imas probleme sa zadrzavanjem trudnoce itd naravno da ces poslusati nadajuci se da ce biti upravu i pomoci ti da izvedes trudnocu do kraja, slusas sve sto ti kaze
- drag_gost
#1032 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Pa sta je danas 100% sigurno? Ginekolog ti predlaze ovaj test svakako. Parametar od 90%+ je sasvim dobar da koliko-toliko budes siguran. Ako pisemo o Downovom sindromu, onda je oko 99%. Dosta sigurno.moimoi wrote: ↑10/01/2024 17:18Dace ti procenat rizika za neka genetska oboljenja ali ti nece dati sigurnost. Dakle moze biti pogresan.drag_gost wrote: ↑10/01/2024 17:02https://my.clevelandclinic.org/health/d ... -nipt-test
Eh sada, vjerovatno nije 99%, iako se reklamira tako, ali je i dalje prilicno tacan.NIPT is about 99% accurate in detecting Down syndrome. The test is slightly less accurate for detecting trisomy 18 and 13.
Druga stvar, NIPT je skup (800+ KM u zavisnosti od paketa) i samim time je opcionalan. Koliko znam u BiH se analiza salje u Zagreb.
U svakom slucaju, najbolje se raspitati kod svog ginekologa.
To je samo pomocni test, svakako se amnio radi kasnije.
- Ateista
#1033 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Pitam se koja je poenta tih testova? Ako se pokaze problem, koliko znam nema rjesenja. Pitanje je ko bi se odlucio na abortus ako test pokazuje visok rizik za recimo down sindrom...
- nepass1
#1034 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Mora se znati ko je roditelj a ko dijete. Pustim i ja svasta i da se nasminka i mene da nasminka, cak me i sisala pravim makazama. Znao sam pjeske u safet zajko, pa se ukvasi kuci pjeske da se presvuce i opet nazad u sz. Hoce igraonu moze igraona, igracke mogu se zakleti da joj nista ne mozete kupiti a da vec nema. Od ljulje, tobogana, lutki raznoraznih i igara i autica. Pisao sam vec na forumu bila je i ta op na srcu pa se dodatno razmazila.Ateista wrote: ↑11/01/2024 10:08U vecini slucajeva je tako, najcesce su mame malo blaze a tate strozije, iako zna biti i obrnutih primjera.suspect_zero wrote: ↑11/01/2024 01:08Da, muž dovoljno da nekada samo promijeni facu i ovaj već miran, ako drekne ( to obično kada bezobrazlukom presauga ) onda sam u tišini oplače.nepass1 wrote: ↑10/01/2024 23:27
Jesam kad su obaveze u pitanju, nekad se osjecam kao drill instructor iz usa vojnih filmova
Sa mnom druga priča, što kažeš većinom me ne ferma ni 2% dok ne dođe do granice kad mi padne klapna....onda sam znala ošinuti ( nisam odavno doduše ima sigurno dvije godine )......sada malo pustim i onda zagalamim i mršnem u sobu bez pristupa netu![]()
Ne mora ovo biti tema "kako od djece praviti debile"....može biti i kako olakšati i naći najbolje rješenje za neki problem sa kojim se susrećemo kao roditelji.![]()
![]()
Ja se smatram onako srednje strogim, gledam da ne pretjerujem i da budem razuman, ali postoje stvari preko kojih se ne prelazi i koje su nedopustive. Na galamu i tersanje nikad nista nije dobio, to nam je neko pravilo od kojeg ne odustajemo. Znali smo sebi pokvariti dan, put, odmor i slicno, ali nekih principa se drzimo i mislim da se kako postaje stariji polako vide rezultati, iako nekad djeluje kao da je uzaludno sve to i da do njega nista ne dopire, a malo je reci da zna biti tvrdoglav i naporan.
Imam utisak u odnosu na prosjek da jesmo oboje stroziji, jer cini mi se da vecina drugih roditelja previse popusta svojoj djeci, kupuju ih slatkisima, mobitelom i slicnom stvarima, samo da ne prave frku i da imaju neku svoju komociju, jbg mi mozda nekad i sami sebe zajebemo ali tako nesto jednostavno ne mozemo uraditi. Protiv sam fizickog kaznjavanja djece, ali ne mogu reci da ga nikad nismo udarili, znao nas je toliko iznervirati da nismo znali sta drugo. Poslije toga mi bude zao jer znam da od toga nema koristi i svjestan sam da je to nasa slabost sto nismo znali izaci na kraj, ljutim se i na njega sto me doveo u tu situaciju da tako nesto moram uraditi, ali jbg ne moze covjek uvijek reagovati kako je najbolje.
Na zalost, mislim da mnogi roditelji raznim popustanjima prave debile od djece, odredjena pravila i granice se moraju znati i na tome se mora istrajati uvijek i u bilo kojoj situaciji, jer brzo oni skontaju kako da manipulisu i iskoriste situaciju da nesto dobiju za sebe, a to nije dobro za njih i za pripremu za samostalan zivot jednog dana.
Ali scene u marketima ono hocu ovo hocu ono, skakanje u kaficima, haustoru, deranje to se ne tolerise.
-
moimoi
#1035 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Sva djeca prolaze kroz faze. Bitno je ponavljati kao pokvarena ploca…. Gdje vidim da neki prave gresku, po mom misljenju, jest da su naucili djecu da ostvare cilj vriskom. Znaci prvo je NE i to bez obrazlozenja, da bi dijete pocelo vristati.. nakon toga mu se udovolji. Jednostavno su ih naucili da jedini nacin da postignu svoju namjeru jeste-vristanje!suspect_zero wrote: ↑11/01/2024 01:08Da, muž dovoljno da nekada samo promijeni facu i ovaj već miran, ako drekne ( to obično kada bezobrazlukom presauga ) onda sam u tišini oplače.nepass1 wrote: ↑10/01/2024 23:27Jesam kad su obaveze u pitanju, nekad se osjecam kao drill instructor iz usa vojnih filmovasuspect_zero wrote: ↑10/01/2024 17:17 Nifty test radila moja sestra, izašao je malo više od hiljade....rezultati se slali u Italiju.
Jeste strogi roditelji?
Druga stvar- roditelji koji se samo deru…Sve se svede na nadglasavanje jedi drugih. Niko nikog ne slusa. Inace je to boljka naseg naroda… vidi se svakodnevno na tv-u. Ne postoji normalna komunikacija… ne saslusa se sagovornik nego se upada u rijec.. jako ruzna navika, a moram priznati da je i sama posjedujem
- Dope_Man
#1036 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Poenta i jeste da roditelj na vrijeme zna da li je sve OK, i ako nije da ima opcije.
Nama je ginekolog rekao otprilike "nemojte raditi test ako nemate odgovor sta cete ako su rezultati nepovoljni".
- Ateista
#1037 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
U zadnjem i jeste poenta, mozda grijesim ali mislim da bi se malo ko odlucio na abortus zbog toga, pogotovo sto ni test ne moze gatantovati da ce biti problem ili nece, samo daje sanse.
- Ateista
#1038 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
nepass1 wrote: ↑11/01/2024 11:00Mora se znati ko je roditelj a ko dijete. Pustim i ja svasta i da se nasminka i mene da nasminka, cak me i sisala pravim makazama. Znao sam pjeske u safet zajko, pa se ukvasi kuci pjeske da se presvuce i opet nazad u sz. Hoce igraonu moze igraona, igracke mogu se zakleti da joj nista ne mozete kupiti a da vec nema. Od ljulje, tobogana, lutki raznoraznih i igara i autica. Pisao sam vec na forumu bila je i ta op na srcu pa se dodatno razmazila.Ateista wrote: ↑11/01/2024 10:08U vecini slucajeva je tako, najcesce su mame malo blaze a tate strozije, iako zna biti i obrnutih primjera.suspect_zero wrote: ↑11/01/2024 01:08
Da, muž dovoljno da nekada samo promijeni facu i ovaj već miran, ako drekne ( to obično kada bezobrazlukom presauga ) onda sam u tišini oplače.
![]()
Ali scene u marketima ono hocu ovo hocu ono, skakanje u kaficima, haustoru, deranje to se ne tolerise.
Tako je, treba ih paziti i maziti, priustiti im sve sto mozemo, ali nikad pristajati na to da nas ucjenjuju scenama i tersanjem.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1039 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
to se ne nudi mladim roditeljima nego osobama u trećoj životnoj dobi i gerijatrijskim majkama (40+)
što će većina forumaša reći da lupam i da su mlade i u 45.
e niste
curice od 15 godina su mlade kad rađaju vi ste babe... svi smo dede i babe
rješenja nema ali se u rizničnim trudnoćama to prepoporučuje by ginekolozi jer je to neki standard danas
to je eugenizam ako se ne varam to je zabranjeno u pola amerike
dok je lupam u danskoj mandatori
nije samo taj jedan sindrom tu ima njih mnogo još i test ima više skala od početne do maksimalne ponude od 400 do 900 eura
mislim da ti ko ateista ne bi trebao vidjeti moralne implikacije ovoga problema
- Truba
#1040 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
brkaš pojmove nije to taj testAteista wrote: ↑11/01/2024 11:24U zadnjem i jeste poenta, mozda grijesim ali mislim da bi se malo ko odlucio na abortus zbog toga, pogotovo sto ni test ne moze gatantovati da ce biti problem ili nece, samo daje sanse.
ovo je iz krvi odrede i spol i hoće li biti transgender i ima li tih nasljednih genetskih problema
svak za se travu pase ali poslije 35. godine raste vjerojatnoca za probleme
- Chloe
- Photo mod
#1041 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Kod nas i mlade žene rade prenatalne testove, od one palete sa osnovim testovima koja je 1000 KM, što je test detaljniji, skuplji je, čini mi se maksimalna cijena doseže 2500 KM.Truba wrote: ↑11/01/2024 11:27to se ne nudi mladim roditeljima nego osobama u trećoj životnoj dobi i gerijatrijskim majkama (40+)
e niste
rješenja nema ali se u rizničnim trudnoćama to prepoporučuje by ginekolozi jer je to neki standard danas
nije samo taj jedan sindrom tu ima njih mnogo još i test ima više skala od početne do maksimalne ponude od 400 do 900 eura
Mog brata supruga je radila test, 26. godina, i obzirom na godine, uzela je paletu od 1800 KM.
- Ateista
#1042 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Ne govorim o moralnim implikacijama, iako mi je tesko zamisliti u kojoj situaciji bih se odlucio na abortus (da ne bude bas da kazem da nikad ne bih) ostavljam drugima pravo da odluce za sebe. Stvar je u tome sto mislim da bi se ipak malo njih odlucilo za taj korak, pa se postavlja pitanje zasto ga rade? Ako neko bi, onda razumijem i test.Truba wrote: ↑11/01/2024 11:27to se ne nudi mladim roditeljima nego osobama u trećoj životnoj dobi i gerijatrijskim majkama (40+)
e niste
Ima raznih testova, govorim o onim koji detektuju sansu za genetske probleme. Za spol ok, znatizelja da saznaju ranije.
-
moimoi
#1043 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Pa neces se testirati ako ne mislis abortirati.. logicno. Nema onda potrebe ni da pratis trudnocu na mjesecnom nivou kako je danas uobicajeno, nego kako se nekad radilo… jednom da ti je potvrdi i jednom pred porod da znaju da li carski ili nema potrebe.Ateista wrote: ↑11/01/2024 11:24U zadnjem i jeste poenta, mozda grijesim ali mislim da bi se malo ko odlucio na abortus zbog toga, pogotovo sto ni test ne moze gatantovati da ce biti problem ili nece, samo daje sanse.
Mojoj prijateljici je savjetovana amnio jer u porodici ima slucaj Down iako je tada imala 28god. Na osnovu rezultata a i UZ tj napredovanja djeteta dr. Je zakljucio da je rizik minimalan. Da su rezultati bili pozitivni, sigurno ne bi zadrzala trudnocu.
Osim toga, Down jos dodje kao najblazi oblik genetskog oboljenja… ljudi koji fino mogu zivjeti..sretno
Imas genetskih bolesti koje su uzasne, gdje dijete nikada nece hodati, pricati… citav zivot vezan za krevet. Nikakav zivot.
- Truba
#1044 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
moj prvi rodjak ima dijete s down sindromom... i jednoj rodjakinji od moje tetke unuci je spontani pobačaj bio ali nisu znali spasili dijete u inkubatoru i na kraju se ispostavi neka katastfoalna bolest dijete živjelo još 4-5 mjeseci a moglo je do 12 godina dakle ništa ne može živi na aparatima nepokretno.
oboje su vjernici i ne bi pobacili
rodjak je odmah poslije imao drugo dijete zdravo i GENIJALAC mali
ali prvi sin je na tu podlogu dobio meningitis što je napravilo svima pakao...rodjak ne radi samo oko malog evo mislim već 15 godina...
rodica više ne planira imati djecu jer se prepala a izuzetno je mlada prema forumskim standardima ni 35 godina
oboje su vjernici i ne bi pobacili
rodjak je odmah poslije imao drugo dijete zdravo i GENIJALAC mali
ali prvi sin je na tu podlogu dobio meningitis što je napravilo svima pakao...rodjak ne radi samo oko malog evo mislim već 15 godina...
rodica više ne planira imati djecu jer se prepala a izuzetno je mlada prema forumskim standardima ni 35 godina
-
moimoi
#1045 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Strasna je to patnja kako te djece tako i tih roditelja.
-
Hakiz
#1046 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
A onda neko kaže da svako dijete ima svoju nafaku.
Ima...
Ima...
- Ateista
#1047 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Imam utisak da se mnogi koji rade taj test ipak ne bi odlucili za abortus, ne znam, mozda i grijesim, to je samo moj neki utisak. Mi smo razgovarali jednom o tome i slozili se da to ne bismo uradili kakav god da je rezultat testa, i samim tim ga nismo ni radili. Mogu eventualno razumjeti i da neki koji se brinu zele da su mirni pa urade taj test da ne brinu, nadajuci se da ce biti dobri rezultati.moimoi wrote: ↑11/01/2024 11:45Pa neces se testirati ako ne mislis abortirati.. logicno. Nema onda potrebe ni da pratis trudnocu na mjesecnom nivou kako je danas uobicajeno, nego kako se nekad radilo… jednom da ti je potvrdi i jednom pred porod da znaju da li carski ili nema potrebe.![]()
Mojoj prijateljici je savjetovana amnio jer u porodici ima slucaj Down iako je tada imala 28god. Na osnovu rezultata a i UZ tj napredovanja djeteta dr. Je zakljucio da je rizik minimalan. Da su rezultati bili pozitivni, sigurno ne bi zadrzala trudnocu.
Osim toga, Down jos dodje kao najblazi oblik genetskog oboljenja… ljudi koji fino mogu zivjeti..sretno
Imas genetskih bolesti koje su uzasne, gdje dijete nikada nece hodati, pricati… citav zivot vezan za krevet. Nikakav zivot.
Za pracenje trudnoce se bas ne bih slozio da je isto, nisam doktor ali mislim da ima stvari koje se mogu rijesiti ako se na vrijeme otkriju, na primjer pucanje posteljice i HELP sindrom koji smo prosli, srecom prezivjeli oboje i bez posljedica, pa treba pratiti da se na vrijeme radi carski rez, sigurno ima jos nekih stvari za koje se moze intervenisati na vrijeme ako se prati.
Inace, slazem se da zna biti bas jako tesko, i sam down je zeznut iako ima razlicitih slucajeva koliko ta djeca uspiju napredovati, ali svakako ima i puno tezih pa je pitanje moze li se to nazvati zivotom, pate se i roditelji i dijete citav zivot. Ne volim ni razmisljati o tome, zahvalan sam sto ne moramo prolaziti kroz tako nesto i donositi takve odluke sta uraditi, tako da ne bih nikad sebi dao za pravo da nekome pametujem oko bilo kakve odluke po tom pitanju, dovoljno im je to kroz sta prolaze i u jednoj i u drugoj opciji.
-
Hakiz
#1048 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Zato treba pakt. Ako ti kažeš ono mora znati da će mu biti iste podljedice kao da je on rekao.suspect_zero wrote: ↑11/01/2024 01:08Da, muž dovoljno da nekada samo promijeni facu i ovaj već miran, ako drekne ( to obično kada bezobrazlukom presauga ) onda sam u tišini oplače.nepass1 wrote: ↑10/01/2024 23:27Jesam kad su obaveze u pitanju, nekad se osjecam kao drill instructor iz usa vojnih filmovasuspect_zero wrote: ↑10/01/2024 17:17 Nifty test radila moja sestra, izašao je malo više od hiljade....rezultati se slali u Italiju.
Jeste strogi roditelji?
Najgore je kada dijete skonta da šta mu ne prođe kod mame proći će kod tate i obrnuto. Djeca su majstori manipulacije.
- Ateista
#1049 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
Bas su majstori u tome, nas je znao uhvatiti na foru jer ne stignemo neke stvari iskomunicirati, jedno mu zabrani nesto iz nekog razloga, on nazove drugo da pita i dobije to...Hakiz wrote: ↑11/01/2024 12:26Zato treba pakt. Ako ti kažeš ono mora znati da će mu biti iste podljedice kao da je on rekao.suspect_zero wrote: ↑11/01/2024 01:08Da, muž dovoljno da nekada samo promijeni facu i ovaj već miran, ako drekne ( to obično kada bezobrazlukom presauga ) onda sam u tišini oplače.nepass1 wrote: ↑10/01/2024 23:27
Jesam kad su obaveze u pitanju, nekad se osjecam kao drill instructor iz usa vojnih filmova
Najgore je kada dijete skonta da šta mu ne prođe kod mame proći će kod tate i obrnuto. Djeca su majstori manipulacije.
-
moimoi
#1050 Re: Novokomponovani roditelji koji od djece prave debile...
@Ateista
Ne znam.. meni da je dr u bilo kojem momentu rekao da sumnja na nesto i da me je poslao na amnio koja bi potvrdila njegove sumnje.. ja se ne bih dvoumila.
Naravno da se i prilikom poroda mogu desiti kojekakve komplikacije koje mogu imati uzasne posljedice na dijete (a i majku) ali to je vec “visa sila”.
Ne bih mogla svjesno roditi dijete koje ce se patiti.
Ne znam.. meni da je dr u bilo kojem momentu rekao da sumnja na nesto i da me je poslao na amnio koja bi potvrdila njegove sumnje.. ja se ne bih dvoumila.
Naravno da se i prilikom poroda mogu desiti kojekakve komplikacije koje mogu imati uzasne posljedice na dijete (a i majku) ali to je vec “visa sila”.
Ne bih mogla svjesno roditi dijete koje ce se patiti.