Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#14226 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Tango556 wrote: 10/01/2024 13:57
Ja bih iskreno otišao , mislim Norveška je bolja za živjeti od Saudije iz nekih razloga ali novac kakav tamo u 3,4 godine zaradiš je ono sto u Europi zaradiš za 10. Posto sam radio u istoj industriji par godina , znam o čemu pričam. Dodaj da imaš sve moguće tamo od najboljih škola za djecu ako ih povedeš do ostalih stvari koje u Europi možeš samo sanjati.

Ja to gledam da stisneš zube par godina i onda odmoriš par na račun toga, bukvalno kupiš sebi slobodno vrijeme.
Ma razumijem ja to, iskreno ne mogu nigdje van sjevero-zapadne europe trenutno. Ono sta meni treba Saudija ne nudi. Svojevremeno dok se djeca nisu rodila putovao sam cesto, i razmisljao da jednu godinu zivimo u Angoli, tad je bio aktuelan onaj Blok 55. Sad je tako kako jest.

Ne mogu se zamislit u Saudiji, ali da nije nekih drugih stvari razmislio bih. Ne zamisljam se nesto ni na sjeveru, ne pripadam "behind the wall". Kad bi uletila neka ponuda za Houston mozda bih o tome razmislio, ali ne trazim. Komunista u Houstonu - razapeli bi me :D

Dosta o tome :) ali upravu ste svi, da nije ko sto jest i da nisam sretan na poslu, vjerovanto bih drugacije razmisljao.
dr_Evil

#14227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Hajvan wrote: 10/01/2024 14:02
ja sam u SaRAJevU, a vi u nekom Norčepingu

Vi mozda jeste palestinac/cigan ili koja ve druga etnicka skupina koja nema drzave

ja nisam.

tako da ja nisam to Vase MI.
Svaka cast majstore, nek si mi rekao :bih:
Hajvan

#14228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

dr_Evil wrote: 10/01/2024 14:09
Hajvan wrote: 10/01/2024 14:02
ja sam u SaRAJevU, a vi u nekom Norčepingu

Vi mozda jeste palestinac/cigan ili koja ve druga etnicka skupina koja nema drzave

ja nisam.

tako da ja nisam to Vase MI.
Svaka cast majstore, nek si mi rekao :bih:
hvala i drugi put
detroit-mercy

#14229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

moimoi wrote: 10/01/2024 11:02
sinuhe wrote: 10/01/2024 10:43 Jednom kada su pokrenute migracije za vrijeme rata tesko je iste i zaustaviti. Godisnje emigrira onoliko koliko se rodi djece.
Bosna i Hercegovina je mirna zemlja i nece se u njoj vise nista veliko desiti. Sigurno da se u njoj moze i lijepo zivjeti. Istovremeno je to i jako zapustena zemlja u svakom pogledu.
Migracije su bile i u II.sv ratu te neposredno nakon… Pa su zaustavljene “podizanjem” zemlje na noge. Narod je mislio da ce se isto desiti i nakon ovog rata, al se ipak nije desilo osim sto su odabrani “podizali” svoje iznose na privatnim racunima.
Ovo je kljucna recenica, narod je izgubio projekciju ili viziju bolje buducnosti. Svi su ocekivali da ce kada stane rat uslijediti nagli skok, od zivotnog standarda pa nadalje. Medjutim, ruku na srce, desilo se je jedno veliko nista :skoljka: 30 godina mrcvarenja koje se svodi na onu historijsku "samo nek ne puca", dolaze genereacije koje nece vise da zive tu mantru "samo nek ne puca".
Na stranu projekcije ekonomskog rasta, koje su za zemlju koja je u nasem stanju vise nego jadne. 2-3% rasta na godisnjem nivou ljudi ne osjete. Nama treba ono sto je imala Poljska, godine eknomoskog rasta od 5-8%.
Gdje je bila bivsa drzava 70thi a gdje smo mi 2020tih.
dr_Evil

#14230 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 10/01/2024 14:34
Ovo je kljucna recenica, narod je izgubio projekciju ili viziju bolje buducnosti. Svi su ocekivali da ce kada stane rat uslijediti nagli skok, od zivotnog standarda pa nadalje. Medjutim, ruku na srce, desilo se je jedno veliko nista :skoljka: 30 godina mrcvarenja koje se svodi na onu historijsku "samo nek ne puca", dolaze genereacije koje nece vise da zive tu mantru "samo nek ne puca".
Na stranu projekcije ekonomskog rasta, koje su za zemlju koja je u nasem stanju vise nego jadne. 2-3% rasta na godisnjem nivou ljudi ne osjete. Nama treba ono sto je imala Poljska, godine eknomoskog rasta od 5-8%.
I da dodam, socijalni nemiri se nisu desili jer je izabran put odlaska, i postojala je mogucnost odlaska. Odlaze nezaposleni i zaposleni, popunjavaju se radna mjesta. Da smo sada u situaciji kao 2000-e da imamo 3.5 miliona stanovnika, umjesto postojecih 2.5 bila bi druga prica. Plate bi, iako i sada niske bile mnogo nize, a garda nezaposlenih bi vjerovatno krenula nekim drugim putem, usudio bih se reci i kriminala dobrim dijelom.

Prije 10+ godina je trebala stela za posao u kladionici ili u Bingu. Majstore si trazio tako da ides kraj ceste i otvoris vrata pa ti uskoce. Vjestacki smanjen socijalni pritisak.
detroit-mercy

#14231 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

ibizza wrote: 10/01/2024 08:54
detroit-mercy wrote: 09/01/2024 16:30
EFD22 wrote: 09/01/2024 16:01

Upravo tako! :thumbup:
Problem je sto mnogi smatraju da je BH bogata i uredjena drzava :skoljka: , jest al za Igora Dodika i onu malu Izetbegovicku sto moze profesionalno bude sta hoce u BiH.
Za veliku vecinu realnost je nesto drugo, zbog toga i imamo migracije kakve imamo.
Al jebi ga, na forumu su uglavnom svi bogatasi a ove sto odlze su natjerale zene :mrgreen:.

Ma nije baš tako. Znam masu ljudi koji dobro žive, rade za dobre firme, imaju primanja 4000+, stanove, apartmane, sluzbene i privatna auta...

Ovo sto ti pises za Igora i Jasminu , jbg i u USA su takvi povlašteni.

Većina danas odlazi zbog političke situacije, a sve manje zbog finansija.
Gledaj prika moj, niko ne tvrdi da nema ljudi koji imaju dobar zivot u BiH. Naravno da ima, imas dosta takvih ljudi, nas problem je sto je sve uvezano kroz politiku i visoku dozu korupcije i tu se obican covjek jako tesko snalazi. Hajde to i nekako, ali glavni problem je sto se stvara drustvo u kojem na jednu stranu imamo ljude izueztno visoke ekonomse moci, dok na drugoj vecoj strani imamo ljude sa jako niskom ekonomskom moci. Problem je ona sredina, sredina ili srednja klasa, koja je motor svakog drustva, je unistena u BiH. Bojim se da postajemo kao one Latinoamericke drzave gdje imas klasu bogatih, malo srednje klase i ostalo je sirotinja.
Na stranu sto smo veci izgubili masu radno sposobnog stanovnistva i jos uvijek gubimo kroz migracije, nas problem je i struktura nase eknomije. Ne stvaramo dodatnu vrijednost koja donosi blagostanje,
Na kraju de se dogovorite sto ljudi odlaze, jel zbog para ili zbog politicke situacije :skoljka:.
detroit-mercy

#14232 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 10/01/2024 14:41
I da dodam, socijalni nemiri se nisu desili jer je izabran put odlaska, i postojala je mogucnost odlaska. Odlaze nezaposleni i zaposleni, popunjavaju se radna mjesta. Da smo sada u situaciji kao 2000-e da imamo 3.5 miliona stanovnika, umjesto postojecih 2.5 bila bi druga prica. Plate bi, iako i sada niske bile mnogo nize, a garda nezaposlenih bi vjerovatno krenula nekim drugim putem, usudio bih se reci i kriminala dobrim dijelom.

Prije 10+ godina je trebala stela za posao u kladionici ili u Bingu. Majstore si trazio tako da ides kraj ceste i otvoris vrata pa ti uskoce. Vjestacki smanjen socijalni pritisak.
Medjutim, zbog nekog razloga ljudi ovo vide kao ekonomski dobru vijest i ocekuju da ce zarade rasti jos vise jer eto nema ko da radi :skoljka: . Da rasti ce do odredjenog momenta ali onda dolazi stop, jer ne moze bazirati eknomomiju na varenje bojlera i strikanje gaca i u isto vrijeme ocekivati super duper zarade.
dr_Evil

#14233 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

detroit-mercy wrote: 10/01/2024 14:49
Medjutim, zbog nekog razloga ljudi ovo vide kao ekonomski dobru vijest i ocekuju da ce zarade rasti jos vise jer eto nema ko da radi :skoljka: . Da rasti ce do odredjenog momenta ali onda dolazi stop, jer ne moze bazirati eknomomiju na varenje bojlera i strikanje gaca i u isto vrijeme ocekivati super duper zarade.
Pa nasa drzava je bazirana na pisanju u gace da se ugrijemo i rijecima "ma nece-bit ce to dobro, samo boze hajra" Ne ocekujem nikakav stop sve dok smo pod protektoratom, sta ce biti nakon protektorata, to je nesto drugo. Ali ja sam po prirodi pesimista, a nije ni tema, treba te prognoze pustit nekom ko je optimista, kao sajber ili trambaj.
n+1

#14234 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Baš je čudno što je ljudima dobra vijest to što više ne rade za 700 maraka, nego rade za 1500 maraka, umjesto da plaču što im plata neće narasti na 3000 maraka bez značanijeg skoka produktivnosti koji, dodajmo i to, nije isključen.

Prava mala ekonomska zagonetka, takoreći.
detroit-mercy

#14235 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

n+1 wrote: 10/01/2024 14:56

Baš je čudno što je ljudima dobra vijest to što više ne rade za 700 maraka, nego rade za 1500 maraka, umjesto da plaču što im plata neće narasti na 3000 maraka bez značanijeg skoka produktivnosti koji, dodajmo i to, nije isključen.

Zarade skocile a nije bilo infalcije :mrgreen:.
Koliki je stvarni rast zarada?
moimoi

#14236 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

detroit-mercy wrote: 10/01/2024 14:43
ibizza wrote: 10/01/2024 08:54
detroit-mercy wrote: 09/01/2024 16:30
Problem je sto mnogi smatraju da je BH bogata i uredjena drzava :skoljka: , jest al za Igora Dodika i onu malu Izetbegovicku sto moze profesionalno bude sta hoce u BiH.
Za veliku vecinu realnost je nesto drugo, zbog toga i imamo migracije kakve imamo.
Al jebi ga, na forumu su uglavnom svi bogatasi a ove sto odlze su natjerale zene :mrgreen:.

Ma nije baš tako. Znam masu ljudi koji dobro žive, rade za dobre firme, imaju primanja 4000+, stanove, apartmane, sluzbene i privatna auta...

Ovo sto ti pises za Igora i Jasminu , jbg i u USA su takvi povlašteni.

Većina danas odlazi zbog političke situacije, a sve manje zbog finansija.
Gledaj prika moj, niko ne tvrdi da nema ljudi koji imaju dobar zivot u BiH. Naravno da ima, imas dosta takvih ljudi, nas problem je sto je sve uvezano kroz politiku i visoku dozu korupcije i tu se obican covjek jako tesko snalazi. Hajde to i nekako, ali glavni problem je sto se stvara drustvo u kojem na jednu stranu imamo ljude izueztno visoke ekonomse moci, dok na drugoj vecoj strani imamo ljude sa jako niskom ekonomskom moci. Problem je ona sredina, sredina ili srednja klasa, koja je motor svakog drustva, je unistena u BiH. Bojim se da postajemo kao one Latinoamericke drzave gdje imas klasu bogatih, malo srednje klase i ostalo je sirotinja.
Na stranu sto smo veci izgubili masu radno sposobnog stanovnistva i jos uvijek gubimo kroz migracije, nas problem je i struktura nase eknomije. Ne stvaramo dodatnu vrijednost koja donosi blagostanje,
Na kraju de se dogovorite sto ljudi odlaze, jel zbog para ili zbog politicke situacije :skoljka:.
Pa jedno vuce drugo.
Eto ti onaj primjer fabrike obuce “Kavat”.. lik dovukao posau u BiH sa namjerom da iskoristava nase tj u konacnosti svoj narod kao roblje. Radili mu ljudi za platu jednog para obuce. Bili to mogao u drzavi gdje postoje normalni zakoni?
geralt

#14237 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

dr_Evil wrote: 10/01/2024 14:08 Komunista u Houstonu - razapeli bi me :D
Ne bi vjeruj mi, Houston je pun komunista. Isto tako je pun i liberala, fasista, religijskih konzervativaca, libertarijanaca... U svakom velikom americkom gradu svako moze naci kakvo god drustvo mu odgovara.
dr_Evil

#14238 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Niste se vas dvojica razumjeli.

Detroit je rekao(nadam se) da ovim vjestackim ispumpavanjem socijalnog balona na kraju cemo napraviti veci problem, prvo nemamo socijalno program niti program razvoja, drugo ponestaje radne snage da popuni radna mjesta. Moramo uci u recesiju. Druga stvar je pojedinacni osjecaj srece jer na stolu ima vise, uprkos inflaciji ima vise.

N+1 ti si forumas koji se ozbiljnije bavi ekonomijom. Svaka veca ekonomija privlaci radnu snagu i razvija odredjene grane planski, iako trziste diktira uslove. Kod nas se bazira na snalazenju malih obrta i malih preduzeca, srednjih imamo na prste, a velikih nemamo nikako. Potrebna su velika da bi vukla manja, ne mogu se nasa mala kaciti na regionalna ili europska.

Mogu, na kratke staze.
Hajvan

#14239 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

geralt wrote: 10/01/2024 14:59
dr_Evil wrote: 10/01/2024 14:08 Komunista u Houstonu - razapeli bi me :D
Ne bi vjeruj mi, Houston je pun komunista. Isto tako je pun i liberala, fasista, religijskih konzervativaca, libertarijanaca... U svakom velikom americkom gradu svako moze naci kakvo god drustvo mu odgovara.
dobar je Houston, ali meni su se vise svidjeli San Antonio, pa i Austin
San Antonio pogotovo.
Bodkin

#14240 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 09/01/2024 15:59
Bodkin wrote: 09/01/2024 15:54
dr_Evil wrote: 09/01/2024 14:41

Ja se ne zalim da je meni lose, ne znam jesam li se ikad pozalio. Ti ocito imas neki problem svoj koji prenosis na mene.

Ja sam realno objasnio mnogo puta da mene kao mediteranskom covjeku ne pase skandinavski mentalitet - sto ne cini njih losim ljudima, niti losim zemljama. Meni kao hercegovcu ne pase ni hrvatski humor - a onaj purger crce od smijeha. Ne pase mi ni azijska kuhinja, a cinjenicno vise ljudi jede azijsku nego mediteransku.

OTisao sam iz profesionalnih razloga, ostajem(vjerovatno) zbog privatnih razloga. Koji je tvoj razlog pa si na forumu umjesto medju ljudima?
Pa vecini je tako. I ovaj genije je u vegasu. Da je u shreveportu u louisiani, drugacije bi pricao.

Generalno nakon 3-4 godine skontas sta je dobro i sta lose i valjda postanes realista. Ali je cinjenica da je vani dobro odredjenom profilu ljudi, kao sto je dole dobro odredjenom profilu ljudi.

Ako hocu da imam izbor vise od 10 restorana u gradu, vise od 20 jakih medjunarodnih firmi za karijeru, vise od uvoza i prodaje, vise od 10 radnji za odjecu i vise od 4 direktne destinacije za putovanje avionom, vise od lokalne fudbalske lige, necu zivjeti u tom gradu. Pa to bila zenica ili memmingen

Na stranu sve drugo
Ono sto je prva i osnovna cinjenica je da je vecini ljudi bolje u bogatoj, razvijenoj i demokratskoj drzavi nego u onoj koja to nije.
Sve ostalo je manje bitno.
Pa eto neki tvrde da nije tako. Ili da je nesto lose teziti da zivis u takvim drzavama
n+1

#14241 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

dr_Evil wrote: 10/01/2024 15:01 Niste se vas dvojica razumjeli.

Detroit je rekao(nadam se) da ovim vjestackim ispumpavanjem socijalnog balona na kraju cemo napraviti veci problem, prvo nemamo socijalno program niti program razvoja, drugo ponestaje radne snage da popuni radna mjesta. Moramo uci u recesiju. Druga stvar je pojedinacni osjecaj srece jer na stolu ima vise, uprkos inflaciji ima vise.

N+1 ti si forumas koji se ozbiljnije bavi ekonomijom. Svaka veca ekonomija privlaci radnu snagu i razvija odredjene grane planski, iako trziste diktira uslove. Kod nas se bazira na snalazenju malih obrta i malih preduzeca, srednjih imamo na prste, a velikih nemamo nikako. Potrebna su velika da bi vukla manja, ne mogu se nasa mala kaciti na regionalna ili europska.

Mogu, na kratke staze.
Ideja da države treba da "razvijaju određene grane planski" se sve do COVID-a smatrala retrogadnom ekonomskom politikom, jer "nije na državi da bira pobjednike", kako ste to uglavnom govorilo. Mainstream ekonomska teorija je sugerirala upravo ovo što ti kažeš da mi radimo: što više malih preduzeća, što više preduzetništva, i što više slobodnog tržišta, u kome pobjednici isplivaju sami. Država samo treba da se skolni sa strane privatnom sektoru, eventualno dadne izvozne poticaje.

Sve kritike naše ekonomije oduvijek su se svodile na to da država pretjeranom regulativom i nametima guši taj duh slobodnog tržišta, dakle da tržište nije dovoljno slobodno, a samo okorjele komunjare su imale tu ideju da država treba planski nešto razvijati u realnom sektoru.

Međutim, kako su COVID i Ukrajina su pokazali da je strateški važno razvijati određene industrije (medicinska oprema, farmacija, namjenska industrija, itd.), i u kombinaciji sa Bidenom koji snažno gura agendu industrijske politike i nastoji istu popularizirati, ta ideja se počinje re-evaluirati u ekonomskoj teoriji.
detroit-mercy

#14243 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

n+1 wrote: 10/01/2024 15:14
dr_Evil wrote: 10/01/2024 15:01 Niste se vas dvojica razumjeli.

Mogu, na kratke staze.
Ideja da države treba da "razvijaju određene grane planski" se sve do COVID-a smatrala retrogadnom ekonomskom politikom, jer "nije na državi da bira pobjednike", kako ste to uglavnom govorilo. Mainstream ekonomska teorija je sugerirala upravo ovo što ti kažeš da mi radimo: što više malih preduzeća, što više preduzetništva, i što više slobodnog tržišta, u kome pobjednici isplivaju sami. Država samo treba da se skolni sa strane privatnom sektoru, eventualno dadne izvozne poticaje.

Sve kritike naše ekonomije oduvijek su se svodile na to da država pretjeranom regulativom i nametima guši taj duh slobodnog tržišta, dakle da tržište nije dovoljno slobodno, a samo okorjele komunjare su imale tu ideju da država treba planski nešto razvijati u realnom sektoru.

Međutim, kako je COVID i Ukrajina su pokazali da je strateški važno razvijati određene industrije (medicinska oprema, farmacija, namjenska industrija, itd.). U kombinaciji sa Bidenom koji snažno gura agendu industrijske politike i nastoji je popularizirati, ta ideja se tek počinje re-evaluirati u ekonomskoj teoriji.
Gledaj, prvo velika zabluda je da mala i srednja preduzeca nude blagostanje. Veliki sistemi su ti koji povecavaju produktivnost i imaju mogucnost implementacije najnovijih tehnologija i koji su motor rasta mali i srednjih preduzeca. Haj ti reci gazdi male manufature da investira brdo love u najnovije operativne sisteme.

Ono sto meni licno smeta u nasem sistemu je:

Jako malo ulaganje u nauku (strategija nula)

Jako malo ulaganje u istrazivanje i razvoj (startegija nula)

I na kraju jedna od bolnih tacaka, javna preduzeca. Najveci duznik drzavi su drzavna preduzeca. Na stranu to sto jos uvijek zaposljavaju ogroman broj radne snage ali upravljaci/menadzment tih kompanija ne sluze javnosti, preduzecima nego stranakama. I glavni cilje je zadovoljiti poslodavca koji je u ovom slucaju stranka. Pod dva kratkorocno razmisljanje bez ikakve strategije, jer ti mandat visi od izbora do izbora i citava svrha tvog mandata je zadovoljiti stranku i napuniti dzepove sebi i familiji jer vec stura mozes biti out.
Davno je to trebalo sve razjebati, privatizovati i proci kroz taj inicijalni sok koji donosi privatizacija. Ovako mrcvarimo se dzabe, nismo mi mentalitet naroda kojem je blagostanje drustva primarni cilj, ipak smo mi hahari koji prvo gledaju sebe i jos par koljena iza.
n+1

#14244 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

detroit-mercy wrote: 10/01/2024 14:57

Od 2019. prosječna plata rasla 30%. Inflacija je kumulativno bila oko 22%.

Zadatak za tebe: pronaći koliko je država u tom periodu imalo viši realni rast prosječne plate.
dr_Evil

#14245 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

n+1 wrote: 10/01/2024 15:14

Međutim, kako su COVID i Ukrajina su pokazali da je strateški važno razvijati određene industrije (medicinska oprema, farmacija, namjenska industrija, itd.), i u kombinaciji sa Bidenom koji snažno gura agendu industrijske politike i nastoji istu popularizirati, ta ideja se počinje re-evaluirati u ekonomskoj teoriji.
I da i ne. Ideja slobodnog i otvorenog trzista koje samo sebe razvija - nemam nista ruzno reci. Ali je drzava koja kroz svoje agencije daje financijske injekcije u razvoj raznih sektora, popularno na zapadu zelene energije, baterija, hamburgera od crva, ili tome slicno. Bit ce da zapadne ekonomije koje sam ja vidio onda su redom komunisticke. Velike preduzeca su generator razvoja, ne moze to biti malo preduzece od 40 zaposlenih, bez obzira koliko ih imas. Moras imati glavnog izvoznika. Drzava je ta koja daje i dozvole i poticaje ako vjeruje u ideju.

Gledajuci Skandinaviju onda su to zasigurno za Svedsku Volvo, SAAB, SCANIA, ili Norvesku Equinor, AKER Solutions ili njima slicno. Sva mala preduzeca zive vecinom od njih. Drzave su planski gurale ove sektore, a potreba je dolazila od trzista naravno. Niti jedan od ovih nema zatvoreni ciklus proizvodnje jer se baziraju na tome da poslovi se dijele prema manjima i stvara konkurencija cijene i kvalitete, a nije strano da od ovih malih zahvaljujuci referensi i znanju nastaju preduzeca srednje velicine.

Eh sad ne moras se sloziti, i postujem to. Nama je proturena prica o malim i srednjim da bi se unistili giganti. Vecina njih bi nestala svakako.

Napraviti plan koji kaze gdje zelimo biti za 10-50-100 godina, i u kojim sektorima nije komunizam, nego zdrav razum.
Trappist

#14246 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Trappist »

n+1 wrote: 10/01/2024 15:31

Zadatak za tebe: pronaći koliko je država u tom periodu imalo viši realni rast prosječne plate.
Od 2019. do danas su cijene nekretnina skocile 150%. Cijene osnovnih zivotnih namirnica 100%.
jeza u ledja

#14247 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Hajvan wrote: 10/01/2024 13:54 doci ce i ovdje neki ljudi kojima je ovo raj na zemlji, kupiti zemlju, izgraditi kuce u zelenilu
i dzamije naravno
a ovi sto su otisli, njima ce novo stanovnistvo kroz preuzetu vlast, nametnuti poreze na nekrtnine koje imaju ovde te ce biti prinudjeni rasprodati jer im se nece isplatiti placati ogormne pare godisnje...
tada ce ovo biti uredjena i veoma bogata zemlja, a ovi sto su vani ce sa sjetom gledati na Bosnu
ali u istu vise nece moci, osim vrlo kratko turisticki, prismrditi.

Pozdravi iz SaRAJevA!
Prodje zivot u tom cekanju...
sumirprimus

#14248 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

I sve to imamo i u Bosni, ima cak i nafte ne mora se ic ni na busotine. Milina, ostajte ovde sunce tudjeg neba.. Jah :lol:
n+1

#14249 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Trappist wrote: 10/01/2024 15:34

Od 2019. do danas su cijene nekretnina skocile 150%. Cijene osnovnih zivotnih namirnica 100%.
Nisu, ali sve i da jesu, kako je već ponovljeno desetak hiljada puta, inflacija =/= nekretnine + hrana.
Ozimician

#14250 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Trappist wrote: 10/01/2024 15:34

Covjek trazi da napravite komparaciju.
Post Reply