Ma nisam ni ja ljubitelj ekrana. PLC ploča, vjestačke inteligencije. Zaradjujem hljeb čaprkajuči rukama, ali neke stvari su lakse sa tehnologijom. I u okvirima ne bjezim. A niti mogu bjezati od iste. Prati me ko i sve nas.. Fino je imati danasnji tel u ruci koji mjenja 10 drugih individualnih aparata. Sve na jednom mjestu.citroen xm wrote: ↑09/01/2024 17:00Ooo i danas te može zajebati neko i to puno lakše nego prije. Sa druge strane uz osnove, ali baš stroge osnove poznavanja mehanike prije si mogao uraditi puno toga sam. Danas i za najveću glupost možeš samo da blejiš ko tele u šarena vrata. Za sve ti treba dijagnostika, a sa nju posjeduje i sa njom zna raditi minimalan broj ljudi, zanemariv postotak. Logično, proizvođači rade sve da te što više vežu za servis. Da ne pričamo kako si prije mogao skoro svaki segment posebno mijenjati, a danas ti otkaže neka glupost i zbog nje moraš mijenjati čitav sklom sa još 2 ispravna dijela.B6Redhell wrote: ↑09/01/2024 16:34 Citroen. Nevalja vektra. Ima mali MFD ekran, i dozu vještačke inteligencije, Prepisivat ce studenti.
Današnja mehanizacija i motori se daju štelovati bez ikakvih mehanickih dodira ili dijelova. Poenta mog posta je kao sto APR kuca sugerira uz glasovne komande raditi sta hoces, dijagnozu jaci boost itd. Ne trebaju novi softweri, kablovi, ko ce ti uraditi kad ces uraditi. Jeli te neko zajebo, sto ti ne radi ovo. Itd..
tehnologija je napredovala na svim poljima. I to daleko. Pa tako i u autima.. Drugo je sto bi neko i dalje volio da kurbla da upali.![]()
No zanemarimo mehaniku, usmemo li bilo kojindio auta vidimo da su prije auta pravljena tako da svaka inovacija, svaki dio opreme, svaki sklop ima smisla i svrhu postojanja u autu. Danas u autima imaš brdo bespotrebne opreme koja uzme dobar dio novca kupcu, a ne služi ni za šta. Tj. služi da od auta napravi novogodišnju jelku i privuče mlade generacije koje se rađaju, odrastaju i umiru na društvenim mrežama.
Isto tako se slazem da sva ta tehnologija pravi debile od novih generacija. Ali pazi sad. Debile u smislu koji mi mislimo. Znaci ne interesuje ih šarafanje. Teska Mehanizacija sklopovi itd. mnogi od mladjih gen. nisu debili na drugim poljima. Informatike, robotike, softwera aplikacija itd. Mi smo u njihovim ocima za njih debili.. tako da je to sve na vagi.
Zvuci kao naucna fantasika. Ali nismo daleko od toga da auta sama razmisljaju i rade postupke. Sto je zabrinjavajuce