Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#14151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 09/01/2024 14:41
Dope_Man wrote: 09/01/2024 14:32 Covjek se naprosto zapita zasto si ikad otisao u tu mrsku Skandinaviju da bi se zalio kako nemaju nista od tog meraka. :lol:
Ja se ne zalim da je meni lose, ne znam jesam li se ikad pozalio. Ti ocito imas neki problem svoj koji prenosis na mene.

Ja sam realno objasnio mnogo puta da mene kao mediteranskom covjeku ne pase skandinavski mentalitet - sto ne cini njih losim ljudima, niti losim zemljama. Meni kao hercegovcu ne pase ni hrvatski humor - a onaj purger crce od smijeha. Ne pase mi ni azijska kuhinja, a cinjenicno vise ljudi jede azijsku nego mediteransku.

OTisao sam iz profesionalnih razloga, ostajem(vjerovatno) zbog privatnih razloga. Koji je tvoj razlog pa si na forumu umjesto medju ljudima?
Welcome to the club. :lol: :lol: :lol:
Ozimician

#14152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

nuki_cika wrote: 09/01/2024 13:49 Ja imam drugaricu koja radi u Rosmanu baš taj Tielzeit, dakle na pola radnog vremena dok joj je muž na puno radno vrijeme, ali te smjene rada koje joj se prave su kreirane na način da ona na kraju nekad dođe i do 36 radnih sati u sedmici umjesto 20 a naplati taj neki iznos 1200-1300 neto u umori se kao da je radila puno radno vrijeme.
Sve su to oni upakovali da ti što više odbija i uzima a da radiš puno radno vrijeme, barem sam ja to tako shvatio i protumačio i oni će zbog nepravedne porezne politike samo još više padati jer za zdravstveno treba sve više para a nema načina da dođu do njih
Naravno, za dosta poslova se raspisuju konkursi Teilzeit, recimo pola radnog vremena. Ukoliko treba negdje uskociti, produziti, nekog zamjeniti, onda dodaju koji sat. Poslodavci to rade iz razloga, ukoliko im nestane posla, imaju zakonsku osnovu da ti smanje radno vrijeme (na koje si potpisao ugovor), inace bi ti morali platiti te sate (iako npr. sjedis na poslu), jer ti nisi kriv sto "nema posla za tebe" u tom momentu, ovako te rasporede na potpisanih 20h sedmicno i to je to. Kad ima posla, onda radis i do 37h. ( preko toga ne mogu, jer onda te moraju prijaviti na Vollzeit- puno radno vrijeme).

Sve je to vrlo proracunato, ne sikiraj se. :D
Nedaj Boze da naplatis koji sat vise, a nisi ga zaradio.

Pa u sustini u tome se i krije trenutno nezadovoljstvo, sto je rad obezvrijedjen i ko zeli vise da se trudi, radi, napreduje, skoluje - drzava ce ga nagraditi vecim porezima i ukidanjem Elterngelda npr.
Last edited by Ozimician on 09/01/2024 14:49, edited 1 time in total.
Dope_Man

#14153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Kad se neko svakodnevno zali na ljude, obicaje, hranu.. i sta vec ne u mjestu u kojem zivi, a glorifikuje isto na mjestu sa kojeg je otisao... naravno da je smijesno za citati, i ukazivati na takvo ponasanje.
ZoomZoomKiwi

#14154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 09/01/2024 14:15 Ti bas moras ici kume i to sto prije.
Nećeš se tek tako izvući do plaćanja pive. :mrgreen:
dr_Evil

#14155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Dope_Man wrote: 09/01/2024 14:49 Kad se neko svakodnevno zali na ljude, obicaje, hranu.. i sta vec ne u mjestu u kojem zivi, a glorifikuje isto na mjestu sa kojeg je otisao... naravno da je smijesno za citati, i ukazivati na takvo ponasanje.
Ja se jos vise zalim na BiH, samo ocito ne pratis teme "Milorad Dodik" i "Politicko stanje u BiH", toliko da sam proglasen vise puta poCetnikom. Dok sam zivio u BiH mislio sam da je sve normalno i super, onda sam otisao poslom vani i mislio da je tamo sve sjajno i krasno a kod nas fuj. S vremenom sam mogao da skinem ruzicaste naocale i uvidim sve sta je dobro i lose na obje strane.

Nego tigre, nisi odgovorio, zasto si ti na forumu, a ne medju ljudima?
Dope_Man

#14156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

dr_Evil wrote: 09/01/2024 14:53
Dope_Man wrote: 09/01/2024 14:49 Kad se neko svakodnevno zali na ljude, obicaje, hranu.. i sta vec ne u mjestu u kojem zivi, a glorifikuje isto na mjestu sa kojeg je otisao... naravno da je smijesno za citati, i ukazivati na takvo ponasanje.
Ja se jos vise zalim na BiH, samo ocito ne pratis teme "Milorad Dodik" i "Politicko stanje u BiH", toliko da sam proglasen vise puta poCetnikom. Dok sam zivio u BiH mislio sam da je sve normalno i super, onda sam otisao poslom vani i mislio da je tamo sve sjajno i krasno a kod nas fuj. S vremenom sam mogao da skinem ruzicaste naocale i uvidim sve sta je dobro i lose na obje strane.

Na forumu sam jer sam na poslu i dosadjujem se izmedju zadataka. Ovo mi je danas treci komentar ovdje, a na redditu sam jedno 15 napisao (hocu reci, visim po netu i to ponajmanje ovdje).

A upise na tim politickim temama naravno da ne pratim. Otisao sam iz BiH da mom djetetu prije svega sudbinu ne kroji BiH politicka krema, a ne da bih iz Graza pricao o ovom ili onom politicaru i za koga treba glasati. To su, iz mog ugla, teme za ljude koji zive u BiH.
ibizza

#14157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

Dope_Man wrote: 09/01/2024 15:02
dr_Evil wrote: 09/01/2024 14:53

Na forumu sam jer sam na poslu i dosadjujem se izmedju zadataka. Ovo mi je danas treci komentar ovdje, a na redditu sam jedno 15 napisao (hocu reci, visim po netu i to ponajmanje ovdje).

A upise na tim politickim temama naravno da ne pratim. Otisao sam iz BiH da mom djetetu prije svega sudbinu ne kroji BiH politicka krema, a ne da bih iz Graza pricao o ovom ili onom politicaru i za koga treba glasati. To su, iz mog ugla, teme za ljude koji zive u BiH.
Pošteno :thumbup:
dr_Evil

#14158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Dope_Man wrote: 09/01/2024 15:02

Dobro, otisao si i ostao iz tebi ispravnih razloga.. Dosadjujes se bas ovdje medju svojim narodom, a mogao si da pricas sa Hansom po forumu o tome kakve ce slape(priglavke) obuci kada podje na planinu, ili o dionicama(sta mnogi vole da izvale). Pusti te price, nedostaje ti jedan dio tebe koji si ostavio iza sebe, sve ostalo su price za malu djecu, ovdje si jer komunikacija lakse tece sa tebi slicnim mentalitetom i backgroundom, sto ne znaci da nemas i sa njima mnogo zajednickih tema, od sporta, planinarenja, ribarenja, zena i tome slicno.
Dope_Man

#14159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ljudino citaj malo sporije :-)
Ovo mi je danas treci komentar ovdje, a na redditu sam jedno 15 napisao (hocu reci, visim po netu i to ponajmanje ovdje).
EDIT: Valjda bi bilo nelose da naglasim da je sve na redditu na temama koje veze nemaju sa Balkanom, i naravno sve je na engleskom jeziku.
Last edited by Dope_Man on 09/01/2024 15:15, edited 1 time in total.
Karikaturist

#14160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Double.
Last edited by Karikaturist on 09/01/2024 15:14, edited 1 time in total.
Karikaturist

#14161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Joj doktore zla, nisu svi nostalgicari i ne fali svima ono sto fali tebi. :mrgreen:
To sto neko pise na forumu ne znaci da ne prica sa Hansom ili Maricom o bilo cemu ili da ne izlazi sa istim ili da mu fali Dodik-Bakir prica, ne izgledas kao neko ko je toliko iskljuciv i plitkog razmisljanja.
dr_Evil

#14162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Karikaturist wrote: 09/01/2024 15:14 Joj doktore zla, nisu svi nostalgicari i ne fali svima ono sto fali tebi. :mrgreen:
To sto neko pise na forumu ne znaci da ne prica sa Hansom ili Maricom o bilo cemu ili da ne izlazi sa istim ili da mu fali Dodik-Bakir prica, ne izgledas kao neko ko je toliko iskljuciv i plitkog razmisljanja.
Nisam, nisam ni rekao da ne prica, cak sto vise napisah da sigurno ima o cemu da prica, kao i ja sto pricam, i izlazim i druzim se. Ali neke price da nekome ne nedostaje nas narod, a visi po forumu nasem su sulude. Ja sam samo iskren u vezi toga. Mozemo biti realni i pricati o tome, a komplekse ostaviti pred vratima foruma.
dr_Evil

#14163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Dope_Man wrote: 09/01/2024 15:10 Ljudino citaj malo sporije :-)
Ovo mi je danas treci komentar ovdje, a na redditu sam jedno 15 napisao (hocu reci, visim po netu i to ponajmanje ovdje).
EDIT: Valjda bi bilo nelose da naglasim da je sve na redditu na temama koje veze nemaju sa Balkanom, i naravno sve je na engleskom jeziku.
Citam ljudino, ali to je nebitno za ovu raspravu.. bitno je da si tu. Nisam ja ni rekao da si otudjenik, niti da se ne uklapas. Pa procitaj i ti jos jednom.
Ozimician

#14164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Da se razumijemo, skrabanje po ovom forumu je uglavnom posljedica viska vremena na poslu, zna preci i u naviku ako nemas neke jace aktivnosti (a kao sto vidimo, malo ko ih ima ovdje). Na godisnjem i kad se putuje, forum se brzo zaboravi.

Budimo realni, na forumu se moze procitati i dosta korisnih stvari, zanimljivih iskustava, mogu se prosiriti vidici. Ja nemam problem da se neko ne slaze s mojim misljenjem, ili ja s njegovim, forum i sluzi za raspravu. Eh sad napadati nekoga jer iznese drugacije misljenje je malo neukusno, zato maksimalno izbjegavam pisati po politickim temama - tamo i ne postoji drugacija komunikacija.

Volim najvise pisati na ekonomskim temama, ali nisu bas zive, osim kad se kuka o skupoci. :D
Karikaturist

#14165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

dr_Evil wrote: 09/01/2024 15:17
Karikaturist wrote: 09/01/2024 15:14 Joj doktore zla, nisu svi nostalgicari i ne fali svima ono sto fali tebi. :mrgreen:
Nisam, nisam ni rekao da ne prica, cak sto vise napisah da sigurno ima o cemu da prica, kao i ja sto pricam, i izlazim i druzim se. Ali neke price da nekome ne nedostaje nas narod, a visi po forumu nasem su sulude.Ja sam samo iskren u vezi toga. Mozemo biti realni i pricati o tome, a komplekse ostaviti pred vratima foruma.
Ne vidim poveznicu izmedju boldiranog. Ima koliko hoces forumasa koji pisu 10+ godina na forumu a koji su sigurno u zadnjih par godina promijenili mjesto prebivalista - pa ne pisu ovdje sigurno jer im nesto nedostaje nego jer su dugi niz godina clanovi i nasli su zicu zasto su tu. Neko zbog auta, neko filma, neko ekonomije..
dr_Evil

#14166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 09/01/2024 15:21 Da se razumijemo, skrabanje po ovom forumu je uglavnom posljedica viska vremena na poslu, zna preci i u naviku ako nemas neke jace aktivnosti (a kao sto vidimo, malo ko ih ima ovdje). Na godisnjem i kad se putuje, forum se brzo zaboravi.

Budimo realni, na forumu se moze procitati i dosta korisnih stvari, zanimljivih iskustava, mogu se prosiriti vidici. Ja nemam problem da se neko ne slaze s mojim misljenjem, ili ja s njegovim, forum i sluzi za raspravu. Eh sad napadati nekoga jer iznese drugacije misljenje je malo neukusno, zato maksimalno izbjegavam pisati po politickim temama - tamo i ne postoji drugacija komunikacija.

Volim najvise pisati na ekonomskim temama, ali nisu bas zive, osim kad se kuka o skupoci. :D
Svaka ti je ko iz citaba i tacna. Ali opet navodim, zasto na nasem forumu, sta radis ti ovdje zar ti nisu dovoljna bespuca njemackog interneta. Ili ti je ipak drago sa nasim narodom koju progovorit? Ono kakve druge potrebe ispunjava klix forum, a da ne moze njemacki osim sto je na nasem i sto je nas narod, realno.

Tek sam nakon 3 godine vani prvi put ovaj forum upalio, nikad mi napamet nije palo dok sam bio u Bosni, citao sam vecinom inostrane stranice jer mi je to nedostajalo. Sad ubijam vrijeme na njemu izmedju zadataka, jer me opusta, odgovara mi i svadja i zajebancija.
Dope_Man

#14167 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

dr_Evil wrote: 09/01/2024 15:19
Dope_Man wrote: 09/01/2024 15:10 Ljudino citaj malo sporije :-)
Citam ljudino, ali to je nebitno za ovu raspravu.. bitno je da si tu. Nisam ja ni rekao da si otudjenik, niti da se ne uklapas. Pa procitaj i ti jos jednom.
Ja sam otisao prije godinu dana i danas vecinom visim na temi koja se tice odlaska il ovim dijasporskim... zamisli cuda. A i generalno ulaziti na bilo koji forum je navika kao i piti kafu, naravno da ne prestanes odmah. Al pitaj me za 5 godina koliko sam na forumu (ako me uopste bude) i sto je vaznije - u kakve diskusije ulazim.

Nije isto baviti se temama vezanih za jugo/bosnonostalgiju il podijelit iskustvo sa firestickom.
dr_Evil

#14168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Karikaturist wrote: 09/01/2024 15:25
Ne vidim poveznicu izmedju boldiranog. Ima koliko hoces forumasa koji pisu 10+ godina na forumu a koji su sigurno u zadnjih par godina promijenili mjesto prebivalista - pa ne pisu ovdje sigurno jer im nesto nedostaje nego jer su dugi niz godina clanovi i nasli su zicu zasto su tu. Neko zbog auta, neko filma, neko ekonomije..
Sve to ima i na svicarskom forumu, just saying.
JanuaryJones

#14169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Karikaturist wrote: 09/01/2024 15:25
dr_Evil wrote: 09/01/2024 15:17
Nisam, nisam ni rekao da ne prica, cak sto vise napisah da sigurno ima o cemu da prica, kao i ja sto pricam, i izlazim i druzim se. Ali neke price da nekome ne nedostaje nas narod, a visi po forumu nasem su sulude.Ja sam samo iskren u vezi toga. Mozemo biti realni i pricati o tome, a komplekse ostaviti pred vratima foruma.
:thumbup: 20 godina na forumu (jarane :shock: )
Dope_Man

#14170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Karikaturist wrote: 09/01/2024 15:25 pa ne pisu ovdje sigurno jer im nesto nedostaje nego jer su dugi niz godina clanovi i nasli su zicu zasto su tu. Neko zbog auta, neko filma, neko ekonomije..
Upravo tako :thumbup:
512MB

#14171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 09/01/2024 15:21 Da se razumijemo, skrabanje po ovom forumu je uglavnom posljedica viska vremena na poslu, zna preci i u naviku ako nemas neke jace aktivnosti (a kao sto vidimo, malo ko ih ima ovdje). Na godisnjem i kad se putuje, forum se brzo zaboravi.

Šta bude za 1000€ zdravstveno, preskoči ti to :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#14172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Frapira me kako neki smatraju da preseljenjem u inostranstvo podrazumjeva automatski i promjenu identiteta, licnosti, emocija i svega..inace se nisi uklopio i patis za bosnom i lazes da ti je lijepo tamo gdje si
Ozimician

#14173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

512MB wrote: 09/01/2024 15:27

Šta bude za 1000€ zdravstveno, preskoči ti to :D
Ti si znaci jako naporan lik, stoji to i dalje ljudino i cifra je iznad 1000€ cak. Objasnio sam ti vec kako i stavio linkove. Sad sto ti ne citas, ili citas kako tebi odgovara, jbg, znaci da nema smisla o tome vise raspravljati. Misli sta zelis. :D
dr_Evil

#14174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Dope_Man wrote: 09/01/2024 15:26
Ja sam otisao prije godinu dana i danas vecinom visim na temi koja se tice odlaska il ovim dijasporskim... zamisli cuda. A i generalno ulaziti na bilo koji forum je navika kao i piti kafu, naravno da ne prestanes odmah. Al pitaj me za 5 godina koliko sam na forumu (ako me uopste bude) i sto je vaznije - u kakve diskusije ulazim.

Nije isto baviti se temama vezanih za jugo/bosnonostalgiju il podijelit iskustvo sa firestickom.
Ja prve 3 nisam imao kad mislit na forum, iskreno. Drago mi je da ti imas. ALi firestick mozes da pitas i na austrijskom forumu.. sta imas da pises na temama sto se tice odlazaka i dijaspore, pa mozes to i sa svabama da ti objasne, ili ipak ljepse kad neko malo o tome onako ljudski i iz iskustva.

Najlakse nekom drugom mahanu naci, sebi ne vidit. Btw tek si dosao, i nadam se da sve prolazi po planu.
Dope_Man

#14175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

:zid: Easier tu put one meter in the bum, than a centimeter in the head.. or something
Post Reply