Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#14001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

dr_Evil wrote: 08/01/2024 10:56
EFD22 wrote: 08/01/2024 10:53
Spoiler
Show
Pa eto, i on je pokušavao, nije da nije. I svakako mu nije bio cilj da radi u državnoj firmi, jer već tada to nije bio raj kao tek poslije rata.

Izabrao je, uvjetno rečeno, lakši put, a možda i nije.

Kako god okreneš, nije mu medicina strana, i to jednako voli kao i pravo, te je redovno školovan za oboje, tako da imao je izbor. Izabrao je, i tu je gdje jeste.

Da je mogao to sve i bez da ide na faks, itekako je mogao, uštedio bi sebi najmanje 7 godina kad sabereš studij, pripravnički i biro.

Isto što bih i ja sebi uštedio najmanje 10 godina života i gluposti da nikad nisam upisao ni gimnaziju a kamoli ETF, nego da sam upisao tehničku za automehaničara. Ništa manje para ne bih sad imao, malo prljavije ruke, ali veći osmijeh na licu. ;-)

Život piše čudne priče.
Ti bi druze otisao u bankrot nakon godinu dana kao automehanicar. Sve bi svabe istjerao iz radionice, a Mazda nema 5 u citavoj zenici :D
Ne ne, obrnuto. Najdraže mi je uzet pare od VW-ovaca :mrgreen:
ShnjaZZZ

#14002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ShnjaZZZ »

sumirprimus wrote: 08/01/2024 10:25 Zanimljivo da je ovde najvise komentara ljud iz Zenice kontra odlaska u inostranstvo, Zenica je uistinu Bosne zjenica :D
Nah, nego imaš par jakih budžetlija iz Zenice koji su navikli da su glavni u raju i da im je plata u top 10% i da su glavne face u kafani, a sad razni majstori iz Slovenije i pflegeri Njemačke imaju duple i troduple pare kad dođu ovdje pa malo udara na ego jebiga.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#14003 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

dr_Evil wrote: 08/01/2024 10:42
izvrsni direktor wrote: 08/01/2024 10:41
Pa o med tehnicaru u bolnici, kojeg je efd spomenuo. Netto sa svim dodacima nikome nije ispod 3000€. A ovo raje sto ja znam, svi se vrte oko 3500+€
Pa to je fina plata za samca. Moze imati solidan zivot. Ja sam mislio da je oko 2100-2300.

Moja racunica zapadne i sjeverne europe je da familija od 4 clana mora imati optimalno 5000eur za pristojan zivot. Sve ispod toga je kraj sa krajem. 6000eur je super. Iznad toga gdje su dvije jake plate, onda je super na kvadrat.
E sad skontaj da je covjek/zena zavrsio pravo, znaci inteligentan je. Sto znaci da ce vrlo brzo napredovati do neke vece pozicije. Na forumu vlada misljenje da njemce boli briga za tvoju diplomu a realnost je malo drugacija. Prije ce dati vecu poziciju medicinaru sa diplomom pravnika nego medicinaru bez diplome pravnika. Taj ce ako jezik savlada vec za 3 godine imati svoju kancelariju i raditi min kao "tim leader"
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Isto što bih i ja sebi uštedio najmanje 10 godina života i gluposti da nikad nisam upisao ni gimnaziju a kamoli ETF, nego da sam upisao tehničku za automehaničara. Ništa manje para ne bih sad imao, malo prljavije ruke, ali veći osmijeh na licu. ;-)

Život piše čudne priče.
Ti nijedne. Veci si gospodin i goshpar od svih nas na temi :thumbup:
ZoomZoomKiwi

#14005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 08/01/2024 11:01
Pa o med tehnicaru u bolnici, kojeg je efd spomenuo. Netto sa svim dodacima nikome nije ispod 3000€. A ovo raje sto ja znam, svi se vrte oko 3500+€
Pa to je fina plata za samca. Moze imati solidan zivot. Ja sam mislio da je oko 2100-2300.

Moja racunica zapadne i sjeverne europe je da familija od 4 clana mora imati optimalno 5000eur za pristojan zivot. Sve ispod toga je kraj sa krajem. 6000eur je super. Iznad toga gdje su dvije jake plate, onda je super na kvadrat.
E sad skontaj da je covjek/zena zavrsio pravo, znaci inteligentan je. Sto znaci da ce vrlo brzo napredovati do neke vece pozicije. Na forumu vlada misljenje da njemce boli briga za tvoju diplomu a realnost je malo drugacija. Prije ce dati vecu poziciju medicinaru sa diplomom pravnika nego medicinaru bez diplome pravnika. Taj ce ako jezik savlada vec za 3 godine imati svoju kancelariju i raditi min kao "tim leader"
Ne mora to baš značiti, ne smiješ biti overqualified a pogotovo mislim da mu niko nije ni gledao niti je on spominjao tu diplomu sa prava.

Pravo je specifikum zbog različitosti u svakoj državi te je jako teško da mu diploma prava iz BiH može ikako koristiti vani, osim u slučaju npr. da je radio magistarski na temu međunarodno pravo, onda bi možda i imao neku prođu.
ZoomZoomKiwi

#14006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

_BataZiv_0809 wrote: 08/01/2024 11:03

Život piše čudne priče.
Ti nijedne. Veci si gospodin i goshpar od svih nas na temi :thumbup:
Da mi vidiš stanje na računima ujeo bi se za jezik odmah :roll:
dr_Evil

#14007 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

EFD22 wrote: 08/01/2024 11:04

NIje koliko imas na racunu, nego koliko si potrosio ovaj mjesec :D
ZoomZoomKiwi

#14008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

dr_Evil wrote: 08/01/2024 11:06

NIje koliko imas na racunu, nego koliko si potrosio ovaj mjesec :D
SVE :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma za bilo koji ozbiljniji pravni posao moras imat drzavljanstvo. Da ne govorim o jeziku koji mora biti besprijekoran.

Mimo toga ti ostaju arbitraze. Solidno se moze zaradit i obicno se ugovara engleski kao jezik procesa, ali to je em mali segmet trzista gdje svakako moras biti u jakoj firmi koja se tim bavi, em sustinski daleko od "pravog" prava.

Prosle godine je jedna kolegica iz moje bivse firme otisla u Njemacku bas da radi na pravnim poslovima u jednoj multinacionalnoj kompaniji. Ovdje je radila fransizne i licencne ugovore, gore joj ne daju nista ozbiljnije od NDA. Jebiga jezik i domicilno zakonodavstvo.
dr_Evil

#14010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Mislim da za pravo mora biti maternji, ono je toliko komplikovano za citati da me zaboli glava na nasem, a na stranim jezicima jos vise. Finese jezika, gramatika, zarezi i ostale picke materne.

Pa ugovor Izraela i Paletine je pao na zarezu jer ovi nisu bili bas dobri sa engleskim - a mozda je to urbana legenda.
ZoomZoomKiwi

#14011 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Šta me briga imam C2 Engleski, mogu šta hoću. :lol:

Al' će mi vrhunac biti: "Pass me that wrench..."
Ozimician

#14012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sumirprimus wrote: 08/01/2024 10:25 Zanimljivo da je ovde najvise komentara ljud iz Zenice kontra odlaska u inostranstvo, Zenica je uistinu Bosne zjenica :D
Ovo je tacno; iz mog iskustva najmanje ljudi sam sreo iz Zenice vani, dok iz Tuzle je svaki drugi kojeg sretnes i oni su mi rekli da je u Tuzli atmosfera takva da ako nisi otisao vani - nisi uspio u zivotu. Bukvalno roditelji te tjeraju i spremaju za odlazak od srednje skole. :)
Ozimician

#14013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hoce ako u medjuvremenu zavrsi Fachhochschule za "Pflegedienstleitung" :D

Mnogi zavrsavaju, nije bauk, posebno nekome ko je vec zavrsio pravo.
Ozimician

#14014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ne mora to baš značiti, ne smiješ biti overqualified a pogotovo mislim da mu niko nije ni gledao niti je on spominjao tu diplomu sa prava.

Pravo je specifikum zbog različitosti u svakoj državi te je jako teško da mu diploma prava iz BiH može ikako koristiti vani, osim u slučaju npr. da je radio magistarski na temu međunarodno pravo, onda bi možda i imao neku prođu.
Ovo je takodjer tacno, posto poznajem lika koji je u BiH radio kao ljekar, a u Njemackoj se zaposlio u starackom domu (dok ne zavrsi priznavanje diplome), njemu su rekli da ljekarsku diplomu ni slucajno ne pokazuje, jer bi taj Dom mogao imati problem. Da li laze ili ne, ali ovo sto ti govoris ima smisla.
moimoi

#14015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Vazda se spominju dva-tri fakulteta :D

Nacice posao u struci arhitekte, gradjevina, it, biolozi, hemicari, razno razni ing itd. A to cemo sve itekako osjetiti.
ZoomZoomKiwi

#14016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 08/01/2024 11:27

Hoce ako u medjuvremenu zavrsi Fachhochschule za "Pflegedienstleitung" :D

Mnogi zavrsavaju, nije bauk, posebno nekome ko je vec zavrsio pravo.
Ne znam šta mu je plan.

Jezik svakako već ima, B2 Njemački. Ima i Talijanski B1 :mrgreen: zlu ne trebalo
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#14017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ma mislim na pozicije koje mozes radit kao medicinar, naravno da on sa fakultetom iza sebe ima bolju startnu poziciju. Overqualified je problem bio kod prvog zaposlenja, poslije kad je "unutra" onda to ne igra vise ulogu, vise se poslodavac trudi zadrzati takvog.
Budala je ako je presutio, a sumnjam da je mogao, jer njih najvise "brinu" praznine u CV-u. Bar je meni to bilo. Haj ti njemcu objasni "cekao 4 mjeseca da se zavrsi konkursna procedura, bilo puno zalbi" :D meni nisu povjerovali, poslije par mjeseci me pitali je li stvarno tako bilo :-D
dr_Evil

#14018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

EFD22 wrote: 08/01/2024 11:13 Šta me briga imam C2 Engleski, mogu šta hoću. :lol:

Ja sam u drugom fazonu, plan b mi je uvijek bio pass me that ladle. Da postanem kuhar ostala mi je neprezaljena ljubav.

Kaze zena da ne bih nikad mogao biti kuhar zato jer ostavim najveci nered iza sebe u kuhinji, nije joj jasno kako uspijem upotrijebiti sve serpe :S
ZoomZoomKiwi

#14019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 08/01/2024 11:34

Ma mislim na pozicije koje mozes radit kao medicinar, naravno da on sa fakultetom iza sebe ima bolju startnu poziciju. Overqualified je problem bio kod prvog zaposlenja, poslije kad je "unutra" onda to ne igra vise ulogu, vise se poslodavac trudi zadrzati takvog.
Budala je ako je presutio, a sumnjam da je mogao, jer njih najvise "brinu" praznine u CV-u. Bar je meni to bilo. Haj ti njemcu objasni "cekao 4 mjeseca da se zavrsi konkursna procedura, bilo puno zalbi" :D meni nisu povjerovali, poslije par mjeseci me pitali je li stvarno tako bilo :-D
Moguće je da je poslao potpun CV ne kažem da nije. Ali trenutno mu to svakako ne igra nikakvu ulogu.
Što ne znači da neće, ali kako god, iskustvo i istreniranost u takvom učenju mu je svakako benefit, iskoristio on diplomu ili ne.

Plus kako gore navedoh jezici, čisto sumnjam da će ikad poželjeti da se vrati. Do sad nije, ali još je frišak gore realno.
Hajvan

#14020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

ShnjaZZZ wrote: 08/01/2024 11:00
Nah, nego imaš par jakih budžetlija iz Zenice koji su navikli da su glavni u raju i da im je plata u top 10% i da su glavne face u kafani, a sad razni majstori iz Slovenije i pflegeri Njemačke imaju duple i troduple pare kad dođu ovdje pa malo udara na ego jebiga.

juce sretnem molera.
sta ima<kako si?
-evo na odmoru jos danas, pa sutra lagano kerecem raditi
nisam te dugo vidio
- bio u njemackoj, vratio se- kaze
sto bolan?
- jebo njemacku, zaradim isto ko ovdje... eto, otisoa probao, bolje je ovdje, pa oi da manje zaradim, a ne isto ko tamo
e jesi luuuuud....

nismo iz Zenice
nismo buDZetlie
obojica smo samostalni obrtnici
ne zavidimo nikome na njihove uspjehe
n+1

#14021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Pa većina Zeničana ovdje je ZA odlazak. :D Samo ne nužno njihov odlazak.
ZoomZoomKiwi

#14022 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

dr_Evil wrote: 08/01/2024 11:35
EFD22 wrote: 08/01/2024 11:13 Šta me briga imam C2 Engleski, mogu šta hoću. :lol:

Ja sam u drugom fazonu, plan b mi je uvijek bio pass me that ladle. Da postanem kuhar ostala mi je neprezaljena ljubav.

Kaze zena da ne bih nikad mogao biti kuhar zato jer ostavim najveci nered iza sebe u kuhinji, nije joj jasno kako uspijem upotrijebiti sve serpe :S
Isto moja.

A realnost je upravo takva, pravi kuhari i naprave najveći nered. Kad se jelo završi, onda se čisti.

Moja hoće da je kuhinja kao apoteka, e pa neće da može.

Ustvari može, ali ako je nećemo koristiti nikako.

I meni je kuhinja strast, ali nisam toliko dobar da bih se usudio potražiti kakvu karijeru u tom pravcu, ne znam, nemam baš samopouzdanja.

Inače bih volio promijeniti karijeru i stvarno početi raditi kao automehaničar, ali je moj problem generalno što sve overthinkam i nikako nemam muda za taj potez, barem ne ovdje. Jer nekako imam osjećaj da znam koliko ne znam, i ubijeđen sam da pojma nemam i onda me uhvati strah. A ima tu i do toga da od mene ovisi moja porodica, da imamo i troškove da jednostavno ne smijem riskirati u ovom momentu tu neku promjenu karijere da bih počeo nešto što volim, a za što se ne zna da li će se ili kad će uopće isplatiti.

Da nemam kredit za kuću, možda bih se i usudio.

Al' zato ćemo dole na NZ da to malo slobodnije exploramo i da popravljamo autiće Kiwijima :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#14023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

n+1 wrote: 08/01/2024 11:39 Pa većina Zeničana ovdje je ZA odlazak. :D Samo ne nužno njihov odlazak.
True, on so many levels :mrgreen: :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

EFD22 wrote: 08/01/2024 11:41 ali je moj problem generalno što sve overthinkam i nikako nemam muda za taj potez, barem ne ovdje. Jer nekako imam osjećaj da znam koliko ne znam, i ubijeđen sam da pojma nemam i onda me uhvati strah. A ima tu i do toga da od mene ovisi moja porodica, da imamo i troškove da jednostavno ne smijem riskirati u ovom momentu tu neku promjenu karijere da bih počeo nešto što volim, a za što se ne zna da li će se ili kad će uopće isplatiti.
Taj problem ima svaki razborit i odgovoran covjek. A glupaci se fataju funkcija i ne pitaju nista.
Mene su puskom morali tjerat.
ZoomZoomKiwi

#14025 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Nekad poželim da sam malo veća budala, vjerovatno bih bolje prošao :mrgreen:
Post Reply