Ukrajina

ljubicasti limun

#191726 Re: Ukrajina

Post by ljubicasti limun »

samoTEgledam wrote: 07/01/2024 23:22
Spoiler
Show
ljubicasti limun wrote: 07/01/2024 23:09 Jel se ovdje jos uzvikuje Slava Ukrajini i vazi o Ukrajincima kao svetom narodu, bedemu zastite od sta ja znam cega?
Dok bogata ratna profiterka kupuje 4 hotela u Splitu, Ukrajinci kupuju sve sto se ne krece po Europi da bi oprali pare, a ukrajinska omladina (vojnosposobna) hara europskim nocnim klubovima i vlada crvenim cetvrtima - dok im EU salje svaki mjesec 4 milijarde Eura?

Hajte jednom svi pokorno uglas "Slava Ukrajini".
PONOSNO uglas - Slava UKRAJINI slava VRIJEDNIM UKRAJINKAMA
nemas ti pojma koliko su one vrijedne po Europi. jos bi ih vise volio da znas :D
Novi_Nick

#191727 Re: Ukrajina

Post by Novi_Nick »

ljubicasti limun wrote: 07/01/2024 23:26 Niste vi imali posla s Ukrajincima, vidi se.

Bujrum, gradjane Njemacke, Estonije, Poljske, Portugala i sad i Hrvatske sta misle o "izbjeglicama". :D
Opet generalizujes, uvijek ce se naci neko protiv necega, nisu svi ljudi isti.
Bernardinac

#191728 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

mishic

#191729 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Fragmentiranost bošnjačkog društva je zastrašujuća. Na njoj se i dalje predano radi iz različitih centara moći. Mediji u toj ulozi dobijaju sve veći značaj.

Na drugoj strani bilo koja inicijativa da se prevaziđe, ukloni, ukine ili na bilo koji način umanji neki nesporazum, razlika, podjela i sl. ne da ne prolazi nego sama takva inicijativa izazove masovni otpor i prijeći se svim mogućim sredstvima.

Teško je objasniti zbog čega je to tako i još teže shvatiti da kao narod ne možemo naći dvije, tri ili pet vrijednosti koje su neupitne, zajedničke, univerzalne i svima važne.

A svi znamo da se na taj način gradi identitet, sloga, jedinstvo, snaga i moć... Šta je to onda u nama što nas okreće protiv sebe?!!
Bernardinac

#191730 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

ljubicasti limun wrote: 07/01/2024 23:26 Niste vi imali posla s Ukrajincima, vidi se.

Bujrum, gradjane Njemacke, Estonije, Poljske, Portugala i sad i Hrvatske sta misle o "izbjeglicama". :D
Nismo. Ti izgleda jesi pa nam reci gdje si i kakvih problema imao?
tramvajtrojka

#191731 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

ljubicasti limun wrote: 07/01/2024 23:27
Spoiler
Show
ljubicasti limun wrote: 07/01/2024 23:09 Jel se ovdje jos uzvikuje Slava Ukrajini i vazi o Ukrajincima kao svetom narodu, bedemu zastite od sta ja znam cega?
Dok bogata ratna profiterka kupuje 4 hotela u Splitu, Ukrajinci kupuju sve sto se ne krece po Europi da bi oprali pare, a ukrajinska omladina (vojnosposobna) hara europskim nocnim klubovima i vlada crvenim cetvrtima - dok im EU salje svaki mjesec 4 milijarde Eura?

nemas ti pojma koliko su one vrijedne po Europi. jos bi ih vise volio da znas :D
Samo se treba vidjeti hiatorija postova i zna se sa kime se diskutira po nekim temama

Image
Image

Ambalaža rotira onako, ambalaža rotira ovako :zzzz: :zzzz:
ljubicasti limun

#191732 Re: Ukrajina

Novi_Nick wrote: 07/01/2024 23:32

Ne zale se uvijek isti gradjani istih zemalja na iste Ukrajince. No zale se na iste stvari u vezi njih - profiterstvo, pranne novca, kupovina nekretnina, dezerterstvo, ljenost, aroganciju, iskoristavanje socijalne mreze pomenutih zemalja, prostitucija, kriminal, itd.

Ako se zale razliciti gradjani razlicitih zemalja na razlicite Ukrajince - je li to onda generaliziranje? Ako random osobe iz Poljske, Estonije i Hrvatske kazu da ukrajinske izbjeglice kupuju i unajmljuju nekretnine bez ragbeta, dakle u tolikoj mjeri da se domace stanovnistvo mora iseljavati iz gradova i ako random osobe iz Njemacke i Holandije kazu kako im ukrajinske komsije u zgradi ne rade, primaju socijalnu pomoc, kupuju elektroniku, idu plasticnim kirurzima i voze bijesna auta, sve to dok im EU sufinancira ugodan izbjeglicki boravak u europskim zemljama (dok su recimo bh izbjeglice bile po azilantskim hajmovima), jel ti to malo cudno? Jel postoji barem teorijski realan razlog za ljutnju?
ljubicasti limun

#191733 Re: Ukrajina

tramvajtrojka wrote: 07/01/2024 23:41
Spoiler
Show
Samo se treba vidjeti hiatorija postova i zna se sa kime se diskutira po nekim temama

Image
Image

ja sam i rekla da sam na pocetku bila za podrsku Ukrajini. Dok nisam upoznala Ukrajince, vidjela sta su i ko su i koliko im se pomaze i stiti na ustrb domaceg stanovnistva.
sajber87

#191734 Re: Ukrajina

Post by sajber87 »

ljubicasti limun wrote: 07/01/2024 23:47

Image
Image

ja sam i rekla da sam na pocetku bila za podrsku Ukrajini. Dok nisam upoznala Ukrajince, vidjela sta su i ko su i koliko im se pomaze i stiti na ustrb domaceg stanovnistva.
Sve ukrajince si upoznala ili samo neke, jesi li upoznala neke od miliona koji krvare u odbrani zemlje ili na osnovu par njih pravis sliku o citavom narodu, jesi li nekog rusa sa fronta upoznala ili nekog sto podrzava putina, znas li da sefa hamasa zovu kralj nekretnina jer je prije trenutnog rata kupio za par miliona eura( zapadni novac) vile na obalama gaze tamo gdje sad krvare neduzni palestinci dok se on u kataru kupa u mlijeku i mijenja zene kao carape.
Bernardinac

#191735 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Ja sam upoznao "ukrajince" u njemačkoj ali su to ustvari rusi i veliki rusofili koji su iskoristili ukrajinski pasoš da pobjegnu od mobilizacije na mrski zapad. I naravno, ponašaju se upravo tako i još šire rusku propagandu.
Šta kažeš na to ljubičice?
Novi_Nick

#191736 Re: Ukrajina

Post by Novi_Nick »

ljubicasti limun wrote: 07/01/2024 23:45
Novi_Nick wrote: 07/01/2024 23:32

Ne zale se uvijek isti gradjani istih zemalja na iste Ukrajince. No zale se na iste stvari u vezi njih - profiterstvo, pranne novca, kupovina nekretnina, dezerterstvo, ljenost, aroganciju, iskoristavanje socijalne mreze pomenutih zemalja, prostitucija, kriminal, itd.

Ako se zale razliciti gradjani razlicitih zemalja na razlicite Ukrajince - je li to onda generaliziranje? Ako random osobe iz Poljske, Estonije i Hrvatske kazu da ukrajinske izbjeglice kupuju i unajmljuju nekretnine bez ragbeta, dakle u tolikoj mjeri da se domace stanovnistvo mora iseljavati iz gradova i ako random osobe iz Njemacke i Holandije kazu kako im ukrajinske komsije u zgradi ne rade, primaju socijalnu pomoc, kupuju elektroniku, idu plasticnim kirurzima i voze bijesna auta, sve to dok im EU sufinancira ugodan izbjeglicki boravak u europskim zemljama (dok su recimo bh izbjeglice bile po azilantskim hajmovima), jel ti to malo cudno? Jel postoji barem teorijski realan razlog za ljutnju?
Opet generalizujes i valjas gluposti. Sve sto si nabrojao postoji svugdje i u svim drzavama svijeta. Ako je istina kao sto kazes, da su neki Ukrajinski bogati pojedinci (a ne svi) donijeli svoj novac iz njihove zemlje nisu natjerali Hrvate, Estonce ili Poljake da im prodaju bilo kakvu nekretninu. Ako su vecina Ukrajinaca bez novca raseljena po EU na socijalama, znaci da uce jezik da bi mogli da se zaposle sutra ili skoluju dalje.

Mislim kod tebe se u postovima, u startu vidi mrznja iz nekih tvojih privatnih razloga prema nekome i necemu. Covjek kada zeli da mrzi i pljuje nekoga, uvijek ce naci bilo kakav pa i izmisljen razlog da mrzi i pljuje drugog. Vidis i vodis tudje zivote a ne vidis sebe i svoj zivot. Zato takva kao tvoja razmisljanja, uvijek vode ljude u konflikte a nikako u mir i sretniju buducnost za sve ljude svijeta.
Novi_Nick

#191737 Re: Ukrajina

Post by Novi_Nick »

Bernardinac wrote: 08/01/2024 00:00 Ja sam upoznao "ukrajince" u njemačkoj ali su to ustvari rusi i veliki rusofili koji su iskoristili ukrajinski pasoš da pobjegnu od mobilizacije na mrski zapad. I naravno, ponašaju se upravo tako i još šire rusku propagandu.
Šta kažeš na to ljubičice?
Eto sve lijepo i jednostavno objasnjeno. Uvjek je toga bilo i uvjek ce toga biti sto se tice raznih kvarnih podmetacina.
drug_profi

#191738 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ruski vojnici se slikaju na ulazu u Avdivku.
Potvrđeno iz ZSU.
Spoiler
Show
Image
alijagoro

#191739 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

El_comadante wrote: 07/01/2024 20:51 Bune se za proteste za Palestince, a guzicom neće da mrdnu i organizuju proteste za povratnike ili ostale stvari koje su im bitne. Interesantno.
:D :thumbup: Kad bi ljudi protestvovali protiv Smita ili Rs,forumasi bi ih odmah nazvali islamistima :wink:
alijagoro

#191740 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

japin_mutapi wrote: 07/01/2024 23:17

provaljen si
Pazi se limune,provalio te ovaj vehabija iz Sirije :lol:
HelaS

#191741 Re: Ukrajina

Post by HelaS »

ljubicasti limun wrote: 07/01/2024 23:47 ja sam i rekla da sam na pocetku bila za podrsku Ukrajini. Dok nisam upoznala Ukrajince, vidjela sta su i ko su i koliko im se pomaze i stiti na ustrb domaceg stanovnistva.
Koliko si takvih Ukrajinaca vidjela, od njih skoro 44 miliona, makar procentualno, ako ne možeš kazati brojem?
Čitalac

#191742 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Stvari, naravno, nikada nisu tako jednostavne, a ono što pouzdano znamo za Ukrajince jeste da se prilično dobro prilagođavaju životu u EU...
Unatoč svim poteškoćama i neizvjesnosti, Ukrajinci se dobro prilagođavaju u usporedbi s iskustvima drugih izbjegličkih skupina, kaže Jean-Christophe Dumont, voditelj Odjela za međunarodne migracije pri Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). U Poljskoj - domu snažne ukrajinske zajednice - 71 posto izbjeglica iz susjedne Ukrajine našlo je posao, prema statistici iz ožujka. U Njemačkoj je stopa zaposlenosti bila niža, 24 posto izbjeglica ispitanih u lipnju našlo je posao.
Unatoč razlikama, brojke su impresivne, rekao je Dumont za RFE/RL. "Ove stope zaposlenosti su izvanredne za Ukrajince, od kojih su mnogi stigli prije samo godinu dana. Mnogo je razloga za to. [Oni] su dobili pristup tržištu rada od prvog dana, mnogi su bili visokokvalificirani, postojao je nedostatak radne snage i mogli su se osloniti na ukrajinske zajednice koje su već postojale na mnogim mjestima", rekao je.
https://www.rferl.org/a/ukraine-eu-refu ... 30367.html

S druge strane, tačno je da istraživanja u nizu zemalja pokazuju manje prijateljski stav prema Ukrajincima, ali generalno, prema Eurobarometru, 77 % ispitanika na području EU i dalje je spremno da im ukaže dobrodošlicu.
konoplja

#191743 Re: Ukrajina

Post by konoplja »

belfy wrote: 16/12/2023 17:07
konoplja wrote: 15/12/2023 22:51 Zašto je peak cijene željezne rude u julu 2021.?
Pogledaj kako se kreću cijene ostalih sirovina.
Ako baš želiš neki 80% siguran prediction o tome kakva bi cijena bila bez rata. Mislim da bi bila malo jača nego 2019. ali definitivno mnogo niža nego danas i bila bi sigurnija jer bi se dobavljao cijevima, a ne LNG. Što je mnogo lakše i povoljnije nego ohladiti plin na -160 da se pretvori u tekućinu pa ga tako prevesti brodovima i onda isprazniti na posebnim mjestima.
kakvo ba hladjenje plina na -160? ti mislis da LNG tankeri i skladista drze plin na -160C?
Šta je to pogrešno napisano belfy majstore? De prosvijetli nas.

Plin se ohladi kako bi se pretvorio u tekućinu i tako transportirao jer zauzima manje prostora.

Ne spominjem skladišta. To si ti nekom čarolijom stvorio. Niti sam napisao da se plin drži na -160C. Ali u jednom trenutku da, bit će oko te temperature, do nje će se ohladiti.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#191744 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

drug_profi wrote: 08/01/2024 00:23 Ruski vojnici se slikaju na ulazu u Avdivku.
Potvrđeno iz ZSU.
Spoiler
Show
Image
Ovaj ce do Berlina doci. :lol:
emirolini

#191745 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Bolje i Ukrajinci nego mraka iz Afrike i sa Bliskog istoka.

Veliki broj Rusista je pobjegao iz Rusije, ozenili Ukrajinke sa Ukrajinskim pasosima koje su zivjele u Rusiji, pobjegli za Tursku i sada se prebacuju u Evropu. Tacno ima i Ukrajinaca sa lovom ali takvih je bilo i iz Bosne za vrijeme rata. Ne znam sta je cudno sada ovoj teti sto nije otisla dalje iz Dalmacije pa misli da moze pisati za cijelu Evropu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#191746 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Novi_Nick wrote: 07/01/2024 22:26
JoseMujica wrote: 07/01/2024 16:30
Excel2 wrote: 07/01/2024 10:14

Odrastao si na zlu i nepravdi prema Palestincima, zasto ne prema Kurdima ili mozda Koptima, sam pogodi.

I vidis da ti je sentiment religije kljucan, i samo ako to imas mozes se poistovijetiti sa patnjom u tom nivou da sebe i svoje interese zanemaris. Onda se stalno pitas sto svijet ne gleda isto na Palestinu kao i ti. Pa jednostavno, njima to sto su muslimani nije bitno, dapace, mozda im je kljucno da ih ne zanima.

Meni je to ponasanje vecine sasvim jasno. Ukrajina napadnuta od dokazanog neprijatelja Bosne, nije se tri covjeka udostojilo da protestvuje. U Palestini pokolj nakon teroristickih napada i visegodisnje represije, na ulici Tekbir. Sasvim jasno sta je Bosnjacima bitno. Mrzis USA, a oni prema tebi sasvim korektni bili kroz historiju.
nema se šta pričati na ovu temu kada se u Sarajevu više skupi ljudi na protestima podrške Palestini nego kada se ruši ustavno-pravni poredak naše zemlje ili kada se napadaju povratnici u Šumskoj. Islamski identitet je još uvijek puno jači od nacionalnog i tačka. Sve dalje što kažemo od toga je šupljiranje.

mislim možemo samo govoriti o posljedicama ovoga
Nije to, neko kaze da se Bosnjaci ne smiju okupiti na masovne proteste za spas njihove drzave, jer se boje nekog imaginarnog hapsenja policije i slicno. Kada protestuju za druge drzave ili pune koncertne sale od nekoliko hiljada ljudi, onda se ne boje da ce ih neko danas sutra uhapsiti. Jedan dio i zele frku da bi mogli da zbrisu na zapad.

Sto se tice religije Islama od svih Bosnjaka nema ni 10% pravih vjernika koji redovno ispunjavaju sve religiozne obaveze. Vjerovatno je isto i u katolickoj i pravoslavnoj religiji.
to stoji, ali nije pitanje prakticiranja već vrijednostima i idejama na temelju kojih se formira grupna solidarnost i koje u konačnici određuju dinamiku grupe i potiču ljude na djelovanje
melac

#191747 Re: Ukrajina

Post by melac »

anex wrote: 07/01/2024 23:23 Pored toliko problema u BiH...naša omladina ima vremena za Ukrajinu, Rusiju, Izrael, Palestinu....aferim.
Ti prvi si aktivan na Palestini, jedino nisi mozda omladinac, to vec ne znam.
melac

#191748 Re: Ukrajina

Post by melac »

Spoiler
Show

Sve si sam rekao kakvi su tvoji moralni kompasi i vrijednosti. Sa cime se sprdas, i kako dozivljavas jedan cijeli narod, a i naciju, te pogotovo zenski dio populacije. Nadam se da imas sestru, majku pa da se okrenes oko sebe i pogledas da sutra moze i neko tvoj tako zavrsiti.
melac

#191749 Re: Ukrajina

Post by melac »

ljubicasti limun wrote: 07/01/2024 23:47

Image
Image

Pa ti sa takvim stavom tek trebas biti za pomoc Ukrajini, jer ne zelis njihove izbjeglice. Jer ako se Ukrajina ne odbrani, biti ce ih 10 pita vise, ali ovi nece imati ni love da plate milju stan.
Je li se slazes sa gore navedenim rezonom?
zigzag

#191750 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Četničija opet od jutros raketira Ukrajinu bez smisla.
Post Reply