Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Osmi Socrates wrote: ↑07/01/2024 17:09
Pa svakako da nacionalizacija Sueckog Kanala nije odgovarala Evropi, prije svega. Ne znam zašto bi onda Evropljani branili nacionalizaciju. Ali, Evrovizija, I guess.
To je bio kraj Velike Britanije i Francuske kao svjetskih sila.
Kojoj Evropi? Današnja Evropa, u ovakvom obliku, nije ni postojala.
Postojali su samo interesi dvije imperije koje su bile u smrtnom hropcu. Francuska i Britanska imperija.
Osmi Socrates wrote: ↑07/01/2024 16:58
Ko rekao? Ti? Međunarodni zakon?
Međunarodni zakon je rekao i da Izrael postoji, pa Arapi nisu to poštovali. Napali su prvi odmah nakon formiranja Izraela. Dakle, ako neko ne poštuje međunarodni zakon, ne znam zašto bi se ti u odnosima sa njim vodio međunarodnim zakonima. Je l' trebam ovdje listati međunarodne zakone koje bliskoistočne zemlje nisu poštovale ili ne poštuju? Ne znam zašto bi Izrael u tom okruženju bio izuzetak.
Po međunarodnom zakonu, ni bombardiranje Srbije nije bilo legalno, pa kad su vidjeli da i Srbija ne poštuje međunarodne zakone, neki su odlučili da je dosta sa mahanjem papirima. Mora drugačije.
Nije niko jebeno malo dijete. Valjda je jasno i budali da su Arapi planirali novi napad na Izrael prije šestodnevnog rata.
Bliski Istok je haos. Ili ti možda vidiš stvari drugačije?
Dobro, no šta kažu tadašnji međunarodni zakoni o bacanju nukleranih bombi na Hirošimu i Nagasaki?
Kakvi međunarodni zakoni po kojem su arapske zemlje tretirane kao politički pigmejci?
Ne kazu nista, jer niko nije ni znao da postoji takva bomba
Na koji nacin onda ti politicki pigmejci dobise drzave? Borbom sigurno nisu...
General War wrote: ↑07/01/2024 16:48
Pa preveo je, sto nema skole... srusili. I ja mu dao odgovor mogucnosti shodono praksi...sta ti milsis da je po sRijedi? nemaju jevreji nista pametnije raditi vec se handrit sa teroristima?
Jesi li pogledao video?
Jesi li uočio očigledan cinizam i vidno naslađivanje što će buduće generacije palestinske djece biti uskraćene za obrazovanje?
Je li ti jasno da takvo naslađivanje nema veze sa uništavanjem Hamasa?
A kao da je prvi...sta cu ga gledat-
A sta hoces da kazem? neprofesionalno ponasanje vojnika..ok..jel ratni zlocin...nije.
O tome su trebali razmisljati prije nego sto su poceli zmiju dirati,
Nije to samo stvar vojnika, nego iskonske želje svih cionista - da iskorijene Palestince.
Pa šta ti govore prošlosedmične izjave i ideje o potpunom raseljavanju Palestinaca iz Gaze?
Halo bolan, gdje ćeš dalje kad te tvoj prvi i najjači saveznik, finansijer i podrška, SAD, mora govorti da se smiriš za takvim idejama. Do čega je došlo.
Nije tada bilo međunarodnih zakona oko nuklearnog oružja. I svakako da imaš pravo uništiti svakoga ko te napadne.
Ne odobravam, striktno sa humanitarne strane, ali bacio bi ih u Drugom Svjetskom Ratu svako ko ih je imao. Takva je bila priroda tog rata. Kakvi jebeni međunarodni zakoni.
Nije bilo nikakvih međunarodnih zakona, već zemlje pobjednice WW2 krojile kartu Evrope, Bliskog Istoka i Azije po svojoj volji, odnosno globalnim interesima.
Eto, baš bi došlo do zabrane nukleranog oružja da ga sa one strane zavjese nisu imali i Rusi. Ameri ozbiljnije počeli razmišljati o tome tek onda kad im je instalirano pred nosom, odnosno na Kubi.
Last edited by Škobo Habu on 07/01/2024 17:17, edited 2 times in total.
Pa svakako da nacionalizacija Sueckog Kanala nije odgovarala Evropi, prije svega. Ne znam zašto bi onda Evropljani branili nacionalizaciju. Ali, Evrovizija, I guess.
Postojali su samo interesi dvije imperije koje su bile u smrtnom hropcu. Francuska i Britanska imperija.
Evropa je uvijek bila neki ekonomski prostor. Manje - više povezan, nije ni bitno. Kolateralna korist od francuske i britanske imperije se svakako osjećala širom Evrope.
Isto je i danas. Ali dio Evrovizije kaže, naprimjer, da Iran treba imati nuklearno oružje. To je samo primjer.
12 points for stupidity iz studija Radio Televizije Wherever.
General War wrote: ↑07/01/2024 17:06
A sta hoces da kazem? neprofesionalno ponasanje vojnika..ok..jel ratni zlocin...nije.
Mnim da ovakav stav rabiš i po pitanju Kosova, Miloševića i srpskog deranja u silu pred NATO-m?
Naravno, tada vec nezavisno Kosovo je napalo Srbiju, sjecam se kao danas kad siptari uletise na rejv parti na Karaburmi
Nije tada bilo međunarodnih zakona oko nuklearnog oružja. I svakako da imaš pravo uništiti svakoga ko te napadne.
Ne odobravam, striktno sa humanitarne strane, ali bacio bi ih u Drugom Svjetskom Ratu svako ko ih je imao. Takva je bila priroda tog rata. Kakvi jebeni međunarodni zakoni.
Nije bilo nikakvih međunarodnih zakona, već zemlje pobjednice WW2 krojile kartu Evrope, Bliskog Istoka i Azije po svojoj volji, odnosno globalnim interesima.
Eto, baš bi došlo do zabrane nukleranog oružja da ga sa one strane zavjese nisu imali i Rusi. Ameri ozbiljnije počeli razmišljati o tome tek onda kad im je instalirano pred nosom, odnosno na Kubi.
General War wrote: ↑07/01/2024 17:14
Ma, hajde. Afrika, Azija, Latinska Amerika svi u 20. vijeku prošli kroz borbu za nezavisnot i protiv imperijalizma. Nešto si ti krivo učio.
Jesi li uočio očigledan cinizam i vidno naslađivanje što će buduće generacije palestinske djece biti uskraćene za obrazovanje?
Je li ti jasno da takvo naslađivanje nema veze sa uništavanjem Hamasa?
Nije to samo stvar vojnika, nego iskonske želje svih cionista - da iskorijene Palestince.
Pa šta ti govore prošlosedmične izjave i ideje o potpunom raseljavanju Palestinaca iz Gaze?
Halo bolan, gdje ćeš dalje kad te tvoj prvi i najjači saveznik, finansijer i podrška, SAD, mora govorti da se smiriš za takvim idejama. Do čega je došlo.
canvra888 wrote: ↑07/01/2024 16:40
Pogledaj omjere malo pa onda vodi tu pacifističku spiku.
Znam da je to tebi stran pojam, ipak se ginulo na sve tri strane, svi smo ista govna i ta spika
....ne znam za tebe ja nisam, meni itekako je vazno da postoje i sklonista za civile, i evakucaija civila prije borbi posebno djece...sto u izraelu postoji, u Gazi ne...sto, sam zajkljuci, svima kojima je vazno udariti na emocije jer ratom ne mogu postici cilj trebaju emotovci kao ti.
Evropa je uvijek bila neki ekonomski prostor. Manje - više povezan, nije ni bitno. Kolateralna korist od francuske i britanske imperije se svakako osjećala širom Evrope.
Isto je i danas. Ali dio Evrovizije kaže, naprimjer, da Iran treba imati nuklearno oružje. To je samo primjer.
12 points for stupidity iz studija Radio Televizije Wherever.
U doba o kojem pričamo, a to je sredina XX. vijeka, Evropa je bila sve osim jedinstvenog ekonomskog prostora. Osim članica Beneluxa, gdje još?
Ekonimski je Češkoj bila bliže Moskva, nego li Beč.
General War wrote: ↑07/01/2024 17:14
Ma, hajde. Afrika, Azija, Latinska Amerika svi u 20. vijeku prošli kroz borbu za nezavisnot i protiv imperijalizma. Nešto si ti krivo učio.
politicki pigmejci u latinskoj americi, africi? vise mi se cini da se ti probavas cupati...
Osmi Socrates wrote: ↑07/01/2024 16:58
Nije niko jebeno malo dijete. Valjda je jasno i budali da su Arapi planirali novi napad na Izrael prije šestodnevnog rata.
I mi smo se spremali da pobijemo srbe i napravimo džamahiriju pa je JNA morala preventivno da djeluje. Ako je Izrael rekao da su Arapi bili spremni da napadnu onda ima da su bili spremni da napadnu i Izrael je morao preventivno da napadne prvi. Logično. Argument je da je neko nešto rekao i da je se usudio da naoružava svoju vojsku. I svako ima pravo na slobodnu procjenu Sa tom teorijom svako može sutra da napadne koga god hoće pod izgovorom da je to da ne bi ovaj napao njega. Jako zgodan izgovor. I Rusija je Ukrajinu napala zbog prijetnje koju Ukrajina predstavlja Rusiji. Čisti preventivni napad za koji je Ukrajina kriva Napad na nekog ko nije napao tebe je agresija kralju. To sa preventivnim napadima da se osiguraš je presmješno. Da su ovi bili spremni ne bi pali za 6 dana.
Naravno. Zar je trebalo drugačije?
Ta je logika dovela do 2. svjetskog. Karte koje su krojene u Prvom gdje su pobjednici crtali i pisali uslove kako su zamislili su proizvele frustracije koje su dovele do 2.
Rezultat 1. je za mnoge zemlje i narode najcrnji datum u novijoj istoriji. Kad je BiH u pitanju to je prvi put da je Srbija presla Drinu i evo tu i ostala u principu.
Stalno se prigovara Hamasu i dijelu arapa da žele nestanak Izraela.
Želi isto Sjeverna Koreja i Iran Americi.
Ali to je samo retorika i pamfleti (populizam u datim okolnostima?) tako ne znamo šta bi bilo da su stvarno u mogućnosti.
Izjednačavati pamflete i djela na terenu je suvišno, pokušaj izjednačavanja strana.
Isto tako @General War piše da bi i Palestinci isto radili Jevrejima da imaju ovaku vojnu premoć.
To se isto govorilo i za naš rat i da je razlika u ponašanju ARBiH i ostalih određena samo vojnom snagom.
Taj narativ postoji i danas npr. "svi su isti, a omjer zločina u BiH je ovisio o vojnoj snazi pojedine strane"
Svi primjeri iz ovog posta su šbb kbb i time se ozbiljni ljudi ne bave.
Ostaju samo djela i činjenice.
Ode rasprava u nebesa. A cilj je samo bi opovrgnuti lazi da su Arapi samo napadali a Jevreji se samo branili. I kad je razotkriveno onda neki krenuli razvlaciti pricu ko zvakacu gumu.
General War wrote: ↑07/01/2024 17:06
Znam da je to tebi stran pojam, ipak se ginulo na sve tri strane, svi smo ista govna i ta spika
....ne znam za tebe ja nisam, meni itekako je vazno da postoje i sklonista za civile, i evakucaija civila prije borbi posebno djece...sto u izraelu postoji, u Gazi ne...sto, sam zajkljuci, svima kojima je vazno udariti na emocije jer ratom ne mogu postici cilj trebaju emotovci kao ti.
Kako si hladno izignorisao sve ovo gore pobrojano što sam naveo i hladno nastavio sa svojom ispraznom mantrom.
Naravno. Zar je trebalo drugačije?
Ta je logika dovela do 2. svjetskog. Karte koje su krojene u Prvom gdje su pobjednici crtali i pisali uslove kako su zamislili su proizvele frustracije koje su dovele do 2.
Rezultat 1. je za mnoge zemlje i narode najcrnji datum u novijoj istoriji. Kad je BiH u pitanju to je prvi put da je Srbija presla Drinu i evo tu i ostala u principu.
Pa možemo mi nadugačko i naširoko šupljirati o tome, ali to što su Ameri postali najveća sila svijeta je omogućilo, recimo, i to da ti i ja šupljiramo o tom na internetu dok gledamo Liverpool - Arsenal.
Nikad nisu svi 100% zadovoljni svjetskim poretkom. Pitanje je šta ti nudi drugačiji poredak. I hoćeš li ga uopšte preživjeti. Savršenstvo svakako nećeš naći na ovom dunjaluku.
plavi_E wrote: ↑07/01/2024 17:27
Ode rasprava u nebesa. A cilj je samo bi opovrgnuti lazi da su Arapi samo napadali a Jevreji se samo branili. I kad je razotkriveno onda neki krenuli razvlaciti pricu ko zvakacu gumu.
Meni su najsmješniji ovi leftisti i titositi koji brane posljednju imperijalnu državu u 20. stoljeću. I koji se kunu u sekularnost države čiji je ustav još uvijek Tora. Sekularni Arapi ne postoje, sve je to go vehabija i ISIS-ovac.
Ne pozivam se ja na međunarodne zakone. Poziva se kolega sa iluzijama.
Što se mene tiče, kad Iran kaže "death to America", rokni im odmah par nuklearnih projektila, bez ikakvih srceparajućih priča o humanitarnosti takvog postupka. Pa dokle stignemo.
Zakoni su za normalne ljude. Ako takvi uopšte postoje.
Kako si hladno izignorisao sve ovo gore pobrojano što sam naveo i hladno nastavio sa svojom ispraznom mantrom.
Prava mentalna gimnastika. Ubio se za političara
Mrsko mi ti ponavljat jedno te isto; al hajd opet: Gaza data palestincima, palestinci dali hamasu, Hamas napravio zlo u Izraelu, Izrael se vraca...sta ti nije jasno?
plavi_E wrote: ↑07/01/2024 17:27
Meni su najsmješniji ovi leftisti i titositi koji brane posljednju imperijalnu državu u 20. stoljeću. I koji se kunu u sekularnost države čiji je ustav još uvijek Tora. Sekularni Arapi ne postoje, sve je to go vehabija i ISIS-ovac.
Problem je raspravljati sa jadom i bjedom koji misli da Izrael ima neki sekularni ustav.
Pa možemo mi nadugačko i naširoko šupljirati o tome, ali to što su Ameri postali najveća sila svijeta je omogućilo, recimo, i to da ti i ja šupljiramo o tom na internetu dok gledamo Liverpool - Arsenal.
Nikad nisu svi 100% zadovoljni svjetskim poretkom. Pitanje je šta ti nudi drugačiji poredak. I hoćeš li ga uopšte preživjeti. Savršenstvo svakako nećeš naći na ovom dunjaluku.
To je bila otimacina tako da su mnogi imali razloga da budu nezadovoljni. A pobjednici bi da kazu tu gdje se doslo tako treba da ostane.
Mozemo supljirati. Kako god cesto sam se pitao kako je moguce da se fasizam u tom najgorem obliku primio u Njemackoj. Poslije ove knjige je bilo puno razumljivije, gdje su opisane sve razmjere ponizavanja njemackog naroda nakon 1918. Nije da sam simpatizer Nijemaca, imaju oni i danas te tendencije, samo mi je jasnije kako se sirilo tako brzo kao epidemija.