Šta bi, jesi li kupio?
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
super_bayern
#28227 Re: PC gamerske konfiguracije
Evo prijedlog, ako si u Sarajevu Giga prodaje fine modele sa mesh-om i na leđima i na sjedalu,schindleroskar wrote: ↑04/01/2024 21:36 Jel moze prijedlog za stolicu
https://jysk.ba/radna-soba/gaming-stoli ... oza/crvena
Slicnu koristim dvije godine, ko daska je.
Zelio bih nesto udobnije pa ako ima nesto sa cime ste zadovoljni podijelite link
neki dan sam im bio u skladištu, nisu imali model koji sam htio, rekli da će doći za par dana nova tura.
Sad baš gledam ima novih modela, super izgledaju, ali nemaju nikakvog prostora da to izlože, više su internet prodaja.
Imaju par sklopljenih (nekancelarijskih) u hodniku gdje im je info pult, ali nije to to, planiram opet otići.
https://giga.ba/search?name=kancelarijs ... s=&page=3&
-
schindleroskar
#28228 Re: PC gamerske konfiguracije
Dobro im izgleda ponuda, hvala na prijedlogu, pogledat cusuper_bayern wrote: ↑05/01/2024 21:48Evo prijedlog, ako si u Sarajevu Giga prodaje fine modele sa mesh-om i na leđima i na sjedalu,schindleroskar wrote: ↑04/01/2024 21:36 Jel moze prijedlog za stolicu
https://jysk.ba/radna-soba/gaming-stoli ... oza/crvena
Slicnu koristim dvije godine, ko daska je.
Zelio bih nesto udobnije pa ako ima nesto sa cime ste zadovoljni podijelite link
neki dan sam im bio u skladištu, nisu imali model koji sam htio, rekli da će doći za par dana nova tura.
Sad baš gledam ima novih modela, super izgledaju, ali nemaju nikakvog prostora da to izlože, više su internet prodaja.
Imaju par sklopljenih (nekancelarijskih) u hodniku gdje im je info pult, ali nije to to, planiram opet otići.
https://giga.ba/search?name=kancelarijs ... s=&page=3&
- Averus
#28229 Re: PC gamerske konfiguracije
Ma završena priča
- Averus
#28230 Re: PC gamerske konfiguracije
Preporuka za napojnu? (tek skontao da možda moram zbog buduće grafe tražiti
)
Za sad Seasonic M12IIEvo 620W služi odlično, ali bojim se da neće biti dovoljna za novu konfu (6950xt i 5700x)
Ne bih da se zavaljujem ogromnu lovu, recimo do oko 200KM mi je ok
Za sad Seasonic M12IIEvo 620W služi odlično, ali bojim se da neće biti dovoljna za novu konfu (6950xt i 5700x)
Ne bih da se zavaljujem ogromnu lovu, recimo do oko 200KM mi je ok
-
schindleroskar
#28231 Re: PC gamerske konfiguracije
Svaka cast, brutalna graficka , odlicna cijena
Samo nemoj spajat sa tim 620w ni da vidis kako radi u leru
Ja tu ne bi isao ispod 750w, a 850w bi taman bilo.
Ja sam upario 6800xt sa cooler master 850w v2, da ima malo lufta.
Last edited by schindleroskar on 06/01/2024 03:13, edited 3 times in total.
-
mickey84
#28232 Re: PC gamerske konfiguracije
@Averus
Javi se za psu, 850W je mjera za 6950 XT.
@Mraka
Javi se za gpu
, dogovoricemo.
Javi se za psu, 850W je mjera za 6950 XT.
@Mraka
Javi se za gpu
-
Tabijat
#28233 Re: PC gamerske konfiguracije
Opet ja s istim pitanjem, al sta cu kad ne znam
Znaci ovo je kuciste. Ovaj HDD cage cooler masterov nema kupiti ni online.
Trebam ubaciti minimalno jedan hdd, idealno dva ili vise. Ovi sto su vec tu, ostaju.
Sta mi je činiti?
Hjelp!
(Ps…usisala sam ovu prasinu poslije slikanja
)

Trebam ubaciti minimalno jedan hdd, idealno dva ili vise. Ovi sto su vec tu, ostaju.
Sta mi je činiti?
Hjelp!
(Ps…usisala sam ovu prasinu poslije slikanja

-
DonieBrasco
#28234 Re: PC gamerske konfiguracije
Novo kuciste koje ima prostora za 4-5 HDD, kako ces drugacije ako nema mjesta.
Ili da trazis taj neki adapter koji mozes da pricvrstis nekako unutra.
Ili da trazis taj neki adapter koji mozes da pricvrstis nekako unutra.
- dzeko1
#28235 Re: PC gamerske konfiguracije
HDD docking station?Tabijat wrote: ↑06/01/2024 15:52 Opet ja s istim pitanjem, al sta cu kad ne znam![]()
Sta mi je činiti?
Hjelp!
(Ps…usisala sam ovu prasinu poslije slikanja)
-
Tabijat
#28236 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne znam koliko se vidi sa slike, ali ovo kuciste (CM Masterbox 5T) je bas ogromno, i hvale ga po modularnosti, kao sve zivo se moze pomjerati unutar njega, pa kontam da bi se mozda moglo nesto…..
Graficka dosta smeta jer je duga, ali evo kontam bil mogla staviti umjesto ovog neki cage od 4 slota…..? Koliko se mogu genericki pricvrstiti na svako kuciste, jel to uopste opcija?
Ne bih rado mijenjala kuciste.
Docking station mi je nekako zadnja opcija, voljela bih da je sve unutra.
Graficka dosta smeta jer je duga, ali evo kontam bil mogla staviti umjesto ovog neki cage od 4 slota…..? Koliko se mogu genericki pricvrstiti na svako kuciste, jel to uopste opcija?
Ne bih rado mijenjala kuciste.
Docking station mi je nekako zadnja opcija, voljela bih da je sve unutra.
- Averus
#28237 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja bih u tvom slucaju kupio neki HDD dock/NAS, ubacio diskove i cao Mileva
-
samoTEgledam
#28238 Re: PC gamerske konfiguracije
Kakva je situacja sa druge strane, trebalo bi da imao oko 3+ cm prostora.Tabijat wrote: ↑06/01/2024 15:52 Opet ja s istim pitanjem, al sta cu kad ne znam![]()
Sta mi je činiti?
Hjelp!
![]()
-
Tabijat
#28239 Re: PC gamerske konfiguracije
Ma strandardno, nekih cent za kablove i to je to
-
f0rest1946
#28240 Re: PC gamerske konfiguracije
Poz malo off topic, ima li neka igraona na Ilidzi, da se malo odigra cs2 
-
DON_eARL
#28241 Re: PC gamerske konfiguracije
Može malo više konteksta?Tabijat wrote: ↑06/01/2024 15:52 Opet ja s istim pitanjem, al sta cu kad ne znam![]()
Sta mi je činiti?
Hjelp!
Već imaš diskove koje trebaš ubaciti u kućište ili želiš nabaviti dodatne? Ako je druga opcija, mora li biti HDD ili SSD dolazi u obzir? Cijene SSD su bile u ozbiljnom padu.
Koliki je kapacitet ova dva postojeća diska? Ako već nemaš disk(ove) koji trebaju u kućište, dolazi li u obzir kupovina HDD od npr. 8TB, na koji bi migrirala podatke sa jednog od dva HDD i tako riješila problematiku ovih slotova?
SSD se npr. može montirati vodoravno na ovom crvenom dijelu. Ne vidim od komponenti najbolje ima li već m.2 na ploči, ali mi se čini da je slobodan slot, pa je i to opcija.

-
Tabijat
#28242 Re: PC gamerske konfiguracije
DON_eARL wrote: ↑07/01/2024 09:03
Može malo više konteksta?
Već imaš diskove koje trebaš ubaciti u kućište ili želiš nabaviti dodatne? Ako je druga opcija, mora li biti HDD ili SSD dolazi u obzir? Cijene SSD su bile u ozbiljnom padu.
Koliki je kapacitet ova dva postojeća diska? Ako već nemaš disk(ove) koji trebaju u kućište, dolazi li u obzir kupovina HDD od npr. 8TB, na koji bi migrirala podatke sa jednog od dva HDD i tako riješila problematiku ovih slotova?
SSD se npr. može montirati vodoravno na ovom crvenom dijelu. Ne vidim od komponenti najbolje ima li već m.2 na ploči, ali mi se čini da je slobodan slot, pa je i to opcija.
![]()
Ide kontekst
Imam dva HDD diska, oba po 4 TB
Imam i dva m.2 diska, dakle oba spota zauzeta
Slobodan je jedan SSD slot (na vrhu ovog cage-a).
Dodatne diskove nemam. Radim sa velikim fajlovima i treba mi dosta prostora, rado bih ubacila 2*6Tb ili stani pani 1*8 Tb. To bi me pokrilo narednih par godina. Ne znam koliko to košta u SSD varijanti, ali mislim da je dobro skupo jer ni HDD tih kapaciteta nisu jeftini.
Moja neka ideja je bila da kupim neki generički cage od 4-5 slotova i montiran ga umjesto ovoga. To je nekih 20-30$ sa ebaya ali ne znam ni može li mi stat ni može li se pričvrstiti.
Kontam, možda ima kakva pametnija ideja ali meni ništa više ne pada na pamet da ne košta bogaoca (NAS, na primjer. tebe gledam Averuse)
Eto!
- Averus
#28243 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne znam da li je jos uvijek relevantno, ali nekad sam citao da iz nekog razloga 6TB diskove treba izbjegavati i da su haman svi proizvodjaci imali problema s njima (kvarljivi bili). Neka me neko ispravi ako ovo nije vise slucaj.
A sto se tice tvog storage problema, sve sto si napisala meni govori da ces nakon odredjenog perioda opet imati iste probleme. Radije se uvali i kupi neki synology (izbjegavaj sa Intel procesorima) ili nesto tog tipa, gdje mozes sutra nadograditi jos bez razbijanja glave o fizickom prostoru itd.
A sto se tice tvog storage problema, sve sto si napisala meni govori da ces nakon odredjenog perioda opet imati iste probleme. Radije se uvali i kupi neki synology (izbjegavaj sa Intel procesorima) ili nesto tog tipa, gdje mozes sutra nadograditi jos bez razbijanja glave o fizickom prostoru itd.
-
DonieBrasco
#28244 Re: PC gamerske konfiguracije

Raja zelim da podjelim sa vama jednu stvar a tice se AIO hlađenja i kucista, ja gledao neke recenzije i buildove pa mislim da nije lose da se ovo zna.
Konkretno radi se o ARCTIC Liquid Freezer II (bilo koja varijanta 240 ili 280 ili 360) naime isti imaju dosta debel radijator jos sa ventilatorima ima skoro 7 cm sto pravi problem kod monitranja na gornji dio kucista jer udara u napojne sekcije tj. maticnu, pa cak i prednje strane moze biti problema ako je kuciste uze, izgleda da za isti treba vece kuciste.
Meni se sviđa NZXT H7 Flow kuciste koje dosta ima prostora za vecinu AIO za gornje montiranje ali ne i za ovaj, sto me malo razocaralo jer super je cooler.
Eto cisto da se zna jer ovakva sitnica moze da promakne nekome ne samo sa ovim coolerom, bilo kojim drugim, Mnogo raje ne razmislja o ovme, isto vazi za tower coolere u zavinosti koliko su visoki mogu da udraju u stranicu - poklopac.
-
schindleroskar
#28245 Re: PC gamerske konfiguracije
Jest knap.DonieBrasco wrote: ↑07/01/2024 14:23
Raja zelim da podjelim sa vama jednu stvar a tice se AIO hlađenja i kucista, ja gledao neke recenzije i buildove pa mislim da nije lose da se ovo zna.
Konkretno radi se o ARCTIC Liquid Freezer II (bilo koja varijanta 240 ili 280 ili 360) naime isti imaju dosta debel radijator jos sa ventilatorima ima skoro 7 cm sto pravi problem kod monitranja na gornji dio kucista jer udara u napojne sekcije tj. maticnu, pa cak i prednje strane moze biti problema ako je kuciste uze, izgleda da za isti treba vece kuciste.
Meni se sviđa NZXT H7 Flow kuciste koje dosta ima prostora za vecinu AIO za gornje montiranje ali ne i za ovaj, sto me malo razocaralo jer super je cooler.
Eto cisto da se zna jer ovakva sitnica moze da promakne nekome ne samo sa ovim coolerom, bilo kojim drugim, Mnogo raje ne razmislja o ovme, isto vazi za tower coolere u zavinosti koliko su visoki mogu da udraju u stranicu - poklopac.
Kod mene je mozda 3-4mm udaljen od hladnjaka za vrm.
Uglavnom ako ne moze gore, gotovo uvijek moze naprijed, samo je bitno u tom slucaju da je pumpa barem 1cm ispod najvise tacke radijatora.
-
DonieBrasco
#28246 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima oficjelno na stranici Arctica koje ploce imaju problem sa monntiranjem na soket sto je dobro za znati, a ovo za kuciste je druga stvar.
Kabast cooler.
Nasao sam jedan build na youtube sa NZXT H7 Flow kucistem i stalo je na AM5 plocu od Asroka ali knap.
https://www.youtube.com/watch?v=GizJfeXXqcY
Kabast cooler.
Nasao sam jedan build na youtube sa NZXT H7 Flow kucistem i stalo je na AM5 plocu od Asroka ali knap.
-
NecuVise
#28247 Re: PC gamerske konfiguracije
Koliko vrijedi i5 12600f nov bez garancije?
- von_admir
#28248 Re: PC gamerske konfiguracije
Kod mene je artic 240 aio u kuciste colermaster td500 mesh ploca je strix b550 .Istina je sve kod njih je hladnjak dosta deblji nego kod vecine 240 vodenih pored debljih crijeva.Kod druga montirao isto vodeno al u panteks p400 digital i nije moglo top da se stavi posto je uzeo gigabajtovu b550 gaming x plocu.Previsoki hldnjaci na vrm nazalost al je stalo naprijed u kuciste.Sve u svemu nije lose kuciste al je puno manje nego td500 mesh kao u mene.DonieBrasco wrote: ↑07/01/2024 15:41 Ima oficjelno na stranici Arctica koje ploce imaju problem sa monntiranjem na soket sto je dobro za znati, a ovo za kuciste je druga stvar.
Kabast cooler.
-
DonieBrasco
-
Mustang1