https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /231203084
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
- semirsar
#19702 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
a vidi stvarno, ne kaze da su eksplodirale... a zapalili se bas iz tog razloga navedenim ovdje ili... je l' moguce zbogradi neceg drugog? I koliko je takvih slucajeva?
Mislim, ima toliko mogucnosti pa sad samo cekamo @samoTEgledam da osvane u crnoj hronici i ovdje na forumu nam potvrdi, ili kaze da to nema veze i da je sve ok. A dok se to ne desi ja cu jos malo da sacekam da se aktivnije ukljucim na ovu temu zbogradi potrebitih savjeta od kolega forumasa sa iskustvom u ovom podrucju.
P.S. Ne bih da i ja naletim na te fake strucnjake pri instalaciji
- rovac13
- Haris033
#19704 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Vakumiranje Klime
18 АВГУСТА, 2020 BY ADMIN
Vakumiranje klime je obavezan postupak kada se radi montaža inverter klime ili standardnog klima uredjaja. Ukoliko se ne uradi vakumiranje klima uredjaja nakon izvesnog vremena se može dogoditi kvar na klimi. Kvakifikovan i obučen majstor za klimu nikada neće preskočti ovaj korak tokom ugradnje split sistem klime u stambeni ili poslovni objekat.
Zašto se radi vakumiranje klime?
Postoje dva razloga zašto se radi vakumiranje klime. Prvi razlog je da se vakumiranjem izvuče sva vlaga i vazduh iz bakarnih cevi. Drugi razlog je da se proveri da li je dobro uradjeno pertlovanje cevi i da li su holenderi dotegnuti. Tačnije vrši se provera spajanja bakrnih cevi izmedju spoljašnje i unutrašnje jedinice klime. Ako bakarne cevi i holendri nisu dobro povezani može doći do curenja freona iz sistema klime.
Kako se radi vakumiranje klime?
Vakumiranje klima uredjaja se može uraditi običnim kompresorom ili specijalnom vakum pumpom. Crevo od manometra se kači na ventil spoljne jedinice klime dok se drugo crevo postavlja na vakum pumpu. Kada se pumpa pusti u rad prati se kazaljka na manometru. U slučaju da se kazaljka pomera jasan je znak da se veze izmedju dve jedinice klime nisu pravilno spojile. Tada je potrebno proveriti veze i ponovo uraditi vakumiranje klima uredjaja.
Koliko vremenski traje vakumiranje klima uredjaja?
Da bi se vazduh i vlaga izvukli iz sistema klime potrebno je svega 5. minuta. Nakon završenog vakumiranja sledi punjenje klima uredjaja.
Kada se radi vakumiranje klime?
Postavljanje klime je najvažiji postupak kako bi uredjaj mogao kvalitetno da hladi ili greje prostoriju. Vakumiranje klime je deo montaže koji se mora uraditi. Takodje se vakumiranje klima uredjaja radi ukoliko se klima premešta sa jedne lokacije na drugu.
Kakve su posledice ako se ne uradi vakumiranje klima uredjaja?
Ako se ne obavi vakumiranje klime vlaga i čestice prašine iz vazduha se mogu naći u sistemu klime. Kako valga u kombinaciji sa gasom iz klime loše reaguje a čestice prašine se mogu zalepiti za delove uredjaja u nekom trenutku može se dogoditi kvar na klima uredjaju. Ako nova klima počne da slabo hladi, razlog tome može biti nevakumiranje sistema tokom montaže. Savetujemo da izbegavate ugradnju klima uredjaja kad je kiša ili u slučaju da je velika vlažnost vazduha.
Vakumiranje klime
Nadamo se da smo vas ovim tekstom upoznali zašto je važno uraditi vakumiranje klima uredjaja. Iz svega navedenog vodite računa komećete poveriti montažu a kasnije i servis klima uredjaja. Angažovanjem nestručnog lica će ubrzo uslediti posledice, Profesionalni klima servis nikada neće dozvoliti da napravi propust i time ugroziti vaš klima uredjaj koji ste skupo platili.
Jbg, imam LN, ali nemam pojma da li su mi radili vakumiranje
.
Firma je Klimashop iz Zenice.
18 АВГУСТА, 2020 BY ADMIN
Vakumiranje klime je obavezan postupak kada se radi montaža inverter klime ili standardnog klima uredjaja. Ukoliko se ne uradi vakumiranje klima uredjaja nakon izvesnog vremena se može dogoditi kvar na klimi. Kvakifikovan i obučen majstor za klimu nikada neće preskočti ovaj korak tokom ugradnje split sistem klime u stambeni ili poslovni objekat.
Zašto se radi vakumiranje klime?
Postoje dva razloga zašto se radi vakumiranje klime. Prvi razlog je da se vakumiranjem izvuče sva vlaga i vazduh iz bakarnih cevi. Drugi razlog je da se proveri da li je dobro uradjeno pertlovanje cevi i da li su holenderi dotegnuti. Tačnije vrši se provera spajanja bakrnih cevi izmedju spoljašnje i unutrašnje jedinice klime. Ako bakarne cevi i holendri nisu dobro povezani može doći do curenja freona iz sistema klime.
Kako se radi vakumiranje klime?
Vakumiranje klima uredjaja se može uraditi običnim kompresorom ili specijalnom vakum pumpom. Crevo od manometra se kači na ventil spoljne jedinice klime dok se drugo crevo postavlja na vakum pumpu. Kada se pumpa pusti u rad prati se kazaljka na manometru. U slučaju da se kazaljka pomera jasan je znak da se veze izmedju dve jedinice klime nisu pravilno spojile. Tada je potrebno proveriti veze i ponovo uraditi vakumiranje klima uredjaja.
Koliko vremenski traje vakumiranje klima uredjaja?
Da bi se vazduh i vlaga izvukli iz sistema klime potrebno je svega 5. minuta. Nakon završenog vakumiranja sledi punjenje klima uredjaja.
Kada se radi vakumiranje klime?
Postavljanje klime je najvažiji postupak kako bi uredjaj mogao kvalitetno da hladi ili greje prostoriju. Vakumiranje klime je deo montaže koji se mora uraditi. Takodje se vakumiranje klima uredjaja radi ukoliko se klima premešta sa jedne lokacije na drugu.
Kakve su posledice ako se ne uradi vakumiranje klima uredjaja?
Ako se ne obavi vakumiranje klime vlaga i čestice prašine iz vazduha se mogu naći u sistemu klime. Kako valga u kombinaciji sa gasom iz klime loše reaguje a čestice prašine se mogu zalepiti za delove uredjaja u nekom trenutku može se dogoditi kvar na klima uredjaju. Ako nova klima počne da slabo hladi, razlog tome može biti nevakumiranje sistema tokom montaže. Savetujemo da izbegavate ugradnju klima uredjaja kad je kiša ili u slučaju da je velika vlažnost vazduha.
Vakumiranje klime
Nadamo se da smo vas ovim tekstom upoznali zašto je važno uraditi vakumiranje klima uredjaja. Iz svega navedenog vodite računa komećete poveriti montažu a kasnije i servis klima uredjaja. Angažovanjem nestručnog lica će ubrzo uslediti posledice, Profesionalni klima servis nikada neće dozvoliti da napravi propust i time ugroziti vaš klima uredjaj koji ste skupo platili.
Jbg, imam LN, ali nemam pojma da li su mi radili vakumiranje
Firma je Klimashop iz Zenice.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#19705 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne skiraj se. Tarik je uradio vakumiranje.
- Haris033
#19706 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
E, hvala za info.
Btw, Tarik mi je izgledao kao profi majstor, em što je i fin i kulturan
Btw, Tarik mi je izgledao kao profi majstor, em što je i fin i kulturan
-
samoTEgledam
#19707 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne daj mi Bože crne hronike
Prvo laik sam oko klima, nešto malo u zadnje vrijeme se informišem. 18ku su postavljali ovlašteni serviseri, cijena ugradnje nebitno ali ne mala. Dok sam otišao iza kuće na 30-45 sec da im donesem i svoje merdevine oni spojili vanjsku, pitam jeste li vakumirali, kaže normalno. Ok nisam znao da je moguće/nemoguće vakumirati za 30 sec (kada mi druga ekipa postavljala 12ke i vakumirali ih po 10+ minuta skontam da su me slagali - nisam znao koliko vremena treba). 18ka na većem opterećenju brunda pišti skiči povremeno se čune šištanje, udari plina kada ide u defrost. Hajd reko možda je i to normalno. Tek kada sam nakon 20ak dan ugradio 12ke i čuo njihov rad vidim da sa 18kom nešto nije ok. Da li je razlog što nije vakumirana ili nešto drugo nemam pojma. 18ka grije oko 70m2, 12ke griju sobe od po 30m2 vrata uglavnom otvorena tako da sve 4 griju i stepenište. Vanjska od 18ke na istočnoj strani, sunce je grije do 12-13h troši kao što sam već naveo za oko 1/3 više od 2 12ke, skoro kao 3 12ke. Temp na 18ki 23 do 23.5 kako kada, na 12kama 22 do 22.5 ventovi na auto na svima.
U hodu i ovdje saznajem da je neophodno vakumiranje i za moguće belaje pa čak i explozije ako se ne odradi kod R32. Dalje saznajem da masa montera klime ne vakumira na vodovima do 3m jer kao dovoljno je da se pusti malo plina iz vanjske da istjera zrak iz cijevi i unutrašnje i kao to je to, kontradiktorno saznajem da se to ne smije raditi pogotovo sa R32. Klime kao klime stvarno dobro griju, nisu bučne, pogotovo mi odgovara vertikalno ili horizontalno usmjeravanje zraka (presudno mi bilo kod kupovine jer na poslu imam Panasonic koji kako god ga podesim uvijek puše u glavu gdje god da sjedim
Dakle, sum sumarum, stručniji od mene kažu da su me monteri 18ke izlevatili i da to levaćenje može biti razlogom crne hronike (a ja ih još i pripazio
Prvo laik sam oko klima, nešto malo u zadnje vrijeme se informišem. 18ku su postavljali ovlašteni serviseri, cijena ugradnje nebitno ali ne mala. Dok sam otišao iza kuće na 30-45 sec da im donesem i svoje merdevine oni spojili vanjsku, pitam jeste li vakumirali, kaže normalno. Ok nisam znao da je moguće/nemoguće vakumirati za 30 sec (kada mi druga ekipa postavljala 12ke i vakumirali ih po 10+ minuta skontam da su me slagali - nisam znao koliko vremena treba). 18ka na većem opterećenju brunda pišti skiči povremeno se čune šištanje, udari plina kada ide u defrost. Hajd reko možda je i to normalno. Tek kada sam nakon 20ak dan ugradio 12ke i čuo njihov rad vidim da sa 18kom nešto nije ok. Da li je razlog što nije vakumirana ili nešto drugo nemam pojma. 18ka grije oko 70m2, 12ke griju sobe od po 30m2 vrata uglavnom otvorena tako da sve 4 griju i stepenište. Vanjska od 18ke na istočnoj strani, sunce je grije do 12-13h troši kao što sam već naveo za oko 1/3 više od 2 12ke, skoro kao 3 12ke. Temp na 18ki 23 do 23.5 kako kada, na 12kama 22 do 22.5 ventovi na auto na svima.
U hodu i ovdje saznajem da je neophodno vakumiranje i za moguće belaje pa čak i explozije ako se ne odradi kod R32. Dalje saznajem da masa montera klime ne vakumira na vodovima do 3m jer kao dovoljno je da se pusti malo plina iz vanjske da istjera zrak iz cijevi i unutrašnje i kao to je to, kontradiktorno saznajem da se to ne smije raditi pogotovo sa R32. Klime kao klime stvarno dobro griju, nisu bučne, pogotovo mi odgovara vertikalno ili horizontalno usmjeravanje zraka (presudno mi bilo kod kupovine jer na poslu imam Panasonic koji kako god ga podesim uvijek puše u glavu gdje god da sjedim
Dakle, sum sumarum, stručniji od mene kažu da su me monteri 18ke izlevatili i da to levaćenje može biti razlogom crne hronike (a ja ih još i pripazio
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#19708 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne znam jesu li vama montazeri rekli da unutrasnju jedinicu, krilca pri grijanju oborite skroz dole prema podu i ostavite tako a kad hladite skroz prema plafonu. Ja sam ih poslusao tj oni mi nastimali i pokazali i grijanje je ok i nepuse u glOvu.
Ja sam imao srecu sa montazerima a i uzeo sam kod glavnog proizvodjaca i odmah se raspitao za servis i garanciju, 3+2. Znaci svaku godinu, njihovi serviseri ce doci i pregledati inverter i uraditi sta treba. Tako cu mimo 3 godine dobiti jos 2 garancije a i sigurnost u rad i ispravnost uredjaja.
Mnogi polete pa dak akcija, snizenje itd a ne raspitaju se za servis, sto je po meni najvaznije da nebi bilo ne znamo mi obratite se Anti iz Širokog ili Muji iz Kozluka.
Ja sam imao srecu sa montazerima a i uzeo sam kod glavnog proizvodjaca i odmah se raspitao za servis i garanciju, 3+2. Znaci svaku godinu, njihovi serviseri ce doci i pregledati inverter i uraditi sta treba. Tako cu mimo 3 godine dobiti jos 2 garancije a i sigurnost u rad i ispravnost uredjaja.
Mnogi polete pa dak akcija, snizenje itd a ne raspitaju se za servis, sto je po meni najvaznije da nebi bilo ne znamo mi obratite se Anti iz Širokog ili Muji iz Kozluka.
Last edited by pici on 05/01/2024 08:07, edited 1 time in total.
-
bumerangss
#19709 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Kakve veze ima sa koje strane objekta je klima za defrost? Pitam kao lajkromim wrote: ↑04/01/2024 19:44 To sto mu 18ka trosi 1/3 vise struje nego dvije 12ke i sto nekad ide cesto u defrost nije nikakav dokaz da ne radi ispravno i da tako ne bi radila kad se ponovo vakumira i dopuni.
Nije detaljno obrazlozio, ali ta 18ka grije dnevni, boravak i ko zna jos sta na 23c, a 12ke griju sobe koje velicine i na koju temperaturu nije poznato.
Takodje nije poznato ni sa kojim brzinama ventilatora su klime.
Nije poznato ni sa koje strane objekta se klime nalaze, a sve to igra ulogu za defrost.
Iznose se neki polovicni podatci, i onda se od toga bez potrebe napravi citava predstava i rasprava.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#19710 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa zimi je bolje kad je vanjska jedinica na sunčanoj strani pa kad je vedro kao ovih dana zagrijava vanjsku jedinicu i smanjuje se zaledjivanje
ili ako je negdje na sjevernoj strani ali ako je na mjestu gdje duva sjeverac koji je vecinom suh zrak i goni vlagu od vansje jedinice da se ne hvata na hladnjacima kao kad suše prušutu dalmatinci
. Ljeti je bolje kad je u hladu povazdan gdje ima strujanje zraka koji odvodi toplotu od vanjske jedinice.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#19711 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
100 %pici wrote: ↑05/01/2024 07:43 Ne znam jesu li vama montazeri rekli da unutrasnju jedinicu, krilca pri grijanju oborite skroz dole prema podu i ostavite tako a kad hladite skroz prema plafonu. Ja sam ih poslusao tj oni mi nastimali i pokazali i grijanje je ok i nepuse u glOvu.
-
romim
#19712 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Eto, odgovorio ti covjek u cemu je razlika i za defrost, a i za potrosnju.bumerangss wrote: ↑05/01/2024 07:52 Kakve veze ima sa koje strane objekta je klima za defrost? Pitam kao lajk
Kod mene su klime na zapadnoj strani i sunca skoro i ne vide, tako mora biti.
Kad je hladno i suncano, u hladu gdje sunce ne grije je u minusu, a gdje sunce grije u plusu.
Da sunce grije u klimu ne bi joj trebao decrost da se otopi led.
To bi uticalo u nekoj mjeri i na potrosnju struje da klima koja je zimi u suncu trosi manje od one koja se nalazi u hladu.
U nekom dijelu dana kada je vani toplije ovo i nece biti neka velika razlika, ali u jutarnjim casovima kad je vani mraz, a sunce progrijalo, ogromna je razlika.
Vjerovatno si mogao primjetiti da neki, dijelovi zemlje koji budu u hladu ostanu cijeli dan zaledjeni i na njima se bijeli mraz, a oni koje grije sunce otope se odmah i otkrave.
- semirsar
#19713 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nisam upratio da se pisalo o obaveznom vakuumiranju klima, doduse, rijetko i zalazim na temu. Ali je dobro da se povela polemika o tome, da bude sto manje materijala u crnim hronikama zbog tih stvari, Nisam dosad razmisljao o klimi i kupovini iste, ali posto ljeta postaju sve toplija a zime, 'nako, kako kad, poceh razmisljati o kupovini. U mene su cijevi od toplana razvucene ispod poda, a glavni ventil i ventili za svaki od cetiri stana na spratu su u posebnom ormaru u hodniku tik do ormara za struju od EPBiH. Iz tog ormara u hodniku provucene su cijevi ispod poda do radijatora u stanu. Iz tog razloga razmisljam o tome da ce mi biti lakse da raskinem ugovor sa toplanama i kupim kvalitetnu inverter klimu.
-
romim
#19714 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne znam sta je tebi nelogicno sto ti 18ka trosi vise za 1/3 nego dvije 12ke ili ti, skoro kao 3 12kesamoTEgledam wrote: ↑04/01/2024 23:57
Koristim 3 12ke Vivak AEHI+ i 1 18ku isto AEHI+, grijem 2 sprata, oko 160 m2,
18ka grije oko 70m2,
12ke griju sobe od po 30m2
vrata uglavnom otvorena tako da sve 4 griju i stepenište.
18ka troši za oko 1/3 više od 2 12ke, skoro kao 3 12ke.
Donji sprat gdje je 18ka držim na 23-23,5 C (od 7-23h)
Na 12kama 22 do 22.5 u sobama uglavnom od 8-21h.
ventovi na auto na svima.
18ka pravila belaje 1 dan kada je bila magluština, u df išla svakih 1-2h, df do nekih 5 min, ali je i tada nabijala temp.
Uzmi malo digitron pa se presaberi.
18ka grije 70m2
Dvije 12ke griju 60m2
18ka grije na 23c 16 sati dnevno
12ke griju na 22c 13 sati dnevno
Dakle 18ka grije vecu povrsinu, vise vremenski, sa visom temperaturom, nego dvije 12ke pa je logicno da potrosnja bude veca taman tako kako si napisao.
U specifikacijama klime ti pise da je 12ka malo efikasnija od 18ke.
Ako pogledas u specifikacije uredjaja, vidjeces da
12ka je predvidjena da grije od 25m2 do 35m2
18ka je predvidjena da grije od 35m2 do 50m2
12ke ti griju 30m2 od predvidjenih 35m2
(mada mi cudno zvuce sobe velicine 30m2)
18ka ti grije 70m2 od predvidjenih 50m2
Prema tome tvoje 12ke griju optimalnu povrsinu dok 18ka grije povrsinu višu nego je predvidjeno po specifikacijama i samim tim je vise opterecena , a sto opet ispada logicno da ce ici cesce u defrost nego 12ke
Mada na osnovu cijene 18ke i 12ke ispada da si mogao za iste pare uzeti dvije 12ke umjesto te 18ke. Jedino bi te ugradnja izasla skuplje ali bi ugodjaj bio mnogo bolji.
Pogotovo je jos cudnije sto to nisi uradio a napisao si ovo
Uvijek ce ta 18ka morati da puse puno vise od dvije 12ke, da bi pokrila toliki, prostor od 70m2.Klime kao klime stvarno dobro griju, nisu bučne, pogotovo mi odgovara vertikalno ili horizontalno usmjeravanje zraka (presudno mi bilo kod kupovine jer na poslu imam Panasonic koji kako god ga podesim uvijek puše u glavu gdje god da sjedim
I jos nesto, tu 18ku u dnevnom stalno primjetis kako radi htio, ili ne htio, dok sigurno ne sjedis u spavacoj i pratis kako rade 12ke.
Da dodam
Tebi toplota iz prizemlja od te 18ke odlazi na sprat prema 12kama.18ka grije oko 70m2, 12ke griju sobe od po 30m2 vrata uglavnom otvorena tako da sve 4 griju i stepenište
Kad bude tako slicno vrijeme i kad čuješ da 18ka pišti i skiči, ti na spratu ostavi samo jednu 12ku da grije sprat pa vidi sta ce biti, hoce li i ona propištati18ka na većem opterećenju brunda pišti skiči povremeno se čune šištanje, udari plina kada ide u defrost.
-
player_
#19715 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Spremite se od ponedjeljka na postove u vezi defrosta
Sto se uzivali sa dnevnom temperaturom od 12C uzivali ste 
-
samoTEgledam
#19716 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Hvala na detaljnoj ekspertizi, na početku sam napisao da sam se zeznuo što nisam uzeo 2 12ke umjesto 1 18ke. Sve stoji što si napisao, ne žalim se na klime, dobre su, čak šta više odlične su za plaćeni iznos. Poenta je u vakumiranju. Da li si stava da nije nužno vakumirati pri ugradnji pogotovo ovaj neki R32 valjda i zapaljiv, i da li nevakumiranje može dovesti do otežanog/nepravilnog rada?romim wrote: ↑05/01/2024 18:36Kad bude tako slicno vrijeme i kad čuješ da 18ka pišti i skiči, ti na spratu ostavi samo jednu 12ku da grije sprat pa vidi sta ce biti, hoce li i ona propištatiSpoilerShowNe znam sta je tebi nelogicno sto ti 18ka trosi vise za 1/3 nego dvije 12ke ili ti, skoro kao 3 12kesamoTEgledam wrote: ↑04/01/2024 23:57
Koristim 3 12ke Vivak AEHI+ i 1 18ku isto AEHI+, grijem 2 sprata, oko 160 m2,
18ka grije oko 70m2,
12ke griju sobe od po 30m2
vrata uglavnom otvorena tako da sve 4 griju i stepenište.
18ka troši za oko 1/3 više od 2 12ke, skoro kao 3 12ke.
Donji sprat gdje je 18ka držim na 23-23,5 C (od 7-23h)
Na 12kama 22 do 22.5 u sobama uglavnom od 8-21h.
ventovi na auto na svima.
18ka pravila belaje 1 dan kada je bila magluština, u df išla svakih 1-2h, df do nekih 5 min, ali je i tada nabijala temp.
Uzmi malo digitron pa se presaberi.
18ka grije 70m2
Dvije 12ke griju 60m2
18ka grije na 23c 16 sati dnevno
12ke griju na 22c 13 sati dnevno
Dakle 18ka grije vecu povrsinu, vise vremenski, sa visom temperaturom, nego dvije 12ke pa je logicno da potrosnja bude veca taman tako kako si napisao.
U specifikacijama klime ti pise da je 12ka malo efikasnija od 18ke.
Ako pogledas u specifikacije uredjaja, vidjeces da
12ka je predvidjena da grije od 25m2 do 35m2
18ka je predvidjena da grije od 35m2 do 50m2
12ke ti griju 30m2 od predvidjenih 35m2
(mada mi cudno zvuce sobe velicine 30m2)
18ka ti grije 70m2 od predvidjenih 50m2
Prema tome tvoje 12ke griju optimalnu povrsinu dok 18ka grije povrsinu višu nego je predvidjeno po specifikacijama i samim tim je vise opterecena , a sto opet ispada logicno da ce ici cesce u defrost nego 12ke
Mada na osnovu cijene 18ke i 12ke ispada da si mogao za iste pare uzeti dvije 12ke umjesto te 18ke. Jedino bi te ugradnja izasla skuplje ali bi ugodjaj bio mnogo bolji.
Pogotovo je jos cudnije sto to nisi uradio a napisao si ovoUvijek ce ta 18ka morati da puse puno vise od dvije 12ke, da bi pokrila toliki, prostor od 70m2.Klime kao klime stvarno dobro griju, nisu bučne, pogotovo mi odgovara vertikalno ili horizontalno usmjeravanje zraka (presudno mi bilo kod kupovine jer na poslu imam Panasonic koji kako god ga podesim uvijek puše u glavu gdje god da sjedim
I jos nesto, tu 18ku u dnevnom stalno primjetis kako radi htio, ili ne htio, dok sigurno ne sjedis u spavacoj i pratis kako rade 12ke.
Da dodam
Tebi toplota iz prizemlja od te 18ke odlazi na sprat prema 12kama.18ka grije oko 70m2, 12ke griju sobe od po 30m2 vrata uglavnom otvorena tako da sve 4 griju i stepenište
18ka na većem opterećenju brunda pišti skiči povremeno se čune šištanje, udari plina kada ide u defrost.![]()
![]()
PS: Svakako testiram prvom prilikom na sličnom vremenu. Iskreno, hvala još jednom na razjašnjenju oko opterećenja i potrošnje.
-
romim
#19717 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@samoTEgledam
Poenta je da se ti zbog vakumiranja zalis da ti ta 18ka vise trosi, a to uopste nije tako.
Slazes li se da nije problem sto trosi malo vise nego dvije 12ke i da po racunu bas toliko i treba trositi ako poredis sa 12kama?
Poenta je da se zbog vakumiranja zalis da ide cesto u defrost i vise nego 12ke.
Je li se slazes da ako je ta 18ka predvidjena do 50m2, a grije 70m2 pa i vise sa otvorenim vratima, da je ona fakticki za 50% vise opterecena nego sto bi trebalo?
Je li se slazes da ako je klima preopterecena da je logicno, da ce ici cesce u defrost od one koja nije?
Poenta je da se zalis da brunda, skici, cvili, lupa i to povezujes sa vakumiranjem, a nemas druze nikakve gume između nosaca klime i same klime nego je željezo na zeljezo i stegnuto obicnim sarafom.
Sve to na sta si se ti pozalio i kao uzrok se uhvatio vakumiranja, nema veze sa vakumiranjem.
Sigurno da je vakumiranje potrebno, neko je to propisao da treba.
Kako klima radi i koje probleme ima kad nije nikako ili dobro vakumirana, ja za 3 god na ovom forumu nisam konkretno cuo da je neko napisao.
Isto tako nisam procitao da je nekom klima eksplodirala.
Ako se bojis eksplozije skini je.
Ako mislis da samo tvoja nije vakumirana kako treba, varas se, nije ih vakumirano 90% kako treba.
Svakog dana ce onda biti eksplozije jer od 100 servisera njih 10 ce vakumirati kako treba.
Ja nasao covjeka, i uradio mi instalaciju, i da ugradi klimu trazim mu veci nosac da stavi, za 18ku l, umjesto za 12ku, jer na klimi pise 12ka al je gabaritima i tezinom 18ka, platicu, postavi mi, to hocu.
Lik se nasao uvrijedjen i nije htio da mi montira klime iako mi je ugradio instalaciju.
Sta mislis da sam ga pitao za vakumiranje.
I sad ce neko reci naso si jeftinog, vako, nako.
Poenta je da je 90% takvih.
Jedva nasao drugu firmu koja ima cetifikat za garanciju, da mi ugradi.
I sta da im kazem, niste dobro vakumirali, da kazu aj zdravo vakumiraj ti, pa ti onda nadji ko ce ti ugraditi a da ima cetifikat za garanciju a svi se medjusobno znaju, nece namjerno da ti dodju.
Al, tako ti je kod nas, znas ti nas, jebo ti nas.
Moze im se, imaju posla.
I nema pravila to sto pricate da li je neki privatnik samostalni ili je neka velika firma pa da li ce vakumirati ili nece.
To ima veze kako covjek radi svoj posao, po pravilu il samo da uradi.
Prije ce sfuseriti velika firma nego samostalni serviser.
Pa sta mislite vi o klimama na ovim novim zgradama sto se grade.
Kad to uzme jedna, firma i montira 2000 klima.
Sta mislite kako to ide i kako se postavlja i ko mjeri je li se vakumiralo i koliko se vakumiralo.
Vakum pumpa se stavi minut samo cisto da se provjeri spoj i aj dalje.
I onaj ko kupi stan dobije li garanciju na klimu.
Dobro je ako dobije i daljinski.
Ako ce klime tako lako eksplodirati, onda cemo imati dobar vatromet.
Poenta je da se ti zbog vakumiranja zalis da ti ta 18ka vise trosi, a to uopste nije tako.
Slazes li se da nije problem sto trosi malo vise nego dvije 12ke i da po racunu bas toliko i treba trositi ako poredis sa 12kama?
Je li se slazes da ako je ta 18ka predvidjena do 50m2, a grije 70m2 pa i vise sa otvorenim vratima, da je ona fakticki za 50% vise opterecena nego sto bi trebalo?
Je li se slazes da ako je klima preopterecena da je logicno, da ce ici cesce u defrost od one koja nije?
Poenta je da se zalis da brunda, skici, cvili, lupa i to povezujes sa vakumiranjem, a nemas druze nikakve gume između nosaca klime i same klime nego je željezo na zeljezo i stegnuto obicnim sarafom.
Sve to na sta si se ti pozalio i kao uzrok se uhvatio vakumiranja, nema veze sa vakumiranjem.
Kako klima radi i koje probleme ima kad nije nikako ili dobro vakumirana, ja za 3 god na ovom forumu nisam konkretno cuo da je neko napisao.
Ako mislis da samo tvoja nije vakumirana kako treba, varas se, nije ih vakumirano 90% kako treba.
Svakog dana ce onda biti eksplozije jer od 100 servisera njih 10 ce vakumirati kako treba.
Ja nasao covjeka, i uradio mi instalaciju, i da ugradi klimu trazim mu veci nosac da stavi, za 18ku l, umjesto za 12ku, jer na klimi pise 12ka al je gabaritima i tezinom 18ka, platicu, postavi mi, to hocu.
Lik se nasao uvrijedjen i nije htio da mi montira klime iako mi je ugradio instalaciju.
I sta da im kazem, niste dobro vakumirali, da kazu aj zdravo vakumiraj ti, pa ti onda nadji ko ce ti ugraditi a da ima cetifikat za garanciju a svi se medjusobno znaju, nece namjerno da ti dodju.
Moze im se, imaju posla.
I nema pravila to sto pricate da li je neki privatnik samostalni ili je neka velika firma pa da li ce vakumirati ili nece.
Sta mislite kako to ide i kako se postavlja i ko mjeri je li se vakumiralo i koliko se vakumiralo.
Ako ce klime tako lako eksplodirati, onda cemo imati dobar vatromet.
- semirsar
#19718 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Na to sam i mislio kod svog prvog posta na ovu temu, cudi me kako nema svakodnevnih eksplozija i paljevina po Saraj'vu, nije bas da je sva elita kvalitetnih majstora tu. Al' kontam sta ja znam, nemam ni klimu kako spada nego onaj mobilni hepek prikljucen na dimnjak i koji jos radi sasvim dobro.
-
romim
#19719 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nisam ja strucnjak da mogu garantovati da ce ili da nece biti eksplozija, ali po logici stvari da kad ti dodju kuci da postave jednu klimu, istu ne vakumiraju, pa kako onda ugrade 2000 klima na nekom kompleksu zgrada gdje niko niti gleda niti kontrolise.
Ako ce se tako lako desavati eksplozije, onda ce biti veselo, ali ce neko morati i odgovarati za tolike eksplozije.
Ako ce se tako lako desavati eksplozije, onda ce biti veselo, ali ce neko morati i odgovarati za tolike eksplozije.
-
samoTEgledam
#19720 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
romim wrote: ↑05/01/2024 20:44 @samoTEgledam
Ako ce klime tako lako eksplodirati, onda cemo imati dobar vatromet.SpoilerShowPoenta je da se ti zbog vakumiranja zalis da ti ta 18ka vise trosi, a to uopste nije tako.
Moze im se, imaju posla.
Nastavim pratiti rad, sve su postavljali ovlašteni serviseri, garancija je 5 godina, neka izdrže garanciju meni puna kapa.
Hvala na trudu oko razjašnjavanja dilema.
- rovac13
#19721 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Treba krenut od pocetka.
Kuca trosi energiju.
Kolko kuca potrosi toliko klima mora da nadomjesti.
Kako se doslo do izracuna da ta dva prostora imaju identicne toplotne gubitke i da je svaki cosak ugrijan na istu temperaruru......pa,ste na osnovu toga zakljucili da 18 ka trosi vise od 2 x 12ke.
Mrtva trka
Rodjak mi ima istu klimu ko kod mene,i njegova vise trosi od moje......a obje vakumirane
I sta sad ?
Kuca trosi energiju.
Kolko kuca potrosi toliko klima mora da nadomjesti.
Kako se doslo do izracuna da ta dva prostora imaju identicne toplotne gubitke i da je svaki cosak ugrijan na istu temperaruru......pa,ste na osnovu toga zakljucili da 18 ka trosi vise od 2 x 12ke.
Mrtva trka
Rodjak mi ima istu klimu ko kod mene,i njegova vise trosi od moje......a obje vakumirane
I sta sad ?
-
romim
#19722 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nabavi one antivibrant gume i postavi sam na tu 18ku i bice ti manja buka, rijesices dio problema.
Posto ti je ta 18ka predvidjena za 50m2, a grije 70m2, moj ti je savjet da je ne gasis.
Pogotovu se to odnosi na naredni, period kad ce temperature biti prilicno ispod nule.
Sve ono sto ti klima ustedi kad ne radi od 23 do 7, kad je ukljucis u 7 ona ce morati da nadoknadi da bi podigla temperaturu prostorije na 23c.
U sustini mozda ces neznatno ustediti na potrosnji, ali ce se klima mnogo vise muciti, biti bucnija, ici vise u defrost itd nego da radi stalno.
I jos jedan savjet, tu 18ku stavi ventilator na fiksnu brzinu 1, nemoj je ostavljati na auto.
Posto ti je ta 18ka predvidjena za 50m2, a grije 70m2, moj ti je savjet da je ne gasis.
Pogotovu se to odnosi na naredni, period kad ce temperature biti prilicno ispod nule.
Sve ono sto ti klima ustedi kad ne radi od 23 do 7, kad je ukljucis u 7 ona ce morati da nadoknadi da bi podigla temperaturu prostorije na 23c.
U sustini mozda ces neznatno ustediti na potrosnji, ali ce se klima mnogo vise muciti, biti bucnija, ici vise u defrost itd nego da radi stalno.
I jos jedan savjet, tu 18ku stavi ventilator na fiksnu brzinu 1, nemoj je ostavljati na auto.
-
schindleroskar
#19723 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Kuca mi se renovira, i greskom je stari bacio daljinski od klime dok je bio u kutiji. Tek trebamo unutarnju jedinicu postavit na zid.
Radi se o gree inverter 12 sa wi-fi.
Ako neko zna, jel se moze na mobitel spojit bez daljinskog?
Da li postoje univerzalni/ zamjenski daljinski upravljaci za gree da se kupe kod nas?
Da li postoje univerzalni/ zamjenski daljinski upravljaci za gree da se kupe kod nas?
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#19724 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Na daljinskom aktiviraš "wifi" opciju..
Samo za to ti treba daljinski da bi aktivirao na mobitelu.....
Eh sad kako ces je uplaliti bez daljinskog to ne znam...
Samo za to ti treba daljinski da bi aktivirao na mobitelu.....
Eh sad kako ces je uplaliti bez daljinskog to ne znam...
- -Chesterfield-
#19725 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Koji model - oznaka?schindleroskar wrote: ↑05/01/2024 22:37 Kuca mi se renovira, i greskom je stari bacio daljinski od klime dok je bio u kutiji. Tek trebamo unutarnju jedinicu postavit na zid.
Ima toga u Kini sa besplatnom dostavom...