Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
NecuVise
#19676 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Što se tiče potrošnje najefikasnije je na najbržem puhanju jer najviše zraka ubaci u prostoriju i samim time se brže zagrije prostorija. Eh sad, meni je to preglasno i ja ga držim na srednjoj jačini. Dovoljno da fino sve zagrije a da mi ne smeta.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#19677 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Sve u redu kod Vas?*
-
rimano
#19678 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ispravka krivog navoda. Klima nista ne ubacuje u prostoriju vec samo vrsi recirkulaciju unutarnjeg vazduha.
- rovac13
#19679 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Mislio sam da to do sad svi znaju.
Unutarnja uvlaci odozgo u sebe zrak iz sobe,ispod plafona.......taj zrak dok se provuce kroz vrele cijevi u unutarnjoj jedinici izlazi naprijed ugrijan

Unutarnja uvlaci odozgo u sebe zrak iz sobe,ispod plafona.......taj zrak dok se provuce kroz vrele cijevi u unutarnjoj jedinici izlazi naprijed ugrijan

-
NecuVise
#19680 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa nisam ni napisao da ubacuje zrak izvana. Znam kako funkcioniše klima. Poenta je da brže popuni prostoriju toplim zrakom nego na low. Ovdje izgleda fazon samo pokazati nego superiornost pa moraš biti tehnički precizan kao da si na nekom naučnom seminaru
-
rimano
#19681 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Sve ok, ali ima ljudi koji misle da klima ubacuje vazduh iz vana pa da im ne potvrdjujemo to.
Lp
Lp
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#19682 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Meni je ventilator na kecu od sest brzina i sve OK. Uglavnom topliji su dani i nema potrebe za nekom jacinom, samo mjenjam stepene. Kad je jutro i vece upalim na 25 stepeni a preko dana 21-23 stepena. Racun mi dosao 95KM. Bez klima u oktobru mi bio 80KM a preko ljeta 70-80KM. Ja sam prezadovoljan i grijanjem i cijenom. Doduse u drugoj sobi ukljucim uljani ventilator na kilovat i smanjim a u manjoj sobi povremeno kalifer. Znaci sve to sa ostalim potrosacima 95KM. Ja sam se nadao nekih 150KM pa i 200KM. Uglavnom kad budu veci minusi, vidjet cu pravu potrosnju,mislim da ce biti oko 150KM. 12-ka Dainkin, i na proljece-jesen ide jedna ili dvije 9-tke i to je to.
-
IstinitaPoruka
#19683 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nije mi jasno da Hisense Nordic puno brže grije i puno više održava temperaturu nego ovo smeće od Vivax aeri+. Vivax ne može jednu prostoriju od 3x3 zagrijati, treba mu 3 sata da postigne 23-24, dok Hisense zagrijava skoro 3 prostorije i to temperatura 25-26 (ne na njegovim mjeračima, već drugim externim). Bolje platit 200-300KM skuplje, ali da je bolje. Hisense Nordic je stvarno top, ostale marke nisam probao Daikin, Mitshibusi itd.
-
samoTEgledam
#19684 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Koristim 3 12ke Vivak AEHI+ i 1 18ku isto AEHI+, grijem 2 sprata, oko 160 m2, nikakvih problema u pogledu postizanja temp, jedino su me "majstori" izlevatili kada su postavljali 18ku nisu je vakumirali, 12ke je postavljala druga firma. 18ka pravila belaje 1 dan kada je bila magluština, u df išla svakih 1-2h, df do nekih 5 min, ali je i tada nabijala temp. Donji sprat gdje je 18ka držim na 23-23,5 C (od 7-23h), a 12ke u sobama uglavnom od 8-21h. Ranije se grijao na plin, potrošnja neuporediva.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#19685 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Jos je nisi ugasio (iz uticnice skroz) i zvao prave majstore da to poprave ?
-
samoTEgledam
#19686 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nisam. Zvao 2 pred Novu godinu, ne mogu, ovaj jedan me ubjeđuje da to nema veze kao oni to freonom "propušu" prije spajanja, ja mu kažem da u cijevima ostane mješavina zraka plina i vlage, on mi kaže da ja nemam pojma 
Helem, nešto kombinujem sad za vikend ova jedna ekipa da dođe. A malo sam i skeptik u pogledu kvaliteta kako će odraditi (laik sam), ako imaš prijedlog neke ekipe, šalji na PP, budem na Ilidži.
Helem, nešto kombinujem sad za vikend ova jedna ekipa da dođe. A malo sam i skeptik u pogledu kvaliteta kako će odraditi (laik sam), ako imaš prijedlog neke ekipe, šalji na PP, budem na Ilidži.
- gentoo
#19687 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nemoj nista nikom govoriti. Nadjes dobrog majstora i kazes "hocu da ispraznis, vakumiras i napunis klimu XYZ" i to je to. S majstorima moras biti takav da ti njima govoris sta treba da rade a ne obratno.. jer smo mi naopaka drzava i sve sto je valjalo je u Njemackoj.
Sto se tice majstora to ne znam jer nisam iz SA, ali @radiostar moze mozda nekog preporuciti s kim LUK radi
Sto se tice majstora to ne znam jer nisam iz SA, ali @radiostar moze mozda nekog preporuciti s kim LUK radi
-
player_
#19688 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ako ti je samo "problem" sto ide ta 18ka u df svakih sat-dva kad je magla , onda dzaba zoves majstore sa klimom je sve okej...samoTEgledam wrote: ↑04/01/2024 16:25 Koristim 3 12ke Vivak AEHI+ i 1 18ku isto AEHI+, grijem 2 sprata, oko 160 m2, nikakvih problema u pogledu postizanja temp, jedino su me "majstori" izlevatili kada su postavljali 18ku nisu je vakumirali, 12ke je postavljala druga firma. 18ka pravila belaje 1 dan kada je bila magluština, u df išla svakih 1-2h, df do nekih 5 min, ali je i tada nabijala temp. Donji sprat gdje je 18ka držim na 23-23,5 C (od 7-23h), a 12ke u sobama uglavnom od 8-21h. Ranije se grijao na plin, potrošnja neuporediva.
Ne znam sto ti ovdje niko ne napise nego te upucuje majstorima a svima tako radi kad ti je temp oko 0C i visoka vlaga plus ako treba da zagrije velik prostor i veliki gubitci...
Prelistaj ovu temu i jos par na ex yu forumima, idu defrostovi i na svakih 30-40 min kod nekih klima kad je vrijeme takvo...
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
- gentoo
#19690 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa procitajte sta je pisao na predhodnoj stranici i sta mu je haso odgovorio..
-
romim
#19691 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
To sto mu 18ka trosi 1/3 vise struje nego dvije 12ke i sto nekad ide cesto u defrost nije nikakav dokaz da ne radi ispravno i da tako ne bi radila kad se ponovo vakumira i dopuni.
Nije detaljno obrazlozio, ali ta 18ka grije dnevni, boravak i ko zna jos sta na 23c, a 12ke griju sobe koje velicine i na koju temperaturu nije poznato.
Takodje nije poznato ni sa kojim brzinama ventilatora su klime.
Nije poznato ni sa koje strane objekta se klime nalaze, a sve to igra ulogu za defrost.
Iznose se neki polovicni podatci, i onda se od toga bez potrebe napravi citava predstava i rasprava.
Nije detaljno obrazlozio, ali ta 18ka grije dnevni, boravak i ko zna jos sta na 23c, a 12ke griju sobe koje velicine i na koju temperaturu nije poznato.
Takodje nije poznato ni sa kojim brzinama ventilatora su klime.
Nije poznato ni sa koje strane objekta se klime nalaze, a sve to igra ulogu za defrost.
Iznose se neki polovicni podatci, i onda se od toga bez potrebe napravi citava predstava i rasprava.
-
radiostar
#19692 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
radiostar je izasao iz LUK-a i iz te bransegentoo wrote: ↑04/01/2024 16:54 Nemoj nista nikom govoriti. Nadjes dobrog majstora i kazes "hocu da ispraznis, vakumiras i napunis klimu XYZ" i to je to. S majstorima moras biti takav da ti njima govoris sta treba da rade a ne obratno.. jer smo mi naopaka drzava i sve sto je valjalo je u Njemackoj.
-
Peugeot2008
#19693 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Znači da si otišao u privatnike.radiostar wrote: ↑04/01/2024 20:25radiostar je izasao iz LUK-a i iz te bransegentoo wrote: ↑04/01/2024 16:54 Nemoj nista nikom govoriti. Nadjes dobrog majstora i kazes "hocu da ispraznis, vakumiras i napunis klimu XYZ" i to je to. S majstorima moras biti takav da ti njima govoris sta treba da rade a ne obratno.. jer smo mi naopaka drzava i sve sto je valjalo je u Njemackoj.
Sto se tice majstora to ne znam jer nisam iz SA, ali @radiostar moze mozda nekog preporuciti s kim LUK radi![]()
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#19694 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja koliko sam vidio, da ovi moji kad su postavljali da su koristili kompresor da ciste i vakumiraju vanjsku jedinicu. Pitam sta je to, kazu to m,ora tako i da nece raditi kako treba bez kopresovanja. Gledajuci yt videa, svi su ovo rekli pod obavezno.
Jebga, mnogi hoce da ustede pa il sami postave il zovnu dundjer majstore da jeftinije prodju. Kod komsije postavili dundjeri vanjsku jedinicu, to mu stavili pod prozor a onda crijevo pruzili iznad prozora i stavili kanalice, to uzas zivi.
Ja evo u potkosulji, 23 stepena nastimano, na jedinici ventilator, klima se i ne cuje a grije. Mora se raspitati i koja klima i proizvodjac. Japanci su TOP pa sve ispod.
10 RAZLOGA ZAŠTO SU JAPANSKI KLIMA UREĐAJI NAJBOLJI IZBOR!
https://www.klimakoncept.hr/hr/podrska- ... a/1499/135
Moj Dainkin
https://klimacentar.com/proizvodi/klima ... xf35e-744/
Učinak hlađenja: 3,3(1,3-3,8)kW
Prikladno za prostor: 35m2
Energetski razred hlađenja: A++
Energetska učinkovitost SEER: 6,21W/W
Potrošnja el.energije: 0,56kW/h
Učinak grijanja: 3,5(1,3-4,8)kW
Prikladno za prostor: 30m2
Energetski razred grijanja: A+
Energetska učinkovitost SCOP: 4,06W/W
Potrošnja el.energije: 0,69kW/h
Jebga, mnogi hoce da ustede pa il sami postave il zovnu dundjer majstore da jeftinije prodju. Kod komsije postavili dundjeri vanjsku jedinicu, to mu stavili pod prozor a onda crijevo pruzili iznad prozora i stavili kanalice, to uzas zivi.
Ja evo u potkosulji, 23 stepena nastimano, na jedinici ventilator, klima se i ne cuje a grije. Mora se raspitati i koja klima i proizvodjac. Japanci su TOP pa sve ispod.
Moj Dainkin
- gentoo
#19695 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Dakle:
Ja sam se samo na ovo osvrnuo i na ovo sto je haso napisao da je zrak+R32 = potencijalna eksplozija
- gentoo
-
haroks
#19697 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja sam uzeo u Luku i preporucili mi oni majstora. Ista prica, pitam ga sta je sa vakumiranjem, kaze ne treba to, samo se to sredi, vako nako, ... Naknadno dolazili majstori, gledali koliku temperaturu izbaciva LN25 kada radi na maksimumu, slagat cu ali isto da je ova jedna izbacivala mozda 50ak stepeni, a druga vise. Rekli ne fali freona, ne sjecam se da su ista rekli oko vakumiranja.gentoo wrote: ↑04/01/2024 16:54 Nemoj nista nikom govoriti. Nadjes dobrog majstora i kazes "hocu da ispraznis, vakumiras i napunis klimu XYZ" i to je to. S majstorima moras biti takav da ti njima govoris sta treba da rade a ne obratno.. jer smo mi naopaka drzava i sve sto je valjalo je u Njemackoj.
Zna li ko konkretno sta ocekivat od klime koja nije vakumirana?
- HardCore
#19698 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Eksplodirat ceharoks wrote: ↑04/01/2024 21:19Ja sam uzeo u Luku i preporucili mi oni majstora. Ista prica, pitam ga sta je sa vakumiranjem, kaze ne treba to, samo se to sredi, vako nako, ... Naknadno dolazili majstori, gledali koliku temperaturu izbaciva LN25 kada radi na maksimumu, slagat cu ali isto da je ova jedna izbacivala mozda 50ak stepeni, a druga vise. Rekli ne fali freona, ne sjecam se da su ista rekli oko vakumiranja.gentoo wrote: ↑04/01/2024 16:54 Nemoj nista nikom govoriti. Nadjes dobrog majstora i kazes "hocu da ispraznis, vakumiras i napunis klimu XYZ" i to je to. S majstorima moras biti takav da ti njima govoris sta treba da rade a ne obratno.. jer smo mi naopaka drzava i sve sto je valjalo je u Njemackoj.
Zna li ko konkretno sta ocekivat od klime koja nije vakumirana?
- semirsar
#19699 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
fakat, ne vidjeh nikad nista u crnoj hronici na tu temu, pukla klima?! 
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#19700 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Slažem se.pici wrote: ↑04/01/2024 20:49 Ja koliko sam vidio, da ovi moji kad su postavljali da su koristili kompresor da ciste i vakumiraju vanjsku jedinicu. Pitam sta je to, kazu to m,ora tako i da nece raditi kako treba bez kopresovanja. Gledajuci yt videa, svi su ovo rekli pod obavezno.
Moj Dainkin![]()
Prije bio na Fujitsu 1 kvar u 20 godina
Sada na Mitsubishi i Panasonicu.
Da imam para Daikin Ururu Sarara bi samo posjedovao.