Sam svoj majstor

Post Reply
moimoi

#1751 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

Moj ti je savjet da za postavljanje stalka za ves zovnes nekoga da to odradi kako treba…jer nosivost treba biti velika (mokar ves ovo ono) Da ti zid ne bi izgledao kao ementaler. Posto koliko vidim nemas bas iskustva sa busenjem :D mislim zidova :D

A sebi kupis pristojnu aku busilicu koja ti ujedno moze biti i odvijac…. za manje stvari… slike, namjestaj…
pezzar

#1752 Re: Sam svoj majstor

Post by pezzar »

Pogledaj LUX akku set u Obi. Solidan je program, za 150 KM se može kupiti aku bušilica sa čekićem, a za malo više odvojena aku bušilica i bušilica sa sds glavom. Ja bih išao na ovu drugu varijantu, samo još kupi par kvalitetnih sds burgija, fi 8 i fi 10, i za "po kući" ti ne treba više. Odvojene su zgodnije za koristiti, jednom bušiš, drugom šrafiš.

Ne bacaj više od 350 KM za sve.

@Hakiz bar kod bušilice preciznost zavisi od ruke majstora, a za nekoliko montažnih rupa za police i sl. mu baš i ne treba profesionalni alat.
BAN___KAI

#1753 Re: Sam svoj majstor

Post by BAN___KAI »

Hakiz wrote: 04/01/2024 03:15
Ne znam šta bih ti više mogao reći, možda neko drugi zna bolje i više da ti kaže.
[/quote]

Eh bravo, svaka cast pa si nasao taj artikal. Na njega sam i mislio a nisam ga opet mogao naci :D
Hvala ti puno na detaljnim informacija.
Kao sto si rekao trebat ce mi neka skuplja kako bih je mogao koristiti za razne stvari.
Samo jos da te pitam s obzirom da sam vidio na videu da ta prva malo teze busi u beton a ova druga bas lagano prolazi.
https://prox.ba/shop/aku-busilica-odvij ... l-4513860/
https://prox.ba/shop/aku-cekic-busilica ... l-4513900/

Kad bih kupio tu drugu od 350km onda bih mogao busiti u sve? ukljucujuce i metal, beton i keramiku u wc-u, itd i mogao bih sarafe uvrtati i izvrtati? ili je taj prvi model na kojem pise odvijac samo moze uvrtati i izvrtati sarafe?
BAN___KAI

#1754 Re: Sam svoj majstor

Post by BAN___KAI »

moimoi wrote: 04/01/2024 09:52 Moj ti je savjet da za postavljanje stalka za ves zovnes nekoga da to odradi kako treba…jer nosivost treba biti velika (mokar ves ovo ono) Da ti zid ne bi izgledao kao ementaler. Posto koliko vidim nemas bas iskustva sa busenjem :D mislim zidova :D

A sebi kupis pristojnu aku busilicu koja ti ujedno moze biti i odvijac…. za manje stvari… slike, namjestaj…
Vjeruj da sam i pomislio na to ali nece da zovem ljude svaki put kad mi zatreba nesto. Tek kupio stan i trebat ce dosta stvari srediti.
Npr u tus kabini postavljen je tus ispod cesme pa cu morati izbusiti da mi bude iznad glave :D
Kad vec dajem pare bolje da imam pa kad zatreba da mogu sam ha ya. A znam i da je 350km uvijek ce biti tu kad zatreba
Hakiz

#1755 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Spoiler
Show
BAN___KAI wrote: 04/01/2024 11:45
Ne znam šta bih ti više mogao reći, možda neko drugi zna bolje i više da ti kaže.
Eh bravo, svaka cast pa si nasao taj artikal. Na njega sam i mislio a nisam ga opet mogao naci :D
Kao sto si rekao trebat ce mi neka skuplja kako bih je mogao koristiti za razne stvari.
Samo jos da te pitam s obzirom da sam vidio na videu da ta prva malo teze busi u beton a ova druga bas lagano prolazi.

Kad bih kupio tu drugu od 350km onda bih mogao busiti u sve? ukljucujuce i metal, beton i keramiku u wc-u, itd i mogao bih sarafe uvrtati i izvrtati? ili je taj prvi model na kojem pise odvijac samo moze uvrtati i izvrtati sarafe?
[/quote]
Sa onom od 350 bi mogao raditi sve osim stavljanja na stalak. Trebao bi ti adapter za burgije za drvo i metal. Njen problem je da je velika i relativno teška, pa i prejaka za sitnije poslove, recimo teže ju je kontrolisati pri zašarafljivanju. Ovu jeftiniju možeš koristiti i jednom rukom (osim bušenja u beton ili većih rupa u drvo i metal, tada moraš sa obje ruke), ovu skuplju ne možeš. Jeftinijom ne možeš štemati pločice.

Razmisli da kupiš ovu manju da sam radiš sitnje stvari, a da za poslove u kojima treba bušiti velike rupe i kačiti teške stvari zoveš majtora. Neće ti često trebati da bušiš rupe za utičnice ili slično u beton, stavljaš bojler, štemaš pločice itd pa da investiraš u SDS (tu od 350) bušilicu.

@moimoi ti je dobro rekla.

Malo na youtubeu pogledaj kako se koriste razne vrste bušilica pa će ti to dati bolju sliku šta ti treba.

I ne zaboravi, na cijenu samu bušilice dodaj i cijenu baterije (možda 2 baterije) i punjača. Bez njih ti alat sam nema koristi.
BAN___KAI

#1756 Re: Sam svoj majstor

Post by BAN___KAI »

Hakiz wrote: 04/01/2024 12:50
Spoiler
Show
BAN___KAI wrote: 04/01/2024 11:45

Sa onom od 350 bi mogao raditi sve osim stavljanja na stalak. Trebao bi ti adapter za burgije za drvo i metal. Njen problem je da je velika i relativno teška, pa i prejaka za sitnije poslove, recimo teže ju je kontrolisati pri zašarafljivanju. Ovu jeftiniju možeš koristiti i jednom rukom (osim bušenja u beton ili većih rupa u drvo i metal, tada moraš sa obje ruke), ovu skuplju ne možeš. Jeftinijom ne možeš štemati pločice.

Razmisli da kupiš ovu manju da sam radiš sitnje stvari, a da za poslove u kojima treba bušiti velike rupe i kačiti teške stvari zoveš majtora. Neće ti često trebati da bušiš rupe za utičnice ili slično u beton, stavljaš bojler, štemaš pločice itd pa da investiraš u SDS (tu od 350) bušilicu.

@moimoi ti je dobro rekla.

Malo na youtubeu pogledaj kako se koriste razne vrste bušilica pa će ti to dati bolju sliku šta ti treba.

I ne zaboravi, na cijenu samu bušilice dodaj i cijenu baterije (možda 2 baterije) i punjača. Bez njih ti alat sam nema koristi.
[/quote]

Hmm mogu reci da se slazem. Bolje imati tu solidnu pa za ozbiljnije stvari zovem majstora. Nisam mislio da ce biti toliko zeznuto izbusiti rupu :D
Pogotovo jer planiram izbusiti bruku rupa na zidu kako bih stavio nosac za tv.

Pogledat cu malo na youtubu pa cu razmisliti. Hvala vam na pomoci
moimoi

#1757 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

@BAN___KAI Hakiz ti je sve rekao. Ja bih jos dodala, posto sam se vise puta useljavala u prazne stanove, prvo razmisli sta sve zelis i gdje. Stalak za ves, tv, hoces li kuke za peskire ili vec, nosac za toalet papir, lusteri etc. Kupi prvo sve sto ide na zid i zovni nekog da ti to odradi kako treba i odmah najveci dio. Obavezno napomeni da treba i keramiku busiti. A onda gledaj sta covjek radi, propituj..probusi koju rupu zajedno s njim da dobijes osjecaj i da skontas da nije isto busiti dasku i armirani beton. Ja bih te recimo ubila da puknes novu keramiku jer ti je merak da sam radis :D
Filter

#1758 Re: Sam svoj majstor

Post by Filter »

ma sve se nauci kad prvi put potrefis zicu od struje, ili cijev od vode
moimoi

#1759 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

Filter wrote: 04/01/2024 16:48 ma sve se nauci kad prvi put potrefis zicu od struje, ili cijev od vode
:lol:
Ikea je na Istoku zabranila svojim monterima da bise zidove… valjda je bilo mrtvih :-) Posto oni tamo nemaju pravila prilikom razvodjenja kablova nego idu najkracim putem. Jest da kada im platis… busice i drito oznad uticnice ako treba :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1760 Re: Sam svoj majstor

Post by Bobi »

Prije jedno 10 godina uzeodetektor taj za kablove i djidje midje po zidovima bio oko 30 KM ebay...ma zvizdo na sve zivo :lol: . Sad sam pronasao jedan online ali je 80 KM...ako ne znam sta valja znam sta je skupo :D.
Bobi
Forum administrator

#1761 Re: Sam svoj majstor

Post by Bobi »

moimoi wrote: 04/01/2024 16:32 Ja bih te recimo ubila da puknes novu keramiku
:shock: :shock: :run:
moimoi

#1762 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

Bobi wrote: 04/01/2024 17:17 Prije jedno 10 godina uzeodetektor taj za kablove i djidje midje po zidovima bio oko 30 KM ebay...ma zvizdo na sve zivo :lol: . Sad sam pronasao jedan online ali je 80 KM...ako ne znam sta valja znam sta je skupo :D.
Ma haj bogati. Samo tipa crocsna noge i neeece :D
moimoi

#1763 Re: Sam svoj majstor

Post by moimoi »

Bobi wrote: 04/01/2024 17:18
moimoi wrote: 04/01/2024 16:32 Ja bih te recimo ubila da puknes novu keramiku
:shock: :shock: :run:
Nov stan.. aloo :lol:
kabal1337

#1764 Re: Sam svoj majstor

Post by kabal1337 »

Kupis sebi ovakvu busilicu
https://pennyshop.ba/shop/proizvod/ingc ... 028/204861

Ima dobar cekic kad treba busiti u armirani beton, mozes i stemat sa njom.
imas obicnu glavu i SDS glavu. Ja sam "izlupao" betona sa njom i odlicna je ( izdrzljiva)

I nabavis sebi manju za neke lakse tipa probusit u drvo, ili keramiku
Nesto ove velicine
https://pennyshop.ba/shop/proizvod/bosc ... 020/205290

Ili kupis busilicu na fazon prve, i pravi odvijac zavijac za sarafanje ( aku)
Bobi
Forum administrator

#1765 Re: Sam svoj majstor

Post by Bobi »

Hakiz

#1766 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 04/01/2024 17:17 Prije jedno 10 godina uzeodetektor taj za kablove i djidje midje po zidovima bio oko 30 KM ebay...ma zvizdo na sve zivo :lol: . Sad sam pronasao jedan online ali je 80 KM...ako ne znam sta valja znam sta je skupo :D.
Imaš u Penny onaj Kapro ako ti se ne gade izraelski proizvodi :oops:

https://pennyshop.ba/shop/proizvod/kapr ... zid/098622

80 KM je jeftin detektor.

https://masineialati.ba/shop/mjerni-ure ... fessional/

Cijena, prava sitnica: 800 KM.

:mrgreen:

Većina tih detektora radi dobro sa "američkim" zidovima, to jeste knauf, gipsane ploče i slično. Možda oni "šuplji" betonski blokovi neće praviti problem.

Ali beton, puna cigla itd su puno gušći materijali, pa treba baš dobar uređaj.
Bobi
Forum administrator

#1767 Re: Sam svoj majstor

Post by Bobi »

Hakiz wrote: 04/01/2024 23:49 Cijena, prava sitnica: 800 KM.
Izadji sa teme...hvala :D.
kuli1961

#1768 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Gotovo sve je rečeno u pogledu pitanja koja i kakva alatka za "bušenje rupa"...pa nema smisla da dodajem, osim:
spomenuti Einhell accu Bl 18 Li...(spomenuo ju je @Hakiz) imam vec par godina i zaista je dobra (drvo/metal), ali NIJE za rupu promjera 10 mm u betonu- muči se, i vrlo teško uradi posao.
S druge strane, ne vidim bas nekog smisla spominjati uređaje cjenovnog razreda od 1000 KM, kada je riječ o forumašu koji nema nikakvog iskustva u rukovanju tim alatom.
Čini mi se da se sve njegove potrebe u novom stanu, pa poslije tu i tamo još poneka upotreba, mogu zadovoljiti sa nekom od "klasičnih" udarnih bušilica što ih @kabal1337 predlaže, i jos eventualno neka accu iz jeftinijeg programa- Einhell je tu dovoljan.
I kod Einhella-treba pripaziti- izbacili su citavu seriju accu, koje imaju oznaku 40 i slicno, mislim da su sve motori sa cetkicama i cjenovno vrlo povoljni, ali su nejaki.
Priča oko bušenja keramike i betona se skoncentrisala na SDS i SDS plus borfuter/burgije. Ako je riječ o bušenju rupa u keramici, i ako se želi biti pažljiv- da se po svaku cijenu izbjegne eventualno pucanje pločice, nije zgoreg spomenuti način bušenja tih rupa i alati.
Jedan od primitivnijih načina je tačkanje čeličnim ekserom (parola -snadji se) pa onda konusnom/truglastom namjenskom burgijom za keramiku (nanos industrijskog dijamanta), pa kad se probuši pločica, onda namjenska dijamantska burgija.. ili tačkanje tačkalom/kirnerom, pa onda namjenska ili klasična burgija uz molitvu svim svecima da pločica neće puknuti... A sve to košta, i namjenska burgija i tačkalo..
Sto se tiče rupa u betonskim zidovima za nosač za veš, vrlo je vjerovatno da će trebati tipla minimlano 8 mm (mozda i jace,) zbog težine koju treba da nosi, pa te rupe treba bušiti namjenskom bušilicom- udarna na struju, sumnjam da jeftinija accu moze uraidti posao kako treba.
Sve ovo što pišem se zasniva na vlastitom dugogodišnjem iskustvu. Za bušenje rupa u betonu ću uvijek koristiti moju provjerenu udarnu Bosch 680 RE, na struju, a i za bušenje rupe u metalu, montiranu u stalak, ako mi je potrebno iole preciznije i češće bušenje. Dakle accu ne koristim za beton rupe, a rijetko za bušenje u metalu.
Pored električne udarne bušilice, nemam potrebe i ne vidim smisla kupovati accu udarnu busilicu, jer to podrazumijeva i nabavku makar jedne jace baterije od 4 ili 5 Ah (kako koji proizvodjac), a to je poprilicno skupo.
Sa spomenutom Einhell accu BL 18 Li brushless sam uradio doslovno bruku poslova razlicite vrste i ona je izgubila preciznost, tj. vidi se luft u osovini glave, što govori da vise nije za iole preciznije poslove i vrijeme je upgrade na, najvjerovatnije Metabo program, no- o tom po tom. Kalsična bošovka je i dalje perfektna. Einhell-a ne žalim, odavno se isplatila i preplatila, pa ako je ne budem mogao "utegnuti", služiće za uzgredne posliće. Baterije će služiti za druge uredjaje.
Uzgred, naletio sam na neki YT kanal u kome se govori da Milwaukee i Ryobi dolaze iz iste "kuće"....
Hakiz

#1769 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Moja ergela bušilica sadrži:

1. Black and Decker aku od 40 Nm, udarna.
2. Einhell 60 Nm aku udarna.
3. Einhell 180 Nm aku impact odvijač.
4. Bosch GSB 18-2 professional 800 W struja.
5. Lux čekić 1500 W/5 J (6 kg) struja.

Lux je SDS Plus, ostale su "obični" prihvat, osim Einhell 180 Nm koji je 1/4" hex prihvat.

BD je bezveze, Einhell je onako, Bosch je dobra, Lux je pretjerana, ali neka je za štemanje. Za samo bušenje u zid je bolja neka od 2 J i oko 2 kg težine, ova moja od 6 kg je baš za bildanje bicepsa i tricepsa. Što kažu, 120 kg a nisam deb'o :mrgreen: Pogotovo što nema opciju okretanja dlijeta, pa ako se radi pljosnatim dlijetom, mora se cijela bušilica okretati.

Einhell 60 Nm mi je za šarafanje manjih šarafa i bušenje u drvo, 180 Nm za veće šarafe, BD uglavnom za proširivače već probušenih rupa i razne četke, polirke, Bosch za manja bušenja u beton i bušenje kada treba bušilica na stalku, a Lux za veća bušenja u beton (recimo rupe za utičnice itd) i štemanje.

Imam namjeru mijenjati ergelu za profesionalne Bosch kada dođem do para. Aku od 60-100 Nm koja nije udarna, impact 200 Nm koja prihvata i 1/4 i 1/2" hex svrdla, bitove i ključeve, kao i manju SDS Plus oko 800 W/2 J snage i 2-3 kg težine. I obavezno sa KickBack zaštitom!

Keramiku bušim tako da ako je pločica već zalijepljena na zid samu pločicu bušim isključivanjem udarne opcije svrdlom za keramiku ili svrdlom za metal (promjere rupa za koje nemam svrdlo za keramiku) dok je probušim, a onda prebacim na udarno bušenje i stavim svrdlo za beton da nastavim bušiti u zid. Zato profesionalci imaju dvije bušilice, jednu bez udarne opcije i jednu sa udarnom opcijom/SDS. Brže se radi sa dvije bušilice, nego da se mijenjaju svrdla i glave na jednoj bušilici. Pa je za njih ona nova Bosch bušilica koja ima u jednoj glavi prihvate i za SDS i "obična" svrdla prava stvar. Ova: https://www.bosch-professional.com/hr/h ... 0611923120

Kako su pločice klizave, da svrdlo ne bi bježalo, ako nemate neki namjenski držač/stalak, a niko ga nema, na pločicu zalijepiti komad ljepljive trake, papirne ili platnene, ne selotejp jer i on je klizav, koja će spriječiti klizanje svrdla.

Metod koji je kuli1961 spomenuo, tačkanje ekserom, takođe radi, ali ja ne želim rizikovati da jače udarim ekser i razbijem pločicu.
MehmedPasaMoric

#1770 Re: Sam svoj majstor

Post by MehmedPasaMoric »

Bar 50% uspjeha u busenju je do burgije, nije uvijek samo do busilice.... Uzmi dobre Boschove burgije i idu regularno u beton sa cekic busilicom, osim ako ne planiras izbusiti 50 rupa u jednom danu gdje mozes pregrijati i busilicu i burgiju. Imam nekakvog Villagera od 1000W, nabusio se betona koliko hoces, ali je burgija u njemu uvijek ona najskuplja koju mogu naci
kuli1961

#1771 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

MehmedPasaMoric wrote: 05/01/2024 15:00 Bar 50% uspjeha u busenju je do burgije, nije uvijek samo do busilice.... Uzmi dobre Boschove burgije i idu regularno u beton sa cekic busilicom, osim ako ne planiras izbusiti 50 rupa u jednom danu gdje mozes pregrijati i busilicu i burgiju. Imam nekakvog Villagera od 1000W, nabusio se betona koliko hoces, ali je burgija u njemu uvijek ona najskuplja koju mogu naci
Upravo tako :thumbup:
To je nazovimo je "proporcija"-ako je repromaterijal, tj. (ovdje) burgija adekvatna, kvalitetna, izdržljiva, čak i slabija ili slaba bušilica će ipak uraditi posao. No ako je repromaterijal loš, "pijačar od 1 KM" i vrhunska alatka (bušilica) se pati, nepotrebno napreže.
Burgije, bitovi, pilice za ubodnu pilu i sav drugi repromaterijal treba da je zaista kvalitetan=skup, isplati se izvaliti pare za tako nešto
Hakiz

#1772 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Zašto treba razmisliti o bušilici sa KickBack kontrolom? Primjer šta se dešava ako nema te kontrole:

https://www.youtube.com/watch?v=KpNDePqR4qY

Ovaj video sam davno postavljao, nije loše ponoviti ga:

https://www.youtube.com/watch?v=psvLw1TdAlU
Hakiz

#1773 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 05/01/2024 20:02
MehmedPasaMoric wrote: 05/01/2024 15:00 Bar 50% uspjeha u busenju je do burgije, nije uvijek samo do busilice.... Uzmi dobre Boschove burgije i idu regularno u beton sa cekic busilicom, osim ako ne planiras izbusiti 50 rupa u jednom danu gdje mozes pregrijati i busilicu i burgiju. Imam nekakvog Villagera od 1000W, nabusio se betona koliko hoces, ali je burgija u njemu uvijek ona najskuplja koju mogu naci
Upravo tako :thumbup:
To je nazovimo je "proporcija"-ako je repromaterijal, tj. (ovdje) burgija adekvatna, kvalitetna, izdržljiva, čak i slabija ili slaba bušilica će ipak uraditi posao. No ako je repromaterijal loš, "pijačar od 1 KM" i vrhunska alatka (bušilica) se pati, nepotrebno napreže.
Burgije, bitovi, pilice za ubodnu pilu i sav drugi repromaterijal treba da je zaista kvalitetan=skup, isplati se izvaliti pare za tako nešto
Kada je kvaliet burgija u pitanju, naiđoh na ovo: https://www.youtube.com/watch?v=L67eny-qEmw

Kako izgleda, Bosch nema nešto posebno dobre bitove za zašarafljivanje, prosječni su, barem tako kažu, imam oba seta (i "obični" i impact) i meni su dobri. Ali boreri, pilice za ubodnu pilu i noževi za hoblericu su im odlični. Meni su dobri i njihovi šmirgl papiri, sticajem okolnosti sam došao do nekoliko pakovanja, ali kako mi veličinom ne odgovaraju za mašine, koristim ih ručno.

Izgleda da saam Bosch manijak :lol:

Naravno, ima i boljih, recimo ona mala glodalica je onako, radi ali ima samo jednu brzinu, dok ona Makitina ima mijenjanje brzina i Makita dođe za sličnu cijenu sa nekoliko dodataka dok Bosch ne, ali ja inkliniram ka Boschu.
Hakiz

#1774 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

E, da, zaboravio sam na ovo nešta reći:
kuli1961 wrote: 05/01/2024 11:05 ...
Sa spomenutom Einhell accu BL 18 Li brushless sam uradio doslovno bruku poslova razlicite vrste i ona je izgubila preciznost, tj. vidi se luft u osovini glave, što govori da vise nije za iole preciznije poslove i vrijeme je upgrade na, najvjerovatnije Metabo program, no- o tom po tom. Kalsična bošovka je i dalje perfektna. Einhell-a ne žalim, odavno se isplatila i preplatila, pa ako je ne budem mogao "utegnuti", služiće za uzgredne posliće. Baterije će služiti za druge uredjaje.
...
Razmisli o sljedećem:

https://eshop247.roehm.biz/DE-en/extra- ... n-267.html

Mislim da je na Einhell prihvat glave na mašinu 1/2"-20, ali možeš poslati eMail Einhellu i pitati. Ja sam negdje zapisao, ali trenutno nisam blizu tog podatka pa ti ne smijem tvrditi.

Ako kupiš ovu glavu i staviš na staru mašinu imat ćeš bolju bušilicu nego da kupiš novu istu mašinu. Zbog toga što je glava bolja. Čak i ako te sama glava sa transportom košta koliko i nova Einhell mašina.

Ljudi tako poprilično poboljšaju mašine kojima je recimo nepreciznost uzrokovana lošom glavom, ne samom mašinom. Na primjer:

https://www.youtube.com/watch?v=nCqVoaGVK8g

Možeš umjesto glave koje čiji link sam stavio kupiti jednu od glava koje su za veće mašine, pogledaj na Roehm stranici i druge glave, ali njihov problem je što su dosta skuplje i puno teže. Pa i bušilica možda bila preteška.
kuli1961

#1775 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

@Hakiz :
(da ne citiram sav tvoj post)
I ja sam razmišljao da postojeci Einhell 18 Li brushless unaprijedim kvalitetnijom glavom, jer je taj motor zaista jako dobar. Još uvijek nisam odlucio sta cu uraditi- upgrade ili nova accu iz druge porodice. Novi Einhell definitivno necu kupovati. Svjestan sam da kupovina nove accu iz druge porodice znaci dosta novca, ali i "brljanje" sa različitim punjačima/baterijama. A opet, odavno mi se javila potreba da imam dvije accu- jedna za jednu radnju (npr uvrtanje vijaka) a druga za drugu (npr.predrupu). U vrijeme kada sam iznutra završavao brvnaru, živce su mi požderale baš te dvije radnje,koje sam morao raditi jednom te istom accu.
Koji je prihvat, nisam siguran no i meni se po glavi vrti 1/2-20- vjerovatno ima ukucano na glavi,a to je stvar provjere.
Medjutim, nisam siguran da je nepreciznost/vidljiv luft glave baš do glave, moguće je da je i do seta kvačila, jer se luft vidi bas kod spoja lamelica (opcija rada- vijak, burgija, čekić i jacina udara) sa glavom. A to cu saznati tek kada skinem glavu, što za sada vrlo vrlo teško ide. Moraće se duze natapati sa WD 40, možda i malo pomoći čekićem- znas onu "old school" vadjenja zapeklog vijka...
Iako sam vrlo zadovoljan ovim Einhell-om, ipak je to samo malo napredniji DIY alat, kome je radni vijek ipak dosta kraći nego kod kvalitetnijeg, profesionalnijeg -Bosch, Makita, Metabo (ma iskreno, "vodu navlačim" na Metabo.. :-D )
Šalu na stranu, kad je otvorim, znacu gdje nastaje luft, pa ću onda odlučiti šta mi je raditi.
To sada svakako nije i ne može biti nikakav prioritet, jer sam si uveo diktaturu finansijske samo/discipline :-D - ugovorio sam kupovinu novog auta, pa je vraćanje "minusa" apsolutni prioritet.
Post Reply