"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- semsasuljakovic
#5276 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kod nas se lik u 08.30 javio na dužnost prvi radni dan, u 10.00 došao i dao otkaz. To je rekord i dalje.
Svi se mi pitamo, pa i ja - kako ovi sa 20-30 godina staža, ne znaju kako treba word otvoriti, a cjenjeniji su više od mladih i sposobnih ljudi. Bukvalno se na njih ne da - ne da šef da se po njima blati.
Odgovor na to ćemo dobiti, a već polahko ga i dobijam - kad postanem jedan od tih koji je 20-30 godina tu.
Jbg dokažeš se u mladosti i valjda kasnije živiš na toj staroj slavi. Imaš posao u malom prstu i valjda to poslodavcu znači.
Svi se mi pitamo, pa i ja - kako ovi sa 20-30 godina staža, ne znaju kako treba word otvoriti, a cjenjeniji su više od mladih i sposobnih ljudi. Bukvalno se na njih ne da - ne da šef da se po njima blati.
Odgovor na to ćemo dobiti, a već polahko ga i dobijam - kad postanem jedan od tih koji je 20-30 godina tu.
Jbg dokažeš se u mladosti i valjda kasnije živiš na toj staroj slavi. Imaš posao u malom prstu i valjda to poslodavcu znači.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5277 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ma sve razumijem... dođe lik poslo ga bevanda obećavali kule i gradove
vidi koliko se radi i šta se radi...načuje plaću i ćao ba
takve sutra viđamo na ministarskim pozicijama u europskim integracijama ili na stranicama dijaspora kako u minhenu nešto rade
vidi koliko se radi i šta se radi...načuje plaću i ćao ba
takve sutra viđamo na ministarskim pozicijama u europskim integracijama ili na stranicama dijaspora kako u minhenu nešto rade
- Truba
#5278 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ja sam čitao na internetu ako ljudi ne izmisljaju rekord za otkaz 2 minute
lik u mesari hladnjači kaže počeo raditi u 8.02 sa svom opremom smrzo se kaže to nije hladnjača nego pred prostor pred hladnjačom kao zagrijavanje za hladnjaču
ja znam za slučaj lik dao otkaz nije se susreo s direktorom 5 dana da potpiše ugovor dakle bio neprijavljen 5 dana od pon do petka
kontam jbt ja 4 godine neprijavljen bio
doduše 2 godine kao student ali takva su vremena bila još i prijavu uz poso
lik u mesari hladnjači kaže počeo raditi u 8.02 sa svom opremom smrzo se kaže to nije hladnjača nego pred prostor pred hladnjačom kao zagrijavanje za hladnjaču
ja znam za slučaj lik dao otkaz nije se susreo s direktorom 5 dana da potpiše ugovor dakle bio neprijavljen 5 dana od pon do petka
kontam jbt ja 4 godine neprijavljen bio
doduše 2 godine kao student ali takva su vremena bila još i prijavu uz poso
- Truba
#5279 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
sad se sjetih ženska poslo je čović lafo 1.11. počela raditi
prestala za Božić kasnije vukla bolovanje 2 mjeseca i otišla u njemačku
al sam joj u kompu našao dokument s otkazom 15.11. napravljen ja mislim sad se ne sjećam nekoliko dana prije
prestala za Božić kasnije vukla bolovanje 2 mjeseca i otišla u njemačku
al sam joj u kompu našao dokument s otkazom 15.11. napravljen ja mislim sad se ne sjećam nekoliko dana prije
-
markopd
#5280 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa logično da nema pojma za posao koji zahtjeva neke predispozicije,predznanja i vještine koje se stiču u obrazovnim ustanovama ili na obuci.Za ove gore poslove što sam pobrojao ne treba ništa od ovoga,osim zdravstvene sposobnosti i dobre volje za radom.Referisao sam se na ovaj post o Bingu i pretežno uslužnim djelatnostima gdje ti ne treba posebna pamet da nosiš tacnu,guraš kolica,puniš rafu i slažeš robu u skladištu.I zašto tu treba biti više plaćen stariji radnik kojem je nastradala kičma i ima zdravstvenih problema nego onaj mlađi u punoj snazi i formi.To je čitav problem ove rasprave i dok god je tako,viđaćemo oglase ovakvog tipa i kuknjavu poslodavaca.NecuVise wrote: ↑04/01/2024 11:24 Onaj ko je frisko iz škole nema pojma o poslu i ne može biti efektivniji i efikasniji od nekog sa 20 godina. Može samo da pita god radnika da ga uputi u posao. Plus što ovaj ima zakonski veću platu na staž. Plus što ako je tu 20 godina znači da zna raditi i da je vrijedan a ne neki zabušant. Ako je kod privatnika.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#5281 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nisam u procesu bojkota, derem kolu bez problema, ali kako napisete neke stvari, na osnovu cega? Evo sjetio sam se isksutva za cc
U PROIZVODNJI ne bas sjajno jer nema sanse da dobijes dugotrajniji ugovor, uglavnom samo sezona, kad je sezona radis subote, ponekad nedjelje istina uglavnom ih placaju.
Ugovor ti nastimaju da ide preko trece strane ili prekidaju ga pa nema godisnjeg i regresa.
Placa nit smrdi nit mirise ima nizih u proizvodnji drugdje ali sa obzirom na reputaciju branda dosta lose bolje na primjer u susjednoj Argeti...
Ima u BiH dosta losijih firmi ali iskreno ako imas izbora i govori se o PROIZVODNJI ima i mnogo boljih firmi za raditi. Proizvodnja je najgore mjesto za raditi u Coli.
iskustva-sa-radom-u-coca-coli-t80857s25.htmlIde plata plus karta u novcu + topli obrok mislim da je bilo dan 10 KM....to se sabira na platu....izlazi se preko hiljadu sa svim.
-
NediM17
#5282 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Cuj ti labudana, te posl'o Bevanda, te posl'o Covic, a sve majorizacija.
- Truba
#5283 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Reisovi su u drugom odjelu
-
NediM17
#5284 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
I to ima, rad po sekcijama.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
- kurty
#5286 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Par dana bio u jednom hotelu u Crnoj Gori...
Pratio sam par "radnika" u hotelu...
Ujutro, 8 - 9 ovaj jedan sklanja ostatke sa stola, nakon dorucka... Oko 13-14 ga vidjam oko recepcije, oko kofera se zanima... oko 18-19 upozorava kupače u bazenu, da ne skacu, izdaje peškire, đogerom cisti oko bazena... oko 24.00 vidim ga donosi sokove i slatkise u igraonicu...
Curetak, ujutro oko doručka reda escjag, oko 12 na recepciji, oko 18, 19 konobarise oko bilijara, stolnog tenisa... oko 21,22 preuzima kapute, jakne...
i još par tako uposlenika...
konstantno je na njima uredna odjeca namjenjenja za taj dio posla... osmjeh, urednost, obrijanost...
i tako 4 dana..
svaka im čast..
ja sam inače na poslu, na kojem vazda imam prekovremene... rekord mi je mjesec sa 342 radna sata... radim, zaradim... eh sad, ako su i ovi sretni na tome poslu, svaka čast poslodavcu
Pratio sam par "radnika" u hotelu...
Ujutro, 8 - 9 ovaj jedan sklanja ostatke sa stola, nakon dorucka... Oko 13-14 ga vidjam oko recepcije, oko kofera se zanima... oko 18-19 upozorava kupače u bazenu, da ne skacu, izdaje peškire, đogerom cisti oko bazena... oko 24.00 vidim ga donosi sokove i slatkise u igraonicu...
Curetak, ujutro oko doručka reda escjag, oko 12 na recepciji, oko 18, 19 konobarise oko bilijara, stolnog tenisa... oko 21,22 preuzima kapute, jakne...
i još par tako uposlenika...
konstantno je na njima uredna odjeca namjenjenja za taj dio posla... osmjeh, urednost, obrijanost...
i tako 4 dana..
svaka im čast..
ja sam inače na poslu, na kojem vazda imam prekovremene... rekord mi je mjesec sa 342 radna sata... radim, zaradim... eh sad, ako su i ovi sretni na tome poslu, svaka čast poslodavcu
- Dope_Man
#5287 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Qurko su sretni ako rade od jutra do sutra.
Pogotovo u tim usluznim poslovima.
Pogotovo u tim usluznim poslovima.
- fortaleza
- fortaleza
#5289 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovo.semsasuljakovic wrote: ↑04/01/2024 11:51 Kod nas se lik u 08.30 javio na dužnost prvi radni dan, u 10.00 došao i dao otkaz. To je rekord i dalje.
Znači baba u firmi što lupa pečate je cjenjenija od novog radnika kojeg su zaposlili da bude projekt menadžer, jer baba ne zna otvoriti Word.
Ili što je još gore, niti ne želi.
- fortaleza
#5290 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije mlađi kriv ovome što mu je otišla kičma pa da on tu lomi za njega dodatno.markopd wrote: ↑04/01/2024 12:33Pa logično da nema pojma za posao koji zahtjeva neke predispozicije,predznanja i vještine koje se stiču u obrazovnim ustanovama ili na obuci.Za ove gore poslove što sam pobrojao ne treba ništa od ovoga,osim zdravstvene sposobnosti i dobre volje za radom.Referisao sam se na ovaj post o Bingu i pretežno uslužnim djelatnostima gdje ti ne treba posebna pamet da nosiš tacnu,guraš kolica,puniš rafu i slažeš robu u skladištu.I zašto tu treba biti više plaćen stariji radnik kojem je nastradala kičma i ima zdravstvenih problema nego onaj mlađi u punoj snazi i formi.To je čitav problem ove rasprave i dok god je tako,viđaćemo oglase ovakvog tipa i kuknjavu poslodavaca.NecuVise wrote: ↑04/01/2024 11:24 Onaj ko je frisko iz škole nema pojma o poslu i ne može biti efektivniji i efikasniji od nekog sa 20 godina. Može samo da pita god radnika da ga uputi u posao. Plus što ovaj ima zakonski veću platu na staž. Plus što ako je tu 20 godina znači da zna raditi i da je vrijedan a ne neki zabušant. Ako je kod privatnika.
Tko je bolji nek radi za veće pare.
- Truba
#5291 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Cuo sam negdje da neke firme ne daju da im radis dulje od 5 godina
Negdje na zapadu
Bas zbog ovoga
-
Benjo34
#5292 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Za obicnog radnika ni 1000 km nije dovoljno za zivot realno. Treba izaci u susret poslodavcima koji zaista ne mogu platiti radnika, dati mu olaksice, ali isto tako Bingo I ove kompanije koje mogu platiti radnika 1000+, treba im nametnuti vece poreze ako to ne zele da rade. Problem je u ovoj prici sto se stavlja u isti ravan kompanija koja ima obrt godisnji 50 miliona, I ona koja ima milion.
- geralt
#5293 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima i druga strana, da neko sa 10+ godina iskustva cesto moze za pola sata zavrsiti posao za koji novom trebaju dva sata. I onda on sat i po odmara i zajebava se, a sefu ne smeta jer je produktivnost ista.
- Del_Boy1
#5294 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Izgleda da je i on mlađi ili novi u firmi, vidit će kako će pričati za 20-30 godina kad on bude stariji radnik, da li će i njega trebati udariti nečim u čelo.geralt wrote: ↑04/01/2024 18:10Ima i druga strana, da neko sa 10+ godina iskustva cesto moze za pola sata zavrsiti posao za koji novom trebaju dva sata. I onda on sat i po odmara i zajebava se, a sefu ne smeta jer je produktivnost ista.
-
elcaliente
#5295 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ne mogu se ni plate dizati koliko je radnicima volja.
Nema Bosna te industrije niti proizvoda koje moze prodati skupo u inostranstvo.
Radnici u BiH konkurisu sa Srbijom, Kosovom, Kinom, azijskim, ponekim africkim i juznoamerickim drzavama.
Radnici u BiH konkurisu sa Srbijom, Kosovom, Kinom, azijskim, ponekim africkim i juznoamerickim drzavama.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5296 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
A cijene svega se mogu dizati kako je bizMismenima qrtzu ćeif? E tu konkurišemo glat sa Švicom, Luksemburgom, Danskomelcaliente wrote: ↑04/01/2024 20:47 Ne mogu se ni plate dizati koliko je radnicima volja.
-
elcaliente
#5297 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa uglavnom su uvozni proizvodi. Al to je druga stvar i drugi problem.Lajavikrelac wrote: ↑04/01/2024 21:00A cijene svega se mogu dizati kako je bizMismenima qrtzu ćeif? E tu konkurišemo glat sa Švicom, Luksemburgom, Danskomelcaliente wrote: ↑04/01/2024 20:47 Ne mogu se ni plate dizati koliko je radnicima volja.
Radnici u BiH konkurisu sa Srbijom, Kosovom, Kinom, azijskim, ponekim africkim i juznoamerickim drzavama.![]()
Prica je bila o platama.
Kada pogledamo BH ekonomiju uglavnom se radi o jeftinim usluznim djelatnostima koja ne mogu donjeti velike dobiti. U proizvodnji se rade najjeftiniji lon poslovi. Nema skupih produkta, nema domace pameti i inovativnosti.
Tako da ce doci do trenutka kada ce biti isplatnije zatvoriti biznis ili ga prebaciti u drugu zemlju.
-
saimidin
#5298 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Kako vidimo po primjeru pekare taj trenutak je već došao, a sa novom min platom ide se dalje, svi sa malom produktivnošću idu pod led, dakle ostaju velike pekare, trgovine i sl, mali se gase
To naravno ne mora biti loše, jer će osloboditi jedan dio radnika da pređu u druge slične ili neke nove djelatnosti koje imaju veću produktivnost po radniku, da uz malo više posla i znanja dobiju i veću platu
Ako
bude dobro igrala, može se desiti da i neki pogoni sa zapada budu premješteni ovdje, ali znajući nas,
nas
Mada ima već primjera, i to pozitivnih o dolasku nekih stranih investicija, ono nije google, ali od nekud valja krenuti
To naravno ne mora biti loše, jer će osloboditi jedan dio radnika da pređu u druge slične ili neke nove djelatnosti koje imaju veću produktivnost po radniku, da uz malo više posla i znanja dobiju i veću platu
Ako
Mada ima već primjera, i to pozitivnih o dolasku nekih stranih investicija, ono nije google, ali od nekud valja krenuti
- Truba
#5299 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sve je bolje od statusa kvo
- Optimus09
#5300 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zasto mi nemamo fabriku ves masina,el peci i slicno.
Ljudi kupuju ili tursku ili polovnu robu
Ljudi kupuju ili tursku ili polovnu robu