Imaju. Uzeo sam neki osnovni set za sesdesetak KM. Dodju i za drvo, a i ovi sprint master za metal sto sam trazio. Imaju i na komad ali samo neke velicine. Cini mi se da ima sestica i osmica.
Sam svoj majstor
-
kuli1961
#1727 Re: Sam svoj majstor
Čitajuci tvoj post, mislim da je riječ o nedostatku proizvoda.Casas wrote: ↑06/12/2023 13:30 Eh majstori pozdrav svima,
Ovako prije mjesec dana kupio sam Vox električnu peć..
Međutim pri prvom koristenju iste primjeceno je da se prekidaci (komande one okrugle) griju. To jest dok ispečeš pitu u rerni za 20ak minuta zagriju se da ne mozes iste drzati duze od 2 sekunde...
Helem, posto je peć pod garancijom zvao servis, serviser tek nakon 20ak dana dosao, pogledao kaze sve je tehnicki ispravno, peć uredno peče.
Upitam ga sta sa prekidacima koji se zagrijavaju i nakon toga on zagrije rernu na 250 nekih 10-15 minuta i nakon toga izmjeri 50 stepeni celzijusovih na prekidacima.
I njegov zakljucak je da ne zna do cega je to. Navodi da jedan od razloga moze bit losa izolacija ili jednostavno serijska greska.
Pitam ga sta dalje da radim, kaze on ce javiti ovima u firmi, poslati im zapisnik kad zavrsi i jedan primjerak poslati i meni pa ce mi se oni iz radnje javiti.
Od njegovog dolaska proslo je vec 6 dana, zapisnik nisam dobio dok jučer licno nisam otisao u radnju gdje sam kupio sporet gdje su mi isti izdali. U zapisniku stoji da svi dijelovi električnog šporeta rade tehnički ispravno po fabrickim karakteristikama. Ni spomena nema o prekidačima koji se zagrijavaju.
Ja sad ne znam sta da radim dalje. Da li je zaista normalno da se prekidači tokom rada kod ovog Voxovog elektricnog šporeta tokom rada zagrijavaju?
Ili treba da se obratim nekoj drugoj instituciji, ako da kojoj? Ko je nadlezan da brine o pravima potrošača?
Prema Z o zastiti potrošača BiH, a na osnovu tvog zahtjeva i tvog izbora, prodavac- trgovac je duzan:(član 18.)
(1) U slučaju nedostatka na proizvodu, trgovac je, na zahtjev i po izboru potrošača, dužan da:
a) zamijeni proizvod sa nedostatkom drugim identičnim novim ispravnim proizvodom;
b) vrati plaćeni iznos i nadoknadi stvarne razumne troškove povratka proizvoda sa nedostatkom;
c) ukloni nedostatak na proizvodu o svom trošku.
(2) Ako je nedostatak vidljiv, potrošač treba zahtjev iz stava (1) ovog člana da dostavi trgovcu u pisanoj formi u roku od osam dana od dana preuzimanja proizvoda.
(3) Ako potrošač naknadno otkrije skriveni nedostatak na proizvodu, zahtjev treba u pisanoj formi da podnese u roku od dva mjeseca od dana kada je skriveni nedostatak otkriven, a najkasnije u roku od dvije godine od dana preuzimanja proizvoda. Ovaj rok ne odnosi se na proizvode sa garancijom (garantnim listom).
(4) Ako potrošač nakon mjesec dana otkrije skriveni nedostatak na proizvodu, osim vraćenog plaćenog iznosa iz stava (1) tačka b) ovog člana, potrošaču pripadaju i kamate po stopama poslovne banke trgovca za oročene štedne uloge na tri mjeseca, od dana kupovine do dana isplate.
Obrati pažnju na rokove iz stava 2 i 3. Mislim da je kod tebe primjenjiv rok iz stava 3, a zahtjev (po tvom izboru- drugi proizvod, ili vraćanje cijene ili popravka) svakako moraš podnijeti prodavcu. Forma zahtjeva- slobodna.
Za slučaj da trgovac/prodavac osporava ili ne osporava nedostatak, član 20 propisuje:
"Član 20
(1) Ako u slučajevima iz čl. 18. i 19. ovog Zakona trgovac ne osporava nedostatak, dužan je da bez odgađanja zadovolji zahtjev potrošača.
(2) Ako trgovac osporava nedostatak, dužan je da potrošaču odgovori u pisanoj formi u roku od osam dana od prijema zahtjeva.
(3) Ako trgovac osporava nedostatak, a potrošač ne odustaje od svog zahtjeva, stručno mišljenje o opravdanosti zahtjeva daje ovlašćeni sudski vještak ili nadležni institut u Bosni i Hercegovini.
(4) Ako se vještačenjem dokaže nedostatak na proizvodu ili usluzi, troškove vještačenja namiruje trgovac."
Pošto je vrlo vjerovatno da trgovac osporava nedostatak, jer se "pokriva" zapisnikom, to je još jedan razlog da podneses zahtjev shodno clanu 18.
Praktično gledano, a da bi problem očito neispravnog uredjaja, da li samo tog jednog uredjaja ili svih te serije zbog lose konstrukcije/losih mateirjala, neugradjivanja potrebnih materijala i slicno (jer je nenormalno da se prekidac grije na 50 stepeni Celzija!!!), rijesio sto brze, ja bih uradio sljedece-
odmah na pocetku radnog vremena bih otisao u taj ovlasceni servis, trazio sefa, objasnio bih da je problem u nenormalnom grijanju prekidaca, insistirao na činjenici da je serviser taj i taj mjerio i utvrdio nenormalnu temepraturu a da je dao zapisnik da je sve u redu, potom bih trazio da daju drugi zapisnik sa istinitim sadržajem, po potrebi bih trazio- odmah i tu u prostorijama servisa suočavanje sa tim serviserom. Ako to uspijes-- dobijes ispravan zapisnik, tada bih od trgovca trazio povrat novca/drugi ispravni uredjaj (tvoj izbor).
Ako ne uspijes ovako ishoditi istinit zapisnik, tek tada bih angazovao sudskog vještaka da on utvrdi da li se prekidaci nenormalno griju ili ne. Lista stalnih sudskih vještaka bi se trebala nalaziti na netu, a za područje relevantnog Kantonalnog suda. Ako je ne mozes naci, otidji do "svog" kantonalnog suda, trazi sekretara suda da ti predoci tu listu. Nisam siguran koja je struka vjestaka- masinska ili elektro- prije ce biti da je ovo drugo. Plati vjestaku, obavezno da ti izda nalaz i mišljenje i racun/nota blok ,bilo sta, ali ovjereno njegovim pečatom vještaka. Sa tim nalazom vještaka, pretpostavimo da je i on rekao- "nenormalno se griju" bih opet otisao u servis, pokazao nalaz i opet trazio- hocete l isada dati istinit zapisnik ili slijedi prekrsajna i krivicna proijava protiv servisera, a u prekrsajnom postupku sliejdi kazna i serviseru i odgovornom licu (sefu servisa)- član 127 stav 1 tačka F i stav 2 zakona. Istina, ovo se odnosi na trgovca, ali to u servisu ne znaju, pa mozda ovako uspijes da dodjes do istinitog zapisnika.
Ili sve ovo isto ali upućeno konkretnom trgovcu gdje si peć kupio.
Svakako im zaprijeti da ces im svezati i trzisnu inspekciju, jer i to pravo zakon daje i tebi i ovlascenje inspekciji da djeluje.
Tacno je sto @Hakiz kaze- moze i tuzba sudu, medjutim ,tu racunaj na barem 2-4 godine sudovanja, pa tek onda jos vjerovatno godina za izvrsenje presude, a pred sud ne mozes sam, dakle, troskovi advokata. Sve ovo napisano je ispravan put, a u biti je pokusaj da se problem rijesi "poprijeko".
Svakako otidji po detaljniji savjet u Udruzenje za zastitu potrosaca- to ces sam morati utvrditi gdje se nalazi. Ne bi bilo lose da posjetis i Ombudsmana za zastitu potrosaca BiH- sjediste je Mostaru, a na www.ozp.gov.ba vidi detalje imaju li kancelarije ista blize tvom gradu. Ombudsman nema izvršna ovlascenja, pa je njegova preporuka, uz svo postovanje prema toj instituciji- "vodu vari, vodu hladi" .
Nadam se da ce ti ovo biti od pomoci.
-
Casas
#1728 Re: Sam svoj majstor
Hvala druže na iscrpnom postu.kuli1961 wrote: ↑06/12/2023 23:53Čitajuci tvoj post, mislim da je riječ o nedostatku proizvoda.Casas wrote: ↑06/12/2023 13:30 Eh majstori pozdrav svima,
Međutim pri prvom koristenju iste primjeceno je da se prekidaci (komande one okrugle) griju. To jest dok ispečeš pitu u rerni za 20ak minuta zagriju se da ne mozes iste drzati duze od 2 sekunde...
Helem, posto je peć pod garancijom zvao servis, serviser tek nakon 20ak dana dosao, pogledao kaze sve je tehnicki ispravno, peć uredno peče.
Upitam ga sta sa prekidacima koji se zagrijavaju i nakon toga on zagrije rernu na 250 nekih 10-15 minuta i nakon toga izmjeri 50 stepeni celzijusovih na prekidacima.
I njegov zakljucak je da ne zna do cega je to. Navodi da jedan od razloga moze bit losa izolacija ili jednostavno serijska greska.
Pitam ga sta dalje da radim, kaze on ce javiti ovima u firmi, poslati im zapisnik kad zavrsi i jedan primjerak poslati i meni pa ce mi se oni iz radnje javiti.
Od njegovog dolaska proslo je vec 6 dana, zapisnik nisam dobio dok jučer licno nisam otisao u radnju gdje sam kupio sporet gdje su mi isti izdali. U zapisniku stoji da svi dijelovi električnog šporeta rade tehnički ispravno po fabrickim karakteristikama. Ni spomena nema o prekidačima koji se zagrijavaju.
Ja sad ne znam sta da radim dalje. Da li je zaista normalno da se prekidači tokom rada kod ovog Voxovog elektricnog šporeta tokom rada zagrijavaju?
Ili treba da se obratim nekoj drugoj instituciji, ako da kojoj? Ko je nadlezan da brine o pravima potrošača?
Prema Z o zastiti potrošača BiH, a na osnovu tvog zahtjeva i tvog izbora, prodavac- trgovac je duzan:(član 18.)
(1) U slučaju nedostatka na proizvodu, trgovac je, na zahtjev i po izboru potrošača, dužan da:
a) zamijeni proizvod sa nedostatkom drugim identičnim novim ispravnim proizvodom;
b) vrati plaćeni iznos i nadoknadi stvarne razumne troškove povratka proizvoda sa nedostatkom;
c) ukloni nedostatak na proizvodu o svom trošku.
(2) Ako je nedostatak vidljiv, potrošač treba zahtjev iz stava (1) ovog člana da dostavi trgovcu u pisanoj formi u roku od osam dana od dana preuzimanja proizvoda.
(3) Ako potrošač naknadno otkrije skriveni nedostatak na proizvodu, zahtjev treba u pisanoj formi da podnese u roku od dva mjeseca od dana kada je skriveni nedostatak otkriven, a najkasnije u roku od dvije godine od dana preuzimanja proizvoda. Ovaj rok ne odnosi se na proizvode sa garancijom (garantnim listom).
(4) Ako potrošač nakon mjesec dana otkrije skriveni nedostatak na proizvodu, osim vraćenog plaćenog iznosa iz stava (1) tačka b) ovog člana, potrošaču pripadaju i kamate po stopama poslovne banke trgovca za oročene štedne uloge na tri mjeseca, od dana kupovine do dana isplate.
Obrati pažnju na rokove iz stava 2 i 3. Mislim da je kod tebe primjenjiv rok iz stava 3, a zahtjev (po tvom izboru- drugi proizvod, ili vraćanje cijene ili popravka) svakako moraš podnijeti prodavcu. Forma zahtjeva- slobodna.
Za slučaj da trgovac/prodavac osporava ili ne osporava nedostatak, član 20 propisuje:
"Član 20
(1) Ako u slučajevima iz čl. 18. i 19. ovog Zakona trgovac ne osporava nedostatak, dužan je da bez odgađanja zadovolji zahtjev potrošača.
(2) Ako trgovac osporava nedostatak, dužan je da potrošaču odgovori u pisanoj formi u roku od osam dana od prijema zahtjeva.
(3) Ako trgovac osporava nedostatak, a potrošač ne odustaje od svog zahtjeva, stručno mišljenje o opravdanosti zahtjeva daje ovlašćeni sudski vještak ili nadležni institut u Bosni i Hercegovini.
(4) Ako se vještačenjem dokaže nedostatak na proizvodu ili usluzi, troškove vještačenja namiruje trgovac."
Pošto je vrlo vjerovatno da trgovac osporava nedostatak, jer se "pokriva" zapisnikom, to je još jedan razlog da podneses zahtjev shodno clanu 18.
Praktično gledano, a da bi problem očito neispravnog uredjaja, da li samo tog jednog uredjaja ili svih te serije zbog lose konstrukcije/losih mateirjala, neugradjivanja potrebnih materijala i slicno (jer je nenormalno da se prekidac grije na 50 stepeni Celzija!!!), rijesio sto brze, ja bih uradio sljedece-
odmah na pocetku radnog vremena bih otisao u taj ovlasceni servis, trazio sefa, objasnio bih da je problem u nenormalnom grijanju prekidaca, insistirao na činjenici da je serviser taj i taj mjerio i utvrdio nenormalnu temepraturu a da je dao zapisnik da je sve u redu, potom bih trazio da daju drugi zapisnik sa istinitim sadržajem, po potrebi bih trazio- odmah i tu u prostorijama servisa suočavanje sa tim serviserom. Ako to uspijes-- dobijes ispravan zapisnik, tada bih od trgovca trazio povrat novca/drugi ispravni uredjaj (tvoj izbor).
Ako ne uspijes ovako ishoditi istinit zapisnik, tek tada bih angazovao sudskog vještaka da on utvrdi da li se prekidaci nenormalno griju ili ne. Lista stalnih sudskih vještaka bi se trebala nalaziti na netu, a za područje relevantnog Kantonalnog suda. Ako je ne mozes naci, otidji do "svog" kantonalnog suda, trazi sekretara suda da ti predoci tu listu. Nisam siguran koja je struka vjestaka- masinska ili elektro- prije ce biti da je ovo drugo. Plati vjestaku, obavezno da ti izda nalaz i mišljenje i racun/nota blok ,bilo sta, ali ovjereno njegovim pečatom vještaka. Sa tim nalazom vještaka, pretpostavimo da je i on rekao- "nenormalno se griju" bih opet otisao u servis, pokazao nalaz i opet trazio- hocete l isada dati istinit zapisnik ili slijedi prekrsajna i krivicna proijava protiv servisera, a u prekrsajnom postupku sliejdi kazna i serviseru i odgovornom licu (sefu servisa)- član 127 stav 1 tačka F i stav 2 zakona. Istina, ovo se odnosi na trgovca, ali to u servisu ne znaju, pa mozda ovako uspijes da dodjes do istinitog zapisnika.
Ili sve ovo isto ali upućeno konkretnom trgovcu gdje si peć kupio.
Svakako im zaprijeti da ces im svezati i trzisnu inspekciju, jer i to pravo zakon daje i tebi i ovlascenje inspekciji da djeluje.
Tacno je sto @Hakiz kaze- moze i tuzba sudu, medjutim ,tu racunaj na barem 2-4 godine sudovanja, pa tek onda jos vjerovatno godina za izvrsenje presude, a pred sud ne mozes sam, dakle, troskovi advokata. Sve ovo napisano je ispravan put, a u biti je pokusaj da se problem rijesi "poprijeko".
Svakako otidji po detaljniji savjet u Udruzenje za zastitu potrosaca- to ces sam morati utvrditi gdje se nalazi. Ne bi bilo lose da posjetis i Ombudsmana za zastitu potrosaca BiH- sjediste je Mostaru, a na www.ozp.gov.ba vidi detalje imaju li kancelarije ista blize tvom gradu. Ombudsman nema izvršna ovlascenja, pa je njegova preporuka, uz svo postovanje prema toj instituciji- "vodu vari, vodu hladi" .
Nadam se da ce ti ovo biti od pomoci.
Da ti poblize objasnim cijelu situaciju. Ja sam iz Zivinica i sporet sam kupio kod nas u radnji u Zivinicama. Na garanciji mi je pecat i racun firme iz Zivinica medjutim na garanciji pise da je davaoc garancije za podrucije BiH za Vox urađaje Mihajlovic d.o.o Bijeljina. Eh njima sam prijavio nedostatak i oni su angazovali servisera iz Tuzle koji je kako sam shvatio njihov podservis.
Taj serviser iz Tuzle ima firmu i on je ujedno vlasnik, spadalo jedno. Meni na mobitelu prica jednu priču a na zapisniku drugu. Plus da dodam da je na zapisniku sad datum od nedjelje i nigdje nema ni pecata i potpisa ovlastene osobe.
Uglavnom shvatio sam, moj prvi korak sad je da nadjem nekog neovisnog servisera da pogleda sporet ili sudskog vjestaka masinske ili elektro struke.
Tek nakon njegovog zapisnika imam pravni osnov za prijavu i zahtjev za ponovnim preispitivanjem ispravnosti sporeta i eventualnom zamjenom ili povratom novca.
Interesuje me da li znas koliko cirka kosta izlazak i misljenje vjestaka?
-
Hakiz
#1729 Re: Sam svoj majstor
Prvo se obrati udruženju za zaštitu potrošača.
Možda ti oni mogu dati savjet da to riješiš brže i jednostavnije nego što će biti uz angažovanje vještaka.
Možda ti oni mogu dati savjet da to riješiš brže i jednostavnije nego što će biti uz angažovanje vještaka.
-
kuli1961
#1730 Re: Sam svoj majstor
@Casas:
Ne, ne- prvi korak ti je ponovo u servis kod tog spadala da trazis zapisnik sa sadrzinom price da je izmjerio 50 stepeni, zahtjevom da taj zapisnik bude ovjeren, po potrebi prijetnja kriv. prijavom, prekrsajnom prijavom, kaznama, inspekcijom..
Posto ti vrijeme curi, paralelno sa tim, podnesi pisani zahtjev prodavcu kojim trazis povrat novca ili novi ispravan uredjaj, bez obzira sto jos uvijek nemas zapisnik u tvoju korist.
Takodje paralelno, idi u Udr. potrosaca po detaljniji savjet, mada mislim da ti nece nista novo reci- volio bih da griješim. Slobodno im reci sta ti je ovdje predlozeno.
Tek ako od servisera spadala ne dobijes tacan zapisnik, tada potrazi vjestaka- masinska ili elektrostruka. Neovisni serviser ne "pije vode".
U Zivnicama ima advokata, pa nekog od njih priupitaj za vjestaka. Ili ako u Tuzli ima Masinski ili Elektrofaks, i tamo bi mogao dobiti info.
Cijena vjestacenja - zaista ne znam, no spremi se na neki minimum od 150 KM pa nagore...
Evo, ja nadjoh jednog tvog sugradjanina:
MIŠKOVIĆ MILO,
dipl.ing.el.
Alije Izetbegovića broj
40B/3, Živinice 061/333-370 elektrotehnika elektroenergetika
A lista vjestaka elektrostruke je na:
https://www.fmp.gov.ba/bs/lista-stalnih ... ehnike.pdf
mašinci:
https://www.fmp.gov.ba/bs/lista-stalnih ... struke.pdf
Iz Živinica- redni br. 27 i 60
Tuzlaka vjestaka obe struke ima koliko hoces, prodji kroz spisak.
Ne, ne- prvi korak ti je ponovo u servis kod tog spadala da trazis zapisnik sa sadrzinom price da je izmjerio 50 stepeni, zahtjevom da taj zapisnik bude ovjeren, po potrebi prijetnja kriv. prijavom, prekrsajnom prijavom, kaznama, inspekcijom..
Posto ti vrijeme curi, paralelno sa tim, podnesi pisani zahtjev prodavcu kojim trazis povrat novca ili novi ispravan uredjaj, bez obzira sto jos uvijek nemas zapisnik u tvoju korist.
Takodje paralelno, idi u Udr. potrosaca po detaljniji savjet, mada mislim da ti nece nista novo reci- volio bih da griješim. Slobodno im reci sta ti je ovdje predlozeno.
Tek ako od servisera spadala ne dobijes tacan zapisnik, tada potrazi vjestaka- masinska ili elektrostruka. Neovisni serviser ne "pije vode".
U Zivnicama ima advokata, pa nekog od njih priupitaj za vjestaka. Ili ako u Tuzli ima Masinski ili Elektrofaks, i tamo bi mogao dobiti info.
Cijena vjestacenja - zaista ne znam, no spremi se na neki minimum od 150 KM pa nagore...
Evo, ja nadjoh jednog tvog sugradjanina:
MIŠKOVIĆ MILO,
dipl.ing.el.
Alije Izetbegovića broj
40B/3, Živinice 061/333-370 elektrotehnika elektroenergetika
A lista vjestaka elektrostruke je na:
https://www.fmp.gov.ba/bs/lista-stalnih ... ehnike.pdf
mašinci:
https://www.fmp.gov.ba/bs/lista-stalnih ... struke.pdf
Iz Živinica- redni br. 27 i 60
Tuzlaka vjestaka obe struke ima koliko hoces, prodji kroz spisak.
- -Chesterfield-
#1731 Re: Sam svoj majstor
I ja sam prije par dana kupio mami šporet. U razmatranju je bio i Vox jer je jednostavan i jeftin.Casas wrote: ↑06/12/2023 13:30 Eh majstori pozdrav svima,
Na kraju uzeo Gorenje bez displeja, što jednostavnije...
Čitajući ovaj tvoj post danas sam malo detaljnije pregledao vrata i dio iznad vrata šporeta.
Ne znam da li se prekidači kod ovog griju, ali sam primijetio da postoje otvori na vrhu vrata i iznad gornjeg dijela rerne.
Moguće da se staklo zagrije i toplota direktno ide na prekidače.
Ako se sjetim vidjet ću da li se griju kada se bude nešto peklo u rerni.
Valjda su napravljeni da mogu izdržati određenu temperaturu?

- madesa
#1732 Re: Sam svoj majstor
Da li je slucajno neko folije ljepljive stavljao na sobna drvena vrata. VIdim da mnogi stavljaju pa ima li ko da je vidio uzivo slucajno kako to izgleda.
-
laik1981
#1733 Re: Sam svoj majstor
Eto legle gedoreHakiz wrote: ↑29/11/2023 22:03Nije problem u cijeni. Može jeftin alat biti relativno kvalitetan. Šta ako ti pri prvom, ili desetom, odvrtanju nekog "zapečenog" šarafa pukne ili račna ili zid nasadnog ključa? Kod kvalitetnog alata kada dođeš do trenutka u kojem shvatiš da ne može odvrnuti, alat će taj napor izdržati bez kvara. Puknut će ako nastaviš preko te granice. Nekvalitetan će se pokvariti prije te granice.laik1981 wrote: ↑29/11/2023 21:53 Vilasto okastih kljuceva imam mali milion, medju njima i neke ruske stare sigurno i preko pedeset godina i pravo rijetko ih koristim. Gotovo nikad. Nameracio sam se i da kupim neki set okastih ali onih sto se vrte kao gedore. Bar par komada ovih koji mi najcesce zatrebaju. Najgore je kad pocnem da trosim cesto pocnem kupovati i gluposti koje mi vjerovatno nikad nece zatrebati. Moram ocistiti neupotrebljive stvari koje su se skupljale decenijama i kompletirati neki osnovni alat koji me nece izdati. Finta je sto to meni ne treba svaki dan, pa mi zao davati pare na ove neke brendove. Evo i ovaj seto dole sve ima i nije nimalo loseg kvaliteta za amatersku upotrebu, a duplo jeftiniji.
https://olx.ba/artikal/45231465
Zbog toga sam ti spomenuo Hoegert. Koliko vidim u britanskim "reality" emisijama, na primjer "Flipping bangers", ali i u još ponekoj, koristi se i u radionicama, a cijenom je prihvatljiv.
Recimo: https://www.masineialati.ba/shop/rucni- ... 8-ht1r444/
Kada na onaj Gedore dodaš PDV, ovaj je 150-200 KM jeftiniji. A dobiješ više dijelova.
Bahco je dobar, ali je već cjenovno problematičan.

-
Hakiz
#1734 Re: Sam svoj majstor
U zdravlju ga uništio i bolji kupiolaik1981 wrote: ↑21/12/2023 14:31Eto legle gedoreHakiz wrote: ↑29/11/2023 22:03Nije problem u cijeni. Može jeftin alat biti relativno kvalitetan. Šta ako ti pri prvom, ili desetom, odvrtanju nekog "zapečenog" šarafa pukne ili račna ili zid nasadnog ključa? Kod kvalitetnog alata kada dođeš do trenutka u kojem shvatiš da ne može odvrnuti, alat će taj napor izdržati bez kvara. Puknut će ako nastaviš preko te granice. Nekvalitetan će se pokvariti prije te granice.laik1981 wrote: ↑29/11/2023 21:53 Vilasto okastih kljuceva imam mali milion, medju njima i neke ruske stare sigurno i preko pedeset godina i pravo rijetko ih koristim. Gotovo nikad. Nameracio sam se i da kupim neki set okastih ali onih sto se vrte kao gedore. Bar par komada ovih koji mi najcesce zatrebaju. Najgore je kad pocnem da trosim cesto pocnem kupovati i gluposti koje mi vjerovatno nikad nece zatrebati. Moram ocistiti neupotrebljive stvari koje su se skupljale decenijama i kompletirati neki osnovni alat koji me nece izdati. Finta je sto to meni ne treba svaki dan, pa mi zao davati pare na ove neke brendove. Evo i ovaj seto dole sve ima i nije nimalo loseg kvaliteta za amatersku upotrebu, a duplo jeftiniji.
https://olx.ba/artikal/45231465
Zbog toga sam ti spomenuo Hoegert. Koliko vidim u britanskim "reality" emisijama, na primjer "Flipping bangers", ali i u još ponekoj, koristi se i u radionicama, a cijenom je prihvatljiv.
Recimo: https://www.masineialati.ba/shop/rucni- ... 8-ht1r444/
Kada na onaj Gedore dodaš PDV, ovaj je 150-200 KM jeftiniji. A dobiješ više dijelova.
Bahco je dobar, ali je već cjenovno problematičan.i jos poneka sitnica. Ode regres u nepovrat
![]()
![]()
Vidim nisi štedio za kliješta i borere, Knipex i Alpen.
Onda su gedore baš Gedore, Red, je li tako
Svaka čast.
-
laik1981
#1735 Re: Sam svoj majstor
Hvala.
Jeste, red neke. U sehermajeru te iste 390KM. U Zeki 299 minus 5% popusta sa njihovom karticom. Jedan set bio ostao. Od klijesta mi trebale samo papagajke dobre. Nije bilo ovih da se kupe solo pa morao sa ovim kombinirkama i sjeckama u paketu. Jos mi par nekih sitnica treba, al ove skuplje stavke sam vecinu rijesio. Garaza pocinje liciti na manju radionicu
-
Hakiz
#1736 Re: Sam svoj majstor
Trebao si otići u Crom, 10 metara od Schachermayera.laik1981 wrote: ↑21/12/2023 19:37Hvala.
Jeste, red neke. U sehermajeru te iste 390KM. U Zeki 299 minus 5% popusta sa njihovom karticom. Jedan set bio ostao. Od klijesta mi trebale samo papagajke dobre. Nije bilo ovih da se kupe solo pa morao sa ovim kombinirkama i sjeckama u paketu. Jos mi par nekih sitnica treba, al ove skuplje stavke sam vecinu rijesio. Garaza pocinje liciti na manju radionicu![]()
https://crom.ba/product/knipex-klijesta ... 88-01-300/
https://crom.ba/product/knipex-klijesta ... 87-22-250/
Ali, šta je tu je.
-
laik1981
#1737 Re: Sam svoj majstor
ma bile su i u zeki ove, ali nije bilo ovih koje sam uzeo solo. Ove imaju ono kao dugme sto pritisnes kada ih podesavas i zakljucaju se u polozaju u kojem ih namjestis. Takve bas trazio. Mogu se i preciznije stimati.Hakiz wrote: ↑21/12/2023 19:44Trebao si otići u Crom, 10 metara od Schachermayera.laik1981 wrote: ↑21/12/2023 19:37Hvala.
Jeste, red neke. U sehermajeru te iste 390KM. U Zeki 299 minus 5% popusta sa njihovom karticom. Jedan set bio ostao. Od klijesta mi trebale samo papagajke dobre. Nije bilo ovih da se kupe solo pa morao sa ovim kombinirkama i sjeckama u paketu. Jos mi par nekih sitnica treba, al ove skuplje stavke sam vecinu rijesio. Garaza pocinje liciti na manju radionicu![]()
Ali, šta je tu je.
Znas li sta o ovim stolovima
https://www.masineialati.ba/shop/rucni- ... 0-6182000/
Trebala bi mi dva komada, ali mi ovi wolfcraft poskupi. Ima li sta jeftinije, a da valja? Da nije lohotno.
-
Hakiz
#1738 Re: Sam svoj majstor
Ja sam sebi kupio u OBI dva. Prvo onaj Elix od 45 KM, a onda koju godinu poslije, Lux od 120 KM. Oni su bolje nego ništa, ali treba sebi napraviti (za kupovinu su preskupi a i nema ih u BiH) pravi radni sto. Pa sam nakon ta dva, opet pravio radni stol.laik1981 wrote: ↑21/12/2023 19:50ma bile su i u zeki ove, ali nije bilo ovih koje sam uzeo solo. Ove imaju ono kao dugme sto pritisnes kada ih podesavas i zakljucaju se u polozaju u kojem ih namjestis. Takve bas trazio. Mogu se i preciznije stimati.Hakiz wrote: ↑21/12/2023 19:44Trebao si otići u Crom, 10 metara od Schachermayera.laik1981 wrote: ↑21/12/2023 19:37
Hvala.
Ali, šta je tu je.
Znas li sta o ovim stolovima
https://www.masineialati.ba/shop/rucni- ... 0-6182000/
Trebala bi mi dva komada, ali mi ovi wolfcraft poskupi. Ima li sta jeftinije, a da valja? Da nije lohotno.
Ta vrsta stolova mora biti "lohotna". Da bi bili črsrti nedostaje im i masa, a i konstrukcija im je problem za čvrstoću.
Zavisi šta ćeš raditi, doduše.
-
Hakiz
#1739 Re: Sam svoj majstor
Elix je ovakav: https://solomaher.ba/proizvod/tehnika/r ... adni-stol/
Lux skuplji ima metalnu radnu površinu, ne drvenu.
Nađoh mu sliku, ovaj:

Nađoh mu sliku, ovaj:

-
laik1981
#1740 Re: Sam svoj majstor
Ovi wolfcraft su bas cvrsti i stabilni ali su mi poskupi. Gledao sam ove lux. Imaju i u zeki neki slicni za slicne pare, ali su bas lohotni. Ja bi to polomio za 24h. Trebaju mi dva. Da mi vani mogu pridrzati neki duzi materijal, bilo metal, bilo drvo, a i dobri su da pricuvaju i kad se sitno sta obradjuje. Slaba kod nas ponuda. U komsiluku puno bolja situacija sa ponudom.Hakiz wrote: ↑21/12/2023 20:07 Elix je ovakav: https://solomaher.ba/proizvod/tehnika/r ... adni-stol/
Nađoh mu sliku, ovaj:
![]()
-
Hakiz
#1741 Re: Sam svoj majstor
Ja sam sebi pravio stol. Uzeo u Fis 8x8 cm stubove za noge, 3x18 mm debele daske za radnu ploču (oko 54 mm debela ploča), 4x6 cm daske za grede između nogu i poprečne grede ispod ploče. Spajao šarafima od 6 mm za drvo ali sa hex glavom, zavrtao ih gedoramalaik1981 wrote: ↑21/12/2023 20:26
Ovi wolfcraft su bas cvrsti i stabilni ali su mi poskupi. Gledao sam ove lux. Imaju i u zeki neki slicni za slicne pare, ali su bas lohotni. Ja bi to polomio za 24h. Trebaju mi dva. Da mi vani mogu pridrzati neki duzi materijal, bilo metal, bilo drvo, a i dobri su da pricuvaju i kad se sitno sta obradjuje. Slaba kod nas ponuda. U komsiluku puno bolja situacija sa ponudom.
Onda na njega stavljaš stege (ako ne stolarske, onda mašinske), bušiš rupe za one graničnike itd.
Ova dva mi služe kao pomoćni, Elix mi je stalak za prekopnu pilu, Lux da pridrži duže daske i ako zatreba za nešta treće, kako mi je pravljeni sto vani, a pretežak je za nositi, Lux mi služi i za radove unutra.
Nešta ovako sam pravio: https://youtu.be/QNFnyD8gAYc
I to ti je bolje od ovih preklopnih.
A možeš i ovako:
https://youtu.be/nwXVJlDZtaw
- BAN___KAI
#1742 Re: Sam svoj majstor
Pozdrav ljudi.
Gledam da kupim prvu Aku Busilicu pa nemam blage veze sta da gledam.
Treba mi nesto najobicnije da mogu busiti zid u stanu, i neke druge stvari kad zatreba.
Neki su mi preporucili Makitu 28V
Ova dva artikla su najvise privikli paznju
https://olx.ba/artikal/40279669
https://olx.ba/artikal/33753588
Taj skuplji artikal mi se cini bolji jer ionako nemam nikakvog alata poput klijesta i cekica.
Samo me brine jer pise da proizvod nije ORIGINAL

Sta bi ste vi preporucili a da nije previse skupo a da moze posluziti kad zatreba?
Treba mi nesto najobicnije da mogu busiti zid u stanu, i neke druge stvari kad zatreba.
Taj skuplji artikal mi se cini bolji jer ionako nemam nikakvog alata poput klijesta i cekica.
Samo me brine jer pise da proizvod nije ORIGINAL
Sta bi ste vi preporucili a da nije previse skupo a da moze posluziti kad zatreba?
-
Hakiz
#1743 Re: Sam svoj majstor
Obje su kopije.BAN___KAI wrote: ↑03/01/2024 15:47 Pozdrav ljudi.
Samo me brine jer pise da proizvod nije ORIGINAL![]()
Mora li biti aku ili može i na struju? Bušilice na struju ti mogu biti jeftinije.
Ako baš hoćeš aku, ja bih ti predložio da vidiš neku od Einhell. One su ti trenutno sa najboljim odnosom cijene i kvaliteta. Ako hoćeš bolju, koštat će te više, jer bi to značilo da ideš u svijet Boscha, Makite, Metaba itd.
Možda da vidiš Black and Decker, ali ja bih radije Einhell u tom slučaju. Pogotovo ako ćeš jeftinije.
Ne kupuj preko OLX, sve te alate možeš kupiti od "legitimnih" prodavnica na njihovim web stranicama, platiš kada ti stigne (pouzećem), da si siguran da kupuješ original.
Ne postoji Makita aku odvijač/bušilica koja sa baterijom i punjačem košta 150 KM, pogotovo 60. I to bez dodatnog alata. Te koje si ti naveo su skoro sigurno prevara, kopije, nisu original Makita.
Ova Einhell je njihova najbolja https://prox.ba/shop/aku-busilica-odvij ... l-4513860/
Za nju ti trebaju još i baterija i punjač, na primjer https://prox.ba/shop/set-baterija-i-pun ... l-4512042/
Dakle, bušilica, baterija i punjač bi te koštali oko 330 KM.
Ako ti je to skupo, imaš jeftinije baterije manjeg kapaciteta (punjač je za sve isti), kao i bušilice drugih, slabijih, katakteristika, da nisu bez četkica, koje su jeftinije.
Imaš ih i u drugim prodavnicama, ne samo u ovoj na linku. Na primjer u Fis Vitez, Mašine i alati Bijeljina itd.
Imaš Black and Decker bušilice u kompletu sa punjačem i baterijom za oko 250 KM (oko 40 Nm sa četkicama i 2 Ah baterija), ja imam jednu i mislim da je bolje dati 330 za spomenuti Einhell kompket. Bolja je i bušilica i baterija je većeg kapaciteta (60 Nm bez četkica i 4 Ah baterija).
- BAN___KAI
#1744 Re: Sam svoj majstor
mislim da ce mi biti malo zeznuto jer je stara zgrada pa nema uticnica na svakom coskuHakiz wrote: ↑03/01/2024 16:20Obje su kopije.BAN___KAI wrote: ↑03/01/2024 15:47 Pozdrav ljudi.
Mora li biti aku ili može i na struju? Bušilice na struju ti mogu biti jeftinije.
Ako baš hoćeš aku, ja bih ti predložio da vidiš neku od Einhell. One su ti trenutno sa najboljim odnosom cijene i kvaliteta. Ako hoćeš bolju, koštat će te više, jer bi to značilo da ideš u svijet Boscha, Makite, Metaba itd.
Možda da vidiš Black and Decker, ali ja bih radije Einhell u tom slučaju. Pogotovo ako ćeš jeftinije.
Ne kupuj preko OLX, sve te alate možeš kupiti od "legitimnih" prodavnica na njihovim web stranicama, platiš kada ti stigne (pouzećem), da si siguran da kupuješ original.
Ne postoji Makita aku odvijač/bušilica koja sa baterijom i punjačem košta 150 KM, pogotovo 60. I to bez dodatnog alata. Te koje si ti naveo su skoro sigurno prevara, kopije, nisu original Makita.
Ova Einhell je njihova najbolja https://prox.ba/shop/aku-busilica-odvij ... l-4513860/
Za nju ti trebaju još i baterija i punjač, na primjer https://prox.ba/shop/set-baterija-i-pun ... l-4512042/
Ako ti je to skupo, imaš jeftinije baterije manjeg kapaciteta (punjač je za sve isti), kao i bušilice drugih, slabijih, katakteristika, da nisu bez četkica, koje su jeftinije.
Imaš ih i u drugim prodavnicama, ne samo u ovoj na linku. Na primjer u Fis Vitez, Mašine i alati Bijeljina itd.
Imaš Black and Decker bušilice u kompletu sa punjačem i baterijom za oko 250 KM (oko 40 Nm sa četkicama i 2 Ah baterija), ja imam jednu i mislim da je bolje dati 330 za spomenuti Einhell kompket. Bolja je i bušilica i baterija je većeg kapaciteta (60 Nm bez četkica i 4 Ah baterija).
Ok, onda cu izbijegavati OLX.
Realno mogu izdvojiti pare ali ne znam da li je to previse za pocetnicku busilicu. U sustini za sad mi samo treba da izbusim rupe na balkonu i ugradim ono sranje da mogu ves nakaciti
Razmislit cu o toj Einhell ali reci mi postoji li igdje da se kupi npr set da dodje u kutiji sa svim tim alatom jer nemam bas nista? a da je u tom cijenovnom ranku
-
moimoi
#1745 Re: Sam svoj majstor
Ako je nosivi zid, a najvjerovatnije je nosivi,onda ti je sve drugo bacanje love jer te kopije i kineska sranja ne mogu proci kroz armaturu. Bolje izletiti vise love u startu pa imati pravu stvar haman dozivotno, nego bacati pare na nesto cime ces moci jedino drvenu dasku izbusiti.BAN___KAI wrote: ↑03/01/2024 17:21mislim da ce mi biti malo zeznuto jer je stara zgrada pa nema uticnica na svakom coskuHakiz wrote: ↑03/01/2024 16:20Obje su kopije.BAN___KAI wrote: ↑03/01/2024 15:47 Pozdrav ljudi.
Imaš Black and Decker bušilice u kompletu sa punjačem i baterijom za oko 250 KM (oko 40 Nm sa četkicama i 2 Ah baterija), ja imam jednu i mislim da je bolje dati 330 za spomenuti Einhell kompket. Bolja je i bušilica i baterija je većeg kapaciteta (60 Nm bez četkica i 4 Ah baterija).![]()
Realno mogu izdvojiti pare ali ne znam da li je to previse za pocetnicku busilicu. U sustini za sad mi samo treba da izbusim rupe na balkonu i ugradim ono sranje da mogu ves nakaciti![]()
Razmislit cu o toj Einhell ali reci mi postoji li igdje da se kupi npr set da dodje u kutiji sa svim tim alatom jer nemam bas nista? a da je u tom cijenovnom ranku
-
Hakiz
#1746 Re: Sam svoj majstor
Ne moraš izbjegavati OLX, sve "legitimne" prodavnice su i na OLX. Samo treba na OLX izbjegavati "sumnive".BAN___KAI wrote: ↑03/01/2024 17:21mislim da ce mi biti malo zeznuto jer je stara zgrada pa nema uticnica na svakom coskuHakiz wrote: ↑03/01/2024 16:20Obje su kopije.BAN___KAI wrote: ↑03/01/2024 15:47 Pozdrav ljudi.
Imaš Black and Decker bušilice u kompletu sa punjačem i baterijom za oko 250 KM (oko 40 Nm sa četkicama i 2 Ah baterija), ja imam jednu i mislim da je bolje dati 330 za spomenuti Einhell kompket. Bolja je i bušilica i baterija je većeg kapaciteta (60 Nm bez četkica i 4 Ah baterija).![]()
Realno mogu izdvojiti pare ali ne znam da li je to previse za pocetnicku busilicu. U sustini za sad mi samo treba da izbusim rupe na balkonu i ugradim ono sranje da mogu ves nakaciti![]()
Svi imaju takve setove, samo trebaš vidjeti da li ti alat koji je u setu odgovara. To jeste, može ti se dogoditi da alat koji želiš nije u setu. Ali, zašto bi ti bio problem naručiti posebno mašinu, a posebno bateriju i punjač? Kada ih posebno naručiš, ali u jednoj narudžbi, doći će ti kao jedna pošiljka. I imat ćeš set.
Jedino šta moraš paziti je da i alat i bateriju i punjač kupiš od istog proizvođača. Ne može Bosch baterija na Einhell alat, niti Einhell alat na Bosch mašinu, a ni jedno ne može na Makita ili Metabo itd. Dakle, ako ćeš Bosch alat, moraš za njega Bosch bateriju i punjač. Einhell alat samo sa Einhell baterijom i punjačem itd.
Vidi, što se zidova tiče, za to ti je najbolje koristiti takozvane čekić-bušilice. One se razlikuju od udarnih bušilica. Udarne su bušilice koje mogu bušiti u zid koje koriste standarna svrdla/borere. Mana im je da su slabije za bušenje zidova, kao što moimoi reče, ako naletiš na armaturu ili neki tvrđi blok, nećeš probušiti. Dakle, treba ti čekić-bušilica koja koristi SDS, SDS plus ili SDS max svrdla. Najčešće je sa SDS plus. One su puno jače za bušenje u zid. Mana im je ta da ne mogu koristiti standardna svrdla za bušenje u drvo ili metal. Pa ako kupiš takvu bušilicu morta ćeš kupiti ili neki adapter ili posebnu glavu bušilice koja se stavi kada hoćeš umjesto u zid bušiti u drvo ili metal.
Te bušilice su teže i veće, a uglavnom i skuplje od udarnih bušilica.
Male poslove, većinu poslova u kući će udarna bušilica uraditi. Recimo bušenje u zid da objesiš sliku ili neki lakši predmet, lakši luster. Ali, ako ti je beton u koji bušiš jako tvrd, treba veća rupa, naletiš na armaturu itd, udarna bušilica možda neće moći. Trebat će ti SDS plus bušilica.
Pa, na web stranicama prodavnica pogledaj i njih ako želiš. Na primjer: https://prox.ba/shop/aku-cekic-busilica ... l-4513900/
I za nju trebaš kupiti bateriju i punjač. Ali, sigurno ćeš trebati kupiti i borere/svrdla koja idu na nju, to jeste svrdla koja su za SDS plus prihvat.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#1747 Re: Sam svoj majstor
Ovaj Hakiz zna sve što znam i ja
samo ja kupujem na https://masineialati.ba/ narucis ujutro oko 10 dodje vec sutra do 14:00 na adresu
.
https://masineialati.ba/shop/akumulator ... occo-solo/
-
Hakiz
#1748 Re: Sam svoj majstor
Misliš, ti znaš sve šta i ja znamBobi wrote: ↑03/01/2024 21:28 Ovaj Hakiz zna sve što znam i jasamo ja kupujem na https://masineialati.ba/ narucis ujutro oko 10 dodje vec sutra do 14:00 na adresu
.
Neka naruči odakle god hoće, samo neka kupi šta mu treba, a ne da baci novac
Kada smo kod kupovine, @moimoi je dobro rekla, bolje u startu dati malo više nego da ispadne da jeftini alat na kraju košta više od skupog.
Već sam pisao, nakon što sam sticajem okolnosti jedan hobi alat koji se pokvario zamijenio profi alatom i "vidio" razliku u radu, udobnosti itd, krenuo sam u proces zamjene svih hobi alata, koji su još ispravni i ne prave probleme, profi alatima. Do tada sam mislio da jednom hobisti nema smisla plaćati cijenu profi alata. Promijenio sam mišljenje.
- BAN___KAI
#1749 Re: Sam svoj majstor
Eto vidis nisam to znao da bi i ovaj zid mogao biti problem. Ja sve kontam sve busilice mogu kroz zidHakiz wrote: ↑03/01/2024 19:57Ne moraš izbjegavati OLX, sve "legitimne" prodavnice su i na OLX. Samo treba na OLX izbjegavati "sumnive".BAN___KAI wrote: ↑03/01/2024 17:21mislim da ce mi biti malo zeznuto jer je stara zgrada pa nema uticnica na svakom coskuHakiz wrote: ↑03/01/2024 16:20
Obje su kopije.
Svi imaju takve setove, samo trebaš vidjeti da li ti alat koji je u setu odgovara. To jeste, može ti se dogoditi da alat koji želiš nije u setu. Ali, zašto bi ti bio problem naručiti posebno mašinu, a posebno bateriju i punjač? Kada ih posebno naručiš, ali u jednoj narudžbi, doći će ti kao jedna pošiljka. I imat ćeš set.
Jedino šta moraš paziti je da i alat i bateriju i punjač kupiš od istog proizvođača. Ne može Bosch baterija na Einhell alat, niti Einhell alat na Bosch mašinu, a ni jedno ne može na Makita ili Metabo itd. Dakle, ako ćeš Bosch alat, moraš za njega Bosch bateriju i punjač. Einhell alat samo sa Einhell baterijom i punjačem itd.
Vidi, što se zidova tiče, za to ti je najbolje koristiti takozvane čekić-bušilice. One se razlikuju od udarnih bušilica. Udarne su bušilice koje mogu bušiti u zid koje koriste standarna svrdla/borere. Mana im je da su slabije za bušenje zidova, kao što moimoi reče, ako naletiš na armaturu ili neki tvrđi blok, nećeš probušiti. Dakle, treba ti čekić-bušilica koja koristi SDS, SDS plus ili SDS max svrdla. Najčešće je sa SDS plus. One su puno jače za bušenje u zid. Mana im je ta da ne mogu koristiti standardna svrdla za bušenje u drvo ili metal. Pa ako kupiš takvu bušilicu morta ćeš kupiti ili neki adapter ili posebnu glavu bušilice koja se stavi kada hoćeš umjesto u zid bušiti u drvo ili metal.
Male poslove, većinu poslova u kući će udarna bušilica uraditi. Recimo bušenje u zid da objesiš sliku ili neki lakši predmet, lakši luster. Ali, ako ti je beton u koji bušiš jako tvrd, treba veća rupa, naletiš na armaturu itd, udarna bušilica možda neće moći. Trebat će ti SDS plus bušilica.
Pa, na web stranicama prodavnica pogledaj i njih ako želiš. Na primjer: https://prox.ba/shop/aku-cekic-busilica ... l-4513900/
I za nju trebaš kupiti bateriju i punjač. Ali, sigurno ćeš trebati kupiti i borere/svrdla koja idu na nju, to jeste svrdla koja su za SDS plus prihvat.
Vidim da je ta koju su naveo 350km a ona prijasnja od Einhella je 240km.
Da se ne bih brinuo da li bi ta od 240km bila sve sto mi treba ili moguce da i ova ne bude mogla probusiti zid? Npr balkon i slicno https://prox.ba/shop/aku-busilica-odvij ... l-4513860/
Bas mi maloprije izasao clanak na fejsu Masine i alati.ba prodaju Makitu Aku DF488DWE-18V za 256km . Dodje sa busilicom, 2 baterije, punjac i kofer, samo ne znam sta je u njemu. Ne mogu sad naci taj bas pravi link da ga prikacim.
Kako bi uporedio tu Makitu sa ta ostala dva Einhell?
-
Hakiz
#1750 Re: Sam svoj majstor
Spoiler
Show
BAN___KAI wrote: ↑04/01/2024 00:45Eto vidis nisam to znao da bi i ovaj zid mogao biti problem. Ja sve kontam sve busilice mogu kroz zidHakiz wrote: ↑03/01/2024 19:57Ne moraš izbjegavati OLX, sve "legitimne" prodavnice su i na OLX. Samo treba na OLX izbjegavati "sumnive".BAN___KAI wrote: ↑03/01/2024 17:21
mislim da ce mi biti malo zeznuto jer je stara zgrada pa nema uticnica na svakom cosku![]()
I za nju trebaš kupiti bateriju i punjač. Ali, sigurno ćeš trebati kupiti i borere/svrdla koja idu na nju, to jeste svrdla koja su za SDS plus prihvat.![]()
Vidim da je ta koju su naveo 350km a ona prijasnja od Einhella je 240km.
Da se ne bih brinuo da li bi ta od 240km bila sve sto mi treba ili moguce da i ova ne bude mogla probusiti zid? Npr balkon i slicno https://prox.ba/shop/aku-busilica-odvij ... l-4513860/
Bas mi maloprije izasao clanak na fejsu Masine i alati.ba prodaju Makitu Aku DF488DWE-18V za 256km . Dodje sa busilicom, 2 baterije, punjac i kofer, samo ne znam sta je u njemu. Ne mogu sad naci taj bas pravi link da ga prikacim.
Kako bi uporedio tu Makitu sa ta ostala dva Einhell?
https://www.youtube.com/watch?v=RXEY_jrmEbw
https://www.youtube.com/watch?v=Tcx_H5EXpF4
Ako je Makita ova: https://masineialati.ba/shop/akumulator ... -df488dwe/ ta ne buši u betone. Nije udarna, "obična" je bušilica/odvijač, buši u drvo, metal (plastiku itd) ali ne buši u beton. Kako si rekao da ti treba za bušenje u beton, ona ti ne odgovara.
Neću ti ni ja, niti neko drugi reći "Kupi ovu", preuzeti odgovornost da pogriješi za tebe. Mi ti možemo dati neke smjernice, ali morat ćeš sam malo istražiti i odlučiti. Mogu ti reći ovo: Ako ti treba bušilica koja će većinom i često bušiti u beton, ako ćeš razbijati beton, pločice itd, treba ti SDS plus čekić-bušilica. Za metal, drvo itd u tom slučaju kupiš ili adapter sa SDS plus na "obična" svdrla ili posebnu glavu koja prihvata "obična" svrdla na SDS plus bušilicu, a te glave dolaze u dvije varijante: Jedna je da se glava za "obična" svrdla stavi u glavu SDS plus bušilice, druga varijanta je da se skine glava SDS bušilice i umjest onje stavi glava za "obična" svrdla. Ako ti treba bušilica koja će zašarafljivati i odšarafljivati šarafe, bušiti većinom u drvo, metal, samo ponekada u beton i ne treba ti za štemanje pločicca i betona, treba ti udarna bušilica.
Ako ćeš često bušiti i beton i drvo i metal itd, onda ti trebaju obje bušilice, SDS plus za beton i "obična" za pstale materijale. U tom slučaju bušilica koja neće bušiti beton ne treba biti udarna, tada bi ona Makita koju si spomenuo mogla proći.
Ako nećeš SDS plus, hoćeš udarnu bušilicu, a da si siguran da ćeš obaviti puno bušenja i u beton kao i u ostale materijale, malo se "isprsi" sa novcem, razmisli o ovoj i riješio si se problema:
https://www.bosch-professional.com/hr/h ... 06019J5102
Koštat će te sa baterijom i punjačem više od 1.000 KM, ali ćeš dobiti profesionalni alat, za "sve" namjene. Možda i najjaču "običnu udarnu" (dakle da nije SDS plus čekić bušilica) bušilicu danas na tržištu. Ova bušilica ima i detekciju ugla bušenja. To znači: Hoćeš da bušiš pod nekim uglom. Namjestiš bušilicu na taj ugao i počneš bušiti. Ako ti se ruka slučajno pomjeri i pokvari ugao bušilica će te ili upozoriti ili će prestati bušiti. Na samoj bušilici imaš da namjestiš, ako se ne varam, 90 i 45 stepeni, a ostale uglove namjestiš preko aplikacije za mobitel, bluetoothom je bušilica povezana sa mobitelom ako kupiš dodatak za povezivanje. Drugo, ima KickBack kontrolu, to znači: Kada bušilica, svaka bušilica, pri bušenju naiđe na nešto šta je blokira, ona napravi nagli trzaj u suprotnom smjeru. Što je jača bušilica, trzaj je jači. To ti može povrijediti, nekada i slomiti zglob ruke. Ova bušilica, kada je nešto blokira, odvoji glavu od mehanizma i motora, pa se motor nastavi okretati, ali glava prestane da se okreće, praktično bušilica stane. Tako ti spasi ruku. Takve stvari su, između ostalog, razlika između skupog profesionalnog alata i jeftinog amaterskog. Pa, ako imaš 1.000-1.500 KM, razmisli o njoj, ona bi ti mogla riješiti dileme.
Ne znam šta bih ti više mogao reći, možda neko drugi zna bolje i više da ti kaže.