Ukrajina

drndalo

#191426 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Malo vijesti za zabrinute za razvoj industrije...

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#191427 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

geralt

#191428 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Hame_ wrote: 03/01/2024 15:53
Hendrix wrote: 03/01/2024 08:45 Ma ne moze rat biti pravedan ako jedna strana lagano bombarduje izdaleka civilne ciljeve. Ukrajina treba da dere Belgorod koliko moze, nema tu vise sta da se pametuje. Oko za oko, trebaju rakete na Moskvu da pocnu padati. I shvabe nisu shvatile sta je rat dok saveznici nisu poceli masovna bombardovanja. Slicno ko Beograd lagano gledali kako pola Jugoslavije gori ali kada dodjose malo NATO avioni sjebase se dobro. I dan danas spominju to kao najvecu golgotu ikada.
Upravo tako.

Čuj ti meni ubijaš djecu, a ja eto tebi neću.

Pričali smo s početka rata kako sam cmizdrio na mlade rutalje poginule, a kontra je bila da ako želiš dobiti rat moraš se "transformisati" u zvijer koja te napada. Empatija adio!

Znači, DA. Udarajte kako i onaj sa druge strane udara.

Jebote poštenje više, bićeš donji ako poštenjem igraš s nepoštenim.

Jebaće te.

I dobro poređenje sa NATO napadima i predajom, isto bih nadodao da Hrvatsku cijene nakon što su dobili po pički.
Nikad nijedno bombardovanje civila u historiji nije postiglo vojni uspjeh, to je zabluda koja se vuce od von Clausewitza i koja je izazvala bezbroj ratnih zlocina, ukljucujuci "razvlacenje pameti" nama u Sarajevu. Izuzetak su nuklearke bacene na Japan, a i one su vise imale efekat hladnog tusa i realizacije da je rat izgubljen i da ga ne mogu dobiti. NATO bombardovanje Srbije se fokusiralo na vojne ciljeve, a jedan od odlucujucih faktora je ironicno bio ruski diplomatski pritisak.

Cak i ako stavimo etiku i humanost na stranu (a ne bi nikad trebali, zbog nas samih) i posmatramo situaciju hladno i logicki, za Ukrajinu cisto logisticki nema smisla trositi ogranicenu municiju koju ima na raspolaganju na civilne ciljeve, dok im vojska u Avdiivci vapi za pomoc. Psihopatu kao sto je Putin nimalo nece zaboljeti umiranje ruskih civila (i sam ih je poprilicno pobio, pocevsi od laznih teroristickih napada 1999.), ali hoce gubitak aviona, tenkova ili municije.
Last edited by geralt on 03/01/2024 17:02, edited 1 time in total.
sitni svercer

#191429 Re: Ukrajina

Post by sitni svercer »

Čitalac

#191430 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Šef diplomatije Kuleba kaže da potencijalni povratak Trumpa na vlast ne mora nužno biti negativan po Ukrajinu.
Komentirajući izglede reizbora Trumpa za predsjednika SAD-a, Kuleba je rekao da je potrebno iz svake situacije izvući korist za svoju zemlju.
"Trumpa se percipira zbog njegovih, rekao bih, ultrakarizmatičnih postupaka, njegove reputacije i fraza. Ali tko je prodao prvo američko oružje Ukrajini? Predsjednik Trump. Tko je započeo program besplatnog prijenosa prvih ratnih brodova u Ukrajinu? Trump. Tko se borio protiv Sjevernog toka 2 i uveo sankcije dobro poznatom, ali već zaboravljenom brodu Fortuna, koji je položio ovaj plinovod? To je bio Trump", kaže Kuleba.
Ministar vanjskih poslova također je odbacio mogućnost bilo kakvih dogovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Trumpom ili bilo kojim drugim američkim čelnikom.
"Trump je osoba s kojom se može raditi, samo treba znati raditi s njim. Ako Trump dobije izbore, bit će potpuno drugačiji od predsjednika Bidena, kojem smo izuzetno zahvalni. Ukrajina se ne treba bojati ničega, ni izbora, ni sadašnjih ni budućih političara", zaključio je.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#191431 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Čitalac wrote: 03/01/2024 17:05 Šef diplomatije Kuleba kaže da potencijalni povratak Trumpa na vlast ne mora nužno biti negativan po Ukrajinu.
Komentirajući izglede reizbora Trumpa za predsjednika SAD-a, Kuleba je rekao da je potrebno iz svake situacije izvući korist za svoju zemlju.
"Trumpa se percipira zbog njegovih, rekao bih, ultrakarizmatičnih postupaka, njegove reputacije i fraza. Ali tko je prodao prvo američko oružje Ukrajini? Predsjednik Trump. Tko je započeo program besplatnog prijenosa prvih ratnih brodova u Ukrajinu? Trump. Tko se borio protiv Sjevernog toka 2 i uveo sankcije dobro poznatom, ali već zaboravljenom brodu Fortuna, koji je položio ovaj plinovod? To je bio Trump", kaže Kuleba.
Ministar vanjskih poslova također je odbacio mogućnost bilo kakvih dogovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Trumpom ili bilo kojim drugim američkim čelnikom.
"Trump je osoba s kojom se može raditi, samo treba znati raditi s njim. Ako Trump dobije izbore, bit će potpuno drugačiji od predsjednika Bidena, kojem smo izuzetno zahvalni. Ukrajina se ne treba bojati ničega, ni izbora, ni sadašnjih ni budućih političara", zaključio je.
to je to ..samo rusofuli žive u zabludi da će Orandžina promjeniti bilo šta...štaviše može se očekivati samo odvrtanje pipe
Čitalac

#191432 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Pojašnjenje ukrajinske mornarice o minolovcima koje je donirala Britanija.
Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik Mornaričkih snaga, kaže da Ukrajina nije podnijela zahtjev Turskoj za prolazak minolovaca. Odgovarajući na pitanje planira li Ukrajina koristiti te minolovce dok traju aktivna neprijateljstva, Pletenčuk je rekao: "Mornarica nije Turskoj podnijela zahtjev za prolazak ovih brodova. S obzirom na primjenu Konvencije iz Montreuxa, u načelu se nije ni trebala očekivati druga opcija. Sukladno tome, mogu samo potvrditi da nismo imali takve namjere", rekao je Pletenčuk. On je dodao da Turska ne dopušta ni ruskim brodovima da uđu u Crno more. "U tom smislu postoji apsolutni paritet od strane Turske. I nema razloga za priču o nekakvoj 'izdaji', rekao je.
sumirprimus

#191433 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#191434 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drndalo wrote: 03/01/2024 16:07
drug_profi wrote: 03/01/2024 15:18
drndalo wrote: 03/01/2024 13:53
Moze, moze...
Pogotovo mi u Sarajevu od tuzlanskih para. Ima se i za 5 dana derneka. :mrgreen:
Ja zenicke pare trosim, tuzlaci me skinuli "sa sise" ali se ovdje snalazim... :mrgreen:
Mislio sam fizicki na dernecenje uzastopno. O finansijama ne pricam :)
sumirprimus

#191435 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#191436 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

geralt wrote: 03/01/2024 16:50
Hame_ wrote: 03/01/2024 15:53
Hendrix wrote: 03/01/2024 08:45 Ma ne moze rat biti pravedan ako jedna strana lagano bombarduje izdaleka civilne ciljeve. Ukrajina treba da dere Belgorod koliko moze, nema tu vise sta da se pametuje. Oko za oko, trebaju rakete na Moskvu da pocnu padati. I shvabe nisu shvatile sta je rat dok saveznici nisu poceli masovna bombardovanja. Slicno ko Beograd lagano gledali kako pola Jugoslavije gori ali kada dodjose malo NATO avioni sjebase se dobro. I dan danas spominju to kao najvecu golgotu ikada.
Upravo tako.

Čuj ti meni ubijaš djecu, a ja eto tebi neću.

Pričali smo s početka rata kako sam cmizdrio na mlade rutalje poginule, a kontra je bila da ako želiš dobiti rat moraš se "transformisati" u zvijer koja te napada. Empatija adio!

Znači, DA. Udarajte kako i onaj sa druge strane udara.

Jebote poštenje više, bićeš donji ako poštenjem igraš s nepoštenim.

Jebaće te.

I dobro poređenje sa NATO napadima i predajom, isto bih nadodao da Hrvatsku cijene nakon što su dobili po pički.
Nikad nijedno bombardovanje civila u historiji nije postiglo vojni uspjeh, to je zabluda koja se vuce od von Clausewitza i koja je izazvala bezbroj ratnih zlocina, ukljucujuci "razvlacenje pameti" nama u Sarajevu. Izuzetak su nuklearke bacene na Japan, a i one su vise imale efekat hladnog tusa i realizacije da je rat izgubljen i da ga ne mogu dobiti. NATO bombardovanje Srbije se fokusiralo na vojne ciljeve, a jedan od odlucujucih faktora je ironicno bio ruski diplomatski pritisak.

Cak i ako stavimo etiku i humanost na stranu (a ne bi nikad trebali, zbog nas samih) i posmatramo situaciju hladno i logicki, za Ukrajinu cisto logisticki nema smisla trositi ogranicenu municiju koju ima na raspolaganju na civilne ciljeve, dok im vojska u Avdiivci vapi za pomoc. Psihopatu kao sto je Putin nimalo nece zaboljeti umiranje ruskih civila (i sam ih je poprilicno pobio, pocevsi od laznih teroristickih napada 1999.), ali hoce gubitak aviona, tenkova ili municije.
A kako si razmišljao 1994. u BiH?

Ja sam razmišljao da kada bih ima atomsku da bih bacio na drugu stranu. Jebote 25. maja 1992. u suzama sam se obratio bogu i pitao ga zašto ovo dozvoljava (a drug_profi nas sada jebe oko puteva i para).

Ali nema veze.
geralt

#191437 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Hame_ wrote: 03/01/2024 19:12 A kako si razmišljao 1994. u BiH?

Ja sam razmišljao da kada bih ima atomsku da bih bacio na drugu stranu. Jebote 25. maja 1992. u suzama sam se obratio bogu i pitao ga zašto ovo dozvoljava (a drug_profi nas sada jebe oko puteva i para).

Ali nema veze.
Ne sjecam se, imao sam 7 godina 1994.

Ono sto znam je da bi Armiji BiH te godine bila korisnija baterija haubica ili bataljon tenkova (sa neogranicenom municijom) od atomske. Osveta nece zaustaviti neprijatelja, sistematsko unistavanje vojnih i industrijskih kapaciteta hoce.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#191438 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Ono sto je najgore u ovom granatiranju Belgoroda, sto Putina, putincice, lokalnog guvernera, gradonacelnika apsolutno boli kurac za mrtvima.

Nikad nisu marili, ne mare ni danas. Zivot individue u rusiji nikad nije bio na cijeni.

Ukrajinci sa ovim mogu samo olaksati rusku mobilizaciju. Nista drugo.
drug_profi

#191439 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ide zestoka zima u Rusiji. Nek se zabave gadjanjem gasnih stanica, elektrocentrala i elektrana.
Te su stvari sad legitimni vojni ciljevi.
tramvajtrojka

#191440 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

drug_profi wrote: 03/01/2024 20:24 Ide zestoka zima u Rusiji. Nek se zabave gadjanjem gasnih stanica, elektrocentrala i elektrana.
Te su stvari sad legitimni vojni ciljevi.

Zaprati ovaj yt kanal strasne gopro snimke ima stranih spec ops ja kako ocistise specnaz u jednoj zgradi :-) :-) ludilo :shock:
drug_profi

#191441 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Zahvaljujem
Čitalac

#191442 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajinska služba objavila je film o dva napada na Krimski most i najavila naredni pokušaj.
"Slijedit će mnoga iznenađenja. I to ne samo u vezi s Krimskim mostom. Most je osuđen na propast", rekao je u filmu Vasilj Maliuk, načelnik Službe sigurnosti Ukrajine.

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#191443 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

geralt wrote: 03/01/2024 19:40
Hame_ wrote: 03/01/2024 19:12 A kako si razmišljao 1994. u BiH?

Ali nema veze.
Ne sjecam se, imao sam 7 godina 1994. (...)
O.K. i bolje što se ne sjećaš.

I ovo nije neka kontra. Zaista mislim da je bolje što se ne sjećaš.

Zamisli ovo što sam doživio, da me ujutro na radiju dočeka izvještaj o sinoćnoj granati na Kapiji... pa čita spiker ko je sve poginuo. Pa čita, pa čita, pa čita, pa čita, pa čita,... i onda mi suze krenu. Jebem te živote. 71 žrtva ubijena na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine.

Dakle... Nije to nikakva osveta, to je da se zustavi ono što nam rade četnici. Zato jedan savjet, ako te neko napadne udri ga... jebi mu sve po spisku! Nisi ti njega napao da mu se pravdaš. Ko ga jebe.

Da sam Ukrajinac poslao bih dvije nuklearne - jednu na Sankt Peterburg, drugu na Moskvu.
Hame_

#191444 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ažuriranje za Ukrajinu: Jad u Krinkima je cijena za uništenje nove ruske zračno-desantne divizije.

RO37 za Dnevnik Kos
Srijeda, 03. Januara 2024.

Image
Ukrajinski marinci 35. brigade na odmoru na položaju u nedavno oslobođenom selu Storozheve u Donjeckoj regiji, 21. Juna 2023., usred ruske invazije na Ukrajinu.

Rat iscrpljivanja je rat u kojem je cilj obje strane uništiti neprijateljsku vojsku gomilanjem gubitaka. Ovo je u suprotnosti s manevarskom bitkom, gdje obje strane pokušavaju dovesti svoje snage na ključne položaje koji bi omogućili brzo uništenje neprijateljske vojske.

Budući da se obje strane trude prikriti broj izgubljenog osoblja i opreme, može biti teško odrediti uspjeh ili neuspjeh operacije iscrpljivanja. Cilj takve operacije može biti privlačenje neprijateljskih resursa u zonu ubijanja iz koje si neprijatelj ne može priuštiti povlačenje, gdje napadač ima održivu prednost. Odnosno, operativni cilj može biti učinkovito uništiti neprijatelja sa što je manje moguće gubitaka vrijednih sredstava.

Međutim, ove vrste bitaka, čak i kada su uspješne, mogu biti duboko frustrirajuće i demoralizirajuće za napadača, čineći njihov uspjeh ili neuspjeh vrlo teškim za procjenu izvana.

Čini se da je bitka kod Krynkya ova vrsta operacije.

Bitka kod Krynkya odvija se oko 40 kilometara istočno od grada Hersona u jugozapadnoj Ukrajini, jednom od dva područja na kojima je Ukrajina izvršila pritisak kako bi osigurala svoje tlo na lijevoj (jugoistočnoj) obali rijeke Dnjepar.

Image

Važnost Krynkyja leži u njegovoj blizini gradu Korsunka, samo nekoliko kilometara istočno, gdje je Ukrajina u nedavnoj prošlosti izvodila vježbe obuke i izgradila pontonske prijelaze.

Image

Izvještaji ukrajinskih vojnika koji vode borbe u Krynkyu su užasni. New York Times je dao detaljno izvješće temeljeno prvenstveno na intervjuu s "Maksymom", članom mornaričke brigade koji je bio ranjen u Krynkyu i evakuiran u poljsku bolnicu.

Maksym potvrđuje ukrajinske tvrdnje da je rusko topništvo u tom području uglavnom potisnuto ukrajinskom protubaterijskom vatrom, ali je njegov vod bio pod nemilosrdnim napadima ruskih zračnih napada te tenkovske i minobacačke vatre. Maksym opisuje kako je njegov vod bio prisiljen potražiti sklonište u podrumu u selu, i bio zaustavljen na mjestu od bombardiranja, pri čemu su gotovo svi članovi voda bili ozlijeđeni, a tri čovjeka ubijena u zračnom napadu.

Nakon što je Maksymovom vodu konačno naređeno da se povuče, odigrala se kaotična scena jer se čamac koji je trebao vratiti vod nije pojavio, a ranjeni članovi voda polako su evakuirani kroz čamce koji su pristizali na obalu na drugim misijama tokom mnogo sati - čak i dok su se napadi ruskih jedriličnih bombi nastavili uz obalu rijeke.

Drugi anonimni marinac opisao je napad na lijevoj obali kao "samoubilačku misiju".

Odvojeno izvješće ozlijeđenog marinca žali se da su većina marinaca koji se bore u Krynkyju mlade zamjenske postrojbe koje su prošle samo minimalnu obuku, a mnogi od navodnih "marinaca" ne znaju ni plivati.

Međutim, postoje razlozi za vjerovanje da ukrajinski Glavni stožer ima razloga izvan tvrdoglavosti ili bešćutne ravnodušnosti da nastavi ubacivati ​​marince u mašinu za mljevenje mesa Krynky.

(...)

*Ostatak teksta na linku iz naslova.
jednonogi_Jack

#191445 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Hame_ wrote: 03/01/2024 22:28
Izvještaji ukrajinskih vojnika koji vode borbe u Krynkyu su užasni. New York Times je dao detaljno izvješće temeljeno prvenstveno na intervjuu s "Maksymom", članom mornaričke brigade koji je bio ranjen u Krynkyu i evakuiran u poljsku bolnicu...
Sada ga zovu New Ork Times
Orks point of view
jednonogi_Jack

#191446 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Policijski general Igor Trifonov zaginuo u Ukrajini.
Osuđen na devet godina zatvora radi korupcije, htio se izvući kroz učešće u agresiji.
Bernardinac

#191447 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

sitni svercer wrote: 03/01/2024 17:01
Tako se to radi sa rusofilima i špijunima. 💪
BDW ovaj maneken je rusofil i sendvičar koji je trolao i širio "putinologiju" po ukrajinskim portalima.
Svi koji seru i pljuju tamo gdje jedu, trebaju završiti ovako.
Nema labavo u ratu za opstanak.
zigzag

#191448 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

jednonogi_Jack wrote: 03/01/2024 23:02 Policijski general Igor Trifonov zaginuo u Ukrajini.
Osuđen na devet godina zatvora radi korupcije, htio se izvući kroz učešće u agresiji.
U rusiji će samo arijevci ostati. Ko imalo ima grešne misli taj će zaginuti u rupama na ukrajinskim livadama.
ovo_malo_duse

#191449 Re: Ukrajina

Post by ovo_malo_duse »

sumirprimus wrote: 03/01/2024 14:11
uh bub
Ovo nije dron , al kako ga spici ovako precizno? Jel ocita directno sa drona GPS koordinate? Svedno I da je pametna raketa/granata sa zadatim koordinatama mora ih ucitat precizno da ga ovako nadje u metar. Ili moze korigovat putanju?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#191450 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

ovaj video najbolje opisuje polozaj rusije u ukrajini
zaglavljeni u blatu
Spoiler
Show
Post Reply