BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#3751 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Grean wrote: 03/01/2024 10:38 Sta mislite o ovoj Efendicevoj izjavi, zna sta prica ili pliva u dubokoj?

Fali li onim koji odlucuju samo pameti, hrabrosti (misle tudjom glavom) ili je ovo ispravan put, pokusaj da se izvuce iz ugovora te da se Blok 7 nikad ne napravi jer smo se zajebali pa hajde da obustavimo i nadjemo izgovor u tome da General Motors vise ne proizvodi opremu.
Eno, Fadil je prvostepeno osudjen kada je promjenjen predmet ugovora oko respiratora u postupku nabavki.

Ko ce potpisati da se to uradi sada i promjeni tehnologija i uzme kineska?
zigzag

#3752 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Ne mora kineski, može Škoda može Toshiba. Svi proizvode turbine.
saimidin

#3753 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by saimidin »

A to bi kao mogla odraditi ep :bih: kojom upravljamo svi mi preko izabranih predstavnika, i da se uradi u kojem roku, hajte molim vas :lol:

Koliko se već kilavi na tom projektu, i sad bi kao neko nešto od budžetlija uradio brzo i efikasno :-)

Samo ako će to biti privatni poduhvat, ali i za to je kasno, imalo bi neke šanse, ali zakasnili smo 10 godina najmanje
Haris.ba

#3754 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

zigzag wrote: 03/01/2024 10:46 Ne mora kineski, može Škoda može Toshiba. Svi proizvode turbine.
Moraju citav postupak da ponove. Koliko im je trebalo za ovaj pogledati.
Kinezi su nudili kinesku tehnologiju. Nisu nudili da se bira.
Sa njima se izgleda ide na arbitrazu ili sudovanje.

I plus, nisu nista ni formalno krenuli oko bloka u Kaknju.

Neko bi rekao da ascare nisu nista ni htjeli.

Buducnost je u uvozu struje.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#3755 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Zakalwe »

Ja imam 11kW na krovu. Ovdje na kjafirskom zapadu je to vrlo jednostavno. To sto prodam mi se odbije od racuna. Ako sam na nuli onda mi se odbije od sljedeceg racuna. Prodajna cijena je berzanska...ona varira iz sata u sat. Na to dobijem i nesto od drzave za svaki "proizvedeni" kilovat.

Sve u svemu, ja ne vidim kako bi SE bila rentabilna u Bosni iz sljedecih razloga:

1. Cijena struje je "socijalna" i nema veze sa stvarnom cijenom proizvodnje. Dok neki guzonja odluci da kupuje socijalni mir time sto ce prodavati struju (napravljenu iz cumura) sirotinji ispod cijene, tesko je napraviti predracun.

2. Narod nema para za infrastrukturu, a i da ima, "socijalna" cijena struje to cini nerentabilnim.

3. elektronskih strujomjeai koji mogu mjeriti i potrosnju i proizvodnju nema. Ni "billing" infrastrukture.

Znaci jednini nacin da bi "zaradio" nesto sa SE bez tih stvari je ako imas neki zagarantovani potrosac koji to moze "pojesti" citavu dnevnu proizvodnju med "izvoza". A i to je pod upitnikom dok je cijena po kWh "socijalna"...paneli kostaju.

P.S.
Ja recimo, ne mogu da potrosim tih 8-11kW ljeti i zbog toga je rentabilnost citave SE instalacije ovisna o tome da postoji mehanizam za prodaju. Bez toga bi "break even" bio 40 godina.
ZoomZoomKiwi

#3756 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by ZoomZoomKiwi »

Prvo, elektronskih brojila je sad već iznad 50% kad gledamo EPBiH. I konstantno se mijenjaju. A ne vidim problem da se u Iskri u Sarajevu kupi brojilo koje košta 170 KM kad se već ulaže u SE.

Drugo, struja će biti jeftina možda još ovu godinu maks, ako ne i kraće.

Idi napuni usisivač i vozaj se za džabe kako voliš bacati bombe. Berzanska cijena my ass, pa ne trošiš gigawatte godišnje.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#3757 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Zakalwe »

Idi napuni usisivač i vozaj se za džabe kako voliš bacati bombe.
Dyson je napunjen. -10 napolju. Nije dzabe ali je otprilike 6 puta jeftinije nego dizlo.
Berzanska cijena my ass, pa ne trošiš gigawatte godišnje.
Da, berzanska cijena. 11% korisnika je presla na to ovde, barem na LBGT kjafirskom zapadu (sjeveru) :D. 50% ima "dnevnu" cijenu...koja je ista stvar ali malo "zaokruzena".
https://www.energimyndigheten.se/nyhets ... -elkunder/

"Berzanska cijena" je ta cijena koliku ponuda i potraznja odrede. Interesantno, veliki potrosaci (koji zaista koriste gigavate) obicno ne kupuju po spot-cijeni vec imaju ugovore za fiksnu (termin) cijenu da bi izbjegli neizvjesnost.

Sto se tice strujomjera: dedere ti meni posalji specifikacije tih 50% bosanskih strujomjera? Mogao bih se okladiti da samo moze da mjeri potrosnju, ne izvoz. (Ja sam imao "taki" 10 godina ali su ga morali zamjeniti buduci da je registrovao i izvoz i uvoz kao "uvoz").

Sve u svemu, ne vidim kako bi SE mogla biti rentabilna u BiH na srednje staze osim mozda u Hercegovini tu i tamo. Politicki, tehnoloski i ekonomski problemi se moraju rijesiti. Uz to se mora prebroditi "sok terapija" kad se "struja na cumur" pocne gasiti i kad nOOrod pocne placati stvarnu cijenu struje.
Grean

#3758 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Grean »

Haris.ba wrote: 03/01/2024 10:43
Grean wrote: 03/01/2024 10:38 Sta mislite o ovoj Efendicevoj izjavi, zna sta prica ili pliva u dubokoj?

Fali li onim koji odlucuju samo pameti, hrabrosti (misle tudjom glavom) ili je ovo ispravan put, pokusaj da se izvuce iz ugovora te da se Blok 7 nikad ne napravi jer smo se zajebali pa hajde da obustavimo i nadjemo izgovor u tome da General Motors vise ne proizvodi opremu.
Eno, Fadil je prvostepeno osudjen kada je promjenjen predmet ugovora oko respiratora u postupku nabavki.

Ko ce potpisati da se to uradi sada i promjeni tehnologija i uzme kineska?
Ne znam bi li bila kineska i jesu li oni jedini izbor nakon General Electric (vidim da sam gore napravio lapsus, naravno nije u pitanju GM) i ne znam je li uporedivo sa Fadilom.

Ne znam sta mislis, da ce Kinezi izgubiti spor ako do njega dodje i drugo pitanje je li ispravno da se ne gradi Blok 7 ako su Efendicevi navodi tacni, da je Poljska upravo zavrsila izgradnju nove TE, da se u Srbiji zavrsava nova TE?

Ja licno nemam stav jer ne znam, pretpostavljam samo da nam je ovo bila jedna od jacih industrijskih grana i da to ne moze biti bez TE. Nemamo para za nuklearke a niti kapaciteta i para da bi bili giganti u vjetro ili solarnoj energiji.
Haris.ba

#3759 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Haris.ba »

Grean wrote: 03/01/2024 15:53 Ne znam sta mislis, da ce Kinezi izgubiti spor ako do njega dodje i drugo pitanje je li ispravno da se ne gradi Blok 7 ako su Efendicevi navodi tacni, da je Poljska upravo zavrsila izgradnju nove TE, da se u Srbiji zavrsava nova TE
Nije bitno ko ce izgubiti spor. To ako krene u spor trajace godinama.

Nije stvar ni sta je ispravno ili nije. Stvar je sta je moguce ili nemoguce.

Moze li uopce parlament zakonski uraditi ovo sto Kinezi nude? Postoji li politicka volja? Jer, Efendic je opozicija.

Ista je stvar ko sa spomenutom hidrocentralom Vranduk u tekstu Efendica.
Pare se potrosile, hidrocentrale nema. I idemo dalje do poptunog kolapsa.

I na kraju, uvozna struja. Narod mora kupovati struju. Kad kupuje uvoznu vodu, kupovace i struju. Sta fali.
Lani_sa

#3760 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Lani_sa »

Pozdrav, nova sam na forumu. Prije svega da pohvalim informacije koje dijelite, vrlo su od koristi za nekoga ko se interesuje za 'zelenu energiju'.
U zadnjih par godina posvetili smo se 'istraživanju' solarne energije i njene isplativosti (a sve u cilju ulaganja u SE).

Imala bih par pitanja vezana za SE, pa ću u tezama napisati a nadam se da će i drugima biti od koristi:
- odlučili smo se za bifacijalne panele (solari će biti na zemlji), pa me zanima šta struka o tome misli

- ako je to u redu (radi pravila foruma), molim da napišete koji proizvođači su se pokazali dobri, prije svega u Bosni u odnosu na Hercegovinu

- u nedoumici smo i oko invertera, koje odabrati i kakva su iskustva

- povrat na uloženo (kažu za 3-7 godina) - kakva su vaša iskustva, npr. za 3x23kW?

Hvala svima unaprijed na odgovorima.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3761 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

nemam kuveta da pišem mnogo :(

LUXOR 575 BiF + SMA 25kW, idealna kombinacija za takvu elektranu..

jeftinija varijanta
LUXOR 575 BiF + Huawei 25kW M5

ali od luxora na bih odustajao na toj snazi... malo će skuplje biti, ali bolji je od svega ostalog tu što se ima kupiti, pa i onog ostalog što radim...

kada uđeš prekoračenja snage u panelima preko 30% onda ti manje više svejedno koji je panel, samo da koliko toliko poznat brand...
zigzag

#3762 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

Sad će tebe MK obrlatit da ti uvali panele.

Ako hoćeš "iskustva" da ti dam brojeve ljudi koji su prije skoro godinu dana postavili panele ali im je elektrodistribucija " obećala" da će u roku od dvije godine priključiti na mrežu.

Dvije godine će im na suho stojati paneli.
mk ultra

#3763 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

zigzag wrote: 29/01/2024 08:48 Sad će tebe MK obrlatit da ti uvali panele.

Ako hoćeš "iskustva" da ti dam brojeve ljudi koji su prije skoro godinu dana postavili panele ali im je elektrodistribucija " obećala" da će u roku od dvije godine priključiti na mrežu.

roba je zadnja... ja ne vjerujem da i dalje postoje ljudi koji naprave objekat bez prikjlučka, to moraš biti dobro lud...

a doći će kako god upit do mene :lol: sa 3 strane najmanje
zigzag

#3764 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

mk ultra wrote: 29/01/2024 08:51
zigzag wrote: 29/01/2024 08:48 Sad će tebe MK obrlatit da ti uvali panele.

roba je zadnja... ja ne vjerujem da i dalje postoje ljudi koji naprave objekat bez prikjlučka, to moraš biti dobro lud...
Ma ja znam niz primjera. Što velikih što malih investitora. Ali kada je trend masovan onda ima raznih primjera.

Nego ima li kakvih podataka koliko je zvanično pušteno u pogon prošle godine odnosno koliko ih je na BIH EE mreži.
zigzag

#3765 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by zigzag »

mk ultra wrote: 29/01/2024 08:51
a doći će kako god upit do mene :lol: sa 3 strane najmanje
"imam ja zemlju pa da vidim šta mi treba da proizvodim struju" :lol: :lol:
Lani_sa

#3766 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Lani_sa »

mk ultra wrote: 29/01/2024 08:45 nemam kuveta da pišem mnogo :(

LUXOR 575 BiF + SMA 25kW, idealna kombinacija za takvu elektranu..

jeftinija varijanta
LUXOR 575 BiF + Huawei 25kW M5

ali od luxora na bih odustajao na toj snazi... malo će skuplje biti, ali bolji je od svega ostalog tu što se ima kupiti, pa i onog ostalog što radim...

kada uđeš prekoračenja snage u panelima preko 30% onda ti manje više svejedno koji je panel, samo da koliko toliko poznat brand...
Hvala Ti na odgovoru!

Ja sam dobila ponudu za neke Risen-Titan panele, mada smo razmišljali da nabavimo Canadian Solar bifacijalni ili nekog drugog proizvođaća (op.a Luxor).

@zigzag
Ukoliko je ugovor potpisan sa EP, dobijena saglasnost, plaćena prigodba/naknada za SE; kako je onda moguće da se ne priključe na mrežu? Gdje se to desilo?
mk ultra

#3767 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by mk ultra »

risen ne, ako mene pitaš
canadian bude OK
Lani_sa

#3768 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Lani_sa »

Zanima me koliku ulogu igra albedo efekat za SE postavljene na zemlji, da li treba dodatno podlogu ispod SE posuti pijeskom ili nekom folijom zastrijeti koja bi reflektovala/o odsjaj na drugu stranu solarnog panela, mogla sam naći na internetu da ljudi dosta toga polažu u refleksiju ali je to sve još u fazi testiranja, npr najbolji albedo efekat je od vode i kamena..
Ja sam planirala mozda sitni kamen bijeli staviti ispod podloge (na travu), eventualno pijesak neki. Da li igra ulogu dizanje panela na veću visini od standardne uz poštovanje ugla pod kojim pada svjetlost.

Hvala :)
markma

#3769 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by markma »

https://www.ebay.de/itm/296187925682?mk ... 1892442261
Balcony power plant 830W / 800W throttle to 600W connector ready with DCU / Wifi

Ako bi se ovo stavilo na balkon, da li bi trebala ikakva dozvola? Moze li se bez dozvole?
Sta bi se dogodilo ako bi ovo proizvodilo 500W, a potrosnja manja od toga?
Mora li se ici na bateriju ako bi se htjele izbjeci bilo kakve birokratske procedure tj da se proizvodi samo za vlastite potrebe?
Ideja je kupiti nesto sto jednostavnije, te da nakon kupovine jedini korak bude istalacija bez ikakvih trecih strana.
Grean

#3770 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Grean »

Federacija BiH dodatno osnažiti svoju poziciju kada govorimo o energetskoj neovisnosti, poput fotonaponske elektrane “EP HZ HB 1” od 150 MW, izgradnje HE Ustikolina na rijeci Drini, revitalizacije HE Jajce II...
Zar se od ove u Ustikolini nije davno odustalo jer je protiv bila lokalna zajednica? Bila je aktuelna u isto vrijeme kad i Vranduk i oba projekta obustavljena.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3771 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Bobi »

markma wrote: 02/02/2024 17:41 https://www.ebay.de/itm/296187925682?mk ... 1892442261
Balcony power plant 830W / 800W throttle to 600W connector ready with DCU / Wifi

Ako bi se ovo stavilo na balkon, da li bi trebala ikakva dozvola? Moze li se bez dozvole?
Mora li se ici na bateriju ako bi se htjele izbjeci bilo kakve birokratske procedure tj da se proizvodi samo za vlastite potrebe?
Ideja je kupiti nesto sto jednostavnije, te da nakon kupovine jedini korak bude istalacija bez ikakvih trecih strana.
Ma samo montiras i uštekaš u utičnicu, mk ultra ti moze stručno objasniti. Ko te šta pita, jedino te mogu inspekciji prijaviti da narušavaš izgled balkona ili sta ti ja znam :D. Ako troši manje nego što panel proizvodi nikom ništa a ako trošiš više manjak cstruje ce ti povuci iz sistema ako si prikljucen na mrežu Taj višak možeš puniti baterije ali je trošak investiranja veci pa ne znam da li se bas isplati.
U suštini insppekcija ako želi može ti svašta navaljat ako ti to vidi na balkonu ali ne vidim što bi :D, mislim ono pusti ćovjeka nek pravi struju, ima tu gomila propisa na koje se oni mogu pozvat ali to samo da nekom zagorčavaju život, a je u pravu su ali ... :D.
markmark

#3772 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by markmark »

Bobi wrote: 04/02/2024 14:29
markma wrote: 02/02/2024 17:41 https://www.ebay.de/itm/296187925682?mk ... 1892442261

Ma samo montiras i uštekaš u utičnicu, mk ultra ti moze stručno objasniti. Ko te šta pita, jedino te mogu inspekciji prijaviti da narušavaš izgled balkona ili sta ti ja znam :D. Ako troši manje nego što panel proizvodi nikom ništa a ako trošiš više manjak cstruje ce ti povuci iz sistema ako si prikljucen na mrežu Taj višak možeš puniti baterije ali je trošak investiranja veci pa ne znam da li se bas isplati.
U suštini insppekcija ako želi može ti svašta navaljat ako ti to vidi na balkonu ali ne vidim što bi :D, mislim ono pusti ćovjeka nek pravi struju, ima tu gomila propisa na koje se oni mogu pozvat ali to samo da nekom zagorčavaju život, a je u pravu su ali ... :D.
Hvala. Najviše me zanimalo da li je tako kako i piše tj samo montaža i u utičnicu.

Ako je modul od 400 W postavljen okomito, na zid ili ogradu balkona na južnoj strani, u Njemačkoj će proizvesti oko 260 kWh u godini. Ako je modul okrenut prema istoku ili prema zapadu, može proizvesti oko 190 kWh u godini.

Neka dva ovakva modula proizvedu cca 400 kWh u godini, ušteda je cca 11% godišnje (trošim cca 3.500). Nije nešto, ali na ovim Njemačkim stranicama garancije su 15-25 godina pa bi valjda ostalo i za nekog plusa kasnije. A 300€ je ok iznos za pokušati.

Što se tiče dozvola najvise sam mislio da li mi treba nego drugo brojilo (ili nešto drugo od elektroprivrede iako hvala i na tom riziku koji je izostavljen) u slučaju kada bi proizvodio više nego trošio, da mi sve ne pocrka po kući (iako je to teško sa ovih 800W). Ali kako si opisao "nikom ništa" valjda ništa ne treba i valjda onda višak ode u mrežu ?.

Kada se ušteka u utičnicu, kako se zna da će kućni uređaji prvo vući ovo što proizvedem, a manjak nadoknaditi od elektroprivrede? Vjerujem laičko pitanje, ali da vidim može li se dogoditi da isto sve vučem od "elektroprivrede", a sve što proizvedem da ide negdje "gratis".
Bobi
Forum administrator

#3773 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Bobi »

markmark wrote: 04/02/2024 17:26 Što se tiče dozvola najvise sam mislio da li mi treba nego drugo brojilo (ili nešto drugo od elektroprivrede iako hvala i na tom riziku koji je izostavljen) u slučaju kada bi proizvodio više nego trošio, da mi sve ne pocrka po kući (iako je to teško sa ovih 800W). Ali kako si opisao "nikom ništa" valjda ništa ne treba i valjda onda višak ode u mrežu ?.

Kada se ušteka u utičnicu, kako se zna da će kućni uređaji prvo vući ovo što proizvedem, a manjak nadoknaditi od elektroprivrede? Vjerujem laičko pitanje, ali da vidim može li se dogoditi da isto sve vučem od "elektroprivrede", a sve što proizvedem da ide negdje "gratis".
Na ovo nek ti ovaj mk ultra odgovori, on to zna strucno inzinjer je. U sustini ne ide visak u mrezu jer nije dvosmjerno brojilo a to da vuce prvo struju sa solara zbog razlike u naponima, taj pretvarač malo digne iznad napona mreže, zna mk ultra samo dok se pojavi online, da ja nesto pogresno ne napisem :D.
-Chesterfield-

#3774 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by -Chesterfield- »

Bobi wrote: 04/02/2024 17:47
markmark wrote: 04/02/2024 17:26 Što se tiče dozvola najvise sam mislio da li mi treba nego drugo brojilo (ili nešto drugo od elektroprivrede iako hvala i na tom riziku koji je izostavljen) u slučaju kada bi proizvodio više nego trošio, da mi sve ne pocrka po kući (iako je to teško sa ovih 800W). Ali kako si opisao "nikom ništa" valjda ništa ne treba i valjda onda višak ode u mrežu ?.

Na ovo nek ti ovaj mk ultra odgovori, on to zna strucno inzinjer je. U sustini ne ide visak u mrezu jer nije dvosmjerno brojilo a to da vuce prvo struju sa solara zbog razlike u naponima, taj pretvarač malo digne iznad napona mreže, zna mk ultra samo dok se pojavi online, da ja nesto pogresno ne napisem :D.
Ako mi je slab napon - hoće li mi ovo podići napon na neku normalu?
Bobi
Forum administrator

#3775 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Post by Bobi »

-Chesterfield- wrote: 04/02/2024 18:08
Bobi wrote: 04/02/2024 17:47

Ako mi je slab napon - hoće li mi ovo podići napon na neku normalu?
Pa s ovih 400 wati slabo da imas na primjer 4kW a na mrezi ti na primjer 200 i ako ne upališ pevise potrosaca pretvarac ti digne napon na normalnih 220 +...kad nema sunca maši ušima ali ako si spremio u bateriju dovoljno energije mozes do sljedeceg dana imati normalan napon, sve zavisi od snage pretvarača, ovi mali sistemi ne mogu to izdrzat, jaci pretvarač i to je to. Imas ti i stabilizatore napona sto su nasi stari koristili da digne se napon ali racunaj da na tome gubis dosta struje.
Post Reply