To je tačno. A tu je korijen sistemski. Sela i druge manje sredine su odavno bezperspektivne u svakom pogledu. Olovo, Vareš, Gornji Vakuf, pa i Livno, i hejbet takvih mjesta po državi. Demografska katastrofa. Odnosno, sve se slijeva u Sarajevo.Bloo wrote: ↑03/01/2024 07:48E sad zamisli selo kraj Gorazda.EFD22 wrote: ↑03/01/2024 07:4112 km od Zenice, vozi se magistralom max 15 minuta. Prevoz plaćen. Ima punu normu.
U ovoj područnoj nema nastave za razrede iznad petog. Idu u glavnu školu busom također nekih 10-15 minuta. Red vožnje je prilagođen rasporedu i obratno.
E da, ima nastavnika za one predmete - Osnove tehnike, Kultura življenja, Engleski jezik i naravno Vjeronauka, bez nje se ne može![]()
Oni se navozaju, to stoji, čas ovamo čas onamo, to je sranje.![]()
Moja raja sa faksa iz drugih opstina i gradica se nisu vracala u te opstine, gradice i sela, vec su trazili posao u Sarajevu.
Bolje placen, puna norma u jednoj skoli...
99% posto njih koji su se odlucili za nastavnicke vode.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- ZoomZoomKiwi
#13826 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
NecuVise
#13827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
rlo brzo se izgubi dodir sa stanjem ako nisi tu 24/7. Čak ni ki koji jesmo tu ne znamo situaciju u potpunosti jer nam životi nemaju dodira sa svim sferama društva. Evo recimo ovaj EFD vodi neki biznis, naplaćuje potraživanja i slično, kako da ja njemu pričam o tome kada ništa ne znam. Zatim, ja nikad nisam putovao autobus u školu jer su mi i osnovna i srednja bile relativno blizu i nisam morao previše pješačiti. Kako da ja onda nekom kao što je Ozimician pametujem kako je to kad rano ujutro moraš ustati i po mraku tabanati u školu.Dope_Man wrote: ↑03/01/2024 07:49Ima na forumu ljudi koji su jednostavno proveli jako dugo vremena (i po par decenija) vani, mnogi cak i rodjeni i odrasli, nikad upoznati iz licnog iskustva sa BiH svakodnevnicom... i onda kad takvi kad pocnu pisati o nekim temama, jasno se vidi ta neupucenost.
Ne znaju ljudi prihvatiti da u jednom trenutku jednostavno izgubis dodir i nisi relevantan bas za svaku mogucu temu i da nekad treba pitati prije nego davati savjet.
Onda dođe neko ko Bosnu možda vidi nekoliko dana u godini, ko se davno odselio i govori kako se i šta se moglo, trebalo, moralo.
-
moimoi
#13828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma da… nemam dodira.. pooojma nemam.NecuVise wrote: ↑02/01/2024 23:38Ti apsolutno nikakvog dodira sa ovom državom i stanjem u njoj nemaš. Prosto nevjerovatno kakve gluposti napišeš pokazujući totalno nepoznavanje situacije. Nije ni čudo što ti ništa ne mogu dokazati.
Nije ti ovo holivudski film. U Bosni i Hercegovini ne postoji home schooling. U Bosni i Hercegovini ne postoji online nastava. Jedini period kada je to uvedeno jeste covid lockdown. Nikad prije, nikad poslije. Nebitno ko si i šta si. Nema i ne može.
Pored toga, ovdje se pričalo o periodu iza rata pa do neke 2010. Ljudi o kojima se priča nisu imali niti računara, a kamo li interneta.
Da imalo poznaješ situaciju sve bi ovo znala. Totalno određena od realnosti ove države.
Nego mi je fascinantna cinjenica da su se isti ti narodi ipak u enormnom broju opismenili nakon II. sv rata da bi nakon ovog rata pismenost pocela opadati umjesto rasti. Nevjerovatno kako se nekad moglo, a danas ne moze.
Jos nevjerovatnije misljenje da klinci u nekom selu ne bi savladali koristenje interneta i tehnologije u vrlo kratkom roku kao i sva djeca. Mozda samo da im se da sansa? Da se pocnu opet kaznjavati svi oni koji svoju djecu ne zele slati u skolu?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ili nemas pojma ili zajebavas narod trece nema.
-
moimoi
#13830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesam li ja tebe ikad icim uvrijedila na ovom forumu? Ili te samo onako nerviram? Hajde da komuniciramo kao odrasli ljudi.
Zasto mislis da je nemoguce danas u 21.st usred Evrope natjerati ljude da zavrse makar osnovnu?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tvoji upisi vrijedjaju inteligenciju.
Vidi se totalna neupucenost i pricanje na nivou teorije a laktas se ko da sve zivo znas i pricas iz iskustva.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo bas prigodna mapa na temu ucenja od kuce

Inace ih kacim na svoju temu

Inace ih kacim na svoju temu
-
moimoi
#13833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A mozda me samo “pogresnim tonom citas”?_BataZiv_0809 wrote: ↑03/01/2024 11:47Tvoji upisi vrijedjaju inteligenciju.
Vidi se totalna neupucenost i pricanje na nivou teorije a laktas se ko da sve zivo znas i pricas iz iskustva.
Za mene je vrjedjanje inteligencije kada neko dize ruke a da ni ne pokusa. Kada misli da nema sanse da se ista popravi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Good luck with thatmoimoi wrote: ↑03/01/2024 11:52A mozda me samo “pogresnim tonom citas”?_BataZiv_0809 wrote: ↑03/01/2024 11:47Tvoji upisi vrijedjaju inteligenciju.
Za mene je vrjedjanje inteligencije kada neko dize ruke a da ni ne pokusa. Kada misli da nema sanse da se ista popravi.
- dr_Evil
#13835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesmo li se vec dogovorili da vratimo Titu, ili da pricekam jos 
-
moimoi
#13836 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako mislis da nema sanse, zasto onda uopste mijenjati nacionaliste na vlasti?_BataZiv_0809 wrote: ↑03/01/2024 11:53Good luck with thatmoimoi wrote: ↑03/01/2024 11:52A mozda me samo “pogresnim tonom citas”?_BataZiv_0809 wrote: ↑03/01/2024 11:47
Tvoji upisi vrijedjaju inteligenciju.
- Rugafet
#13837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudi poslušajte me, svi lijepo karte u jednom pravcu pa nek ide život. Dok još nije kasno.
- ZoomZoomKiwi
- liyf
#13839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Online nastava je zakonski propisana u 2 sedmice jednog školskog polugodišta, dakle u toku školske godine škole su zakonski obvezane da organizuju 4 sedmice online nastave.NecuVise wrote: ↑02/01/2024 23:38Ti apsolutno nikakvog dodira sa ovom državom i stanjem u njoj nemaš. Prosto nevjerovatno kakve gluposti napišeš pokazujući totalno nepoznavanje situacije. Nije ni čudo što ti ništa ne mogu dokazati.
Nije ti ovo holivudski film. U Bosni i Hercegovini ne postoji home schooling. U Bosni i Hercegovini ne postoji online nastava. Jedini period kada je to uvedeno jeste covid lockdown. Nikad prije, nikad poslije. Nebitno ko si i šta si. Nema i ne može.
Pored toga, ovdje se pričalo o periodu iza rata pa do neke 2010. Ljudi o kojima se priča nisu imali niti računara, a kamo li interneta.
Da imalo poznaješ situaciju sve bi ovo znala. Totalno određena od realnosti ove države.
-
NecuVise
#13840 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje i daj link. Sve i da jeste tako, sve da je i u svakom kantonu i RS tako, to je i dalje 4 sedmice od 35 radnih sedmica. Dakle Online nastava u Bosni i Hercegovini kaputt.liyf wrote: ↑03/01/2024 21:34Online nastava je zakonski propisana u 2 sedmice jednog školskog polugodišta, dakle u toku školske godine škole su zakonski obvezane da organizuju 4 sedmice online nastave.NecuVise wrote: ↑02/01/2024 23:38Ti apsolutno nikakvog dodira sa ovom državom i stanjem u njoj nemaš. Prosto nevjerovatno kakve gluposti napišeš pokazujući totalno nepoznavanje situacije. Nije ni čudo što ti ništa ne mogu dokazati.
- forumskivojnik
#13841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne vraca se Ero s´ onoga svijeta
Rahmetlija neka pociva u miru "bozijem", bolje mu je tamo nego u ovim nacionalno-vjerskim torovima u koje su nabijeni svi oni koji "padaju" na ugrozenost od drugog i drugacijeg i nacionalno-vjerski interes svog politickog cobana.
- liyf
#13842 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Osnovno obrazovanje:NecuVise wrote: ↑03/01/2024 22:40Gdje i daj link. Sve i da jeste tako, sve da je i u svakom kantonu i RS tako, to je i dalje 4 sedmice od 35 radnih sedmica. Dakle Online nastava u Bosni i Hercegovini kaputt.liyf wrote: ↑03/01/2024 21:34Online nastava je zakonski propisana u 2 sedmice jednog školskog polugodišta, dakle u toku školske godine škole su zakonski obvezane da organizuju 4 sedmice online nastave.NecuVise wrote: ↑02/01/2024 23:38
Ti apsolutno nikakvog dodira sa ovom državom i stanjem u njoj nemaš. Prosto nevjerovatno kakve gluposti napišeš pokazujući totalno nepoznavanje situacije. Nije ni čudo što ti ništa ne mogu dokazati.
Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo, član 36,
(4) Škola je obavezna u Godišnjem programu rada, za realizaciju predmetne nastave, planirati četiri sedmice izvođenja nastave u online okruženju i to po dvije sedmice u svakom polugodištu, a u skladu sa utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu.
Također glasi
(11) Direktor škole može, u izuzetnim slučajevima, odlučiti da produži ili skrati trajanje časova, ili donijeti odluku da se nastava realizira u online okruženju najduže do dvije sedmice, o čemu je obavezan obavijestiti Ministarstvo.
(12) Ministar može, u izuzetnim okolnostima, odlučiti da produži ili skrati trajanje časova ili da se nastava realizira u online okruženju, u pojedinim ili svim školama na području Kantona.
U Službenim Novinama Kantona Sarajevo je na datum 31.08.2020. izdata dopuna ovog zakona, gdje glasi:
(12) Škola je dužna u Godišnjem programu rada planirati sedmicu kada će izvoditi online nastavu.
Srednje obrazovanje u KS:
Zakon o srednjem obrazovanju, član 41.
(2) U toku nastavne godine koja se odvija u redovnom nastavnom procesu u školi, škola je dužna u godišnjem programu rada planirati četiri sedmice online nastave, po dvije u svakom polugodištu, u skladu sa utvrđenim rasporedom časova i satnicom za redovnu nastavu.
-
NecuVise
#13843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I je li izvode tu nastavu ili samo planiraju?
Opet ti ostaju s i drugi kantoni i drugi entitet i ostalih 31 sedmica u KS. Dakle od Online nastave ništa.
Opet ti ostaju s i drugi kantoni i drugi entitet i ostalih 31 sedmica u KS. Dakle od Online nastave ništa.
- liyf
#13844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
u Kantonu Sarajevo se po zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju, te po zakonu o srednjem obrazovanju online nastava realizuje u 4 sedmice jedne školske godine, po 2 sedmice u svakom polugodištu. Ja znam da se u svakoj srednjoj školi realizuje, a za osnovne ne znam.
- ZoomZoomKiwi
#13845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prvi put čujem za to, i to se uopće ne primjenjuje.
-
NecuVise
#13846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Taman, fino za povlastene Sarajlije. Kako sad to ima veze sa onim što sam ja pričao sa drugom forumaš/icom?
- liyf
#13847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemam pojma, ja sam samo ispravio grešku. 4 godine idem u srednju školu u Sarajevu i svake godine imam 4 online sedmice, sasvim okej funkcionišu.NecuVise wrote: ↑03/01/2024 23:06Taman, fino za povlastene Sarajlije. Kako sad to ima veze sa onim što sam ja pričao sa drugom forumaš/icom?
-
NecuVise
#13848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala na ispravci 
-
Bodkin
#13849 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E cuj u srednju ide. Jesam ostario u pmliyf wrote: ↑03/01/2024 23:16Nemam pojma, ja sam samo ispravio grešku. 4 godine idem u srednju školu u Sarajevu i svake godine imam 4 online sedmice, sasvim okej funkcionišu.
- liyf
#13850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
vjeuj kad vidim koliko kakva raja ovdje ima godina i radnog staža, prepadnem se