"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#5251 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Najteže je poslodavcima. Rade za kikiriki. Plate ljudima u upravama preduzeća su sve u nivou prosječnih plata jer su se svi direktori, visoki menadžemnt itd odlučili solidarisati pa niko nema platu od 5.000 ili veću, svi su rekli da će raditi za prosječnu dok dođu bolja vremena.

A kompanije, rado bi oni i povećali plate i zaposlili još radnika, ali ne mogu, zarade nema, marže sve od 1%, eto, samo da se ne propadne.

A i potrošači, umjesto da mirno prihvate dizanja cijena oni se nešto bune, traže gdje je jeftinije, neće da kupuju.

Sve da bi zagorčali život jadnim, poštenim poslodavcima koji se lome od empatije prema radnicima i mušterijama.
zippoo87

#5252 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

kokuz_sa wrote: 02/01/2024 16:55
ShnjaZZZ wrote: 02/01/2024 16:46 Jao kakve gluposti se lupaju ovdje :lol:
Me znas sta je gore

Ovi sto se zale da je uvijek mala plata

Poslodavci sto se zale da ne mogu naci radnike

“Balkan style”
Daj da mi ne radimo al da uvijek se ima 2KM za kafe na kojoj se naprdjuje da su plate male, da ne valja drzava i poslodavci
Ne valjaju poslodavci a ni drzava nije nesto,mislim na uredjenje :D
Nista ovdje nije laz.

Pune crne hronike "dobrih" poslodavaca a jako rijetko iskoci "dobar" radnik koji je ojadio poslodavca...da ne kazem nikako.
Da smo uredjena drzava,minimalno 50% ovakvih poslodavaca ne bi radilo i bili bi u zatvorima a oni koji bi radili,radili bi po zakonu.
bumerangss

#5253 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

Image

Nekad trebala jaka štela da radiš u Bingu a sad samo sto ne tegle za rukav kupce da postanu trgovcu :D
McGradySA

#5254 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

bumerangss wrote: 03/01/2024 02:10 Image

Nekad trebala jaka štela da radiš u Bingu a sad samo sto ne tegle za rukav kupce da postanu trgovcu :D
Fakat. Moja rodica je prije skoro 11 godina tamo počela preko veze a vidi ih sada. Inače je li iko osjetio povećanje plate zbog ovih fiskalnih reformi?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5255 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

prije je štela trebala za sve
pa i bauštelanje
nepass1

#5256 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

goredole wrote: 02/01/2024 15:00
Karikaturist wrote: 02/01/2024 13:06
Pitar sa Kariba wrote: 02/01/2024 13:03 Jutros pekara pod Bistrikom (u Merhemica kuci) zatvorena od 1.1.2024, radi nedostatka radne snage!
Vala je lijepo radila, a i cijene im nisu bile da rade na gubitku.
Al' zato dvanaestosatno radno vrijeme 7 dana u sedmici....
Haj' ti Marinko pod ključ!
Kako druze, nije mi jasno. :mrgreen:
Ide ti posao znaci i ti ne radis nista na tome nego zatvoris radnju :lol:
Znaci nece da poveca plate, nece da reducira radno vrijeme, nece da uposli jos radnika ili je nesto deseto. Meni ovo ko neka basna djeluje.
paaaaa recimo ako je gazdi prevashodno bio prioritet vlastiti luksuz, a ne odrzivost poslovanja onda je to vrlo jasno - btw ne kazem da je tako bilo, ali postoji vise nacina kako sjebati uspjesan biznis :D
Mozda neki tajni luksuz nevidljiv nama, inace su cicije zestoke.
Svakako su im previsoke cjene bile, pa su stale one guzve ujutro i oko 10h kad je red napolju bio.
Ona stara radnica davno otisla, mozda i u penziju. Imali su novu.
Jutros gledam isto zatvoreno
Truba

#5257 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

evo ja to gledam kroz svoj mali biznis

neću kupiti knjigu za 20 da je prodam za 25
ali ću kupiti knjigu za 5 da je prodam za 10

dakle previše truda i uloženo u pekaru a zarađuje malo
previše nervoze oko malo dobitka

dok je moglo s 20 na 40 bilo mu je ok

ili je oprao novac... ili nema više novca za pranje
Truba

#5258 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

nepass1 wrote: 03/01/2024 10:04 Mozda neki tajni luksuz nevidljiv nama, inace su cicije zestoke.
meni je pričao kolega s dobrinje

gazda naručuje unaprijed tada najnovijeg golfa u full sto kažu

a kad idu obiteljski na more dignu kredu od 5000

gazda nake pekare
nepass1

#5259 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Truba wrote: 03/01/2024 10:07
nepass1 wrote: 03/01/2024 10:04 Mozda neki tajni luksuz nevidljiv nama, inace su cicije zestoke.
meni je pričao kolega s dobrinje

gazda naručuje unaprijed tada najnovijeg golfa u full sto kažu

a kad idu obiteljski na more dignu kredu od 5000

gazda nake pekare
Mozda grijesim ali du to ljudi koji ne izlaze iz radnje, ja mislim da more nisu vidjeli uzivo. Eventualno ulcinj kad odu u rodni kraj pa obidju usput.
Ne mislim samo na njih vec i ostale sipce koji drze radnje po carsiji.

Nego imas li gospodar prstenova za prodati? :D da djetetu pred spavanje citam
Truba

#5260 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

neam
to svak ima :D

da da u pravu si sve nisam htio spominjati veru i naciju
nepass1

#5261 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Truba wrote: 03/01/2024 10:12 neam
to svak ima :D

da da u pravu si sve nisam htio spominjati veru i naciju
Nemam ja, koliko se otprilike to krece love

Evo npr jedan sipac kojeg dobro znam tj djecu mu. Ima radnju na carsiji od kad znam za sebe. Zena ne zna beknuti bosanski. Razumije ponesta ali ni rjeci izgovoriti. Komsinica ide snjom i prevodi
markopd

#5262 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

I za takvo stanje su odgovorni isključivo poslovođe pojedinih PJ,a ne sama firma.Firma je među boljima u čitavoj BiH,među kojima su i Violeta,Stanić,Coca Cola HBC itd. što se tiče i plata i uslova.Problem je u tome što kad dođeš kao novi radnik,poslovođa objekta prodaje priču da im treba osoba za jedan odjel,a onda ti još "natovare" 3-4 odjela dodatno da puniš i budeš odgovoran za iste.A sve to naravno radiš za minimalac,dok ostali koji su upravo došli preko štele prethodnih godina "hvataju krivine" tokom smjene i imaju haman duplo veće plate od tih jadnika što vuku za trojicu.I naravno da tu mladi ljudi se ne zadržavaju ni sekunde,a bogami vidim u poslednje vrijeme da i ljudi u podmaklim godinama i sa dobrim stažom takođe odlaze zbog toga.

Ovo pričam iz prve ruke jer radim komercijalu i svojim očima sam vidio kako se momak doslovno "lomi" od posla,dok se stariji radnici "šetkaju" po objektu i samo čekaju kraj radnog vremena.Kao što reče,Senad je jako dobar poslodavac,što se i vidi po ovim bonusima i regresima koje često daje,ali je problem u poslovođama koji organizuju način rada u poslovnicama na taj način da stare radnike "štede posla" i jako dobro plaćaju,a onda se kola lome na onome novom radniku.
ANamelessGhoul

#5263 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ANamelessGhoul »

Pekara Bistirk zatvorena do daljnjeg zbog nedostatka radne snage.
sarajevo-x.com

#5264 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sarajevo-x.com »

Nece kazati zatvoreno jer ne dam vecu platu od koje sam ja zamislio da moze prosjecni rob da zivi
To je danas izreka kao ona laz na konkursima "zbog povecanja obima posla" a ne jer narod bjezi od nas
Karikaturist

#5265 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Karikaturist »

Stani jeli to ista pekara kao ona od jucer? :mrgreen:
Ozimician

#5266 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sarajevo-x.com wrote: 03/01/2024 15:36 Nece kazati zatvoreno jer ne dam vecu platu od koje sam ja zamislio da moze prosjecni rob da zivi
To je danas izreka kao ona laz na konkursima "zbog povecanja obima posla" a ne jer narod bjezi od nas
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
zippoo87

#5267 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

McGradySA wrote: 03/01/2024 08:52

Fakat. Moja rodica je prije skoro 11 godina tamo počela preko veze a vidi ih sada. Inače je li iko osjetio povećanje plate zbog ovih fiskalnih reformi?
Nista od "reformi" jos nije usvojeno...i nece ni biti prije 1.7.2024. u najkracem roku...a ako mislis na onaj dio da nije oporezivo oko 400 KM pa da bude vec sada 1000 KM kao ta minimalna plata...to neka neko javi u februaru,kada bude januarska plata....mada sam skeptican.
zippoo87

#5268 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

markopd wrote: 03/01/2024 10:44

I za takvo stanje su odgovorni isključivo poslovođe pojedinih PJ,a ne sama firma.Firma je među boljima u čitavoj BiH,među kojima su i Violeta,Stanić,Coca Cola HBC itd. što se tiče i plata i uslova.Problem je u tome što kad dođeš kao novi radnik,poslovođa objekta prodaje priču da im treba osoba za jedan odjel,a onda ti još "natovare" 3-4 odjela dodatno da puniš i budeš odgovoran za iste.A sve to naravno radiš za minimalac,dok ostali koji su upravo došli preko štele prethodnih godina "hvataju krivine" tokom smjene i imaju haman duplo veće plate od tih jadnika što vuku za trojicu.I naravno da tu mladi ljudi se ne zadržavaju ni sekunde,a bogami vidim u poslednje vrijeme da i ljudi u podmaklim godinama i sa dobrim stažom takođe odlaze zbog toga.

Ovo pričam iz prve ruke jer radim komercijalu i svojim očima sam vidio kako se momak doslovno "lomi" od posla,dok se stariji radnici "šetkaju" po objektu i samo čekaju kraj radnog vremena.Kao što reče,Senad je jako dobar poslodavac,što se i vidi po ovim bonusima i regresima koje često daje,ali je problem u poslovođama koji organizuju način rada u poslovnicama na taj način da stare radnike "štede posla" i jako dobro plaćaju,a onda se kola lome na onome novom radniku.
Uvijek su ti supcici u ulozi sefova,sefica,kurvica i ostali ljudski sljam najgori dio kolektiva i oni sjebu sve.Naprave se neke halke,grupice i onda se gleda samo kome da se ucera i koga da se sjebe na bilo koji nacin...bilo ogovaranjem,bilo laganjem kod nadredjenih,bilo zastiti ovih neradnika a tovarenje posla drugim ,itd itd itd.
To ja isto primjetim u svakoj firmi cim dodjem,kako se neki slizuju i ebu druge a eto primjecujes i ti,jer si stalno tu i nije tesko sabrati 2 i 2.
McGradySA

#5269 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

ANamelessGhoul wrote: 03/01/2024 15:14 Pekara Bistirk zatvorena do daljnjeg zbog nedostatka radne snage.
Nek' uvezu Nepalce da im rade.
zippoo87 wrote: 04/01/2024 00:30

Nista od "reformi" jos nije usvojeno...i nece ni biti prije 1.7.2024. u najkracem roku...a ako mislis na onaj dio da nije oporezivo oko 400 KM pa da bude vec sada 1000 KM kao ta minimalna plata...to neka neko javi u februaru,kada bude januarska plata....mada sam skeptican.
Čitao sam da Nikšić kaže da je omogućeno preko 400 maraka uštede mjesečno poslodavcima što bi se navodno trebalo preliti u radnički novčanik...mislim da će opet izigrati radnike.
Truba

#5270 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

prema meni novi radnici i trebaju više raditi i dokazivat se
u normalnoj firmi takvi brzo preteku one od 10 pa i 20 godina staza

to je normalno

ali nije normalno da je politika poslovnice jahanje po novim radnicima da bi se njih mijenjalo a stari da ne rade
NecuVise

#5271 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NecuVise »

U normalnoj firmi ne preteknu niti treba da preteknu one od 10 do 20 godina staža.
markopd

#5272 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

NecuVise wrote: 04/01/2024 10:38 U normalnoj firmi ne preteknu niti treba da preteknu one od 10 do 20 godina staža.
Tamo gdje se rade fizički poslovi (građevina,trgovina,ugostiteljstvo itd.) koliko si efektivan,brz i sposoban,tolika ti treba biti i plata.Makar izašao neko iz škole/fakulteta,ako je sposobniji i efikasniji od starog radnika,normalno da će imati i treba imati puno veću platu.To oko godina radnog staža u nekoj firmi,stari radnici,poštovanje...je obična ubleha na koje samo budala danas može nasjesti.
Truba

#5273 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

naravno da se treba cijeniti onaj koji je tu 10 ili 20 godina
nasuprot onoga koji je dobar godinu i zduši u drugu firmu za 100 maraka više...pa opet jovo nanovo s novim radnikom

treba neki balans naći
NecuVise

#5274 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NecuVise »

Onaj ko je frisko iz škole nema pojma o poslu i ne može biti efektivniji i efikasniji od nekog sa 20 godina. Može samo da pita god radnika da ga uputi u posao. Plus što ovaj ima zakonski veću platu na staž. Plus što ako je tu 20 godina znači da zna raditi i da je vrijedan a ne neki zabušant. Ako je kod privatnika.
Truba

#5275 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

friško iz škole ima puno energije elana nije namćor ima ideje ima novitete
ostaje prekovremeno nudi se gori...

i nakon pola godine ode u njemačku
sve ovo govorim iz iskustva

rekord nam je 6 sati da se ljudi zadrže u firmi :lol:
jes državna sisa ali 699 marki za gomilu posla neće niko više
samo budale pred penziju i ja

:lol:

lik zajebe momka od 40 godina dobije poso...za 3 mjeseca nije za mene ovo ode u njemačku
ima 21 godinu
a momak od 40 i dalje nezaposlen... bil jednaki kandidati
Post Reply