Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
_BataZiv_0809 wrote: ↑02/01/2024 13:22
Kako vi racunate isplativost cjelogodisnjih?
Da saberem koliko sam platio 2 seta plus sve posjete vuklanizeru tokom 4 godine eksploatacijskog ciklusa?
pa onaj ko svake godine ide 2x vulkanizeru njemu se itekako (finansijski) isplate all season gume.
Pogotovu ako godisnje malo prelazi pa je prisiljen poslije nekih 6-7 godina mijenjati gume jer su se plastificirale a nisu potrosene.
naravo da ce u tom slucaju tih famoznih 5, 10 ili 15 dana u godini, ovisno gdje zivi, biti prisiljen voziti kao po jajima.
Neka svako odvaga.
Ko puno prelazi, a sam mijenja i skladisti gume, njemu je naravmo bolje imati i ljetne i zimske.
Imam 2 seta guma na felgama. Cijena zamjene takvih guma je 4 KM/komad. Naručim se kod vulkanizera i ukupno potrošim 30 minuta na zamjenu. Imam podrum gdje ih skladištim.
All season ne bih realno uzimao, ako je ovo i skuplja varijanta - sigurnija je.
Ne potrosis ti 30 minuta na zamjenu. Potrosis ti vrijeme dok ih natovaris u auto, dok dodjes do vulkanizera, dok ti ih on montira ako odmah dodjes na red i ne cekas, dok se vratis nazad i istovaris gume, presvuces se jer si se isprljo i operes ruke detaljno jer su ti crne ko ugalj.
Ako sve to stignes za pola sata prijavi se u F1 da radis u boxu .
_BataZiv_0809 wrote: ↑02/01/2024 17:11
Ne potrosis ti 30 minuta na zamjenu. Potrosis ti vrijeme dok ih natovaris u auto, dok dodjes do vulkanizera, dok ti ih on montira ako odmah dodjes na red i ne cekas, dok se vratis nazad i istovaris gume, presvuces se jer si se isprljo i operes ruke detaljno jer su ti crne ko ugalj.
Zato jedan set felgi, dva seta guma, jedne na autu druge kod vulkanizera u hotelu. Naručim se, isplaniram/uklopim, odvezem auto, platim i natrag za poslom.
Zato jedan set felgi, dva seta guma, jedne na autu druge kod vulkanizera u hotelu. Naručim se, isplaniram/uklopim, odvezem auto, platim i natrag za poslom.
To je vec druga prica.
Ali lakse nac sobu u Vier Jahren Kempinski Hotelu u Minkenu nego hotel za gume.
Meni treba jedno sat vremena da zamijenim sva četiri kotača u svom dvorištu. Nekih pola sata je sama zamjena, a ostalo dok ih izvučem, dok očistim kamenčiće iz šara, dok drugi set vratim, posremim alat itd.
Ujedno pregledam stanje kočnica, selena i sl. barem laički.
Nerviraju me vulkanizeri kako bacaju kotače, pretežu šarafe i sve to njihovo drndanje.
Dok leđa dopuštaju ja ću ovako
_BataZiv_0809 wrote: ↑02/01/2024 13:22
Kako vi racunate isplativost cjelogodisnjih?
Da saberem koliko sam platio 2 seta plus sve posjete vuklanizeru tokom 4 godine eksploatacijskog ciklusa?
pa onaj ko svake godine ide 2x vulkanizeru njemu se itekako (finansijski) isplate all season gume.
Pogotovu ako godisnje malo prelazi pa je prisiljen poslije nekih 6-7 godina mijenjati gume jer su se plastificirale a nisu potrosene.
naravo da ce u tom slucaju tih famoznih 5, 10 ili 15 dana u godini, ovisno gdje zivi, biti prisiljen voziti kao po jajima.
Neka svako odvaga.
Ko puno prelazi, a sam mijenja i skladisti gume, njemu je naravmo bolje imati i ljetne i zimske.
Zavisi gdje zivis, u BiH je dosta jeftina zamjena i cuvanje guma pa to ne izadje sad neki prevelik trosak u odnosu na cijenu gume. Neko je pisao cijenu zamjene u Austriji i ispalo je da za cijenu jedne zamjene i hotela za pola sezone mozes kupiti jednu solidnu gumu, tu se definitivno vise isplati ici na allseason, ko ne ide bas po planinama zimi.
Meni je bas bilo zajebancija iznijeti gume iz podruma, cak i kad parkiram najblize moguce haustoru opet ima dosta stepenicani dosta puta, pa otkljucaj i zakljucaj troje vrata, izmaltretiram se i sto je najgore iduci dan opet isto da vratim gume koje su skinute. Tad sam imao duple felge pa su bile bas teske gume sa felgama. Ko ima kucu i garazu onda je drugacije, mozes prici i nema puno nosanja.
Sad mi je vulkanizer blizu posla, ostavim im auto i kad zavrse odem po njega, oni cuvaju gume. Nema gubljenja vremena i nosanja, ne cekam ni dok zamijene vec sam na poslu i samo pokupim auto kad zavrse. Koliko se sjecam zamjena i cuvanje skupa dodju oko 50KM.
EFD22 wrote: ↑02/01/2024 17:15
skidanje guma sa felgi i ponovno stavljanje takodjer haba gumu.
Nisam napomenuo da živim u Njemačkoj. Ovdje rijetko ima snijega a zimi nikada dole ne idem. Tako da sa te strane mi je bitnije ljeti imati 'prave' gume. A zimi kao što rekoh, malo prelazim.
A gume mijenjam i skladištim sam tako da to nije problem
Onda je za tebe bolja kombinacija cijelogodisnje/ljetne. Tu gdje zivis nema ovog periodicnog mjenjanja guma,
nego si obavezan da do +7 (u slucaju da se nesto desi) imas zimske ili cijelogodisnje gume.
izvrsni direktor wrote: ↑02/01/2024 13:46
Pa prije svega buka i udobnost. Mrsko mi vozit 200kmh na zimskim po suhom asfaltu..nema veze sa parama i isplativoscu
Ja sam se na tu opciju odlucio. Gdje zivim nema snijega, na zimskim mi samo auto previse buku pravi, ganjao sam neke zimske sa manje db ali to je sve u 2db razlika, na kraju sam se odlucio na ljetne ljeti a all weather zimi. Ovo je prvi put u zivotu da vozim na all weather gumama. Nisam osjetio nijedan nedostatak...zasad
Meni je autoputem prosjek 110-130 i tad je bucno. Nije nesnosljivo. Kupiti cu audi da mi sluhu ne naudi, bolja izolacija.
Sad stedim za odrzavanje audija. Pare za kupovinu nisu problem, para nema.
Cijelogodisnje gume bih kupio kad bih znao da cu jos samo jednu godinu voziti auto, zimsku pa ljetnu sezonu,
vec sljedecu zimu ako bi doslo do toga da zadrzim auto i dalje, kupio bih zimske gume.
semsasuljakovic wrote: ↑02/01/2024 17:12
A svi ste toliko poslovni ljudi da vam je problem ako je i sat vremena. Jazuk.
Nije stvar u tome jesam li i koliko sam poslovan i zauzet, nego je stvar sto bih ja bezveze trosio mentalnu i fiziciku energiju na zamjenu guma 2x godisnje i jebavao se kad mogu sa svojim potrebama preguliti cijelu godinu na cjelogodisnjim i tih 2 sata na nesto drugo potrositi.