Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
topcam wrote: ↑25/12/2023 20:27
2 seta i covjek miran, godinama. Ove cijelosezonske ni tamo ni ovamo.
Relativno. Ja npr. na zimskim prelazim vrlo malo i ovo im je već 6. godina. Najvjerojatnije ću ih sljedeće godine mijenjati iako nisu ni pola potrošene jednostavno jer su stare.
Nešto kontam, sljedeće godine umjesto zimskih kupiti all season pa njih nekih 8 mjeseci u godini voziti a ljetne preostala 4 mjeseca.
Ja se drzim zimske zimi, ljetne ljeti.
Imam kolege koje su kupile cjelogodinje nit´ ih hvale niti kude. Kad snijeg prhne voze ko po jajima.
U takvoj kombinaciji kako ti pises, ja bih se nekako pomirio sa setom zimskih i setom cijelogodisnjih,
vidim vise prednosti.
hopi wrote: ↑01/01/2024 22:43
Ne Kontam sto bi se uopće išlo na opciju cjelogodisnje i zimske/ljetne, em su one skuplje nego zimske ili ljetne i opet moraš mijenjati gume.
Da ne bih bacao nepotrošene ali stare gume.
Inače to je samo ideja. Informisaću se još malo.
Nisam napomenuo da živim u Njemačkoj. Ovdje rijetko ima snijega a zimi nikada dole ne idem. Tako da sa te strane mi je bitnije ljeti imati 'prave' gume. A zimi kao što rekoh, malo prelazim.
A gume mijenjam i skladištim sam tako da to nije problem
Pa fazon je što unazad 5 godina ni ovdje nema snijega. Evo ove zime će ga izgleda biti desetak dana a na cesti po gradu 2 dana. Nekad 2015 ne bih ni pomišljao na cjelogodisnje, danas mi je to jedini logičan izbor za ovo naše. Pa evo upravo ovih dana u toku dana je prikladnije koristiti ljetne gume jer su temperature iznad 7 stepeni, a 7 toku noći zimske jer ispadne ispod 7. Snijega nema ni na Vlašiću.
Ja godišnje pređem manje od 10k kilometara. Evo trenutne zimske po šari nisu ni blizu kraja ali izgubile svoja svojstva pa ih hoću mijenjati.
Ne Kontam sto bi se uopće išlo na opciju cjelogodisnje i zimske/ljetne, em su one skuplje nego zimske ili ljetne i opet moraš mijenjati gume.
Da ne bih bacao nepotrošene ali stare gume.
Inače to je samo ideja. Informisaću se još malo.
Nisam napomenuo da živim u Njemačkoj. Ovdje rijetko ima snijega a zimi nikada dole ne idem. Tako da sa te strane mi je bitnije ljeti imati 'prave' gume. A zimi kao što rekoh, malo prelazim.
A gume mijenjam i skladištim sam tako da to nije problem
Razumijem sta misliš, da će ti cjelogodisnje zimi trajati duže nego zimske tj manje se trošiti? Moguće, ima logike, mada opet koliko brze ce se zimske trošiti i opasti im performanse u odnosu na cjelogodisnje? I opet ostaje da su skuplje nego zimske
Cjelogodisnje se kupuju da ih imas kao zamjenu za 2 seta, ljetnih i zimskih.
Ne valja ti logika kad ih uporedjujes samo sa cijenom zimskih jer ih neces voziti iskljucivo zimi, vec citavu godinu.
Ti bas nećeš da pročitaš o čemu se piše. Čovjek hoće cjelogodisnje + ljetne, ja mu velim da to možda i nema neke logike (ali naravno neka radi kako hoće) i ti meni onda kažeš nema to logike?
Edit, odgovor se odnosi na 2 posta iznad
ova ce diskusija ic do sljedece sedmice kad zapada snijeg onda ce krenut khurcenje kako dobra premium zimska guma znaci, i istovremeno bude se krenulo sa ismijavanjem save i cjelogodišnjih guma
tramvajtrojka wrote: ↑02/01/2024 13:00
ova ce diskusija ic do sljedece sedmice kad zapada snijeg onda ce krenut khurcenje kako dobra premium zimska guma znaci, i istovremeno bude se krenulo sa ismijavanjem save i cjelogodišnjih guma
nista novo na ovoj temi
pa postoje i premium cjelogodisnje gume. crossclimate 2 je bolja od mase zimskih guma.
_BataZiv_0809 wrote: ↑02/01/2024 13:22
Kako vi racunate isplativost cjelogodisnjih?
Da saberem koliko sam platio 2 seta plus sve posjete vuklanizeru tokom 4 godine eksploatacijskog ciklusa?
+ da li ti zaista trebaju, u kojem dijelu grada zivis ili radis (padinski ili nizinski), koliko zaista vozis itd. u sustini to sto si naveo bi bila osnovna metrika.
Relativno. Ja npr. na zimskim prelazim vrlo malo i ovo im je već 6. godina. Najvjerojatnije ću ih sljedeće godine mijenjati iako nisu ni pola potrošene jednostavno jer su stare.
Nešto kontam, sljedeće godine umjesto zimskih kupiti all season pa njih nekih 8 mjeseci u godini voziti a ljetne preostala 4 mjeseca.
Zimske su najbolji izbor 5 dana u godini, i tih 5 dana nisu bolje od Crossclimate 2, ostatak zimske sezone su slabije (po suhom pogotovo, 7 metara duze kocenje).
Da saberem koliko sam platio 2 seta plus sve posjete vuklanizeru tokom 4 godine eksploatacijskog ciklusa?
Dodaj i ulje i filtere, može i tehnički i pola registracije.
Dodaj i ulje i filtere, može i tehnički i pola registracije.
tramvajtrojka wrote: ↑02/01/2024 13:00
nista novo na ovoj temi
Pa i neće baš, kada zapada sava je vrlo dobra guma, to pokazuje svoju jaču stranu.
Zimske su najbolji izbor 5 dana u godini, i tih 5 dana nisu bolje od Crossclimate 2, ostatak zimske sezone su slabije (po suhom pogotovo, 7 metara duze kocenje).
mislis 7 metara je razlike izmedju referentne ljetne i zimske gume?
Pa prije svega buka i udobnost. Mrsko mi vozit 200kmh na zimskim po suhom asfaltu..nema veze sa parama i isplativoscu
Ja sam se na tu opciju odlucio. Gdje zivim nema snijega, na zimskim mi samo auto previse buku pravi, ganjao sam neke zimske sa manje db ali to je sve u 2db razlika, na kraju sam se odlucio na ljetne ljeti a all weather zimi. Ovo je prvi put u zivotu da vozim na all weather gumama. Nisam osjetio nijedan nedostatak...zasad
Ne mislim.
onda ne gledamo u isto jer po auto bildovom testu razlika u kocenju po suhom za referentnu ljetnu gumu i prosjecnu cjelogodisnju je 4-5 metara