Bošnjaci, islam i Evropa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mist

#476 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by mist »

:-)
Piaty

#477 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Piaty »

Cherry-Cherry wrote: 31/12/2023 12:49 Ne možeš više reći istinu, da neko ne valja, eto dokle je došlo
istina he he he

...da vam ispričam jednu istinu
i jednu, kako se kaže
otu...
kategoriju iz svega toga...
moimoi

#478 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by moimoi »

JohnnyS wrote: 31/12/2023 11:45
moimoi wrote: 31/12/2023 11:30
Piaty wrote: 31/12/2023 01:18

Pa dobro, može se biti Europljanin i mrziti alkohol.
Nije li alkohol loš za svu braću sa našeg kontinenta?

Zašto se ponositi nečim što je do sada imalo jedinu pozitivnu osobinu ("pijem da se malo zagrijem jer je hladno") pa se i za nju ispostavilo da je teška laž.

Kein alkohol in Europa!
Sta je laz?
Alkohol stetan? Stetan je ako pretjerujes kao i sve ostalo.

Vino je dobro za srce. Pivo puno b vitamina. Rakija ubrza krvotok… Mimo sto je najstariji nacin dezinfekcije. :D
Zadnja istraživanja pobijaju benefite vina za srce. To ne znači da za 20 godina neće biti da je vino super, ali recentna medicinska istraživanja govore da nema zdrave doze alkohola

https://www.who.int/europe/news/item/04 ... our-health
Ko je istrazivao? Nista ne pise.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/
moimoi

#479 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by moimoi »

Piaty wrote: 31/12/2023 12:15

Zašto se ponositi nečim što je do sada imalo jedinu pozitivnu osobinu ("pijem da se malo zagrijem jer je hladno") pa se i za nju ispostavilo da je teška laž.

Kein alkohol in Europa!
Sta je laz?

Vino je dobro za srce. Pivo puno b vitamina. Rakija ubrza krvotok… Mimo sto je najstariji nacin dezinfekcije. :D
Bullcrap.

Od rakije čak ne valja ni obloge raditi, a kamoli unositi taj OTROV u organizam.
Stari moj, ako se to tebi sviđa. Ti možeš leći i valjati se i bez toga ali eto kako hoćeš.

Hoćeš da ti kažem koliko su fulio to što si napisao za rakiju i krvotok?
Pa to bi otprilike bilo kao da si napisao "počela je da mi gori kuća, a ja ti brže bolje nađem benzina i posuh ga po vatri da je ugasim".
Npr. masovna smrzavanja beskućnika se dešavaju velikim djelom i zbog toga što piju alkohol, a alkohol SUŽAVA krvne žile.
Da se ko ne uvrijedi, ali moram reći da odraslom čovjeku ni mozak za ovo ne treba, a opet činjenica da čovjek ima mozak i nastavlja ovo da radi - to je katastrofa i jedna od ruta ka njegovoj devoluciji u gnoma.
Uuumjerenost… kljucna rijec :D
JohnnyS

#480 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by JohnnyS »

moimoi wrote: 31/12/2023 14:11
Sta je laz?

Zadnja istraživanja pobijaju benefite vina za srce. To ne znači da za 20 godina neće biti da je vino super, ali recentna medicinska istraživanja govore da nema zdrave doze alkohola

The financial support received for the project DG16P02R017 “Viticulture and Enology for Maintaining and Restoring Cultural Identity Wine Regions in Moravia” is gratefully acknowledged.

Zanimljivo
moimoi

#481 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by moimoi »

JohnnyS wrote: 31/12/2023 14:20
moimoi wrote: 31/12/2023 14:11

The financial support received for the project DG16P02R017 “Viticulture and Enology for Maintaining and Restoring Cultural Identity Wine Regions in Moravia” is gratefully acknowledged.

Zanimljivo
Prije bih povezala tretiranje vinove loze i ostalog sa hemikalijama i karcinom.. nego bilo sta drugo.

Mediteranska ishrana, kao jedna od najzdravijih, podrazumjeva i svakodnevnu casicu-dvije vina :D
JohnnyS

#482 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by JohnnyS »

Mediteranska prehrana je najzdravija jer je jedu ljudi koji su fizički aktivni, ne jedu puno slatkiša i slično. Vino manje više
moimoi

#483 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by moimoi »

JohnnyS wrote: 31/12/2023 14:34 Mediteranska prehrana je najzdravija jer je jedu ljudi koji su fizički aktivni, ne jedu puno slatkiša i slično. Vino manje više
Mediteranska ishrana je najzdravija jer podrazumjeva puno svjezeg voca i povrca, ribe, maslinovog ulja.
emirolini

#484 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by emirolini »

mist wrote: 31/12/2023 12:47 Nista ni vi sa svojim dijeljenjem epiteta niste bolji od tih "bradonja",udarila Vila na Halila :-)
Zar nisu bradonje? Zar nisu zaostali? Zar ne muce i ne pate svoje zene sa nekim primitivnim stavovima iz kamenog doba? Sta sam pogresno rekao? Gledaj uostalom te pogani po Evropi, glasni, prljavi, primitivni, na svaku skacu i pale auta, sljam civilizacije. I time da se divimo? Islam vjera mira? Hahaha jest jest, kult za uzimanje love naivcima kao i svaka druga.
mist

#485 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by mist »

emirolini wrote: 31/12/2023 15:46
mist wrote: 31/12/2023 12:47 Nista ni vi sa svojim dijeljenjem epiteta niste bolji od tih "bradonja",udarila Vila na Halila :-)
Zar nisu bradonje? Zar nisu zaostali? Zar ne muce i ne pate svoje zene sa nekim primitivnim stavovima iz kamenog doba? Sta sam pogresno rekao? Gledaj uostalom te pogani po Evropi, glasni, prljavi, primitivni, na svaku skacu i pale auta, sljam civilizacije. I time da se divimo? Islam vjera mira? Hahaha jest jest, kult za uzimanje love naivcima kao i svaka druga.
Sta ima intelektualna velicino?
Ovo samo potvrduje gore napisano,bacas na islamofobiju.
Point.

#486 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Point. »

Šta onaj gore piše, rakija otrov :-)
Piaty

#487 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Piaty »

moimoi wrote: 31/12/2023 14:12
Piaty wrote: 31/12/2023 12:15
Sta je laz?

Bullcrap.

Od rakije čak ne valja ni obloge raditi, a kamoli unositi taj OTROV u organizam.
Stari moj, ako se to tebi sviđa. Ti možeš leći i valjati se i bez toga ali eto kako hoćeš.

Hoćeš da ti kažem koliko su fulio to što si napisao za rakiju i krvotok?
Pa to bi otprilike bilo kao da si napisao "počela je da mi gori kuća, a ja ti brže bolje nađem benzina i posuh ga po vatri da je ugasim".
Npr. masovna smrzavanja beskućnika se dešavaju velikim djelom i zbog toga što piju alkohol, a alkohol SUŽAVA krvne žile.
Da se ko ne uvrijedi, ali moram reći da odraslom čovjeku ni mozak za ovo ne treba, a opet činjenica da čovjek ima mozak i nastavlja ovo da radi - to je katastrofa i jedna od ruta ka njegovoj devoluciji u gnoma.
Uuumjerenost… kljucna rijec :D
Apsolutno se slažemo da je to ključna riječ samo što običan čovjek nije navijen da se prirodno koči nakon druge-treće pive. Bar da je integriran sa umjetnom intelgencijom pa da mu ona tu pomogne u tom ograničenju.

Hajdemo realno, svi mi smo imali stotinu jutara nakon noćnih opijanja kada sam govorili "e neću dofatit alkohola bar mjesec", a zapravo nastavljali smo već tu istu noć po starom.

Samo apstinencija, drugo je laganje sebe i konstantno traženje opravdanja u pozitivnim stranama alkohola.

Recimo, evo ovom pointsu ti ne možeš najprostije stvari objasniti jer frajer slabo konta. Kako ovo vezano za rakiju, tako i za nogomet. On još npr. misli da Pjanić more igrati za Real, a naš Pjana više ima veze sa nargilom nego sa loptom.
mishic

#488 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by mishic »

mishic wrote: 30/12/2023 00:00 Mnoge od diskusija na ovoj temi pojašnjavaju suštinu problema pred kojim se nalazimo. Svi bi nekako vlastiti stav o različitim segmentima ove teme htjeli proglasiti (da ne kažem nametnuti) ispravnim. Time zapravo pokazuju isključivost, nedemokratičnost, želju za dominacijom i svoje pravo na vlastiti izbor bilo čega po vlastitoj volji i opredjeljenju prema bilo čemu nikako ne bi dozvolili drugima.

Lični ili vlastiti odnos prema religiji, tradiciji, civilizaciji i bilo čemu drugom je jedno a ta religija, tradicija, civilizacija nešto potpuno drugo. Da li ja pripadam, uvažavam, poštujem ili prihvatam nešto samo formalno ili u procentima 10,20,50 ili 100% je moj izbor i ja sam u tom slučaju toliko to što prihvatam ili što sam izabrao ali se na temelju toga ne može suditi o cjelini iz koje ja uzimam dio ili cjelini iz koje ja dio odbacujem i ne prihvatam.

Ova sklonost ka generalizaciji ili uzimanje sebe i svojih stavova kao mjere u nečemu potpuno je pogrešna. Svatko je za sebe individua okružena drugim individuama i svaka od tih individua je drugačija. Ne postoje slučajevi apsolutne podudarnosti. Otuda ove diskusije i kritički tonovi ne stoje jer dok ja postupam po vlastitom izboru ne mogu zahtijevati od nekoga drugog da nema svoj izbor i mora slijediti moj. Koliko je ko u pravu a koliko nije, ma u čemu, ne zavisi samo od nas i naše ocjene. Ne postoje kalupi kojima se serijski štanca određen profil ponašanja nego je svaka osoba neponovljiv svijet za sebe i prema tome se i drugi određuju prema njoj a i ona svoje mjesto u društvu gradi kroz to.

Ko je, onda, u pravu?!! Pa svako za sebe.
A i dalje s obje strane more gluposti, laži, bezobrazluka, uvreda... Utvrditi ko je u pravu moglo bi se jedino da vas je iskupiti u jednu prostoriju, zatvoriti, dati toljage u ruke i reći sutra otvaramo i ko bude na nogama u pravu je.
Ludzak

#489 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Ludzak »

Point. wrote: 31/12/2023 01:44
Rockefeller wrote: 30/12/2023 23:26
Point. wrote: 30/12/2023 19:38 Šta fali alkoholu, neka cuga ko hoće.
Apsolutno. Samo ta osoba nije musliman kao ona sto ne klanja.
Ima dosta onih što klanjaju koji puše, ogovaraju druge ljude, lažu, igraju kladaru, puni su zavisti, hiće zajebat' itd. I to je mimo biti musliman. Što je baš alkohol toliko tabu a ostale stvari su eto manje važne?
Alkohol te pravi budalom, razara porodice, razlog saobraćajnih nesteća, itd. A cigarete nisu razlog nijednih od tih stvari
Ludzak

#490 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Ludzak »

hamos wrote: 30/12/2023 16:56

Ko kaze da rakija vino i pivo nije nase😡 cak ima sevdah vino piju age sarajlije🐵 :D

Kein alkohol in Europa!
Sta je laz?

Rakija ubrzava krvotok? Imaš li dokaze, ili rekla kazala. Pivo puno b vitamina, ali ne zbog alkohola već zbog žitarica. Što onda ne piješ bezalkoholno pivo koje je isto puno vitamina b? Alkohol od cca 60% pa naviše je za dezinfekciju. A 30%-tni alkohol teško da može išta dezinfikovati. Vino jeste dobro, ali vino se pije uz kvalitetnu hranu. I vino se ne pije puno, kao što bosandžerosi ovdje vino piju da se oleše.
auspuhc

#491 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by auspuhc »

hamos wrote: 30/12/2023 16:56

Ko kaze da rakija vino i pivo nije nase😡 cak ima sevdah vino piju age sarajlije🐵 :D

Kein alkohol in Europa!
Sta je laz?

Ruzno je kad je zensko alkoholicar. Ostavi se toga.
belfy

#492 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by belfy »

mishic wrote: 31/12/2023 17:29
mishic wrote: 30/12/2023 00:00 Mnoge od diskusija na ovoj temi pojašnjavaju suštinu problema pred kojim se nalazimo. Svi bi nekako vlastiti stav o različitim segmentima ove teme htjeli proglasiti (da ne kažem nametnuti) ispravnim. Time zapravo pokazuju isključivost, nedemokratičnost, želju za dominacijom i svoje pravo na vlastiti izbor bilo čega po vlastitoj volji i opredjeljenju prema bilo čemu nikako ne bi dozvolili drugima.

Lični ili vlastiti odnos prema religiji, tradiciji, civilizaciji i bilo čemu drugom je jedno a ta religija, tradicija, civilizacija nešto potpuno drugo. Da li ja pripadam, uvažavam, poštujem ili prihvatam nešto samo formalno ili u procentima 10,20,50 ili 100% je moj izbor i ja sam u tom slučaju toliko to što prihvatam ili što sam izabrao ali se na temelju toga ne može suditi o cjelini iz koje ja uzimam dio ili cjelini iz koje ja dio odbacujem i ne prihvatam.

Ova sklonost ka generalizaciji ili uzimanje sebe i svojih stavova kao mjere u nečemu potpuno je pogrešna. Svatko je za sebe individua okružena drugim individuama i svaka od tih individua je drugačija. Ne postoje slučajevi apsolutne podudarnosti. Otuda ove diskusije i kritički tonovi ne stoje jer dok ja postupam po vlastitom izboru ne mogu zahtijevati od nekoga drugog da nema svoj izbor i mora slijediti moj. Koliko je ko u pravu a koliko nije, ma u čemu, ne zavisi samo od nas i naše ocjene. Ne postoje kalupi kojima se serijski štanca određen profil ponašanja nego je svaka osoba neponovljiv svijet za sebe i prema tome se i drugi određuju prema njoj a i ona svoje mjesto u društvu gradi kroz to.

Ko je, onda, u pravu?!! Pa svako za sebe.
A i dalje s obje strane more gluposti, laži, bezobrazluka, uvreda... Utvrditi ko je u pravu moglo bi se jedino da vas je iskupiti u jednu prostoriju, zatvoriti, dati toljage u ruke i reći sutra otvaramo i ko bude na nogama u pravu je.
da li si ti ovo namjerno odlucio da popricas sam sa sobom ili si se zaboravio prelogovati?
mishic

#493 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by mishic »

Namjerno jer nekima ipak umjesto argumenta moraš praviti pritisak jer funkcioniraju samo na taj način. A nikada i nigdje se ne krijem prelogovanjem.
Point.

#494 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Point. »

Ludzak wrote: 31/12/2023 17:52
Rockefeller wrote: 30/12/2023 23:26

Apsolutno. Samo ta osoba nije musliman kao ona sto ne klanja.
Ima dosta onih što klanjaju koji puše, ogovaraju druge ljude, lažu, igraju kladaru, puni su zavisti, hiće zajebat' itd. I to je mimo biti musliman. Što je baš alkohol toliko tabu a ostale stvari su eto manje važne?
Alkohol te pravi budalom, razara porodice, razlog saobraćajnih nesteća, itd. A cigarete nisu razlog nijednih od tih stvari
Ko ne zna neka ne cuga. Haj Ž
Ludzak

#495 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Ludzak »

Point. wrote: 01/01/2024 00:36

Većina tih koji i ne znaju, najviše i cugaju. Još nakon toga sjedne u kola i pobije pješake. Hajd što sebi rizikuje, već druge.
Zato alkoholna pića treba ograničiti, i povećati im cijenu.
To je legalno zlo 21 vijeka.
Politicarko

#496 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Politicarko »

Ludzak wrote: 01/01/2024 11:48

Većina tih koji i ne znaju, najviše i cugaju. Još nakon toga sjedne u kola i pobije pješake. Hajd što sebi rizikuje, već druge.
Slažem se da treba cijene
alkoholnih pića povećati. Većina saobraćajnih nezgoda je radi alkohola.
auspuhc

#497 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by auspuhc »

Politicarko wrote: 01/01/2024 16:22

Alkohol treba totalno ukinuti. BiH je muslimanska zemlja i ne znam zasto ga je uopce i moguce kupovati.
Politicarko

#498 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by Politicarko »

auspuhc wrote: 01/01/2024 16:23
Politicarko wrote: 01/01/2024 16:22

Alkohol treba totalno ukinuti. BiH je muslimanska zemlja i ne znam zasto ga je uopce i moguce kupovati.
Slažem se da alkohol treba totalno ukinuti, ali te moram ispraviti za konstataciju da je BiH muslimanska zemlja, Bosna i Hercegovina nije muslimanska zemlja. " Religija u Bosni i Hercegovini je izražena kroz vjeroispovjesti koje su tu prisutne : islam, pravoslavlje, katoličanstvo, judaizam i druge ".
vjeshalica

#499 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by vjeshalica »

Da je to tako,ne bi se alkosi beskucnici masovno smrzavali vec grijali flasom. Upravo je obratno.
moimoi

#500 Re: Bošnjaci, islam i Evropa

Post by moimoi »

vjeshalica wrote: 01/01/2024 17:32

Da je to tako,ne bi se alkosi beskucnici masovno smrzavali vec grijali flasom. Upravo je obratno.
Govorim o umjerenosti a ne alkoholizmu. Kada se smrznes najbrze ce te zagrijati alkohol. Nije to nista novo.

Pa jesu li i bernadinci nosili alkohol oko vrata i na taj nacin spasavali ljude pod lavinama dok ljudska pomoc ne stigne? :D
Post Reply