Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#13651 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote: 31/12/2023 18:19 Trebalo je doc do Austrije i studiralja tamo uz vize i ostale kurce prije 2010. godine u onoj ekonomskoj situaciji.
To su isla samo djeca burzuja.
Bilo je i stipendija...i studentskih viza.
Dosta raje sa muzicke akademije je islo.
Hendrix

#13652 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

jeza u ledja wrote: 31/12/2023 21:47 Fakat za ovo u Austriji znao je svako.

Mada nije mi padalo napamet da idem tamo.

Ali u pravu je momak za ovo, nije samo do novaca vec i konekcija, roditeljskih prijatelja, itd.

I generalno, neko ko nije rodjen privilegovan, mora biti pametniji i vrijedniji da bi postigao isto kao neko ko jeste.
I nisu tu samo u pitanju djeca milijardera, vec su te privilegije prisutne na svim nivoima, paralelama, meridijanima.

Mi iz BiH smo u startu donji, pogotovo tokom i nakon rata. Naravno uvijek ima gore od goreg…..
Ma to je u svim drzavama tako samo neke imaju dobar osnovni sistem pa mozes imati dobar zivot i kao ispodprosjecan lik. Bosna to nema osim ako nisi uvezan ili iz vidjenije familije.

Pa sjecam se naive na fakultetu jebote neki ljudi imali ispite rijesene vec, pitanja za usmeni, profesori ih pozdravljali sa "a kako je tata?". Poslije faksa isti likovi u 24 godini direktori firmi lafo svojih a mi ono gledamo kako naci posao kao neko ko je tek diplomirao.

Nije isto kad se trkamo na 100m a neko krece sa 90m a ti sa nule. Naravno moze se postici nije nemoguce ali te bajke o samostalnom uspjehu su mozda 0.1% stvarne. Sve ostalo je sa odskocnom daskom.
jeza u ledja

#13653 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Hendrix wrote: 31/12/2023 23:15

Ali u pravu je momak za ovo, nije samo do novaca vec i konekcija, roditeljskih prijatelja, itd.

I generalno, neko ko nije rodjen privilegovan, mora biti pametniji i vrijedniji da bi postigao isto kao neko ko jeste.
I nisu tu samo u pitanju djeca milijardera, vec su te privilegije prisutne na svim nivoima, paralelama, meridijanima.

Mi iz BiH smo u startu donji, pogotovo tokom i nakon rata. Naravno uvijek ima gore od goreg…..
Ma to je u svim drzavama tako samo neke imaju dobar osnovni sistem pa mozes imati dobar zivot i kao ispodprosjecan lik. Bosna to nema osim ako nisi uvezan ili iz vidjenije familije.

Pa sjecam se naive na fakultetu jebote neki ljudi imali ispite rijesene vec, pitanja za usmeni, profesori ih pozdravljali sa "a kako je tata?". Poslije faksa isti likovi u 24 godini direktori firmi lafo svojih a mi ono gledamo kako naci posao kao neko ko je tek diplomirao.

Nije isto kad se trkamo na 100m a neko krece sa 90m a ti sa nule. Naravno moze se postici nije nemoguce ali te bajke o samostalnom uspjehu su mozda 0.1% stvarne. Sve ostalo je sa odskocnom daskom.
Upravo tako.

S tim sto smo mi boranija za iole normalnu uredjenu zemlju. Plus smo imali raznorazna ogranicenja samo zbog pasosa.
Ja se sjecam putovanja u 90-im sa bh pasosem. Ko zadnje suge te tretiraju. Seljober sa dna kace iz Amerike, Njemacke, ko dingospo putuje, a tebe u neke redove i ispitavanja trpaju. Samo to je primjer sta znaci bit privilegovan ni kriv ni duzan.

Sva sreca pa nismo tamnije puti. :-?
Hendrix

#13654 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

jeza u ledja wrote: 01/01/2024 06:19
Hendrix wrote: 31/12/2023 23:15

Upravo tako.

S tim sto smo mi boranija za iole normalnu uredjenu zemlju. Plus smo imali raznorazna ogranicenja samo zbog pasosa.
Ja se sjecam putovanja u 90-im sa bh pasosem. Ko zadnje suge te tretiraju. Seljober sa dna kace iz Amerike, Njemacke, ko dingospo putuje, a tebe u neke redove i ispitavanja trpaju. Samo to je primjer sta znaci bit privilegovan ni kriv ni duzan.

Sva sreca pa nismo tamnije puti. :-?
Ma to sikaniranje je jos prisutno, uvijek u redu za fukare i uvijek tretiran drugacije. Kad me lik peglo na granici imam li para iako sam sve jebene izvode i racune dao za vizu a kraj nas prolazi britanska backpacker fukara koja me pitala za cigaru par minuta ranije. On prodje niko ga ne pita nista, ima 5 maraka u dzepu i ide po svijetu ali britanski pasos.

Ko sto moj jaran rece davno, mi smo afrikanci u tijelu bijelih evropljana :D
Bodkin

#13655 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 31/12/2023 18:19 Trebalo je doc do Austrije i studiralja tamo uz vize i ostale kurce prije 2010. godine u onoj ekonomskoj situaciji.
To su isla samo djeca burzuja.
80% ljudi radilo po kafanama i teglilo stvari i uz to zivjeli na onoj pasti iz kese. Bjezi ba, trolas
Bodkin

#13656 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Rockefeller wrote: 31/12/2023 18:25 Realno, trebale neke pare kao osiguranje na racun, jbt-e odakle 10 milja €.
Skupi se 10 ljudi i prebacuju svi na jedan racun, isprintas stanje za vizu i sve tako :D
moimoi

#13657 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ko je zelio vani da studira imao je uvijek razlicitih opcija. Trebalo se samo raspitati. Od usa, katara, vb, austrije etc.
Djelile su se i dijele stipendije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13658 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 01/01/2024 12:17 80% ljudi radilo po kafanama i teglilo stvari i uz to zivjeli na onoj pasti iz kese. Bjezi ba, trolas
De link za tu statistiku
Ozimician

#13659 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Eh upravo iz ovih upisa vidim koliko se autisticno posmatra svijet. Tako vjerovatno i ova djeca 5. generacije bogatih, samo na jos vecem nivou. :D

Sad kad bih ja vas pitao koliko poznajete licno ljudi koji su otisli tada studirati u Austriji, vjerovatno bi mogli nabrojati barem nekoliko.
Ja npr. nisam poznavao nijednog licno (tada, do doba pred upis fakulteta, nisam poznavao nikoga), kasnije kroz zivot sam upoznao par koji su studirali tamo. Eh sad vama to zvuci naravno nemoguce, ali je tako.

Evo i ovo skupi se 10 ljudi i skupi 10 000€ - pa danas je upitno da li bih mogao skupiti 10 ljudi takvih mogucnosti (koji imaju 1000€ spremnih sa strane), a s kojim sam u nekim odnosima prijateljskim/porodicnim odnosima, a kamoli prije 15-20 god. :D Tad je prosjecna plata u BiH bila 400KM i bio je sretan onaj ko ju je imao, u mom mjestu je tada samo jedna porodica je imala 2 clana zaposlena.

I ovo da je svako mogao otici vani da studira, pa ja znam ljude koji su se krpili da studiraju u Zenici i nije im bilo nimalo jednostavno.

Tako da je okruzenje u kojem ste rodjeni, zivite, ocito vrlo bitno. Samo te stvari vecina i ne primjecuje, jer ono sto oni imaju smatraju da je default svakome - a nije.
Ozimician

#13660 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nego Sretna Nova godina. :thumbup:

Vidim da neki na onoj temi o spominju Berlin kao primjer za docek Nove godine:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/peta ... /240101019

Iskreno nije mi jasno ovih dana koliko su Njemci pomahnitali za pirotehnikom, ovo jos nisam vidio.
Bukvalno se u cetvrtak stajalo od pola 7 u redovima pred supermarketima da se kupi pirotehnika.

Kolega iz NRW mi javlja da je kod njega u zgradi stan izgorio od rakete koja je uletjela. Nevjerovatno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13661 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 01/01/2024 13:04 Eh upravo iz ovih upisa vidim koliko se autisticno posmatra svijet. Tako vjerovatno i ova djeca 5. generacije bogatih, samo na jos vecem nivou. :D

Sad kad bih ja vas pitao koliko poznajete licno ljudi koji su otisli tada studirati u Austriji, vjerovatno bi mogli nabrojati barem nekoliko.
Ja npr. nisam poznavao nijednog licno (tada, do doba pred upis fakulteta, nisam poznavao nikoga), kasnije kroz zivot sam upoznao par koji su studirali tamo. Eh sad vama to zvuci naravno nemoguce, ali je tako.

Evo i ovo skupi se 10 ljudi i skupi 10 000€ - pa danas je upitno da li bih mogao skupiti 10 ljudi takvih mogucnosti (koji imaju 1000€ spremnih sa strane), a s kojim sam u nekim odnosima prijateljskim/porodicnim odnosima, a kamoli prije 15-20 god. :D Tad je prosjecna plata u BiH bila 400KM i bio je sretan onaj ko ju je imao, u mom mjestu je tada samo jedna porodica je imala 2 clana zaposlena.

I ovo da je svako mogao otici vani da studira, pa ja znam ljude koji su se krpili da studiraju u Zenici i nije im bilo nimalo jednostavno.

Tako da je okruzenje u kojem ste rodjeni, zivite, ocito vrlo bitno. Samo te stvari vecina i ne primjecuje, jer ono sto oni imaju smatraju da je default svakome - a nije.
Naravno da ce ljudi iz Sarajeva znati vise takvih primjera....
512MB

#13662 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Dok sam studirao tamo 1998 znam da je postojao fond od 10.000€ (Schilling) koji su strani studenti iz Ex-Yu koristili za inskripiranje na fax. Između 1998-2006 je masa naših studenata iz BiH to koristila.

Dakle 100% tačno.
Last edited by 512MB on 01/01/2024 13:47, edited 1 time in total.
moimoi

#13663 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Uvijek je bilo tih opcija pa i prije rata su ljudi isli u Rusiju da studiraju medicinu, Cesku za reziju, kameru, fotografiju etc.
pa cak i prije drugog sv.rata kada citas biografije nasih poznatih licnosti.. Samo si se trebao raspitati ako si imao zelju.
Ozimician

#13664 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 01/01/2024 13:46 Uvijek je bilo tih opcija pa i prije rata su ljudi isli u Rusiju da studiraju medicinu, Cesku za reziju, kameru, fotografiju etc.
pa cak i prije drugog sv.rata kada citas biografije nasih poznatih licnosti.. Samo si se trebao raspitati ako si imao zelju.
...i tada je to bilo za tesku aristokratiju, jos vise nego sada.

Covjece moj otac isao pjeske 15km u srednju skolu, struju dobio kad je imao 15 god. Telefon tek 2 god pred rat. (i poslije rata ponovo tek 2002. god)
Sigurno se mogao raspitati, jedino mu je eto zelja falila. :D

Ja internet imao kad odem u Internet club za vrijeme srednje skole, kad nemamo casa nekog.
moimoi

#13665 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 01/01/2024 13:48
moimoi wrote: 01/01/2024 13:46 Uvijek je bilo tih opcija pa i prije rata su ljudi isli u Rusiju da studiraju medicinu, Cesku za reziju, kameru, fotografiju etc.

Covjece moj otac isao pjeske 15km u srednju skolu, struju dobio kad je imao 15 god. Telefon tek 2 god pred rat. (i poslije rata ponovo tek 2002. god)

Ja internet imao kad odem u Internet club za vrijeme srednje skole, kad nemamo casa nekog.
I moja oboica didova su u jos gorim uslovima zivjeli,pa su u neka doba spakovali kofer, izljubili se sa majkom i otisli na studiji.
Nikakva “aristokratija” vjeruj. Samo zelja da zavrse fakultete i imaju bolji zivot od njihovih staraca.
Ozimician

#13666 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 01/01/2024 14:01

I moja oboica didova su u jos gorim uslovima zivjeli,pa su u neka doba spakovali kofer, izljubili se sa majkom i otisli na studiji.
Nikakva “aristokratija” vjeruj. Samo zelja da zavrse fakultete i imaju bolji zivot od njihovih staraca.
Pa ti cim imas didove koji su zavrsili fakultet i to obojicu ! - ti si onda vec 2 generacije ispred mene, jer sam ja prva generacija u (siroj) porodici sa fakultetskom diplomom.

Tako da ja onda jasno zasto je perspektiva takva. Didovi su potegli prvi. :D
Ti si vec treca generacija koja fura umjetnost i sl. :D
moimoi

#13667 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 01/01/2024 14:08
moimoi wrote: 01/01/2024 14:01

Pa ti cim imas didove koji su zavrsili fakultet i to obojicu ! - ti si onda vec 2 generacije ispred mene, jer sam ja prva generacija u (siroj) porodici sa fakultetskom diplomom.

Tako da ja onda jasno zasto je perspektiva takva. Didovi su potegli prvi. :D
Ti si vec treca generacija koja fura umjetnost i sl. :D
Ko zeli, naci ce nacin.. ko ne zeli, naci ce opravdanje.

Zato se jezim kada neko krivi “sistem” jer BiH nije napredovala i uvijek u siromastvu grcala. Ne pada im na um da je mozda do ljudi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13668 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Godina je 2009. Nek nadje nacin sin rudara i domacice iz Breze.
Bloo
Globalna šefica

#13669 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote: 01/01/2024 14:26 Godina je 2009. Nek nadje nacin sin rudara i domacice iz Breze.
Godina 1999.
Sin rudara.
Kakanj.
Koledz u Indiji, postdiplomski u Budimpesti. :D Sve stipendije.
Sve se moze kad se hoce i zeli.
I malo srece.

I sta zakljucujemo.
Neko je.otisao, neko nije.
Neko nije zelio. Neko.je kopao i rukama i nogama.
Ozimician

#13670 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 01/01/2024 14:26 Godina je 2009. Nek nadje nacin sin rudara i domacice iz Breze.
Dao si cak natprosjecan primjer; prosjek tadasnji bi bio sin radnika propale Krivaje Zavidovici i domacice iz Vozuce. :D

Naravno da se uvijek moze naci neki ekstreman, natprosjecno inteligentan, uporan i sretan primjerak. Ali da je to bio default svima - kako se ovdje predstavlja - daleko od toga. Recimo ja i sestra ne bi uspjeli zavrsiti fakultete sigurno da nismo imali maksimalnu podrsku roditelja u tome, crno iza noktiju sto bi se reklo, a bilo je jednako pametne djece kojima su roditelji bukvalno rekli - sta ce ti skola, hajde trazi posla kakvog.
Last edited by Ozimician on 01/01/2024 14:36, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#13671 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Pa nije default.
Jesu li default i da su svi imali stele i pitanja na faksu?
Nije.
Ozimician

#13672 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 01/01/2024 14:36 Pa nije default.
Jesu li default i da su svi imali stele i pitanja na faksu?
Nije.
Ja to nisam ni tvrdio.

Ali su neki tvrdili da je "svako mogao vani studirati ko je htio". :D

Ja sam samo tvrdio da je okruzenje (porodica, prijatelji, poznanstvo) jako bitno za mnoge stvari u zivotu, a da ga vecina ljudi uzima zdravo za gotovo.
Cak sam i materijalne stvari izbacio iz varijable.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13673 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bloo wrote: 01/01/2024 14:32
Godina 1999.
Sin rudara.
Kakanj.
Koledz u Indiji, postdiplomski u Budimpesti. :D Sve stipendije.
Sve se moze kad se hoce i zeli.
I malo srece.

I sta zakljucujemo.
Neko je.otisao, neko nije.
Neko nije zelio. Neko.je kopao i rukama i nogama.
Koliko tih primjera ima?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#13674 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 01/01/2024 14:33

Dao si cak natprosjecan primjer; prosjek tadasnji bi bio sin radnika propale Krivaje Zavidovici i domacice iz Vozuce. :D
Bukvalno.
moimoi

#13675 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

I dobro, je li taj upisao najblizi fakultet ili je ipak odlucio da njemu skola ne treba? Kako je njegov otac, tako ce i on?
Post Reply