Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- 512MB
#13476 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na zapadu su centri rezervisani za turiste, studente i azilante. Ko je imalo imućniji i može uskladiti sa poslom (home office, firmaši, doktori, itd) živi naravno na selu, u prirodi, u svojoj kući na tri duluma zemlje, negdje blizu kakvog jezera omeđen visokom ogradom. Ostala raja koja se u 7 ujutru mora nacrtati u fabrici ili industrijskom pogonu živi centralno u stanu sa balkonom pored kebab štanda i tramvaja.
Elita ne živi u centru "Minkena".
- 512MB
#13477 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moglo je zadnjih 15 godina, kad su kamate bile na istorijskom minimumu. Sad je malo teže sa kreditom od 4-5%. Ali nije nemoguće.elcaliente wrote: ↑29/12/2023 21:09Evo zadao sam se, prerovio sam. Kvadrat pocinje od 6500 eur netto, nema bas Ubahna u blizini ali ima Bus i Sbahn.Ozimician wrote: ↑29/12/2023 00:06immowelt, immoscout24 ... jbg zarovi seelcaliente wrote: ↑28/12/2023 22:30
Gdje si vidio te stanove za 6 milja kvadrat, daj da pogledam.
Ako ima Ubahn to je pravo interesantno.
ima u ponudi skoro 3000 stanova u Minhenu.
Ipak dobro je to, treba pratiti, dobra je situacija.
Faktici sa 120 hiljada eur uplate mozes se useliti u svoj stan, kredit na 22 godine i lagano.
-
elcaliente
#13478 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mozes pausalizirati. Imas djelova u centru Minhena gdje bas zive Hadzije u starom zgradama u stanovima po 150 kvadrata. Schweinsteiger i Neuer zive u centru grada.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:09 Na zapadu su centri rezervisani za turiste, studente i azilante. Ko je imalo imućniji i može uskladiti sa poslom (home office, firmaši, doktori, itd) živi naravno na selu, u prirodi, u svojoj kući na tri duluma zemlje, negdje blizu kakvog jezera omeđen visokom ogradom. Ostala raja koja se u 7 ujutru mora nacrtati u fabrici ili industrijskom pogonu živi centralno u stanu sa balkonom pored kebab štanda i tramvaja.
Imas djelova grada kao Glockenbach ili Maxvorstadt gdje zive bogatasi i umjetnici i gdje se mjesaju sa studentima koji placaju sobu 900 eur mjesecno.
Imaj jedan Grünwald gdje se nize vila za vilom.
Sef moje zene poznati Doktor ima u Nymphenburgu vilu sa bazenom, tu su isto samo vile i sve je u gradu.
-
elcaliente
#13479 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma uzmem manji apartman i izdam ga. Nije losa ta opcija.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:13Moglo je zadnjih 15 godina, kad su kamate bile na istorijskom minimumu. Sad je malo teže sa kreditom od 4-5%. Ali nije nemoguće.elcaliente wrote: ↑29/12/2023 21:09Evo zadao sam se, prerovio sam. Kvadrat pocinje od 6500 eur netto, nema bas Ubahna u blizini ali ima Bus i Sbahn.
Faktici sa 120 hiljada eur uplate mozes se useliti u svoj stan, kredit na 22 godine i lagano.
- 512MB
#13480 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Schweinsteiger živi u Austriji u Kitzbühel a Neuer na Tegernsee.elcaliente wrote: ↑29/12/2023 21:16Ne mozes pausalizirati. Imas djelova u centru Minhena gdje bas zive Hadzije u starom zgradama u stanovima po 150 kvadrata. Schweinsteiger i Neuer zive u centru grada.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:09 Na zapadu su centri rezervisani za turiste, studente i azilante. Ko je imalo imućniji i može uskladiti sa poslom (home office, firmaši, doktori, itd) živi naravno na selu, u prirodi, u svojoj kući na tri duluma zemlje, negdje blizu kakvog jezera omeđen visokom ogradom. Ostala raja koja se u 7 ujutru mora nacrtati u fabrici ili industrijskom pogonu živi centralno u stanu sa balkonom pored kebab štanda i tramvaja.
Imas djelova grada kao Glockenbach ili Maxvorstadt gdje zive bogatasi i umjetnici i gdje se mjesaju sa studentima koji placaju sobu 900 eur mjesecno.
Sef moje zene poznati Doktor ima u Nymphenburgu vilu sa bazenom, tu su isto samo vile i sve je u gradu.
Vjerovatno imaju i stanove u München, za prenoćit, kad se zalomi...
Grünwald nije centar "Minkena" jbga...
Last edited by 512MB on 29/12/2023 21:22, edited 1 time in total.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#13481 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ne znam otkud tebi ova informacija.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:09 Na zapadu su centri rezervisani za turiste, studente i azilante. Ko je imalo imućniji i može uskladiti sa poslom (home office, firmaši, doktori, itd) živi naravno na selu, u prirodi, u svojoj kući na tri duluma zemlje, negdje blizu kakvog jezera omeđen visokom ogradom. Ostala raja koja se u 7 ujutru mora nacrtati u fabrici ili industrijskom pogonu živi centralno u stanu sa balkonom pored kebab štanda i tramvaja.
Godinama je bio trend da se ide u gradove. Ako ne, onda u najbližu okolinu grada.
Tek sad sa koronom je se to malo promjenilo.
Evo, u Parizu bogataši ne žive na selu, već su sve bogate porodice u opštinama Neuilly, Levallois ili Boulogne-Bilancourt - prije stigneš iz tih naselja do Afjelovog tornja nego sa Ilidže do Vječne vatre.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#13482 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Oni nisu "klasični" bogataši ili viša klasa, već fudbaleri u penziji.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:20Schweinsteiger živi u Austriji u Kitzbühel a Neuer na Tegernsee.elcaliente wrote: ↑29/12/2023 21:16Ne mozes pausalizirati. Imas djelova u centru Minhena gdje bas zive Hadzije u starom zgradama u stanovima po 150 kvadrata. Schweinsteiger i Neuer zive u centru grada.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:09 Na zapadu su centri rezervisani za turiste, studente i azilante. Ko je imalo imućniji i može uskladiti sa poslom (home office, firmaši, doktori, itd) živi naravno na selu, u prirodi, u svojoj kući na tri duluma zemlje, negdje blizu kakvog jezera omeđen visokom ogradom. Ostala raja koja se u 7 ujutru mora nacrtati u fabrici ili industrijskom pogonu živi centralno u stanu sa balkonom pored kebab štanda i tramvaja.
-
elcaliente
#13483 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Al u gradu512MB wrote: ↑29/12/2023 21:20Schweinsteiger živi u Austriji u Kitzbühel a Neuer na Tegernsee.elcaliente wrote: ↑29/12/2023 21:16Ne mozes pausalizirati. Imas djelova u centru Minhena gdje bas zive Hadzije u starom zgradama u stanovima po 150 kvadrata. Schweinsteiger i Neuer zive u centru grada.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:09 Na zapadu su centri rezervisani za turiste, studente i azilante. Ko je imalo imućniji i može uskladiti sa poslom (home office, firmaši, doktori, itd) živi naravno na selu, u prirodi, u svojoj kući na tri duluma zemlje, negdje blizu kakvog jezera omeđen visokom ogradom. Ostala raja koja se u 7 ujutru mora nacrtati u fabrici ili industrijskom pogonu živi centralno u stanu sa balkonom pored kebab štanda i tramvaja.
Ja imam osjecaj da vidjam Neura svaki dan. Jeste kod jednog Italijana u blizini moje zgrade.
Ima na Amazonu ovaj novi dokumentarac o FC Bayern, bas pricaju igraci gdje su zivjeli i kako su ga zadavali svaki vikend.
Gomez bio jedan od jacih zadavaca, pogledaj.
Svi zivjeli u Glockenbachviertel u centru.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13484 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobar je Grunwald
- Login77777
#13485 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije to slucaj samo u Njemackoj. Evo recimo i u Svicarskoj je isto. Pravi se isto manje, kamate isto porasle a cijene nisu puno pale. Novi stanovi i dalje cijene isto ostale visoke. Sa tim da ovdje i van grada platis tih 9000 hiljada po kvadratu. A Minhen je dosta veci nego gradovi u Svicarskoj.elcaliente wrote: ↑28/12/2023 11:08Pratim pomalo, nisam gledao previse periferiju jer hocu da ostanem u gradu, ne ide mi se na selo zbog djece. Dobijes na mostu a poslije izgubis na cupriji ako odes na periferiju. To je moje subjektivno misljenjeOzimician wrote: ↑27/12/2023 10:48 @elcaliente pratis li cijene nekretnina ?
Ovo sto ja trenutno vidim da se sad moze naci stan za 5-6000€/m2 na periferiji Minhena i u svim okolnim gradovima, daleko lakse naci stan za kupovinu nego za rentanje, rata kredita (nakon ucesca) bara-bara sa visinom kirija trenutno u ponudi. Da li je kupovna moc toliko pala ili sta se vec desava na tom trzistu? Ti si bolje upucen.
Sto se tice grada, cijene nisu toliko pale, tako da je jos skupo pa sam jos na cekanju. Trenutno je u Minhenu kvadrat u prosjeku 9500 eur. Malo je pojeftinio ali opet nije toliko atraktivno sa srednju stalez.
Eh sada sto se tice cjelokupne situacije to je ono sto ste kaze, nema sta ne postoji na ovom svijetu.
2023 godina je godina kada se najmanje stanova napravilo u Njemackoj a 2024 ce biti godina u kojoj ce se jos manje stanova napraviti sudeci po gradzevinskim dozvolama.
Samim tim bi cijene trebale ici gore, ali paradoksalno je to da iako se malo gradi jos manje je potrazivanja za kupovinom.
Gradjevinci kazu da su troskovi toliko narasli da ne mogu drzati cijene kao prije i moraju ih podici a kupci kazu da im je skupo i da su izgubili interes za kupovinom.
Od 2010 godine je kvadrat poskupio za 116 posto a sada je pojeftinio za 10 posto a kamata sada 4,5 posto.
Uz to dolazi da je sve ostalo poskupilo, tako da fakticki imas manje novca na raspolaganju.
Dalje, ljudi se boje buducnosti, novi zakoni o utopljavanju u Njemackoj, visoke cijene energije, odrzavanje 300 posto poskupilo sto se tice nekretnine.
To je ono famozno kupis stan i bum pismo fasada se mora dodatno utopliti daj jos 20hiljada eura itd.
Vrijeme jeftine energije je proslo, kako se grijati na periferiji, porez na co2 se opet povecao itd.
Tako da se ljudi sada ponovo fokusiraju na to da idu pod kiriju, kirija sada opet raste jel je velika potraznja. Porodice ne mogu izfinancirati kredite, prodaju stanove i sele se pod kiriju. 3 posto u zadnjem kvartalu su kirije porasle.
Jedino gdje se malo promjenilo je kod stari kuca. Sada ih mozes uzeti za bolju cijenu. Prije koju godinu kada su kamate bile ispod 1% se znalo javiti pedeset ljudi na jednu kucu. Danas je to malo drugacije.
Ali uglavnom cijene ne padaju u vecim gradovima i blizoj okolini.
- Login77777
- Ozimician
#13487 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hmmm... evo ponovo sam i ja pogledao, bio je jedan stan, pocetna fotografija je bila fotografija zgrade i ispred nje znak Uelcaliente wrote: ↑29/12/2023 21:09Evo zadao sam se, prerovio sam. Kvadrat pocinje od 6500 eur netto, nema bas Ubahna u blizini ali ima Bus i Sbahn.Ozimician wrote: ↑29/12/2023 00:06immowelt, immoscout24 ... jbg zarovi seelcaliente wrote: ↑28/12/2023 22:30
Gdje si vidio te stanove za 6 milja kvadrat, daj da pogledam.
Ako ima Ubahn to je pravo interesantno.
ima u ponudi skoro 3000 stanova u Minhenu.
Ali evo sad kad gledam, nema tog stana vise u ponudi, tako da ocito treba pratiti redovno.
- 512MB
#13488 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hugos?elcaliente wrote: ↑29/12/2023 21:24Al u gradu512MB wrote: ↑29/12/2023 21:20Schweinsteiger živi u Austriji u Kitzbühel a Neuer na Tegernsee.elcaliente wrote: ↑29/12/2023 21:16
Ne mozes pausalizirati. Imas djelova u centru Minhena gdje bas zive Hadzije u starom zgradama u stanovima po 150 kvadrata. Schweinsteiger i Neuer zive u centru grada.
Ja imam osjecaj da vidjam Neura svaki dan. Jeste kod jednog Italijana u blizini moje zgrade.
Ima na Amazonu ovaj novi dokumentarac o FC Bayern, bas pricaju igraci gdje su zivjeli i kako su ga zadavali svaki vikend.
Svi zivjeli u Glockenbachviertel u centru.
-
melac
#13489 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A nije moguce dobiti privatni kredit za polog?Ozimician wrote: ↑29/12/2023 17:14Prije mozda stranicu smo pricali o kupovini stana u Minhenu, trenutno i nije problem placati ratu kredita (ukoliko uporedis s cijenama kirije), problem je sto moras platiti odmah 20% ucesca, dakle za stan od 350 000 € (a takav se moze sad naci u Minhenu), moras imati 70 000€ na kamari minimalno. Eh to je itekako ogranicavajuci faktor.
Ali govorim za trenutno stanje na trzistu prodaje / rentanja nekretnina u Minhenu - za mjesec dana ovo sto sad govorim ne mora da vazi.
U manjim gradovima je svakako bolji omjer (u korist kirije).
I da, ponovo sam pogresno shvacenovo sam rekao u kontekstu ponasanja koje sam sreo kod par mladjih Njemaca, koji ce bez problema platiti kiriju od 1500€ da zive u starom gradu, iako mogu za te pare da finasiraju kredit u tom istom gradu, za stan iste velicine, ali izvan centra (cak ne mora biti ni neka teska periferija) i jos kazu da je glupost posjedovati vlastiti stan (jer si onda vezan za stan, mjesto).
U prosjecnom gradu u Njemackoj mozes imati vlastiti stan za 1500€ mjesecnu ratu (ukoliko imas pare za ucesce).
Recimo u Svedskoj, ne sve, ali banke daju privatni kredit za polog ukoliko nedostaje neki iznos za polog, na kraci period i vecu kamatu. Ali ti daje mogucnost da skrpis pare za polog.
-
elcaliente
#13490 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Osteria Italiana.512MB wrote: ↑29/12/2023 22:18Hugos?elcaliente wrote: ↑29/12/2023 21:24Al u gradu
Svi zivjeli u Glockenbachviertel u centru.![]()
- Haris.ba
#13491 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da nigdje nisam vidio vise naroda kojeg bi ja stavio u visoku klasu. Bas u tom naselju. A, vozaju se autobusom.
Zvuci cudno, i tesko je objasniti dok ne vidis. U Monte Karlu mi pokazivanje bogatstva izgleda nekako primitivno. U Bilankor je to vidi se ko neki visi nivo kulture.
Recimo, u Sanzelize aveniji kazu dnevno bude cetvrt miliona turista. A, da samo zivi ni 100 ljudi redovno.
- Ozimician
#13492 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@elcaliente posto si ti expert za osiguranja, dobio sam pismo da sam premasio neki godisnji iznos primanja i da sam sad "oslobodjen od Kranken- i Pflegeversicherung" i da mogu da biram ili ici privatno ili ostati kao freiwillig u svojoj Krankenkasse. Ako npr. izaberem da ostajem u svojoj, da li to mijenja sta u praksi ?
- ZoomZoomKiwi
-
elcaliente
#13494 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne mjenja, samo ono veci Beitrag od 2024.Ozimician wrote: ↑30/12/2023 02:05 @elcaliente posto si ti expert za osiguranja, dobio sam pismo da sam premasio neki godisnji iznos primanja i da sam sad "oslobodjen od Kranken- i Pflegeversicherung" i da mogu da biram ili ici privatno ili ostati kao freiwillig u svojoj Krankenkasse. Ako npr. izaberem da ostajem u svojoj, da li to mijenja sta u praksi ?
-
moimoi
#13495 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To starije generacije i to oni koji su vise sentimentalno vezani za te posjede. Prvo sto masa tih kuca nije energetski efikasna osim ako nisu novogradnje, dakle placaju automatski vise…a bogati na zapadu su itekako cicije.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:09 Na zapadu su centri rezervisani za turiste, studente i azilante. Ko je imalo imućniji i može uskladiti sa poslom (home office, firmaši, doktori, itd) živi naravno na selu, u prirodi, u svojoj kući na tri duluma zemlje, negdje blizu kakvog jezera omeđen visokom ogradom. Ostala raja koja se u 7 ujutru mora nacrtati u fabrici ili industrijskom pogonu živi centralno u stanu sa balkonom pored kebab štanda i tramvaja.
Sele se i oni polako u apartmane gdje imaju sve na izvolite… teretane, bazene etc.
- mayab
#13496 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Itekako su im kuće energetski efikasne , i nije se ovdje mislilo na neke njihove naslijeđene porodične posjede ,moimoi wrote: ↑30/12/2023 09:51To starije generacije i to oni koji su vise sentimentalno vezani za te posjede. Prvo sto masa tih kuca nije energetski efikasna osim ako nisu novogradnje, dakle placaju automatski vise…a bogati na zapadu su itekako cicije.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:09 Na zapadu su centri rezervisani za turiste, studente i azilante. Ko je imalo imućniji i može uskladiti sa poslom (home office, firmaši, doktori, itd) živi naravno na selu, u prirodi, u svojoj kući na tri duluma zemlje, negdje blizu kakvog jezera omeđen visokom ogradom. Ostala raja koja se u 7 ujutru mora nacrtati u fabrici ili industrijskom pogonu živi centralno u stanu sa balkonom pored kebab štanda i tramvaja.
Sele se i oni polako u apartmane gdje imaju sve na izvolite… teretane, bazene etc.
nego se jednostavno izvan gradova grade naselja gdje se živi bez buke i srkleta ,
a perfektno su uvezani sa centrima gradova javnim prijevozom, ili na kraju krajeva , imaju se auti!
Kad god se zateknem u Ilijašu, uvijek pomislim kako bi to na "trulom zapadu" bilo mjesto za poželjeti živjeti , gdje bi gomila Sarajlija zapravo tu živjela , a na poslu u Sa bili u roku pola sata
-
moimoi
#13497 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znam na sta mislis.. sve je to meni poznatomayab wrote: ↑30/12/2023 09:56Itekako su im kuće energetski efikasne , i nije se ovdje mislilo na neke njihove naslijeđene porodične posjede ,moimoi wrote: ↑30/12/2023 09:51To starije generacije i to oni koji su vise sentimentalno vezani za te posjede. Prvo sto masa tih kuca nije energetski efikasna osim ako nisu novogradnje, dakle placaju automatski vise…a bogati na zapadu su itekako cicije.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:09 Na zapadu su centri rezervisani za turiste, studente i azilante. Ko je imalo imućniji i može uskladiti sa poslom (home office, firmaši, doktori, itd) živi naravno na selu, u prirodi, u svojoj kući na tri duluma zemlje, negdje blizu kakvog jezera omeđen visokom ogradom. Ostala raja koja se u 7 ujutru mora nacrtati u fabrici ili industrijskom pogonu živi centralno u stanu sa balkonom pored kebab štanda i tramvaja.
nego se jednostavno izvan gradova grade naselja gdje se živi bez buke i srkleta ,
a perfektno su uvezani sa centrima gradova javnim prijevozom, ili na kraju krajeva , imaju se auti!
Kad god se zateknem u Ilijašu, uvijek pomislim kako bi to na "trulom zapadu" bilo mjesto za poželjeti živjeti , gdje bi gomila Sarajlija zapravo tu živjela , a na poslu u Sa bili u roku pola sata
I nasi bogati zive izvan grada u kucama gdje je mir i tisina… npr Poljone and co. Daleko od ociju javnosti.
-
elcaliente
#13498 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne stoji ni to u uvjek, evo bas metropol region Minhena ljudi koji moraju ici na posao u grad imaju problema.mayab wrote: ↑30/12/2023 09:56Itekako su im kuće energetski efikasne , i nije se ovdje mislilo na neke njihove naslijeđene porodične posjede ,moimoi wrote: ↑30/12/2023 09:51To starije generacije i to oni koji su vise sentimentalno vezani za te posjede. Prvo sto masa tih kuca nije energetski efikasna osim ako nisu novogradnje, dakle placaju automatski vise…a bogati na zapadu su itekako cicije.512MB wrote: ↑29/12/2023 21:09 Na zapadu su centri rezervisani za turiste, studente i azilante. Ko je imalo imućniji i može uskladiti sa poslom (home office, firmaši, doktori, itd) živi naravno na selu, u prirodi, u svojoj kući na tri duluma zemlje, negdje blizu kakvog jezera omeđen visokom ogradom. Ostala raja koja se u 7 ujutru mora nacrtati u fabrici ili industrijskom pogonu živi centralno u stanu sa balkonom pored kebab štanda i tramvaja.
Vozovi non stop kasne, dugo voze i nerijetko budu skroz otkazani. Ovi sti idu sa auto provedu sate u guzvi a kada dodju na posao nemaju gdje auto ostaviti.
Ima razlog zasto vecina hoce u grad, nema veze koje stalezi a kiriji dizu upravo ti bogati jer mogu sebi priustiti.
Nisu kirije skupe same od sebe, nego je potraznja velika.
- 512MB
#13499 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudi koji "moraju" stići na posao nisu elita, a oni su bili tema.elcaliente wrote: ↑30/12/2023 10:15 Ne stoji ni to u uvjek, evo bas metropol region Minhena ljudi koji moraju ici na posao u grad imaju problema.
Vozovi non stop kasne, dugo voze i nerijetko budu skroz otkazani. Ovi sti idu sa auto provedu sate u guzvi a kada dodju na posao nemaju gdje auto ostaviti.
Ima razlog zasto vecina hoce u grad, nema veze koje stalezi a kiriji dizu upravo ti bogati jer mogu sebi priustiti.
Nisu kirije skupe same od sebe, nego je potraznja velika.
- ZoomZoomKiwi