ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drug_profi
#10076 Re: ZOBS
A imaju te neke posebne peći za to ulje.
Valjda se to ulje predgrijava plinom ili strujom na početku rada i onda pali na visokoj temperaturi izgaranja gdje se svi opasni spojevi raspadaju.
Proizvođaći tih peći su iz EU, pa valjda su ispoštovani tehničko/ekološki propisi EU.
Valjda se to ulje predgrijava plinom ili strujom na početku rada i onda pali na visokoj temperaturi izgaranja gdje se svi opasni spojevi raspadaju.
Proizvođaći tih peći su iz EU, pa valjda su ispoštovani tehničko/ekološki propisi EU.
-
Dzontra_Volta
#10077 Re: ZOBS
Dobro je više sa tim grijanjem! 
- Laplace
#10078 Re: ZOBS
Strahota je i pomisliti šta se sve loži u sezoni grijanja.vjeshalica wrote: ↑24/12/2023 22:22Niko ne pominje lozenje iskoristenog motornog ulja. Znam za takvog lika, grije tri sprata kucetine, nabavlja u bacvama od mehanicara, potrosi 2000KM za sezonu.
- Ateista
#10079 Re: ZOBS
Obecao sam javiti povratnu informaciju kad se rijesi situacija kod bara - dobio sam ponudu od osiguranja drugog vozaca, tako da je njegovo osiguranje prihvatilo njegovu krivicu.
Evo jos jednom slika, dakle potvrdjeno da zuta putanja ima prednost a ne zelena, bar dok nema nikakvog znaka. Da ne bude da lupamo gluposti.

-
HelaS
#10080 Re: ZOBS
Ko je potvrdio i čime?Ateista wrote: ↑29/12/2023 08:24Obecao sam javiti povratnu informaciju kad se rijesi situacija kod bara - dobio sam ponudu od osiguranja drugog vozaca, tako da je njegovo osiguranje prihvatilo njegovu krivicu.
Evo jos jednom slika, dakle potvrdjeno da zuta putanja ima prednost a ne zelena, bar dok nema nikakvog znaka. Da ne bude da lupamo gluposti.
![]()
-
kleja
#10081 Re: ZOBS
pa ukoliko znakovima nije drugačije određeno logično je da žuta putanja ima prednost, desna strana !HelaS wrote: ↑29/12/2023 08:26Ko je potvrdio i čime?Ateista wrote: ↑29/12/2023 08:24Obecao sam javiti povratnu informaciju kad se rijesi situacija kod bara - dobio sam ponudu od osiguranja drugog vozaca, tako da je njegovo osiguranje prihvatilo njegovu krivicu.
![]()
- Ateista
#10082 Re: ZOBS
Pa napisao sam - potvrdilo osiguranje time sto mi je poslalo ponudu za nastalu stetu, ja sam bio zuta putanja.HelaS wrote: ↑29/12/2023 08:26Ko je potvrdio i čime?Ateista wrote: ↑29/12/2023 08:24Obecao sam javiti povratnu informaciju kad se rijesi situacija kod bara - dobio sam ponudu od osiguranja drugog vozaca, tako da je njegovo osiguranje prihvatilo njegovu krivicu.
![]()
Oni imaju svoje pravnike i sigurno ne bi tek tako pristali da isplate stetu ako nisu dobro provjerili.
-
HelaS
#10083 Re: ZOBS
Pa ne pitam tebe več Ateistu, on je napisao da je "potvrđeno"...kleja wrote: ↑29/12/2023 08:33pa ukoliko znakovima nije drugačije određeno logično je da žuta putanja ima prednost, desna strana !HelaS wrote: ↑29/12/2023 08:26Ko je potvrdio i čime?Ateista wrote: ↑29/12/2023 08:24
Obecao sam javiti povratnu informaciju kad se rijesi situacija kod bara - dobio sam ponudu od osiguranja drugog vozaca, tako da je njegovo osiguranje prihvatilo njegovu krivicu.
![]()
-
HelaS
#10084 Re: ZOBS
S druge teme...
Kako je Zakonom uređeno plaćanje troškova prekršajnog postupka u smislu ZOBS-a?
Kako je Zakonom uređeno plaćanje troškova prekršajnog postupka u smislu ZOBS-a?
Dzontra_Volta wrote: ↑27/12/2023 09:37Ja sam jednom dobio kaznu iz Širokog Brijega, pisalo 3,60 KM troškova.van Basten wrote: ↑25/12/2023 12:04 Dosla mi cestitka iz ZDK, negdje u Zepcu bio mobilni radar. Provjerom kalendara sam utvrdio da je taj dan zena vozila, ali nema veze platim, 25KM nije strasno, da se ne peglam dokazivanjem da nisam ja( a i dobro ce mi doci to u nekim kasnijim razgovorima o voznji)
Ali interrsuje me ono 2,6KM troskova sto u zdk zaracunavaju. Da li to samo pridodam onih 25KM ili treba nova uplatnica, nova svrha uplate i sl
Uplatio 28,60 KM i napisao u svrhu: Kazna po ZOOBS-u.
Uglavnom, kad je došlo vrijeme da se produži vozačka, na šalteru mi kaže da imam 3,60 KM duga i da moram prvo to uplatiti.
S obzirom da mi je bila uplatnica kući negdje, nisam se htio peglati da sad dokazujem da sam već platio, nego odem i uplatim ponovo 3,60 KM (i sad mi na IDDEEA sajtu stoji da sam platio 7,20 KM).
Ono što sam shvatio, ako uplaćuješ na jednu uplatnicu, onda u svrsi uplate treba napisati: kazna + troškovi postupka.
Ovo se naravno desilo meni, možda drugi nemaju takva iskustva.
![]()
- drug_profi
#10085 Re: ZOBS
Brate, ja ne znam šta se ovdje razglabalo. Sve pravnici i filozofi.
Stvar čista i jasna, nema znakova - desna strana.
KHraj pHriče.
- Ateista
#10086 Re: ZOBS
Forumas kojem sam pisao je tvrdio da lupamo i da zelena ima prednost, iako nije nikakav argument dao. Po meni je isto tako cisto i jasno, nema znaka i gleda se desna strana, iako ni policija nije htjela da ulazi u to, kaze popunite obrazac pa neka osiguranje odluci.drug_profi wrote: ↑29/12/2023 09:23Brate, ja ne znam šta se ovdje razglabalo. Sve pravnici i filozofi.
KHraj pHriče.
Mislim da mnoge buni prostiranje ulice zelene putanje, vidi se da se zuta ukljucuje na nju, ali to opet ne mijenja nista. Teoretski, kada bi neko skinuo trokut ili stop sa neke male lokalne ulice koja se ukljucuje na glavnu i dolazi joj sa dssne strane, ta mala ulica bi imala prednost, ako je asfaltirana. Isto je bila prica o KT, kada ne bi bilo znaka prednost bi imao onaj ko se ukljucuje u kt.
-
Dzontra_Volta
#10087 Re: ZOBS
Pa ovdje je upravo obrnuto, pravo je nadvladalo logiku i struku.drug_profi wrote: ↑29/12/2023 09:23Brate, ja ne znam šta se ovdje razglabalo. Sve pravnici i filozofi.
KHraj pHriče.
Pravno - žuti ima prednost, logički i u pogledu struke - zelena putanja je morala biti obilježena kao "glavna", a žuta kao "sporedna".
- drug_profi
#10088 Re: ZOBS
ovo je Y raskršće faktički i nema veze kako se nekom čini da se ulica pruža.Dzontra_Volta wrote: ↑29/12/2023 11:42Pa ovdje je upravo obrnuto, pravo je nadvladalo logiku i struku.drug_profi wrote: ↑29/12/2023 09:23Brate, ja ne znam šta se ovdje razglabalo. Sve pravnici i filozofi.
KHraj pHriče.
Pravno - žuti ima prednost, logički i u pogledu struke - zelena putanja je morala biti obilježena kao "glavna", a žuta kao "sporedna".
Desna strana je desna strana.
Filozofi i pravnici (pežorativno) su ovdje tražili neku prednost za pravac kretanja.
-
Dzontra_Volta
#10089 Re: ZOBS
Ko se god vozio ovom cestom, zna da to nije Y raskrsnica, da se vidi razlika i u boji asfalta, količini saobraćaja i ostalim pokazateljima.drug_profi wrote: ↑29/12/2023 11:49ovo je Y raskršće faktički i nema veze kako se nekom čini da se ulica pruža.Dzontra_Volta wrote: ↑29/12/2023 11:42Pa ovdje je upravo obrnuto, pravo je nadvladalo logiku i struku.drug_profi wrote: ↑29/12/2023 09:23
Brate, ja ne znam šta se ovdje razglabalo. Sve pravnici i filozofi.
KHraj pHriče.
Filozofi i pravnici (pežorativno) su ovdje tražili neku prednost za pravac kretanja.
Pravilo desne strane u urbanim sredinama se vrlo rijetko primjenjuje i obično je razlog to što nekog u ministarstvu saobraćaja zaboli neka stvar što na nekoj raskrsnici nisu postavljeni saobraćajni znakovi.
- drug_profi
#10090 Re: ZOBS
Hoćeš reći da je pravac koji vodi u slijepu ulicu po tvojoj logici glavni pravac, a onaj koji vodi na priključenje putu većeg reda - sporedni?
- Ateista
#10091 Re: ZOBS
Mozemo mi na razne nacine tumaciti ovo, stoji sto kaze drug_profi da zuta putanja vodi do magistralne ulice a zelena je slijepa, opet zuta je glavni pravac jukiceve koja ide od kosevskog brda a zelena samo spojna cesta, zelenom idu autobusi i slicno la se moze u njima dati prednost. Ima argumenata i za jedno i za drugo. Stoji pitanje da li je neko to namjerno tako ostavio ili su zaboravili staviti znak. Sta god da je, nije na nama da gatamo i tome sluze znakovi i pravila da se njima vodimo.Dzontra_Volta wrote: ↑29/12/2023 11:53Ko se god vozio ovom cestom, zna da to nije Y raskrsnica, da se vidi razlika i u boji asfalta, količini saobraćaja i ostalim pokazateljima.drug_profi wrote: ↑29/12/2023 11:49ovo je Y raskršće faktički i nema veze kako se nekom čini da se ulica pruža.Dzontra_Volta wrote: ↑29/12/2023 11:42 Pa ovdje je upravo obrnuto, pravo je nadvladalo logiku i struku.
Pravilo desne strane u urbanim sredinama se vrlo rijetko primjenjuje i obično je razlog to što nekog u ministarstvu saobraćaja zaboli neka stvar što na nekoj raskrsnici nisu postavljeni saobraćajni znakovi.
Ima ulica gdje se iz odredjenog razloga daje prednost naizgled manje vaznim ulicama, ali neko je procijenio da tako treba.
Ovdje treba strucnjak da odredi koji pravac je bitniji i da postavi neki znak,bmakar i ostavili ovako kako je sad, mislim da dodatni znakovi koji ce smanjiti sansu da dodje do zabune nisu na odmet, nije ovo jedina raskrsnica na kojoj bi dodatni znakovi dobro dosli iako nisu neophodni.
Boja asfalta nema nikakve veze dok god ima asfalt, ako je zemljani put to je onda drugo, ali slazem se da boja asfalta mnoge zbunjuje kao i linije na cesti.
- drug_profi
#10092 Re: ZOBS
Zelena je samo okretnica za autobus i put do kapije groblja.
Kad dolaziš zelenom linijom od groblja imaš prednost u odnosu na žutu jer si desna strana.
I kakvi ba znakovi?
Postoji rpavilo desne strane koje je izmišljeno da reguliše promet. Kasnije su se dodavali znakovi koji se postavljaju samo da se to pravilo derogira ako na datom mjestu ne odgovara.
Kad dolaziš zelenom linijom od groblja imaš prednost u odnosu na žutu jer si desna strana.
I kakvi ba znakovi?
Postoji rpavilo desne strane koje je izmišljeno da reguliše promet. Kasnije su se dodavali znakovi koji se postavljaju samo da se to pravilo derogira ako na datom mjestu ne odgovara.
- Ateista
#10093 Re: ZOBS
Od groblja imas prednost, ali kontam da bi mozda htjeli busu dati prednost kad ide i prema groblju i okretnici.drug_profi wrote: ↑29/12/2023 12:48 Zelena je samo okretnica za autobus i put do kapije groblja.
Realno, vjerovatno je vise saobracaja prema i od alipasine nego prema groblju i od groblja, samo bi onda trebali dati prednost i skretanju lijevo od alipasine prema kosevskom u odnosu autobus koji ide od groblja, ovi sto idu prema alipasinoj isto vec imaju prednost.
- Ateista
#10094 Re: ZOBS
Za znakove, slazem se da ima pravilo desne strane, ali ako neke situacije zbunjuju dosta vozaca, ne vidim zasto ne bi postavili dodatne znakove da pojednostave, pogotovo za one koji su tu prvi put, nisu lokalci.drug_profi wrote: ↑29/12/2023 12:48 Zelena je samo okretnica za autobus i put do kapije groblja.
I kakvi ba znakovi?
-
Dzontra_Volta
#10095 Re: ZOBS
Jbg ja jedno, drug_profi drugo.
Čovjek bi rekao da nikad nije ovuda vozio.
Realno, ova žuta linija bi u stvari trebala biti priključna slijepa cesta na Jukićevu, sa zabranom da se uopšte priključuje na Alipašinu ulicu. I to će se vjerovatno tako i urediti onog dana kad se pusti u promet Prva transferzala.
Ovako je pušteno ljudima da "presijeku" pravac Jukićeva-Alipašina, jer bi bilo previše kruženja (već su ranije ukinuli gornji izlaz, koji je sad samo ulaz).
Definitivno ulica kojom ide gradski saobraćaj bi trebala imati prednost u odnosu na ovu ulicu.
Realno, ova žuta linija bi u stvari trebala biti priključna slijepa cesta na Jukićevu, sa zabranom da se uopšte priključuje na Alipašinu ulicu. I to će se vjerovatno tako i urediti onog dana kad se pusti u promet Prva transferzala.
Ovako je pušteno ljudima da "presijeku" pravac Jukićeva-Alipašina, jer bi bilo previše kruženja (već su ranije ukinuli gornji izlaz, koji je sad samo ulaz).
Definitivno ulica kojom ide gradski saobraćaj bi trebala imati prednost u odnosu na ovu ulicu.
- Ateista
#10096 Re: ZOBS
Bice slijepa ulica kad se izgradi prva i onaj KT, te sve sto se planira. Do tad je ta cesta jako bitna i njom sigurno prodje vise auta nego prema okretaljki, bitna je veza Bara i Sipa.Dzontra_Volta wrote: ↑29/12/2023 14:40 Jbg ja jedno, drug_profi drugo.
Autobus tamo svakako jako rijetko prodje.
- Laplace
#10097 Re: ZOBS
Ako se gleda na istu stranu, obje ulice su slijepe. Ako se gleda na drugu stranu, i ova zelena se (doduše, nešto kasnije) uključuje na isti tj put višeg reda + izlazi na put Željeznička-Velešići.drug_profi wrote: ↑29/12/2023 11:58 Hoćeš reći da je pravac koji vodi u slijepu ulicu po tvojoj logici glavni pravac, a onaj koji vodi na priključenje putu većeg reda - sporedni?
- Laplace
#10098 Re: ZOBS
Zašto je zelena ulica slijepa a žuta nije kad se tu spajaju u jednu ulicu?Ateista wrote: ↑29/12/2023 12:41Mozemo mi na razne nacine tumaciti ovo, stoji sto kaze drug_profi da zuta putanja vodi do magistralne ulice a zelena je slijepa, opet zuta je glavni pravac jukiceve koja ide od kosevskog brda a zelena samo spojna cesta, zelenom idu autobusi i slicno la se moze u njima dati prednost. Ima argumenata i za jedno i za drugo. Stoji pitanje da li je neko to namjerno tako ostavio ili su zaboravili staviti znak. Sta god da je, nije na nama da gatamo i tome sluze znakovi i pravila da se njima vodimo.Dzontra_Volta wrote: ↑29/12/2023 11:53Ko se god vozio ovom cestom, zna da to nije Y raskrsnica, da se vidi razlika i u boji asfalta, količini saobraćaja i ostalim pokazateljima.drug_profi wrote: ↑29/12/2023 11:49
ovo je Y raskršće faktički i nema veze kako se nekom čini da se ulica pruža.
Ima ulica gdje se iz odredjenog razloga daje prednost naizgled manje vaznim ulicama, ali neko je procijenio da tako treba.
Ovdje treba strucnjak da odredi koji pravac je bitniji i da postavi neki znak,bmakar i ostavili ovako kako je sad, mislim da dodatni znakovi koji ce smanjiti sansu da dodje do zabune nisu na odmet, nije ovo jedina raskrsnica na kojoj bi dodatni znakovi dobro dosli iako nisu neophodni.
Boja asfalta nema nikakve veze dok god ima asfalt, ako je zemljani put to je onda drugo, ali slazem se da boja asfalta mnoge zbunjuje kao i linije na cesti.
-
HelaS
#10099 Re: ZOBS
Slična je situacija i kod Autobuske stanice u Sarajevu, s tim da je Min. saobraćaja KS ovdje elaboriralo znak trokut. Isto bi trebalo i na BaramaAteista wrote: ↑29/12/2023 08:24
![]()

- drug_profi
#10100 Re: ZOBS
Da je trebalo, stavili bi.
Ovako se zna ko ima prednost, ma šta vama vaša logika govorila.
Ovako se zna ko ima prednost, ma šta vama vaša logika govorila.